ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στις ΗΠΑ λόγω της ανάπτυξης δικτύων 5G

Μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν να ανασχεδιάσουν ή να ματαιώσουν πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την ανάπτυξη δικτύων 5G η οποία έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσαν πως θα καθυστερήσουν τμήματα αυτής της ανάπτυξης.
Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει προειδοποιήσει πως ενδεχόμενες παρεμβολές από τα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ραδιοενδείκτη υψομέτρου, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσγειώσεις με κακοκαιρία σε ορισμένα αεριωθούμενα, και αεροπορικές εταιρείες λένε πως το Boeing 777 είναι μεταξύ των μοντέλων στα οποία επικεντρώθηκε αρχικά η προσοχή.
Παρά την ανακοίνωση από τις εταιρείες AT&T και Verizon ότι θα αναστείλουν την ανάπτυξη δικτύων 5G κοντά σε αεροδρόμια, αρκετές αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν στην ακύρωση πτήσεων ή άλλαξαν το μοντέλο των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν στις πτήσεις αυτές.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η FAA άρχισε να επικαιροποιεί τις οδηγίες της για το ποια αεροδρόμια και ποια μοντέλα αεροσκαφών θα επηρεαστούν, σε μια κίνηση που αναμένεται ότι θα μειώσει δραματικά τον αντίκτυπο των σχεδόν 1.500 ειδοποιήσεων για περιορισμούς εξαιτίας της 5G που έχουν εκδοθεί από τη ρυθμιστική αρχή.
Η αεροπορική εταιρεία που έχει τα περισσότερα Boeing 777, η Emirates του Ντουμπάι, έχει ανακοινώσει πως αναστέλλει τις πτήσεις σε εννέα προορισμούς στις ΗΠΑ από τις 19 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών 5G.
Οι πτήσεις της Emirates προς το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, το Λος Άντζελες και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον θα συνεχιστούν.
Η American Airlines ανακοίνωσε ότι είχε μερικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, ως συνέπεια της προσφοράς υπηρεσιών 5G σε αμερικανικά αεροδρόμια, αλλά και μερικές πρόσθετες επιπτώσεις στον στόλο των περιφερειακών αεροσκαφών της.
Ο Ντέιβιντ Σέιμουρ υπεύθυνος επιχειρησιακής λειτουργίας της American Airlines ενημέρωσε τους εργαζόμενους της εταιρίας ότι αναμένει ότι η FAA θα προχωρήσει σύντομα, στην έκδοση επικαιροποιημένων επιχειρησιακών προϋποθέσεων για τα αεροσκάφη Airbus και τους περιφερειακούς στόλους. Οι νέες αυτές επιχειρησιακές προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην αναφερόμενη αεροπορική εταιρία να δραστηριοποιείται κανονικά στα περισσότερα αεροδρόμια.
Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, οι All Nipon Airways και η Japan Airlines, ανακοίνωσαν πως θα μειώσουν τις πτήσεις των Boeing 777. Η ANA ανακοίνωσε πως ματαιώνει μερικές πτήσεις στις ΗΠΑ ή πως αλλάζει τα αεροσκάφη που τις πραγματοποιούν.
Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως ματαίωσε μια πτήση από τη Φραγκφούρτη στο Μαϊάμι και πως αλλάζει τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί σε μερικές πτήσεις στις ΗΠΑ, από Boeing 747-8, σε 747-400.
Η Austrian Airlines, θυγατρική της Lufthansa, θα αντικαταστήσει το Boeing 777 που χρησιμοποιεί στο δρομολόγιό της προς το Νιούαρκ με ένα Boeing 767.
Η αεροπορική εταιρία Korean Air ανακοίνωσε ότι θα επιχειρεί με αεροσκάφη 777 και 747 σε πτήσεις προς αεροδρόμια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της, μετά τις νέες οδηγίες που έλαβε από την FAA αναφορικά με τις υπηρεσίες 5G σε αμερικανικά αεροδρόμια. Η China Airlines της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως θα επαναπρογραμματίσει μερικές πτήσεις και η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει διάφορους τύπους αεροσκαφών, εφόσον χρειαστεί.
Οι αεροπορικές εταιρείες επισημαίνουν πως ενεργούν απαντώντας σε μια ειδοποίηση από την Boeing, σύμφωνα με την οποία τα σήματα 5G μπορεί να δημιουργήσουν παρεμβολές στον ραδιοενδείκτη υψομέτρου στα 777.
Εκπρόσωπος της Boeing δεν προέβη άμεσα σε σχόλιο.
Πέρυσι το 777 ήταν το δεύτερο επιβατικό αεροπλάνο με καμπίνα με δύο διαδρόμους που χρησιμοποιήθηκε πέρισσότερο για πτήσεις προς και από αμερικανικά αεροδρόμια, εκτελώντας περίπου 210.000 πτήσεις, λιγότερες μόνο από το 767, σύμφωνα με δεδομένα από τον ιστότοπο FlightRadar24.
Η Air India, η οποία εξυπηρετεί τέσσερις προορισμούς στις ΗΠΑ με Boeing 777, ανακοίνωσε πως οι πτήσεις αυτές θα μειωθούν ή θα αλλάξει ο τύπος του αεροσκάφους που χρησιμοποιείται σ’ αυτές.
Η British Airways επέλεξε να αλλάξει το αεροσκάφος που χρησιμοποιεί για την καθημερινή πτήση της στο Λος Άντζελες, από το συνηθισμένο Boeing 777, σε ένα Airbus A3870, είπαν στο Ρόιτερ δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2500 εποχικών πυροσβεστών

Ο διαγωνισμός αφορά την πρόσληψη 2500 ιδιωτών ως πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη παροδικής φύσης αναγκών στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Η σύμβαση, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη θα διαρκεί έως την 30η Νοεμβρίου κάθε έτους με δυνατότητα επαναπρόσληψης έως πέντε συνεχείς αντιπυρικές περιόδους. Ωστόσο, ειδικά για το τρέχον έτος, δηλαδή το 2025, ημερομηνία λήξης της σύμβασης ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2025.
Σύμφωνα με την προκήρυξη ο αριθμός των προσλαμβανόμενων καλύπτεται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες από τις ακόλουθες κατηγορίες:
Κατηγορία Α΄ – Ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης – διάσωσης. Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής εκτελούν ανάλογα καθήκοντα με αυτά των πυροσβεστικών υπαλλήλων και ιδίως στην πρόληψη-καταστολή δασικών πυρκαγιών, στις διασώσεις, στην επάνδρωση πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και στη στελέχωση πυροφυλακίων.
Κατηγορία Β΄ – Ειδικότητα οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων. Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής πρέπει να έχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης τουλάχιστον Γ΄ κατηγορίας. Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής εκτελούν ανάλογα καθήκοντα με αυτά των οδηγών πυροσβεστικών οχημάτων και όταν απαιτείται, ασκούν και τα λοιπά πυροσβεστικά καθήκοντα της κατηγορίας Α.
Οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με ειδικότητα οδηγού πυροσβεστικού οχήματος, ασκούν τα καθήκοντα τους, μόνο, εφόσον κατέχουν υπηρεσιακή άδεια ικανότητας οδηγού πυροσβεστικού οχήματος.
Σημειώνεται ότι όπως τονίζεται στην προκήρυξη αναφορικά με τα ηλικιακά κριτήρια, οι υποψήφιοι της κατηγορίας Α΄ δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους και οι υποψήφιοι της Κατηγορίας Β΄ το 50ο έτος, αντίστοιχα, κατά το χρόνο προκήρυξης του διαγωνισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2500 εποχικών πυροσβεστών
- Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο
- Σουηδία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου
- Παράταση των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία
- Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο

Πορεία που προγραμμάτιζαν ακροδεξιοί στο Βερολίνο τερματίστηκε πρόωρα χθες Σάββατο, όταν χιλιάδες αντιδιαδηλωτές απέκλεισαν τη διαδρομή που σχεδίαζαν να πάρουν.
Οι οργανωτές ακύρωσαν την πορεία έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες, αφού οι συμμετέχοντες διένυσαν μικρή απόσταση από το σημείο συγκέντρωσης, στον σταθμό του τρένου Όστκροϊτς, σύμφωνα με την αστυνομία.
Κατά τις εκτιμήσεις της γερμανικής αστυνομίας, περίπου 850 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την κινητοποίηση με κεντρικό σύνθημα «υπέρ του νόμου και της τάξης, εναντίον του ακροαριστερού εξτρεμισμού και της βίας με πολιτικά κίνητρα».
Οι διοργανωτές ανέμεναν 1.200 συμμετέχοντες. Παράλληλα, η βερολινέζικη αστυνομία έκανε λόγο για 2.000 ως 5.000 αντιδιαδηλωτές.
Καταγράφηκαν όχι λιγότερες από δεκαπέντε αντιδιαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων στη διαδρομή που επρόκειτο να κάνει η πορεία των ακροδεξιών στη συνοικία Φρίντριχσαϊν.
Αναπτύχθηκαν κάπου 1.500 αστυνομικοί για να εγγυηθούν πως δεν θα ξεσπούσαν επεισόδια, πάντα κατά την υπηρεσία τους.
Παρά την παρουσία των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και τις εκκλήσεις στις δυο πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, σημειώθηκαν επανειλημμένες συμπλοκές, ενώ έγιναν και αρκετές συλλήψεις.
Σημειώνεται ότι ήταν η τρίτη συγκέντρωση ακροδεξιών με τον ίδιο τίτλο στο Βερολίνο από τον Δεκέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2500 εποχικών πυροσβεστών
- Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο
- Σουηδία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου
- Παράταση των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία
- Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σουηδία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου

Η σουηδική αστυνομία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Τα παραπάνω πρότεινε η κυβέρνηση της Σουηδίας, καθώς αναζητά νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει ένα κύμα βίαιων εγκλημάτων που συγκλονίζει τη σκανδιναβική χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ο προτεινόμενος νόμος θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό ή την αναγνώριση ατόμων που συνδέονται με σοβαρά εγκλήματα, όπως εμπορία ανθρώπων, απαγωγές και δολοφονίες.
«Για να αντιμετωπίσει το έγκλημα συμμοριών και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην κοινωνία, η αστυνομία πρέπει να έχει πρόσβαση σε αποτελεσματικά εργαλεία», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ σε ανακοίνωσή του.
Η Σουηδία μαστίζεται από βία συμμοριών για πάνω από μια δεκαετία και κατέγραψε μακράν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό περιστατικών θανατηφόρας βίας με χρήση όπλων στην ΕΕ το 2023, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία.
Το φαινόμενο αυτό επισκιάζει τα υπόλοιπα ζητήματα της σουηδικής πολιτικής σκηνής, οδηγώντας την άνοδο στην εξουσία ενός κυβερνητικού συνασπισμού με την υποστήριξη της ακροδεξιάς.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι ο νέος νόμος, ο οποίος πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2026 εφόσον εγκριθεί, θα συμμορφώνεται με τους νόμους περί προσωπικής ακεραιότητας και θα χρησιμοποιείται μόνο σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2500 εποχικών πυροσβεστών
- Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο
- Σουηδία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου
- Παράταση των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία
- Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παράταση των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία

Παράταση δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στις εγγραφές για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας.
Η παράταση είναι έως τις 31 Μαρτίου 2025 για εγγραφές στο σχολικό έτος 2025-26.
Οι διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης τους και οι διευθυντές/ντριες των Δημόσιων και Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, να μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2500 εποχικών πυροσβεστών
- Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο
- Σουηδία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου
- Παράταση των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία
- Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών

Νέα μελέτη, με επικεφαλής το MIT, διαπιστώνει ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική «επουλώνεται», ως άμεσο αποτέλεσμα των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.
Στο παρελθόν, επιστήμονες έχουν παρατηρήσει σημάδια ανάκαμψης του όζοντος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature, είναι η πρώτη που δείχνει με υψηλή στατιστική βεβαιότητα ότι αυτή η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στη μείωση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον, έναντι άλλων επιδραστικών παραγόντων, όπως η φυσική μεταβλητότητα του καιρού ή οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη στρατόσφαιρα.
Στη στρατόσφαιρα της Γης, το όζον είναι ένα φυσικό αέριο που προστατεύει τον πλανήτη μας από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.
Το 1985, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια «τρύπα» στο στρώμα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, η οποία άνοιξε κατά τη διάρκεια της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Αυτή η εποχική μείωση του όζοντος επέτρεπε στις υπεριώδεις ακτίνες να φτάνουν σταδιακά μέχρι την επιφάνεια της Γης, οδηγώντας σε καρκίνο του δέρματος και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
Στη νέα μελέτη, η ομάδα του MIT χρησιμοποίησε μια ποσοτική προσέγγιση για να προσδιορίσει την αιτία της ανάκαμψης του όζοντος στην Ανταρκτική. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με προσομοιώσεις της ατμόσφαιρας της Γης και δημιούργησαν πολλαπλές προσομοιώσεις της ίδιας παγκόσμιας ατμόσφαιρας, υπό διαφορετικές συνθήκες εκκίνησης.
Στη συνέχεια μελέτησαν δορυφορικές παρατηρήσεις της τρύπας του όζοντος στην Ανταρκτική από το 2005 ως σήμερα.
Αν η τάση συνεχιστεί οι ερευνητές προβλέπουν ότι σύντομα θα υπάρξει ένα έτος, οπότε το στρώμα του όζοντος θα παραμείνει εντελώς ανέπαφο και τελικά η τρύπα του όζοντος θα παραμείνει κλειστή για πάντα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2500 εποχικών πυροσβεστών
- Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο
- Σουηδία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου
- Παράταση των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία
- Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ενέκρινε την άρση του φρένου χρέους

To Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) ενέκρινε την τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία θα επιτρέψει την άρση του «φρένου χρέους» και τον επιπλέον δανεισμό για την χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών και υποδομών, όπως εισηγήθηκαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).
Με 53 από τις 69 ψήφους υπέρ των αλλαγών, η εισήγηση εξασφάλισε τα απαιτούμενα 2/3 (46 ψήφους) της Άνω Βουλής και απομένει μόνο η υπογραφή του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκειμένου να επισημοποιηθούν οι αποφάσεις σχετικά με τον δανεισμό σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Γερμανίας και την δημιουργία ειδικού κονδυλίου τουλάχιστον 400 δισεκατομμυρίων για τις αμυντικές δαπάνες.
Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, επίσης με πλειοψηφία των 2/3.
Υπέρ των αλλαγών ψήφισαν και το Μεκλεμβούργο-Πομερανία και η Βρέμη, όπου συγκυβερνούν το SPD και η Αριστερά, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της.
Η συγκατάθεση των κρατιδίων με SPD, CDU, CSU και Πράσινους στις κυβερνήσεις θεωρείτο από την αρχή βέβαιη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 2500 εποχικών πυροσβεστών
- Ακυρώθηκε πορεία ακροδεξιών στο Βερολίνο
- Σουηδία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου
- Παράταση των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία
- Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στην παγκόσμια μείωση των χημικών ουσιών
You must be logged in to post a comment Login