Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τριπλή αρχιερατική παρουσία και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στις Ενορίες Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Published

on

Μιά πρωτόγνωρη στα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τριπλή Επισκοπική παρουσία και ευλογία στις Ενορίες και στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, έλαβε χώρα από 31 Οκτωβρίου μέχρι 1ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Αφορμή της τριπλής επισκοπικής παρουσίας αποτέλεσε το διπλό ιωβηλαίο του Προέδρου του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ελλ. καθηγητή δρ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, δηλαδή 60 έτη ζωής και 30 έτη επιστημονικής και καθηγητικής εργασίας και θυσιαστικής προσφοράς στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος τέλεσε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Salvatorkirche Μονάχου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος στο ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τόνισε την σκληροκαρδία και μισανθρωπία του πλουσίου και την υπομονή και ταπεινότητα του πτωχού Λαζάρου.

Ο κάθε χριστιανός μπορεί να κερδίσει με τις αρετές της υπομονής, της προσευχής και της συγχωρητικότητας το έλεος του Θεού και τη σωτηρία του. Ο πλούσιος μπορεί επίσης με μια αγαπητική και φιλάνθρωπη διαχείρηση και δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του να ανέβει την κλίμακα των αρετών προς τον ουρανό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης, στην 60χρονη πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, και την μετεξέλιξή της από την προσωρινή διαμονή της και τέλεση ακολουθιών μέσα σε γερμανικούς νεκροταφειακούς ναούς στην ίδρυση ενοριών με περικαλλείς Ναούς και Πνευματικά Κέντρα, όπως συμβαίνει και στο Μόναχο.

Χαρακτήρισε „σκανδαλώδη ευλογία“ του Θεού την δημιουργία των „Μικρών Πατρίδων“, όπως αποκαλεί τις ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας, όπου οι ελληνορθόδοξοι πιστοί βιώνουν την ορθόδοξη πίστη, ζουν αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους των και εμπλουτίζουν με τα ήθη και έθιμά τους την γερμανική κοινωνία.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύγχρονη μάστιγα του κορωνοϊού που ταλανίζει έθνη και κοινωνίες και προέβη σε πατρικές συμβουλές για την προφύλαξή μας από τη λαίλαπα αυτή με αυστηρή εφαρμογή των ιατρικών συμβουλών και των πολιτειακών διατάξεων.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή δρ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για τα 60 έτη ζωής και 30 έτη εργασίας του στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για το διπλό ιωβηλαίο του. Το δείπνο οργάνωσαν προς ευχάριστη έκπληξη του καθηγητή ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας), ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης (Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου) και η οικογένεια του τιμωμένου.

Στο δείπνο προσκλήθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του τιμωμένου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, (Βερολίνο) ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος (Βαυαρία), ο ρουμάνος καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Daniel Benga και ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού Δικαίου στη θεολογική Σχολή του LMU δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, οι ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτες Πέτρος Κλιτς και Γεώργιος Σιώμος οι πρωτοπρεσβυτέροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης, Ιωάννης Μηνάς, Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος τόνισε στον χαιρετισμό του την θυσιαστική προσφορά του τιμωμένου στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, την λίαν επιτυχή συμβολή του στον διορθόδοξο, διεκκλησιαστικό (οικουμενικό) και διαθρησκειακό διάλογο, και την προσφορά του στην παρουσίαση της βυζαντινής μουσικής στο δυτικό λεγόμενο κόσμο.

Η Σεβ. Μητροπολίτης τίμησε προ ετών τον κθηγητή κ. Νικολακόπουλο με το οφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, μια τιμητική διάκριση που δόθηκε για πρώτη φορά σε ιεροψάλτη, στα χρονικά της Μητρόπολης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου πήρε το λόγο ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου στη θεολογική σχολή του LMU (Akad. Oberrat) και επισκέπτης διδάσκων (Lehrbeauftragter) στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης.

Ο κ. Αναπλιώτης τόνισε κυρίως 4 στοιχεία της προσφοράς του καθηγητή Κ. Νικολακόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου:

α) Ως καθηγητής της Καινής Διαθήκης ο κ. Νικολακόπουλος είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με την ορθόδοξη πατερική ερμηνεία της Γραφής στο γερμανόφωνο χώρο, εκδίδοντας βιβλία και πολλά άρθρα για το θέμα αυτό. Μέχρι την ίδρυση της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Μόναχο ήταν οι μεγάλοι ορθόδοξοι θεολόγοι εκ των συνθηκών υποχρεωμένοι να διδάσκουν όλα τα θεολογικά αντικείμενα προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς την θεολογίας. Η εξιδίκευση στους διάφορους τομείς βοήθησε τον καθηγητή Νικολακόπουλο να γίνει ο πρώτος ορθόδοξος καθηγητής στη Γερμανία με διδακτορικό τίτλο και εξειδίκευση υφηγεσίας στον τομέα “ορθόδοξη βιβλική θεολογία”.

β) Η ενασχόληση με τη βυζαντινή μουσική, η επιστημονική της ανάλυση και η συνθεσή της με τη Βίβλο επέτρεψε στον καθηγητή Νικολακόπουλο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τον πλούτο και την παράδοση της μουσικής αυτής. Με την πάροδο των ετών ολοένα και περισσότεροι γερμανοί και άλλοι μη έλληνες άρχισαν να ενδιαφέρονται και να αγαπούν τη βυζαντινή μουσική παράδοση και κληρονομιά. Ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής που δοικείται από τον ίδιο μέχρι σήμερα, στεγάζει τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών, η οποία υπό τη δική του διεύθυνση έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε Γερμανία και εξωτερικό. Τις συναυλίες αυτές επισκέπτονται πλήθος ορθοδόξων χριστιανών από όλες τις δικαιοδοσίες, αλλά και πολυάριθμοι καθολικοί και ευαγγελικοί χριστιανοί και εκπρόσωποι επισήμων αρχών και κοινωνικών και φιλανθρωπικών ομάδων.

γ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος είναι ο εκδότης από το 2005 του μοναδικού γερμανόφωνου επιστημονικού περιοδικού για την ορθόδοξη θεολογία Orthodoxes Forum, ένα περιοδικό στο οποίο έχει αφοσιωθεί ως πνευματικό του παιδί. Το περιοδικό αυτό που ιδρύθηκε ήδη το 1987 από τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Νικολάου είναι όχι μόνο »μια σπουδαία και επαινετή προσπάθεια, … που καλύπτει ένα ουσιώδες κενό στο γερμανικό και γενικότερα το δυτικοευρωπαϊκό χώρο« (Σύναξη) αλλά και ένα φυτώριο επιστημονικού διαλόγου τόσο με τη γερμανική κοινωνία όσον και με τις άλλες ομολογίες.

δ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος διετέλεσε τα έτη 2003 μέχρι 2011 και από το 2017 μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και όταν απειλήθηκε με κατάργηση η Ορθόδοξη Θεολογία στο Μόναχο κατάφερε με αγώνες, με τις επαφές που είχε με πάρα πολλές εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές και με τη βοήθεια του Θεού όχι μόνο να αποτρέψει την κατάργηση του Τμήματος άλλα και να προβάλλει περαιτέρω το ρόλο του στο πανεπιστημιακό στερέωμα (“Unikat”).

Η δεύτερη προεδρία του χαρακτηρίζεται από μια άνθηση του Τμήματος, που έχει σήμερα πολυάριθμους φοιτητές, και από μια μεγάλη επιστημονική παραγωγή και συνεισφορά στα θεολογικά γράμματα και την Εκκλησία. Με διπλωματικό ταλέντο έχει καταφέρει μια στέρεη επικοινωνία τόσο με τις κρατικές γερμανικές αρχές όσο και με τη Δοιήκηση του Πανεπιστημίου αλλά και με τους εκπροσώπους τόσο της καθολικής όσο και της ευαγγελικής Εκκλησίας και θεολογίας. Η σχέση του Προέδρου με τους άλλους διδάσκοντες και το προσωπικό του Τμήματος χαρακτηρίζονται από συναδελφική αλληλεγγύη και χριστιανική αγάπη.

Η σύζυγός του καθηγητή κ. Μαρία Λιάνου (φιλόλογος, αρχαιολόγος και διδάσκουσα την νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και οι δύο θυγατέρες του Νέμη και Ξένια παρουσίασαν ένα λίαν συγκινητικό οπτικό-ακουστικό οδοιπορικό της ζωής και δράσης του τιμωμένου.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην περίοδο των σπουδών στη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου και στην αμέριστη και ολοπρόθυμη συμπαράσταση του καθηγητή στις φοιτητικές του υποχρεώσεις.

Ο επί σειρά τεσσάρων περίπου δεκαετιών (1982-2016) Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νικολακόπουλο για τη 30ετή προσφορά του στο λειτουργικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο των ενοριών Μονάχου και για την άψογη συνεργασία τους, μέχρι και σήμερα.

Την βραδυνή εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο πλαισίωσαν με ελληνική μουσική και τραγούδια οι μουσικοί Λευτέρης Αρμύρας και Γιάννης Καλλίας.

Εντυπωσιακή και νοστιμότατη ήταν η τούρτα που ετοίμασε το ζαχαροπλαστείο Παλιός (Μόναχο) και παρίστανε τον κ. Νικολακόπουλο ως καθηγητή να είναι στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (πράσινο συντριβάνι) και ως μουσικό και πρωτοψάλτη με ένα βιβλίο με μουσικές βυζαντινές νότες.

Έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνινος μετέβη στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε όπου έλαβε μέρος στην εκκλησιαστική τελετή της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου του Πανεπιστημίου Μονάχου 2021-2022.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε, τιμής ένεκα, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, απόφοιτος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, πλαισιούμενος από τον ρουμάνο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Daniel Benga, τον Αρχιμανδρίτη Kosma (Kurt) Buchl (Εκκλησία Σερβίας, Ελβετία), τον πρωτοπρεσβύτερο Nedialko Kalinov (Εκκλησία Βουλγαρίας), τον διάκονο Dejan Ristic (Εκκλησία Σερβίας, Μόναχο) και τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην τετραετή θεολογική του κατάρτιση στην ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, στη δομή και προσφορά της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και στην παρουσία και συμβολή της εν Γερμανία Ορθοδοξίας στις ανώτατες πολιτειακές και εκκλησιαστικές δομές της γερμανικής κοινωνίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο εψηφισμένος Επίσκοπος της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας, Θεοφ. Hiob Bandmann, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Πρωτοψάλτης καθηγητής κ. Νικολακόπουλος διηκόνισε καλλίφωνα με τη βυζαντινή μελωδία τη Θεία Λειτουργία.

Παρέστησαν επίσης και φοιτήτριες και φοιτητές των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδόξων ενοριών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και στην αναγκαιότητα κοινής ορθόδοξης ζωής και μαρτυρίας στη Γερμανία και αλλαχού.

Ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Σχολής και στις προοπτικές των σπουδαστών.

Επίσης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου στην ίδρυση και το έργο της Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συνέλευση αυτή έχει γράψει „εκκλησιαστική ιστορία“ ως έκφραση της εκκλησιαστικής ενότητας της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.

Ο ρώσσος εψηφισμένος Επίσκοπος κ. Hiob Bandmann παρουσίασε διεξοδικά την δομή και το έργο της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας στο Μόναχο και στη Γερμανία.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι φοιτητές οι οποίοι έθεσαν στον Μητροπολίτη ερωτήματα σχετικά με τη νομική δομή της Ορθοδοξίας στη Γερμανία και με τις σπουδές τους στο Μόναχο.

Η διορθόδοξη αυτή λειτουργική έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 κατέδειξε για μια ακόμη φορά την χρησιμότητα της πανορθόδοξης παρουσίας και μαρτυρίας σε ετερόδοξο περιβάλλον, με την επιστημονική θεολογική κατάρτηση κληρικών, θεολόγων και κατηχητών για μια ευλογημένη διακονία τους στον Αμπελώνα του Κυρίου στη Γερμανία, στην Ευρώπη και αλλαχού.

Με τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου προς τον Πρόεδρο του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου για το διπλό ιωβηλαίο του (60 έτη ζωής και 30 χρόνια επιστημονικής και καθηγητικής προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και με τις ευχές του και προς τον εορτάζοντα την ονομαστική του εορτή δρ. δρ. Ανάργυρο Αναπλιώτη έληξε εν πνεύματι χαράς και αγαλλιάσεως η ευλογημένη αυτή εκδήλωση.

Πηγή φωτογραφιών από Ναό Αγίων Πάντων και Σαλβάτορκιρχε: Πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Πηγή φωτογραφιών από το δείπνο: Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδήλωση για τα εκ νέου εγκαίνια της “Αίθουσας Κύπρου” στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου

Published

on

Από

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κύπρου», στο Νέο Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην συλλογή, αλλά και προβολές κινηματογραφικών ταινιών κυπριακής παραγωγής. Photo credits: tee_zett / pixabay

Η «Εβδομάδα Κύπρου» στο φημισμένο «Νέο Μουσείο» (Neues Museum) του Βερολίνου ξεκίνησε χθες το βράδυ με εμβληματικό τρόπο, με τα εκ νέου εγκαίνια της «Αίθουσας Κύπρου» στο μουσείο, από τις υφυπουργούς Πολιτισμού της Γερμανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κλαούντια Ροτ και Βασιλική Κασσιανίδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Neues Museum διαθέτει μια από τις σημαντικότερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου (…) Μπορούμε να δούμε μια αξιοσημείωτη ποικιλία πολιτιστικών επιρροών, αποτέλεσμα των εντατικών επαφών της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λεβάντε, την Ανατολία και την Ελλάδα. Η Αίθουσα Κύπρου μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο μέχρι το 2500 π.Χ. – και ανασταίνει έναν κόσμο που έχει παρέλθει προ πολλού», δήλωσε η κυρία Ροτ. Η ίδια περιέγραψε και την ευκαιρία που είχε, να ξεναγηθεί στην συλλογή από ειδικούς ως «χαρά και προνόμιο».  

Η υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της, αρχαιολόγος και η ίδια, τόνισε ότι με την Αίθουσα Κύπρου «προσφέρεται στους χιλιάδες επισκέπτες μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό του νησιού και την ιστορία χιλιετιών του».Επιβεβαίωσε και εκείνη τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, και επισήμανε ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου μπορούν να αντιληφθούν ίσως καλύτερα από τον καθένα, τι σημαίνει να ζει κανείς σε μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία, η οποία είναι σήμερα η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

Η Γερμανία πάντα υποστήριζε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρώπης, πρόσθεσε η κυρία Κασσιανίδου, η οποία εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την πάντα υποστηρικτική στάση της Γερμανίας και στο θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων.

Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα, οι γερμανικές αρχές θα επιστρέψουν στην Κύπρο 60 εκκλησιαστικά και αρχαιολογικά αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί το 1997 από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, ο οποίος, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, καταλήστευσε πέραν των 50 ελληνορθόδοξων, μαρωνιτικών και αρμενικών χριστιανικών μνημείων, αρχαιότητες από τα κατεχόμενα αρχαιολογικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Ο ιστορικός και πρόεδρος του Ιδρύματος Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Χέρμαν Πάρτσινγκερ, τόνισε ότι η συλλογή του Neues Museum «θα είναι μελλοντικά μια από τις πλέον ολοκληρωμένες και μεγαλύτερες παρουσιάσεις της αρχαίας ιστορίας της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη» και παρέπεμψε επίσης στην αίθουσα του μουσείου με τα ευρήματα από την Τροία. Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους, η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Μαρία Παπακυριακού, υπογράμμισε την συνεργασία για την Αίθουσα Κύπρου, ως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι με την συλλογή «θέλουμε να εμπνεύσουμε για περισσότερα» τους επισκέπτες προκειμένου να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Κύπρο, το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», όπως έγραψε ο Λεωνίδας Μαλένης και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με την μακρά, πλούσια ιστορία και τις ομορφιές της, αλλά και την Κύπρο ως «φάρο σταθερότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Σημειώνεται ότι έως και την Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κύπρου», στο Νέο Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην συλλογή, αλλά και προβολές κινηματογραφικών ταινιών κυπριακής παραγωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κατερίνη το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, 12 & 13 Ιουλίου 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργανώνει το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στις 12 & 13 Ιουλίου 2024, στην Κατερίνη.

Το φετινό αντάμωμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Δήμο Κατερίνης, καθώς και τους συλλόγους: ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ – ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΚΑΡΙΤΣΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ – ΦΤΕΡΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ.

Το πρόγραμμα του ανταμώματος διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

20:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού Αναπαράσταση Βλάχικου γάμου.

Με την συμμετοχή των συλλόγων: ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ – ΛΙΒΑΔΙΩΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

11:30 Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Βλάχοι στην σκιά του Ολύμπου». Αστική Σχολή Κατερίνης (1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης)

19:00 Συνεδριακό και Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια

19:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ:

Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.

Σημειώνεται ότι η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στη Βιέννη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΟΙΚΟYΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜHΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΕΥΡΩΠΗΣ

Η μαθητική και η γυναικεία χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου θα παρουσιάσουν μία συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής, την Κυριακή 16 Ιουνίου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, Fleischmarkt 13, 1010 Wien, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας (περίπου στις 12.00 μ.μ., τοπική ώρα).

Πηγή φωτογραφίας: ΟΙΚΟYΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜHΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΕΥΡΩΠΗΣ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με Φίγκο και άλλα σπουδαία αστέρια οι Uefa All Stars απέναντι στους Legends 2004!

Published

on

Από

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Στις 11 Ιουλίου στο Έσσεν, οι Legends 2004 αντιμετωπίζουν σε έναν σπουδαίο αγώνα φιλανθρωπικού χαρακτήρα τους UEFA All Stars, στην κορύφωση των εκδηλώσεων για την επέτειο των 20 χρόνων από την κατάκτηση του EURO της Πορτογαλίας.

Η αντίπαλη ομάδα θα αποτελείται από σπουδαίους ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ευρωπαϊκό στερέωμα και τα πρώτα ονόματα που επιβεβαιώνονται από την UEFA ανεβάζουν το ενδιαφέρον στα ύψη!

Πρώτος και καλύτερος ο Λουίς Φίγκο! Ο αρχηγός της εθνικής Πορτογαλίας στο τουρνουά του 2004, θα βρεθεί απέναντι στην ομάδα που του στέρησε τη χαρά να σηκώσει το τρόπαιο μέσα στην πατρίδα του. Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο οποίος φόρεσε 127 φορές τη φανέλα της Πορτογαλίας, κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα το 2000 και αγωνίστηκε στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, τη Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Ίντερ.

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Ο Φερνάντο Γιορέντε! Ο Ισπανός επιθετικός ο οποίος αγωνίστηκε σε δέκα ομάδες, έκανε μεγάλη καριέρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ μεταξύ άλλων φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους, της Σεβίλλης, της Τότεναμ και της Νάπολι. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2022 και είναι σήμερα 39 ετών. Κορυφαίος στο ψηλό παιχνίδι στην αντίπαλη περιοχή, κατέκτησε το Μουντιάλ του 2010 και το EURO του 2012 με την Ισπανία.

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Ο Μπακαρί Σανιά! Ο κορυφαίος Γάλλος δεξιός μπακ της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Σίτι, ξεκίνησε την καριέρα του από την Οσέρ και φόρεσε 65 φορές το εθνόσημο στο στήθος. Αγωνίστηκε στα Μουντιάλ του 2010 και του 2014, αλλά και στο EURO του 2016. Στα 41 του χρόνια αναμένεται να αναδείξει για ακόμα μια φορά τις αμυντικές του ικανότητες αλλά και τις φαρμακερές του σέντρες.

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Ο Ντέιβιντ Τζέιμς! Ο βασικός τερματοφύλακας της Αγγλίας στο EURO 2004, η οποία αποκλείστηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης από την Πορτογαλία στη διαδικασία των πέναλτι. Αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Γουέστ Χαμ, ενώ φόρεσε τη φανέλα της εθνικής του ομάδας 53 φορές.

Τα εισιτήρια του σπουδαίου αγώνα είναι διαθέσιμα στα www.ticketmaster.de, www.ticketmaster.gr και www.legends2004.com.Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ανασκάπτοντας την κρυμμένη σοφία της Ελληνικής Γλώσσας» στην Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Ημερίδα με θέμα «Ανασκάπτοντας την κρυμμένη σοφία της Ελληνικής Γλώσσας» συνδιοργανώνουν η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Νυρεμβέργης, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 και ώρα έναρξης 11:30 π.μ.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η κ. Πελαγία Μπαϊτάση, MSc και η κ. Θωμαή Βλάχου ενώ οι θεματικές ενότητες της ημερίδας είναι οι εξής:

«Ελληνικό Αλφάβητο: Η αρχή των πάντων» και «Ελληνική Γλώσσα: Η διαχρονική της αξία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Ερλάνγκεν, Fließbach Str 23, 91052 Erlangen, tel. 09131/22294.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημέρα Υγείας: Εκδήλωση με θέμα τις Διαδεδομένες Ασθένειες στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, με αφορμή την Ημέρα Υγείας, διοργανώνει και μας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα “Διαδεδομένες Ασθένειες: Πρόληψη, Θεραπεία και Τεχνολογικές Καινοτομίες”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, και ώρα από 12:00 έως 16:00, στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V., Mittelstr. 33, 12167 Berlin-Steglitz.

Στις εργασίες της εκδήλωσης θα παρακολουθήσουμε παρουσιάσεις από κορυφαίους Έλληνες ιατρούς της πόλης του Βερολίνου. Θα αναλύσουν τις πιο συχνές και σοβαρές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, διαβήτης, πόνοι στη μέση και στα γόνατα, και θα μας ενημερώσουν για τις τελευταίες καινοτομίες στην πρόληψη και θεραπεία τους. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μάθουμε για τη ρομποτική χειρουργική, μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αλλάζει την ιατρική.

“Ελάτε να μάθετε από τους ειδικούς, να λύσετε απορίες και να ενημερωθείτε για σύγχρονες λύσεις στην υγεία”, σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Marinos-Damianos Botsinis, Oberarzt für Allgemein- und Viszeralchirurgie in DRK Kliniken Berlin Westend

"Ρομποτική Χειρουργική: Η Επιστήμη ως Από Μηχανής Θεός - Καινοτομίες και Εφαρμογές στη Σύγχρονη Ιατρική"

Eleni Kapogianni, Fachärztin für Oralchirurgie

"Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Οδοντιατρική Υγεία: Πρόληψη και Θεραπεία Κοινών Προβλημάτων"

Dr. Alexandros Konstantinidis MBA, Oberarzt Vivantes Klinikum Am Urban Klinik für Unfallchirurgie und Orthopädie

"Προβλήματα Γονάτου: Χρόνιοι Πόνοι και Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις"

Dr. med. Vasileios Ntoukas, Facharzt für Neurochirurgie, Leitender Arzt und Leiter der Wirbelsäulenchirurgie, Klinik für Orthopädie und Unfallchirurgie, Vivantes Klinikum am Urban

"Πόνοι στην Πλάτη: Αίτια, Πρόληψη και Νέες Θεραπευτικές Λύσεις"

Dr. med. Nikolaos Rigas, Facharzt für Neurologie, Psychiatrie, Psychotherapie, Kinder- und Jugendpsychiatrie in Berlin

"Κατάθλιψη: Αναγνώριση, Διαχείριση και Θεραπεία"

Irini Stamcou, Fachärztin für Innere Medizin in Berlin

"Διαβήτης: Νέες Εξελίξεις και Ο ρόλος της Διατροφής στην Πρόληψη και Διαχείριση"


Οι ομιλητές θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους πολύτιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις που απασχολούν.

Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση, έως 10 Ιουλίου, μέσω της φόρμας: https://forms.gle/Ty3zfBChbm6zTVrE7.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ56 λεπτά ago

ΕΕ: Μόλις κατά 1% μειώθηκαν οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

Γερμανία: Διάσκεψης καγκελαρίας – κρατιδίων με θέμα τους πρόσφυγες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Χιλιάδες έργα του Πικάσο διαθέσιμα σε νέο διαδικτυακό αρχείο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

ACEA: Μία στις τρεις χώρες της ΕΕ δεν προσφέρει κίνητρα για απόκτηση ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ24 ώρες ago

Γερμανία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Αύξηση κατά 800.000 κατοίκους θα καταγράψει ο πληθυσμός έως το 2045

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι και την Παρασκευή στην Ιταλία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Εκδήλωση για τα εκ νέου εγκαίνια της “Αίθουσας Κύπρου” στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Διάστημα: Επιστήμονες εντοπίζουν μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Πάρκινσον 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα

BUSINESS-Kleinanzeigen4 εβδομάδες ago

Griechisches Restaurant zu vermieten

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από την διαστημική αποστολή Euclid

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Ελλάδα δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες στον κόσμο μεταξύ 52 χωρών

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μελέτη πανοπλίας 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Επίσκεψη του Γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Φ. Φόρτωμα σε Γερμανία και Βέλγιο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ο συνθέτης Μάνος Τσαγκάρης εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Βέλγιο: Πλήθος κόσμου συρρέει για να θαυμάσει ένα σπάνιο γιγάντιο λουλούδι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές

Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis