ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ελληνικό σχολείο Μάνχαϊμ : «Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά́ για να μη χάσει την ελληνική́ της ταυτότητα… »

“ Συζητώντας με τον Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Μάνχαϊμ (μια βιομηχανική πόλη στη βορειοδυτική πλευρά του κρατιδίου της Βάδης- Βυρτεμβέργης στη Γερμανία).”
Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι κοινό αποδεκτό σε όλους ότι είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο διατήρησης της ταυτότητας για τους ελληνόπαιδες που γεννήθηκαν στην αλλοδαπή ή μετακόμισαν οικογενειακός για οποιοδήποτε λόγο.
Στην Γερμανία από κρατίδιο σε κρατίδιο διαφέρει η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής ή ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Ο Ευρωπολίτης βρέθηκε και συνομίλησε με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Μάνχαϊμ (Βάδης- Βυρτεμβέργης) και την εκπαιδευτικό, για τις δυνατότητες στις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν.
E: Πόσα χρόνια υπάρχει το σχολείο στο Μάνχαϊμ με το μάθημα ελληνικής μητρικής γλώσσας;
Σ.Γ: «Το σχολείο ιδρύθηκε από την πρώτη γενιά μεταναστών το 1977. Είναι από τα πρώτα μοντέλα εκμάθησης ελληνικής μητρικής γλώσσας παράλληλα στο ημερήσιο πρόγραμμα του γερμανικού σχολείου.»
E: Το σχολείο του Μάνχαϊμ ξεχωρίζει από τα σχολεία της περιοχή σας, διότι τα Ελληνικά είναι ενσωματωμένα στο ημερήσιο γερμανικό σχολικό πρόγραμμα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Σ.Γ: «Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι το σχολείο μας είναι ενταγμένο σε ένα πλήρως γερμανικό σχολείο (Waldhofgrundschule Mannheim), όπου τα παιδιά διδάσκονται επιπλέον την ελληνική μητρική τους γλώσσα. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα για αμιγείς ελληνικές τάξεις. Eάν συμπληρωθεί ανά τάξη ένας αριθμός Ελληνόπουλων, μπορούν να δημιουργηθούν αμιγώς ελληνικές τάξεις. Επομένως, τα παιδιά δημιουργούν από μικρή ηλικία σταθερές παρέες και με τα παιδιά των ομογενών. Σημαντικότατο είναι ότι η εκπαίδευση δε σταματάει στο μάθημα της Γλώσσας. Συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, ήθη και έθιμα, εθνικές εορτές, εκδρομές, κτλ.»
Η αγάπη για την πατρίδα, την γλώσσα μας και τον ελληνικό πολιτισμό μας δίνει δύναμη:
«Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά για να μη χάσει την ελληνική της ταυτότητα… »
E: Ενδιαφέροντα ακούγονται όλα αυτά. Είναι δηλαδή ένα πολύ δυνατό μοντέλο! Όμως ακούγεται συχνά ότι το σχολείο θα κλείσει ή θα γίνει απογευματινό.
Σ.Γ:« Όχι, αυτό δεν ισχύει. Απλά γίνεται μια μετάβαση από το ενταγμένο στο προξενιακόμοντέλο και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικότατα. Εδώ βλέπουμε άλλο ένα πλεονέκτημα. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται από το γερμανικό σχολείο να μεταφερθούν σε άλλο σχολείο για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Τότε, ναι, θα λεγόταν απογευματινό μοντέλο.»
Ε: Πώς είναι οργανωμένο το μάθημα της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο σας και μέχρι ποια τάξη μπορούν τα παιδιά να παρακολουθήσουν Ελληνικά παράλληλα με τα Γερμανικά;
Σ.Γ: «Τα παιδιά διδάσκονται Ελληνικά (με τα ίδια βιβλία της Ελλάδας) από 1η μέχρι 4η Δημοτικού και έχουμε δυνατότητα και για γυμνασιακές τάξεις! Εδώ παίζουν οι γονείς και οι εγγραφές πάντα πρωταρχικό ρόλο.»
Ε: Είχατε στήριξη από την πολιτεία ή κάποιον άλλο φορέα στη μεταβατική φάση από το ενταγμένο σε προξενικό μοντέλο;
Σ.Γ: «Ναι, απόλυτα. Από την πόλη του Μάνχαϊμ, τη διεύθυνση του σχολείου, και από την ορθόδοξη εκκλησία του Μάνχαϊμ και τον αξιότιμο Πατέρα Γεώργιο (κατά κόσμον κ. Μπασιούδη Γεώργιο).
Επίσης, συνεργαστήκαμε άψογα με τη Συνομοσπονδία και Ομοσπονδία Γονέων Βάδης – Βυρτεμβέργης η οποία μας ενημέρωνε για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, στην οποία είμαστε και μέλος.»
Ε:Εσείς που μεγαλώσατε στη Γερμανία, τι εμπειρίες είχατε σε αυτό το σχολείο και
πόσο σημαντικό είναι για σας το μάθημα ελληνικής γλώσσα, τόσο για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γερμάνια όσο και για τα παιδιά που έρχονται από Ελλάδα;
Σ.Γ: «Ενσωματώθηκα στο γερμανικό σύστημα νιώθοντας παράλληλα Έλληνας, γιατί μου δόθηκε δυνατότητα να μεγαλώσω μαθαίνοντας παράλληλα με τη γερμανική, τη μητρική μου γλώσσα.
Η παλιά γενιά Ελληνοπαίδων είναι η σημερινή γενιά γονέων. Η εκμάθηση της γλώσσας μας, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά που γεννηθήκαν εδώ, διότι λόγω του πλούτου της, ανοίγονται εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί ορίζοντες, σε πολλά επίπεδα.
Στα νεοφερμένα Ελληνόπουλα, προσφέρει τη δυνατότητα να ενσωματωθούν στο γερμανικό σχολείο μαθαίνοντας ταυτόχρονα και τις δυο γλώσσες, ιδιαίτερα βοηθούμενα από τους Έλληνες συμμαθητές τους που ήδη γνωρίζουν γερμανικά.
Αντιλαμβάνεστε τελικά, ότι μόνο πλεονεκτήματα έχει αυτό το σχολείο.»
Ε: Ποια είναι η συνεργασία με το αρμόδιο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης και ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών;
Σ.Γ: «Η μη έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Τα μαθήματα ξεκινάνε αργότερα, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό δημιουργεί κυρίος ανασφάλεια στους γονείς.»
Ε: Τι ρόλο έπαιξε και πώς συνδέεται η παλιά με τη νέα γενιά;
Σ.Γ: «Η πρώτη γενιά, οι γονείς μας, με ελάχιστες δυνατότητες εκείνη την εποχή, κατάφεραν να δημιουργήσουν ελληνικά σχολεία. Η μόνη ανταμοιβή τους είναι να συνεχίσουμε το έργο τους! Πρέπει να επαγρυπνούμε ώστε να δίνουμε βάσεις στη νέα γενιά για να μη χάσει την ελληνική της ταυτότητα…»
Ερώτηση προς την εκπαιδευτικό κυρία Ελένη Κυριακογιαννάκη
Ε: Πώς σας αντιμετώπισε η ελληνική ομογένεια και ποια η εμπειρία σας εδώ;
Ε. Κ: «Προερχόμενη από την Ελλάδα, ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Εδώ οι Έλληνες θεωρούν την Ελληνίδα δασκάλα μέλος της οικογένειά τους.
Η αγάπη για τη χώρα, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους είναι πολύ πιο αναπτυγμένη και αδιαπραγμάτευτη από των Ελλήνων της Ελλάδας.
Είναι φορές που νιώθω έκπληκτη πόσο ζωτικής σημασίας γι ́ αυτούς είναι η επαφή τους με την καταγωγή και την παράδοσή τους και γι ́ αυτό πολεμούν για τη διατήρησή τους αδιάκοπα… »
Βασίλης Βούλγαρης (Ευρωπολίτης) :Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και εύκολο όταν έχεις να κάνεις με δύσκολες συνθήκες , εργασίας, αποστάσεων, ανελαστικών υποχρεώσεων.
Η αγάπη όμως των γονέων που στέκονται δίπλα στα παιδιά τους για να μάθουνε την ελληνική γλώσσα είναι κάτι που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια .
Η ελληνική πολιτεία και οι Έλληνες γονείς πρέπει να σταθούν δίπλα και να στηρίζουν τις κοιτίδες ελληνικού πολιτισμού σε κάθε άκρη της Γερμανίας και στα πέρατα της γης.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και αντιγραφή της συνέντευξης χωρίς ενεργό Ling.
O EUROPOLITIS έχει την έγγραφη και ενυπόγραφη έγκριση των γονέων για τις φωτογραφίες των μαθητών , για τις ανάγκες της συνέντευξης παρουσίασης του σχολείου.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

Η ερασιτεχνική „Θεατρική ομάδα 50 και πλέον“ ιδρύθηκε στο Μόναχο τον Μάρτιο 2020 από Ελληνίδες και Έλληνες άνω των 50 ετών, με σκοπό την προβολή κοινωνικών θεμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 2023 η θεατρική ομάδα παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο την θεατρική παράσταση „Γαμπρός απ΄ το Ίντερνετ“, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που περιγράφει τις κοινωνικές καταστάσεις που ίσχυαν κάποτε στην ελληνική κοινωνία.
Η ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας, εκπαιδευτικός κ. Εύα Γρίβα, ήθελε από πολύ καιρό, από τότε που ήταν καθηγήτρια στο Λύκειο Μονάχου να παρουσιάσει τα βιώματά που απέκτησε η ίδια στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην πόλη της Κοζάνης όπου τελείωσε το γυμνάσιο και στα επόμενα χρόνια σπουδών της σε μια θεατρική παράσταση, ως ένα ψυχογράφημα μιας εποχής που σημάδευσε και εν πολλοίς στιγμάτισε τη νεολαία και οδήγησε τελικά και τα βήματα πολλών συμπατριωτών μας στη μετανάστευση.
Για το λόγο αυτό συνέγραψε η ίδια το σενάριο της θεατρικής παράστασης βασισμένη σε εκφάνσεις της ζωής του χωριού της που αντικατοπτρίζουν και την τότε γενικότερη κοινωνική κατάσταση της ελληνικής υπαίθρου.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο σενάριο παρουσίασε τα κορίτσια της επαρχίας που ζούσαν σε ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, όπου οι ερωτικές γνωριμίες με αγόρια ήταν ταμπού, οι δυνατότητες παντρειάς ήταν σπάνιες, ο γάμος ήταν συνδεδεμένος με οικονομική προσφορά της νύφης (προίκα), μια πλούσια οικογένεια δεν καταδεχόταν να συμπεθεριάσει με μια φτωχή οικογένεια, πολλές γυναίκες έμειναν γεροντοκόρες και ο μεγαλύτερος αδελφός περίμενε πρώτα να αποκατασταθούν οι αδελφές του και μετά να παντρευτεί και ο ίδιος. Τα κορίτσια της επαρχίας είχαν ως αποκλειστικό σκοπό ζωής τους την εργασία στο σπίτι, τον γάμο και την τεκνογονία.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Με την χρήση του Ίντερνετ κατέστη στο θεατρικό αυτό έργο δυνατή – με τεχνάσματα – η αποκατάσταση τριών αδελφών γυναικών με γαμπρούς που τους γνώριζαν ήδη από τα νεανικά τους χρόνια, ενώ ο μεγάλος αδελφός παρέμεινε τελικά άγαμος, ευελπιστών στην άλλη ζωή να βρει την σύντροφο της ζωής του.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η υπέροχη σκηνοθεσία είναι έργο της Εύας Γρίβα με τη συνδρομή του Κώστα Παπαδόπουλου, ενώ τα λίαν επιτυχημένα σκηνικά είναι έργο της εικαστικού Παρασκευής Βλέτση και του ζωγράφου Στέφανου Στοϊλα. Στην ωραία μουσική πλαισίωση έλαβαν μέρος η Νεφέλη Αραμπατζή, με τη θαυμάσια φωνή της, ο ταλαντούχος μουσικός Πέτρος Βαλής (βιολί) και ο τεχνικός Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Είναι άξιον επαίνου το γεγονός ότι οι 14 ηθοποιοί είναι άνθρωποι της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών που με τον αυθορμητισμό τους και τις ριζωμένες εμπειρίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, απέδωσαν θαυμάσια τους ρόλους τους.

με τον Θεόδωρο Σιακαβάρα που παριστάνει τον μεγάλο αδελφό.
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η χρήση εξ ολοκλήρου της κοζανίτικης διαλέκτου, την οποία οι μετανάστες φροντίζουν και δεν ξεχνούν, εκφράζει την ανάγκη σύνδεσης με τις ρίζες τους.
Θερμά συγχαρητήρια στους ηθοποιούς (με αλφαβητική σειρά) Βλέτση Φώτη, Γαϊτάνη Φανή, Γαργούτα Μαρία, Γρίβα Εύα, Δρογγίτη Δημήτριο, Καλλία Κατερίνα, Μαντόλη Ολυμπία, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Reischl Frnz, Σιακαβάρα Θεόδωρο, Τσακμάκη Αθανάσιο, Χαραλαμπίδου Ελένη και Χαραλαμπίδη Χαράλαμπο.

ενώ αυτός έμεινε τελικά ανύπαντρος. (Ηθοποιός: Θεόδωρος Σιακαβάρας).
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο τέλος της παράστασης το πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε με ενθουσιασμό όλους που συνέβαλλαν στην θεατρική παράσταση, ενώ η κ. Γρίβα ευχαρίστησε θερμά τους Έλληνες χορηγούς, το Συμβούλιο Μετανάστευσης του Δήμου Μονάχου, τον προϊστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου π. Γεώργιο Σιώμο και τον χορηγό επικοινωνίας Δορυφόρο για την μεγάλη υποστήριξή τους.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, ο συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός Δρ. Μυλωνάς, εκπαιδευτικοί ελληνικών σχολείων και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών της Παροικίας Μονάχου.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη στη Βιέννη

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.30, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Schubert του Konzerthaus της Βιέννης, συναυλία του διεθνούς φήμης Έλληνα βαρυτόνου Άρη Αργύρη, ο οποίος θα ερμηνεύσει λίντερ του Franz Schubert, εμπνευσμένα από την ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία.
Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, ενώ στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η Ελληνίδα Πρέσβης.
Να σημειωθεί ότι η συναυλία αποτελεί ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά τα λίντερ αυτά θα εκτελεστούν από ορχήστρα.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου διοργανώνει εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, μετά την δοξολογία (1.00 μ.μ.), στους χώρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βερολίνου (Mittelstr. 33 Steglitz 12167 Berlin).
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μαθητές του Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης και της τάξης Μ10 του Γυμνασίου τίμησαν τα θύματα των Τεμπών

Βουβός πόνος, θλίψη, με δάκρυα στα μάτια και ένα τεράστιο γιατί οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νυρεμβέργης τέλεσαν το Σάββατο (18/3/2023) στον κατάμεστο Ιερό ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.
Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος Χρήστος Χιταρίδης και η αντιπρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Μελίνα Παργανά, μίλησαν μέσα από την καρδιά τους για τον πόνο και τις ανησυχίες των Ελληνόπουλων που ζουν μακριά από την μητέρα Πατρίδα.

«Το δυστύχημα στα Τέμπη μας έχει συγκλονίσει όλους ανεξαιρέτως, μικρούς και μεγάλους, μαθητές, καθηγητές, γονείς και ολόκληρο τον ελληνικό κι όχι μόνο πληθυσμό. Το πένθος και η λύπη για τα θύματα του δυστυχήματος είναι τεράστιο και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ήταν νέοι και παιδιά προσδίδει μία περαιτέρω συγκίνηση.

Εμείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, παρά την απόσταση που μας χωρίζει από την πατρίδα, νιώθουμε τον πόνο των συμπατριωτών μας και τους συμπονούμε μεταφέροντας το εθνικό πένθος κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, σε κάθε ελληνική κοινότητα και σπίτι του κόσμου.

Σαν μαθητές θλιβόμαστε για έναν ακόμη λόγο: Όλα αυτά τα χρόνια παραμονής στο εξωτερικό, έχουν συμβάλλει στην δημιουργία ενός ξεχωριστού συναισθήματος για την Ελλάδα, μια ξεχωριστή και απέραντη αγάπη για την πατρίδα, την οποία έχουμε εξιδανικεύσει στο μυαλό μας και επιθυμία όλων μας, ή έστω των περισσοτέρων είναι στο μέλλον να διαμείνουμε στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, ή απλά για διακοπές.

Με αφορμή το δυστύχημα αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η αδυναμία και τα μειονεκτήματά της Ελλάδας, τσαλακώνοντας έτσι αυτή την μαγική εικόνα στο μυαλό μας και πληγώνοντάς μας βαθιά. Το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στη δική μας ηλικία, μας ωθεί να συλλογιστούμε πιο αναλυτικά την σοβαρότητα της κατάστασης και να δράσουμε όπως μπορούμε για μια καλύτερη Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή όμως, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε – έστω νοητά – την αγάπη μας και την συμπαράστασή μας στους συγγενείς των θυμάτων και να κρατήσουμε τα θύματα στη μνήμη μας».

Την πρωτοβουλία των μαθητών τίμησαν με την παρουσία τους η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωποι Έθιμοτοπικών Συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Έκλεισε ξαφνικά το αμιγώς ελληνικό σχολείο Κεστεκίδειο στις Βρυξέλλες

Σε αναζήτηση νέας στέγης βρίσκονται από την Τετάρτη 15 Μαρτίου, οι 159 μαθητές του Κεστεκίδειου σχολείου, του αμιγώς ελληνικού σχολείου Βρυξελλών, που διαθέτει νηπιαγωγείο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε στο ΑΜΠΕ ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το αμιγώς ελληνικό σχολείο, έκλεισε, ως ακατάλληλο για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Την ακαταλληλότητα του κτιρίου έκρινε κλιμάκιο τεχνικών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας, που ήλεγξε το κτίριο που στεγάζει το ελληνικό σχολείο στο δήμο Σεν Ζιλ των Βρυξελλών.
Στις 15 Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε σχετικά τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Βρυξελλών και την ίδια κιόλας ημέρα το σχολείο έκλεισε.
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Βρυξελλών και τη Μητρόπολη Βελγίου, αναζητούν νέο κτίριο για να στεγάσει τους μαθητές του ελληνικού σχολείου, το συντομότερο δυνατό.
Μέχρι τότε, οι μαθητές του ελληνικού σχολείου θα συνεχίσουν τα μαθήματα διαδικτυακά.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται από τη δεκαετία του 1970 το ελληνικό σχολείο Βρυξελλών, είναι δωρεά του επιχειρηματία Λεωνίδα Κεστεκίδη, ιδρυτή της γνωστής σοκολατοποιίας “Leonidas”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 στον Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό της Ενορίας Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Ντύσσελντορφ η δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, παρουσία του Έλληνα Γενικού Προξένου κ. Βασιλείου Κοΐνη.
Σε σχετική ανακοίνωση της Ενορίας παρατίθεται το ακόλουθο απόσπασμα από τη Διακήρυξη του Π. Πατρών Γερμανού προς ξένους Διπλωμάτες: “Ημείς, το Ελληνικόν Έθνος των Χριστιανών, βλέποντες ότι μας καταφρονεί το οθωμανικόν γένος, απεφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν. Και τούτου ένεκα, βαστούμε τα όπλα εις χείρας, ζητούντες τα δικαιώματά μας. Όντες λοιπόν βέβαιοι ότι όλα τα Χριστιανικά Βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαιά μας και όχι μόνον δεν θέλουν μας εναντιωθή, αλλά και θέλουν μας συνδράμει, και ότι έχουν εις μνήμην ότι οι ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνησαν ποτέ ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα, διά τούτο ειδοποιούμεν και σας παρακαλούμεν να προσπαθήσετε να είμεθα υπό την εύνοιαν και προστασίαν του υμετέρου μεγάλου κράτους. 1821 Μαρτίου 26.”
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως “η ένδοξη ελληνική μας Σημαία θα υψωθεί με τιμή και λεβεντιά από τους σημαιοφόρους των Σχολείων και των ελληνικών μας Σωματείων για να γεμίσει περηφάνεια τις καρδιές μας.
Προτρέπουμε και αναμένουμε εγκαίρως και με επίσημη ενδυμασία τις ορισμένες από τους οικείους φορείς αντιπροσωπείες, προκειμένου να τιμήσουμε και φέτος τις θυσίες των προγόνων μας, Για του Χριστού την Πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία”.