Επικοινωνήστε μαζί μας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα συστήματα ADAS στο αυτοκίνητο μειώνουν τα θανατηφόρα ατυχήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, είναι τεχνολογικά χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Αυτά τα συστήματα, που αναφέρονται ως ADAS, βελτιώνουν την ικανότητα του οδηγού να αντιδρά σε κινδύνους στο δρόμο, ενώ αυξάνουν τον χρόνο ασφάλειας και αντίδρασης μέσω έγκαιρης προειδοποίησης και αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Η αναγκαιότητα τέτοιων συστημάτων κατά την οδήγηση έκανε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να τα συμπεριλάβουν στον αρχικό βασικό εξοπλισμό και άλλες να τα προσφέρουν ως έξτρα.

Τα κυριότερα συστήματα είναι το Adaptive Cruise Control, το Anti-lock Brakes, προειδοποίηση για εμπρός σύγκρουση, High Beam Safety System, προειδοποίηση αναχώρησης λωρίδας κυκλοφορίας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας και Traction control.

Η μελλοντική γενιά ADAS θα εφαρμόσει ασύρματη συνδεσιμότητα δικτύου για να ενεργοποιήσει το Vehicle to Vehicle (V2V) και το Vehicle to Infrastructure (V2I ή V2X), προωθώντας την αύξηση της δημοτικότητας αυτών των συστημάτων.

Με απλά λόγια, τα αυτοκίνητα θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και μέσω ενός μεγάλου παρόχου για να προσφέρουν ακόμη πιο αυτοματοποιημένη οδηγική εμπειρία.

Αν και όλοι στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα των συστημάτων, δεν αποφασίζουν να τα εντάξουν στα μοντέλα τους, καθώς έχουν μεγάλο κόστος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που διαρκώς τα αυτοκίνητα ανεβάζουν την τιμή τους, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που αναφέρουν ότι τα επόμενα χρόνια το αυτοκίνητο θα γίνει πιο ακριβό.

Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν πολλές εισόδους δεδομένων για να ενεργοποιήσουν χρήσιμες λειτουργίες ασφάλειας.

Ορισμένες από αυτές τις πηγές δεδομένων περιλαμβάνουν την απεικόνιση αυτοκινήτων, όπου οι πληροφορίες εντοπίζονται μέσω των αισθητήρων. Σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν ακόμη και 360 μοίρες, έχουν ανάλυση αντικειμένων 3D, υψηλή ορατότητα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και συνθήκες φωτισμού και αναγνώριση των σημάτων μέσω καμερών στον δρόμο.

Το LiDAR (ανίχνευση φωτός και εμβέλεια) προσθέτει ακόμη περισσότερες κάμερες και αισθητήρες ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση στατικών και κινούμενων αντικειμένων εντοπίζοντας τα τυφλά σημεία ή τα σημεία με κακό φωτισμό.

Η πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Αυτά τα συστήματα αναπτύχθηκαν για να αυτοματοποιήσουν και να ενισχύσουν πτυχές της οδηγικής εμπειρίας, ανεβάζοντας τα επίπεδα ασφάλειας.

Το σίγουρο είναι ότι το ADAS έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων στο δρόμο, μειώνοντας επίσης και την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες. Αυτές που αυτοματοποιούν την οδήγηση, όπως τα συστήματα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης και αυτές που βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης των οδηγών, όπως τα συστήματα προειδοποίησης αναχώρησης λωρίδας κυκλοφορίας.

Τα συστήματα ADAS ανεβάζουν κατακόρυφα την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών, συμβάλλουν στην αποφυγή συγκρούσεων, ειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους ή πολλές φορές αναλαμβάνουν τον έλεγχο του οχήματος για να αποφύγουν τέτοιους κινδύνους.

Παράλληλα, προσαρμόζουν την οδήγηση με τα όρια ταχύτητας, μετριάζουν τις συγκρούσεις με πεζούς ή ποδηλάτες, ειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανούς κινδύνους, όπως οχήματα σε τυφλά σημεία, αναχωρήσεις λωρίδων.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα συστήματα ADAS περιορίζουν τον αριθμό των ασφαλιστικών απαιτήσεων που αφορούν μικρής έκτασης ατυχήματα και στα οποία υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εργονομία ενός αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι εσωτερικοί χώροι και η εργονομία παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου. Η εξέλιξη είναι διαρκής και κάθε φορά οι σχεδιαστές προσεγγίζουν την συγκεκριμένη έννοια από διαφορετικό πρίσμα.

Η ιδέα της εργονομίας ως επιστήμη δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’60 και αφορούσε κυρίως την οργάνωση του χώρου της καμπίνας.

Όταν το αυτοκίνητο άλλαξε χαρακτήρα και μπήκαν παράγοντες όπως μακρινά ταξίδια, αλλά χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο μεταφοράς στην εργασία, όπου ο οδηγός είναι αναγκασμένος να είναι στην καμπίνα πολλές ώρες την ημέρα, έπρεπε να δοθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να προσφέρουν ευχαρίστηση στον οδηγό.

Έτσι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων άρχισαν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εννοιών, οι οποίες θα πρόσφεραν αυξημένα επίπεδα άνεσης για να μπορέσουν να αποτρέψουν την κούραση του οδηγού.

Το ταμπλό άρχισε σταδιακά να αναβαθμίζεται, να μπαίνουν στοιχεία που ως σκοπό είχαν να ενημερώνουν και να αναβαθμίζουν την ποιότητα οδήγησης, αλλά και να προσφέρουν ευχαρίστηση και ψυχαγωγία.

Στην αρχή δόθηκε προσοχή στην οργάνωση του ταμπλό. Πρώτο μέλημα των σχεδιαστών ήταν η σωστή οργάνωση με τα σωστά χρώματα και τα χειριστήρια, χωρίς να είναι έντονα για να μην αποσπούν την προσοχή του οδηγού κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Τα συστήματα, τα σχήματα και οι διαστάσεις των οθονών σήμερα δεν είναι τυχαία, αλλά προκύπτουν από μελέτες και δοκιμές καταναλωτών, αφού πρώτα τοποθετούν οι κατασκευαστές ανδρείκελα αυτοκινήτου πραγματικού μεγέθους, για να δουν την ασφάλεια των επιβατών.

Σήμερα τα σύγχρονα αυτοκίνητα δίνουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση στον οδηγό μπροστά στα μάτια του για να μην αποσπαστεί η προσοχή του.

Στις μέρες μας ένα αυτοκίνητο σταδιακά σταματά να είναι απλώς μέσο μεταφοράς και εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά τείνει να γίνει άνετο όσο ένας χώρος διαβίωσης. Προσφέρει οδηγική ευχαρίστηση και κυρίως ασφάλεια.

Τα καθίσματα, από την άλλη, έχουν βελτιωθεί, έχουν γίνει πιο εργονομικά και στις πιο σπορ εκδόσεις υπάρχουν πλάγιες ενισχύσεις που δεν επιτρέπουν στο σώμα να μετακινηθεί δεξιά ή αριστερά στις κλειστές και γρήγορες στροφές.

Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένα κάθισμα, που στοχεύει να προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Τα παραδοσιακά συστήματα ρύθμισης καθίσματος δεν είναι πάντοτε επαρκή και χρειάζονται διαρκώς να γίνονται βελτιώσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι μηχανισμοί είναι πολύπλοκοι και μπορεί να ζυγίζουν αρκετά κιλά, αλλάζοντας κατά πολύ το βάρος του αυτοκινήτου. Τα καθίσματα έχει υπολογιστεί ότι αποτελούν περίπου το 6% του συνολικού βάρους.

Ένας εξίσου σημαντικός τομέας στον οποίο εργάζονται σκληρά οι κατασκευαστές είναι ο περιορισμός του επιπέδου θορύβου, καθώς και η επίτευξη ενός επιπέδου θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που θα επιτυγχάνεται σύντομα.

Εδώ οι σχεδιαστές έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν συμβιβασμό, επειδή τα καλύτερα υλικά ηχομόνωσης είναι βαριά και ακριβά. Γεγονός που τα καλά υλικά συναντούνται – κυρίως – στα ακριβά αυτοκίνητα.

Τέλος, τα στοιχεία του δαπέδου ή του εσωτερικού του πορτμπαγκάζ συμβάλλουν στην ακουστική και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν μπορούν επίσης να μειώσουν αποτελεσματικά τους κραδασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα «υπερηχητική» μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Καναδοί επιστήμονες έδειξαν ότι είναι εφικτό να χορηγηθούν με τη βοήθεια υπερήχων αντικαρκινικά φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο των ασθενών, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στον κόσμο μία θεραπεία που ξεπερνά το εμπόδιο του αιματο-εγκεφαλικού φραγμού στους καρκινοπαθείς.

Η νέα μέθοδος μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των καρκίνων του εγκεφάλου, αλλά και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Η νέα τεχνική κατευθυνόμενων υπερήχων (Magnetic Resonance-guided Focused Ultrasound – MrgFUS) επιτρέπει την προσωρινή διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, έτσι ώστε να μπορέσει το φάρμακο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να φθάσει στα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στον εγκέφαλο.

Τέσσερις γυναίκες με αρχικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο, είδαν τους εγκεφαλικούς όγκους τους να συρρικνώνονται, όταν το αντικαρκινικό φάρμακο (Herceptin) χορηγήθηκε με τη νέα μέθοδο.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ένα κυτταρικό «τείχος» που εμποδίζει διάφορες ουσίες, όπως τοξίνες, ιούς και μικρόβια να εισδύουν στον εγκέφαλο μέσω του αίματος, ώστε να μην προξενήσουν ζημιά στους ευαίσθητους εγκεφαλικούς ιστούς.

Όμως, στην περίπτωση των καρκίνων του εγκεφάλου ή νόσων όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, αυτός ο φραγμός δυσκολεύει επίσης τη φαρμακευτική θεραπεία, καθώς λίγα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά) μπορούν να διασχίσουν το εμπόδιο.

Η νέα τεχνική με τη βοήθεια των εστιασμένων υπερήχων προκαλεί την ταλάντωση μικροσκοπικών φυσαλίδων μίας ουσίας που έχει προηγουμένως εισαχθεί στον ασθενή με τέτοιο τρόπο που τα κύτταρα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού να απομακρύνονται μεταξύ τους, έτσι ώστε το αντικαρκινικό φάρμακο να μπορεί πλέον να περάσει προς τον εγκέφαλο. Πρόκειται για μία προσωρινή διαδικασία που επιτρέπει το άνοιγμα του φραγμού για λιγότερο από 24 ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νιρ Λίπσμαν του Κέντρου Επιστημών Υγείας Sunnybrook και του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν την κλινική δοκιμή φάσης 1 και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», μετέφεραν με επιτυχία το μονοκλωνικό αντίσωμα trastuzumab (Herceptin) στον εγκέφαλο των τεσσάρων γυναικών με καρκίνο εγκεφάλου.

Οι όγκοι τους μίκρυναν κατά 21% κατά μέσο όρο και καμία ασθενής δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες. Η θεραπεία αντισωμάτων βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά τον καρκίνο και εφαρμόζεται συχνά σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Όπως ανέφερε ο Λίπσμαν, «το Herceptin είναι μία τεράστια ουσία, συνεπώς εάν μπορούμε να περάσουμε αυτό στον εγκέφαλο, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι θα καταφέρουμε με τη βοήθεια των εστιασμένων υπερήχων κάτι ανάλογο και με άλλες ουσίες που είναι μεγάλες ή μικρότερες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Facebook θα προσλάβει 10.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους για την ανάπτυξη του “metaverse”

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

To Facebook ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λεγόμενου “metaverse”, ενός διαδικτυακού κόσμου όπου οι χρήστες θα συνυπάρχουν και θα επικοινωνούν σε εικονικούς χώρους.

«Η επένδυση (σε νέες θέσεις εργασίας) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων. Η Ευρώπη είναι άκρως σημαντική για το Facebook και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την ανάπτυξη του metaverse», σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι αντιπρόεδροι Νικ Κλεγκ και Ξαβιέ Όλιβαν ανέφεραν ότι «το Facebook βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού για να χτίσει την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα. Εργαζόμενοι μαζί με άλλους, αναπτύσσουμε αυτό που συχνά αναφέρεται ως metaverse, μια νέα φάση διασυνδεμένων εικονικών εμπειριών με τη χρήση τεχνολογιών όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ιδέα ότι δημιουργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση ‘εικονικής παρουσίας’, η online αλληλεπίδραση θα έλθει πολύ πιο κοντά στην εμπειρία της αλληλεπίδρασης σε προσωπικό επίπεδο”.

Διευκρίνισαν ότι “καμία εταιρεία δεν θα έχει την ιδιοκτησία και δεν θα λειτουργεί μόνη της το metaverse. Όπως το Ίντερνετ, το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική και η διαλειτουργικότητά του».

Τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο στον κόσμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι θα επενδύσει σε πρώτη φάση 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του “metaverse”, ένα βήμα που ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας.

Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι το Facebook δημιουργεί μια ομάδα εργαζομένων του αφιερωμένη στην ανάπτυξη του “metaverse”, η οποία θα αποτελεί μέρος των Εργαστηρίων Πραγματικότητας, του τμήματος της εταιρείας που ήδη δουλεύει πάνω στην προώθηση της εικονικής (virtual) και της επαυξημένης (augmented) πραγματικότητας και των σχετικών εφαρμογών στο πλαίσιο των social media.

Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη δοκιμή μιας νέας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας εξ αποστάσεως, η οποία επιτρέπει σε χρήστες της συσκευής Oculus Quest 2 να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις μέσω ψηφιακών προσωπικοτήτων τους (αβατάρ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μακρόχρονη έκθεση σε ρύπανση του αέρα και θόρυβο οχημάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι άνθρωποι που επί χρόνια εκτίθενται στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στον θόρυβο από την κυκλοφορία των οχημάτων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική μελέτη.

Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για τους πρώην καπνιστές και για όσους έχουν υπέρταση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 22.000 γυναίκες άνω των 44 ετών σε βάθος εικοσαετίας, οι οποίες ζούσαν σε αστικές, περιαστικές και επαρχιακές περιοχές.

Η μελέτη συσχέτισε τα μέσα επίπεδα ρύπανσης σε κάθε περιοχή με την υγεία της καρδιάς των γυναικών.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 5,1 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) στη διάρκεια μίας τριετίας, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά 17%. Για κάθε αύξηση του διοξειδίου του αζώτου κατά 8,6 μg/m3 στη διάρκεια τριών ετών, ο κίνδυνος για την καρδιά εμφάνιζε αύξηση κατά 10%.

Ακόμη, για κάθε αύξηση κατά 9,3 ντεσιμπέλ του θορύβου από την κυκλοφορία των οχημάτων επί τρία χρόνια η πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά 12%. Τέλος, εάν μία πρώην καπνίστρια είχε εκτεθεί επί χρόνια στα μικροσωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ήταν κατά 72% πιθανότερο να διαγνωστεί με τέτοιο πρόβλημα στην καρδιά της.

Οι ερευνητές δήλωσαν «έκπληκτοι από το πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες – η ρύπανση του αέρα και ο θόρυβος από τους δρόμους – αλληλεπιδρούν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει περισσότερο στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας από ό,τι ο θόρυβος της κυκλοφορίας, όμως οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί και στα δύο εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση του σχετικού κινδύνου για την καρδιά τους».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και την καρδιαγγειακή νόσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαραίτητες ενέργειες του οδηγού σε βροχερές ημέρες για την οδηγική ασφάλειά του

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα πρωτοβρόχια έχουν ξεκινήσει και πολλές φορές φέρνουν πολλά χιλιοστά βροχής, που «οδηγούν» σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως αυτές οι καιρικές συνθήκες δεν περιορίζουν τις μετακινήσεις των οδηγών που στην καθημερινή τους οδήγηση θα συναντήσουν πολλές «παγίδες», ως αποτέλεσμα μιας βροχής. Ετσι είναι απαραίτητο να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό με ασφάλεια.

Ο οδηγός σε ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλει να χρησιμοποιεί τον δρόμο που ξέρει καλύτερα, έτσι ώστε να γνωρίζει την διαδρομή και τις ιδιαιτερότητές της. Μπορεί στην πόλη οι έντονες καιρικές συνθήκες να μην προκαλούν μεγάλο πρόβλημα, όμως οι επαρχιακοί δρόμοι είναι απρόβλεπτοι και χρειάζονται μεγάλη προσοχή.

Η χαμηλή ταχύτητα σε συνθήκες βροχής είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός, κυρίως αν τα ελαστικά του βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους.

Τα ελαστικά είναι αυτά που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο και θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Η φθινοπωρινή μέρα είναι μικρότερη και καλό είναι ο οδηγός να αποφασίσει να κάνει την διαδρομή όσο υπάρχει φως. Το σκοτάδι πέφτει νωρίτερα και οι «παγίδες» του δρόμου δεν εντοπίζονται εύκολα από τον οδηγό.

Ο οδηγός θα πρέπει να οδηγεί σε καθαρό δρόμο και να αποφεύγει να πατάει πάνω σε φύλλα που αυτή την περίοδο είναι πεσμένα στο πλάι του δρόμου ή σε νερά καθώς δεν γνωρίζει αν από κάτω υπάρχει λακκούβα που μπορεί να χαλάσει την ζάντα ή να του σκίσει το ελαστικό του. Αν η ταχύτητά του είναι μικρή τότε αποφεύγει πολλές τέτοιες κακοτοπιές και έχει περισσότερο χρόνο αντίδρασης.

Η οδήγηση κάτω από τέτοιες συνθήκες προϋποθέτει πολύ καλή ποιότητα φώτων.

Μπορεί τα σύγχρονα οχήματα να έχουν προβολείς LED με πολλές δυνατότητες το βράδυ, όμως ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων είναι πάνω από 10 ετών και πρέπει οι προβολείς να είναι σε άριστη κατάσταση. Καλό είναι να μην είναι θαμπά τα κρύσταλλα που μειώνουν την φωτεινότητα. Από την άλλη η οδήγηση πρέπει πάντα να γίνεται με φώτα ημέρας ή αν δεν διαθέτει το αυτοκίνητο την ανάλογη τεχνολογία, ο οδηγός να ανάβει τα φώτα πορείας ακόμα και όταν είναι μέρα.

Επειδή αυτή την περίοδο υπάρχουν και περιοχές με ομίχλη, τότε καλό είναι να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση τα φώτα ομίχλης, αλλά και τα πίσω φωτιστικά σώματα.

Πριν ξεκινήσει ο οδηγός οφείλει να κάνει έναν έλεγχο των φώτων περιμετρικά για να διαπιστώσει την κατάστασή τους. Σημαντικό είναι να ελεγχθούν και οι επιφάνειες πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι αισθητήρες ενεργοποίησης των φώτων και της αυτόματης λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων.

Οι υαλοκαθαριστήρες είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την οδηγική ασφάλεια.

Η καλή ορατότητα είναι το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να εξετάζει ο οδηγός. Είναι καλό να ελεγχθεί η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων. Σε περίπτωση που δεν είναι καλοί πρέπει να αλλαχθούν.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μετά από ζεστό καλοκαίρι είναι πιθανόν οι ελαστικές λεπίδες να έχουν αλλοιωθεί, να αφήνουν γραμμές στο παρμπρίζ ή να μην καθαρίζουν καλά. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να χαράξουν την γυάλινη επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει κυρίως στους υαλοκαθαριστήρες των πίσω παραθύρων. Το κόστος της αντικατάστασης των υαλοκαθαριστήρων είναι άλλωστε μικρό.

Ένα θέμα που το συναντάμε συχνά είναι το θόλωμα των τζαμιών του αυτοκινήτου.

Η διαφορά της θερμοκρασίας που υπάρχει μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, μαζί με την αύξηση της υγρασίας της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα το θόλωμα των τζαμιών. Ο κλιματισμός λύνει το πρόβλημα. Δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγούμε με θολωμένα τζάμια, γιατί η ορατότητα του οδηγού είναι πολύ περιορισμένη, καθώς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ούτε εμπόδια, ούτε ενδεχόμενα έναν ποδηλάτη ή ένα μηχανάκι.

Νωρίτερα ένας ενδελεχής έλεγχος του κλιματιστικού είναι απαραίτητος. Επίσης οι αεραγωγοί πρέπει να είναι καθαροί. Στην επίσκεψή μας στο συνεργείο πρέπει να καθαρίσουμε ή να αλλάξουμε το φίλτρο καμπίνας, το οποίο συγκρατεί σκόνη που με την λειτουργία του κλιματισμού μπαίνει στην καμπίνα.

Τέλος, η επαρκής ποσότητα καυσίμου στο αυτοκίνητο θα δώσει σιγουριά στον οδηγό, που σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος και μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια θα μπορεί να λειτουργεί ο κινητήρας, έτσι ώστε να λειτουργούν όργανα και στοιχεία του οχήματος, όπως για παράδειγμα ο κλιματισμός και το ραδιόφωνο χωρίς να αναγκαστεί να επιβαρυνθεί η μπαταρία που – αν είναι πολλών ετών – μπορεί να αποφορτιστεί τάχιστα, νεκρώνοντας το όχημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμβουλές για σωστή και ασφαλή ολοκλήρωση μιας στροφής κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Για πολλούς οδηγούς, οι στροφές στους δρόμους αποτελούν μια πρόκληση που δοκιμάζουν τις οδηγικές τους ικανότητες.

Όμως υπάρχει μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να κάνει ο/η οδηγός για να μπορέσει να την ολοκληρώσει με απόλυτη ασφάλεια, ακόμη και αν θελήσει να την περάσει γρήγορα, ακολουθώντας πάντα τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας.

Η μείωση της ταχύτητας πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από τη στροφή. Επίσης η σωστή γωνία του μπροστινού τροχού και η επιτάχυνση μετά τη στροφή είναι τα κλειδιά για την ασφαλή διέλευσή της.

Φυσικά όλα αυτά εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το διευθυντή οδηγικής ασφάλειας της Seat, Αngel Suarez πρέπει πρώτα να διαθέτουμε αυτοκίνητο «που να προσφέρει το καλύτερο κράτημα, τη σταθερότητα και τη μέγιστη απόδοση για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια μια στροφή».

Ο ίδιος δίνει επτά συμβουλές για αποτελεσματικό χειρισμό των στροφών.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε το δρόμο και την ποιότητα του οδοστρώματος. Ο οδηγός πρέπει να κοιτάει όσο το δυνατόν πιο μπροστά για να έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί για κάθε εμπόδιο που θα του παρουσιαστεί.

Πάντα να δίνει μεγάλη βαρύτητα στα σήματα κυκλοφορίας και να παίρνει υπόψη του τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.

Αν απαιτείται φρενάρισμα ή αλλαγή ταχύτητας προς τα κάτω, ο χρόνος για να το κάνει ο οδηγός είναι πριν από την είσοδο στη στροφή, όταν ακόμη οι τροχοί του αυτοκινήτου είναι ακόμη ίσιοι. Τα αυτοκίνητα με χαμηλό προφίλ ελαστικού ή χαμηλωμένες αναρτήσεις βοηθούν σε αυτή την περίπτωση γιατί με αυτό τον τρόπο το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου βρίσκεται χαμηλά.

Η ταχύτητα και το φρενάρισμα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και να αλλάζουν ανάλογα. Ο τρόπος οδήγησης για παράδειγμα είναι διαφορετικός όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη και διαφορετικός όταν βρέχει. Ούτε είναι το ίδιο όταν υπάρχει ομίχλη ή νύχτα.

Ο καλός φωτισμός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητος.

Ο οδηγός για να ελαχιστοποιήσει τις στροφές όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι σημαντικό να αξιοποιήσει στο έπακρο το χώρο του στη λωρίδα, κολλώντας στο εξωτερικό της στροφής στην αρχή της για να πάρει την καλύτερη δυνατή γωνία. «Στις στροφές αριστερά, αυτό θα μας δώσει επίσης καλύτερη ορατότητα» εξηγεί ο Suarez.

Καθώς το όχημα μπαίνει στην στροφή, ο οδηγός πρέπει να κινηθεί πιο κοντά στο εσωτερικό άκρο, αφήνοντας πάντα τον προβλεπόμενο χώρο μέχρι τη διαχωριστική λωρίδα.

Τα χέρια του οδηγού πρέπει να είναι πάντα σωστά τοποθετημένα στο τιμόνι, κρατώντας το και με τα δύο χέρια. Τα αυτοκίνητα που έχουν επιλογή οδήγησης «sport» έχουν σαφέστατο πλεονέκτημα.

Τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η στροφή και όταν οι τροχοί είναι ξανά ίσιοι, η επιτάχυνση θα βοηθήσει το αυτοκίνητο να βγει με τη μέγιστη σταθερότητα για να έχει ο οδηγός όλο τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστεί για την επόμενη στροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες πριν

«Η Ελληνίδα φωτογράφος που προβάλλει τον Εύζωνα»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες πριν

Η Opel αποφεύγει την δικαστική οδό για το σκάνδαλο diesel και καταβάλει πρόστιμο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ18 ώρες πριν

“Παράθυρα” Ιστορίες Εκπατρισμού: Μια διαδικτυακή παράσταση αυτοσχεδιασμού με προσωπικά βιώματα κι εμπειρίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες πριν

Γερμανία: Αντιμέτωποι με περικοπές οι πολίτες λόγω των αυξανόμενων τιμών ενέργειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες πριν

Καλύτερες υπηρεσίες περιαγωγής και φθηνότερες κλήσεις προς χώρες της ΕΕ ζητούν οι καταναλωτές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν όγκο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Η εργονομία ενός αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Περισσότερες γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών περιλαμβάνει η νέα βουλή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας εισηγείται τον Νοέμβριο ο υπουργός Υγείας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Νέα «υπερηχητική» μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τρίωρος αποκλεισμός για το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω… οπλοβομβίδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις έπειτα από δολοφονία με αφορμή τη χρήση μάσκας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Η Lufthansa συνιστά στους επιβάτες να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τέσσερις ώρες πριν την αναχώρηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

69χρονη ανέκτησε το τυχερό «ξυστό» μετά από απόπειρα κλοπής!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μια βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιπλέκει την ψηφοφορία στο Βούπερταλ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Εντυπωσιακή παρέλαση Ομογενών και Φιλελλήνων στη Στουτγάρδη για τα 200 χρόνια από το 1821

ΓΕΡΜΑΝΙΑ7 ημέρες πριν

UBS: Στη Φρανκφούρτη ο μεγαλύτερος κίνδυνος “φούσκας” στην αγορά ακινήτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η αιώνια διαμάχη για το όριο ταχύτητας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Επαναπατρισμός δύο εικόνων από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Πρόσκληση προς τους Ομογενείς να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia

Europolitis TV6 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV6 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV8 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV11 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV1 έτος πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement