ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διεθνής επιτυχία για ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που θα συμμετάσχει με πείραμα σε εκτόξευση πυραύλου REXUS
Δημοσιεύθηκε
5 μήνες πρινστις
Οκτώ προπτυχιακοί φοιτητές αποτελούν την πρώτη ελληνική ομάδα που πέτυχε τη συμμετοχή της με πείραμα στο διεθνές πρόγραμμα εκτόξευσης πυραύλου REXUS.
Η ομάδα BEAM 3rd Gen του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (υποομάδα της φοιτητικής ομάδας διαστημικής BEAM του ΑΠΘ) δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2020.
Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και τους περιορισμούς που επέβαλε, οι οκτώ φοιτητές ξεκίνησαν να συζητούν ιδέες, μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία πρόταση για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα REXUS-BEXUS, που συνδιοργανώνουν διαστημικοί οργανισμοί (DLR, SNSA, ESA, SCC, ESRANGE) και όπου ομάδες φοιτητών από όλη την Ευρώπη και τον Καναδά καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτελέσουν ένα πρωτότυπο πείραμα σε μία από τις δύο διαθέσιμες πλατφόρμες, το στρατοσφαιρικό μπαλόνι BEXUS ή τον πύραυλο μονού σταδίου REXUS.
Τον Μάιο του 2021 η ομάδα κατέληξε στην πρόταση του DROPSTAR, ένα πείραμα που έχει ως στόχο την μελέτη του φαινομένου της συνένωσης σταγονιδίων γαλακτωμάτων υπό συνθήκες χαμηλής βαρύτητας.
Τους μήνες που ακολούθησαν μέσα από διαδοχικές διαδικασίες αξιολόγησης της πρότασης η ομάδα του ΑΠΘ προκρίθηκε αρχικά μεταξύ των οκτώ καλύτερων ομάδων του διεθνούς διαγωνισμού και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε ότι το πείραμά της DROPSTAR επιλέχθηκε ανάμεσα στα τέσσερα που θα ενταχθούν στον πύραυλο REXUS, η εκτόξευση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο ESRANGE Space Center στη Κιρούνα της Σουηδίας τον Μάρτιο του 2023.
Πρόκειται για του φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Ειρήνη Ροδίου, Δημήτρη Κομίτη, Κωνσταντίνα Νούλα και Μαρία Δώλη, τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Παναγιώτη Μαργαρίτη και Έλλη Μωραϊτου, τη φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Χρύσα Επισκόπου και τον φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ, Ηρακλή Κόνσουλα.
Τα μέλη της BEAM 3rd Gen υποδέχθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, μαζί με τον επιβλέποντα της ομάδας καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Θεόδωρο Καραπάντσιο και την Υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Αγγελική Χονδρού.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ συνεχάρη τους φοιτητές για τη σπουδαία επιτυχία, εστιάζοντας στη διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει τη σύνθεση της ομάδας, καθώς «πλέον η επιστήμη δεν κοιτά γνωστικό αντικείμενο, αλλά ενώνει διαφορετικές αφετηρίες, ανοίγοντας νέους δρόμους σε φιλόδοξα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία προσφέρουν στους φοιτητές πολύτιμα εφόδια για ένα λαμπρό μέλλον μέσα ένα διεθνές, ανταγωνιστικό περιβάλλον».
Η διαδρομή για την ομάδα μέχρι την εκτόξευση του πυραύλου περιλαμβάνει κι άλλους σταθμούς, με πρώτο την παρουσίαση του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού σχεδιασμού του πειράματος, που πρόκειται να γίνει τον Φεβρουάριο.
Δύο ομάδες της BEAM, η SHADE και η ECOWISE, έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν εκτελώντας με επιτυχία πειράματα στην πλατφόρμα για το στρατοσφαιρικό μπαλόνι BEXUS.
«Οι στόχοι του πειράματος»
Πρωτεύον στόχος του πειράματος DROPSTAR είναι η καταγραφή επαρκούς πλήθους φαινομένων συνένωσης σταγονιδίων, ώστε να επιτευχθεί η καλή στατιστική των αποτελεσμάτων.
Έπειτα, μέσα από πειράματα στο εργαστήριο, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι παράμετροι του γαλακτώματος που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου REXUS.
Τη διεξαγωγή του πειράματος στην πτήση θα ακολουθήσουν η μελέτη και ανάλυση των καταγεγραμμένων φαινομένων συνένωσης, συγκρίνοντας τα δεδομένα των δύο διαγνωστικών τεχνικών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με αυτά πειραμάτων που έχουν διεξαχθεί σε διαφορετικές πλατφόρμες (ISS, παραβολικές πτήσεις), όπου και θα εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια και την επίδραση αυτών των φαινομένων στο γαλάκτωμα.
Στους τεχνικούς στόχους του πειράματος συγκαταλέγονται η κατασκευή και ο συγχρονισμός της πρωτότυπης συσκευής γαλακτωματοποίησης του DROPSTAR, καθώς και η ενσωμάτωση της ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής με έναν νέο, πιο αποδοτικό τρόπο για εφαρμογές στον τομέα της διαστημικής.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι και το μέσο για την επιστημονική προσφορά του πειράματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προτεινόμενα
Διαγνωστικό εργαλείο της IGEM-MetaThess του ΑΠΘ επιτυγχάνει έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα
Πολυεθνικό πείραμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με συμμετοχή του ΑΠΘ
Έτοιμο για εκτόξευση το ρόβερ της ευρωπαϊκής αποστολής ExoMars για τον Άρη
Στις 4 Μαρτίου θα πέσει στη Σελήνη ένα μεγάλο κομμάτι πυραύλου άγνωστης προέλευσης
Στον Νότιο Ειρηνικό θα «βουτήξει» το 2031 ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Στους κορυφαίους του κόσμου 140 επιστήμονες του ΑΠΘ σε κατάταξη του Stanford University
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Άλμα 33,5% του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Γερμανία
Δημοσιεύθηκε
31 λεπτά πρινστις
24 Μαΐου 2022Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές πρώτων υλών εκτοξεύθηκαν στην Γερμανία, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής τροφίμων, ρούχων και οχημάτων, όπως δείχνει ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI).
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σημειώθηκε άλμα 33,5% μέσα σε ένα μόλις χρόνο στο δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), o οποίος καταγράφει την εξέλιξη τιμών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.
Mερικοί ενδεικτικοί τομείς: αυτοκινητοβιομηχανία, αγροτικά και ηλεκτρικά μηχανήματα, τρόφιμα, ρούχα, χημικά προϊόντα.
Κύρια αιτία για την εκτόξευση του κόστους για τους παραγωγούς, είτε πρόκειται για βιομηχανικά, είτε αγροτικά προϊόντα, είναι η ενεργειακή ακρίβεια. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 87,3%.
Την πρωτιά στις αυξήσεις έχει το φυσικό αέριο, με σχεδόν 155%. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας πλήρωσαν για φυσικό αέριο τετραπλάσια τιμή από ότι πέρυσι, οι βιομηχανίες 260% και οι μεταπωλητές αερίου 170%.
Στη δεύτερη θέση έρχεται το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο στοίχισε στους παραγωγούς σχεδόν 88% περισσότερο από ότι πριν ένα χρόνο. Οι πάροχοι ρεύματος πλήρωσαν περίπου 157% περισσότερα και οι βιομηχανικές μονάδες σχεδόν 16%.
70% αυξήθηκε η τιμή του βουτύρου ως πρώτης ύλης
Στην τρίτη θέση έρχονται τα καύσιμα με σχεδόν 54%. Το πετρέλαιο στοίχισε στους παραγωγούς κάτι παραπάνω από τα διπλά σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα υπόλοιπα καύσιμα στοίχισαν 46,6% περισσότερα.
Αν εξαιρέσουμε το κόστος ενέργειας, θα δούμε ότι η αύξηση των τιμών για τους παραγωγούς ανέρχονταν σε 16,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.
Εντυπωσιακές είναι οι αυξήσεις και στα τρόφιμα, τα οποία είναι για τους γερμανούς παραγωγούς 17% ακριβότερα απ’ ότι πέρυσι. Το βούτυρο, για παράδειγμα, είναι σχεδόν 71% ακριβότερο απ΄ ότι το 2021.
Ενδεικτική είναι και η αύξηση στο αλεύρι που αγγίζει πλέον το 40%.
Οι αυξημένες τιμές παραγωγού περνούν, όπως είναι αναμενόμενο, στις τιμές των προϊόντων στο ράφι.
Ενδεικτικό για την εξέλιξη στις τιμές τροφίμων στη Γερμανία είναι ότι ενώ μέσα σε σχεδόν μια 20ετία, από το 2000 μέχρι το 2019, αυξήθηκαν κατά μόλις 1,5%, εκτοξεύθηκαν 8,6% μέσα σε ένα μόλις χρόνο (Απρίλιος 2021 – Απρίλιος 2022).
Ακολουθήστε μας στα Social Media
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Crossrail παραδίδεται σήμερα στο επιβατικό κοινό του Λονδίνου
Δημοσιεύθηκε
2 ώρες πρινστις
24 Μαΐου 2022Έπειτα από μεγάλη χρονική καθυστέρηση και υπέρβαση του προϋπολογισμού του, το σιδηροδρομικό έργο Crossrail παραδίδεται σήμερα στο επιβατικό κοινό του Λονδίνου.
Το Crossrail θα προσφέρει ταχύτερες μετακινήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου και το Μπερκσάιρ στα δυτικά και προς το Έσεξ στα ανατολικά, μέσω μιας σειράς από νεοκατασκευασμένα και μεγαλύτερου μήκους τούνελ που βρίσκονται κάτω από τη βρετανική πρωτεύουσα.
Το σιδηροδρομικό αυτό δίκτυο που ονομάστηκε “Ελίζαμπεθ”, τιμώντας τη βασίλισσα Ελισάβετ, αναμένεται ότι θα μεταφέρει 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και θα αυξήσει τη δυνατότητα επιβατικής διακίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου στο Λονδίνο κατά 10%, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία μεταφορών στη βρετανική πρωτεύουσα (Transport for London -TfL).
Η κατασκευή του άρχισε πριν από δώδεκα και πλέον χρόνια και ήταν για την εποχή εκείνη το μεγαλύτερο έργο κατασκευής υποδομών στην Ευρώπη.
Το 2010, η κατασκευή του, είχε κοστολογηθεί στα 17,43 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη λειτουργία του να αναμένεται αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2018.
Έπειτα από καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από δοκιμές ασφάλειας, αλλά και από τη λειτουργία προειδοποιητικών συστημάτων, ακόμη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το Crossrail αρχίζει τη λειτουργία του με καθυστέρηση 3,5 ετών, αλλά και με υπέρβαση του αρχικού κόστους της κατασκευής του κατά 4,71 δισεκατομμύρια ευρώ, με το συνολικό κόστος κατασκευής να φτάνει τα 22,13 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο επίτροπος της TfL Άντι Μπάιφορντ δήλωσε ότι η ημέρα έναρξης της λειτουργίας του έργου είναι μία πραγματικά ιστορική στιγμή για την βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και για τη χώρα.
Αρχικά δώδεκα σιδηροδρομικοί συρμοί την ώρα θα διέρχονται από την κάθε κατεύθυνση του μεσαίου τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής που περιλαμβάνει τούνελ δώδεκα χιλιομέτρων συνδέοντας το Πάντινγκτον στα δυτικά με το Κάναρι Γουάρφ και το Άμπι Γουντ στα ανατολικά.
Η αναχώρηση των πρώτων συρμών είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί από το Πάντινγκτον και το Άμπι Γουντ.
Αργότερα μέσα στη χρονιά, το κεντρικό τμήμα του αναφερόμενου σιδηροδρομικού δικτύου θα διασυνδεθεί με άλλα τμήματα τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά, επιτρέποντας τον διπλασιασμό των προσφερόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με την TfL.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ακολουθήστε μας στα Social Media
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών με απαγορεύσεις πτήσεων
Δημοσιεύθηκε
3 ώρες πρινστις
24 Μαΐου 2022Παράταση έως τέλος Ιουνίου των αεροπορικών οδηγιών με απαγορεύσεις πτήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Ειδικότερα, παραμένει σε ισχύ η notam για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
Επίσης, παραμένει σε ισχύ η αεροπορική οδηγία σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στις συγκεκριμένες περιοχές, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ΥΠΑ οι παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών θα ισχύσουν έως το τέλος Ιουνίου 2022.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας στα Social Media
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η σημασία των προδιαγραφών στα λιπαντικά του αυτοκινήτου
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρινστις
23 Μαΐου 2022Η λίπανση του κινητήρα πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη συντήρηση ενός αυτοκινήτου, καθώς αποτρέπει τη φθορά από την επαφή των μετάλλων και την υπερθέρμανσή του λόγω τριβής.
Κάθε κατασκευαστής προτείνει λιπαντικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όταν το λιπαντικό έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα χιλιόμετρα από αυτά που έχει παραχθεί, τότε δεν παρέχει την ανάλογη προστασία.
Έτσι οι αλλαγές των λιπαντικών σε συγκεκριμένα χιλιόμετρα ή τακτά χρονικά διαστήματα είναι αναγκαία. Υποχρέωση του οδηγού είναι να βλέπει τακτικά την στάθμη των λιπαντικών και να συμπληρώνει κάθε φορά που είναι κάτω από την επιτρεπτή στάθμη.
Υπάρχουν οι βενζινοκινητήρες και οι πετρελαιοκινητήρες. Αυτοί χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους λιπαντικών που ποικίλλουν σε σύσταση και πυκνότητα.
Όλα τα λιπαντικά στη συσκευασία τους αναγράφουν τέσσερις αριθμούς και ένα «W» με μια παύλα ενδιάμεσα. Όπως για παράδειγμα 10W-40 ή 5W-30.
Όσο πιο καινούριος είναι ο κινητήρας τόσο πιο λεπτό λάδι χρησιμοποιεί, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των μετάλλων.
Τα τελευταία χρόνια πολλά λιπαντικά χρησιμοποιούν πρόσθετα που τους επιτρέπουν να αλλάζουν πυκνότητα ανάλογα με τη θερμοκρασία του κινητήρα.
Στον πρώτο αριθμό το γράμμα «W», από τη λέξη «winter» (χειμώνας) δείχνει πόσο ο κρύος καιρός θα επηρεάσει την απόδοση του λαδιού.
Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το λάδι αποδίδει διαφορετικά και αυτό αποτυπώνεται στον δεύτερο αριθμό.
Παράλληλα υπάρχουν διαφορετικές προδιαγραφές. Τα βενζινοκίνητα οχήματα χρησιμοποιούν προδιαγραφές «ACEA» όπως A1 για εξοικονόμηση καυσίμου, Α3 για υψηλή απόδοση και/ή εκτεταμένη αποστράγγιση, A5 για εξοικονόμηση καυσίμου με δυνατότητα εκτεταμένης αποστράγγισης.
Υπάρχουν και τα «longlife» τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνουν οι κατασκευαστές, να κάνουν αλλαγή λιπαντικών κάθε δύο χρόνια ή 30.000 χιλιόμετρα.
Οι κινητήρες πετρελαίου χρειάζονται διαφορετικό λάδι από τους βενζινοκινητήρες, ειδικά εάν έχουν φίλτρο σωματιδίων (DPF).
Στο εγχειρίδιο η προδιαγραφή Β1 είναι για εξοικονόμηση καυσίμου, η B3 για υψηλή απόδοση και/ή εκτεταμένη αποστράγγιση, η B4 για πετρελαιοκινητήρες άμεσου ψεκασμού και η B5 για εξοικονόμηση καυσίμου με δυνατότητα εκτεταμένης αποστράγγισης.
Το SAPS σημαίνει «Sulphated Ash, Phosphorous and Sulphur»(Θειϊκή Τέφρα, Φώσφορο και Θείο), δηλαδή τις ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν στο φίλτρο DPF. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε: C1 για χαμηλό SAPS (0,5% τέφρα) και εξοικονόμηση καυσίμου, C2 για μεσαίο SAPS (0,8% τέφρα) και εξοικονόμηση καυσίμου και C3 για μεσαίο SAPS (0,8% τέφρα) για μικρότερη εξοικονόμηση και καλύτερη απόδοση.
Από την άλλη υπάρχουν και τα συνθετικά λιπαντικά που είναι πιο εξελιγμένα και πιο ακριβά, καθώς και τα ημισυνθετικά, που συνδυάζουν συνθετικά και ορυκτέλαια και είναι λιγότερο ακριβά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας στα Social Media
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συμφωνία στην ΕΕ για ανεφοδιασμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν το χειμώνα
Δημοσιεύθηκε
1 ημέρα πρινστις
23 Μαΐου 2022Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για ανεφοδιασμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά τον προτεινόμενο κανονισμό που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα συμπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου “τουλάχιστον στο 80%” της χωρητικότητάς τους μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.
Βάσει της ίδιας συμφωνίας, το υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου θα αυξηθεί τα επόμενα έτη στο 90% για τις επόμενες χειμερινές περιόδους, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός στην ΕΕ.
Επίσης, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιτύχουν εν μέρει τον στόχο του 90% προσμετρώντας τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή εναλλακτικών καυσίμων.
Τα κράτη-μέλη χωρίς υπόγειες αποθηκευτικές δυνατότητες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 15% της μέσης ετήσιας κατανάλωσής τους σε αέριο κατά την τελευταία πενταετία θα αποθηκεύεται σε κάποιο άλλο κράτος μέλος.
Εναλλακτικά, θα πρέπει να αναπτύξουν έναν μηχανισμό επιμερισμού βαρών που θα προβλέπει χρηματοδοτική στήριξη για την επίτευξη των στόχων ανεφοδιασμού.
Οι συννομοθέτες ενέκριναν, επίσης, σύστημα «πορείας πλήρωσης», το οποίο θα επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου πλήρωσης.
Το 2022, οι πορείες θα καθοριστούν στον κανονισμό με περιθώριο ευελιξίας 5%. Από το 2023 και μετά, οι πορείες θα προτείνονται από τα κράτη μέλη και θα καθορίζονται με εκτελεστικές πράξεις που θα εκδίδει η Επιτροπή.
Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν επίσης στην υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ή οποιοδήποτε άλλο ουσιώδες συμφέρον ασφάλειας.
Η πιστοποίηση θα δώσει προτεραιότητα σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης οι οποίες κατά το πρόσφατο παρελθόν πληρώνονταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 150 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού για να πιστοποιήσουν τις εγκαταστάσεις προτεραιότητας και 18 μήνες για να πιστοποιήσουν τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.
Οι μη πιστοποιημένοι διαχειριστές θα υποχρεούνται να παραιτούνται από την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.
Οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι οι υποχρεώσεις πλήρωσης θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2025, ενώ οι υποχρεώσεις πιστοποίησης θα συνεχιστούν και μετά την ημερομηνία αυτή.
Τέλος, συμφώνησαν να χορηγήσουν παρέκκλιση στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία, εφόσον δεν έχουν απευθείας διασύνδεση με το σύστημα αερίου άλλων κρατών μελών.
Η συμφωνία βασίζεται σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε στις 23 Μαρτίου. Θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.
Τέλος, σημειώνεται ότι ως την 1η Αυγούστου 2022 η Επιτροπή θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μηχανισμού για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εθελοντικά από δύο ή περισσότερα κράτη μέλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας στα Social Media
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 27 Μαΐου
Δημοσιεύθηκε
2 ημέρες πρινστις
22 Μαΐου 2022Ένας μεγάλος αστεροειδής, ο Asteroid 7335 (1989 JA), διαμέτρου περίπου 1,8 χιλιομέτρων, θα περάσει σε σχετικά κοντινή – αλλά ασφαλή – απόσταση από τη Γη στις 27 Μαΐου.
Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχει ποτέ εντοπιστεί να πλησιάζει τον πλανήτη μας, έχοντας υπερδιπλάσιο μέγεθος από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι.
Είχε ανακαλυφθεί το 1989 και είναι ένας από τους 2.265 διαστημικούς βράχους που η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεωρεί “δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς”.
Ο αστεροειδής θα κάνει στο τέλος Μαΐου την κοντινότερη του διέλευση από τη Γη από τότε που ανακαλύφθηκε, ενώ δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο πολύ τουλάχιστον έως το 2914.
Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση τουλάχιστον δεκαπλάσια (4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από εκείνη της Σελήνης από τη Γη.
Η διέλευση του θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του από αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες.
Ο εντοπισμός του θα γίνει καλύτερα στο νότιο ουρανό, κοντά στον αστερισμό της Ύδρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας στα Social Media

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook
Für mehr
Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.
Danke fürs Abonnieren.
Something went wrong.
Wir respektieren Ihre Privatsphäre und natürlich sind wir gegen Spam!
Άλμα 33,5% του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Γερμανία
Το Crossrail παραδίδεται σήμερα στο επιβατικό κοινό του Λονδίνου
ΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών με απαγορεύσεις πτήσεων
Οι τέσσερις κυριότερες αιτίες της μοναξιάς των ηλικιωμένων στην Ευρώπη
Πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ατυχήματος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ άνω του 1,5 γρ/λτ στο αίμα
Η σημασία των προδιαγραφών στα λιπαντικά του αυτοκινήτου
Συμφωνία στην ΕΕ για ανεφοδιασμό των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν το χειμώνα
Διαδικτυακή Ημερίδα για τον τουρισμό στην Ήπειρο την Πέμπτη 26 Μαΐου
Διαγνωστικό εργαλείο της IGEM-MetaThess του ΑΠΘ επιτυγχάνει έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του πνεύμονα
Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 27 Μαΐου
Γερμανία: Εισιτήριο 9 ευρώ, φθηνότερη βενζίνη και επιδόματα
Τα 25 καλύτερα ελληνικά νησιά σύμφωνα με τους Times
Οικονομικές επιλογές στα εταιρικά οχήματα κάνουν οι Γερμανοί
«Έξυπνα» γυαλιά που θα μεταφράζουν με υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο ετοιμάζει η Google
1η Διαδικτυακή Συνάντηση Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας
Γερμανία: Ανάγκη εκσυγχρονισμού του σχεδίου πολιτικής προστασίας
Σολτς: Ένα από τα διδάγματα της 8ης Μαΐου είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι παγκόσμιοι πόλεμοι
Γερμανία: Για ελλείψεις σε καύσιμα προειδοποιεί η κυβέρνηση
Γερμανία: Για αυξήσεις στην ενέργεια προειδοποιεί ο υπ. Οικονομίας
«ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΓΕΦΥΡΑ»: Το όραμα των Αποδήμων Θεσσαλών και Ηπειρωτών
(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός
Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»
RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών
ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.
Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)
Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)
Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα
Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel
CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Άλμα 33,5% του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Γερμανία
Το Crossrail παραδίδεται σήμερα στο επιβατικό κοινό του Λονδίνου
ΥΠΑ: Παράταση αεροπορικών οδηγιών με απαγορεύσεις πτήσεων
Οι τέσσερις κυριότερες αιτίες της μοναξιάς των ηλικιωμένων στην Ευρώπη
Πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ατυχήματος για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ άνω του 1,5 γρ/λτ στο αίμα
Γερμανία: Εισιτήριο 9 ευρώ, φθηνότερη βενζίνη και επιδόματα
Τα 25 καλύτερα ελληνικά νησιά σύμφωνα με τους Times
Οικονομικές επιλογές στα εταιρικά οχήματα κάνουν οι Γερμανοί
«Έξυπνα» γυαλιά που θα μεταφράζουν με υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο ετοιμάζει η Google
1η Διαδικτυακή Συνάντηση Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας
(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός
Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»
RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών
ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.
