Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υ.Π.Α.: Παράταση notam πτήσεων εξωτερικού – Τι αλλάζει στο PLF

Published

on

Την αλλαγή στο χρονικό όριο υποβολής του PLF, το οποίο μπορεί να υποβληθεί οποιαδήποτε ώρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης, αντί της προηγούμενης ημέρας ανακοινώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Επίσης σύμφωνα με την ΥΠΑ δίνεται νέα παράταση, έως την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19.

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού η ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form) μπορεί να υποβληθεί και πριν από την πτήση αντί έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξη στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τη νέα παράταση της αεροπορικής οδηγίας με τις προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στην Ελλάδα για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 5/8/21 προβλέπεται:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους.

Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 34 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό και Κόσοβο.

Τι ισχύει για το PLF, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα.

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό

Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.

3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα ημέρες μετά από αυτόν.

4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών με RAPID TEST

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες.

Και στις δύο περιπτώσεις (10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.

Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες

Όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από Ρωσία με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων. Το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας.

Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο “μικροσκόπιο” της ΕΚΤ τα επιτόκια το φθινόπωρο

Published

on

Από

Η ΕΚΤ θα περιμένει να δει το επίπεδο στο οποίο θα ανέλθουν οι δασμοί των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία. Photo credits: Hans / pixabay

Το φθινόπωρο η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το επίπεδο των επιτοκίων της για να λάβει αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης τους.

Στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο θα επιβεβαιωθεί η στάση αναμονής που θα τηρήσει η Κεντρική Τράπεζα μετά τις διαδοχικές μειώσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα στα επιτόκια, με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκονται σήμερα στο 2% ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 1,9%.

Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν την τακτική αυτή που πρόκειται να ακολουθήσει η Φρανκφούρτη η οποία κατ’ επανάληψη έχει διαμηνύσει ότι ο κύριος στόχος ήταν να επιτευχθεί το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων το οποίο έχει προσδιορίσει στο 2%.



Οι κρίσιμοι παράγοντες που αναμένεται να ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων μετά την καλοκαιρινή παύση είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για το ύψος των δασμών που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθώς και οι εξελίξεις στην αμερικανική και παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Η ΕΚΤ θα περιμένει να δει το επίπεδο στο οποίο θα ανέλθουν οι δασμοί των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς ήταν καλύτερα των αρχικών προβλέψεων.

Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και ευάλωτη σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών εντάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιστροφή της θετικής πορείας.



Με τα δεδομένα αυτά, η επιβολή υψηλών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ θα προκαλούσαν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας στην διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Παράταση στο καθεστώς προσωρινής προστασίας για πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς

Published

on

Από

Εάν οι συνθήκες στην Ουκρανία αλλάξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την αναστολή της προσωρινής προστασίας, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της. Photo credits: Dusan_Cvetanovic / pixabay

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την παράταση, έως τον Μάρτιο του 2027, του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, λόγω του πολέμου.

Από τον Μάρτιο του 2022, η ΕΕ έχει παράσχει ασφάλεια και καταφύγιο σε πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα άτομα που εμπίπτουν σε καθεστώς «προσωρινής προστασίας» δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση ασύλου και με τον τρόπο αυτό μετριάζεται η πίεση στα εθνικά συστήματα ασύλου.



Εκτός από την παράταση της προσωρινής προστασίας, τα κράτη μέλη συζητούν την προετοιμασία για μια συντονισμένη μετάβαση από την προσωρινή προστασία, σε άλλα νόμιμα καθεστώτα (διαμονής).

Τα άτομα που επωφελούνται από προσωρινή προστασία απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε όλη την ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στέγαση, ιατρική βοήθεια, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας και πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά.



Ο νόμος της ΕΕ για την προσωρινή προστασία ορίζει ελάχιστα πρότυπα προστασίας. Το πραγματικό επίπεδο βοήθειας μπορεί να διαφέρει από κράτος μέλος σε κράτος μέλος.

Εάν οι συνθήκες στην Ουκρανία αλλάξουν, επιτρέποντας μια σταδιακή επιστροφή και βιώσιμη επανένταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την αναστολή της προσωρινής προστασίας, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνταγματικά ανεκτή έκρινε το ΣτΕ την εγκατάσταση και λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ

Published

on

Από

Σύμφωνα με την απόφαση δεν αποκλείεται κατά το Σύνταγμα η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων από την ΕΕ ή χώρα συμβεβλημένη στην GATS, «κατά τους όρους ειδικού νόμου, με τον οποίον διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο σπουδών και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία». Photo credits: nikolayhg / pixabay

Η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι στο πλαίσιο του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι συνταγματικά ανεκτή η εγκατάσταση και λειτουργία αλλοδαπών ιδιωτικών πανεπιστήμιων στη χώρα.

Ακόμη, κρίθηκε ότι «δεν αποκλείεται κατά το Σύνταγμα η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων προερχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από χώρα συμβεβλημένη στην GATS, κατά τους όρους ειδικού νόμου, με τον οποίον διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο σπουδών και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία».



Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου:

«Στις 2.6.2025 και 13.6.2025 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνήλθε σε διασκέψεις υποθέσεων σχετικών με την εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα Παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ). Οι υποθέσεις αυτές συζητήθηκαν κατά τη δικάσιμο της 11.4.2025, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα συνταγματικότητας και συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο των διατάξεων του ν. 5094/2024.

Το Δικαστήριο έκρινε τα εξής:

Α. Οι διατάξεις των παρ. 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενόψει και του σκοπού τους, που συνίσταται στην παροχή υψηλού επιπέδου ανώτατης εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 16, η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία της εκπαίδευσης και την ακαδημαϊκή ελευθερία, ερμηνεύονται – σύμφωνα και με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28 του Συντάγματος αλλά και επί τη βάσει των αρχών της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλόπιστης συνεργασίας των κρατών μελών (αρ. 2 και 4 παρ.3 ΣΕΕ) – σε αρμονία με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, οι ως άνω συνταγματικές διατάξεις ερμηνεύονται ενόψει των νεότερων νομοθετικών και νομολογιακών δεδομένων του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αφορούν την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης (αρ. 165 ΣΛΕΕ), την ελευθερία εγκατάστασης (αρ. 49 ΣΛΕΕ), καθώς και το θεμελιώδες δικαίωμα ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών (αρ. 14 παρ. 3 του Χάρτη). Επί τη βάσει των ανωτέρω, δεν αποκλείεται κατά το Σύνταγμα η ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων προερχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από χώρα συμβεβλημένη στην GATS, κατά τους όρους ειδικού νόμου, με τον οποίον διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο σπουδών και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία.

Κατόπιν τούτων, απορρίπτονται, κατά πλειοψηφία, τρεις αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν ασκηθεί από Καθηγητές Α.Ε.Ι. και την ΠΟΣΔΕΠ.



Β. Το σύστημα του ως άνω νόμου, ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας, δεν εισάγει υπέρμετρους περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ).

Κατόπιν τούτου, απορρίπτεται, κατά πλειοψηφία, αίτηση ακυρώσεως των κολεγίων».

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Πικραμένο και με εισηγήτριες τις συμβούλους Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου-Κόλλια και Χριστίνα Μπολόφη, είχαν συζητηθεί στις 11.4.25 τέσσερις αιτήσεις ακύρωσης, που ήταν της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), καθηγητών των ΑΕΙ και Κολεγίων, που στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 5094/2024, για την εγκατάσταση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αριθμός των πλουσίων ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή

Published

on

Από

Η περιουσία των πιο πλούσιων αυξήθηκε επίσης, με το σύνολό της να υπολογίζεται σε 90,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Photo credits: Stevebidmead / pixabay

Ο αριθμός των πλουσίων δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος και η περιουσία τους τόσο πολλή, χάρη στην αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο και τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το γραφείο συμβούλων Capgemini.

Ο αριθμός των πλουσίων στον κόσμο, όπου πλούσιος, σύμφωνα με το Capgemini, θεωρείται κάποιος του οποίου το διαθέσιμο χρήμα πέραν της κύριας κατοικίας του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια, αυξήθηκε μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 2,6%, στα 23,4 εκατομμύρια άτομα το 2024, υπολόγισε το γραφείο στη μελέτη του με τίτλο «World Wealth Report» (Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο).

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αριθμού των «υπερπλούσιων» ανθρώπων, αυτών που διαθέτουν 30 εκατομμύρια δολάρια και περισσότερα, ο οποίος αυξήθηκε κατά 6,2% μέσα σ’ ένα χρόνο.



Η περιουσία των πιο πλούσιων αυξήθηκε επίσης, με το σύνολό της να υπολογίζεται σε 90,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 4,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όσον αφορά τον αριθμό των πλουσίων και το ύψος της περιουσίας τους, πρόκειται για δύο ρεκόρ από το 1997 που το Capgemini άρχισε να δημοσιοποιεί αυτή την ετήσια μελέτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, με 562.000 επιπλέον εκατομμυριούχους, δηλαδή αύξηση κατά 7,6%. Η χώρα αριθμεί πλέον 7,9 εκατομμύρια εκατομμυριούχους.



Αντιθέτως ο αριθμός των πλουσίων στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 2,1%, κυρίως λόγω της οικονομικής στασιμότητας των κύριων οικονομιών της: η Γαλλία χάνει 21.000 εκατομμυριούχους.

Όμως ο αριθμός των υπερπλούσιων προσώπων αυξάνεται κατά 3,5% στην Ευρώπη, μεταφράζοντας μια αύξηση της συγκέντρωσης του πλούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο φετινός Μάιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

Published

on

Από

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Μάιος που έχει γνωρίσει η Γη, κλείνοντας τη δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη (Μάρτιος - Μάιος) που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, ανακοίνωσε η υπηρεσίαCopernicus. Photo credits: AshisPanda / pixabay

Ο κόσμος βίωσε τον δεύτερο πιο ζεστό Μάιο αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, ένα μήνα κατά τον οποίο η κλιματική αλλαγή τροφοδότησε κύμα καύσωνα ρεκόρ στη Γροιλανδία, ανακοίνωσαν επιστήμονες.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Μάιος που έχει γνωρίσει η Γη – τον ξεπερνά μόνο ο Μάιος του 2024 -, κλείνοντας τη δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη (Μάρτιος – Μάιος) που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο, ανακοίνωσε στο μηνιαίο δελτίο της η υπηρεσία της ΕΕ Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (Copernicus Climate Change Service, C3S).



Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της Γης ήταν κατά μέσο όρο 1,4 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα, σύμφωνα με τη C3S.

Αυτό προκάλεσε μια περίοδο εξαιρετικής ζέστης, κατά την οποία τους 21 από τους 22 τελευταίους μήνες η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα – αν και επιστήμονες προειδοποίησαν ότι αυτή η περίοδος είναι απίθανο να διαρκέσει.



Σε χωριστή μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα επιστημόνων του κλίματος World Weather Attribution, διαπιστώθηκε ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή προκάλεσε τον περασμένο μήνα κύμα καύσωνα ρεκόρ στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία, περίπου 3 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά, συμβάλλοντας σε τεράστιας έκτασης επιπλέον λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Από τις 15 ως τις 21 Μαΐου, ο πάγος έλιωσε 17 φορές πιο γρήγορα από τον ιστορικό μέσο όρο στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε η ομάδα World Weather Attribution.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AEGEAN: Ακυρώσεις πτήσεων από και προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ

Published

on

Από

Photo credits: rauschenberger / pixabay

Στην ακύρωση όλων των πτήσεών της από και προς το Τελ Αβίβ έως και την πρωινή πτήση στις 12/07, καθώς και όλων των πτήσεων από και προς Βηρυτό, Αμμάν και Ερμπίλ έως και τις πρωινές αφίξεις στις 28/6, προχώρησε η AEGEAN.



Οι επιβάτες που επηρεάζονται από τις ακυρώσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αίτηση για credit voucher online, σε αίτηση για πλήρη επιστροφή χρημάτων online, και σε δωρεάν αλλαγή του εισιτηρίου τους χωρίς έξτρα κόστος και με νέα ημερομηνία ταξιδιού έως και 31 Δεκεμβρίου 2025 μέσω του τηλεφωνικού κέντρου στο 210 6261000, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαθέσιμες εναλλακτικές πτήσεις είναι αυτήν τη στιγμή πολύ περιορισμένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis