ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η πλατφόρμα εκμάθησης Ελληνικών “Staellinika” γίνεται προσβάσιμη για τους τυφλούς

Τον “προσωπικό του στόχο” να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου η πλατφόρμα εκμάθησης Ελληνικών “Staellinika” της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας να καταστεί προσβάσιμη στα άτομα με οπτική αναπηρία, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Χρυσουλάκης κατά τη διαδικτυακή συνάντησή του με τους American Friends of the Blind in Greece, στη Βοστώνη.
Πρόκειται για έναν ιστορικό Οργανισμό Ομογενών με έδρα στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ο οποίος στα 75 χρόνια από την ίδρυσή του στηρίζει ανελλιπώς και με κάθε τρόπο τους τυφλούς στη χώρα μας, καθώς βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον “Φάρο Τυφλών Ελλάδας”.
Στη συνάντηση συμμετείχε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο των American Friends of the Βlind in Greece, καθώς και η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος του “Φάρου Τυφλών της Ελλάδας”, κα Μαρία Τζεβελέκου.
Ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε τη συμβολή του Οργανισμού και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο για τη σημαντική προσφορά τους, αλλά και την πολύπλευρη δράση τους.
Επίσης, αναφέρθηκε στις ευρύτατες δράσεις και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπως το Study in Greece. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόφασή του να δρομολογήσει την εξασφάλιση της προσβασιμότητας για άτομα με απώλεια όρασης στην πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικών “Staellinika”, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ισότητας, αλλά και του καθήκοντος της Πολιτείας για την κοινωνική ενσωμάτωση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών.
Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε και στο Παγκόσμιο Πανομογενιακό Συνέδριο, που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2022 στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας πρόσκληση στους παριστάμενους να συμμετάσχουν σε αυτό.
Η Πρόεδρος του “Φάρου Τυφλών Ελλάδος” από την πλευρά της ευχαρίστησε τον κ. Χρυσουλάκη για την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς και για το ενδιαφέρον του, σημειώνοντας ότι αποτελεί “ελπίδα για το μέλλον”.
Ο Πρόεδρος των American Friends of the Blind in Greece, Bob Adams, δήλωσε ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αποτελεί “τιμή” για τον Οργανισμό, αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών τους.
“Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος” κατέληξε, απευθυνόμενος στον κ. Χρυσουλάκη, και “έτοιμος να κάνω τα επόμενα βήματα μαζί σας”.
Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας
ΕΛΛΑΔΑ
Έναρξη εργασιών της Ομάδας Εργασίας Σβέρτε – Ιωάννινα

Η αδελφοποίηση του Δήμου Σβέρτε με τον Δήμο Ιωαννιτών υφίσταται εδώ και λίγους μήνες. Συγκεκριμένα από τη 31η Οκτωβρίου 2022.
Στη συνέχεια, ιδρύθηκε και η Ομάδα Εργασίας Σβέρτε – Ιωάννινα (28 Νοεμβρίου 2022), η οποία έχει στα σχέδια της την υλοποίηση πολλών έργων και πρωτοβουλιών γύρω από την προώθηση της ελληνογερμανικής φιλίας.
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου και σε συνεργασία με τον Δήμο Σβέρτε έκθεση φωτογραφίας με αντικείμενο τα Ιωάννινα στους χώρους της VHS (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) της πόλης.
Επίσης, θα υπάρξουν στο μέλλον μαθήματα μαγειρικής, ένα θεατρικό έργο και η συμμετοχή με περίπτερο στη χριστουγεννιάτικη αγορά (02-03.12.2023).
“Εργαζόμαστε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό και έχουμε πολλές ακόμη ιδέες. Είναι ωραίο να βλέπουμε ότι τόσοι πολλοί ενδιαφερόμενοι από το Σβέρτε και την περιοχή θέλουν να στηρίξουν την ελληνογερμανική φιλία”, λέει ο 1ος Πρόεδρος, Β. Μαραζόπουλος.
Ο 2ος Πρόεδρος, Χ. Καρασακαλίδης, προσθέτει: “Υπάρχουν ήδη τα πρώτα σχέδια για το 2024. Εκτός από την ποδηλατοδρομία από το Σβέρτε στα Ιωάννινα, θα υπάρξει και ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι”.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Εργασίας μπορεί να βρει κανείς μέσω της σελίδας της στο Facebook / Instagram: @ak.schwerte.ioannina ή «Arbeitskreis Schwerte-Ioannina».
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στην Ομάδα Εργασίας: Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω Facebook, Instagram ή Ε-Μail στο ak.schwerte.ioannina@gmail.com ή να παραβρεθούν στην επόμενη συνάντηση στις 10 Μαΐου στις 6:30 μ.μ. στο Εστιατόριο Ellinikon (Schwerte-Villigst).
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Βράβευση της Ιωάννας Ζαχαράκη στην τιμητική εκδήλωση «Ελληνίδες του Κόσμου»

Εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Ελληνίδες του Κόσμου» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον ρόλο της Ελληνίδας γυναίκας που ζει και προοδεύει στο εξωτερικό με πολλαπλούς ρόλους, ως πολιτικός, επιστήμονας, ως επιχειρηματίας, ως ευεργέτιδα, ως ενεργή πολίτης μεταξύ δύο κόσμων, που με τη δράση της αναδεικνύει, καλλιεργεί και προωθεί τις αξίες του Ελληνισμού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμούνται Ελληνίδες της Διασποράς, οι οποίες με το έργο τους αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται η Πρόεδρος του Δικτύου Αιρετών Ευρώπης, αντιδήμαρχος Solingen, Ιωάννα Ζαχαράκη που δραστηριοποιείται στην Γερμανία και κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας Τρικάλων.
Η κ. Ζαχαράκη, διαμένει από το 1981 στη Γερμανία, εργάζεται ως Εισηγήτρια Σύμβουλος στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας σε Κοινωνικό Φορέα. Διδάσκει ως εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bochum σε θέματα Διαπολιτισμικότητας και Διανθρωπίνων Σχέσεων.
Η Ιωάννα Ζαχαράκη εκλέγεται από το 1999 μέχρι σήμερα Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen.
Το 2020 εκλέχθηκε Αντιδήμαρχος του Δήμου που αριθμεί 160.00 κατοίκους. Εκτός αυτού είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης.
Το 2019 τής απονεμήθηκε ο «Ομοσπονδιακός Σταυρός Αξίας», η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, για την κοινωνική της δράση και προσφορά καθώς και το βραβείο “Αgenda 2019” της πόλης Solingen για την μακροχρόνια ανθρωπιστική βοήθεια στην Λέσβο.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης η μεγάλη ευεργέτιδα, Αρχόντισσα των Εκκλησιών και Πρέσβειρα του Απόδημου Ελληνισμού, Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη (Αίγυπτος – Ρουμανία), η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη (Ηνωμένες Πολιτείες), η διακεκριμένη γιατρός-χειρουργός της Αργεντινής Χριστίνα Τσαρδίκου (Νότιος Αμερική – Αργεντινή), η Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μαρίνα Τσιχλάκη (Υποσαχάρια Αφρική – Μοζαμβίκη, Ζάμπια), και η διακεκριμένη ιατρός – ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου (Αυστραλία).
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Cinematherapy: Προβολή ταινίας και συζήτηση για την τέχνη του κινηματογράφου στο Βερολίνο

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διοργανώνουν το Cinematherapy, στο BABYLON του Βερολίνου.
Στο πλαίσιο του session θα προβληθεί η μικρού μήκους κωμωδία “tokakis or what’s my name” του Θάνου Τοκάκη και στη συνέχεια θα γίνει μια interactive συζήτηση μεταξύ της Ψυχοθεραπεύτριας Ντενίς Νικολάκου και του κοινού, προσεγγίζοντας την κινηματογραφική εικόνα από μια άλλη γωνία λήψης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου, το συγκεκριμένο session εστιάζει στην κωμωδία και την σάτιρα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 18:00, στον χώρο του OVAL, στον πρώτο όροφο του BABYLON.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μήνας ελληνικής ιστορίας ο Μάρτιος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ψηφίσματα, με τα οποία ο Μάρτιος, ο μήνας κατά τον οποίο η Ελλάδα τιμά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, ανακηρύσσεται μήνας ελληνικής ιστορίας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενέκριναν σε ιστορικές συνελεύσεις τους, η Πολιτειακή Βουλή και η Γερουσία της Ν.Υ., παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος ευλόγησε και τις δύο συνελεύσεις, είχε συναντηθεί νωρίτερα με την κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Κέιτι Χότσουλ, την οποία ευχαρίστησε για τη μακρόχρονη και συνεχή υποστήριξη της πολιτείας στην ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, στο Σημείο Μηδέν, που έχει ανακηρυχθεί εθνικό προσκύνημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, επισήμαναν την κοινή δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής, όπως η εξάρτηση από τοξικές ουσίες και η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, η φτώχεια, καθώς και η ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία ανθρώπων.
Επιπρόσθετα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε συναντήσεις με την αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Αντρέα Στιούαρτ Κάζενς, και τον εκπρόσωπό της, Καρλ Χέιστι.
Μετά το πέρας σύγκλησης των συνελεύσεων, οι ελληνικής και κυπριακής καταγωγής γερουσιαστές Μιχαήλ Γιάνναρης, ‘Αντριου Γουνάρδης και Τζέιμς Σκούφης, και τα μέλη της Πολιτειακής Βουλής, Μιχαήλ Τανούσης και Τζον Λιμόντες, παρακάθισαν σε γεύμα με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και το Τάγμα της ΑΧΕΠΑ στο Καπιτώλιο.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, τιμήθηκαν, μάλιστα, και διακεκριμένοι ομογενείς για το έργο και την προσφορά τους, τόσο στη Διασπορά, όσο και στις ευρύτερες ομογενειακές κοινότητες στη Νέα Υόρκη και γενικότερα στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο Τζιμ Ταμπάκης, η Δέσποινα Αξιωτάκη – Ιωάννου, ο συνταγματάρχης Τεντ Λίμπερτς και ο Φίλιπ Κρίστοφερ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Φιρίλας, αναφέρθηκαν στην ιστορική αλληλεγγύη και στις κοινές αξίες που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ σημείωσαν ότι σε χώρες στον πλανήτη μας, όπως είναι η Ουκρανία και η Κύπρος, ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία συνεχίζεται.
Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, «συγκεντρωθήκαμε για να μνημονεύσουμε την 25η Μαρτίου του 1821 που αποτελεί την 4η Ιουλίου όλων των Ελλήνων. Είναι μια ημερομηνία που συμπίπτει με μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές μας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου».
«Αυτή η σύμπτωση», ανέφερε, «συνιστά μια βαθιά υπενθύμιση της φύσης της ανθρώπινης ελευθερίας, της ικανότητας να επιλέγει ο άνθρωπος χωρίς εξαναγκασμό, καταναγκασμό ή επιβολή».
«Καθώς κοιτάμε τον κόσμο μας σήμερα», συνέχισε, «βλέπουμε πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να καταπατηθούν από καθεστώτα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους ισχύ, παρά για την ευημερία των πολιτών τους».
«Ως Ελληνοαμερικανοί», πρόσθεσε, «ευχαριστούμε τον παντοδύναμο Θεό για τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, την πολύτιμη Ελλάδα μας, και το μεγαλύτερο επίτευγμα της Δημοκρατίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
«Η συγκέντρωσή μας σήμερα στην Πολιτειακή Βουλή μας και στη Γερουσία μας, μάς υπενθυμίζει ότι ο καθένας από εμάς, είτε είμαστε κληρικοί, είτε είμαστε λαϊκοί, είτε είμαστε γυναίκες, είτε είμαστε άνδρες, είτε είμαστε δημόσιοι λειτουργοί, είτε είμαστε ιδιώτες, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενεές θα έχουν τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες που έχουμε. Σχηματίζουμε πάντα μια πιο τέλεια ένωση, που βασίζεται στη συμπερίληψη διαφορετικών κοινοτήτων, οι οποίες φιλοδοξούν να ζουν μεταξύ τους με ειρήνη και με αρμονία.
Είθε ο Θεός να μας ευλογεί όλους και να διαφυλάσσει για πάντα την ελευθερία της Ελλάδας, της Κύπρου, της μεγάλης πολιτείας της Νέας Υόρκης και του αμερικανικού έθνους» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τους Έλληνες του Εξωτερικού για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

“Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους”, σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της προς τον Απόδημο Ελληνισμό, με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.
“Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη” τονίζει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ προσθέτει πως “ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων”.
Απευθυνόμενη στους απανταχού Έλληνες, η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει: “μοχθώντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων, λειτουργείτε ως πρεσβευτές της πατρίδας μας, διαδίδοντας τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό” ενώ με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εύχεται υγεία και πρόοδο.
Αναλυτικά το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό:
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,
Απευθύνομαι σήμερα σε σας, τους απόδημους αδελφούς μας, κάτω από τη βαριά σκιά της πρόσφατης σιδηροδρομικής τραγωδίας που στέρησε αδόκητα τη ζωή από τόσους συμπολίτες μας – νέους ανθρώπους στην πλειονότητά τους, γεμάτους όνειρα και όρεξη για δημιουργία – βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους τους και συγκλονίζοντας την ελληνική κοινωνία.
Γιορτάζουμε την επέτειο της ένδοξης Επανάστασης του 1821, έχοντας πάντα ως πυξίδα τις αξίες των προγόνων μας. Η πνευματική ανάταση με την οποία αγωνίστηκαν «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκαν το ιδεώδες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, υπήρξε πάντοτε οδηγός για μια εθνική πορεία αντάξιά τους.
Η ιδέα της Επανάστασης, ωστόσο, δεν γεννήθηκε μέσα στα στενά όρια της τότε τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Οι ελληνικές παροικίες στην Οδησσό, την Πίζα, το Λιβόρνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Βουκουρέστι, το Ιάσιο, την Τεργέστη, τη Βενετία και αλλού καλλιέργησαν τις ιδέες του διαφωτισμού, πρωτοστάτησαν στην πνευματική αφύπνιση του γένους, προετοίμασαν ιδεολογικά και πρακτικά την Επανάσταση. Ρήγας Φεραίος, Ξάνθος, Σκουφάς, Τσακάλωφ, Υψηλάντης, Καποδίστριας μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα του οράματός τους σε όλους τους Έλληνες, υπόδουλους και μη. Ενίσχυσαν τον αγώνα με κάθε τρόπο, επηρέασαν προς όφελος της Ελλάδας την πολιτική των χωρών όπου διαβιούσαν, μετέστρεψαν το κοινωνικό κλίμα υπέρ του αγωνιζόμενου λαού μας και συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνθιση του φιλελληνισμού. Και ήταν μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων της διασποράς που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία μας, μαχόμενοι στο πλευρό των αδελφών τους.
Ποτέ δεν κόπηκε ο δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τον τόπο της καταγωγής τους, ποτέ δεν έπαψαν οι δυνάμεις του απανταχού ελληνισμού να στηρίζουν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, με τη μορφή είτε της ευεργεσίας προς το έθνος, είτε της συνδρομής στην προώθηση των ελληνικών και διεθνών δικαίων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις στο ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, με γνώμονα το δίκαιο και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την ευημερία.
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Μοχθώντας στους ξένους τόπους, κατακτώντας αναγνώριση και κύρος στα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και των επιχειρήσεων, λειτουργείτε ως πρεσβευτές της πατρίδας μας, διαδίδοντας τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Με την ευκαιρία της εθνικής μας επετείου και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εύχομαι σε όλους σας, απανταχού στον κόσμο, υγεία και πρόοδο.
Χρόνια Πολλά!
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

Η ερασιτεχνική „Θεατρική ομάδα 50 και πλέον“ ιδρύθηκε στο Μόναχο τον Μάρτιο 2020 από Ελληνίδες και Έλληνες άνω των 50 ετών, με σκοπό την προβολή κοινωνικών θεμάτων.
Στις 19 Μαρτίου 2023 η θεατρική ομάδα παρουσίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων στο Μόναχο την θεατρική παράσταση „Γαμπρός απ΄ το Ίντερνετ“, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που περιγράφει τις κοινωνικές καταστάσεις που ίσχυαν κάποτε στην ελληνική κοινωνία.
Η ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας, εκπαιδευτικός κ. Εύα Γρίβα, ήθελε από πολύ καιρό, από τότε που ήταν καθηγήτρια στο Λύκειο Μονάχου να παρουσιάσει τα βιώματά που απέκτησε η ίδια στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην πόλη της Κοζάνης όπου τελείωσε το γυμνάσιο και στα επόμενα χρόνια σπουδών της σε μια θεατρική παράσταση, ως ένα ψυχογράφημα μιας εποχής που σημάδευσε και εν πολλοίς στιγμάτισε τη νεολαία και οδήγησε τελικά και τα βήματα πολλών συμπατριωτών μας στη μετανάστευση.
Για το λόγο αυτό συνέγραψε η ίδια το σενάριο της θεατρικής παράστασης βασισμένη σε εκφάνσεις της ζωής του χωριού της που αντικατοπτρίζουν και την τότε γενικότερη κοινωνική κατάσταση της ελληνικής υπαίθρου.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο σενάριο παρουσίασε τα κορίτσια της επαρχίας που ζούσαν σε ένα κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, όπου οι ερωτικές γνωριμίες με αγόρια ήταν ταμπού, οι δυνατότητες παντρειάς ήταν σπάνιες, ο γάμος ήταν συνδεδεμένος με οικονομική προσφορά της νύφης (προίκα), μια πλούσια οικογένεια δεν καταδεχόταν να συμπεθεριάσει με μια φτωχή οικογένεια, πολλές γυναίκες έμειναν γεροντοκόρες και ο μεγαλύτερος αδελφός περίμενε πρώτα να αποκατασταθούν οι αδελφές του και μετά να παντρευτεί και ο ίδιος. Τα κορίτσια της επαρχίας είχαν ως αποκλειστικό σκοπό ζωής τους την εργασία στο σπίτι, τον γάμο και την τεκνογονία.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Με την χρήση του Ίντερνετ κατέστη στο θεατρικό αυτό έργο δυνατή – με τεχνάσματα – η αποκατάσταση τριών αδελφών γυναικών με γαμπρούς που τους γνώριζαν ήδη από τα νεανικά τους χρόνια, ενώ ο μεγάλος αδελφός παρέμεινε τελικά άγαμος, ευελπιστών στην άλλη ζωή να βρει την σύντροφο της ζωής του.

Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η υπέροχη σκηνοθεσία είναι έργο της Εύας Γρίβα με τη συνδρομή του Κώστα Παπαδόπουλου, ενώ τα λίαν επιτυχημένα σκηνικά είναι έργο της εικαστικού Παρασκευής Βλέτση και του ζωγράφου Στέφανου Στοϊλα. Στην ωραία μουσική πλαισίωση έλαβαν μέρος η Νεφέλη Αραμπατζή, με τη θαυμάσια φωνή της, ο ταλαντούχος μουσικός Πέτρος Βαλής (βιολί) και ο τεχνικός Χρήστος Κωνσταντινίδης.
Είναι άξιον επαίνου το γεγονός ότι οι 14 ηθοποιοί είναι άνθρωποι της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης γενιάς Ελλήνων μεταναστών που με τον αυθορμητισμό τους και τις ριζωμένες εμπειρίες στο οικογενειακό τους περιβάλλον, απέδωσαν θαυμάσια τους ρόλους τους.

με τον Θεόδωρο Σιακαβάρα που παριστάνει τον μεγάλο αδελφό.
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Η χρήση εξ ολοκλήρου της κοζανίτικης διαλέκτου, την οποία οι μετανάστες φροντίζουν και δεν ξεχνούν, εκφράζει την ανάγκη σύνδεσης με τις ρίζες τους.
Θερμά συγχαρητήρια στους ηθοποιούς (με αλφαβητική σειρά) Βλέτση Φώτη, Γαϊτάνη Φανή, Γαργούτα Μαρία, Γρίβα Εύα, Δρογγίτη Δημήτριο, Καλλία Κατερίνα, Μαντόλη Ολυμπία, Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο, Reischl Frnz, Σιακαβάρα Θεόδωρο, Τσακμάκη Αθανάσιο, Χαραλαμπίδου Ελένη και Χαραλαμπίδη Χαράλαμπο.

ενώ αυτός έμεινε τελικά ανύπαντρος. (Ηθοποιός: Θεόδωρος Σιακαβάρας).
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Στο τέλος της παράστασης το πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε με ενθουσιασμό όλους που συνέβαλλαν στην θεατρική παράσταση, ενώ η κ. Γρίβα ευχαρίστησε θερμά τους Έλληνες χορηγούς, το Συμβούλιο Μετανάστευσης του Δήμου Μονάχου, τον προϊστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου π. Γεώργιο Σιώμο και τον χορηγό επικοινωνίας Δορυφόρο για την μεγάλη υποστήριξή τους.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης, ο καθηγητής Δρ. Βασίλειος Φθενάκης, ο συνταξιούχος κοινωνικός λειτουργός Δρ. Μυλωνάς, εκπαιδευτικοί ελληνικών σχολείων και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών της Παροικίας Μονάχου.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης