Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλληνας επιστήμονας ηγείται διεθνούς ομάδας που έκανε μοναδική ανακάλυψη σχετικά με την προέλευση του νερού

Published

on

Ένας μετεωρίτης 470 εκατομμυρίων ετών, χάρη στην επιστημονική μελέτη τριών ετών και την αναζήτηση δεδομένων που ξεκίνησε το μακρινό 2013, φανερώνει μία ακόμα δυνάμει πηγή προέλευσης του νερού στη Γη.

«Πολλές φορές αμελούμε την προσπάθεια της αναζήτησης τέτοιων ορυκτών σε έναν μετεωρίτη επειδή θεωρητικά μπορεί να μην τα αναμένουμε εκεί», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιγράφοντας τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας που οδήγησε σε μία μοναδική ανακάλυψη ένυδρων ορυκτών σε έναν ιστορικό μετεωρίτη.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μοναδικά για την κατηγορία των τυπικών χονδριτών μετεωριτών. Για πρώτη φορά έχουμε ανακάλυψη του ένυδρου ορυκτού μαργαρίτη, που με την παρουσία του δεικνύει μία ακόμα -δυνάμει- πηγή του νερού στη πρώιμη Γη», εξηγεί ο Δρ. Μπαζιώτης, ο οποίος ηγήθηκε μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

Η συγκεκριμένη ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από Έλληνες, Αμερικάνους, Κινέζους και Γάλλους επιστήμονες, ανακάλυψε και χαρακτήρισε ένα μοναδικό ορυκτολογικό άθροισμα στον μετεωρίτη Kakowa.

Ένα ιστορικό δείγμα μετεωρίτη βρίσκεται στη μεγάλη συλλογή μετεωριτών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης.

«Ο μετεωρίτης Kakowa αποτελεί ένα τυπικό χονδρίτη, κατηγορίας L6, που έπεσε στις 19 Μαΐου 1858 στη Ρουμανία και σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, ανακτήθηκε μόλις μερικά λεπτά μετά την πτώση του. Χάρη στην έρευνα που έγινε, ανακαλύψαμε μοναδικά ευρήματα ένυδρων ορυκτών κι έναν μεγάλο αριθμό ορυκτών υπερυψηλών πιέσεων στον Kakowa», εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης της ομάδας στο αντικείμενο της Πλανητικής Επιστήμης έχει τίτλο «Unique evidence of fluid alteration in the Kakowa (L6) ordinary chondrite» και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports του Οίκου Nature Publishing Group (Springer Nature).

Απουσία νερού σημαίνει απουσία ζωής

«Ήταν δύο συγκρούσεις απίστευτου σοκ! Οι παρατηρήσεις που κάναμε, μας επέτρεψαν να “ανακατασκευάσουμε” την ιστορία του μετεωρίτη Kakowa, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκαν φλέβες τήγματος ως αποτέλεσμα μίας σφοδρής σύγκρουσης στο μητρικό σώμα του Kakowa, ακολουθούμενη από μία ηπιότερη σύγκρουση με έναν άλλο αστεροειδή, κατά τη διάρκεια της οποίας διείσδυσαν ένυδρα ορυκτά μέσα σε ρωγμές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης.

Εξωτερικά ορυκτά Kakowa

«Η πληθώρα των ορυκτών υψηλών πιέσεων που βρέθηκαν μέσα στις φλέβες τήγματος μας βοήθησαν να εκτιμήσουμε τη σφοδρότητα και τις συνθήκες της πρώτης σύγκρουσης που έλαβε χώρα πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια στο μητρικό σώμα από το οποίο προέρχεται ο μετεωρίτης Kakowa», προσθέτει.

Οι μετεωρίτες αποτελούν σπάνια αντικείμενα, που περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γέννηση και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος. Διατηρούν στοιχεία των διαδικασιών εκείνων που έλαβαν χώρα σε αστεροειδείς κατά τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος. Αυτοί οι αστεροειδείς θερμάνθηκαν εξαιτίας της διάσπασης ραδιενεργών ισοτόπων και της επακόλουθης απελευθέρωσης θερμότητας, οδηγώντας στη θερμική μεταμόρφωσή τους, και τη μετέπειτα απελευθέρωση ρευστών. Ταυτόχρονα υπέστησαν «πολλαπλές προσκρούσεις που άφησαν τα ίχνη τους στα ορυκτά των μετεωριτών».

Η ιστορία του νερού στο ηλιακό μας σύστημα είναι θέμα τεράστιου ενδιαφέροντος, ακριβώς λόγω του ρόλου του στην έναρξη της ζωής στη Γη.

«Δείχνοντας για πρώτη φορά ότι τα μητρικά σώματα των τυπικών χονδριτών απελευθερώνουν αρκετό νερό ώστε να σχηματίσουν ένυδρα ορυκτά, προσθέτει μία ακόμα -δυνάμει- σημαντική πηγή για τη προέλευση του νερού στη Γη», αναφέρει ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης. Οι δύο άλλες πηγές προέλευσης του νερού στη Γη μπορεί να είναι οι κομήτες και οι ανθρακούχοι αστεροειδείς.

Μια ευκαιρία στις 69477 για ένα «Εύρηκα»

«Τώρα, με την συγκεκριμένη ανακάλυψη του μαργαρίτη, ενός ένυδρου ορυκτού που ανήκει στους ασβεστούχους μαρμαρυγίες με ποσοστό που φθάνει το 4-5 % κ.β. σε νερό, μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά ένα τέτοιο ορυκτό -με σαφή εξωγήινη ισοτοπική υπογραφή– συναντάται μέσα σε τυπικούς χονδρίτες», εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας, υπογραμμίζοντας την ιδιαιτερότητα της επιστημονικής ανακάλυψης.

Ορυκτό Μαργαρίτης Kakowa

«Είναι χαρακτηριστικό της σπανιότητας το γεγονός ότι επί του συνόλου των 69477 μετεωριτών (σύμφωνα με τη τελευταία επίσημη καταγραφή στη βάση δεδομένων της Meteoritical Society), οι τυπικοί χονδρίτες -όπως ο μετεωρίτης Kakowa- “αγγίζουν” τους 59192, δηλαδή ξεπερνούν το 85%», προσθέτει ο Δρ. Μπαζιώτης.

Ο συγκεκριμένος μετεωρίτης έχει και μια σημαντική ιδιαιτερότητα αφού δεν «μολύνθηκε» όταν έπεσε στη Γη.

Ο μετεωρίτης εισήλθε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης λίγο μετά την ανάκτησή του, το 1858. Ο Kakowa εκτίθεται στην αίθουσα των μετεωριτών, ενώ στην ίδια αίθουσα εκτίθεται και ο μόνος μετεωρίτης που έχει ανακτηθεί από ελληνικό έδαφος το μακρινό 1818, ο επονομαζόμενος «Seres».

«Μέσα από σκληρή επιστημονική δουλειά καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι εξωγήινο. Η αγωνία ήταν τεράστια. Περιμέναμε από μέρα σε μέρα να έρθουν τα αποτελέσματα από τη Καλιφόρνια. Ένα συγκεκριμένο νούμερο ειδικά, ώστε να πούμε με βεβαιότητα πια, το δικό μας “εύρηκα”. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μπροστά στο 0,0016% των μετεωριτών που φέρουν αυτό το σπάνιο ορυκτό!», καταλήγει ο Δρ. Μπαζιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πουλιά των Γκαλαπάγκος εμφανίζουν επιθετικότητα λόγω του… θορύβου!

Published

on

Από

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι τσιροβάκοι των Γκαλαπάγκος που ζούσαν σε περιοχές δίπλα στον δρόμο παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα. Photo credits: FranciscoJavierCoradoR / pixabay

Τα πουλιά στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και όσα εκτίθενται συχνά σε αυτόν εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το ερευνητικό κέντρο Konrad Lorenz του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Animal Behaviour».

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται πάνω από 500 μίλια από τις ακτές του Ισημερινού, θεωρούνται ένα φυσικό εργαστήριο, λόγω του μεγάλου αριθμού μοναδικών, ενδημικών ειδών.

Μια επίσκεψη στα νησιά Γκαλαπάγκος το 1835 βοήθησε τον Κάρολο Δαρβίνο να αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.



Παράλληλα με την αύξηση του τουρισμού, ο μόνιμος πληθυσμός αυξάνεται κατά περισσότερο από 6% ετησίως, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα οχήματα στους δρόμους των νησιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της ηχορύπανσης από οχήματα στους κίτρινους τσιροβάκους των Γκαλαπάγκος (Setophaga petechia aureola), ένα ωδικό πτηνό που είναι ευρέως διαδεδομένο στο αρχιπέλαγος.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι τσιροβάκοι των Γκαλαπάγκος που ζούσαν σε περιοχές δίπλα στον δρόμο παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα.



Επιπλέον, εντοπίστηκε ότι τα πουλιά αύξησαν τις ελάχιστες συχνότητες των τραγουδιών τους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων θορύβου, ανεξάρτητα από την εγγύτητα της περιοχής τους προς τον δρόμο, συμβάλλοντας στη μείωση τυχόν επικαλύψεων των τραγουδιών τους με τον κυκλοφοριακό θόρυβο χαμηλής συχνότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λοιμώξεις των μητέρων στην εγκυμοσύνη διαταράσσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογέννητων

Published

on

Από

Κατά τη μελέτη αποκαλύφθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νευρώνων του ιππόκαμπου στα νεογέννητα που εκτέθηκαν στη λοίμωξη των μητέρων τους. Photo credits: freestocks / pixabay

Οι λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών τους, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής την Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Medicine».

Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιπποκάμπου νεογέννητων αρουραίων και διαπίστωσαν ότι η προγεννητική φλεγμονή επηρεάζει σημαντικά την νευρωνική διεγερσιμότητα.

Αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να υποκρύπτουν αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών.



«Οι μητρικές λοιμώξεις είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη», επισημαίνει ο δρ. Ελιγιάχου Ντρεμένκοφ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, και προσθέτει: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλοιώσεις στη λειτουργία των νευρώνων του ιπποκάμπου στην πρώιμη ζωή θα μπορούσαν να είναι ένας βασικός μηχανισμός που συνδέει την προγεννητική φλεγμονή με αυτές τις διαταραχές».

Κατά τη μελέτη αποκαλύφθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νευρώνων του ιππόκαμπου στα νεογέννητα που εκτέθηκαν στη λοίμωξη των μητέρων τους.

Μεταξύ άλλων οι νευρώνες απαιτούσαν ισχυρότερο ερέθισμα για να ενεργοποιηθούν και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στο ερέθισμα.



Ο ιππόκαμπος είναι μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τα συναισθήματα και τη γνωστική λειτουργία και η δυσλειτουργία του έχει ενοχοποιηθεί για πολλαπλές νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Τουρίστας παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα και επέζησε επτά ώρες κάτω από το χιόνι!

Published

on

Από

Αφού παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα, πέρασε κατόπιν σχεδόν 7 ώρες μέσα σε κενό αέρα απ’ όπου κατάφερε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία. Photo credits: nitli / pixabay

Ένας τουρίστας που παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα στη βόρεια Νορβηγία διασώθηκε, αφού πέρασε επτά ώρες παγιδευμένος κάτω από το χιόνι, ένα σπάνιο χρονικό διάστημα επιβίωσης, μετέδωσαν νορβηγικά ΜΜΕ.

Ηλικίας περίπου 40 με 50 ετών, ο άνδρας εντοπίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του, σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου μέσα στο χιόνι, από τη δημοτική αρχή του Λίνγκεν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Αφού παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα, πέρασε κατόπιν σχεδόν 7 ώρες μέσα σε κενό αέρα απ’ όπου κατάφερε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία.

«Προκαλεί μεγάλη έκπληξη που είναι ακόμη ζωντανός», δήλωσε στο TV2 ο Κρίστιαν Μίντγκαρντ, ο διασώστης ο οποίος, μαζί με τον σκύλο του, Ουίσκι, τον βρήκε.

Ο δήμαρχος του Λίνγκεν, Έρικ Λάρσεν, τον οποίο επικαλέστηκε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, έκανε λόγο για «ένα θαύμα».



«Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από μία χιονοστιβάδα μπορούν να πάθουν ασφυξία σε διάστημα 10 λεπτών», σχολίασε ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Τρούμσε, ο Αουντούν Χέτλαντ, στην εφημερίδα iTromso. «Κάποιοι επιβιώνουν για περισσότερο. Όμως, επτά ώρες, είναι σχεδόν μοναδικό στην ιστορία», συμπλήρωσε.

Ο άνδρας ήταν μέλος μιας ομάδας τριών ξένων τουριστών που έκαναν πεζοπορία με σκι σε μια περιοχή όπου, όπως προειδοποιούν οι αρχές, ο κίνδυνος μιας χιονοστιβάδας είναι υψηλός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων

Published

on

Από

Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Photo credits: Anilsharma26 / pixabay

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Η ανθρώπινη ομιλία είναι μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας, που απαιτεί ακριβή έλεγχο των φωνητικών οργάνων για την παραγωγή λέξεων.

Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα ικανά για φωνητικές εκφράσεις. Τα πουλιά χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη μορφή επικοινωνίας, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.



Οι ερευνητές μελέτησαν μπατζεριγκάρ, ένα είδος μικρών παπαγάλων γνωστό για τη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, καθώς και σπίνους ζέβρες, ένα είδος ωδικών πτηνών, προκειμένου να εντοπίσουν πώς η παραγωγή φωνής κωδικοποιείται στον εγκέφαλο.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα δύο είδη πουλιών χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για τον έλεγχο των φωνητικών εκφράσεων.



Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παπαγάλοι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό μοντέλο για τη μελέτη της ομιλίας και των διαταραχών επικοινωνίας στους ανθρώπους και την ανάπτυξη θεραπειών ομιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπνηλία στις ηλικιωμένες σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας

Published

on

Από

Έπειτα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες αλλαγές στα πρότυπα ύπνου σε περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες. Photo credits: Kor_el_ya / pixabay

Η αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 80χρονες γυναίκες συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 733 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 83 έτη που δεν είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 164 συμμετέχουσες (το 22%) ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση και 93 συμμετέχουσες (13%) εμφάνισαν άνοια.

Οι συμμετέχουσες φορούσαν συσκευές καρπού για την παρακολούθηση των μοτίβων ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού για τρεις ημέρες στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.



Έπειτα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες αλλαγές στα πρότυπα ύπνου σε περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες.

Συγκεκριμένα, το 44% είχε σταθερό ύπνο ή μικρές βελτιώσεις στον ύπνο, το 35% είχε μειούμενο νυχτερινό ύπνο και το 21% εμφάνιζε αυξανόμενη υπνηλία. Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς αυτές οι αλλαγές συνδέονταν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.



Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες στην ομάδα της αυξανόμενης υπνηλίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνες στην ομάδα σταθερού ύπνου. Αντίθετα, δεν βρέθηκε συσχέτιση στην ομάδα του μειούμενου νυχτερινού ύπνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ημερήσια υπνηλία προκαλεί άνοια, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Επιπλέον σημειώνεται ότι είναι άγνωστο αν η επιδείνωση του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ή αν η άνοια οδηγεί σε επιδείνωση ύπνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην εξαγορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Wiz προχωρά η Google

Published

on

Από

Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ η Google και η μητρική της, Alphabet, οι οποίες ενισχύουν τη θέση τους στην ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής. Photo credits: denvit / pixabay

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε τη σύναψη «οριστικής συμφωνίας» για την εξαγορά της αμερικανικής startup κυβερνοασφάλειας Wiz έναντι 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξαγορά θα γίνει εξ ολοκλήρου σε ρευστό και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ η Google και η μητρική της, Alphabet, οι οποίες ενισχύουν τη θέση τους στην ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής, που θεωρείται μια αναπτυσσόμενη αγορά.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τις λειτουργίες cloud της Google με τις λύσεις κυβερνοασφάλειας της Wiz με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιούν εταιρείες για την εξάλειψη κρίσιμων κινδύνων, βοηθώντας την Google να ανταγωνιστεί από καλύτερη θέση σε έναν κλάδο που επωφελείται από την άνοδο υπηρεσιών γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT.



Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη συμφωνία του τεχνολογικού κολοσσού της Καλιφόρνια χρονολογείται το 2012, με την εξαγορά της Motorola Mobility, του πρώην τμήματος εξοπλισμού της Motorola, έναντι 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Wiz, που ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, είχε ήδη προσεγγιστεί από την Google πέρυσι, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής startup κυβερνοασφάλειας απέρριψε την προσφορά της, την οποία πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ανερχόταν σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Google επανήλθε, αυξάνοντας σημαντικά την προσφορά της και ο τεχνολογικός γίγαντας δεν δίστασε να καταθέσει προσφορά σε τιμή διπλάσια από την αποτίμηση που παρουσίασε η Wiz κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης πώλησης μετοχών στα τέλη του 2024.



Η αυξανόμενη χρήση του cloud αυξάνει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, καθώς οι εταιρείες βασίζονται σε υποδομές που βρίσκονται σε διαφορετικούς ιστότοπους. Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί δυνατότητες επεξεργασίας και αποθήκευσης που παρέχονται από κέντρα δεδομένων, γεγονός που καθιστά το cloud ακόμα πιο απαραίτητο.

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups λογισμικού, η Wiz προσφέρει λύσεις κυβερνοασφάλειας που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος (cloud).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis