Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τριπλή αρχιερατική παρουσία και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στις Ενορίες Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιά πρωτόγνωρη στα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τριπλή Επισκοπική παρουσία και ευλογία στις Ενορίες και στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, έλαβε χώρα από 31 Οκτωβρίου μέχρι 1ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Αφορμή της τριπλής επισκοπικής παρουσίας αποτέλεσε το διπλό ιωβηλαίο του Προέδρου του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ελλ. καθηγητή δρ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, δηλαδή 60 έτη ζωής και 30 έτη επιστημονικής και καθηγητικής εργασίας και θυσιαστικής προσφοράς στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος τέλεσε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Salvatorkirche Μονάχου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος στο ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τόνισε την σκληροκαρδία και μισανθρωπία του πλουσίου και την υπομονή και ταπεινότητα του πτωχού Λαζάρου.

Ο κάθε χριστιανός μπορεί να κερδίσει με τις αρετές της υπομονής, της προσευχής και της συγχωρητικότητας το έλεος του Θεού και τη σωτηρία του. Ο πλούσιος μπορεί επίσης με μια αγαπητική και φιλάνθρωπη διαχείρηση και δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του να ανέβει την κλίμακα των αρετών προς τον ουρανό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης, στην 60χρονη πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, και την μετεξέλιξή της από την προσωρινή διαμονή της και τέλεση ακολουθιών μέσα σε γερμανικούς νεκροταφειακούς ναούς στην ίδρυση ενοριών με περικαλλείς Ναούς και Πνευματικά Κέντρα, όπως συμβαίνει και στο Μόναχο.

Χαρακτήρισε „σκανδαλώδη ευλογία“ του Θεού την δημιουργία των „Μικρών Πατρίδων“, όπως αποκαλεί τις ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας, όπου οι ελληνορθόδοξοι πιστοί βιώνουν την ορθόδοξη πίστη, ζουν αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους των και εμπλουτίζουν με τα ήθη και έθιμά τους την γερμανική κοινωνία.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύγχρονη μάστιγα του κορωνοϊού που ταλανίζει έθνη και κοινωνίες και προέβη σε πατρικές συμβουλές για την προφύλαξή μας από τη λαίλαπα αυτή με αυστηρή εφαρμογή των ιατρικών συμβουλών και των πολιτειακών διατάξεων.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή δρ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για τα 60 έτη ζωής και 30 έτη εργασίας του στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για το διπλό ιωβηλαίο του. Το δείπνο οργάνωσαν προς ευχάριστη έκπληξη του καθηγητή ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας), ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης (Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου) και η οικογένεια του τιμωμένου.

Στο δείπνο προσκλήθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του τιμωμένου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, (Βερολίνο) ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος (Βαυαρία), ο ρουμάνος καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Daniel Benga και ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού Δικαίου στη θεολογική Σχολή του LMU δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, οι ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτες Πέτρος Κλιτς και Γεώργιος Σιώμος οι πρωτοπρεσβυτέροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης, Ιωάννης Μηνάς, Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος τόνισε στον χαιρετισμό του την θυσιαστική προσφορά του τιμωμένου στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, την λίαν επιτυχή συμβολή του στον διορθόδοξο, διεκκλησιαστικό (οικουμενικό) και διαθρησκειακό διάλογο, και την προσφορά του στην παρουσίαση της βυζαντινής μουσικής στο δυτικό λεγόμενο κόσμο.

Η Σεβ. Μητροπολίτης τίμησε προ ετών τον κθηγητή κ. Νικολακόπουλο με το οφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, μια τιμητική διάκριση που δόθηκε για πρώτη φορά σε ιεροψάλτη, στα χρονικά της Μητρόπολης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου πήρε το λόγο ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου στη θεολογική σχολή του LMU (Akad. Oberrat) και επισκέπτης διδάσκων (Lehrbeauftragter) στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης.

Ο κ. Αναπλιώτης τόνισε κυρίως 4 στοιχεία της προσφοράς του καθηγητή Κ. Νικολακόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου:

α) Ως καθηγητής της Καινής Διαθήκης ο κ. Νικολακόπουλος είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με την ορθόδοξη πατερική ερμηνεία της Γραφής στο γερμανόφωνο χώρο, εκδίδοντας βιβλία και πολλά άρθρα για το θέμα αυτό. Μέχρι την ίδρυση της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Μόναχο ήταν οι μεγάλοι ορθόδοξοι θεολόγοι εκ των συνθηκών υποχρεωμένοι να διδάσκουν όλα τα θεολογικά αντικείμενα προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς την θεολογίας. Η εξιδίκευση στους διάφορους τομείς βοήθησε τον καθηγητή Νικολακόπουλο να γίνει ο πρώτος ορθόδοξος καθηγητής στη Γερμανία με διδακτορικό τίτλο και εξειδίκευση υφηγεσίας στον τομέα “ορθόδοξη βιβλική θεολογία”.

β) Η ενασχόληση με τη βυζαντινή μουσική, η επιστημονική της ανάλυση και η συνθεσή της με τη Βίβλο επέτρεψε στον καθηγητή Νικολακόπουλο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τον πλούτο και την παράδοση της μουσικής αυτής. Με την πάροδο των ετών ολοένα και περισσότεροι γερμανοί και άλλοι μη έλληνες άρχισαν να ενδιαφέρονται και να αγαπούν τη βυζαντινή μουσική παράδοση και κληρονομιά. Ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής που δοικείται από τον ίδιο μέχρι σήμερα, στεγάζει τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών, η οποία υπό τη δική του διεύθυνση έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε Γερμανία και εξωτερικό. Τις συναυλίες αυτές επισκέπτονται πλήθος ορθοδόξων χριστιανών από όλες τις δικαιοδοσίες, αλλά και πολυάριθμοι καθολικοί και ευαγγελικοί χριστιανοί και εκπρόσωποι επισήμων αρχών και κοινωνικών και φιλανθρωπικών ομάδων.

γ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος είναι ο εκδότης από το 2005 του μοναδικού γερμανόφωνου επιστημονικού περιοδικού για την ορθόδοξη θεολογία Orthodoxes Forum, ένα περιοδικό στο οποίο έχει αφοσιωθεί ως πνευματικό του παιδί. Το περιοδικό αυτό που ιδρύθηκε ήδη το 1987 από τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Νικολάου είναι όχι μόνο »μια σπουδαία και επαινετή προσπάθεια, … που καλύπτει ένα ουσιώδες κενό στο γερμανικό και γενικότερα το δυτικοευρωπαϊκό χώρο« (Σύναξη) αλλά και ένα φυτώριο επιστημονικού διαλόγου τόσο με τη γερμανική κοινωνία όσον και με τις άλλες ομολογίες.

δ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος διετέλεσε τα έτη 2003 μέχρι 2011 και από το 2017 μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και όταν απειλήθηκε με κατάργηση η Ορθόδοξη Θεολογία στο Μόναχο κατάφερε με αγώνες, με τις επαφές που είχε με πάρα πολλές εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές και με τη βοήθεια του Θεού όχι μόνο να αποτρέψει την κατάργηση του Τμήματος άλλα και να προβάλλει περαιτέρω το ρόλο του στο πανεπιστημιακό στερέωμα (“Unikat”).

Η δεύτερη προεδρία του χαρακτηρίζεται από μια άνθηση του Τμήματος, που έχει σήμερα πολυάριθμους φοιτητές, και από μια μεγάλη επιστημονική παραγωγή και συνεισφορά στα θεολογικά γράμματα και την Εκκλησία. Με διπλωματικό ταλέντο έχει καταφέρει μια στέρεη επικοινωνία τόσο με τις κρατικές γερμανικές αρχές όσο και με τη Δοιήκηση του Πανεπιστημίου αλλά και με τους εκπροσώπους τόσο της καθολικής όσο και της ευαγγελικής Εκκλησίας και θεολογίας. Η σχέση του Προέδρου με τους άλλους διδάσκοντες και το προσωπικό του Τμήματος χαρακτηρίζονται από συναδελφική αλληλεγγύη και χριστιανική αγάπη.

Η σύζυγός του καθηγητή κ. Μαρία Λιάνου (φιλόλογος, αρχαιολόγος και διδάσκουσα την νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και οι δύο θυγατέρες του Νέμη και Ξένια παρουσίασαν ένα λίαν συγκινητικό οπτικό-ακουστικό οδοιπορικό της ζωής και δράσης του τιμωμένου.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην περίοδο των σπουδών στη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου και στην αμέριστη και ολοπρόθυμη συμπαράσταση του καθηγητή στις φοιτητικές του υποχρεώσεις.

Ο επί σειρά τεσσάρων περίπου δεκαετιών (1982-2016) Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νικολακόπουλο για τη 30ετή προσφορά του στο λειτουργικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο των ενοριών Μονάχου και για την άψογη συνεργασία τους, μέχρι και σήμερα.

Την βραδυνή εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο πλαισίωσαν με ελληνική μουσική και τραγούδια οι μουσικοί Λευτέρης Αρμύρας και Γιάννης Καλλίας.

Εντυπωσιακή και νοστιμότατη ήταν η τούρτα που ετοίμασε το ζαχαροπλαστείο Παλιός (Μόναχο) και παρίστανε τον κ. Νικολακόπουλο ως καθηγητή να είναι στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (πράσινο συντριβάνι) και ως μουσικό και πρωτοψάλτη με ένα βιβλίο με μουσικές βυζαντινές νότες.

Έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνινος μετέβη στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε όπου έλαβε μέρος στην εκκλησιαστική τελετή της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου του Πανεπιστημίου Μονάχου 2021-2022.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε, τιμής ένεκα, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, απόφοιτος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, πλαισιούμενος από τον ρουμάνο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Daniel Benga, τον Αρχιμανδρίτη Kosma (Kurt) Buchl (Εκκλησία Σερβίας, Ελβετία), τον πρωτοπρεσβύτερο Nedialko Kalinov (Εκκλησία Βουλγαρίας), τον διάκονο Dejan Ristic (Εκκλησία Σερβίας, Μόναχο) και τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην τετραετή θεολογική του κατάρτιση στην ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, στη δομή και προσφορά της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και στην παρουσία και συμβολή της εν Γερμανία Ορθοδοξίας στις ανώτατες πολιτειακές και εκκλησιαστικές δομές της γερμανικής κοινωνίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο εψηφισμένος Επίσκοπος της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας, Θεοφ. Hiob Bandmann, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Πρωτοψάλτης καθηγητής κ. Νικολακόπουλος διηκόνισε καλλίφωνα με τη βυζαντινή μελωδία τη Θεία Λειτουργία.

Παρέστησαν επίσης και φοιτήτριες και φοιτητές των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδόξων ενοριών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και στην αναγκαιότητα κοινής ορθόδοξης ζωής και μαρτυρίας στη Γερμανία και αλλαχού.

Ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Σχολής και στις προοπτικές των σπουδαστών.

Επίσης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου στην ίδρυση και το έργο της Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συνέλευση αυτή έχει γράψει „εκκλησιαστική ιστορία“ ως έκφραση της εκκλησιαστικής ενότητας της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.

Ο ρώσσος εψηφισμένος Επίσκοπος κ. Hiob Bandmann παρουσίασε διεξοδικά την δομή και το έργο της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας στο Μόναχο και στη Γερμανία.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι φοιτητές οι οποίοι έθεσαν στον Μητροπολίτη ερωτήματα σχετικά με τη νομική δομή της Ορθοδοξίας στη Γερμανία και με τις σπουδές τους στο Μόναχο.

Η διορθόδοξη αυτή λειτουργική έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 κατέδειξε για μια ακόμη φορά την χρησιμότητα της πανορθόδοξης παρουσίας και μαρτυρίας σε ετερόδοξο περιβάλλον, με την επιστημονική θεολογική κατάρτηση κληρικών, θεολόγων και κατηχητών για μια ευλογημένη διακονία τους στον Αμπελώνα του Κυρίου στη Γερμανία, στην Ευρώπη και αλλαχού.

Με τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου προς τον Πρόεδρο του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου για το διπλό ιωβηλαίο του (60 έτη ζωής και 30 χρόνια επιστημονικής και καθηγητικής προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και με τις ευχές του και προς τον εορτάζοντα την ονομαστική του εορτή δρ. δρ. Ανάργυρο Αναπλιώτη έληξε εν πνεύματι χαράς και αγαλλιάσεως η ευλογημένη αυτή εκδήλωση.

Πηγή φωτογραφιών από Ναό Αγίων Πάντων και Σαλβάτορκιρχε: Πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Πηγή φωτογραφιών από το δείπνο: Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ν. Ανδρουλάκης: «Τα σχολεία της ομογένειας είναι οι πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Συνάντηση με τον Χρήστο Αδαμόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, είχε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ελληνικού σχολείου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης συνεχάρη τη διεύθυνση του σχολείου για το σπουδαίο τους έργο, επισημαίνοντας ότι «για εμάς αυτά τα σχολεία είναι οι σημαντικότεροι πρεσβευτές του πολιτισμού και της γλώσσας μας. Πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα και στα παιδιά ελληνικής καταγωγής αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρεται να μπορούν να προσεγγίζουν την Ελλάδα μέσω της παράδοσης, της γλώσσας και του πολιτισμού».

Αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά προγράμματα επίσκεψης μαθητών της ομογένειας στην Ελλάδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν από πρώτο χέρι την αξία του να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να γνωρίζουν το θέατρο, τον πολιτισμό και να βρίσκουν στοιχεία που θα τους κάνουν να νιώσουν μία άμεση συσχέτιση με τις σπουδές τους», ενώ δεσμεύθηκε ότι θα ασκήσει σχετικές πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία της Ελλάδας για ενίσχυση και εμπλουτισμό των εν λόγω προγραμμάτων.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Ο Χρήστος Αδαμόπουλος ενημέρωσε, παράλληλα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν αρκετά την έγκριση των αιτήσεων απόσπασης δασκάλων από την Ελλάδα στον Καναδά.

«Το κρίσιμο είναι να γίνει μία διμερής συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ελλάδας ώστε ο χρόνος αυτός να μειωθεί πάρα πολύ και να μην μπαίνουν οι δάσκαλοι που θέλουν να έρθουν εδώ σε μία περιπέτεια. Μόλις επιστρέψω, θα κάνουμε μία επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών, να δούμε πώς μπορούμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να δημιουργηθεί μία φόρμουλα. Διότι είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια αυτή για εσάς», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του «Σωκράτης-Δημοσθένης» για τη φιλοξενία και, λίγο πριν περιηγηθεί στους χώρους του σχολείου, ανέφερε πως «είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά που κάνετε. Ό,τι και αν προκύψει, να μας ενημερώνετε και να βρίσκουμε λύσεις. Είμαστε στο πλευρό σας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι σημαντικό «να καλλιεργηθεί μία σχέση συγχρονισμού και με άλλες ομογενειακές κοινότητες, από όλον τον κόσμο».

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε κλίμα συναίνεσης και ενθουσιασμού η Γενική Συνέλευση του ΠΣΗΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού

Σε κλίμα συναίνεσης και ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, η οποία έλαβε χώρα στα Γιάννενα την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 και στους χώρους του Ξενοδοχείου Grand Serai, όπως είχε οριστεί στο 5ο Τακτικό Συνέδριο.

Ο πρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Δήμου εκ μέρους του Δ.Σ. έκανε τον απολογισμό των πλούσιων δράσεων του τελευταίου έτους και ακολούθησε ο οικονομικός απολογισμός από τον Ταμία κ. Ηλία Γαλανό.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και αναφέρθηκαν τα προβλήματα τα οποία δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές τα τελευταία χρόνια και για τους λόγους αυτούς ψηφίστηκε τροπολογία στο ισχύον καταστατικό με την οποία δίνει την δυνατότητα όταν συντρέχουν ειδικές συνθήκες να διεκπεραιώνονται οι αρχαιρεσίες διαδικτυακά.

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού

Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. για την επόμενη τριετία

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:

Πρόεδρος: Χρυσόστομος Δήμου

Αντιπρόεδρος: Ελευθέριος Δημητρίου

Γενικός Γραμματέας: Σπύρος Κωσταδήμας

Ειδικός Γραμματέας: Παναγιώτης Μπουζιούρης

Ταμίας: Ηλίας Γαλανός

Βοηθός Ταμία: Εύα (Ευανθία) Καντλή

Εκπρόσωπος Τύπου & Επικοινωνίας: Θεοφάνης Καλυβιώτης

ΜΕΛΗ:

Βάσει του άρθρου 9 του Καταστατικού το Δ.Σ. συμπληρώνεται από τους προέδρους των Πανηπειρωτικών Ομοσπονδιών καθώς και από τον εκάστοτε πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ».

Επικεφαλής της εξελεγκτικής Επιτροπής εκλέχθηκε ο κ. Σταύρος Ζιώγας.

Της Γεν. Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Γαλανός Ηλίας και της Εφορευτικής Επιτροπής ο κ. Παναγιώτης Τσέπης.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βράβευση διακριθέντων του λογοτεχνικού διαγωνισμού «200 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» από τον Ι. Χρυσουλάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διεξήχθη ο 4ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός της Οργάνωσης Ελληνικού Πολιτισμού «ΝΟΣΤΟΣ»  της Αργεντινής με θέμα «200 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», στον οποίο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 250 συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο, ελληνικής και μη καταγωγής.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE, SOCIEDAD ARGENTINA DE ESCRITORES) και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ).

Τη διαδικτυακή εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, βραβεύοντας τους διακριθέντες του διαγωνισμού και απονέμοντας επαίνους στους συμμετέχοντες, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στις 24 Ιουλίου 2022.  

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας
Ο κ. Χρυσουλάκης ευχαρίστησε την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για τη συνεργασία, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή και την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα για τη στήριξή τους, την Πρόεδρο του Νόστου, Χριστίνα Τσαρδίκου, καθώς και τις πολυάριθμες πολιτιστικές και ομογενειακές οργανώσεις για τη βοήθεια που προσέφεραν. 
Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας, ο διαγωνισμός αυτός έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναδείξουν τις ιστορικές σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης, υμνώντας μέσα από λογοτεχνικά κείμενα τη γενναιότητα των Ελλήνων και τη δίψα τους για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, αξίες που αφορούν και σήμερα, όχι μόνο το ελληνικό έθνος, αλλά και όλους τους λαούς που διαπνέονται από τα ιδανικά αυτά.

Μέσα από τη δική τους γλώσσα, οι συμμετέχοντες του Διαγωνισμού τίμησαν και ανέδειξαν τον πάντα επίκαιρο Αγώνα για Ελευθερία και τους ευχαριστώ, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσουλάκης.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με κορυφαία επιστημονική εκπροσώπηση πραγματοποιήθηκε το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Με εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση και με προοπτικές να καταστεί θεσμός αναφοράς για τους Ομογενείς, αλλά και τους Έλληνες γιατρούς από όλο τον κόσμο, διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο με τίτλο «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη».

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), καθώς και του Υπουργείου Υγείας.

Στις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου (15-17 Ιουλίου 2022) συμμετείχαν περισσότεροι από 220 κορυφαίοι ομογενείς ομιλητές, εκπροσωπώντας πάνω από 25 χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Χιλή, Ν. Αφρική, Αίγυπτος κ.ά). Διακεκριμένοι γιατροί και επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας κατέθεσαν την επιστημονική τους γνώση σε 35 συνεδρίες με ιδιαίτερα διευρυμένη θεματολογία.

Την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, άνοιξε με ομιλία του ο συνδιοργανωτής του Συνεδρίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, κ. Κυριάκος Αναστασιάδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τη Δημόσια Διπλωματία, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ το Συνέδριο χαιρέτισε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Φώτης Φωτίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, τοπικών, αλλά και διπλωματικών Αρχών.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης τόνισε, μεταξύ άλλων ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη του άριστου επιπέδου των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής γιατρών και βιοεπιστημόνων που διαπρέπουν σε όλον τον κόσμο.

Σημείωσε δε ότι το Συνέδριο αποτελεί μοναδική ευκαιρία δικτύωσης τόσο μεταξύ τους όσο και με το μητροπολιτικό κέντρο, καθώς και εφαλτήριο καινοτόμων συνεργασιών και καταλύτη φιλόδοξων συνεργειών.

«Στο Υπουργείο Εξωτερικών πιστεύουμε ακράδαντα ότι Ελλάδα και ελληνική Διασπορά είμαστε ένα. Το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο αποτελεί υλοποίηση και έκφραση αυτής της θέσης», υπογράμμισε ο κ. Χρυσουλάκης.

Επιπλέον, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, κ. Κυριάκο Αναστασιάδη, για την άριστη συνεργασία και την πολύτιμη αρωγή του, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στο σκεπτικό του τίτλου του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί ιστορική συνάντηση της Ιπποκρατικής Ηθικής με την Αριστοτελική Λογική.

Στην τελετή έναρξης τιμώμενα πρόσωπα ήταν 40 νέοι και νέες ομογενείς από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που συμμετέχουν στα προγράμματα φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών, τα οποία αναβιώνουν μετά από πολλά χρόνια, είναι η επανασύνδεση των νέων ομογενών με τις ρίζες τους, τη χώρα καταγωγής τους και η ενίσχυση της εθνικής τους ταυτότητας.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στον διεθνούς φήμης εμβρυολόγο Κύπρο Νικολαΐδη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Κάθε λεπτό κάπου στον κόσμο, μια γυναίκα πεθαίνει εξαιτίας επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, βαθιά συγκινημένος, ο καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής Κύπρος Νικολαΐδης λίγο μετά την παρασημοφόρηση του με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος.

«Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που παρασημοφόρησε τον διεθνούς φήμης καθηγητή εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο έργο του είπε πως «είναι ίσως ο πρώτος και πιο γνωστός καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής στο πλανήτη. Έχει σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων παιδιών».

Ο πολυβραβευμένος, Κύπριος καθηγητής του King’s College και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας.

Πρόκειται για το πρώτο πολύ σημαντικό υπερηχογράφημα που γίνεται στο έμβρυο μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν μεταλλάξεις στα έμβρυα που σχετίζονται με μια σειρά από γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down.

Αποτελεί τη βάση του προγεννητικού ελέγχου και γι’ αυτό συνιστάται σε όλες τις εγκυμονούσες. 

Το 1995 ο καθηγητής κ. Νικολαΐδης ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής Fetal Medical Foundation το οποίο έχει διαθέσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 50 χώρες στο κόσμο για διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του. Μεταξύ άλλων, για τη χρηματοδότηση κέντρων εμβρυϊκής ιατρικής σε αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και υποτροφίες για τη κατάρτιση εκπαιδευμένων γιατρών στην εμβρυϊκή ιατρική.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας «ο Κύπρος Νικολαΐδης τιμά τον όρκο του Ιπποκράτη τόσο μέσα από την ιατρική που ασκεί όσο και μέσα από το πλούσιο φιλανθρωπικό τού έργο». Η παρασημοφόρηση του λοιπόν αποτελεί την αναγνώριση τόσο των επιστημονικών του επιτευγμάτων όσο και της προσφοράς του στους έχοντες ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει δρομολογηθεί η σύσταση μονάδων ιατρικής προγεννητικού ελέγχου σε οκτώ επιπλέον χώρες στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας του Υπουργείου γνωστή ως Hellenic Aid. Οι μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν στην Αιθιοπία, την Αλβανία, την Αρμενία, την Βόρεια Μακεδονία, την Κένυα, το Κόσοβο, την Ρουάντα και την Μολδαβία με χρηματοδότηση κατά 100% από το Fetal Medical Foundation. Ήδη ο κ. Δένδιας έχει στείλει σχετικές επιστολές στους ομολόγους του των οκτώ αυτών κρατών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για κάθε χώρα, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει την Ίδρυση Μονάδας Εμβρυικής Ιατρικής, σε δημόσιο μαιευτήριο με δωρεάν πρόσβαση για τις όλες τις γυναίκες, αλλά και τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές εμβρυικής ιατρικής που θα συνδυάζονται με διετή πρακτική άσκηση στο Ίδρυμα Εμβρυικής Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου. 
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είμαι συγκινημένος και ιδιαίτερα περήφανος για τη μεγάλη τιμή που μου γίνεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτιμώ δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο φίλος κύριος Δένδιας ήρθε γι’ αυτό το σκοπό σήμερα στο Λονδίνο», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Νικολαΐδης μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές.

«Προσβλέπω στην συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για να καταφέρω αυτό που ήθελα για πάρα πολλά χρόνια: να μεταφέρω τα αποτελέσματα της έρευνας μας σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στο κόσμο για το όφελος των γυναικών και των παιδιών σ’ αυτές τις χώρες», προσέθεσε.

Με τη σειρά του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον Ελληνισμό της Διασποράς που – όπως χαρακτηριστικά σημείωσε – παραδοσιακά διαπρέπει. «Ένα τέτοιο άξιο τέκνο του ελληνισμού που ζει, δραστηριοποιείται και υπηρετεί την κοινωνία στην Αγγλία είχα την μεγάλη τιμή να παρασημοφορήσω σήμερα εξ ονόματος της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας της κ. Σακελλαροπούλου», τόνισε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «από τη πλευρά της κυβέρνησης είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το έργο που ο Κύπρος Νικολαΐδης παρέχει στην παγκόσμια κοινότητα».

Η τελετή παρασημοφόρησης έλαβε χώρα στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με οικοδεσπότη τον Έλληνα πρέσβη Ιωάννη Ραπτάκη. Όπως είπε ο κ. Ραπτάκης στο δικό του καλωσόρισμα «είναι τιμή για την χώρα μας που ο Κύπρος Νικολαΐδης ασκεί την ιατρική. Το κάνει με την καρδιά του και έχει πετύχει όλες οι γυναίκες που ακούν το όνομα του να σκέφτονται ότι κάτι του οφείλουν. Πάρα πολλά παιδιά δε οφείλουν τη ζωή τους στο έργο του καθηγητή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ραπτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αν. Κατσανιώτης: Οι Έλληνες της Διασποράς πρωταγωνιστές και στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υφυπουργού Εξωτερικών

Την ανάγκη δικτύωσης των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού για την προώθηση κοινών συνεργειών προς όφελος της πατρίδας επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, τόνισε πως σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα απογραφής των χιλιάδων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και ερευνητών Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην παραγωγή γνώσης παντού στον κόσμο.

Παράλληλα, σημείωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών, κεντρικά αλλά και μέσω των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών του ανα την υφήλιο, θα συμβάλει σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, κάθε αξιόλογης συνέργειας των Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων, στους τομείς της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας. 

Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου «Aristotle Medical Forum».

Οι εργασίες του ξεκίνησαν την  Παρασκευή (15/07/2022) στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή (17/07/2022).

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υφυπουργού Εξωτερικών

Με κεντρικό τίτλο του συνεδρίου «Ο Ιπποκράτης συναντά τον Αριστοτέλη», οι απανταχού Έλληνες ιατροί που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πρόοδο της Επιστήμης και τη διάδοση του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό, το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο θα έχει τη σφραγίδα των ελληνικών ιατρικών συλλόγων (Hellenic Medical Societies).

Επίσης, η πραγματοποίηση παράλληλων ομιλιών και διαδραστικών στρογγυλών τραπεζιών, θα βοηθήσει στη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για καινοτόμες συνέργειες των ελληνικής καταγωγής επιστημόνων μεταξύ τους, αλλά και με το μητροπολιτικό κέντρο. Επιπλέον, θα αναδείξει το δυναμικό των Ελλήνων ιατρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Κατσανιώτης κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως «Η δημιουργία αυτού του πολύτιμου δικτύου αποδήμων Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων αποτέλεσε όραμα όλων μας. Έχει σήμερα δρομολογηθεί και καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωσή του, προς όφελος της πατρίδας και του απανταχού Ελληνισμού. Σε αυτό το έργο θα είναι καθοριστικής σημασίας η συμβολή σας και οι δημιουργικές προτάσεις σας τις οποίες είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να συνδράμουμε».

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υφυπουργού Εξωτερικών

«Το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο σας, όπως και κομβικό σημείο αναφοράς στις επιστημονικές προσπάθειες και αναζητήσεις σας» πρόσθεσε ο Υφυπουργός και τόνισε πως «Επιθυμία μας είναι να συνεισφέρουμε, στο μέτρο του δυνατού, στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής, ανά την υφήλιο, μέσα από το δίκτυο της Κεντρικής Υπηρεσίας και των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών μας, κάθε αξιόλογης συνέργειας των Ελλήνων ιατρών και επιστημόνων, είτε μεταξύ σας είτε με συναδέλφους σας στο εξωτερικό, στους τομείς της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας και της καινοτομίας. 

Ζητούμενο και απώτερος στόχος θα είναι πάντοτε η προώθηση και η μεγέθυνση του επιστημονικού αποτυπώματος του Ελληνισμού που διαπρέπει στο εξωτερικό».

Να σημειωθεί πως συνολικά συμμετέχουν 220 επιστήμονες από 25 κράτη όλων των ηπείρων, αλλά και ιατρικές ενώσεις από 20 κράτη, όλοι τους Έλληνες ομογενείς Έλληνες ιατροί και ερευνητές της Διασποράς που εργάζονται στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού όπως Uppsala University (Σουηδία),  University of Illinois (ΗΠΑ), School of Medicine, University of Leeds (ΗΒ), Harvard Medical School (ΗΠΑ), Research Center, Jane and John Justin Neurosciences Center Cook Children’s (ΗΠΑ), Imperial College London (ΗΒ), Indiana University School of Medicine (ΗΠΑ), EPFL Medical School (Ελβετία) κ.α.

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες πριν

Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ: Πώς σκέφτεται ένας εγκληματίας;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες πριν

Βρετανία: Απεργιακός πυρετός εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες πριν

Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κρατήρα πρόσκρουσης αστεροειδούς στη Δ. Αφρική

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ19 ώρες πριν

Ν. Ανδρουλάκης: «Τα σχολεία της ομογένειας είναι οι πρεσβευτές της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ22 ώρες πριν

40 χρόνια από το πρώτο CD: Η επανάσταση στη μουσική βιομηχανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Η επιφάνεια των δασών που καταστρέφεται από πυρκαγιές διπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Τα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»: Αρχαιολογική έρευνα στην Εύβοια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Η ΕΕ απέρριψε το αίτημα του Βερολίνου για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από ΦΠΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Ισόβια στον οδηγό που έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος στο Τρίερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Δραματικές εκκλήσεις για τα γερμανικά ποτάμια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

90 χρόνια γερμανικός αυτοκινητόδρομος: Γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Γερμανία: Χειμώνας με έκτακτο τέλος για το φυσικό αέριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Έπειτα από 73 χρόνια ερήμωσης, το Γιαννοχώρι απέκτησε μόνιμο κάτοικο!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Έρευνα: Ο συχνός μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με κακή υγεία της καρδιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που φέρνει κοντά χριστιανούς και μουσουλμάνους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2022: Σε περίοπτη θέση το ελληνικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες πριν

Τα αεροδρόμια με τις περισσότερες καθυστερήσεις το φετινό καλοκαίρι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ημέρες πριν

Ποια είναι η πιο σύντομη πτήση στον κόσμο;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Στον διεθνούς φήμης εμβρυολόγο Κύπρο Νικολαΐδη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Σκυλίτσα επέζησε 40 ημέρες μέσα σε κοντέινερ αφού διέσχισε τον Ατλαντικό

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV2 έτη πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement