Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τριπλή αρχιερατική παρουσία και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στις Ενορίες Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Published

on

Μιά πρωτόγνωρη στα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τριπλή Επισκοπική παρουσία και ευλογία στις Ενορίες και στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, έλαβε χώρα από 31 Οκτωβρίου μέχρι 1ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Αφορμή της τριπλής επισκοπικής παρουσίας αποτέλεσε το διπλό ιωβηλαίο του Προέδρου του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ελλ. καθηγητή δρ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, δηλαδή 60 έτη ζωής και 30 έτη επιστημονικής και καθηγητικής εργασίας και θυσιαστικής προσφοράς στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος τέλεσε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Salvatorkirche Μονάχου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος στο ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τόνισε την σκληροκαρδία και μισανθρωπία του πλουσίου και την υπομονή και ταπεινότητα του πτωχού Λαζάρου.

Ο κάθε χριστιανός μπορεί να κερδίσει με τις αρετές της υπομονής, της προσευχής και της συγχωρητικότητας το έλεος του Θεού και τη σωτηρία του. Ο πλούσιος μπορεί επίσης με μια αγαπητική και φιλάνθρωπη διαχείρηση και δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του να ανέβει την κλίμακα των αρετών προς τον ουρανό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης, στην 60χρονη πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, και την μετεξέλιξή της από την προσωρινή διαμονή της και τέλεση ακολουθιών μέσα σε γερμανικούς νεκροταφειακούς ναούς στην ίδρυση ενοριών με περικαλλείς Ναούς και Πνευματικά Κέντρα, όπως συμβαίνει και στο Μόναχο.

Χαρακτήρισε „σκανδαλώδη ευλογία“ του Θεού την δημιουργία των „Μικρών Πατρίδων“, όπως αποκαλεί τις ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας, όπου οι ελληνορθόδοξοι πιστοί βιώνουν την ορθόδοξη πίστη, ζουν αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους των και εμπλουτίζουν με τα ήθη και έθιμά τους την γερμανική κοινωνία.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύγχρονη μάστιγα του κορωνοϊού που ταλανίζει έθνη και κοινωνίες και προέβη σε πατρικές συμβουλές για την προφύλαξή μας από τη λαίλαπα αυτή με αυστηρή εφαρμογή των ιατρικών συμβουλών και των πολιτειακών διατάξεων.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή δρ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για τα 60 έτη ζωής και 30 έτη εργασίας του στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για το διπλό ιωβηλαίο του. Το δείπνο οργάνωσαν προς ευχάριστη έκπληξη του καθηγητή ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας), ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης (Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου) και η οικογένεια του τιμωμένου.

Στο δείπνο προσκλήθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του τιμωμένου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, (Βερολίνο) ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος (Βαυαρία), ο ρουμάνος καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Daniel Benga και ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού Δικαίου στη θεολογική Σχολή του LMU δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, οι ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτες Πέτρος Κλιτς και Γεώργιος Σιώμος οι πρωτοπρεσβυτέροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης, Ιωάννης Μηνάς, Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος τόνισε στον χαιρετισμό του την θυσιαστική προσφορά του τιμωμένου στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, την λίαν επιτυχή συμβολή του στον διορθόδοξο, διεκκλησιαστικό (οικουμενικό) και διαθρησκειακό διάλογο, και την προσφορά του στην παρουσίαση της βυζαντινής μουσικής στο δυτικό λεγόμενο κόσμο.

Η Σεβ. Μητροπολίτης τίμησε προ ετών τον κθηγητή κ. Νικολακόπουλο με το οφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, μια τιμητική διάκριση που δόθηκε για πρώτη φορά σε ιεροψάλτη, στα χρονικά της Μητρόπολης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου πήρε το λόγο ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου στη θεολογική σχολή του LMU (Akad. Oberrat) και επισκέπτης διδάσκων (Lehrbeauftragter) στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης.

Ο κ. Αναπλιώτης τόνισε κυρίως 4 στοιχεία της προσφοράς του καθηγητή Κ. Νικολακόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου:

α) Ως καθηγητής της Καινής Διαθήκης ο κ. Νικολακόπουλος είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με την ορθόδοξη πατερική ερμηνεία της Γραφής στο γερμανόφωνο χώρο, εκδίδοντας βιβλία και πολλά άρθρα για το θέμα αυτό. Μέχρι την ίδρυση της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Μόναχο ήταν οι μεγάλοι ορθόδοξοι θεολόγοι εκ των συνθηκών υποχρεωμένοι να διδάσκουν όλα τα θεολογικά αντικείμενα προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς την θεολογίας. Η εξιδίκευση στους διάφορους τομείς βοήθησε τον καθηγητή Νικολακόπουλο να γίνει ο πρώτος ορθόδοξος καθηγητής στη Γερμανία με διδακτορικό τίτλο και εξειδίκευση υφηγεσίας στον τομέα “ορθόδοξη βιβλική θεολογία”.

β) Η ενασχόληση με τη βυζαντινή μουσική, η επιστημονική της ανάλυση και η συνθεσή της με τη Βίβλο επέτρεψε στον καθηγητή Νικολακόπουλο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τον πλούτο και την παράδοση της μουσικής αυτής. Με την πάροδο των ετών ολοένα και περισσότεροι γερμανοί και άλλοι μη έλληνες άρχισαν να ενδιαφέρονται και να αγαπούν τη βυζαντινή μουσική παράδοση και κληρονομιά. Ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής που δοικείται από τον ίδιο μέχρι σήμερα, στεγάζει τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών, η οποία υπό τη δική του διεύθυνση έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε Γερμανία και εξωτερικό. Τις συναυλίες αυτές επισκέπτονται πλήθος ορθοδόξων χριστιανών από όλες τις δικαιοδοσίες, αλλά και πολυάριθμοι καθολικοί και ευαγγελικοί χριστιανοί και εκπρόσωποι επισήμων αρχών και κοινωνικών και φιλανθρωπικών ομάδων.

γ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος είναι ο εκδότης από το 2005 του μοναδικού γερμανόφωνου επιστημονικού περιοδικού για την ορθόδοξη θεολογία Orthodoxes Forum, ένα περιοδικό στο οποίο έχει αφοσιωθεί ως πνευματικό του παιδί. Το περιοδικό αυτό που ιδρύθηκε ήδη το 1987 από τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Νικολάου είναι όχι μόνο »μια σπουδαία και επαινετή προσπάθεια, … που καλύπτει ένα ουσιώδες κενό στο γερμανικό και γενικότερα το δυτικοευρωπαϊκό χώρο« (Σύναξη) αλλά και ένα φυτώριο επιστημονικού διαλόγου τόσο με τη γερμανική κοινωνία όσον και με τις άλλες ομολογίες.

δ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος διετέλεσε τα έτη 2003 μέχρι 2011 και από το 2017 μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και όταν απειλήθηκε με κατάργηση η Ορθόδοξη Θεολογία στο Μόναχο κατάφερε με αγώνες, με τις επαφές που είχε με πάρα πολλές εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές και με τη βοήθεια του Θεού όχι μόνο να αποτρέψει την κατάργηση του Τμήματος άλλα και να προβάλλει περαιτέρω το ρόλο του στο πανεπιστημιακό στερέωμα (“Unikat”).

Η δεύτερη προεδρία του χαρακτηρίζεται από μια άνθηση του Τμήματος, που έχει σήμερα πολυάριθμους φοιτητές, και από μια μεγάλη επιστημονική παραγωγή και συνεισφορά στα θεολογικά γράμματα και την Εκκλησία. Με διπλωματικό ταλέντο έχει καταφέρει μια στέρεη επικοινωνία τόσο με τις κρατικές γερμανικές αρχές όσο και με τη Δοιήκηση του Πανεπιστημίου αλλά και με τους εκπροσώπους τόσο της καθολικής όσο και της ευαγγελικής Εκκλησίας και θεολογίας. Η σχέση του Προέδρου με τους άλλους διδάσκοντες και το προσωπικό του Τμήματος χαρακτηρίζονται από συναδελφική αλληλεγγύη και χριστιανική αγάπη.

Η σύζυγός του καθηγητή κ. Μαρία Λιάνου (φιλόλογος, αρχαιολόγος και διδάσκουσα την νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και οι δύο θυγατέρες του Νέμη και Ξένια παρουσίασαν ένα λίαν συγκινητικό οπτικό-ακουστικό οδοιπορικό της ζωής και δράσης του τιμωμένου.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην περίοδο των σπουδών στη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου και στην αμέριστη και ολοπρόθυμη συμπαράσταση του καθηγητή στις φοιτητικές του υποχρεώσεις.

Ο επί σειρά τεσσάρων περίπου δεκαετιών (1982-2016) Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νικολακόπουλο για τη 30ετή προσφορά του στο λειτουργικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο των ενοριών Μονάχου και για την άψογη συνεργασία τους, μέχρι και σήμερα.

Την βραδυνή εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο πλαισίωσαν με ελληνική μουσική και τραγούδια οι μουσικοί Λευτέρης Αρμύρας και Γιάννης Καλλίας.

Εντυπωσιακή και νοστιμότατη ήταν η τούρτα που ετοίμασε το ζαχαροπλαστείο Παλιός (Μόναχο) και παρίστανε τον κ. Νικολακόπουλο ως καθηγητή να είναι στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (πράσινο συντριβάνι) και ως μουσικό και πρωτοψάλτη με ένα βιβλίο με μουσικές βυζαντινές νότες.

Έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνινος μετέβη στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε όπου έλαβε μέρος στην εκκλησιαστική τελετή της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου του Πανεπιστημίου Μονάχου 2021-2022.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε, τιμής ένεκα, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, απόφοιτος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, πλαισιούμενος από τον ρουμάνο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Daniel Benga, τον Αρχιμανδρίτη Kosma (Kurt) Buchl (Εκκλησία Σερβίας, Ελβετία), τον πρωτοπρεσβύτερο Nedialko Kalinov (Εκκλησία Βουλγαρίας), τον διάκονο Dejan Ristic (Εκκλησία Σερβίας, Μόναχο) και τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην τετραετή θεολογική του κατάρτιση στην ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, στη δομή και προσφορά της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και στην παρουσία και συμβολή της εν Γερμανία Ορθοδοξίας στις ανώτατες πολιτειακές και εκκλησιαστικές δομές της γερμανικής κοινωνίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο εψηφισμένος Επίσκοπος της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας, Θεοφ. Hiob Bandmann, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Πρωτοψάλτης καθηγητής κ. Νικολακόπουλος διηκόνισε καλλίφωνα με τη βυζαντινή μελωδία τη Θεία Λειτουργία.

Παρέστησαν επίσης και φοιτήτριες και φοιτητές των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδόξων ενοριών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και στην αναγκαιότητα κοινής ορθόδοξης ζωής και μαρτυρίας στη Γερμανία και αλλαχού.

Ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Σχολής και στις προοπτικές των σπουδαστών.

Επίσης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου στην ίδρυση και το έργο της Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συνέλευση αυτή έχει γράψει „εκκλησιαστική ιστορία“ ως έκφραση της εκκλησιαστικής ενότητας της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.

Ο ρώσσος εψηφισμένος Επίσκοπος κ. Hiob Bandmann παρουσίασε διεξοδικά την δομή και το έργο της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας στο Μόναχο και στη Γερμανία.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι φοιτητές οι οποίοι έθεσαν στον Μητροπολίτη ερωτήματα σχετικά με τη νομική δομή της Ορθοδοξίας στη Γερμανία και με τις σπουδές τους στο Μόναχο.

Η διορθόδοξη αυτή λειτουργική έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 κατέδειξε για μια ακόμη φορά την χρησιμότητα της πανορθόδοξης παρουσίας και μαρτυρίας σε ετερόδοξο περιβάλλον, με την επιστημονική θεολογική κατάρτηση κληρικών, θεολόγων και κατηχητών για μια ευλογημένη διακονία τους στον Αμπελώνα του Κυρίου στη Γερμανία, στην Ευρώπη και αλλαχού.

Με τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου προς τον Πρόεδρο του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου για το διπλό ιωβηλαίο του (60 έτη ζωής και 30 χρόνια επιστημονικής και καθηγητικής προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και με τις ευχές του και προς τον εορτάζοντα την ονομαστική του εορτή δρ. δρ. Ανάργυρο Αναπλιώτη έληξε εν πνεύματι χαράς και αγαλλιάσεως η ευλογημένη αυτή εκδήλωση.

Πηγή φωτογραφιών από Ναό Αγίων Πάντων και Σαλβάτορκιρχε: Πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Πηγή φωτογραφιών από το δείπνο: Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γ. Χρυσουλάκης: Οργανώνουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων της ελληνικής ομογένειας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Διαδικτυακή συνάντηση με τις ηγεσίες των φοιτητικών συλλόγων (Hellenic Associations) των σημαντικότερων Πανεπιστημίων της Αυστραλίας πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Η ευρύτατη αυτή διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσουλάκη και είχε στόχο την οργάνωση ενός παγκόσμιου δικτύου νέων της ελληνικής Ομογένειας, την αμφίδρομη ενημέρωση, την εξασφάλιση μίας ευρύτατης και δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων και τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για πρωτοβουλίες και συνεργασίες προς όφελος πάντα του Ελληνισμού, δεδομένου ότι – όπως τόνισε ο ίδιος – «Ελλάδα και Διασπορά, είμαστε ένα».

Συμμετείχαν περισσότεροι από 20 νέοι ομογενείς, πρόεδροι Οργανώσεων και συγκεκριμένα η ηγεσία των οργανώσεων – «ομπρέλα» NUGAS (National Union of Greek American Students – Μελβούρνη) & CUGA (Combined University Greek Association – Σίδνεϋ) καθώς και η ηγεσία των φοιτητικών συλλόγων (Hellenic Associations) από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Βικτώρια & Νέας Νότιας Ουαλίας, εκπροσωπώντας περισσότερους από 4.000 αυστραλούς φοιτητές, ελληνικής καταγωγής.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Μεταξύ των εν λόγω Πανεπιστημίων περιλαμβάνονται το University of Melbourne, το Monash University, το Swinburne University, το La Trobe University, το RMIT University και το Deakin University.

Ειδικότερα, συμμετείχαν οι επικεφαλής των ακολούθων πανεπιστημιακών συλλόγων, φοιτητών ελληνικής καταγωγής: Monash University Hellenic Student Society, Melbourne University Greek Association, Swinburne University Hellenic Society,   Swinburne University Hellenic Society, La Trobe University Greek Society, Deakin University Greek Society, RMIT University Society for Hellenes,  Macquarie University Greek Association, University of Technology Sydney (UTS) Hellenic Society, Macquarie University Greek Association & University of Technology Sydney (UTS)Hellenic Society.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (Greek Community of Melbourne) και της Greek Australian Society από το Σίδνεϋ καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων νέων Αυστραλών ελληνικής καταγωγής και μέλη πολιτιστικών συλλόγων (Greek Youth Generator).

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας εξήρε τη σημασία του Ελληνισμού της Αυστραλίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά και δραστήρια κομμάτια της ελληνικής Διασποράς.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας για την προώθηση της ελληνικής Γλώσσας, όπως π.χ. η εκπαιδευτική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής Γλώσσας για παιδιά staellinika.com.

Αναφέρθηκε επιπλέον αναλυτικά και στο πρόγράμμα Study in Greece (με έμφαση στη δυνατότητα εξασφάλισης σχετικών υποτροφιών), δεδομένου ότι αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους νέους ελληνικής καταγωγής να γνωρίσουν το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας καταγωγής τους και να ενισχύσουν την ελληνική τους κληρονομιά, ακόμα και αν δεν μιλούν Ελληνικά.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας
Υπογράμμισε, δε, ότι η νέα γενιά των Ελλήνων της Διασποράς βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και της μέριμνας της ελληνικής Πολιτείας, ενώ η ενίσχυση του ρόλου του Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε τους νέους Αποδήμους και για τη δυνατότητα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι νέοι Ομογενείς ευχαρίστησαν θερμότατα τον κ. Χρυσουλάκη για την πρωτοβουλία αυτής της επικοινωνίας.

Αναφέρθηκαν αναλυτικά στις ποικίλες δράσεις των Hellenic Associations, στόχος των οποίων είναι πάντα η προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε Έλληνες και ξένους, η δικτύωση των Ελλήνων της Διασποράς, η ενίσχυση της ελληνικής ταυτότητάς τους και η διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν πεδία συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της υπάρχουσας – ιδιαίτερα σημαντικής και αξιόλογης – δυναμικής στους κύκλους των νέων Ομογενών.

Αντηλλάγησαν ιδέες, δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες συνεργασίες με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας τόσο των Hellenic Associations μεταξύ τους όσο και με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες που δημιουργεί η αξιοποίηση της Τεχνολογίας, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων οποιωνδήποτε δράσεων που θα φέρουν τους Έλληνες πιο κοντά.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β.: Αιτήματα και προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του εξωτερικού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Κείμενο με πάγια και διαρκή αιτήματα που αφορούν στη λειτουργία των ελληνικών Γυμνασίων και Λυκείων του εξωτερικού απέστειλε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας προς την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό Παιδείας με αρμοδιότητα την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό κ. Ζέτα Μακρή και τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.

Η ΕΛΜΕ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και την επαρκή και έγκαιρη στελέχωσή τους, όπως τονίζει, προτείνει τα εξής :

Θεσμικά αιτήματα:

 1. Παροχή επιμισθίου για τουλάχιστον πέντε έτη προκειμένου :
  • να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους/τις εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Ελλάδα και να αποτραπεί το φαινόμενο των συνεχών ανακλήσεων.
  • να μειωθούν οι καθυστερήσεις που αφορούν στην πλήρωση των κενών και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
  • να αποφευχθεί η αναστάτωση που θα δημιουργήσει η λήξη της τετραετίας για μεγάλο αριθμό συναδέλφων στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους κενών που δύσκολα θα καταστεί δυνατόν να καλυφθούν.
 2. Αλλαγή του πλαισίου των αποσπάσεων και άμεση απόσυρση της διάταξης που θέτει ως ανώτατο όριο απόσπασης τα τρία έτη με επιμίσθιο και τα έξι έτη συνολικά. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα, στον οποίο θα εντάσσονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί-ανεξάρτητα από τον χρόνο προηγούμενης υπηρέτησης στα σχολεία του εξωτερικού- και από τον οποίο θα επιλέγονται οι προς απόσπαση εκπαιδευτικοί, βἀσει αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων, ώστε να διασφαλίζεται η αρχή της αξιοκρατίας και της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους/όλες τις ενδιαφερόμενες. Από τον ενιαίο αυτό πίνακα οι εκπαιδευτικοί θα αποσπώνται για έξι χρόνια με βάση τη σειρά κατάταξής τους, λαμβάνοντας επιμίσθιο αν προηγουμένως δεν το έχουν λάβει, ενώ όποιος/όποια επιθυμεί να αποσπαστεί έχοντας ήδη λάβει κατά το παρελθόν το επιμίσθιο για τα χρόνια που προβλέπει η νομοθεσία, θα αποσπάται λαμβάνοντας αποκλειστικά τις τακτικές του/της αποδοχές στην Ελλάδα χωρίς να λαμβάνει τα έξοδα μετάβασης και οριστικής επιστροφής. Η λύση αυτή θα δώσει απάντηση στο χρόνιο πλέον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών που επιθυμούν να αποσπαστούν στο εξωτερικό.
 3. Για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2022-2023 επιλέχθηκε ως λύση για την κάλυψη των κενών η προκήρυξη θέσεων για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς αντί της συμπληρωματικής προκήρυξης για απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα. Θεωρούμε πως η πρόσληψη ωρομισθίων από τα κατά τόπους συντονιστικά γραφεία εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί λύση μόνο στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η κάλυψη των κενών από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αποσπαστούν μετά την προκήρυξη των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία συμπληρωματικών αποσπάσεων (ν. 4415/2016 όπως αναθεωρήθηκε με τον 4692/2020). Διεκδικούμε, λοιπόν, την άμεση έκδοση συμπληρωματικής προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αποσπάσεις στο εξωτερικό, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα σημαντικά κενά που παρατηρούνται στα σχολεία της περιοχής μας.
 4. Θεωρούμε απαραίτητη τη νομοθετική κατοχύρωση της υποχρέωσης των Συντονιστικών Γραφείων να αναρτούν στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς στην επίσημη ιστοσελίδα τους τα κενά αλλά και τα μόρια όλων των εκπαιδευτικών βάσει των οποίων θα γίνονται οι τοποθετήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια των διαδικασιών.
 5. Επανασύσταση και επαναλειτουργία του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Β.Ρ.Β., δηλαδή των αντίστοιχων ΠΥΣΔΕ στην Ελλάδα, με την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της λειτουργίας του οποίου θα ελέγχεται, μεταξύ άλλων, και η διαφάνεια των υπηρεσιακών διαδικασιών.
 6. Άμεση απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης της παρ. 6 του άρθρ. 2 της Κ.Υ.Α. 48230/Η2 – ΦΕΚ B 1762 – 28.04.2021, που προβλέπει ότι η καταβολή του ειδικού επιμισθίου διακόπτεται, όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασης παρέλθει χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, συνεχόμενο ή διακεκομμένο, χωρίς παροχή έργου εξαιρουμένης της κανονικής και ειδικής άδειας. Είναι προφανές ότι η διάταξη αυτή αφορά στις αναρρωτικές άδειες, αφού εξαιρεί την κανονική και την ειδική άδεια. Αν δηλαδή ένας/μια συνάδελφος έχει την ατυχία να νοσηλευτεί/να τραυματιστεί/να ασθενήσει σοβαρά, για πάνω από δύο (2) μήνες συνολικά σε διάστημα τεσσάρων -4- ετών (!), δεν του/της καταβάλλεται το επιμίσθιο για το διάστημα αυτό.
 7. Απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης αναρρωτικών αδειών με κατάργηση της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών να προσκομίσουν επίσημη μετάφραση των ιατρικών βεβαιώσεων και επιστροφή στην προηγούμενη πρακτική της απλής μετάφρασης των βεβαιώσεων προκειμένου να μειωθεί η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στην οποία υποβάλλονται οι εκπαιδευτικοί.
 8. Άμεση συγκρότηση τάξεων ένταξης και παράλληλη στήριξη για μαθητές/μαθήτριες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και απόσπαση εκπαιδευτικών με ειδικότητα στην ειδική αγωγή ή αξιοποίηση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών με σεμινάριο στην ειδική αγωγή.
 9. Επίσης είναι αναγκαία η δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας: α. της ελληνικής γλώσσας για τους μαθητές/μαθητριες που έρχονται από γερμανικά σχολεία, αλλά και β. της γερμανικής γλώσσας, για τους μαθητές που έρχονται από Ελλάδα, καθώς την τελευταία δεκαετία πολύ μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού προέρχεται από οικογένειες νεομεταναστών με μεγάλη δυσκολία στη χρήση της γλώσσας της χώρας υποδοχής.

Οικονομικά αιτήματα:

 1. Ρύθμιση για έγκαιρη καταβολή των οδοιπορικών μετακίνησης για τη συμπλήρωση ωραρίου μεταξύ των σχολείων. Άμεση πληρωμή των εκκρεμών απαιτήσεων εκπαιδευτικών για πληρωμή οδοιπορικών, καθώς υπάρχουν οφειλές σε εκπαιδευτικούς από το 2017!
 2. Θεσμοθέτηση πρόβλεψης για παροχή του συνόλου του ποσού του εισιτηρίου πρώτης μετάβασης και οριστικής επιστροφής με αποσκευές και απόσυρση της απαράδεκτης και προσβλητικής για τους/τις εκπαιδευτικούς πρόβλεψης για αποζημίωση μόνο για το εισιτήριο μη συμπεριλαμβανομένης της αποσκευής!
 3. Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας και της συνακόλουθης αύξησης των τιμών των ενοικίων, θεωρούμε αναγκαία την παροχή μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 300 ευρώ σε μορφή ενός επιδόματος ενοικίου, ώστε οι εκπαιδευτικοί να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των εξόδων στέγασης που απορροφούν σχεδόν το σύνολο του ειδικού επιμισθίου.

Κλείνοντας, η ΕΛΜΕ Β.Ρ.Β., προσθέτει πως “ελπίζουμε πως οι προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους/τις εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της ομογένειας“.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Διεύθυνση του σχολείου «Ελλάδα» στο Κίεβο / ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μόλις ακούμε τις σειρήνες κατεβαίνουμε όλοι μαζί στο καταφύγιο…». Παρά τον φόβο των βομβαρδισμών, στην καρδιά του Κιέβου, οι 350 μαθητές και καθηγητές του 94ου Ειδικού (Ελληνικού) Δημόσιου Σχολείου μέσης εκπαίδευσης της Ουκρανίας, με την επωνυμία «Ελλάδα» προετοιμάζονται για τα φετινά Χριστούγεννα.

Στην Ουκρανία φέτος κηρύχτηκε επίσημη Χριστουγεννιάτικη γιορτή μόνο η 25η Δεκεμβρίου, που θα είναι και αργία (σ.σ. Από το 2017 στην Ουκρανία οι Χριστιανοί γιόρταζαν επίσημα τα Χριστούγεννα δύο φορές, στις 25 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο και στις 7 Ιανουαρίου με το παλιό).

«Ο πόλεμος δε σταματάει. Σκορπάει φόβο, αβεβαιότητα, θρήνο… Ευτυχώς, στο ιστορικό κτίριο που στεγαζόμαστε, υπάρχει μεγάλο υπόγειο πού κατεβαίνουμε όλοι μαζί – μαθητές και καθηγητές – μόλις ακούμε σειρήνες, που προειδοποιούν για επικείμενο βομβαρδισμό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βικτωρία Κουζμένκο, διευθυντήρια του μοναδικού στην ουκρανική πρωτεύουσα σχολείου, όπου όλοι οι Ουκρανοί μαθητές μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα ως πρώτη ή δεύτερη ξένη.

«Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πολέμου, στο δικό μας σχολείο δε σταματάμε τα μαθήματα, αν και περίπου 80 παιδιά λείπουν μαζί με γονείς τους από το Κίεβο ως εσωτερικοί ή εξωτερικοί πρόσφυγες πολέμου», προσθέτει.

Η Βικτώρια Κουζμένκο. Πηγή φωτογραφίας: Διεύθυνση του σχολείου «Ελλάδα» στο Κίεβο / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σχολείο «Ελλάδα» βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, κοντά στον σταθμό του μετρό Κρετσάτικ και το 2023 κλίνει τριάντα χρόνια λειτουργίας ως «σχολείο με κατεύθυνση της νεοελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού».

«Αν και η πλειοψηφία των μαθητών είναι Ουκρανοί, το ελληνικό πνεύμα είναι διάχυτο. Το σχολειού μας κρατά ψηλά το φως της μάθησης και εις βάθος μελέτης της νεοελληνικής γλώσσας», εξηγεί και συνεχίζει: «Μετά τις 24 Φεβρουαρίου δε σταμάτησαν τα μαθήματα, συνεχίζονται δια ζώσης και υβριδικά».

Η Βικτωρία Κουζμένκο διδάσκει επί είκοσι χρόνια μαθηματικά στο σχολείο. «Στην Ουκρανία το μάθημα της γεωμετρίας λέγεται “Γεωμετρία του Ευκλείδη” ή “Μέθοδος του Ευκλείδη”, όχι σκέτο: “Γεωμετρία” !”», λέει ενώ η φιλόλογος της νεοελληνικής και υποδιευθύντρια Λαρίσα Κοσιούκ, τονίζει: «Πριν την επιδημία κορονοϊού και τον πόλεμο, σχεδόν κάθε χρόνο τα καλοκαίρια οι μαθητές μας επισκέπτονταν την Ελλάδα, εξασκώντας στις κατασκηνώσεις την προφορική νεοελληνική γλώσσα».

«Στο σχολείο μας πάντα υπήρχε και υπάρχει ακόμα στις μέρες πολέμου, μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ίσως οι πολλές εκδηλώσεις για την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό, πριν τον πόλεμο, έφεραν μια οικειότητα. Το διδακτικό προσωπικό και οι δάσκαλοι είναι φιλικοί με τους μαθητές, όλο αυτό δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα “σαν στο σπίτι”», αναφέρει.

Πηγή φωτογραφίας: Διεύθυνση του σχολείου «Ελλάδα» στο Κίεβο / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα μέσα Νοεμβρίου, όταν στη διάρκεια ενός βομβαρδισμού κόπηκε το ρεύμα στο Κίεβο, το σχολείο «Ελλάδα» έκανε έκκληση μέσω του διαδικτύου «για αγορά 20 φορητών φαναριών με ηλιακό πάνελ (Ηλιακό Πακέτο Σύστημα Φωτισμού – Φακός – Φωτιστικό με Πάνελ – Φορτιστή και Ηχείο Ραδιόφωνο με 4 Λάμπες LED 150 Lumens) και …120 χριστουγεννιάτικα δώρα για μαθητές», όπως έγραφε το δημοσίευμα.

Ωστόσο η βλάβη σύντομα αποκαταστάθηκε και η διευθύντρια δήλωσε: «Το σχολείο κάλυψε τις ανάγκες του για φωτιστικά, ενώ εξασφαλίσαμε και χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά του δημοτικού. Οι Έλληνες να μη μας στείλετε τίποτα από αυτά – μόνο την αγάπη και μια προσευχή για γρήγορη νίκη!».

Τριάντα χρόνια λειτουργίας του σχολείου «Ελλάδα» του Κιέβου

Η ιστορία του κτιρίου του σχολείου «Ελλάδα» χρονολογείται από το 1932, όταν ένα τριώροφο κτίριο κρατικοποιήθηκε από τους σοβιετικούς για να στεγάσει σχολείο. Ωστόσο η λειτουργία του ως ελληνικού ξεκίνησε από το 1990, όταν στο Κίεβο ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων της Ουκρανικής πρωτεύουσα «Υψηλάντης», με κύρια κατεύθυνση- τη μελέτη και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν το 1966 στο 94ο Σχολείο. Πηγή φωτογραφίας: Διεύθυνση του σχολείου «Ελλάδα» στο Κίεβο / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τη βοήθεια της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουκρανία, οι δασκάλες Ταμάρα Σαμπατάς και Λαρίσα Κοσιούκ, στάλθηκαν για σπουδές στην Ελλάδα, εξακολουθούν και σήμερα να διδάσκουν νέα ελληνικά και να μυούν τα παιδιά στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού.

«Το σχολείο μας έγινε το μαργαριτάρι των ελληνικών κοινωνιών της πόλης του Κιέβου – τότε δημιουργήθηκαν ακόμη 2 σύλλογοι: η Ελληνική Αδελφότητα «Ενότητα» και «Ελλάδα»– και οι μαθητές μας συμμετέχουν σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις στο Κίεβο, αφιερωμένες στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λαρίσα Κοσιούκ.

Το 2008 υπό την διεύθυνση της Βικτωρία Κουζμένκο δόθηκε στο σχολείο κατεύθυνση «Εξειδικευμένο σχολείο με εις βάθος μελέτη ξένων γλωσσών» και το όνομα του «Ελλάδα».

«Κάθε χρόνο, οι μαθητές μας όχι μόνο έπαιρναν μέρος σε διαγωνισμούς, φεστιβάλ, Ολυμπιάδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, που διοργανώνονταν και πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στη Μαριούπολη από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ουκρανίας, πάντοτε κέρδιζαν βραβεία.

Πηγή φωτογραφίας: Διεύθυνση του σχολείου «Ελλάδα» στο Κίεβο / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι μαθητές μας έχουν υψηλό επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας που παρουσίαζαν σε Ολυμπιάδες που διοργανώνονται από το 2014 σε κρατικό επίπεδο», εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου Βικτωρία Κουζμένκο και στο τέλος επισημάνει τη μεγάλη σημασία του ελληνικού πνεύματός στις ημέρες του πολέμου:

«Πράγματι, βοηθάει πολύ τα παιδιά στις μέρες του πολέμου να πιστεύουν στη νίκη της πατρίδας τους για την ανεξαρτησία και ελευθερία , έχοντας υπόψη την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, που μαθαίνουν υπό τον ήχο των βομβαρδισμών, τα Ουκρανόπουλα, στα αδιάκοπα μαθήματα του σχολείου στο κέντρο του Κίεβο, με επωνυμία “Ελλάδα”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ιστορική πορεία και μελλοντικές προκλήσεις»

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ιστορική πορεία και μελλοντικές προκλήσεις» διοργανώνει η ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ στην Πανεπιστημιούπολη, το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Δεκεμβρίου 2022.

Το πρόγραμμα του διήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου είναι το ακόλουθο:

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

10:30 Προσέλευση συνέδρων – Εγγραφές

11:00 Κήρυξη έναρξης εργασιών

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Μιλτιάδης Παπανικολάου – Στεργιάδου Αναστασία

11:15-11:30 Μιχάλης Παλάγκας, Ιστορικός, Msc Iστορία χωρών χερσονήσου του Αίμου, τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ: «Εθνική Ιδεολογία και εκπαίδευση. Απόπειρες διείσδυσης του ρουμανισμού στη Δυτική Μακεδονία: Η περίπτωση της περιοχής Γρεβενών (1859-1913)»

11:30-11:45 Κωνσταντίνος Γιακουμής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο ΛΟΓΟΣ, Τίρανα: «Κοινωνική Αυτοσυνειδησία και Επαγγελματική Οργάνωση στη Μοσχόπολη του 18ου αιώνα»

11:45-12:00 Στεργιάδου Αναστασία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Α.Π.Θ: «Οδικοί άξονες και μετακινήσεις βλάχικων καραβανιών στα μεγάλα αστικά κέντρα (18ος-20ος αιώνας )»

12:00-12:15 Διάλειμμα

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Βασίλειος Καϊμακάμης – Μαρία Βίρβου

12:15-12:30 Αντώνιος Μπουσμπούκης, ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ: «Ιστορικά πλαίσια στην διαμόρφωση των νεολατινικών ιδιωμάτων της βαλκανικής»

12:30-12:45 Μιλτιάδης Παπανικολάου, (ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ): «Η αγιογραφία στην ορεινή Πίνδο. Ο ρόλος των Βλάχων καλλιτεχνών στον Νεοελληνικό Πολιτισμό»

12:45-13:00 Βασίλειος Καϊμακάμης, αφ. Καθηγητής Α.Π.Θ : «Προσφορά των Βλαχόφωνων Ελλήνων στην αναβίωση, την χρηματοδότηση και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων»

13:00-13:15 Συζήτηση

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Vassiliki Rapti – Φώτης Κιλιπίρης – Κωνσταντίνα Καρακώστα

16:30-16:45 Κωνσταντίνα Καρακώστα, Δρ. Ιστορίας, Διδάσκουσα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών: «Η παρουσία και προσφορά των Μοσχοπολιτών Βλάχων στην Αψβουργική Βιέννη και Βουδαπέστη»

16:45-17:00 Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ: «Η ΠΟΠΣ Βλάχων και η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία»

17:00-17:15 Στέργιος Λαΐτσος, Εκπαιδευτικός Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βιέννης, MAS Ιστορικών Επιστημών Λατινικού Μεσαίωνα, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Ινστιτούτο Ιστορίας Πανεπιστημίου Βιέννης: «Οι Βλάχοι της Ρωμανίας. Διαδικασίες συγκρότησή τους. Ιδεολογία και πραγματικότητες»

17:15-17:30 Συζήτηση

17:30-17:45 Διάλειμμα

18:00 Χαιρετισμοί επισήμων

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Νικόλαος Παπαϊωάννου – Μιχαήλ Τρίτος – Σταυρούλα Μαυρογένη

18:30-18:45 Νικόλαος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ: «Εθνικοί ευεργέτες»

18:45-19:00 Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Οι μελλοντικές προκλήσεις του βλαχόφωνου ελληνισμού»

19:00-19:15 Γρηγόριος Παπαθωμάς, Μητροπολίτης Περιστερίου Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η Δωρική καταγωγή των
Βλάχων»

19:15 -19:30 Μιχαήλ Τρίτος, ομ. Καθηγητής, ΑΠΘ: «Το Κουτσοβλαχικό ζήτημα – Ιστορική εξέλιξη-Σημερινή κατάσταση»

19:30-19:45 Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Πρόεδρος Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, Πρώην πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων: «Εγγραμματισμός των ελληνοβλαχικών ιδιωμάτων. Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις»

19:45 -20:00 Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ΙΜΜΑ: «Η εικόνα των Ελλήνων Βλάχων στη σερβική Λογοτεχνία μέσα από το έργο του Στέφαν Σρέματς»

20:00 -20:15 Aleksandar Ostrogorsky, Professor, Mechanical, Materials and Aeronautical Engineering Dept. Illinois Institute of Technology, Chicago, IL, USA : «Memories of Fanula Papazoglou and her mother Elpiniki Macalis»

20:15-20:30 Συζήτηση

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Αναστάσιος Βαβούσκος – Στέργιος Λαΐτσος – Κωνσταντίνος Αδάμ

11:00-11:15 Δημήτριος Ι. Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός – Ιστορικός Ερευνητής: «Επιχείρηση «Πάνθηρας» Οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν τα Βλαχοχώρια της Πίνδου»

11:15-11:30 Αντώνιος Μπουσμπούκης, (ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ): «Πρόταση καταγραφής των ελληνοβλαχικών γλωσσικών ιδιωμάτων»

11:30-11:45 Στέργιος Λαΐτσος, Εκπαιδευτικός Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βιέννης, MAS Ιστορικών Επιστημών Λατινικού Μεσαίωνα, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Ινστιτούτο Ιστορίας Πανεπιστημίου Βιέννης: «Αρμανισμός: η σιούφειος αναζήτηση ταυτότητας»

11:45-12:00 Συζήτηση

12:00-12:15 Συμπεράσματα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου: Αντώνιος Μπουσμπούκης – Αναστάσιος Βαβούσκος

Στρογγυλή τράπεζα

12:15-13:30 Στρογγυλή τράπεζα με Θέμα: ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ και μελλοντικές προκλήσεις

Συμμετέχουν:

Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ

Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Βασίλης Κάγιος, Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Υπ. Εσωτερικών

Αντώνης Μπέζας, τέως Υπουργός

Σταύρος Τσιέπας, Πρέσβης επί τιμή

Συντονίζει: Κωνσταντίνος Αδάμ, τέως Πρόεδρος της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ

13:30 Λήξη

Επιστημονική Επιτροπή

Αντώνιος Μπουσμπούκης, ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ

Μιχαήλ Τρίτος, ομ. Καθηγητής ΑΠΘ

Φώτης Κιλιπίρης, Kαθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Πρόεδρος Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, Πρώην πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Οργανωτική επιτροπή

Βασίλειος Καϊμακάμης, αφ. Καθηγητής ΑΠΘ

Dr. Vassiliki Rapti, Affiliated Faculty, Emerson College & Co-founder/Co-Chair of the Ludics Seminar, Mahindra Humanities Center, Harvard University Founding Director of Citizen TALES Commons

Μαρία Βίρβου, Καθηγήτρια, Πανεπιστημίου Πειραιώς

Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ

Αναστάσιος Βαβούσκος, Δρ. Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ – Δικηγόρος

Τιμητική επιτροπή

Νικόλαος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ

Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Αχιλλέας Λαζάρου, Ρωμανιστής – Βαλκανολόγος, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θεατρική Παράσταση για παιδιά, όποια γλώσσα και να μιλάνε!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Η νεοσύστατη θεατρική ομάδα Baby und Kindertheater Berlin θα πραγματοποιήσει την πρώτη της παράσταση, ιδανική για παιδιά 1 με 4 ετών και μας προσκαλεί να την απολαύσουμε! 

Η ομάδα αποτελείται από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και θεατροπαιδαγωγούς.  

“Flieg Baby, flieg!”  

Ο κύκλος της ζωής μέσα από την ιστορία της κάμπιας, η οποία – όπως και οι νεαροί θεατές και θεάτριες της παράστασης – γεννιέται,  μαθαίνει τον κόσμο, χαίρεται, στενοχωριέται, γνωρίζει άλλα έντομα και ζώα, μαθαίνει την έννοιά τού μαζί και στο τέλος,  γεμάτη νέες εμπειρίες και βιώματα, είναι έτοιμη να εξελιχθεί και να γίνει μια χαρούμενη πεταλούδα.  

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους Ηθοποιοί: Στρατής Ανούδης, Βιολέτα Λούπης Σκηνικά / Κοστούμια: Αναστασία Αργυροπούλου Βίντεο / Φωτογραφίες / Αφίσα: Παναγιώτης Πασχαλίδης

Πηγή φωτογραφίας: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Παραστάσεις θα γίνουν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 10:00 και στις 14:00, και τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 11:00 και στις 16:00, στο NHU Nachbarschaftshaus, Urbanstrasse 21, 10961 Berlin.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν, ενώ η παράσταση διαρκεί μισή ώρα.

Κρατήσεις μπορείτε να κάνετε μέσω e-mail στο elena-soc@hotmail.com ή μέσω τηλεφώνου στο 017680692712.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια τιμητική εκδήλωση για την κ. Ελένη Τσακμάκη στο Μόναχο

Published

on

Από

Από αριστερά: η κ. Makbule Kurnaz, η κ. Τσακμάκη και η κ. Dr. Vivienne Marquart (Institut fur Stadtgeschichte und Erinnerungskultur). Πηγή φωτογραφίας: π. Απόστολος Μαλαμούσης

Το να προσκληθεί κανείς στο PresseClub Μονάχου για να δώσει μια συνέντευξη για ένα ευρύτερο κοινωνικό θέμα της βαυαρικής κοινωνίας, καταθέτοντας προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα, αυτό το γεγονός αποτελεί μεγάλη τιμή για το πρόσωπο που προσκαλείται και η συνέντευξή του καταχωρείται στα επίσημα αρχεία της πόλης και αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της.

Τέτοια τιμητική πρόσκληση έλαβε και η κ. Ελένη Τσακμάκη, μετανάστρια στο Μόναχο από το 1961 και συγγραφέας 13 βιβλίων και δημιουργός 5 θεατρικών παραστάσεων. Όλο της το συγγραφικό έργο εξιστορεί την μετανάστευση των Ελλήνων στο Μόναχο.

Σε εκδήλωση στο PresseClub, στις 24.11.22, η κ. Τσακμάκη αφηγήθηκε τα βιώματά της από την μετανάστευση, τις δυσκολίες, τις προσπάθειες για την ενσωμάτωσή της στη βαυαρική κοινωνία, τις επιτυχίες της και τα οράματά της για την δεύτερη και τρίτη γενιά των μεταναστών. Παρών ήταν και ο γιoς της, Αθανάσιος, ο οποίος έλαβε μέρος στη συζήτηση, ενώ η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, η κ. Τσακμάκη και ο γιος της, Αθανάσιος Τσακμάκης. Πηγή φωτογραφίας: π. Απόστολος Μαλαμούσης
Η πρόσκλησή της και η ομιλία της έλαβαν χώρα στα πλαίσια παρουσίασης από βαυαρικούς φορείς ενός θεματικού εντύπου 111 σελίδων με αναλυτική έρευνα για την ιστορία της μετανάστευσης στο Μόναχο, στη Βαυαρία και στη Γερμανία, με προσωπικές συνεντεύξεις μεταναστών της πρώτης γενιάς και με αξιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού του Δήμου Μονάχου.

Το Τμήμα Αρχείο της Πόλης του Δήμου Μονάχου (Stadtarchiv), το Ινστιτούτο για την ιστορία της πόλης και κουλτούρας μνήμης (Institut fur Stadtgeschichte und Erinnerungskultur) και ο κρατικός οργανισμός της Βαυαρίας για την πολιτική εκπαίδευση (Die Bayerische Landeszentrale fur politische Bildungsarbeit) συνέγραψαν το θεματικό αυτό έντυπο.

Το εξώφυλλο του θεματικού εντύπου έχει τίτλο „Διαπιστώσεις και προοπτικές“, τον υπότιτλο με την φράση της κ. Τσακμάκη „Και μετά έμεινα“Νέες προοπτικές για τη μεταναστευτική ιστορία του Μονάχου από τη δεκαετία του 1950 και μετά, και μια μεγάλη φωτογραφία με την Ελένη Τσακμάκη, την οικογένειά της και φίλους σε καλοκαιρινό ξεφάντωμα στη λίμνη Am Lerchenauer See Μονάχου στη δεκαετία 1970.

Πηγή φωτογραφίας: π. Απόστολος Μαλαμούσης

Στην παρουσία του θεματικού εντύπου στην PresseClub Μονάχου η κ. Τσακμάκη αναφέρθηκε στη μετανάστασή της από το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, στην άφιξή της με τρένο στην ιστορική γραμμή 11 του σιδηροδρομικού σταθμού Μονάχου, στις πρώτες εμπειρίες της σχετικά με την εργασία, στον πόνο του χωρισμού της από τα παιδιά της που έμειναν τα πρώτα χρόνια στη γιαγιά στην Ελλάδα, στην θέλησή της να μάθει γερμανικά για να ενσωματωθεί στη βαυαρική κοινωνία και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας της και στην φροντίδα για την οικογένειά της.

Όλες τις εμπειρίες αυτές τις κρατούσε επί χρόνια μέσα στην καρδιά της και αποφάσισε τελικά να τις καταγράψει σε βιβλία.

Η συγγραφική της δραστηριότητα ήταν για αυτήν, όπως η ίδια ομολογεί, μια „Θεραπεία“, και για την ίδια και για τις συμπατριώτισσές της που έζησαν παρόμοιες καταστάσεις.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και η τουρκικής καταγωγής μετανάστρια Makbule Kurnaz η οποία περιέγραψε τις δικές της εργασιακές και οικογενειακές εμπειρίες, τη δυσκολία της να βιώσει την τουρκική κουλτούρα της σε μια χριστιανική χώρα και γνωστοποίησε ότι γράφει στα τουρκικά ποιήματα και βιβλία.

Επίσης παρουσιάστηκαν σε βίντεο αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη με τον επίσης μετανάστη από την Καβάλα κ. Θεόδωρο Γαβρά, ο οποίος ήλθε στο Μόναχο την δεκαετία 1960 και με την εργατικότητά του και την γερμανομάθειά του κατέστη στο Μόναχο σημαντικό μέλος του εργατικού κινήματος και του εργατικού συνδικαλισμού, εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών του Δήμου Μονάχου και αργότερα Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου.

Πηγή φωτογραφίας: π. Απόστολος Μαλαμούσης

Το θεματικό έντυπο αποτελεί, όπως αναφέρει ο διευθυντής του κρατικού οργανισμού της Βαυαρίας για την πολιτική εκπαίδευση κ. Rupert Grubl, ένα βοηθητικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς στα βαυαρικά σχολεία.

Εκτός από τις συνεντεύξεις που εμπεριέχει για την ιστορία της ζωής των μεταναστών, διατίθενται ενημερωτικές πηγές σε διδακτικά προετοιμασμένη μορφή που είναι ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για όλους τους αναγνώστες.

Ήδη αποφασίστηκε η διδασκαλία της ιστορίας της μετανάστευσης και της σημασίας της στη βαυαρική κοινωνία σε σχολεία Μονάχου (Realschulen).

Από τα παράθυρα του PresseClub Μονάχου που είναι ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο Μονάχου στην Marienplatz, όλοι οι οργανωτές και οι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης απολάμβαναν το μεγάλο χριστουγεννιάτικο έλατο Σιβηρίας, ύψους 25 μέτρων, που είναι στημένο στην είσοδο του Δημαρχείου και φέρει 3.000 κεριά LED.

Πηγή φωτογραφίας: π. Απόστολος Μαλαμούσης
Όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωτίζει το Δημαρχείο Μονάχου και την κεντρική πλατεία Marienplatz, έτσι και η εκδήλωση στο PresseClub με την κ. Τσακμάκη φωτίζει την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων συμπατριωτών μας στο Μόναχο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.
Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Νεότεροι κατά 1 με 2 χρόνια θα γίνουν οι Νοτιοκορεάτες!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Μια ελεύθερη βιβλιοθήκη, στην… καρδιά μιας πολυκατοικίας στην Καλαμαριά

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ10 ώρες ago

Γ. Χρυσουλάκης: Οργανώνουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων της ελληνικής ομογένειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Στα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης εντάσσεται το Ιστορικό Αρχείο και οι θησαυροί του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Δέκα λόγοι για να επισκεφθείτε την Φρανκφούρτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Η Πολιτική Προστασία δοκιμάζει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Περισσότερες συλλήψεις μελών των “Πολιτών του Ράιχ” αναμένουν οι αρχές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Η ΕΕ προτείνει νέους κανόνες για την αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στο μικροσκόπιο διεθνούς επιστημονικής ομάδας το ηφαίστειο Κολούμπου

Advertisement Europolitis
Advertisement