Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τριπλή αρχιερατική παρουσία και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στις Ενορίες Μονάχου και στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιά πρωτόγνωρη στα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τριπλή Επισκοπική παρουσία και ευλογία στις Ενορίες και στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, έλαβε χώρα από 31 Οκτωβρίου μέχρι 1ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Αφορμή της τριπλής επισκοπικής παρουσίας αποτέλεσε το διπλό ιωβηλαίο του Προέδρου του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ελλ. καθηγητή δρ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, δηλαδή 60 έτη ζωής και 30 έτη επιστημονικής και καθηγητικής εργασίας και θυσιαστικής προσφοράς στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος τέλεσε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Salvatorkirche Μονάχου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος στο ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τόνισε την σκληροκαρδία και μισανθρωπία του πλουσίου και την υπομονή και ταπεινότητα του πτωχού Λαζάρου.

Ο κάθε χριστιανός μπορεί να κερδίσει με τις αρετές της υπομονής, της προσευχής και της συγχωρητικότητας το έλεος του Θεού και τη σωτηρία του. Ο πλούσιος μπορεί επίσης με μια αγαπητική και φιλάνθρωπη διαχείρηση και δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του να ανέβει την κλίμακα των αρετών προς τον ουρανό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης, στην 60χρονη πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, και την μετεξέλιξή της από την προσωρινή διαμονή της και τέλεση ακολουθιών μέσα σε γερμανικούς νεκροταφειακούς ναούς στην ίδρυση ενοριών με περικαλλείς Ναούς και Πνευματικά Κέντρα, όπως συμβαίνει και στο Μόναχο.

Χαρακτήρισε „σκανδαλώδη ευλογία“ του Θεού την δημιουργία των „Μικρών Πατρίδων“, όπως αποκαλεί τις ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας, όπου οι ελληνορθόδοξοι πιστοί βιώνουν την ορθόδοξη πίστη, ζουν αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους των και εμπλουτίζουν με τα ήθη και έθιμά τους την γερμανική κοινωνία.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σύγχρονη μάστιγα του κορωνοϊού που ταλανίζει έθνη και κοινωνίες και προέβη σε πατρικές συμβουλές για την προφύλαξή μας από τη λαίλαπα αυτή με αυστηρή εφαρμογή των ιατρικών συμβουλών και των πολιτειακών διατάξεων.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο προϊστάμενος της Ενορίας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή δρ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για τα 60 έτη ζωής και 30 έτη εργασίας του στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για το διπλό ιωβηλαίο του. Το δείπνο οργάνωσαν προς ευχάριστη έκπληξη του καθηγητή ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας), ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης (Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου) και η οικογένεια του τιμωμένου.

Στο δείπνο προσκλήθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του τιμωμένου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, (Βερολίνο) ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος (Βαυαρία), ο ρουμάνος καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Daniel Benga και ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού Δικαίου στη θεολογική Σχολή του LMU δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, οι ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτες Πέτρος Κλιτς και Γεώργιος Σιώμος οι πρωτοπρεσβυτέροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης, Ιωάννης Μηνάς, Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος τόνισε στον χαιρετισμό του την θυσιαστική προσφορά του τιμωμένου στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, την λίαν επιτυχή συμβολή του στον διορθόδοξο, διεκκλησιαστικό (οικουμενικό) και διαθρησκειακό διάλογο, και την προσφορά του στην παρουσίαση της βυζαντινής μουσικής στο δυτικό λεγόμενο κόσμο.

Η Σεβ. Μητροπολίτης τίμησε προ ετών τον κθηγητή κ. Νικολακόπουλο με το οφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, μια τιμητική διάκριση που δόθηκε για πρώτη φορά σε ιεροψάλτη, στα χρονικά της Μητρόπολης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου πήρε το λόγο ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου στη θεολογική σχολή του LMU (Akad. Oberrat) και επισκέπτης διδάσκων (Lehrbeauftragter) στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης.

Ο κ. Αναπλιώτης τόνισε κυρίως 4 στοιχεία της προσφοράς του καθηγητή Κ. Νικολακόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου:

α) Ως καθηγητής της Καινής Διαθήκης ο κ. Νικολακόπουλος είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με την ορθόδοξη πατερική ερμηνεία της Γραφής στο γερμανόφωνο χώρο, εκδίδοντας βιβλία και πολλά άρθρα για το θέμα αυτό. Μέχρι την ίδρυση της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Μόναχο ήταν οι μεγάλοι ορθόδοξοι θεολόγοι εκ των συνθηκών υποχρεωμένοι να διδάσκουν όλα τα θεολογικά αντικείμενα προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς την θεολογίας. Η εξιδίκευση στους διάφορους τομείς βοήθησε τον καθηγητή Νικολακόπουλο να γίνει ο πρώτος ορθόδοξος καθηγητής στη Γερμανία με διδακτορικό τίτλο και εξειδίκευση υφηγεσίας στον τομέα “ορθόδοξη βιβλική θεολογία”.

β) Η ενασχόληση με τη βυζαντινή μουσική, η επιστημονική της ανάλυση και η συνθεσή της με τη Βίβλο επέτρεψε στον καθηγητή Νικολακόπουλο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τον πλούτο και την παράδοση της μουσικής αυτής. Με την πάροδο των ετών ολοένα και περισσότεροι γερμανοί και άλλοι μη έλληνες άρχισαν να ενδιαφέρονται και να αγαπούν τη βυζαντινή μουσική παράδοση και κληρονομιά. Ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής που δοικείται από τον ίδιο μέχρι σήμερα, στεγάζει τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών, η οποία υπό τη δική του διεύθυνση έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε Γερμανία και εξωτερικό. Τις συναυλίες αυτές επισκέπτονται πλήθος ορθοδόξων χριστιανών από όλες τις δικαιοδοσίες, αλλά και πολυάριθμοι καθολικοί και ευαγγελικοί χριστιανοί και εκπρόσωποι επισήμων αρχών και κοινωνικών και φιλανθρωπικών ομάδων.

γ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος είναι ο εκδότης από το 2005 του μοναδικού γερμανόφωνου επιστημονικού περιοδικού για την ορθόδοξη θεολογία Orthodoxes Forum, ένα περιοδικό στο οποίο έχει αφοσιωθεί ως πνευματικό του παιδί. Το περιοδικό αυτό που ιδρύθηκε ήδη το 1987 από τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Νικολάου είναι όχι μόνο »μια σπουδαία και επαινετή προσπάθεια, … που καλύπτει ένα ουσιώδες κενό στο γερμανικό και γενικότερα το δυτικοευρωπαϊκό χώρο« (Σύναξη) αλλά και ένα φυτώριο επιστημονικού διαλόγου τόσο με τη γερμανική κοινωνία όσον και με τις άλλες ομολογίες.

δ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος διετέλεσε τα έτη 2003 μέχρι 2011 και από το 2017 μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και όταν απειλήθηκε με κατάργηση η Ορθόδοξη Θεολογία στο Μόναχο κατάφερε με αγώνες, με τις επαφές που είχε με πάρα πολλές εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές και με τη βοήθεια του Θεού όχι μόνο να αποτρέψει την κατάργηση του Τμήματος άλλα και να προβάλλει περαιτέρω το ρόλο του στο πανεπιστημιακό στερέωμα (“Unikat”).

Η δεύτερη προεδρία του χαρακτηρίζεται από μια άνθηση του Τμήματος, που έχει σήμερα πολυάριθμους φοιτητές, και από μια μεγάλη επιστημονική παραγωγή και συνεισφορά στα θεολογικά γράμματα και την Εκκλησία. Με διπλωματικό ταλέντο έχει καταφέρει μια στέρεη επικοινωνία τόσο με τις κρατικές γερμανικές αρχές όσο και με τη Δοιήκηση του Πανεπιστημίου αλλά και με τους εκπροσώπους τόσο της καθολικής όσο και της ευαγγελικής Εκκλησίας και θεολογίας. Η σχέση του Προέδρου με τους άλλους διδάσκοντες και το προσωπικό του Τμήματος χαρακτηρίζονται από συναδελφική αλληλεγγύη και χριστιανική αγάπη.

Η σύζυγός του καθηγητή κ. Μαρία Λιάνου (φιλόλογος, αρχαιολόγος και διδάσκουσα την νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και οι δύο θυγατέρες του Νέμη και Ξένια παρουσίασαν ένα λίαν συγκινητικό οπτικό-ακουστικό οδοιπορικό της ζωής και δράσης του τιμωμένου.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην περίοδο των σπουδών στη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου και στην αμέριστη και ολοπρόθυμη συμπαράσταση του καθηγητή στις φοιτητικές του υποχρεώσεις.

Ο επί σειρά τεσσάρων περίπου δεκαετιών (1982-2016) Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νικολακόπουλο για τη 30ετή προσφορά του στο λειτουργικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο των ενοριών Μονάχου και για την άψογη συνεργασία τους, μέχρι και σήμερα.

Την βραδυνή εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο πλαισίωσαν με ελληνική μουσική και τραγούδια οι μουσικοί Λευτέρης Αρμύρας και Γιάννης Καλλίας.

Εντυπωσιακή και νοστιμότατη ήταν η τούρτα που ετοίμασε το ζαχαροπλαστείο Παλιός (Μόναχο) και παρίστανε τον κ. Νικολακόπουλο ως καθηγητή να είναι στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (πράσινο συντριβάνι) και ως μουσικό και πρωτοψάλτη με ένα βιβλίο με μουσικές βυζαντινές νότες.

Έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνινος μετέβη στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε όπου έλαβε μέρος στην εκκλησιαστική τελετή της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου του Πανεπιστημίου Μονάχου 2021-2022.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε, τιμής ένεκα, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, απόφοιτος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, πλαισιούμενος από τον ρουμάνο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Daniel Benga, τον Αρχιμανδρίτη Kosma (Kurt) Buchl (Εκκλησία Σερβίας, Ελβετία), τον πρωτοπρεσβύτερο Nedialko Kalinov (Εκκλησία Βουλγαρίας), τον διάκονο Dejan Ristic (Εκκλησία Σερβίας, Μόναχο) και τον προϊστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην τετραετή θεολογική του κατάρτιση στην ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, στη δομή και προσφορά της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και στην παρουσία και συμβολή της εν Γερμανία Ορθοδοξίας στις ανώτατες πολιτειακές και εκκλησιαστικές δομές της γερμανικής κοινωνίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο εψηφισμένος Επίσκοπος της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας, Θεοφ. Hiob Bandmann, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Πρωτοψάλτης καθηγητής κ. Νικολακόπουλος διηκόνισε καλλίφωνα με τη βυζαντινή μελωδία τη Θεία Λειτουργία.

Παρέστησαν επίσης και φοιτήτριες και φοιτητές των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδόξων ενοριών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και στην αναγκαιότητα κοινής ορθόδοξης ζωής και μαρτυρίας στη Γερμανία και αλλαχού.

Ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Σχολής και στις προοπτικές των σπουδαστών.

Επίσης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου στην ίδρυση και το έργο της Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συνέλευση αυτή έχει γράψει „εκκλησιαστική ιστορία“ ως έκφραση της εκκλησιαστικής ενότητας της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.

Ο ρώσσος εψηφισμένος Επίσκοπος κ. Hiob Bandmann παρουσίασε διεξοδικά την δομή και το έργο της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας στο Μόναχο και στη Γερμανία.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι φοιτητές οι οποίοι έθεσαν στον Μητροπολίτη ερωτήματα σχετικά με τη νομική δομή της Ορθοδοξίας στη Γερμανία και με τις σπουδές τους στο Μόναχο.

Η διορθόδοξη αυτή λειτουργική έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 κατέδειξε για μια ακόμη φορά την χρησιμότητα της πανορθόδοξης παρουσίας και μαρτυρίας σε ετερόδοξο περιβάλλον, με την επιστημονική θεολογική κατάρτηση κληρικών, θεολόγων και κατηχητών για μια ευλογημένη διακονία τους στον Αμπελώνα του Κυρίου στη Γερμανία, στην Ευρώπη και αλλαχού.

Με τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου προς τον Πρόεδρο του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου για το διπλό ιωβηλαίο του (60 έτη ζωής και 30 χρόνια επιστημονικής και καθηγητικής προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και με τις ευχές του και προς τον εορτάζοντα την ονομαστική του εορτή δρ. δρ. Ανάργυρο Αναπλιώτη έληξε εν πνεύματι χαράς και αγαλλιάσεως η ευλογημένη αυτή εκδήλωση.

Πηγή φωτογραφιών από Ναό Αγίων Πάντων και Σαλβάτορκιρχε: Πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Πηγή φωτογραφιών από το δείπνο: Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Κρητικό Σύλλογο Βόρειας Επικράτειας Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης καλωσορίζει τον νέο εκλεγέντα Πρόεδρο του Ντάργουιν Γιώργο Μαμουνή

Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. ο Γιώργος Μαμουνής από την Επάνω Βάθεια Πεδιάδος Ηρακλείου, μετά την ανασυγκρότηση του Συλλόγου. Επίτιμος Πρόεδρος ο Κώστας Χνάρης.

Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, πραγματοποίησε επίσημη εξαήμερη επίσκεψη στο Ντάργουιν της Βόρειας Επικράτειας, με απώτερο σκοπό την ανασυγκρότηση του Κρητικού Συλλόγου Βόρειας Επικράτειας.

Μετά την αποχώρηση του επι σειρά ετών Προέδρου και στυλοβάτη των Κρητών του Ντάργουιν κ. Κώστα Χνάρη ο Κρητικός Σύλλογος πέρασε μια περίοδο αδράνειας. Σε προσωπικό κάλεσμα λοιπόν του Κρητικού από την Επάνω Βάθεια Πεδιάδος Ηρακλείου κ. Γιώργου Μαμουνή προς τον Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη από τον Ιανουάριο του 2020 ο Κρητικός Σύλλογος του Ντάργουιν ανασυγκροτήθηκε με νέα άτομα, με όρεξη και πάθος να προβάλουν τα ήθη και έθιμα της Κρήτης στην Βόρεια Αυστραλία.

Τα μέλη του Κρητικού Συλλόγου της Βόρειας Επικράτειας, όπου εδρεύει στην πρωτεύουσα το Ντάργουιν από το 1984, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τον Πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας, περιγράφοντάς την ως μια ιστορική επίσκεψη για την αναδιοργάνωση του οργανισμού τους.

Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς Έλληνες ομογενείς συζητώντας εκτενέστερα θέματα που απασχολούν την Ελληνική ομογένεια της Νέας Ζηλανδίας.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση στα γραφεία του Προξενείου με τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντάργουιν κ. Γιάννη Ανοικτομάτη, του οποίου η μητέρα κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Ανοικτομάτης υποσχέθηκε μια σημαντική δωρεά προς τον νεοσύστατο Σύλλογο μόλις πέσουν οι υπογραφές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης με τον Επιτιμο Πρόξενο του Ντάργουιν Γιάννη Ανοικτομάτη

Ο κ. Ανοικτομάτης ήταν πάντοτε θερμός υποστηρικτής της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας από την ημέρα ίδρυσης το 1980.

Ο Πρόεδρος κ. Τσουρδαλάκης πραγματοποίησε επίσης επίσημη επίσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης σε συνάντηση με τον Αξιότιμο Δήμαρχο του Ντάργουιν κ. Κώστα Βατσκαλή. Ο κ. Βατσκαλής ως πρώην Βουλευτής και Υπουργός ήταν πάντα στο πλευρό των Κρητικών φιλοξενώντας εκδηλώσεις των Κρητών μέσα στη Βουλή τόσο το 2003 όσο και το 2014.

Ο Δήμαρχος φίλος των Κρητών προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Κρητικό Σύλλογο σε θέματα στέγασης των δραστηριοτητων σε ένα από τα πολλά κτίρια του Δήμου, ενώ θα βοηθήσει στον προγραμματισμό εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης φέτος.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης
με τον Δήμαρχο του Ντάργουιν κ. Κώστα Βατσκαλή

Ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας τόσο από τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Πονήρη τόσο και από τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Σχολείου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη έχοντας την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Πονήρης προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Κρητικό Σύλλογο τώρα στο ξεκίνημα με ότι μέσα διαθέτει η Κοινότητα και ειδικά την πραγματοποίηση συνεδριάσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Τσουρδαλάκης
με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ντάργουιν κ. Νίκο Πονήρη

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου διοργανώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κρητικού Συλλόγου της Βόρειας Επικράτειας όπου και φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Ντάργουιν με αρκετούς Κρήτες να δίνουν το παρών. Ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης κατά την διάρκεια της Συνέλευσης έκανε μια εκτενή αναφορά στα μελλοντικά προγράμματα και στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

Το νεοεκλεγέν Συμβούλιο του Κρητικού Συλλόγου Βόρειας Επικράτειας

Να σημειωθεί ότι το νέο συμβούλιο του συλλόγου απαρτίζεται από Κρήτες δεύτερης γενιάς.

Ο κ. Τσουρδαλάκης συνεχάρη τον κ. Γιώργο Μαμουνή για την εκλογή του, καθώς και όλα τα μέλη του Συμβουλίου, και τους ευχήθηκε καλή θητεία τονίζοντάς τους ότι η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας θα είναι πάντα στο πλευρό του συλλόγου.

Το Νέο Διοικητικο Συμβουλιο απαρτίζουν οι ακόλουθοι:

Γιώργος Μαμουνής (Πρόεδρος), Μανώλης Κουρμούλης (Αντιπρόεδρος), Αλέξανδρος Λαρέντζος (Γενικός Γραμματέας), Χρήστος Μακρυνάκης (Βοηθός Γραμματέας), Ελευθερία Πετρακάκη (Ταμίας), Κωνσταντίνος Τερεράκης (Δημοσίων Σχέσεων), Θωμάς Καλλονάς (Μέσα Ενημέρωσης & Μάρκετινγκ), Γιώργος Κουρμούλης (Αντιπρόσωπος Νεολαίας 1), Νικόλαος Μακρυνάκης (Αντιπρόσωπος Νεολαίας 2), Μαρία Κουρμούλη (Αντιπρόσωπος Νεολαίας 3) και Σύμβουλοι η Σοφία Λεντάρη, η Γιάννα Πατεράκη, η Κατερίνα Τερεράκη και ο Πέτρος Παρουλάκης.

Κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου για τα σαράντα χρόνια της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας όπου μέσα καταγράφεται όλη η ιστορία της Ομοσπονδίας από την ίδρυσή της μέχρι το 2020 όταν και γιόρτασε τότε 40 χρόνια ανοδικής πορείας και δημιουργικότητας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Τσουρδαλάκης παρέδωσε αντίτυπα του βιβλίου ως δώρο «τιμής ένεκεν» σε όλα τα Μέλη του Συλλόγου ως επίσης και αρκετά αντίτυπα από το περιοδικό της Ομοσπονδίας «Cretan Times».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την Γενική Συνέλευση έγινε πρόταση για την ανακήρυξη του Πρώην Προέδρου του Συλλόγου κ. Κώστα Χνάρη σε Επίτιμου Προέδρου και πέρασε παμψηφεί.

Έγινε επίσης αναφορά στον πρώτο Πρόεδρο κ. Πέτρο Παρουλάκη και την επίσης πρώην Πρόεδρο κα. Μαρία Πατεράκη για την προσφορά τους και τις οικογένειες Χνάρη, Πατεράκη, Χριστάκη και Τερεράκη.

Τέλος, η Κρητική Ομοσπονδία και Νέας Ζηλανδίας ευχαριστεί θερμά τον Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Ντάργουιν κ. Γιάννη Ανοικτομάτη, τον αξιότιμο Δήμαρχο του Ντάργουιν και πρώην Βουλευτή κ. Κώστα Βατσκαλή, τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Πονήρη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βόρειας Αυστραλίας για την στήριξη τους στον Κρητικό Σύλλογο καθώς και την οικογένεια Μαμουνή για την άψογη Κρητική φιλοξενία.

Πηγή φωτογραφιών: ΚΡΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ & ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία το 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με θεματικό τίτλο «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του το 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, το οποίο, λόγω της πανδημίας, διεξήχθη διαδικτυακά από τις 11 έως και τις 13 Ιανουαρίου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής.

Παράλληλα, η διοργάνωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, είχε τη στήριξη του εξειδικευμένου σε θέματα διπλωματίας, περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition και της Αστικής, μη κερδοσκοπικής Εταιρίας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό του συνεδρίου απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ τη διοργάνωση έκλεισε με εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και μέλος της οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, με θέμα «Η ήπια ισχύς του Αγίου Όρους».

Ο κ. Χρυσουλάκης κατά την εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η πεμπτουσία της αυτοτελούς και αμείωτης ήπιας ισχύος του Αγίου Όρους, έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι μόνον ένας μουσειακός τόπος, ένας χώρος άθροισης ανεκτίμητου πολιτιστικού υλικού, ένας τόπος όπου έζησαν μεγάλοι πνευματικοί ταγοί ή ένας ακόμη προσκυνηματικός προορισμός.

Όπως σημείωσε ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, η ήπια ισχύς της Αθωνικής Πολιτείας απορρέει από τη διάστασή της ως «ένα μοναδικό θρησκευτικό τοπόσημο όπου συνεχίζει να ανθεί και να ευδοκιμεί η πνευματικότητα μαζί με την πολιτιστική πρόταση του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, έναντι των ποικίλων πνευματικών και κοινωνικών αδιεξόδων του σύγχρονου κόσμου.

Η πρόταση της αγιορείτικης πνευματικότητας ως συμπύκνωση της ορθόδοξης πνευματικότητας αποτελεί ανοικτή πρόταση ζωής και πολιτισμού για την ορθή κατανόηση του παρελθόντος και ελπιδοφόρα αντιμετώπιση του παρόντος και του μέλλοντος με όρους οικουμενικότητας».

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης φιλοξενήθηκε πλειάδα εισηγήσεων διακεκριμένων εκπροσώπων της μοναστικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και της ιεραρχίας, καθώς και προσωπικοτήτων της εγχώριας και διεθνούς πολιτικής σκηνής, ενώ καλύφθηκε ευρύτατο φάσμα ειδικότερων θεματικών.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων στις Προξενικές Αρχές ταχύτερα και αποτελεσματικότερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Με νέα, απλουστευμένη και πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία εφαρμόζεται πλέον η καταγραφή ληξιαρχικών γεγονότων των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των Προξενικών Αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών».

Αυτό σημαίνει ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.

Η νέα διαδικασία ρυθμίζεται με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη (ΦΕΚ Β’ 6090/22.12.2021).

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του Εξωτερικού, προωθώντας την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους. Παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Προξενικών Αρχών.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η ψηφιοποίηση και η απλούστευση των διαδικασιών έχουν ακόμα πιο μεγάλη προστιθέμενη αξία για όσους δεν έχουν την δυνατότητα λόγω χρόνου ή απόστασης να προσέλθουν στα γκισέ των υπηρεσιών. Οι Έλληνες του Εξωτερικού ανήκουν κατεξοχήν σε αυτή την κατηγορία. Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες, μπορούν να δηλώνουν τα ληξιαρχικά γεγονότα με μια διαδικασία απλούστερη και ψηφιοποιημένη, που ολοκληρώνεται με ένα μόνο στάδιο, στην πιο κοντινή σε αυτούς Προξενική Αρχή. Η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας στη συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε να φέρουμε πιο κοντά στην Ελλάδα τους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Απόδημο Ελληνισμό και Δημόσια Διπλωματία Ανδρέας Κατσανιώτης δήλωσε: «Η Ελληνική Πολιτεία στέκεται σταθερά αρωγός στο πλευρό του Απόδημου Ελληνισμού και, προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των απανταχού Ομογενών.

Η απευθείας καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού στο πληροφοριακό σύστημα “Μητρώο Πολιτών” αποτελεί μία εξέλιξη – τομή στη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία που θα βελτιώσει περαιτέρω την εξυπηρέτηση των Αποδήμων μας και θα ενισχύσει τους δεσμούς τους με τη Μητέρα Πατρίδα».


Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος δήλωσε: «Βασικός στόχος της Κυβέρνησης, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Συνεχίζουμε, μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, να απλουστεύουμε τις διαδικασίες, να αναβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και απαλλάσσουμε από περιττό γραφειοκρατικό φόρτο πολίτες και δημόσιες υπηρεσίες. Ανακτούμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο Κράτος».

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πολυμορφία, «άνοιγμα» και ελευθερία στο νέο keyvisual του The Greek Film Festival in Berlin

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Το The Greek Film Festival in Berlin ανακοινώνει το νέο του keyvisual που θα σηματοδοτήσει την επερχόμενη 7η διοργάνωση.

Δημιουργός είναι ο visual artist Γιάννης Τσιούνης, ο οποίος «ενσωμάτωσε» το LGBTQI+ αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί κατά το φεστιβάλ στις λέξεις πολυμορφία, «άνοιγμα» και ελευθερία που αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ.

«Με τις λέξεις άνοιγμα, ελευθερία, πολυμορφία όντας βασικά συστατικά του DΝΑ του φεστιβάλ, φαντάστηκα ένα σουρεαλιστικό σύμπαν που ο αρχαίος ελληνικός παλμός έχει παιχνιδιάρικη διάδραση με την βερολινέζικη υποκουλτούρα, το κιτς και την ιντερνετική αισθητική.

Ο κύριος χαρακτήρας αυτού του χρωματιστού και συνάμα σκοτεινού κόσμου είναι η Θεότητα της Οπτικής Δημιουργίας, ένα αρχαίο ανδροειδές με μια κάμερα στο κεφάλι που δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς να εμπνευστούν και να συλλάβουν όμορφες εικόνες ρίχνοντάς τους ένα έντονο φως.

Θα τον ακολουθήσει η Θεότητα των Ηχοχρωμάτων, ένα πλάσμα σαν Μινωταύρος που αιχμαλωτίζει τους ήχους χρησιμοποιώντας το μαγικό του εργαλείο, ένα boom.

Τέλος, θα έλθει η Θεότητα της Παρατηρητικότητας, ένα φτερωτό πλάσμα που παρακολουθεί σιωπηλά τη δράση και την δημιουργική διαδικασία, παρεμβαίνοντας, όταν νομίζει ότι είναι απαραίτητο» αναφέρει για το σκεπτικό ο καλλιτέχνης.

Όλες οι Θεότητες θα αποκαλυφθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ως μέρος ενός κινηματογραφικού ταξιδιού που κορυφώνεται με τις προβολές του φεστιβάλ, 30 Μαρτίου – 3 Απριλίου.

Ο Γιάννης Τσιούνης είναι visual artist με ειδίκευση στο branding, τις εικονογραφήσεις και τα κινούμενα γραφικά. Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα του στο https://www.instagram.com/h.f.i.d.s

Πηγή φωτογραφίας: The Greek Film Festival in Berlin

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο Ελληνίδες της Διασποράς μεταξύ των ερευνητών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια Ιταλίδα μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, καθώς και δύο Ελληνίδες επιστήμονες της Διασποράς επιλέχθηκαν να λάβουν την εξαιρετικά ανταγωνιστική ερευνητική χρηματοδότηση ERC – Starting Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Συνολικά το ERC ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 619 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου προγράμματος Έρευνας Horizon Europe, 397 ερευνητές που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της καριέρας τους.

Κάθε χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο και στοχεύει να βοηθήσει φιλόδοξους και πολλά υποσχόμενους νέους ερευνητές να δημιουργήσουν δικές τους ερευνητικές ομάδες και να διεξάγουν έρευνα αιχμής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις για μεταδιδακτορική και διδακτορική έρευνα στην Ευρώπη.

Το 43% των χρηματοδοτήσεων δόθηκαν σε γυναίκες ερευνήτριες (έναντι 37% το 2020). Οι περισσότερες ερευνητικές προτάσεις που εγκρίθηκαν, προέρχονται από τη Γερμανία (72), τη Γαλλία (53), τη Βρετανία (46) και την Ολλανδία (44). Οι περισσότεροι χρηματοδοτούμενοι νέοι ερευνητές είναι Γερμανοί (67), Ιταλοί (58) και Γάλλοι (44).

To ERC, που ιδρύθηκε το 2007, είναι ο κυριότερος φορέας χρηματοδότησης ερευνητών στην ΕΕ. Ο προϋπολογισμός του για την περίοδο 2021-2027 ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ.

Η μοναδική πρόταση που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα, υποβλήθηκε από την δρα Carolina Casadio, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, με θέμα τη μελέτη της Σκοτεινής Ύλης, μιας μυστηριώδους μορφής ύλης άγνωστης ακόμη φύσης, η οποία δεν εκπέμπει φως και αποτελεί το 85% όλης της ύλης στο Σύμπαν.

Το ΙΤΕ διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτημένων προτάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στην Ελλάδα, έχοντας προσελκύσει περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ.

Η Δρ. Casadio θα χρησιμοποιήσει το σχετικιστικό φαινόμενο των λεγόμενων «βαρυτικών φακών» για να διαπιστώσει την ύπαρξη ή μη συσσωματωμάτων σκοτεινής ύλης που είναι αδύνατον να ανακαλυφθούν με άλλον τρόπο, καθώς είναι εντελώς κενά από συνηθισμένη ύλη που εκπέμπει ακτινοβολία. Θα στοχεύσει πυρήνες ενεργών γαλαξιών λαμπρούς σε ραδιοκύματα, γνωστούς ως ραδιο-κβάζαρς, οι οποίοι μπορούν να ανιχνευθούν ακόμη και σε τεράστιες αποστάσεις. Οι ραδιο-κβάζαρς θα χαρτογραφηθούν μέσω της «συμβολομετρίας πολύ μεγάλης βάσης», μιας τεχνικής που προσφέρει εικόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης.

Η χρηματοδότηση από το ERC θα προσφέρει στην Δρα Casadio την ευελιξία να αναπτύξει μια ισχυρή ερευνητική ομάδα στην Κρήτη με θέμα την ραδιο-συμβολομετρία και τη σκοτεινή ύλη και επίσης, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, της εγγυάται θέση μόνιμης ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής.

Το ERC θα χρηματοδοτήσει επίσης δύο απόφοιτες του ΕΜΠ, που σήμερα διεξάγουν έρευνα στο εξωτερικό ως επίκουρες καθηγήτριες: την Κωνσταντίνα Κιλτένη που θα διεξάγει έρευνα πάνω στις νευροεπιστήμες στο ισπανικό Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, καθώς και τη Νίκη Βάζου στο Ινστιτούτο Λογισμικού IMDEA της Μαδρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σε λειτουργία το νέο σύστημα καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο σύστημα απευθείας καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και έκδοσης αντίστοιχων πράξεων από τα ελληνικά προξενεία ανά τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά καταργείται η υποχρέωση που ίσχυε μέχρι πρότινος για μεταγραφή των ληξιαρχικών πράξεων στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που, εξαιτίας και της πανδημίας, είχε δημιουργήσει σώρευση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Πλέον, οι υπάλληλοι των προξενείων καταχωρούν απευθείας στο αναβαθμισμένο «Μητρώο Πολιτών» τις ληξιαρχικές πράξεις που υποδέχονται και στη συνέχεια οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από το gov.gr το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπαίδευση εκατοντάδων υπαλλήλων των προξενικών αρχών προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν το νέο σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ47 λεπτά πριν

Σταδιακή αποκατάσταση του πτητικού προγράμματος της AEGEAN και της Olympic Air

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ώρα πριν

Επίθεση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Χαϊδελβέργης, με δύο νεκρούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες πριν

Γερμανία: Σε ισχύ παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα για την πανδημία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ17 ώρες πριν

Τα ωραιότερα γερμανικά νησιά τον χειμώνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες πριν

Ανακαλύφθηκαν υποθαλάσσια μικρόβια που παράγουν οξυγόνο σε βαθύ σκοτάδι χωρίς φωτοσύνθεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ24 ώρες πριν

Ο παγκόσμιος στόλος των SUV αύξησε τις ετήσιες εκπομπές ρύπων κατά 120 εκατ. τόνους CO2

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γερμανία: Διατήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας επιθυμεί ο Καγκελάριος Σολτς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Βρήκε μέσα στο εικονοστάσι της μητέρας του χώμα από τη Μικρά Ασία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Υ.Π.Α.: Παράταση αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού έως 7 Φεβρουαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Η ακτινογραφία της αυτοκίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Επιτυχίες των αρχών κατά του λαθρεμπορίου κοκαΐνης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Χαμηλότερη ανεργία και υψηλότερους μισθούς προβλέπουν οι οικονομολόγοι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η Ryanair δεν θα πετάει από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Οι υπουργοί Παιδείας αποφασίζουν για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τριπλασιάστηκαν οι απόπειρες αυτοκτονίας παιδιών και εφήβων στο δεύτερο lockdown

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Τυφλή ηθοποιός χορεύει και διδάσκει ελληνικούς χορούς στην Αργεντινή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Είσοδος στην εστίαση με 2G+ για όσους δεν έχουν λάβει ενισχυτική δόση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Υψηλότερες τιμές στα είδη διατροφής ζητά ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης

Europolitis TV9 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV10 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV12 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV1 έτος πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement