Επικοινωνήστε μαζί μας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση Αντιπροέδρου του ΠΣΗΕ Λ. Δημητρίου με τις Προξενικές αρχές της Ελλάδας στην Κύπρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

Συνάντηση με το Νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου και τη Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου κ.  Αθηνά Παπαγεωργίου είχε χθες ο Αντιπρόεδρος του ΠΣΗΕ, Λευτέρης Δημητρίου.


Ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε τον εξοχότατο Πρέσβη και τη Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου για τη δομή και τις δραστηριότητες του ΠΣΗΕ, ως τριτοβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των Απόδημων Ηπειρωτών.

Στη συνέχεια έγινε εκτενής αναφορά για την πρόσφατη διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Ήπειρος ιδανικός Προορισμός για τους Κύπριους ταξιδιώτες» η οποία διοργανώθηκε από το ΠΣΗΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Top kinisis Travel, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ Κύπρου και του ACTA.

Τέλος ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Βόρειο ΄Ηπειρο, τα προβλήματα και τις προκλήσεις.

Ο εξοχότατος Πρέσβης ευχαρίστησε τον κ. Δημητρίου για την ενδελεχή ενημέρωση για τις δραστηριότητες του ΠΣΗΕ.

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Δημητρίου δώρισε στον Πρέσβη το βιβλίο του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γεωργίου Σούρλα «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν»

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν το 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο από 15 έως 17 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης).

Το Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες:

Το «Aristotle Medical Forum», που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και το «International Conference of the Hellenic Medical Diaspora», που συντονίζεται από τις Hellenic Medical Societies.

Το Συνέδριο, το οποίο θα τιμήσουν με την παρουσία τους κορυφαίοι ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες και καθηγητές από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης (Μ2).

Επισημαίνεται ότι στο Συνέδριο έχουν χορηγηθεί 18 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits).

Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://diaspora.med.auth.gr/amf2022/, όπου είναι επίσης διαθέσιμο το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου, πληροφορίες σχετικά με τους ομιλητές, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή και τη μετακίνηση των συμμετεχόντων.

Για όσους ενδιαφερόμενους δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία, έχει προβλεφθεί εναλλακτικά η δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης και συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.medevents.gr/congress/amf22.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν. Το Συνέδριο καλύπτει επιπλέον την εστίαση των συμμετεχόντων, καθώς και την είσοδο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα το πλαισιώσουν.

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ορθόδοξη Ευλογία για τα 864α γενέθλια της πόλης του Μονάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dietmar Frey

Η πόλη του Μονάχου, η “πόλη με καρδιά” όπως συνήθως χαρακτηρίζεται, εορτάζει φέτος τα 864α γενέθλιά της.

Το γεγονός αυτό εορτάστηκε με πολυποίκιλο πολιτιστικό πρόγραμμα στις κεντρικές πλατείες της πόλης, όπου παρευρέθησαν χιλιάδες Βαυαρών και άλλων τουριστών.

Λόγω της δίχρονης απαγόρευσης συγκεντρώσεων εξαιτίας του κορωνοΐού, δόθηκε φέτος η ευκαιρία στους κατοίκους του Μονάχου και στους επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης, να γλεντήσουν, να χορέψουν και να απολαύσουν βαυαρικές λιχουδιές και μπύρα κάτω από τον καταγάλανο βαυαρικό ουρανό αν και με τη συνοδεία καύσωνα.

Πηγή φωτογραφίας: Dietmar Frey

Στις εκδηλώσεις έλαβε μέρος και το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών Μονάχου με μια σεμνή τελετή σε εξέδρα στη κεντρική πλατεία Marienplatz, όπου οι εκπρόσωποι των τριών εκκλησιών (ρωμαιοκαθολικής ευαγγελικής και ορθόδοξης) ευχήθηκαν στη πόλη Μονάχου κάθε ευλογία του Θεού για μια αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών και ειρήνη στον κόσμο.

Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος ανέγνωσε στα ελληνικά το ψαλμικό χωρίο: “του αναγγείλαι ότι ευθύς Κύριος ο Θεός μου και ουκ έστιν αδικία εν αυτώ” (Ψαλμός 92) καθώς επίσης και μια σύντομη ευχή για το καλό της πόλης.

Πηγή φωτογραφίας: Dietmar Frey

Σημειώνεται ότι οι στίχοι του ψαλμού 92 αναγνώστηκαν σε διάφορες γλώσσες, (γερμανική, αγγλική, γαλλική, ελληνική, ρωσική, κοπτική, ισπανική, αραβική και με το βαυαρικό γλωσσικό ιδίωμα).

Στην τελετή έγινε αναφορά και στο 50ο ιωβηλαίο της Ολυμπιάδας Μονάχου (1972-2022) και ιδιαίτερα με μουσική πλαισίωση με την ρωσίδα Angela Avetisyan (Τρομπέτα) και άλλους μουσικούς.

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Βελιγράδι η 9η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία

Στο Βελιγράδι, το διήμερο 10 και 11 Ιουνίου 2022 έλαβε χώρα η 9η Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας, παρουσία πολλών μελών από την Ελλάδα και τις γύρω Βαλκανικές χώρες.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, ύστερα από πρόσκληση, τα μέλη της Π.Β.Α. με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Μαγειρία επισκέφτηκαν τον Σύλλογο Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina» όπου έτυχαν θερμής υποδοχής με έκδηλη την συγκίνηση και στις δύο πλευρές για το αντάμωμα αυτό, το οποίο έδωσε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές, τους Βλάχους Τσιντσάρους του Βελιγραδίου και την Π.Β.Α., να έχουν μία γόνιμη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την συμμετοχή του ιστορικού αυτού Συλλόγου στην Π.Β.Α.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 το πρωί, μία σεμνή τελετή απότισης φόρου τιμής έλαβε χώρα στον χώρο του ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, μνημείο το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου.

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία

Ο πρόεδρος της ΠΒΑ κ. Μιχ. Μαγειρίας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου η «Lunjina» κ. Αριστοτέλης Μαρτίνοβιτς, κατέθεσαν μαζί στο Μνημείο του Ρήγα Φεραίου ένα δάφνινο στεφάνι φερμένο από την Ελλάδα παρουσία των μελών της Π.Β.Α. και πολλών μελών της «Lunjina».

Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής η συγκίνηση, ο ενθουσιασμός αλλά και η ικανοποίηση των συμμετεχόντων βλαχόφωνων Ελλήνων μελών της Π.Β.Α., ήταν ιδιαίτερα γιατί για πρώτη φορά είχαν στο πλευρό τους Βλάχους Τσιντσάρους του Βελιγραδίου μπροστά από τον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, του «διερμηνευτή του ριζοσπαστικού Διαφωτισμού τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη» στον τόπο του μαρτυρίου του.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 9ης Ανοιχτής Συνδιάσκεψης της Π.Β.Α. στην αίθουσα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι με την παρουσία του Προξένου της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Κωνσταντίνου Ανδρουλάκη.

Πηγή φωτογραφίας: Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία

Ο πρόεδρος της Π.Β.Α. κ. Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στο κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνδιάσκεψης, για την παρουσία όλων που έδωσε ελπίδα για το μέλλον και έκανε ιδιαίτερη αναφορά κυρίως για την υποδοχή και την συμμετοχή στις εργασίες του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina»!

Η 9η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη έκλεισε όμορφα και νοσταλγικά με παράσταση της Χορωδίας του Συλλόγου Βλάχων Βελιγραδίου «Lunjina».

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νανοαισθητήρα που ανιχνεύει παρασιτοκτόνα στα φρούτα, δημιούργησε Έλληνας της διασποράς

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Επιστήμονες στη Σουηδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό μικροσκοπικό αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία τοξικών γεωργικών παρασιτοκτόνων στα φρούτα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Η τεχνική χρησιμοποιεί νανοσωματίδια από άργυρο για να αυξήσει το “σήμα” των χημικών ουσιών που τυχόν υπάρχουν μέσα στα φρούτα. Αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοιοι νανοαισθητήρες θα βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον προκειμένου να ανιχνεύονται επικίνδυνα για την υγεία χημικά μέσα στα φρούτα, προτού αυτά καταναλωθούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γεώργιο Σωτηρίου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Advanced Science”.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής, “έως τα μισά από όλα τα φρούτα που πουλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν συνδεθεί με προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Όμως οι υπάρχουσες τεχνικές για την ανίχνευση παρασιτοκτόνων σε προϊόντα πριν την κατανάλωση τους είναι περιορισμένες στην πράξη λόγω του υψηλού κόστους τους και της δύσκολης παραγωγής των αισθητήρων τους.

Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, αναπτύξαμε φθηνούς και εύκολα αναπαραγόμενους νανοαισθητήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή παρασιτοκτόνων στα φρούτα, ακόμη και στο ίδιο το κατάστημα πώλησης τους”.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι ο νέος αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις παραθείου στα μήλα μέσα σε πέντε λεπτά χωρίς να προξενήσει καμία βλάβη στο φρούτο.

Ο Γ. Σωτηρίου αποφοίτησε από τη σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ (2006) και έκανε μεταπτυχιακά στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του (2011). Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (2013-15) και στο ΕΤΗ (2016), είναι σήμερα ανώτερος ερευνητής στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, εστιάζοντας στη νανοβιοτεχνολογία και στα βιοϋλικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σημαντικές επαφές Γ. Χρυσουλάκη με επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στη Ρουμανία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης επισκέφτηκε πρόσφατα τη Ρουμανία, όπου είχε σημαντικές συναντήσεις με φορείς από την επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Χρυσουλάκης, σε εποικοδομητικό και εγκάρδιο κλίμα, συναντήθηκε και με φορείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα, εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας και ομογενειακών οργανώσεων. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και την ιστορική Ελληνική Κοινότητα στην Κωστάντζα.

Ο Γενικός Γραμματέας παραβρέθηκε στην ετήσια εκδήλωση του Διμερούς Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Εκεί, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, Σοφίας Γραμματά, μίλησε στα μέλη του Επιμελητηρίου, παρουσιάζοντας στοιχεία για τη νέα εποχή ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023. Η χώρα μας εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε επενδύσεις για την τριετία 2021-2023, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Ο κ. Χρυσουλάκης απένειμε το βραβείο του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την ελληνική εταιρεία στη Ρουμανία με την καλύτερη απόδοση για το 2021 στο Βασίλειο Χρέλια, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Diamedix Diagnostica.

Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε, επίσης, ελληνικές επιχειρήσεις του ιατρικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στη Ρουμανία, και ειδικότερα το Medsana Bucharest Medical Center και το Atena Medical Center.

Στις συναντήσεις του με διευθυντικά στελέχη, ο κ. Χρυσουλάκης ενημερώθηκε για τη σημαντική θέση που κατέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη ρουμανική αγορά υγείας. Προσκάλεσε, επίσης, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να παραβρεθεί στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Ιούλιο.

Σημαντικές και εξαιρετικά γόνιμες συναντήσεις, κατά τις οποίες αποφασίστηκαν κοινές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είχε ο κ. Χρυσουλάκης στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

Εκεί επισκέφθηκε τον Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Τομέα, Καθηγητή Tudor Dinu, τον Sorin Costreie, Αντιπρύτανη και Πρωτοβάθμιο Σύμβουλο Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Θεμάτων του Πρωθυπουργού με βαθμό Υφυπουργού, την Laura Sitaru, Κοσμήτορα και την Ileana Ratcu, Αντικοσμήτορα Εξωτερικών Σχέσεων της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Στις συναντήσεις παραβρέθηκε ο Καθηγητής του ΑΠΘ, Χρήστος Αραμπατζής, Πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση του κ. Χρυσουλάκη με τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό του Τομέα, οι οποίοι επιδεικνύουν τεράστιο ζήλο και έχουν βαθιά ριζωμένη στην καρδιά τους την Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε, επίσης, το ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου “Αθηνά”, όπου, τον υποδέχτηκαν πολύ θερμά, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Σε μια σημαντική εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι, η οποία διοργανώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, την Πρέσβη της Ελλάδος, Σοφία Γραμματά και τον Πρόεδρο του Διμερούς Ελληνορουμανικό Εμπορικού Επιμελητήριου, Χριστόδουλο Σεφέρη, βραβεύτηκε η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Αιγυπτιώτισσα, Αικατερίνη Σοφιανού για την επιχειρηματική, πολιτιστική και φιλανθρωπική της δραστηριότητα ως Ελληνίδα επιχειρηματίας στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας 2022.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Ο κ. Χρυσουλάκης ήταν ο κύριος ομιλητής και αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο της Αικατερίνης Σοφιανού. Παράλληλα της προσέφερε ένα δώρο εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε αυτήν τη γεμάτη με συναίσθημα εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του ελληνικού σχολείου Βουκουρεστίου “Αθηνά”, η οποία υπό την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου, κας Μαριάννας Κατόπη, τραγούδησε τον Ύμνο του Απόδημου Ελληνισμού, σε μουσική και στίχους δύο πολύ καταξιωμένων καλλιτέχνιδων, της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Λίνας Νικολακοπούλου, οι οποίες συμμετείχαν, επίσης, στην ωραία αυτή εκδήλωση προς τιμήν της κας Σοφιανού.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Ο κ. Χρυσουλάκης, κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους ελληνικών πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ομογενειακών φορέων καθώς και με εκπροσώπους Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρουμανία, στην Ελληνική Πρεσβεία, παρουσία της Πρέσβεως, Σοφίας Γραμματά, και της Διευθύνουσας το Προξενικό Γραφείο, αρμόδιας για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, Πελαγίας Γκούντρα.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Dragos Gabriel Zisopol, βουλευτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Olympia Bandea, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βουκουρεστίου και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Εlena Lazar, ιδιοκτήτρια των εκδόσεων «Ομόνοια», Δημήτρης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Βραΐλας, Δανάη Σταμπουλή, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Εκκλησίας Βουκουρεστίου, Σάντυ Σιβρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Ρουμανίας «Νόστος», Ανθούσα Μεχανετζίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου « Αθηνά», Μακρογιαννάκη, Συντονίστρια Εκπαίδευσης, Ιωάννης Αλφιέρης, εκπρόσωπος Ιδρύματος Δημητρίου και Ελένης Γρηγοριάδη και Γιώργος Σταφυλάκης, Προϊστάμενος του Γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας.

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στην ιστορική Ελληνική Κοινότητα στην Κωστάντζα, συνοδευόμενος από την Πρέσβη της Ελλάδας, Σοφία Γραμματά και τον βουλευτή και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Dragos Gabriel Zisopol.

Εκεί τον υποδέχτηκαν το Προεδρείο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Κωστάντζας.

Όλοι μαζί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. της “Μεταμορφώσεως”.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ελληνική Πολιτεία και Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών για τους ομογενείς μας στη Ρουμανία και τους ευχαρίστησε για την μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Κωνστάντζας, ενώ ακολούθησε συνάντηση στο επιβλητικό ελληνικό Θέατρο “Ελπίς”. Ο κ. Χρυσουλάκης είχε, επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το κτίριο του νέου Προξενείου στην Κωστάντζα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Με μεγάλη συγκίνηση ο κ. Χρυσουλάκης παρέστη και συμμετείχε στη γεμάτη κατάνυξη κυριακάτικη Θεία Λειτουργία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Ευαγγελισμού στο Βουκουρέστι, την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Ρουμανία.

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Συνέχεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Α. Κατσανιώτης: Υπερασπιζόμαστε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» με θέμα «Ελληνισμός στην Αλβανία – εξελίξεις και προοπτική» απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης το Σάββατο 28 Μαΐου 2022.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων πως «στην περιοχή μας παρατηρούμε τη δράση αναθεωρητικών δυνάμεων, που επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και τα σύνορα των κρατών.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον έχω σήμερα την τιμή να εκπροσωπώ, έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους και τα δίκαια της πατρίδας και των πολιτών της, χωρίς να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά και με την Αλβανία.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Αλβανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση της γλώσσας από τις μειονότητες».

Αναλυτικά στην ομιλία του ο κ. Κατσανιώτης ανέφερε τα εξής:

Κυρίες και Κύριοι,

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Η εκδήλωσή σας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη βιώνει καταστάσεις τις οποίες πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς, ξαναφέρνει στο προσκήνιο επικίνδυνες και βάρβαρες πρακτικές που για χρόνια πιστεύαμε ότι δεν θα ξαναδούμε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκτός των άλλων, έχει ανατρέψει με βίαιο τρόπο τη ζωή ομογενών μας, οι οποίοι ζουν και προκόβουν επί σειρά ετών στην περιοχή αυτή.

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των ομογενών μας. Άλλωστε, οι ομογενείς μας σε όλον τον κόσμο, είναι πάντα ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας, να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα, στο πλαίσιο, πάντα, του Διεθνούς Δικαίου.

Δυστυχώς, στην περιοχή μας παρατηρούμε τη δράση αναθεωρητικών δυνάμεων, που επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία και τα σύνορα των κρατών. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον έχω σήμερα την τιμή να εκπροσωπώ, έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους και τα δίκαια της πατρίδας και των πολιτών της, χωρίς να ανοίγουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και το αδιέξοδο.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, σεβαστή από εχθρούς και φίλους και όσοι δεν το κατανοούν θα βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Ελλάδα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και αποκρούει σθεναρά κάθε προσπάθεια προσβολής του Διεθνούς Δικαίου. Στην προσπάθειά μας αυτή, χρειάζεται και η δική σας συμβολή.

Κάθε προσπάθεια αναβίωσης ανύπαρκτων ζητημάτων, θα μας βρίσκει σταθερά αντίθετους. Επιπλέον, δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους ομογενείς μας στην Αλβανία, ούτε στους Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας.

Φίλες και φίλοι,

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και φυσικά και με την Αλβανία. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών από την πλευρά της Αλβανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, ειδικά σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση της γλώσσας από τις μειονότητες.

Βλέπουμε επίσης θετικά ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυση των θεμάτων που έχουν προκύψει σε περιπτώσεις πλαστογράφησης τίτλων κυριότητας, καθώς και την προσπάθεια για προώθηση νομιμοποιήσεων, αποζημιώσεων και καταχώρησης περιουσιών. Πρόκειται για σημαντικά ζητήματα καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια κτηματογράφησης αλλά και ενώ αναμένουμε τον Οκτώβριο τη διεξαγωγή της απογραφής πληθυσμού.

Μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της ομογένειας με τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, μεσολάβησε η ψήφιση από την ελληνική Βουλή της ρύθμισης για την συνταξιοδότηση ομογενών και παλλινοστούντων, η οποία διόρθωσε αδικίες παλαιότερων διατάξεων.

Ελπίζουμε ότι οι εργασίες της εκδήλωσής σας θα βοηθήσουν στην καταγραφή των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε με τη συμπαράσταση και τη συνεργασία σας.

Σας ευχαριστώ.

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ10 ώρες πριν

Τη Μήλο επιλέγει το Conde Nast Traveller για καλοκαιρινές διακοπές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ12 ώρες πριν

Η… μύτη ίσως καθορίζει ποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες πριν

Αντιμέτωπο με ένα «καλοκαίρι απεργιών» το αεροδρόμιο Χίθροου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες πριν

Οι κίνδυνοι από τον καύσωνα στη μεγαλούπολη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες πριν

Ευρωπαϊκή διάκριση για μαθητές από τη Ρόδο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Η NASA ανέβαλε τη φετινή εκτόξευση της “Psyche” σε μεταλλικό αστεροειδή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Μόναχο: Δέκα εντυπωσιακές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και για ανθρώπους με προδιαβήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Στην Αρχαία Νεμέα το σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Έναρξη των Νέμεων Αγώνων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV1 έτος πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement