Επικοινωνήστε μαζί μας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αποστολές που αναμένονται στη Σελήνη το 2022 και ο ανταγωνισμός που εντείνεται

Δημοσιεύθηκε

στις

DART & Δίδυμος. Πηγή: NASA - Johns Hopkins & APL - Steve Gribben

Πληθώρα και ποικιλία διαστημικών αποστολών θα πραγματοποιηθούν το 2022, έτος που αναμένεται “μεγάλο” για τη διαστημική επιστήμη και τεχνολογία.

Η Σελήνη θα βρεθεί στο επίκεντρο με μια πληθώρα αποστολών, αλλά και πέρα από αυτήν θα υπάρξουν πολλά νέα εγχειρήματα.

Σύμφωνα πάντως με πολλούς αναλυτές, πέρα από την επιστημονική περιέργεια και την ακαταμάχητη έλξη που ασκεί το διάστημα στους ανθρώπους, η εντεινόμενη εμπλοκή με το διάστημα κρύβει εν μέρει τους ομολογημένους ή ανομολόγητους στρατιωτικούς και επιχειρηματικούς στόχους ολοένα περισσότερων κρατών, τα οποία αισθάνονται ανασφάλεια με ανάλογες διαστημικές πρωτοβουλίες των ανταγωνιστών τους και αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις. Με άλλα λόγια, φέτος το διάστημα – καλώς ή κακώς – θα γίνει ακόμη περισσότερο χώρος εμπορικών δραστηριοτήτων και στρατιωτικών εφαρμογών.

Ιδίως η Κίνα δεν το κρύβει ότι θέλει να “ροκανίσει” τη διαστημική κυριαρχία των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία του Πούτιν νοσταλγεί τη διαστημική δόξα της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ευρώπη, αργά αλλά σταθερά, αυξάνει το διαστημικό “αποτύπωμα” της, το ίδιο και η Ιαπωνία που έχει το επίγειο άγχος της γειτονικής Κίνας αλλά και της Βόρειας Κορέας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να καθιερωθούν ως η πρώτη διαστημική χώρα στον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ θέλει να πάει στο διάστημα για λόγους πρεστίζ και όχι μόνο, η Νότια Κορέα θέλει το ίδιο (με το μάτι στην πυρηνική Βόρεια Κορέα), ενώ η Ινδία εντείνει τις διαστημικές φιλοδοξίες της, σε μεγάλο βαθμό λόγω γεωστρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα και το Πακιστάν.

Και βέβαια, πάνω από όλους, οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν το “πάνω χέρι” στο διάστημα και για λόγους εθνικής ασφαλείας, γι’ αυτό άλλωστε πρόσφατα δημιούργησαν τη διαστημική Space Force ως το νεότερο σώμα των ενόπλων δυνάμεων τους. Μέχρι πρόσφατα οι Αμερικανοί διοικητές της Space Force θεωρούσαν ότι η “επικράτεια” τους τελείωνε 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, στο ύψος των γεωστατικών δορυφόρων. Όμως, μετά από συμφωνία με τη NASΑ, η επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη από φέτος οδήγησε στην αύξηση κατά τουλάχιστον 1.000 φορές του διαστήματος που το αμερικανικό Πεντάγωνο θεωρεί ότι πρέπει να εποπτεύει. Όπως έγραψε και το βρετανικό περιοδικό “Economist”, “ακόμη κι αν υπήρξε ποτέ, η εποχή της αθωότητας αποτελεί πια παρελθόν” στο διάστημα.

Ακολουθεί μια σύνοψη των κυριότερων διαστημικών εγχειρημάτων που αναμένονται τη νέα χρονιά.

Η επιστροφή στη Σελήνη

Μετά τις επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές “Απόλλων” και τις σοβιετικές “Λούνα” των δεκαετιών 1960 και 1970 του “ψυχρού” πολέμου ανάμεσα στις δύο τότε υπερδυνάμεις, το φεγγάρι της Γης είχε πέσει σε σχετική αφάνεια. Κάτι που όμως θα αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2022, όταν πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Ιαπωνία, Ν.Κορέα) αλλά και ιδιωτικές εταιρείες σχεδιάζουν αποστολές σε αυτό, ξεκινώντας μια νέα εποχή σεληνιακών εξερευνήσεων με στόχο πια η παραμονή στον δορυφόρο της Γης να γίνει μόνιμη και όχι πρόσκαιρη. Μόνο η NASA υποστηρίζει φέτος τουλάχιστον 18 κρατικές και ιδιωτικές σεληνιακές αποστολές.

Η μεγαλύτερη θα είναι η μη επανδρωμένη αποστολή “‘Αρτεμις 1” της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το πρώτο στάδιο για την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών – μεταξύ των οποίων θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα περπατήσει στο φεγγάρι – λίγα χρόνια μετά, αν και ο αρχικός στόχος του 2024 μάλλον δεν είναι πια εφικτός. Η “‘Αρτεμις 1”, που θα πραγματοποιηθεί φέτος την άνοιξη, θα είναι μια δοκιμή τόσο για τη διαστημική κάψουλα Ωρίων (Orion) που θα τεθεί – σε αυτή την πρώτη φάση χωρίς αστροναύτες – σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για μερικές μέρες προτού επιστρέψει στη Γη με μια βουτιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, όσο και για τον κολοσσιαίο πύραυλο SLS (Space Launch System) που θα μεταφέρει το Orion και ο οποίος είναι περίπου 15% ισχυρότερος από τον “Κρόνο 5” των αποστολών “Απόλλων”. Η εκτόξευση του πυραύλου SLS τον Φεβρουάριο θα είναι η πρώτη μεγάλη μη επανδρωμένη αποστολή φέτος, η οποία θα μεταφέρει 13 μικρούς δορυφόρους (cubesats) κοντά στη Σελήνη. Η συνέχεια θα είναι η αποστολή Αρτεμις ΙΙ το 2024, όταν ο SLS θα μεταφέρει την Orion μαζί με τέσσερις αστροναύτες γύρω από το φεγγάρι, προτού τελικά το 2025 η αποστολή ‘Αρτεμις ΙΙΙ επιχειρήσει προσσελήνωση με τετραμελές πλήρωμα που θα παραμείνει στο φεγγάρι για τέσσερις μέρες. Θα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της μόνιμης βάσης “‘Αρτεμις” όπου θα μπορούν να μείνουν έως τέσσερις αστροναύτες για έναν έως δύο μήνες. Δεν είναι πάντως απίθανο τις επανδρωμένες πτήσεις της NASA στη Σελήνη να αναλάβει τελικά ο υπό κατασκευή πύραυλος Starship της Space X του Ίλον Μασκ, που θα είναι ισχυρότερος και φθηνότερος από τον SLS.

Παράλληλα φέτος, ρομποτικά οχήματα προσεδάφισης τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών θα προσσεληνωθούν και θα κάνουν… βόλτες στη Σελήνη, κυρίως στο νότιο πόλο της, όπου υπάρχει αρκετό νερό σε μορφή πάγου μέσα σε ανήλιαγους κρατήρες. Η Ρωσία, που ως ΕΣΣΔ έχει στο ενεργητικό της οκτώ επιτυχείς αποστολές προσσελήνωσης, με τελευταία τη “Λούνα 24” το 1976, θα ξαναπιάσει το νήμα με την αποστολή “Λούνα 25” τον Ιούλιο. Το σκάφος θα συλλέξει δείγμα σεληνιακού εδάφους (ρηγόλιθου) και θα το φέρει στη Γη.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) θα κάνει μια δεύτερη απόπειρα προσσελήνωσης με το σκάφος Chandrayaan-3, μετά την αποτυχία του προηγούμενου το 2019 που συνετρίβη στη Σελήνη λόγω σφάλματος λογισμικού. Το ινδικό ρόβερ Vikram, που θα μεταφερθεί στο φεγγάρι, σχεδιάζεται αυτή τη φορά να εξερευνήσει το πολικό σεληνιακό περιβάλλον.

Το Vikram πιθανώς θα έχει παρέα τη διαστημοσυσκευή Peregrine της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας Astrobotic που χρηματοδοτείται από τη NASA. Το Peregrine, που δεν έχει δοκιμαστεί στο διάστημα έως τώρα, έχει σχεδιαστεί ως πλατφόρμα μεταφοράς κάθε είδους φορτίων. Στην πρώτη του σεληνιακή αποστολή, εκτός από 14 όργανα της NASA θα μεταφέρει όχι ένα αλλά έξι ρόβερ διαφόρων οργανισμών.

Η NASA σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Peregrine για να μεταφέρει στη Σελήνη το μεγάλο ρόβερ VIPER το 2023, που θα ψάξει για νερό. Επίσης η αμερικανική εταιρεία ρομποτικής Lunar Outpost, μετά από συμφωνία με τη NASA, θα στείλει στο τέλος του 2022 ένα ρόβερ που θα μεταφέρει εξοπλισμό επικοινωνιών 4G για τις αποστολές “‘Αρτεμις” και παράλληλα θα συλλέξει σεληνιακή σκόνη.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) θα στείλει ένα ρόβερ κοντά στον ισημερινό της Σελήνης, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν να στείλουν το φθινόπωρο στο φεγγάρι – θα είναι η πρώτη αραβική χώρα – την άκατο Hakuto-R (που κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρεία ispace) και το ρόβερ Rashid (που κατασκευάζεται από τα ΗΑΕ στο Ντουμπάι). Το αραβικό ρόβερ θα διαθέτει το επιστημονικό όργανο Langmuir, το οποίο θα μπορέσει να μετρήσει για πρώτη φορά το πλάσμα φορτισμένων σωματιδίων που ο ηλιακός “άνεμος” στέλνει στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η Νότια Κορέα θα κάνει τη διαστημική της “πρεμιέρα” τον Αύγουστο, σε συνεργασία με τη NASA, με την αποστολή του σεληνιακού δορυφόρου Korean Pathfinder Lunar Orbiter, που θα κάνει γεωλογικές αναλύσεις από ψηλά.

Ο ‘Αρης

Τον Σεπτέμβριο θα εκτοξευθεί το ευρωπαϊκό ρόβερ Rosalind Franklin με προορισμό τον “κόκκινο” πλανήτη, όπου θα φθάσει το 2023. Η αποστολή ExoMars θα είναι μια συνεργασία της ESA και της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roscosmos, με στόχο την αναζήτηση ιχνών αρειανής ζωής.

Το ρόβερ – μεγαλύτερο από το κινεζικό Zhurong αλλά μικρότερο από το αμερικανικό “Perseverance – θα διαθέτει αρκετές κάμερες και τρυπάνι ικανό να τρυπήσει σε βάθος έως δύο μέτρων στην περιοχή Oxia Planum, η οποία μπορεί κάποτε να είχε συνθήκες φιλικές για ανάπτυξη ζωής. Υπάρχει πάντως αρκετή αγωνία για την αποστολή, καθώς τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία-ΕΣΣΔ έχουν ένα ιστορικό απωλειών κατά την προσεδάφιση τον ‘Αρη. Από τις 19 ρωσικές-σοβιετικές αποστολές και τις δύο ευρωπαϊκές έως τώρα, καμία δεν υπήρξε πλήρως επιτυχής.

Στο μεταξύ, τα ρόβερ Perseverance και Curiosity της NASA, μαζί με το ελικοπτεράκι Ingenuity, θα συνεχίσουν και φέτος τις “βόλτες” τους στον ‘Αρη.

Ο Δίας και τα φεγγάρια του

Τον Μάιο έχει προγραμματιστεί η εκτόξευση του σκάφους JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που αναμένεται να φθάσει στον Δία σε επτά χρόνια, οπότε και θα κάνει αλλεπάλληλες κοντινές διελεύσεις από τους παγωμένους δορυφόρους Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ, μεταξύ άλλων διερευνώντας τους πιθανούς ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια τους, όπου και θα μπορούσαν να βρεθούν ίχνη εξωγήινης ζωής.

Οι αστεροειδείς

Τον Αύγουστο θα εκτοξευθεί η αποστολή Psyche της NASA με στόχο τον ομώνυμο αρχαίο και πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή (κυρίως σίδηρο), όπου θα φθάσει μετά από τέσσερα χρόνια, με στόχο να τον φωτογραφήσει, να αναλύσει τη χημική σύνθεση του και να μετρήσει την εσωτερική δομή και το μαγνητικό πεδίο του. Πιο δραματικό γεγονός θα είναι τον Οκτώβριο η κατευθυνόμενη πρόσκρουση του σκάφους DART (Double Asteroid Test) της NASA στο μικρό φεγγάρι Δίμορφο του αστεροειδούς Δίδυμου, η πρώτη αποστολή πλανητικής άμυνας με στόχο την εκτροπή της πορείας ενός δυνητικά απειλητικού αστεροειδούς.

Οι κοντινές ανθρώπινες ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις

Το 2021 υπήρξε έτος καμπής για τις υποτροχιακές διαστημικές πτήσεις ανθρώπων από ιδιωτικές εταιρείες, με τη Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και τη Blue Origin του Τζεφ Μπέζος να στέλνουν “τουρίστες” στο διάστημα για πρώτη φορά, κάτι που σκοπεύουν να κάνουν… ρουτίνα το 2022. Φέτος η Boeing θα επιχειρήσει το ίδιο με το σκάφος της Starliner, που χτυπήθηκε από απανωτά προβλήματα το 2019-2020, κάνοντας μια πρώτη μη επανδρωμένη πτήση στο πρώτο εξάμηνο και μια δεύτερη επανδρωμένη στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Το “παρθενικό” ταξίδι του μπορεί να κάνει φέτος και ο μεγάλος πύραυλος Vulcan της αμερικανικής United Launch Alliance (ULA), η οποία κατά κύριο λόγο έχει αναλάβει τις διαστημικές αποστολές εθνικής ασφάλειας (βλ. στρατιωτικές και μυστικών υπηρεσιών) των ΗΠΑ. Ένας πύραυλος “‘Ατλας 5” της ULA είναι επίσης αυτός που θα εκτοξεύσει το σκάφος Starliner της Boeing με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από την άλλη, παραμένει ερωτηματικό αν θα πετάξουν φέτος δοκιμαστικά για πρώτη φορά πάνω από την ατμόσφαιρα ο πολύ μεγάλος πύραυλος και το σκάφος Starship της Space X, που σχεδιάζονται για να μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία στη Σελήνη και στον ‘Αρη.

Διαστημικοί Σταθμοί

Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία θα συνεχίσει την τμηματική κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού Tiangong, που ξεκίνησε το 2021, προσθέτοντας νέα τμήματα (επιστημονικά εργαστήρια) σε τροχιά και πιθανώς καθιστώντας τον πλήρως λειτουργικό.

Το φθινόπωρο του 2022 η γαλλο-ιταλική εταιρεία Thales Alenia Space θα παραδώσει στις ΗΠΑ το εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα του κυρίως τμήματος (Habitation and Logistics Outpost-HALO) του Gateway, του σεληνιακού διαστημικού σταθμού που σχεδιάζει η NASA με διεθνείς συνεργάτες (ESA, JAXA, Καναδάς κ.α.).

Από τον Gateway – ο οποίος θα στηθεί τμηματικά τα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσει από το 2024 ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ Γης και Σελήνης– θα ξεκινά το σεληνιακό “λεωφορείο” Human Landing System (HLS) που θα μεταφέρει τους αστροναύτες στο φεγγάρι, όταν πια εκεί θα έχει δημιουργηθεί μια σεληνιακή βάση. Αρχικά ο Gateway θα κατοικείται για ένα μήνα τον χρόνο, μετά για δύο μήνες και τελικά πιο μόνιμα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) κατοικείται συνεχώς εδώ και 21 χρόνια, όμως βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη, σε απόσταση μόνο 400 χιλιομέτρων, ενώ ο Gateway θα είναι πολύ πιο μακριά.

Η Ινδική ISRO έχει επίσης σχέδια για δικό της διαστημικό σταθμό και, ως πρώτο βήμα, θα κάνει φέτος την πρώτη μη επανδρωμένη πτήση του σκάφους της Gaganyaan-1, που προορίζεται να μεταφέρει τους πρώτους αστροναύτες της σε τροχιά το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Στο τραπέζι η καθιέρωση ενός νέου δείκτη τιμών για το φυσικό αέριο.

Ο κανονισμός εισάγει κοινά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη συλλογή και αναδιανομή των πλεονασματικών εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς πελάτες.

Μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Το Συμβούλιο συμφώνησε σε εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μειώσουν τη ζήτηση. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και για τους δύο στόχους κατά την περίοδο αυτή.

Ανώτατο όριο στα έσοδα της αγοράς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαφορετικών τεχνολογιών

Το Συμβούλιο συμφώνησε να περιορίσει τα έσοδα της αγοράς στα 180 ευρώ/MWh για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μεσαζόντων, που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά και λιγνίτη. Τέτοιοι φορείς εκμετάλλευσης σημείωσαν απροσδόκητα μεγάλα οικονομικά κέρδη τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αυξηθεί το λειτουργικό τους κόστος.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου έχει σχεδιαστεί ώστε να διατηρείται η κερδοφορία των φορέων εκμετάλλευσης και να αποφεύγεται η παρεμπόδιση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μέτρα της επιλογής τους για τη συλλογή και τον αναπροσανατολισμό των πλεονασματικών εσόδων προς την υποστήριξη και την προστασία των τελικών πελατών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κράτη μέλη εισήγαγαν ορισμένες ευελιξίες για να αντικατοπτρίζουν τις εθνικές τους συνθήκες και τα μέτρα που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.

Σε περιπτώσεις όπου η καθαρή εξάρτηση ενός κράτους μέλους από τις εισαγωγές είναι ίση ή μεγαλύτερη από 100%, θα συνάψουν συμφωνία έως την 1η Δεκεμβρίου 2022 για την επαρκή κατανομή των πλεονασματικών εσόδων με το κράτος μέλος εξαγωγής. ‘Αλλα κράτη μέλη καλούνται επίσης να συνάψουν τέτοιες συμφωνίες.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Εισφορά αλληλεγγύης για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ορίσουν μια υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Η εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των φορολογητέων κερδών, όπως καθορίζονται από τους εθνικούς φορολογικούς κανόνες για το οικονομικό έτος που αρχίζει το 2022 ή/και το 2023 και τα οποία είναι πάνω από 20% αυξημένα σε σχέση με τα μέσα ετήσια φορολογητέα κέρδη από το 2018. Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει επιπλέον των τακτικών φόρων και εισφορών που ισχύουν στα κράτη μέλη.

Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά μέτρα που ισοδυναμούν με την εισφορά αλληλεγγύης υπό τον όρο ότι είναι συμβατά με τους στόχους του κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα.

Τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τη εισφορά αλληλεγγύης για την παροχή οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και εταιρείες και για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλών λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέτρα λιανικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν προσωρινά μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να στηρίξουν περαιτέρω τις ΜΜΕ που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης ότι μπορούν κατ’ εξαίρεση και προσωρινά να ορίσουν μια τιμή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι χαμηλότερη του κόστους.

Τα μέτρα έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα. Θα ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι στόχοι μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2023. Το υποχρεωτικό ανώτατο όριο των εσόδων από την αγορά θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Τα κράτη μέλη εισήγαγαν ειδικές εξαιρέσεις για την Κύπρο και τη Μάλτα.

Φυσικό αέριο: Στο τραπέζι η καθιέρωση ενός νέου δείκτη τιμών

Η καθιέρωση ενός νέου δείκτη τιμών αναφοράς για το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ της Παρασκευής, μαζί με το γενικό πλαφόν στις συναλλαγές στη χονδρική αγορά.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η τιμή της μεγαβατώρας εκτινάχθηκε από τα 80 ευρώ τον Ιούνιο στα 340 ευρώ τον Αύγουστο μετά τη μείωση και τελικά τη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου στη Γερμανία. Αν και στη συνέχεια οι τιμές υποχώρησαν, καθώς οι αποθήκες στην ΕΕ έχουν γεμίσει σε ποσοστό περίπου 90%, παραμένουν πολύ υψηλές – κοντά στα 200 ευρώ – λόγω της ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο δείκτης TTF δεν είναι αντιπροσωπευτικός της αγοράς, επειδή οι τιμές δεν λαμβάνουν υπόψη τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες έχουν αυξηθεί θεαματικά φέτος. Και γι’ αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο καταγραφής των συναλλαγών σε LNG, με βάση το οποίο θα υπάρχει ένας συμπληρωματικός δείκτης τιμών.

Σύμφωνα με τον Economist, οι τιμές που πληρώνονται για τα φορτία LNG είναι ελαφρά χαμηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο του ‘Αμστερνταμ, κάτι που σημαίνει ότι οι αγοραστές πληρώνουν περισσότερο όταν χρησιμοποιούν τον δείκτη TTF. Για παράδειγμα, στις 14 Σεπτεμβρίου το κόστος της μεγαβατώρας στην αγορά της Ισπανίας, η οποία βασίζεται κυρίως στο LNG, ήταν 171 ευρώ έναντι 218 ευρώ του TTF. Ωστόσο, ο Economist σημειώνει ότι οι διαφορές αυτές δεν αναμένεται κρατήσουν για πολύ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει αναφερθεί και σε μία ενδεχόμενη προσαρμογή του δείκτη τιμών αερίου στην Ευρώπη στον δείκτη τιμών της Ασίας, η οποία επίσης καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της με φορτία LNG.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Juno έκανε το κοντινότερο πέρασμα από τον δορυφόρο Ευρώπη του Δία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο δορυφόρος Ευρώπη. Πηγή φωτογραφίας: NASA - JPL - Caltech - SWRI - MSSS

Το σκάφος Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε στις 29 Σεπτεμβρίου σε απόσταση μόνο 352 χιλιομέτρων από τον δορυφόρο Ευρώπη του Δία, τραβώντας νέες λεπτομερείς φωτογραφίες από την επιφάνεια της, τις καλύτερες και κοντινότερες που έχουν τραβηχτεί από διαστημοσυσκευή εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Είναι συνολικά η τρίτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πλησιάζει την παγωμένη Ευρώπη σε απόσταση μικρότερη των 500 χιλιομέτρων. Η τελευταία φορά ήταν η προσέγγιση του Galileo το 2000.

Κατά το πέρασμα του, το Juno εκινείτο με ταχύτητα περίπου 24 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, είχε συνεπώς ένα χρονικό “παράθυρο” μόνο δύο ωρών για να συλλέξει δεδομένα και να φωτογραφίσει τον δορυφόρο.

Οι επιστήμονες της NASA θα συγκρίνουν τώρα αυτές τις φωτογραφίες με παλαιότερες πριν τουλάχιστον δύο δεκαετίες, για να δουν κατά πόσο η επιφάνεια της Ευρώπης έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα, καθώς είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα δυναμικό γεωλογικό σώμα.

Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής Europa Clipper που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει εκεί το 2030.

Θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενεί ζωή κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ένας τεράστιος και βαθύς ωκεανός.

Η Ευρώπη έχει διάμετρο περίπου 3.100 χιλιομέτρων και έχει το 90% του μεγέθους της Σελήνης. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της είναι οι θεαματικοί και πανύψηλοι πίδακες νερού που εκτινάσσονται περιοδικά από ρωγμές στην επιφάνεια της.

Το Juno εκτοξεύθηκε το 2011 και έφθασε στο σύστημα του Δία το 2016, όπου βρίσκεται έκτοτε. Το σκάφος είχε κάνει το 2021 ένα κοντινό πέρασμα από έναν άλλο μεγάλο δορυφόρο, τον Γανυμήδη, ενώ αναμένεται να κάνει κάτι ανάλογο στον ηφαιστειακά ενεργό δορυφόρο Ιώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων: Αύξηση 188% των ατόμων άνω των 65 ετών προβλέπεται μέχρι το 2050

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πριν 32 χρόνια, το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία φέτος αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων στην ενεργό γήρανση, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως με βάση τις προοπτικές μελέτες για τη δημογραφική γήρανση.

Οι αριθμοί που ακολουθούν, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει πιο αντιληπτό το πρόβλημα.

Με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2010 μέχρι το 2050, προβλέπεται αύξηση 188% για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 351% για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών και 1004% για τα άτομα που ξεπερνούν τα 100 χρόνια.

Αυτές οι εντυπωσιακές αυξήσεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με μία αύξηση μόλις 22% του γενικού πληθυσμού ηλικίας από 0-64 ετών για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που δυνητικά θα μπορούσαν να δουλέψουν) θα μειωθεί από 7 εκατομμύρια το 2015 σε 4,8-5,5 εκατομμύρια το 2050. Ο πραγματικός οικονομικά ενεργός πληθυσμός θα μειωθεί από 4,7 εκατομμύρια το 2015 σε 3-3,7 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰), μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).

Σαν αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευσης, υπολογίζεται ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρια το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρια το 2050. Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια σήμερα σε 1,4 εκατομμύρια (αισιόδοξο σενάριο) έως 1 εκατομμύριο (απαισιόδοξο σενάριο) το 2050. Το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας είχαν έναν τουλάχιστον αλλοδαπό γονιό.

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,26, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,49.

Επισημαίνεται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητας να είναι πάνω από 2,1.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού!

Αντίθετα, το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 0-14 ετών είναι σήμερα περίπου 14% και αναμένεται να υποχωρήσει το 2050 στο 10-12%. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951 και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί και να αγγίξει τα 50 έτη.

Αυτή η δημογραφική γήρανση – κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΗΕ κήρυξε επίσημα τη δεκαετία 2021-2030 ως «Δεκαετία υγιούς γήρανσης», μία πρωτοβουλία παγκόσμιας συνεργασίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της «λειτουργικής ικανότητας» των ηλικιωμένων και της μακροζωίας, αλλά με υγιή και ευχάριστο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Παραλύει το σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω απεργίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η Network Rail ανέφερε ότι μόλις το 11% των δρομολογίων της θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν θα υπάρχουν καθόλου τρένα. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δεκάδες χιλιάδες σιδηροδρομικοί από τρία συνδικάτα πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, τη μεγαλύτερη του κλάδου εδώ και δεκαετίες στη Βρετανία, με αιτήματα που αφορούν μισθολογικές αυξήσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Η φετινή χρονιά έχει σημαδευτεί από εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Βρετανία, στις οποίες συμμετείχαν εργαζόμενοι στις μεταφορές και τα ταχυδρομεία μέχρι δικηγόροι, καθώς η αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με τους διογκωμένους λογαριασμούς ενέργειας εξανεμίζουν τους μισθούς.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται κοντά σε υψηλό 40 ετών, γύρω στο 10%, τα εργατικά συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι οι προσφορές των εργοδοτών ισοδυναμούν με μειώσεις μισθών σε πραγματικούς όρους.

«Δεν έχουμε λάβει προσφορές από καμιά εταιρεία που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο», τόνισε χθες Παρασκευή ο Μικ Λιντς, γενικός γραμματέας του συνδικάτου RMT, στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV. «Όλες αυτές οι εταιρείες αποκομίζουν κέρδη από τους σιδηροδρόμους αυτήν τη στιγμή, τεράστια κέρδη, αλλά ζητούν από τα μέλη μας να υπαναχωρήσουν από τα μισθολογικά τους αιτήματα», συμπλήρωσε.

Αντιπροσωπεία του συνδικάτου RMT συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη νέα υπουργό Μεταφορών της Βρετανίας Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, με τον Μικ Λιντς να χαρακτηρίζει «ενθαρρυντικές» τις συνομιλίες.

Συνολικά, περισσότεροι από 50.000 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι που εκπροσωπούνται από τα συνδικάτα RMT, ASLEF και TSSA συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία του Σαββάτου, η οποία θα παραλύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας.

Η Network Rail, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου και των συναφών υποδομών της χώρας, έχει χαρακτηρίσει την απεργία «αχρείαστη και επιζήμια», επισημαίνοντας ότι η τελευταία πρότασή της αφορούσε μισθολογική αύξηση 8% σε διάστημα δύο ετών, μαζί με επιδόματα.

Ανέφερε επίσης ότι μόλις το 11% των δρομολογίων της θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν θα υπάρχουν καθόλου τρένα.

Η απεργία των σιδηροδρομικών πραγματοποιείται λίγες ημέρες έπειτα από εκείνη 115.000 ταχυδρομικών υπαλλήλων και τις διαδηλώσεις υπέρ των απεργών σε διάφορες πόλεις της χώρας, με την υποστήριξη πολλών συνδικάτων και βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πόλεις του κόσμου ανεβάζουν θερμοκρασία 29% ταχύτερα από την ύπαιθρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι πόλεις στην Ασία - την ήπειρο με τις περισσότερες μεγαλουπόλεις - είναι αυτές που θερμαίνονται πιο γρήγορα παγκοσμίως. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η θερμοκρασία των πόλεων του πλανήτη αυξάνεται με μέσο ρυθμό μισού (0,5) βαθμού Κελσίου ανά δεκαετία, συγκεκριμένα κατά 0,56 βαθμούς τη μέρα και 0,43 τη νύχτα.

Η αύξηση αυτή είναι κατά 29% ταχύτερη σε σχέση με την μέση άνοδο της θερμοκρασίας ανά δεκαετία στις περιοχές της υπαίθρου (0,4 βαθμοί τη μέρα και 0,37 τη νύχτα), δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερο αστικό πράσινο, με φύτεμα πιο πολλών δέντρων, επέκταση των κήπων και άλλες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μπει ένα “φρένο” στην επιταχυνόμενη υπερθέρμανση των αστικών κέντρων στη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Γουενφένγκ Τσαν του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ στην Κίνα και Σουχούι Λι του Πανεπιστημίου Γιέλ στις ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος “Communications Earth & Environment”, ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα θερμοκρασιών για περισσότερα από 2.000 κέντρα πόλεων κατά την περίοδο 2002-2021 και τα σύγκριναν με θερμοκρασίες επαρχιακών-αγροτικών περιοχών.

Η μελέτη έδειξε ότι οι μεγαλουπόλεις ανεβάζουν θερμοκρασία πιο γρήγορα (0,69 βαθμοί ανά δεκαετία κατά μέσο όρο) από τις μικρότερες πόλεις (0,41 βαθμοί).

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι είναι ο παράγων που συμβάλλει περισσότερο σε αυτή την υπερθέρμανση των αστικών συγκροτημάτων (στο 90% των περιπτώσεων), καθώς επίσης η ολοένα μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων, ιδίως στις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα και την Ινδία.

Γενικότερα, οι πόλεις στην Ασία – την ήπειρο με τις περισσότερες μεγαλουπόλεις – είναι αυτές που θερμαίνονται πιο γρήγορα παγκοσμίως, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

Οι πόλεις στην Ευρώπη είναι αυτές με τη μικρότερη ημερήσια άνοδο της θερμοκρασίας διαχρονικά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το πρασίνισμα των ευρωπαϊκών πόλεων αντισταθμίζει κατά 0,13 βαθμούς Κελσίου την μέση άνοδο της θερμοκρασίας ανά δεκαετία, κάτι που δείχνει τη δυνατότητα των χώρων αστικού πρασίνου να αποτελέσουν αντίβαρο στην κλιματική αλλαγή και στην άνοδο της θερμοκρασίας στις πόλεις.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι κάτοικοι των πόλεων βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη θερμική έκθεση στα διάρκεια των καυσώνων λόγω του φαινομένου της “αστικής θερμικής νησίδας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη υγρού νερού στον Άρη

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο νότιος πόλος του Άρη. Πηγή φωτογραφίας: ESA Mars Express / ESA - DLR - FU Berlin - Bill Dunford

Μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων ανακοίνωσε ότι αποκάλυψε νέες ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή κάτω από το κάλυμμα πάγου στο νότιο πόλο του Άρη.

Οι νέες εκτιμήσεις συνάδουν με παλαιότερες μετρήσεις ραντάρ που “βλέπουν” κάτω από τη επιφάνεια του πάγου και οι οποίες είχαν αρχικά ερμηνευθεί ότι έδειχναν την πιθανότητα υγρού νερού από κάτω.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ ‘Αρνολντ του Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας Scott του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας “Nature Astronomy”, χρησιμοποίησαν δορυφορικές μετρήσεις σχετικά με το σχήμα της ανώτερης επιφάνειας του στρώματος πάγου, προκειμένου να προβλέψουν, με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, κατά πόσο μπορεί ένας όγκος νερού κάτω από το πολικό στρώμα πάγου να επηρεάζει την άνωθεν παγωμένη επιφάνεια.

“Ο συνδυασμός των νέων τοπογραφικών δεδομένων, των αποτελεσμάτων του υπολογιστικού μοντέλου μας και των στοιχείων του ραντάρ καθιστούν πλέον πολύ πιο πιθανό ότι τουλάχιστον μια περιοχή υποπαγετωνικού υγρού νερού υπάρχει σήμερα στον ‘Αρη και ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι ακόμη γεωθερμικά ενεργός, προκειμένου να διατηρείται το νερό σε υγρή μορφή κάτω από το παγοκάλυμμα“, δήλωσε ο ‘Αρνολντ.

Όπως η Γη, ο Άρης διαθέτει στρώματα παχιού πάγου και στους δύο πόλους του, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν συνολικό όγκο ανάλογο με το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

Αντίθετα με τον πλανήτη μας όμως, όπου κάτω από το πολικό παγοκάλυμμα μπορεί να υπάρχουν κανάλια γεμάτα νερό ή ακόμη και μεγάλες λίμνες, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι κάτω από την πολική παγοκάλυψη του Άρη δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από στερεός πάγος λόγω του πολύ ψυχρού αρειανού κλίματος.

Το 2018 για πρώτη φορά στοιχεία από το ραντάρ MARSIS του δορυφόρου Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη, έδειξαν ότι μια περιοχή στη βάση του πάγου κάτω από το νότιο αρειανό πόλο, ανακλούσε έντονα το σήμα του ραντάρ, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη για την ύπαρξη υγρού νερού κάτω από τους πάγους.

Η ανάλυση των νέων στοιχείων από τον δορυφόρο Mars Global Surveyor της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), σχετικά με την τοπογραφία του πολικού καλύμματος του νοτίου πόλου, αποκάλυψε μια επιφάνεια μήκους 10 έως 15 χιλιομέτρων, η οποία διαφέρει από τη γύρω περιοχή και φέρει ενδείξεις για την ύπαρξη νερού – ίσως και παγωμένης λίμνης – από κάτω, κάτι που ενισχύεται από τους υπολογισμούς και τις προσομοιώσεις του ειδικού υπολογιστικού μοντέλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα πριν

Έκτακτα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ώρες πριν

Σύσκεψη Δ.Σ. Κοινοτήτων – μελών της ΟΕΚ από τη Βαυαρία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες πριν

Το Juno έκανε το κοντινότερο πέρασμα από τον δορυφόρο Ευρώπη του Δία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ21 ώρες πριν

Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές και στήριξη των Ελλήνων υποψηφίων για το νέο Συμβούλιο Κοινωνικής Ένταξης και Μετανάστευσης της Νυρεμβέργης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ21 ώρες πριν

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων: Αύξηση 188% των ατόμων άνω των 65 ετών προβλέπεται μέχρι το 2050

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες πριν

Βρετανία: Παραλύει το σιδηροδρομικό δίκτυο λόγω απεργίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ24 ώρες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση της Π.Ο.Ε. με θέμα «Μνήμη, καταλλαγή και δημιουργική συνύπαρξη»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Οι πόλεις του κόσμου ανεβάζουν θερμοκρασία 29% ταχύτερα από την ύπαιθρο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη υγρού νερού στον Άρη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες πριν

Η Κάλυμνος, ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός της Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ημέρες πριν

Γερμανία: Τι πρέπει να ξέρετε πριν πάτε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 εβδομάδα πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Τα λάθη των οδηγών με τη χρήση του συμπλέκτη κατά την οδήγηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

Δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

Οι λόγοι που οι οδηγοί επιλέγουν SUV και τετρακίνητα οχήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μέτρα 65 δις ευρώ κατά του υψηλού πληθωρισμού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Το Oktoberfest επέστρεψε μετά από δύο χρόνια απουσίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Στο φως «υποθαλάσσιο μουσείο» έξι ναυαγίων στην Κάρπαθο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Ο αγωγός Nord Stream κλείνει επ’ αόριστον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες πριν

Αναβαθμίστηκε η προοπτική των αυτόνομων οχημάτων

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV2 έτη πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement