Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες στη βορειότερη πόλη του κόσμου

Δημοσιεύθηκε

στις

«Καλησπέρα από το Νορίλσκ, παιδιά! Τώρα εδώ είναι σαν καλοκαίρι, περίπου εννιά βαθμούς κάτω από το μηδέν, και ο καιρός είναι πολύ ωραίος. Ελπίζω να σας αρέσει η πόλη μας», λέει, σε άψογα ελληνικά, στο μικρής διάρκειας βίντεο που μας έστειλε από τον Αρκτικό Κύκλο, ο Σεργκέι Ουχανίωφ.

Εκεί, στην «παγωμένη στέγη» του πλανήτη, πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Μόσχα, το Νορίλσκ, όπου ο χειμώνας περνάει δίχως ήλιο και το καλοκαίρι με λευκές νύχτες, η γαλανόλευκη σημαία κυματίζει, προδίδοντας την ελληνική παρουσία στη βορειότερη πόλη του κόσμου.

Ο Σεργκέι, η Ελένη και η Κασσάνδρα κρατούν τα ηνία της ελληνικής κοινότητας στο πολικό Νορίλσκ, μια βιομηχανική πόλη πάνω στον Αρκτικό Κύκλο, που ιδρύθηκε από τον Στάλιν στη δεκαετία του ’30 (1935), με ανθρώπους που εστάλησαν εκεί είτε με κίνητρο το «μακρύ ρούβλι» (υψηλό μισθό), είτε ως «κάτοικοι των στρατοπέδων καταναγκαστική εργασίας», τα γνωστά Γκουλάγκ.

Το Νορίλσκ είναι μια πόλη 250.000 κατοίκων, που είναι μετακινούμενοι. Κάθε χρόνο, με αεροπλάνα, που είναι σχεδόν η μοναδική συγκοινωνία, αλλά και για δυο καλοκαιρινούς μήνες με πλοίο, φτάνουν στην πόλη καινούριοι κάτοικοι, ενώ οι παλαιοί μαζεύουν τις βαλίτσες και επιστρέφουν στην ηπειρωτική χώρα, στα ενδότερα της Ρωσίας!

Η Έλενα Μπογκατσένκο βρέθηκε στο Νορίλσκ το 1996, ο Σεργκέι Ουχανιώφ το 2006 και η Κασσάνδρα Κιγιαντζοπούλο το 2010. Ο καθένας εξ αυτών έχει τη δική του ιστορία και όλοι μαζί πορεύονται μια κοινή διαδρομή, μέςω του Ελληνικού Συλλόγου που ίδρυσαν.

«Αυτές τις ημέρες, το σκοτάδι αρχίζει να αποχωρεί. Η πολική νύχτα, που ξεκίνησε από τις 30 Νοεμβρίου, αποχωρεί από τις 13 Ιανουαρίου. О ήλιος εμφανίζεται, αλλά μόνο στον ορίζοντα, ενώ στην πόλη δεν φαίνεται καθόλου», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σεργκέι Ουχανιώφ και δηλώνει περήφανος που πριν από δεκατέσσερα χρονιά υπήρξε εμπνευστής και ένας από τους δημιουργούς του Ελληνικού Συλλόγου στο Νορίλσκ.

«Ο Σεργκέι Ουχανιώφ, αν και Ρώσος, είναι ένθερμος φιλέλληνας. Μόλις έμαθε ότι είμαι ελληνικής καταγωγής, επέμεινε να βρούμε και άλλους Έλληνες στο Νορίλσκ και να ιδρύσουμε τον πρώτο και μοναδικό Ελληνικό Σύλλογο στον Αρκτικό Κύκλο, πράγμα που καταφέραμε το 2007», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έλενα Μπογκατσένκο, πρώτη πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ η 40χρονή Κασσάνδρα Κιγιαντζοπούλο, που εκλέχθηκε πριν από τρεις μήνες νέα πρόεδρος, πιστεύει πως θα καταφέρει να προσελκύσει στον σύλλογο και περισσοτέρους ελληνικής καταγωγής κατοίκους του Νορίλσκ.

«Γνωρίζω, μέχρι στιγμής, περίπου 100 ανθρώπους με ελληνικές ρίζες. Δεν είναι όλοι μέλη του συλλόγου μας, έχουμε δρόμο μπροστά να διανύσουμε», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το «Ρωσόπουλο από το Παντικάπαιον», αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Νορίλσκ

Ο Σεργκέι Ουχανιώφ εργάστηκε για 15 χρόνια στη Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Εταιρεία «Norilsk Nickel» και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον σύλλογο, από τη θέση του αντιπροέδρου. «Επέμενα να δημιουργήσουμε τον ελληνικό σύλλογο, με πρώτο μέλημα τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας. Όσο περίεργο και να φανεί, τα ελληνικά τα έμαθα τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα, με μείον 40 και μείον 60 βαθμούς στο Νορίλσκ», λέει.

Ο Σεργκέι Ουχανιώφ ετοιμάζεται τώρα να φύγει από το Νορίλσκ και να επιστρέψει στην Κριμαία, την ιδιαίτερη πατρίδα του. «Έχω και μία άλλη πατρίδα, πνευματική, την Ελλάδα. Η ζωή μου κυμαίνεται μεταξύ Κριμαίας – Νορίλσκ και της Ελλάδας, με την οποία έχουμε και επιχειρηματική σχέση, αφού η σύζυγός μου διευθύνει την εταιρεία μας, με έδρα την Κριμαία, και την επωνυμία “Καλαμάτα”. Προμηθεύουμε την ελληνική ελιά για όλη τη Ρωσία», λέει ο Σεργκέι Ουχανιώφ.

Στην Ελλάδα έκανε πολλές φιλίες και μπορεί ώρες να μιλάει γι’ αυτές. «Ο Κώστας, η Βιολέτα (…) Ο Νίκος Τριάδος και η Κατερίνα Μάινα, μου άνοιξαν τη ψυχή του Έλληνα. Αυτό δεν αγοράζεται με κανένα τουριστικό πακέτο», λέει και μας αποκαλύπτει: «Από μικρός ήξερα ότι η Ελλάδα ανήκει και σε μένα, το Ρωσόπουλο».

Βυθισμένος στην ελληνική μυθολογία – γεννημένος στην πόλη Κερτς – από παιδί άκουγα, ότι η πατρίδα μου λεγόταν Pantikopey (σ.σ. στην αρχαία Ελλάδα, το Κερτς στην ανατολική Κριμαία λεγόταν Παντικάπαιον). Ό,τι ελληνικό στον τόπο μου, το “υιοθετούσα” και φυσικά από μικρό παιδί έψαχνα δάσκαλο να μου μάθει ελληνικά».

Πολύ αργότερα, νέος πια, ο Σεργκέι Ουχανιώφ υπηρετούσε στο πλοίο Azov BDK* του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, περνώντας δεκάδες φορές πέρα από τον Αιγαίο και παρατηρώντας τα ελληνικά νησιά, ονειρευόταν να επισκεφτεί την Ελλάδα. «Το 1998 πραγματοποιήθηκε το όνειρό μου. Ήρθαμε στην Πύλο με το πλοίο. Εκεί έμαθα τις πρώτες μου ελληνικές λέξεις!», θυμάται. 

Σε υπερβόρειες συνθήκες, μαθαίναμε ελληνικά

Η Έλενα Μπογκατσένκο επέμεινε να επικοινωνήσουμε με βιντεοκλήση, για να μας δείξει την ελληνική γωνιά του διαμερίσματός της στο Νορίλσκ, όπου αντικρίσαμε αντικείμενα, πίνακες και σουβενίρ, καθώς και κεντήματα από την Ελλάδα. Ακούει όλη μέρα «Ράδιο Καλαμάτα» (έχει φίλους εκεί) και «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ακούω ραδιόφωνο για την ελληνική ομιλία, άλλα περισσότερο για την ελληνική μουσική, που γαλήνευε την ψυχή μου μέσα στο ψύχος του χειμώνα», λέει η πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου επί 14 χρόνια. Ως καθηγήτρια πιάνου και απόφοιτη Ινστιτούτου Πολιτισμού στην Ουκρανία, η Ελένη Μπογκατσένκο για πολλά χρόνια ήταν διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νορίλσκ.

«Ήμουν απασχολημένη με τα πολιτιστικά όλων των εθνικοτήτων του Νορίλσκ, και δεν είχα χρόνο να σκεφτώ να οργανώσω τους λίγους Έλληνες της πόλης. Χρειάστηκε να μας σπρώξει ο φιλέλληνας Σεργκέι Ουχανιώφ. Όταν έμαθε ότι είμαι Ελληνίδα από την Αζοφική, πρότεινε να ιδρύσουμε σύλλογο και τον Δεκέμβριο 2007 με εξέλεξαν Πρόεδρο. Την ίδια χρονιά, το 2008, ξεκινήσαμε μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας. Παρόλο που δεν βρήκαμε στο Νορίλσκ δάσκαλο ελληνικής, μέλος του συλλόγου, η Λουίζα, που μάθαινε μόνη της ελληνικά από τα εγχειρίδια, μας πρότεινε, ό,τι μαθαίνει να μας το διδάσκει. Με υπομονή και επιμονή, σιγά σιγά, αρχίσαμε να γράφουμε και να διαβάζουμε ελληνικά», εξηγεί.

Το όνειρο της Έλενα Μπογκατσένκο είναι να συνεχίσει τη ζωή της στην Ελλάδα.

«Μετά από 25 χρόνια, τους σκοτεινούς χειμώνες κλεισμένη στο ζεστό διαμέρισμα, σκέφτομαι πως θέλω να ζήσω πια στην Ελλάδα. Στην Ουκρανία δεν θα επιστρέψω, λόγω της πολεμικής κατάστασης. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι πως η κόρη και ο γιος μου δεν σκοπεύουν να αφήσουν το Νορίλσκ. Εδώ μεγάλωσαν, εδώ ερωτευτήκαν και παντρευτήκαν, απέκτησαν παιδιά. Πιστεύουν, ότι η ζωή τους στο Νορίλσκ είναι εξασφαλισμένη, με καλούς μισθούς, και είναι καλή».

Μιλώντας για την Ελλάδα, όπου θέλει να μετοικήσει, η Έλενα Μπογκατσένκο θυμάται κι εξιστορεί: «Όταν, πρώτη φορά, στην Αθήνα ανέβηκα στην Ακρόπολη, πλησίασα μια στήλη, την αγκάλιασα με τα δυο μου χέρια και τη φίλησα. Ήρθε ο φύλακας και μου είπε: “κυρία, όχι!”. Δεν ήξερα ακόμα ελληνικά, άλλα το “όχι”, λέξη συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας, την κατάλαβα, αφού κάθε χρόνο εορτάζουμε με ενθουσιασμό τις εθνικές επετείους, της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα του ΟΧΙ», τονίζει.

Στο Νορίλσκ σήκωσα, για πρώτη φορά, την ελληνική σημαία

«Σε αυτό το μέρος, μακριά από την Ελλάδα, εκπλήρωσα το όνειρο μου, να κρατήσω την ελληνική σημαία σε μια εκδήλωση για τις εθνικές κοινότητες του Νορίλσκ», μας λέει η νυν πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Κασσάνδρα Κιγιαντζοπούλο.

«Στην Πάτρα, παιδί Ελλήνων παλιννοστούντων από το Καζακστάν, αριστούχα του σχολείου, το 1996, δεν μου επέτρεψαν να γίνω σημαιοφόρος, γιατί ήμουν “ξένη”… Μου έμεινε το παράπονο σε όλη τη ζωή. Παραδόξως θεραπεύτηκα στο Νορίλσκ, όταν σε μια εκδήλωση, εγώ με ελληνική παραδοσιακή στολή, κράτησα τη σημαία μας», λέει η Κασσάνδρα, με μεγάλη συγκίνηση.

Επιμένει δε, ότι το πρώτο μέλημά της ως πρόεδρος του συλλόγου, είναι η διδασκαλία της ελληνική γλώσσας.

«Δεν είμαι φιλόλογος, αποφοίτησα από την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Πατρών, ξέρω καλά ελληνικά και αγγλικά -είχα κάνει μεταπτυχιακό στης ΗΠΑ», προσθέτει, επισημαίνοντας πως κατέληξε τυχαία στον Αρκτικό Κύκλο.

«Πήγα στη Ρωσία για δουλειά, εκεί γνώρισα τον μελλοντικό μου άνδρα, που εργαζόταν ήδη στη “Norilsk Nickel” ως μεταλλωρύχος. Έτσι, η αγάπη με έφερε στον Αρκτικό Κύκλο, όπου γεννηθήκαν και τα δυο μας παιδιά, ο δεκάχρονος Νίκος και η πεντάχρονη Βικτωρία», λέει με έκδηλη χαρά.

Στην ερώτηση πώς είναι η καθημερινότητα των παιδιών σε μια πόλη από τις πιο κρύες στον κόσμο, με αρνητικές θερμοκρασίες που διαρκούν περίπου 240 ημέρες τον χρόνο, λέει: «Σίγουρα είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά σε μια πόλη χωρίς δέντρα, πάρκα… Όμως τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες. Υπάρχουν κέντρα απασχόλησης παιδιών και νέων, ενώ ο σύλλογός μας φιλοξενείται σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη που έχει διαφορετικούς χώρους απασχόλησης. Ο γιος μας, Νικόλαος, κάνει πολεμικές τέχνες, τζούντο, σε αθλητική σχολή».

 Η ίδια η Κασσάνδρα άνοιξε δικό της φροντιστήριο αγγλικών. «Από την αρχή της νέας χρονιάς, μαζί με τη φιλόλογο, τη Διάνα Τζειρανίδου, ξεκινήσαμε στον σύλλογο μια νέα δράση: μιλάμε μόνο ελληνικά», λέει και συμπληρώνει πως όπως και κάθε χρόνο, ο Σύλλογος των Ελλήνων του Νορίλσκ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από την covid, θα συμμετάσχει και φέτος στο καλοκαιρινό φεστιβάλ της πόλης.
«Η περιοχή μας είναι το σπίτι όλων μας», τονίζει.

Χρόνο με τον χρόνο, τα ελληνικά τραγούδια, οι ελληνικοί χοροί και η ελληνική κουζίνα κέρδισαν τις καρδιές και τις ψυχές των συμπολιτών της από διάφορες εθνικότητες του Νορίλσκ. Τη συνομιλία μας διακόπτει η πεντάχρονη κόρη της, που φωνάζει στα ελληνικά: «Μαμά, θέλω μπισκότο!», λέει. «Σε λίγο, αγάπη μου», απαντάει η Κασσάνδρα και μας εξηγεί με περηφάνια: «Μέσα στο σπίτι μιλάω με τα παιδιά μόνο ελληνικά, να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, στο σχολείο του Dortmund, εκλογοαπολογιστική συνέλευση των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι αντιπρόσωποι ανέδειξαν την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης, επικεντρώνοντας τη συζήτηση, στα σοβαρά διαχρονικά προβλήματα στην εκπαίδευση.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διεξαγωγή των εκλογών.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 4 Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων (Bielefeld, Dortmund, Wuppertal, Düsseldorf) που ο καθένας αποτελούνταν από 3 μέλη, από την οποία προέκυψε το νέο Δ.Σ. ως ακολούθως:

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας:

ΜΠΑΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ / ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Bielefeld)

ΜΗΝΤΣΙΟΥΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ / ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ A‘ (Bielefeld)

ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ / ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β’ (Wuppertal)

ΠΛΕΞΙΔΑ ΑΝΤΩΝΙΑ / ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α’ (Bielefeld)

ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ / ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Β’ (Dortmund)

ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ / ΤΑΜΙΑΣ(Düsseldorf)

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μια εξαίσια μουσική εκδήλωση με θέμα “ΕΛΛΑΣ” στην πόλη Ottobrunn της Βαυαρίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Διακρίνονται από αριστερά: ο Δήμαρχος της πόλης Ottobrunn κ. Thomas Loderer, ο Ιάπωνας πιανίστας κ. Kiguchi, η υψίφωνος κ. Αλάτη, ο Γενικός Πρόξενος κ. δρ. Βασίλειος Γκουλούσης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, εν μέσω δύο κυριών από την οικογένεια Dr. Herbert Spekner. Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2022 έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ottobrunn της Βαυαρίας, μια εξαίσια μουσική εκδήλωση με την υψίφωνο (σοπράνο) κ. Βάσια Αλάτη και τον βιρτουόζο Ιάπωνα πιανίστα κ. Yuto Kiguchi.

Η κ. Αλάτη, ελληνο-ολλανδικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1992 σπούδασε μουσική και μονωδία στο Ωδείο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιέννη και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες, ρεσιτάλ, κοντσέρτα, σε παραγωγές όπερας κ.λ.π.

Η κ. Αλάτη ερμήνευσε τα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού „Ο Απρίλης με τον έρωτα“ και „Στην Σκιά χειροπιασμένες“, μελοποιημένα από τον Γεώργιο Καζάσογλου (1908-1984), πέντε ελληνικά λαϊκά τραγούδια μελοποιημένα από τον Maurice Ravel (1875- 1937), το ποίημα του Καβάφη „Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος“ μελοποιημένο από τον Jean Coulthard (1908-2000), καθώς επίσης και μουσικές συνθέσεις των Franz Schubert, Bolko von Hochberg, Ermanno Wolf-Ferrari, Fryderyk Chorin, Johannes Brahms και Richard Strauss.

Οι δύο μουσικοί, η κ. Αλάτη και ο κ. Kiguchi έλαβαν το „Βραβείο Dr. Herbert Speckner“ σε διεθνή μουσικό διαγωνισμό με τραγούδια και μουσική που έχουν επηρεαστεί από την αρχαία Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός αυτός διεξήχθη τον Ιούνιο 2022 στην πόλη Görlitz της Γερμανίας και ήταν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και του Δήμου Görlitz.

Το βραβείο προκηρύχθηκε από τον Δήμο Ottobrunn προς τιμήν του μακαριστού Dr. Herbert Speckner ενός ιστορικού, συγγραφέα, μεγάλου φιλέλληνα και θερμού υποστηρικτή του „Μουσείου Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδας“ στο Ottobrunn.
Πηγή φωτογραφίας: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Η πολυταλαντούχος μουσικός και υψίφωνος κ. Αλάτη, με τη θαυμάσια και στεντόρια φωνή και με τη χαριτωμένη παρουσία της, καθώς επίσης και ο βιρτουόζος Ιάπωνας πιανίστας κ. Kiguchi ενθουσίασαν το γερμανοελληνικό κοινό στην εκδήλωση στο Ottobrunn, πόλη η οποία είναι είναι αδελφοποιημένη με την πόλη του Ναυπλίου, και καταχειροκροτήθηκαν.

Από πλευράς της Ελληνικής Παροικίας, παρευρέθησαν ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. δρ. Βασίλειος Γκουλούσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Bαυαρική Πολιτεία, ο επιστήμονας της πληροφορικής κ. Χρήστος Μαραζίδης, η εκπαιδευτικός κ. Ευμορφία Καραγιάννη, ο κ. Πηλείδης κ.α.

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το θέμα της κατάστασης των κατασκηνώσεων της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το θέμα της εικόνας που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή, έφερε προς συζήτηση στη Βουλή ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής, μετά από σχετική ενημέρωση από τους κατοίκους της Επανομής, σε προβληματισμό και περίσκεψη βρίσκεται η τοπική κοινωνία, “βλέποντας κυριολεκτικά να ρημάζουν και να απαξιώνονται αναξιοποίητες και ανενεργές οι κατασκηνώσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στον τόπο τους”.

“Πρόκειται για έκταση 47 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού με 12 κοιτώνες, δυναμικότητας 1.200 ατόμων όπου φιλοξενούνταν από το 1985 παιδιά απόδημων Ελλήνων. Η κατασκήνωση συμπληρώνεται από αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πρασίνου και αναψυχής δίπλα στη θάλασσα. Δυστυχώς, η προκρούστεια πολιτική που έφεραν τα μνημόνια, οδήγησε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού το 2010 σε ματαίωση του συγκεκριμένου προγράμματος φιλοξενίας, λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους μεταφοράς και συντήρησης των παιδιών” τονίζει ο κ. Χήτας στην ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Τουρισμού και Οικονομικών και προσθέτει πως ο χώρος της κατασκήνωσης έκτοτε “παραμένει ανενεργός, εγκαταλελειμμένος και αναξιοποίητος με τον φθοροποιό χρόνο να στέκεται αμείλικτος για τις εγκαταστάσεις του. Παρά τις κατά καιρούς επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ιθυνόντων περί συντήρησης και αποκατάστασης των εγκαταστάσεων προς επαναλειτουργία της κατασκήνωσης ή σε συνδιαβούλευση με το Υπουργείο Εξωτερικών, περί απόδοσης του χώρου στην τοπική κοινωνία για αξιοποίηση, τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει”.

“Οι κάτοικοι της Επανομής ζητούν απαντήσεις και επιθυμούν να μπει ένα τέλος στην απαξίωση του χώρου. Διεκδικούν μετ’ επιτάσεως την αποκατάσταση και επαναλειτουργία της κατασκήνωσης ή την απόδοσή της στον Δήμο του Θερμαϊκού για αξιοποίησή της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας” αναφέρει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

“Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή;
  2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες αποκατάστασης, συντήρησης και επαναλειτουργίας των κατασκηνώσεων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με σκοπό τη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών απόδημων Ελλήνων;
  1. Για ποιους λόγους και παρά τις κατά καιρούς επανειλημμένες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ιθυνόντων περί συντήρησης και αποκατάστασης των εγκαταστάσεων προς επαναλειτουργία της εν λόγω κατασκήνωσης, δεν έχει γίνει τίποτε ως τώρα;”

Ανδρέας Κατσανιώτης: Η κυριότητα της κατασκήνωσης,
πλην ενός τεμαχίου, ανήκει στο Υπ. Παιδείας

“Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί η σύσφιγξη των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη μητέρα πατρίδα, καθώς και η ενδυνάμωση και διατήρηση της εθνικής συνείδησης και πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών μας και κυρίως της νέας γενιάς. Προς επίτευξη λοιπόν των ανωτέρω, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, προγράμματα φιλοξενίας ελληνοπαίδων της διασποράς σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα”, απαντά στην κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή κ. Χήτα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

“Φέτος, μετά από καιρό λόγω της οικονομικής και της υγειονομικής συγκυρίας των τελευταίων χρόνων, το Υπουργείο Εξωτερικών, οργάνωσε σε συνεργασία με την ΧΑΝΘ δύο μεγάλα προγράμματα φιλοξενίας ελληνοπαίδων της διασποράς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοξενίας 40 νέων από την Αυστραλία, ηλικίας 18-25 ετών, σε συνεργασία με την ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, καθώς και το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 106 παιδιών ηλικίας 8-14 ετών από την Ουκρανία, την Αλβανία (Κορυτσά) και τη Μεσσήνα της κάτω Ιταλίας“, σημειώνει ο κ. Κατσανιώτης.

Σε ότι αφορά την κατασκήνωση της Επανομής ο Υφυπουργός ενημερώνει πως “η κυριότητα της κατασκήνωσης αυτής, συνολικού εμβαδού 50.051,57 τ.μ, πλην ενός τεμαχίου έκτασης 6.260 τ.μ. που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει παραχωρήσει τη χρήση του χώρου στην τότε ΓΓΑΕ έως το 2025. Μέχρι το 2010, η ΓΓΑΕ υλοποιούσε προγράμματα φιλοξενίας”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, όπως πλέον ονομάζεται ο φορέας ο οποίος συνεχίζει το εθνικό έργο της πρώην Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, μεριμνά για τον χώρο αυτό, αναφέρει ο κ. Κατσανιώτης.

“Κατά τον μήνα Ιούλιο 2022 έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία της έκτασης με ελεγχόμενη υλοτομία, καθαρισμό και αποψίλωση, σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και βάσει των οδηγιών του, έτσι ώστε να προστατευθεί ο χώρος και οι ζωές και οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

“Τέλος, ας σημειωθεί, ότι οποιαδήποτε μεταβολή του σκοπού χρήσης του ανωτέρω ακινήτου τελεί υπό την προϋπόθεση ρητής συναίνεσης του κυρίου αυτού και του νομίμως ποιούντος χρήση αυτού, το ΥΠΑΙΘ, ως κύριος και νόμιμος ιδιοκτήτης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη των εγκαταστάσεων σε περίπτωση που, μετά το 2025, δεν συνεχισθεί η χρήση τους για την εφαρμογή των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών” καταλήγει η ενημέρωση του Υφυπουργού.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κοινωνική Εργασία: Ένα επάγγελμα με τους Ανθρώπους, για τους Ανθρώπους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μία χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη συγκεκριμένη επιστήμη ή απλά να ενημερωθούν, πραγματοποιεί η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου σε συνεργασία με το IQ-Netzwerk Berlin.

Την ερχόμενη Δευτέρα (19.09.2022) από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 η κ. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, κοινωνική λειτουργός, θα μας ανοίξει ένα παράθυρο στο επάγγελμά της.

Η εκδήλωση θα είναι σε μορφή συζήτησης και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Amtsgericht Charlottenburg – VR 5218 B, στην ελληνική και στη γερμανική γλώσσα!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας στο Βουκουρέστι

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Με τη στήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνεται στο Βουκουρέστι η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνισμού και Ελληνικής Γλώσσας, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, κατά το χρονικό διάστημα 8 έως 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Η Ολυμπιάδα υποστηρίζεται από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και λαμβάνει χώρα για έβδομη χρονιά στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας.

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και Βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου Δρ. Dragoş Gabriel Zisopol (Ζησόπουλος), ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας κ. Sergiu Nistor, οι Υφυπουργοί κυρίες Enikő Katalin Lacziko και Irina Marin Cazal, οι Βουλευτές κύριοι Varujan Pambuccian και Cătălin-Zamfir Manea, ο Πρόεδρος του Ελληνορουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλος Σεφέρης, οι καθηγητές κ. Tudor Dinu και κα Μαρία Δημάση και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία κα Σοφία Γραμματά.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Η Ολυμπιάδα περιλαμβάνει διαγωνισμό ελληνικής γλώσσας με διεθνή χαρακτήρα, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα τόσο στη Ρουμανία όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου και έχουν διακριθεί στην επικοινωνία τους στα νέα ελληνικά και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού πέραν του χώρου της μητροπολιτικής Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης χαιρέτησε με ομιλία του την έναρξη της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού, ενός θεσμού που προάγει την εκμάθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στηρίζει «κάθε προσπάθεια που αφορά στην εκμάθηση των Ελληνικών, στη διατήρηση και ενίσχυση της ταυτότητας των Αποδήμων μας, στην ανάδειξη της Ελληνικής ως προμετωπίδας της ήπιας ισχύος της χώρας μας στο εξωτερικό και ως βασικού πλεονεκτήματος της πολιτιστικής μας Διπλωματίας.

Είμαστε δίπλα σε όσες και όσους αγαπούν τόσο την Ελλάδα, ώστε να μπορούν να μετέχουν της Ελληνικής Παιδείας».

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Ο κ. Χρυσουλάκης υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ρουμανία, γιορτάζουν φέτος 140 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και ειρηνικής, αμοιβαία επωφελούς συνύπαρξης.

«Η φιλική σχέση της Ελλάδας με τη Ρουμανία έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορική πορεία των δυο λαών, καθώς και στον πολιτισμό που γέννησε η αρμονική τους συνύπαρξη».

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε «τη Ρουμανία και το λαό της για την αγάπη τους για την Ελληνική Γλώσσα, τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον Ελληνισμό», καθώς και «τις δομές του ρουμανικού κράτους για το άνοιγμά τους στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα».

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας και Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου Δρ. Dragoş Gabriel Zisopol «για την αδιάλειπτη φροντίδα του και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τον Ελληνισμό και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών».

Στη φετινή Ολυμπιάδα λαμβάνουν μέρος μαθητές από 13 χώρες και δη από Αίγυπτο, Αλβανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία. Οι μαθητές που θα σημειώσουν τις καλύτερες επιδόσεις, θα βραβευτούν σήμερα, Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Συνέχεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καπετανίδεια: Μια μουσική ιστορική τοιχογραφία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Natasa Baltouna

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν τα Καπετανίδεια, μια μουσική ιστορική τοιχογραφία αφιερωμένη στους Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού Νίκο Καπετανίδη – Πόντο και Ευαγόρα Παλληκαρίδη – Κύπρο.

Το Πρώτο μέρος περιλαμβάνει:

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το Συμφωνικό έργο κλασικής μουσικής του Harisios Gkatzoflias.

“Κοντσέρτο για δύο Λύρες” με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης-Thessaloniki City Symphony Orchestra

Μαέστρος Vladimiros Symeonidis

Σολίστ Χρήστος Καλιοντζίδης

Xenitopoulos Dimitris

Αφήγηση Γιώργος Συμεωνίδης

Καπετανίδη Αετέ του Fanis Kourouklidis σε στίχους Βασίλη Μωυσιάδη, ερμηνεύει ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Το Δεύτερο μέρος περιλαμβάνει:

Παραδοσιακή ορχήστρα.

Τραγούδια Πόντου και Κύπρου

Αλέξης Παρχαρίδης τραγούδι

Πέλα Νικολαΐδη τραγούδι.

Stephanos Pelekanis

Χρήστος Καλιοντζίδης Ποντιακή Λύρα.

Δημήτρης Ξενιτόπουλος Ποντιακή Λύρα.

Nikos Sidiropoulos Λαούτο

Φοίβος Αποστολίδης κρουστά.

Giorgos Kortsinidis Νταούλι.

Kostas Zois Νταούλι

George Skipitaris Πνευστά.

Δάνης Κουμαρτζής κόντρα μπάσο.

Παρουσίαση Ευδοξία Καλπατσινίδου

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποψήφιος πρόεδρος της.

Τα “Καπετανίδεια” πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Αναζήτηση προσκλήσεων στο amasya1921@gmail.com

Τη διοργάνωση ανέλαβαν το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης και η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος.

Ευχαριστούμε την Natasa Baltouna για την δωρεάν διάθεση του δημιουργικού.

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες πριν

Διπλή αποστολή σε Δία και Ουρανό σχεδιάζει η Κίνα για το 2030

ΥΓΕΙΑ7 ώρες πριν

Ιδανικά τα 300 λεπτά την εβδομάδα άσκησης ως θεραπευτική αγωγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες πριν

Διεθνές βραβείο σε ομάδα του ΕΚΠΑ για την πρωτότυπη έκθεση “Planets in Your Hand”

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ14 ώρες πριν

Ένα «ανθρώπινο ραντάρ» για τη νόσο Πάρκινσον

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Η ESA παρουσίασε τους Ευρωπαίους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στη Σελήνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Επιστήμονες δημιούργησαν κουνούπια που δεν μεταδίδουν την ελονοσία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Τι να προσέξουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν σχάρες ποδηλάτων στο αυτοκίνητο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Για ελλείψεις προειδοποιούν οι καλλιεργητές λαχανικών στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Φθινόπωρο και… τυπικά από σήμερα

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες πριν

Σχεδόν 6 αιώνες παραμένει «ζωντανό» το παλαιότερο κερκυραϊκό αστικό σπίτι της ενετοκρατίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Τα λάθη των οδηγών με τη χρήση του συμπλέκτη κατά την οδήγηση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Πώς περνούν τον χρόνο τους οι Γερμανοί στις διακοπές τους;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Οι λόγοι που οι οδηγοί επιλέγουν SUV και τετρακίνητα οχήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Μέτρα 65 δις ευρώ κατά του υψηλού πληθωρισμού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες πριν

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια οδήγησης στη βροχή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τέλος στα μέτρα ελάφρυνσης στην μετακίνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες πριν

Γνωρίστε την Γερμανία: Αυτή είναι η πόλη που βγήκε από παραμύθι

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αναθεώρηση του έκτακτου «τέλους φυσικού αερίου»

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV2 έτη πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement