Επικοινωνήστε μαζί μας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Προκήρυξη θέσης Ιδιαιτέρου Γραμματέα στο Γενικό Προξενείο Μονάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Από το Γενικό Προξενείο Μονάχου ανακοινώνεται ότι προκηρύσσεται μία θέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), διετούς διάρκειας, σύμφωνα με το άρθρο 422 του Ν. 4781/2021 περί οργάνωσης και λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ως κατωτέρω:

Μία (1) θέση Ιδιαιτέρου/-ας Γραμματέα με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.100,00 ευρώ.

Απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων:

α) Μόνιμοι κάτοικοι Γερμανίας με ελληνική ή γερμανική υπηκοότητα. Τυχόν άλλη υπηκοότητα δύναται να εξεταστεί, εφόσον πιστοποιείται νόμιμη διαμονή στη Γερμανία με δυνατότητα εργασίας.

β) Κατώτερο όριο ηλικίας το 21ο έτος συμπληρωμένο και ανώτατο το 60ο έτος.

γ) Εφόσον είναι Έλληνες υπήκοοι, να έχουν συμπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

δ) Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:

– Πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών,
– Άριστη γνώση της γερμανικής και ελληνικής γλώσσας.
– Άριστη γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή,
– Προθυμία, εργατικότητα και πνεύμα συνεργασίας.

Κατά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων θα συνεκτιμηθεί η ύπαρξη σχετικής εμπειρίας και προϋπηρεσίας, η γνώση επιπλέον γλωσσών, η πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης και η ύπαρξη άλλων συναφών, με την συγκεκριμένη θέση, προσόντων. Επίσης είναι απαραίτητη η διάθεση για εργασία πέραν του ωραρίου, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ο/η προσλαμβανόμενος/η, εφόσον έχει την ελληνική ιθαγένεια, μπορεί με αίτηση του/της να υπαχθεί στην ελληνική νομοθεσία περί κοινωνικών ασφαλίσεων ή να ασφαλισθεί σε επιτόπιο ασφαλιστικό φορέα. Το καθεστώς των αλλοδαπών διέπεται από την επιτόπια κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία.

Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες παρακαλούνται να αποστείλουν επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφο Ποινικού Μητρώου, καθώς και υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα δεσμεύονται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εφόσον τους ζητηθεί.

Ο σχετικός φάκελος θα πρέπει να αποσταλεί, αποκλειστικά ταχυδρομικώς, στη διεύθυνση του Γ. Προξενείου Μονάχου: Mohlstraße 22, 81675 Munchen.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων μέχρι 26.08.2022.

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

90 χρόνια γερμανικός αυτοκινητόδρομος: Γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ποιος δεν έχει ακούσει τον όρο “Αutobahn”; Όλοι τον γνωρίζουν – είτε έχουν οδηγήσει σε αυτόν είτε όχι. Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 ετών λειτουργίας του γερμανικού αυτοκινητοδρόμου ακολουθούν ορισμένα ενδιαφέροντα γεγονότα.

Ο πρώτος δρόμος δίχως διασταύρωση

Ο σημερινός A555 ήταν ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στη Γερμανία, μεταξύ Βόννης και Κολωνίας. Το χαρακτηριστικό του: Παντελής απουσία διασταυρώσεων, παρά μόνο έξοδοι και κόμβοι. Και φυσικά χωρίς κανένα φωτεινό σηματοδότη, ενώ υπήρχαν τουλάχιστον δυο λωρίδες κυκλοφορίας.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Δεν ήταν ιδέα των Ναζί

Κάτι που αποδεικνύεται και σε φωτογραφίες της εποχής, όπως αποτυπώθηκαν τα εγκαίνια πριν από 90 χρόνια στον φακό: Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο τότε δήμαρχος Κολωνίας και αργότερα καγκελάριος, Κόνραντ Αντενάουερ. Η ημερομηνία μαζί με την συγκεκριμένη φωτογραφία κάνει και το τοπίο ακόμη πιο ξεκάθαρο: Δεν έφτιαξαν οι Ναζί τον πρώτο αυτοκινητόδρομο.

Ωστόσο το όνομα του Χίτλερ έχει συνδεθεί ιστορικά με τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους. Ο λόγος; Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί επιτάχυνε την κατασκευή τους, εξυπηρετώντας έτσι την προπαγάνδα του Εθνικοσοσιαλισμού. Σε μία από τις προπαγανδιστικές φωτογραφίες της εποχής, διακρίνεται ο Χίτλερ να βοηθά στο “στρώσιμο” του αυτοκινητόδρομου μεταξύ Φρανκφούρτης και Μάνχαϊμ.

Εκσυγχρονισμός και ταχύτητα

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο ξεκίνησε άμεσα η ανακατασκευή των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων, κυρίως στο δυτικό τμήμα της τότε χωρισμένης Γερμανίας. Το 1969 ο τότε Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Μεταφορών, Γκέοργκ Λέμπερ, εγκαινιάζει ένα σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περίπατος στον αυτοκινητόδρομο

Ακόμη ένα ιστορικό γεγονός συνδεδεμένο με την ιστορία των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων: Κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, το 1973, καθιερώθηκε η “Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο”. Έτσι, ο δρόμος βρισκόταν εξ ολοκλήρου στη διάθεση των πεζών.

Κανένα όριο ταχύτητας

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αυτό το χαρακτηριστικό έχει κάνει τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους διάσημους – και αρκετά αγαπητούς για πολλούς: Το όριο ταχύτητας απουσιάζει εντελώς σε πάνω από 9.000 χιλιόμετρα – εφόσον φυσικά η κίνηση το επιτρέπει. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.

Φυσικά οι αντιδράσεις για θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος είναι πολλές.

Ατελείωτα έργα και επισκευές

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο αυτοκινητόδρομος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ. Ακόμη και η αρχική αρτηρία του, ο Α555 διαρκώς επισκευάζεται και ανανεώνεται. Έτσι για να παραμένει ακόμα και στα 90 του “σε φόρμα”.

Πηγή: dw.com

Ακολουθήστε μας στα Social Media
Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πώς να πείτε «Όχι» στα γερμανικά χωρίς να χρησιμοποιήσετε το «Nein»

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο τρόπος για να πείτε «όχι» στα γερμανικά είναι το «nein». Είναι μια εύκολη γερμανική λέξη, αλλά αν την πείτε χωρίς άλλο πλαίσιο, είναι λίγο αγενής. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς να λέτε «όχι» στα Γερμανικά σαν να είναι η μητρική σας γλώσσα.

Στα γερμανικά, ο τρόπος για να πει κάποιος «όχι» ευγενικά περιλαμβάνει μια εξήγηση της άρνησης, αντί ενός σκέτου «όχι».

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι κάποιος πηγαίνει σε ένα ξενοδοχείο και ζητά να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, αλλά δεν είναι επισκέπτης και έτσι του αρνούνται.

Αυτή η άρνηση είναι πιθανό να λάβει τη μορφή που παρουσιάζεται παρακάτω. Μια ευγενική, επίσημη δήλωση με εξήγηση του γιατί.

Leider sind die Toiletten nur für Gäste dieses Hotels. (Δυστυχώς, οι τουαλέτες είναι μόνο για τους επισκέπτες αυτού του ξενοδοχείου).

Είναι επίσης πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται μία από τις εξής φράσεις: Entschuldigung (με συγχωρείτε) ή Tut mir Leid (λυπάμαι).

Es tut mir wirklich Leid, aber wir können mit dir nicht kommen. (Λυπάμαι πραγματικά, αλλά δεν μπορούμε να έρθουμε μαζί σας).

Κάτι που συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότεροι είναι ένα είδος επανάληψης του ρήματος σε πολλές αρνητικές απαντήσεις. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

«Spielt ihr Gitarre?» («Παίζεις κιθάρα;»)

«Nein, Gitarre spielen wir nicht («Όχι, δεν παίζω κιθάρα»)

«Haben Sie einen Pepsi;» («Έχετε Pepsi;»)

«Nein, Pepsi nicht. Vielleicht wollen Sie einen Coca-Cola;» (Όχι, Pepsi όχι. Ίσως θα θέλατε μια Coca-Cola;»)

Αυτός σίγουρα δεν είναι ένας προδιαγεγραμμένος τρόπος για να απαντήσετε «όχι» στα γερμανικά. Αντίθετα, είναι μια τυπική αρνητική απάντηση σε μια ερώτηση.

Η λέξη lieber είναι μια καλή εναλλακτική στο άμεσο όχι, καθώς σημαίνει «μάλλον». Μπορεί να έρχεται μετά από nicht ή να σταθεί από μόνη της.

Ich gehe lieber nicht in die Kneipe. (Προτιμώ να μην πάω στο μπαρ)

«Möchtest du ‘Moana’ sehen;» («Θα θέλατε να δείτε το “Moana”;»)

«Ich würde lieber “Frozen” sehen». («Προτιμώ να δω το “Frozen”»)

Όπως προαναφέρθηκε, ο τρόπος για να πείτε «όχι» στα γερμανικά είναι το «nein».

Είναι μια εύκολη γερμανική λέξη, αλλά αν την πείτε χωρίς άλλο πλαίσιο, είναι λίγο αγενής.

Γι’ αυτό υπάρχουν τρεις εναλλακτικές. Η πρώτη είναι το nee, το οποίο πρέπει να ομοιοκαταληκτεί με το Schnee (χιόνι). Θα το ακούσετε αρκετά συχνά – στην πραγματικότητα, εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα της γερμανικής κοινωνίας. Μάλιστα, σε ορισμένα μέρη όπως η Βαυαρία, είναι η προεπιλογή αντί για το nein.

«Hast du den Spiel gesehen?» (Είδες το παιχνίδι;)

«Nee». (Όχι)

Το δεύτερο είναι το nö, το οποίο χρησιμοποιείται λιγότερο στην καθομιλουμένη. Θα το δείτε συχνά σε κόμικς και βιβλία ως έναν τρόπο διακοπής του διαλόγου. Μερικοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι το nö είναι λίγο πιο σκληρό από το nee, προσφέροντας ίσως μια πιο απαξιωτική αίσθηση:

«Willst du mit mir Kaffee trinken?» («Θέλεις να πιούμε καφέ;»)

«Nö» («Όχι»)

Το τελευταίο είναι το nich, (nicht (όχι)). Αυτό συνδέεται έντονα με το Βερολίνο, όπου η τυπική προφορά μετατοπίζει το ich με περισσότερο ήχο isch.

«Hast du Hunger?» («Πεινάς;»)

«Nich». («Ναι»)

Υπάρχει μια ακόμη μικρή λέξη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πείτε «όχι» στα γερμανικά: jein, ένας χαριτωμένος συνδυασμός ja (ναι) και nein.

«Warst du gestern Abend Wieder bei Heather?» («Ήσουν πάλι στο σπίτι της Χέδερ χθες το βράδυ;»)

«Jein…» («Ίσως»)

Όμως, υπάρχουν και μερικές φράσεις για ένα πιο … αυστηρό «όχι».

Auf gar keinen Fall (Σε καμία περίπτωση)

Überhaupt nicht (Σίγουρα όχι)

Absolut nicht (Με τίποτα)

Πηγή: fluentu.com

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Καθεδρικός Ναός της Τρίερ: Ελάτε να γνωρίσουμε την πιο παλιά εκκλησία της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με ιστορία 1700 ετών, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου στην πόλη Τρίερ δεν είναι μόνο η παλαιότερη εκκλησία στη Γερμανία, αλλά και το παλαιότερο κτίριο το οποίο εξακολουθεί να εξυπηρετεί τον αρχικό του σκοπό ως καθεδρικός ναός μέχρι σήμερα.

Ο καθεδρικός ναός βρίσκεται στο κέντρο της Τρίερ, πάνω από ένα πρώην παλάτι από την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου.

Τον 4ο αιώνα τα ανάκτορα αντικαταστάθηκαν από το μεγαλύτερο χριστιανικό εκκλησιαστικό συγκρότημα από την αρχαιότητα. Αποτελούνταν από τέσσερις βασιλικές που ενώνονταν με ένα μεγάλο βαπτιστήριο και το συγκρότημα κάλυπτε μια περιοχή που εκτεινόταν μέχρι τη σημερινή Κεντρική Αγορά.

Εκεί θα βρείτε και τα ερείπια της πρώτης παλαιοχριστιανικής αίθουσας συνελεύσεων βόρεια των Άλπεων (τέλη 3ου αιώνα) και τα ερείπια της πρώτης βασιλικής.

Ο σημερινός καθεδρικός ναός εξακολουθεί να περιέχει ένα ρωμαϊκό κεντρικό τμήμα με τους αρχικούς τοίχους να υψώνονται σε ύψος 26 μέτρων.

Το τεράστιο θραύσμα μιας στήλης από γρανίτη δίπλα στην είσοδο του καθεδρικού ναού είναι άλλη μια ένδειξη της ρωμαϊκής προέλευσης του κτιρίου.

Μετά τις καταστροφές τον 5ο και 9ο αιώνα, ο εναπομείναντας πυρήνας διευρύνθηκε με ρωμανικές προσθήκες.

Σήμερα, ο Καθεδρικός Ναός, με τις τρεις κρύπτες του, το μοναστήρι, το Καθεδρικό Θησαυροφυλάκιο και το Παρεκκλήσι του Ιερού Ρόβου, παρουσιάζει αρχιτεκτονική και έργα τέχνης άνω των 1650 ετών.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το εσωτερικό έχει διαστάσεις 112,5 επί 41 μέτρα. Αποτελείται από τρεις κυρίως ρωμανικούς ναούς με γοτθικό θόλο.

Η αρχική ρωμαϊκή κατασκευή είναι δύσκολο να «διαβαστεί» στο εσωτερικό, αλλά η βασική της ορθογώνια μορφή μπορεί να αναγνωριστεί ακόμα στους τρεις ανατολικότερους κόλπους του ναού.

Οι τέσσερις αρχικοί κίονες επαναχρησιμοποιήθηκαν τον 11ο αιώνα αλλά μετατράπηκαν σε σταυροειδείς προβλήτες. Πίσω από την ανατολική χορωδία προστέθηκε ένα μπαρόκ παρεκκλήσι για το λείψανο του Ιησού, που ανακτήθηκε από τον προηγούμενο κύριο βωμό το 1512, και είναι ορατό μέσα από ένα άνοιγμα στον τοίχο.

Η δυτική χορωδία είναι επίσης διακοσμημένη στο στυλ του γερμανικού μπαρόκ, όπως και τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Ιερού Μυστηρίου και οι περισσότεροι βωμοί στην εκκλησία.

Ένα ρωμανικό τύμπανο απεικονίζει τον Χριστό με την Παναγία και τον Άγιο Πέτρο. Το κύριο εκκλησιαστικό όργανο φαίνεται παλιό αλλά χρονολογείται από το 1974.

Μετά την επίσκεψή σας, στα αριστερά της κύριας εισόδου θα δείτε την πέτρα του Καθεδρικού Ναού.

Η ακριβής διεύθυνση του καθεδρικού ναού είναι Liebfrauenstraße 12/Ecke Domfreihof, Trier.

Πηγή: visitworldheritage.com

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Άρνις: Περιήγηση στην μικρότερη πόλη της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Άρνις είναι η μικρότερη πόλη της Γερμανίας τόσο σε πληθυσμό όσο και σε έκταση (0,45 km2). Είναι τμήμα του Amt Kappeln-Land στην περιοχή Schleswig-Flensburg, στο Schleswig-Holstein της Γερμανίας.

Ιδρύθηκε το 1667 από οικογένειες που ασχολούνταν με τη ναυτιλία από το κοντινό χωριό Κάπελν και ήθελαν να αποφύγουν τη δουλοπαροικία.

Το yachting και ο τουρισμός είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της μικρότερης πόλης της Γερμανίας στον 21ο αιώνα. Τα ναυπηγεία επικεντρώνονται σήμερα σε εργασίες συντήρησης. Εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά για την οικονομία της μικρής πόλης.

Στις 8 Ιουλίου το Άρνις γιόρτασε το 2017 τα 350 χρόνια από την ίδρυσή του με διάφορα events.

Ορισμένοι εξέχοντες πολιτικοί από το Schleswig-Holstein συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Αντιστοίχως, πριν από 150 χρόνια μια θεατρική ομάδα παρουσίασε ένα έργο για την ίδρυση του Άρνις, Der Auszug nach Arnis.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αρχικά το Άρνις ήταν μια χερσόνησος στο Schlei που μοιάζει με φιόρδ.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους κόμητες του Schauenburg και του Holstein και της Χανσεατικής Ένωσης για το καθεστώς του Schleswig, ο Δανός βασιλιάς Eric of Pomerania διέταξε το 1415 την κατασκευή δύο πρωτόγονων κάστρων στο Schlei, Schwonsburg και στο αντίθετο ύψος του σημερινού νεκροταφείου του Άρνις.

Για καλύτερη άμυνα κόπηκε ο ισθμός μεταξύ Άρνις και Άγγελν. Το Άρνις έγινε νησί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο Άρνις για κάποια χρόνια οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις. Όταν ο γιος του Christian Albrecht, Frederick IV, πρόσφερε μια νέα φοροαπαλλαγή 11 ετών για τους νέους αποίκους το Άρνις άρχισε να αναπτύσσεται και έγινε στα τέλη του 18ου και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ένας τόπος ευημερίας με έως και 1000 κατοίκους και σχεδόν 90 ιστιοφόρα πλοία (1864).

Πηγή: wikipedia.org

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

700 Χρόνια Μπόχουμ: Εορτασμοί για ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πηγή φωτογραφίας: Spiridon Papaioannou

Στις 19 Ιουνίου 2022 ο Δήμος Μπόχουμ γιόρτασε ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός και μαζί του και η Ελληνική Κοινότητα της πόλης, εκπροσωπούμενη από τον Μορφωτικό και Εκπαιδευτικό Σύλλογο Μπόχουμ α. Σ. (www.grinbo.de), του μόνου ενεργού Ελληνικού σωματείου της πόλης, πέραν της ποδοσφαιρικής ομάδας SV Hellas Bochum (www.sv-hellas-bochum.de).

Πριν 700 και (λόγω κορωνοϊού) +1 χρόνια (1321-2021), ο κόμης Ένγκελμπερτ εκ του Μάρκ παρέδωσε στο Μπόχουμ, στον χώρο του κάστρου-φρουρίου Burg Blankenstein του Χάττιγκεν, επίσημο έγγραφο, με τα δικαιώματα που συνεπάγονται με την απόκτηση δικαιωμάτων μίας πόλης. Τα λεγόμενα Stadtrechte.

Έτσι το Μπόχουμ απέκτησε επίσημα ένα ειδικό καθεστώς, οικονομικό/φορολογικό αλλά και νομικό.

Η Ελληνική παροικία είναι μέρος αυτής της πόλης εδώ και 62 χρόνια. Από το 1960, όπου πλήθος ανθρώπων κατέφθασε στη Γερμανία, ώστε να εργαστεί στις στοές των ανθρακωρυχείων και στις φάμπρικες.

Το μεγαλύτερο μέρος τον Ελλήνων της πόλης εργάστηκε στην εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων OPEL έως και το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων το 2014.

Πέραν αυτού συναντάται στο Μπόχουμ μία έντονη επιχειρηματική και γαστρονομική δραστηριότητα με επιχειρήσεις οι οποίες είναι γνωστές και εκτός των συνόρων του Δήμου.

Επίσης, φιλοξενεί και έναν σχετικά μεγάλο αριθμό Ελλήνων φοιτητών τόσο εξ Ελλάδος και Κύπρου αλλά και Ελλήνων ομογενών, όπως και καθηγητές και επιστήμονες, εφόσον πρόκειται και για το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Κοιλάδας του Ρουρ.

Κάποια λίγα παραδείγματα αποφοίτων του Πανεπιστημίου Μπόχουμ είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων (1996-1999), ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης ή και ο νυν Δήμαρχος Σβέρτε – πρώτος Έλληνας Δήμαρχος στη Γερμανία -, κ. Δημήτριος Αξουργός.

Συνέχεια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι… «αστοί» παπαγάλοι της Γερμανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σε αντίθεση με άλλα πτηνά, οι παπαγάλοι δεν αποδημούν το χειμώνα αφού έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι παπαγάλοι είναι για κάποιους συμπαθητικά πτηνά που δίνουν μία εξωτική νότα στις γερμανικές πόλεις, για άλλους εστία μόλυνσης που θυμίζει τις… πληγές του Φαραώ.

Μία ευχάριστη έκπληξη περιμένει όποιον βρεθεί στη Χαϊδελβέργη, καθώς θα δει και θα ακούσει τη διαπεραστική φωνή χιλιάδων παπαγάλων σε μερικά από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Αντίστοιχα, στην Κολωνία, οι παπαγάλοι είναι μία από τις τουριστικές ατραξιόν κατά μήκος του Ρήνου, καθώς έχουν φωλιάσει εκεί.

«Οι άνθρωποι αισθάνονται σαν να βρίσκονται στο δάσος του Αμαζονίου» αναφέρει ο Χόρστ Μπέρτραμ, πρόεδρος της ένωσης για την Προστασία της Φύσης (NABU) στην Κολωνία.

Μία αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στο Ντίσελντορφ, με τους παπαγάλους να έχουν δημιουργήσει αποικίες και εκεί μέσα στην πόλη.

Οι περιοχές γύρω από τον Ρήνο προσφέρουν άλλωστε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για αυτά τα είδη, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Στην Στουτγάρδη ένα σπάνιο είδος παπαγάλου, η κιτρινοκέφαλη αμαζόνα ή αλλιώς κιτρινοκέφαλος παπαγάλος – ένα είδος υπό εξαφάνιση στο Μεξικό και στην βόρεια Κεντρική Αμερική – βρίσκεται συχνά σε αναζήτηση τροφής στο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το πάρκο Ρόζενσταϊν.

Ο βιολόγος Μικαέλ Μπράουν υπολογίζει ότι πάνω από είκοσι χιλιάδες παπαγάλοι διαφόρων ειδών κατοικούν σήμερα μόνιμα στην Γερμανία.

«Πρόκειται για μία νέα οικοθέση των εξωτικών πτηνών στην Γερμανία. Οι συνθήκες και το κλίμα της χώρας επιτρέπουν άλλωστε την βιώσιμη εγκατάσταση των πληθυσμών τους. Οι μεγάλες πόλεις έχουν πιο θερμό κλίμα συγκριτικά με τις περιφέρειες, για αυτό και προτιμώνται» δηλώνει ο Μπράουν, που έχει μελετήσει τον πληθυσμό των παπαγάλων της Χαϊδελβέργης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Χορστ Μπέρτραμ σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των παπαγάλων στην Δυτική Γερμανία κατά την δεκαετία του 1960 και 1970, όταν οι παπαγάλοι-κατοικίδια ήταν της μόδας.

Οι «δραπέτες» της μόδας εκείνης είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση ειδών, που την περίοδο εκείνη απειλούνταν εν μέρει από εξαφάνιση.

Η αστυφιλία των παπαγάλων στην Ευρώπη

Τα εντυπωσιακά εξωτικά πουλιά δεν έχουν εγκατασταθεί ωστόσο μόνο στην Γερμανία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι πώς τα είδη αυτά μπορούν και επιβιώνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Ο βιολόγος Μικαέλ Μπράουν υπολογίζει ότι πάνω από είκοσι χιλιάδες παπαγάλοι κατοικούν σήμερα μόνιμα στην Γερμανία. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Το δυνατό ράμφος είναι το κλειδί της επιβίωσής τους» επισημαίνει ο Μπράουν: μπορούν να τραφούν με ξηρούς καρπούς, σπόρους, μούρα και φρούτα – τροφές που υπάρχουν σε αφθονία και στην Ευρώπη.

«Παραμένουν σε ένα μέρος, φτιάχνοντας αποικίες και δεν μεταναστεύουν ξανά» παρατηρεί ο βιολόγος.

Σε αντίθεση με άλλα πτηνά, οι παπαγάλοι δεν αποδημούν το χειμώνα για θερμότερα κλίματα. Έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορούν να διαβιώσουν μαζί με τα αυτόχθονα είδη, καθώς ανταγωνίζονται μόνο τα περιστέρια και τους δρυοκολάπτες για μια θέση στα δέντρα της προτίμησής τους.

Προβλήματα στη συνύπαρξη παπαγάλων – ανθρώπων

Πολλά είναι όμως τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνύπαρξη παπαγάλων και ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην Χαϊδελβέργη, κάποιοι παπαγάλοι έστησαν το…. σπιτικό τους πάνω στις εγκαταστάσεις θερμομόνωσης ενός οίκου ευγηρίας.

Στην Κολωνία, απλοί πολίτες και επιχειρηματίες διαμαρτύρονται έντονα για την ηχορύπανση και τις εστίες μόλυνσης που προκαλούν οι περίπου 3.000 εξωτικοί μόνιμοι κάτοικοι.

Και ήδη για την επίλυση του ζητήματος υπάρχουν πολλές και διάφορες προτάσεις – μέχρι και η… επιστράτευση αρπακτικών.

Πηγή: dw.com

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 λεπτά πριν

Αντιμέτωπες με νέα κύματα καύσωνα Βρετανία και Γαλλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ώρα πριν

ΕΕ: Οδικές εμπορευματικές μεταφορές με φορτηγά μηδενικών εκπομπών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ώρες πριν

Προσκρούσεις γιγάντιων μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους της Γης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες πριν

90 χρόνια γερμανικός αυτοκινητόδρομος: Γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες πριν

Γερμανία: Ελαφρύνσεις άνω των 10 δισ. ευρώ εισηγείται το υπ. Οικονομικών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ23 ώρες πριν

Κίνδυνος καθυστερημένης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη, λόγω σύγχυσης με ουρολογικά προβλήματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ24 ώρες πριν

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης αναμένεται να ενισχύσουν τα οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Αύριο και μεθαύριο κορυφώνονται οι Περσείδες – Θα συμπέσουν με την τελευταία υπερπανσέληνο του 2022

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Μελέτη: Τουλάχιστον 740 εκατ. άνθρωποι ακούνε ένα βουητό στα αυτιά τους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Υπό πίεση 20 εκατομμύρια ενοικιαστές στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ18 ώρες πριν

90 χρόνια γερμανικός αυτοκινητόδρομος: Γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Έπειτα από 73 χρόνια ερήμωσης, το Γιαννοχώρι απέκτησε μόνιμο κάτοικο!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

700 Χρόνια Μπόχουμ: Εορτασμοί για ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Έρευνα: Ο συχνός μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με κακή υγεία της καρδιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2022: Σε περίοπτη θέση το ελληνικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που φέρνει κοντά χριστιανούς και μουσουλμάνους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Τα αεροδρόμια με τις περισσότερες καθυστερήσεις το φετινό καλοκαίρι

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Στον διεθνούς φήμης εμβρυολόγο Κύπρο Νικολαΐδη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Έντονη ξηρασία στη Γερμανία με πολλά προβλήματα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής για την εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV1 έτος πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement