Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

COP26: Δέσμευση για τερματισμό της αποψίλωσης των δασών

Published

on

Διατήρηση των δασών για να σωθεί το κλίμα: περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της ως το 2030 στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που διεξάγεται στην Γλασκώβη, στη Σκωτία. Ωστόσο η δέσμευσή τους κρίνεται πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης για το κλίμα βρίσκεται επίσης μια συμφωνία που έχει στόχο την μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός από τα πλέον επιβαρυντικά αέρια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή μαζί με το CO2, κατά 30% ως το 2030.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που ρωτήθηκε, αυτήν την προσυπογράφουν περισσότερες από 90 χώρες που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας, εκ των οποίων “οι μισές από τις 30 που είναι οι κύριες υπεύθυνες για τις εκπομπές μεθανίου”.

Πνεύμονες του πλανήτη μαζί με τους ωκεανούς, τα δάση παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς απορροφούν σημαντικό μέρος από τους δισεκατομμύρια τόνους αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Για να εξαλειφθεί η αποψίλωση και να αποκατασταθούν αυτοί “οι καθεδρικοί της φύσης”, οι ηγέτες περισσότερων από 100 χωρών στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, το δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ή ακόμη το τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό, υιοθέτησαν διακήρυξη για τα δάση στο πλαίσιο της κλιματικής διάσκεψης του ΟΗΕ στη Γλασκώβη.

Τα δάση μειώνονται σήμερα με “ανησυχητικό ρυθμό” 27 γηπέδων ποδοσφαίρου κάθε λεπτό, σύμφωνα με την βρετανική προεδρία της COP26.

Σύμφωνα επίσης με την μη κυβερνητική οργάνωση Global Forest Watch, η αποψίλωση των δασών στον κόσμο επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια: η καταστροφή των αρχέγονων δασών σημείωσε αύξηση 12% το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Φόβοι για αποτυχία

Η νέα δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης απηχεί την Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα δάση του 2014, όταν πολλές χώρες, επιχειρήσεις και αυτόχθονες λαοί δεσμεύτηκαν να μειωθεί κατά το ήμισυ η αποψίλωση των δασών το 2020 και να τερματιστεί το 2030.

Ωστόσο για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για “μια επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης“.

Παράλληλα η Global Witness εκφράζει φόβους ότι θα δούμε να επαναλαμβάνονται “οι αποτυχίες προηγούμενων παρόμοιων δεσμεύσεων” λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης και μη τήρησης των υποσχέσεων που δόθηκαν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα συνεισφέρει 1 δις ευρώ στην παγκόσμια δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών (Global Forest Pledge).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, το πακέτο στήριξης για τα δάση, είναι διάρκειας πέντε ετών και προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Προορίζεται για να στηρίξει τρίτες χώρες στην προσπάθεια προστασίας, αποκατάστασης και βιώσιμης διαχείρισης των δασών.

Δέσμευση και για μείωση εκπομπών μεθανίου

Περισσότερες από 80 χώρες, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της COP26 για το κλίμα να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με το 2020, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μεθάνιο (CH4) που εκπέμπεται από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα ορυκτά καύσιμα και τα απόβλητα, είναι το δεύτερο αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την ανθρωπινή δραστηριότητα μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Παρότι οι άνθρωποι μιλούν λιγότερο γι αυτό, η επίδρασή του στην υπερθέρμανση είναι κατά σχεδόν 29 φορές μεγαλύτερη ανά κιλό από εκείνη του CO2 σε έναν ορίζοντα 100 ετών και σχεδόν 82 φορές σε μια περίοδο 20 ετών.

Από μόνο του, αυτό το μέτρο θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια υπερθέρμανση του πλανήτη κατά σχεδόν 0,3°C έως τη δεκαετία του 2040, σύμφωνα με το κείμενο.

Υπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών CO2 η Μέρκελ

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, τάχθηκευπέρ της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την οποία χαρακτήρισε αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πρώτη ημέρα της κρίσιμης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ήδη αυτό το μοντέλο τιμολόγησης στον βιομηχανικό τομέα. Άλλοι, για παράδειγμα η Κίνα, το θεσπίζουν τώρα», ανέφερε η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στη συγκεκριμένη πολιτική, δυνάμει της οποίας επιβάλλονται τέλη στην εκπομπή CO2 προκειμένου να δοθεί κίνητρο για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Στην ομιλία της η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε σε νέα συνεργασία της Γερμανίας με τη Νότια Αφρική στο πλαίσιο της προσπάθειας να εγκαταλειφθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού με την καύση άνθρακα. Έκανε λόγο για σημαντικό «πιλοτικό έργο για πολλές αφρικανικές χώρες», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Εξήρε επίσης τη συνεργασία με την Κολομβία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία για την προστασία των δασών.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της απερχόμενης καγκελαρίου έχει δεσμευθεί πως τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με την καύση άνθρακα θα έχουν κλείσει όλα ως το 2038.

Επαίνεσε ακόμη την G20 διότι συμφώνησε να διακόψει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή ή τη λειτουργία τέτοιων εργοστασίων σε άλλες χώρες στη σύνοδό της αμέσως πριν από την έναρξη της COP26.

Αντίθετα με τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία είδε θετικά τη σύνοδο αυτή, ακτιβιστές και άλλοι ηγέτες εξέφρασαν απογοήτευση διότι τα είκοσι πιο ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη του κόσμου δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε για την ημερομηνία-στόχο ώστε να επιτευχθεί η λεγόμενη κλιματική ουδετερότητα, ούτε για την ημερομηνία-στόχο για να τερματιστεί η ηλεκτροπαραγωγή με την καύση άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – dpa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η UniCredit υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της Commerzbank

Published

on

Από

Η απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 4 Μαΐου, ενώ και μόνο η ανακοίνωση οδήγησε σε άνοδο της αξίας της μετοχής της Commerzbank κατά 3,9%. Photo credits: ulleo / pixabay

Η ιταλική UniCredit υπέβαλε σήμερα επίσημη προσφορά για την εξαγορά της Commerzbank, της δεύτερης μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Γερμανίας, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Η απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 4 Μαΐου, ενώ και μόνο η ανακοίνωση οδήγησε σε άνοδο της αξίας της μετοχής της Commerzbank κατά 3,9%.

Σύμφωνα με την προσφορά, οι μέτοχοι της Commerzbank θα λάβουν για κάθε μετοχή τους 0,485 νέες μετοχές της UniCredit. Αυτό αντιστοιχεί σε τιμή 30,80 ευρώ ανά μετοχή της Commerzbank και αντιπροσωπεύει premium 4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την περασμένη Παρασκευή, ενώ αποτιμά τη γερμανική τράπεζα σε περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ.



Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε την αντίθεσή της σε μια πιθανή εχθρική εξαγορά της Commerzbank από την ιταλική UniCredit.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει τη στρατηγική ανεξαρτησίας της Commerzbank. Μια εχθρική εξαγορά θα ήταν απαράδεκτη, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι η Commerzbank είναι μια συστημικά σημαντική τράπεζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαξιμίλιαν Καλ, σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της UniCredit.



Ο κ. Καλ διευκρίνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής, εκτός από την ανακοίνωση, δεν υπάρχει κάποια επίσημη προσφορά από την πλευρά του ιταλικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. «Σε περίπτωση που κατατεθεί τέτοια προσφορά, θα εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο Εποπτικό Συμβούλιο της Commerzbank να την εξετάσουν και να εκδώσουν μια σύσταση προς τους μετόχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα η UniCredit ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι «η υπέρβαση του ορίου του 30% που ορίζεται από τη γερμανική νομοθεσία περί εξαγορών και η προώθηση εποικοδομητικού διαλόγου με την Commerzbank και τα ενδιαφερόμενα μέρη». «Το μήνυμά μας προς την Commerzbank είναι: τώρα είναι η ώρα για να μιλήσουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Όρσελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νέα απεργία την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου (BER)

Published

on

Από

Photo credits: StockSnap / pixabay

Το συνδικάτο Ver.di κάλεσε τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου (BER) σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τη Τετάρτη, καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους εργοδότες στις εν εξελίξει συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ver.di, θα απεργήσουν μεταξύ άλλων οι 2.000 εργαζόμενοι στην πυροσβεστική υπηρεσία του αεροδρομίου, τα συνεργεία και οι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ η κινητοποίηση δεν αφορά τον έλεγχο ασφάλειας και τη διαχείριση αποσκευών.



Οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξηση μισθών κατά 6,0%, αλλά τουλάχιστον επιπλέον 250 ευρώ ανά μήνα ανά μισθολογικό κλιμάκιο ή βαθμίδα και μια επιπλέον ημέρα άδειας για τα μέλη των συνδικάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αεροδρομίου, ακυρώνονται 445 πτήσεις, ενώ επηρεάζονται περίπου 57.000 επιβάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, με την ακροδεξιά να διεκδικεί τη Μασσαλία

Published

on

Από

Αμφίρροπη αναμένεται η αναμέτρηση στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, την Μασσαλία, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός εμφανίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να παλεύει στήθος με στήθος με τον αριστερό συνασπισμό του δημάρχου Μπενουά Παγιάν. Photo credits: fred2600 / pixabay

Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών πραγματοποιείται σήμερα στη Γαλλία όπου 48,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν σε περίπου 35.000 χωριά και πόλεις τους δημοτικούς τους άρχοντες για τα επόμενα έξι χρόνια.

Οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σχεδόν έναν χρόνο πριν από την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στη Γαλλία και ως εκ τούτου έχουν κατά κάποιο τρόπο τον χαρακτήρα μίας «πρόβας τζενεράλε» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027.

Οι εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 22 Μαρτίου, στοχεύουν στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι στη συνέχεια θα εκλέξουν τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες.



Στο Παρίσι, όπου κατά τα τελευταία 25 χρόνια εκλέγεται δήμαρχος Σοσιαλιστής, σημαντικές είναι οι πιθανότητες επικράτησης της κεντροδεξιάς υποψήφιας, προσκείμενης στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ραχίντα Ντάτι, η οποία ήταν ως τώρα υπουργός Πολιτισμού.

Αμφίρροπη αναμένεται η αναμέτρηση στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, την Μασσαλία, όπου ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός με υποψήφιο τον Φρανκ Αλίζιο, εμφανίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να παλεύει στήθος με στήθος με τον αριστερό συνασπισμό του δημάρχου Μπενουά Παγιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: Οι οργανώσεις καλούν τους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Published

on

Από

Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο καταναλωτής δεν είναι μόνο αγοραστής προϊόντων και υπηρεσιών αλλά ενεργός πολίτης που επηρεάζει και επηρεάζεται από τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Photo credits: kc0uvb / pixabay

Η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στην αγορά και η ενίσχυση της ενημέρωσης των καταναλωτών αναδεικνύονται ως βασικά ζητήματα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, που τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου, με τις οργανώσεις καταναλωτών να επισημαίνουν σε ανακοινώσει τους ότι η ημέρα αυτή δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική επέτειο, αλλά υπενθύμιση της ανάγκης για μια αγορά που λειτουργεί με διαφάνεια, δικαιοσύνη και υγιή ανταγωνισμό.

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) τονίζει ότι οι καταναλωτές διαθέτουν κατοχυρωμένα δικαιώματα τα οποία πρέπει να γνωρίζουν και να διεκδικούν όταν παραβιάζονται.

Όπως επισημαίνει, καθημερινά δέχεται καταγγελίες για ζητήματα όπως ελαττωματικά προϊόντα, παραπλανητικές ή αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τραπεζικές προμήθειες και καταχρηστικούς όρους συμβολαίων, καθώς και για υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις των επιχειρήσεων.



Η οργάνωση σημειώνει ότι πολλοί καταναλωτές δεν προχωρούν σε διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους είτε επειδή δεν τα γνωρίζουν είτε επειδή θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Από την πλευρά της, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) αναφέρεται στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια, τα «κόκκινα» δάνεια, η στεγαστική κρίση και οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές συνθέτουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΚΕ για το 2025, ο τραπεζικός τομέας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών (59,27%), ενώ ακολουθούν οι καταγγελίες για προϊόντα και υπηρεσίες (17,45%) και για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (6,55%). Μικρότερα ποσοστά αφορούν τον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, τα ακίνητα, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Παράλληλα, η οργάνωση επισημαίνει ότι οι οφειλές καταναλωτών που απευθύνθηκαν σε αυτήν για υποστήριξη το 2025 ξεπέρασαν τα 24,2 εκατ. ευρώ. Από τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για ποσό άνω των 3,25 εκατ. ευρώ, ρυθμίστηκε και αποπληρώνεται το 70,83%, ενώ διαγράφηκε το 29,17% των οφειλών.

Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) υπογραμμίζει ότι ο καταναλωτής δεν είναι μόνο αγοραστής προϊόντων και υπηρεσιών αλλά ενεργός πολίτης που επηρεάζει και επηρεάζεται από τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Οι οργανώσεις καταναλωτών επισημαίνουν ότι η προστασία του καταναλωτή συνδέεται με τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στην αγορά, καλώντας τους πολίτες να ενημερώνονται, να ζητούν διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές, ώστε να ενισχύεται η συλλογική δύναμη των καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Air France και KLM αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων για διηπειρωτικές πτήσεις

Published

on

Από

Photo credits: Dylan_Agbagni / pixabay

Η Air France και η KLM αυξάνουν τις τιμές των ναύλων τους για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων σε απάντηση στο σοκ στις τιμές πετρελαίου που προκλήθηκε από τον πόλεμο στο Ιράν, ανακοίνωσε η μητρική αεροπορική εταιρεία.

«Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε σημαντική και ξαφνική αύξηση των τιμών των καυσίμων, ιδίως της κηροζίνης. Ως αποτέλεσμα, η Air France και η KLM αυξάνουν τις τιμές των ναύλων τους σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για εισιτήρια που εκδίδονται από την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026», υπογραμμίζει ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Air France-KLM, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της Les Echos.



Πιο συγκεκριμένα, «στην οικονομική θέση, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 50 ευρώ μετ’ επιστροφής», δήλωσε ο γαλλο-ολλανδικός όμιλος, ακολουθώντας τα βήματα άλλων αεροπορικών εταιρειών που ανακοίνωσαν επιβαρύνσεις τις τελευταίες ημέρες, όπως η SAS, η Cathay Pacific, η Air India και η Qantas.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ

Published

on

Από

Η ρύθμιση του υπουργείου θα καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία ισοτίμησης των πτυχιούχων ΤΕΙ από το 2001 και μετά με τα αντίστοιχα των τμημάτων των πανεπιστημίων που έχουν προκύψει από την κατάργηση των ΤΕΙ και την μετατροπή τους σε ΑΕΙ. Photo credits: nikolayhg / pixabay

Τη διαδικασία, με την οποία θα μπορέσουν περισσότεροι από 400.000 απόφοιτοι των πρώην Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) να αποκτήσουν ισότιμα πτυχία με τα αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων, καθορίζει ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026, στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα αφορά όσους αποφοίτησαν μετά το 2001, όταν με τον ν. 2916/2001 «ανωτατοποιήθηκαν» τα ΤΕΙ, και τα πτυχία των οποίων μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιστοιχηθεί με τίτλους σπουδών των ΑΕΙ.



Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας θα καθορίζει επακριβώς τη διαδικασία ισοτίμησης των πτυχιούχων ΤΕΙ από το 2001 και μετά με τα αντίστοιχα των τμημάτων των πανεπιστημίων που έχουν προκύψει από την κατάργηση των ΤΕΙ και την μετατροπή τους σε ΑΕΙ.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η ρύθμιση προβλέπει μία διαδικασία, με ακαδημαϊκά εχέγγυα και θεσμικές ασφαλιστικές δικλείδες. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της θα είναι η ολοκλήρωση της πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του οικείου πανεπιστημιακού Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής από την ΕΘΑΑΕ, ώστε η αντιστοίχιση να εδράζεται σε πιστοποιημένα και ποιοτικά προγράμματα σπουδών.



Αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες κατηγορίες αποφοίτων, με βάση τη διάρκεια των σπουδών τους, το σύνολο των πιστωτικών μονάδων ECTS και το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών.

Ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία, σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται η αντιστοίχιση των πτυχίων να αναγνωρίζεται αυτόματα, ενώ σε άλλες θα καθορίζεται παρακολούθηση και εξέταση σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis