ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λ. Αυγενάκης: «Μέσω του αθλητισμού συμβάλλουμε καθημερινά στο Εθνικό Σχέδιο κατά του Καπνίσματος»

«Μέσω και του αθλητισμού εξυπηρετούμε το “Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος” με στόχο τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 30% μέχρι το 2025 και τη συνεχή ενημέρωση της νέας γενιάς για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 7ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, καταγράφεται μείωση 15% των καπνιστών στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια» και υπογράμμισε ότι «τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον αντικαπνιστικό νόμο που η σημερινή Κυβέρνηση παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και δεν διστάσαμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις, με γνώμονα τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και να εισάγουμε νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία, με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες και τους ιδιοκτήτες των χώρων, μέσα από εντατικούς ελέγχους».
Ο κ. Αυγενάκης επισήμανε, επιπλέον, πως «στο Υφυπουργείο Αθλητισμού έχουμε αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία τρία χρόνια, με σύμμαχο την αθλητική οικογένεια της χώρας, ότι δημιουργούμε κίνητρα με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία. Φροντίζουμε καθημερινά για τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος στη χώρα, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ώστε να υπάρχουν ασφαλείς συνθήκες άθλησης και για την καθιέρωση της Ελλάδας -ξανά- ως τόπου φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, δίνοντας ερεθίσματα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό, που συνδέεται άρρηκτα με την καλή υγεία και η καλή υγεία απειλείται -μεταξύ άλλων- και από το κάπνισμα».
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος (European Network for Smoking Prevention, ENSP) είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 1997.
Συμμετέχουν φορείς από 40 χώρες (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Ισραήλ κ.ά, αλλά και από τις ΗΠΑ) και από την Ελλάδα είναι μέλη του, με στελέχη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Εθνικός Συνασπισμός για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αποστολή του ENSP είναι να αναπτύξει μια στρατηγική συντονισμένης δράσης και δραστηριοτήτων για τον περιορισμό του καπνίσματος, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και την εκπόνηση κοινών πρωτοβουλιών έργων σε όλη την Ευρώπη.

Το ENSP στοχεύει στην ενίσχυση της συνοχής των σχετικών δραστηριοτήτων και στην προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών περιορισμού του καπνίσματος σε επίπεδο ευρωπαϊκών κρατών.
Όραμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος είναι να εξαλειφθούν οι ανισότητες των Ευρωπαίων πολιτών στον τομέα της υγείας, καθώς και οι επιπτώσεις από τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το κάπνισμα.
Απώτερος σκοπός του Δικτύου είναι η νέα γενιά να ενημερωθεί και να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του.
Η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη κατά την έναρξη του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος:
«Είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω στο 7ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του Καπνίσματος και σας καλωσορίζω εδώ, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Ηράκλειο Κρήτης.
Θεώρησα αυτονόητη την αποδοχή της πρόσκλησής σας, αφενός μεν λόγω της στάσης μου απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερα αγαπητή, αλλά επιβλαβή συνήθεια πολλών συνανθρώπων μας, το κάπνισμα, αφετέρου δε διότι οφείλουμε να προωθούμε και να στηρίζουμε έμπρακτα, Συνέδρια, όπως το σημερινό.
Σε μία κοινωνία που δουλεύουμε για να αλλάξει προς το καλύτερο, θα πρέπει πρώτα να απαλλαγούμε από πολλές συνήθειες και νοοτροπίες που μας ακολουθούν από το παρελθόν, στοιχειώνουν το παρόν μας και υπονομεύουν το μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη του Καπνίσματος έχει να επιδείξει μεγάλο και βαρυσήμαντο έργο από τα τελευταία 25 χρόνια. Η συντονισμένη δράση, μέσα από τις κοινοπραξίες, έχει συμβάλει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων πρόληψης και στην προώθηση πολιτικών ελέγχου του καπνίσματος, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για όσα έχετε πετύχει μέχρι σήμερα!
Ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από το κάπνισμα είναι γνωστός σε όλους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η χρήση καπνού ευθύνεται για τον θάνατο περίπου 8.000.000 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται και περισσότεροι από 1.000.000 θάνατοι μη καπνιστών, που όμως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.
Δεν θα πρέπει, βεβαίως, να παραβλέψουμε τον άμεσο αντίκτυπο του καπνίσματος στο περιβάλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας του τσιγάρου ισοδυναμεί με το 1/5 του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από το τομέα της εμπορικής αεροπορίας κάθε χρόνο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ακόμα, η χλωρίδα και η πανίδα απειλούνται από τη μόλυνση του εδάφους που προκαλείται από τα τσιγάρα, ενώ το 50% των αστικών αποβλήτων αφορά προϊόντα της βιομηχανίας καπνού.
Είναι σαφές πως πρέπει να καταβάλλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για τον περιορισμό της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος προκειμένου να μπορούν και οι επόμενες γενιές να απολαμβάνουν το φυσικό περιβάλλον χωρίς αναστολές και περιορισμούς.

Κυρίες και κύριοι,
Τα στατιστικά, πολλές φορές μας τρομάζουν, ωστόσο δίνουν μία όψη της πραγματικότητας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Η αλλαγή νοοτροπίας και η δημιουργία μιας «αντικαπνιστικής κουλτούρας» έχει κάνει ήδη τα πρώτα δύσκολα, αλλά τολμηρά βήματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και πρέπει να είμαστε σε θέση να το εκμεταλλευτούμε.
Συνοπτικά, η έμφαση στην ενημέρωση και στην άμεση επικοινωνία με τη νέα γενιά έχει φέρει τη μείωση των καπνιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, καταγράφεται μείωση 15% στον εφηβικό πληθυσμό της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Είναι μεγάλη, όμως, η ανάγκη για περαιτέρω επένδυση στα ζητήματα ενημέρωσης των εφήβων, καθώς με τον τρόπο αυτό βασίζουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της πρόληψης του φαινομένου.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά ανέρχεται ακόμη σε διψήφια νούμερα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενηλίκων καθημερινών καπνιστών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ (27,3%) και το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν οι μισοί καπνιστές (46,98%) στην Ελλάδα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25 – 44 ετών.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δείχνουν να εγκαταλείπουν αργά, αλλά σταθερά την άκρως βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος, με ποσοστό άνω του 40% των καπνιστών.
Φυσικά, τα βελτιωμένα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας για τους καπνιστές στη χώρα μας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον αντικαπνιστικό νόμο που η σημερινή Κυβέρνηση παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2019. Δεν διστάσαμε να λάβουμε γενναίες αποφάσεις, με γνώμονα τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και να εισάγουμε νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία, με αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες και τους ιδιοκτήτες των χώρων, μέσα από εντατικούς ελέγχους.
Δεν μείναμε στα λόγια, αλλά περάσαμε στις πράξεις. Εκπονήσαμε ένα στοχευμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, για την ανάσχεση και εξάλειψη του φαινόμενου στην Ελλάδα. Ένα σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους δείκτες αποτελεσματικότητας, με βάση την διεθνή εμπειρία από χώρες που έχουν τα σημαντικότερα αποτελέσματα στη μείωση του καπνίσματος, όπως η Δανία, η Νορβηγία και η Αυστρία, βάσει στοιχείων του ΟΟΣΑ.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς η μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 30% μέχρι το 2025. Και η απαγόρευση του καπνίσματος συνιστά μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα, το Υφυπουργείο Αθλητισμού έχει αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία τρία χρόνια, με σύμμαχο την αθλητική οικογένεια της χώρας, ότι δημιουργεί κίνητρα με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία.
Δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος της χώρας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών για ασφαλείς συνθήκες άθλησης και την καθιέρωση της χώρας ως τόπος φιλοξενίας μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, δίνοντας ερεθίσματα στους συμπολίτες μας να γνωρίσουν και να ασχοληθούν ενεργά με τον αθλητισμό.
Όπως πολύ καλύτερα γνωρίζετε άλλωστε και οι ίδιοι, ο αθλητισμός συνδέεται άρρηκτα με την καλή υγεία και η καλή υγεία απειλείται -μεταξύ άλλων- και από το κάπνισμα.
Ας αναλογιστούμε, επιπλέον, ότι ο περιορισμός του καπνίσματος, μειώνει άμεσα τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, επιτρέπει την πιο γρήγορη ανίχνευσή του και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Με πολύ απλά λόγια βελτιώνει την συνολική ποιότητα ζωής.
Κυρίες και κύριοι,
η μεγαλύτερη εξουσία συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη και αυτό είναι το ειδικό βάρος του 7ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος. Η καταξιωμένη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα που πλαισιώνει το Συνέδριο μπορεί να δώσει εφαρμόσιμες λύσεις, καλές πρακτικές και μετρήσιμα αποτελέσματα για τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, όπως έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές».
Στον αγώνα κατά του καπνίσματος είμαστε ενωμένοι. Η κοινωνία απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας και πρέπει να την υποστηρίξουμε. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, να αφήσουμε πίσω το παλιό μοτίβο και να υιοθετήσουμε ως κοινωνία έναν περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας!
Αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας!
Σας ευχαριστώ πολύ».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον συγκεκριμένο μήνα, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 21.762 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού).
Τον αντίστοιχο μήνα του 2024 κυκλοφορούσαν 22.539 (αύξηση 6,7% είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023).
Τα καινούργια αυτοκίνητα ανέρχονται σε 11.563 έναντι 13.708 που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο 2024, παρουσιάζοντας μείωση 15,6%.
Παράλληλα, τον Ιανουάριο εφέτος κυκλοφόρησαν 3.684 νέες μοτοσυκλέτες κυβισμού άνω των 50 cc (καινούργιες και μεταχειρισμένες εξωτερικού) έναντι 4.953 τον αντίστοιχο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 25,6% (αύξηση 18,3% είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023).
Οι καινούργιες μοτοσυκλέτες ανέρχονται σε 3.390 έναντι 4.639 που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο 2024, παρουσιάζοντας μείωση 26,9%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ

Κοσμικό νετρίνο με ενέργεια 30 φορές υψηλότερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο νετρίνο που έχει εντοπιστεί ποτέ, ανίχνευσε η διεθνής επιστημονική ομάδα KM3NeT, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής (ΙΠΣΦ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Το εύρημα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι νετρίνα τόσο υψηλών ενεργειών παράγονται στο Σύμπαν και μας δίνει πληροφορίες για τα βίαια γεγονότα που συμβαίνουν έξω από τον Γαλαξία μας.
Μπορεί όταν σκεφτόμαστε το Σύμπαν να έρχονται στο μυαλό μας εικόνες από αστέρια, γαλαξίες και αχανείς περιοχές σκοταδιού, ωστόσο τα νετρίνα είναι αόρατοι αγγελιοφόροι που κρύβονται μέσα σε αυτήν την κοσμική απεραντοσύνη.
Πρόκειται για μικροσκοπικά υποατομικά σωματίδια, με εξαιρετικά μικρή μάζα και χωρίς ηλεκτρικό φορτίο που μπορούν να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του σύμπαντος.
Παρόλο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε αφθονία σωματίδιο στο Σύμπαν μετά από τα φωτόνια (το φως), τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την ύλη με αποτέλεσμα κάθε δευτερόλεπτο δισεκατομμύρια από αυτά να περνούν από μέσα μας χωρίς να αφήνουν ίχνη.
Παράγονται σε ένα τεράστιο εύρος ενεργειών και σε πολλές διαφορετικές διεργασίες, από μεγάλη ποσότητα νετρίνων χαμηλής ενέργειας που παράγονται σε διεργασίες πυρηνικής σύντηξης στον Ήλιο μας, ως και μικρή ποσότητα νετρίνων υψηλής ενέργειας που προέρχονται από συγκρούσεις σωματιδίων σε κατακλυσμικά κοσμικά γεγονότα, όπως η έκρηξη άστρων ή η δραστηριότητα μαύρης τρύπας.
Η διαδρομή τους παραμένει αδιατάρακτη και αυτό τους επιτρέπει να ενεργούν ως κοσμικοί αγγελιοφόροι, μεταφέροντας πληροφορίες απευθείας από την αστροφυσική τους πηγή στους ανιχνευτές στη Γη.
Η ανίχνευση νετρίνων απαιτεί πολύ μεγάλα παρατηρητήρια που βρίσκονται βαθιά κάτω από το νερό ή στον πάγο. Αυτά τα παρατηρητήρια αναζητούν αμυδρές λάμψεις φωτός Cherenkov – μια φωτεινή λάμψη που δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια που παράγονται από τις αλληλεπιδράσεις των νετρίνων κινούνται ταχύτερα από το φως στο νερό.
Ένα τέτοιο παρατηρητήριο είναι το τηλεσκόπιο KM3NeT που βρίσκεται βαθιά στη Μεσόγειο και είναι σχεδιασμένο για να καταγράψει γεγονότα νετρίνων υψηλής ενέργειας μέσω αυτών των λάμψεων φωτός.
Τον Φεβρουάριο του 2023 η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία KM3NeT, που συγκεντρώνει περισσότερους από 360 επιστήμονες 68 ιδρυμάτων από 22 χώρες σε όλο τον κόσμο κατέγραψε με το τηλεσκόπιο αυτό ένα μοναδικό γεγονός νετρίνο που ονομάστηκε KM3-230213A. Ήταν μοναδικό γιατί έχει εκτιμώμενη ενέργεια περίπου 220 PeV, δηλαδή 220 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ. Η ενέργειά του είναι 30 φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια του πιο υψηλοενεργειακού νετρίνου που έχει ανιχνευθεί ποτέ μέχρι σήμερα.
Η προέλευση του νετρίνου δεν είναι ακόμα σαφής. Μπορεί να προέρχεται από έναν ισχυρό κοσμικό επιταχυντή, όπως ένας ενεργός γαλαξιακός πυρήνας ή μια έκρηξη ακτίνων γάμμα. Εναλλακτικά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα κοσμογονικό νετρίνο, που παράγεται κατά την αλληλεπίδραση μιας εξαιρετικά υψηλής ενέργειας κοσμικής ακτίνας με την ακτινοβολία υποβάθρου στο Σύμπαν. Μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στην ανίχνευση περισσότερων τέτοιων γεγονότων για να δημιουργηθεί μια σαφέστερη εικόνα της προέλευσής τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της

Την κατάργηση έως και 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Commerzbank, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και να περιορίσει την εξάρτησή της από την Unicredit, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει 3.000 – 4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων, με στόχο να ενισχύσει την ανεξαρτησία της έναντι των προκαταβολών εξαγοράς από την ιταλική Unicredit.
Σύμφωνα ωστόσο με την Sueddeutsche Zeitung, η εξαγορά από την ιταλική εταιρία εκτιμάται ότι δύσκολα θα αποτραπεί.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Commerzbank χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος και έκτοτε έχει σημειώσει μόνο μικρή πρόοδο.
Επιπλέον, το περασμένο φθινόπωρο το κράτος έβγαλε προς πώληση το μερίδιό του, με αποτέλεσμα ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος Unicredit να εξασφαλίσει το 10% των μετοχών της γερμανικής τράπεζας.
Μέσω άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, η Unicredit θεωρείται ότι έχει πλέον πρόσβαση σχεδόν στο 29% του συνόλου των μετοχών της Commerzbank. Τώρα επιδιώκει μάλιστα να την εξαγοράσει, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η νέα διοίκηση, η οποία εδώ και μήνες επεξεργάζεται, υπό τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο Μπετίνα Όρλοπ, την στρατηγική που θα βοηθήσει την τράπεζα να αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νέα συμπεράσματα που αφορούν μια “ανησυχητική” έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη για τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο και έκανε έκκληση για σαφείς και σε εμφανές σημείο προειδοποιήσεις – όπως αυτές στα προϊόντα καπνού – στην περιοχή με τους περισσότερους καταναλωτές αλκοόλ παγκοσμίως.
Το αλκοόλ προκαλεί 800.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού γνωρίζει τους κινδύνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη, με βάση μια νέα έρευνα.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις 15% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του μαστού και 39% τη σχέση που έχει το αλκοόλ με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο και έχει υποστηρίξει την τοποθέτηση ετικέτας στα προϊόντα αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τόσο εμφατικός στην έκκλησή του για θέσπιση νέων κυβερνητικών κανονισμών.
Η αυτορρύθμιση, κάτι που θα προτιμούσε η βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών να χρησιμοποιούν “δυσδιάκριτα και ασαφή μηνύματα” ή κώδικες QR στους οποίους συνήθως δεν δίνουν σημασία οι καταναλωτές, σημείωσε ο ΠΟΥ.
Αντιθέτως, τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να φέρουν “ξεκάθαρες και εμφανείς προειδοποιητικές σημάνσεις” σε γραπτή μορφή που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με εικόνες για “να μεγιστοποιηθεί το βεληνεκές της προειδοποίησης και να ενημερωθούν οι καταναλωτές με σαφήνεια και ακρίβεια ώστε να επιλέγουν συνειδητά για την υγεία τους“, προστίθεται.
Προς το παρόν, μόνο τρεις από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν τέτοιες σημάνσεις, καταλήγει ο ΠΟΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αγάπη με… επιβράβευση: Η Κίνα επιδοτεί τους γάμους

Ένα ζευγάρι νεαρών Κινέζων ποζάρουν χαμογελαστοί στο γραφείο του δημάρχου, όπου πήγαν για να παντρευτούν, καμαρώνοντας και κρατώντας στα χέρια σημειώσεις που τους έδωσαν οι αρχές για να τους ενθαρρύνουν να παντρευτούν.
Η πόλη Λουλιάνγκ, στην επαρχία Σανξί (βόρεια) είναι μία από τις πολλές περιοχές της Κίνας που, λόγω της δημογραφικής κρίσης, προσφέρει κίνητρα σε ζευγάρια να παντρευτούν ή να αποκτήσουν παιδί.
Τα 1.500 γιουάν (197 ευρώ) που έλαβε το ζευγάρι είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να τονώσει το ποσοστό γεννήσεων, με τον πληθυσμό της Κίνας να αναμένεται να μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024.
Αυτό το ποσό, αν και περιορισμένο για τα κινεζικά πρότυπα, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του μέσου μισθού στη Λουλιάνγκ.
Ο αριθμός των γάμων στην Κίνα μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Οι νεαροί Κινέζοι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να παντρευτούν, λόγω του οικονομικού κόστους, ιδιαίτερα της ανατροφής των παιδιών, αλλά και εξαιτίας της αγοράς εργασίας που έχει γίνει πιο δύσκολη και αποτρεπτική για γάμο.
Όταν ανακοινώθηκε η επιδότηση των αρχών της Λουλιάνγκ τον περασμένο χρόνο, πολλοί χρήστες του διαδικτύου θεώρησαν ότι η βοήθεια ήταν πολύ μέτρια σε σύγκριση με το κόστος ζωής.
Σε ολόκληρη την Κίνα, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μείζον μέλημα της κυβέρνησης, η οποία ενθαρρύνει τέτοια μέτρα.
Η κομητεία Σανγκγιού στην κεντρική επαρχία Ζανξί, για παράδειγμα, προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όλες τις οικογένειες με δεύτερο ή τρίτο παιδί.
Στο Τιανμέν, στη γειτονική Χουμπέι, οι γονείς με τρία παιδιά μπορούν να λάβουν έως και 21.700 ευρώ σε βοήθεια. Σύμφωνα με τοπικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε αύξηση των γεννήσεων στην πόλη το 2024.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Porsche καταργεί 1.900 θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Την κατάργηση περίπου 1.900 θέσεων εργασίας έως το 2029 σχεδιάζει η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche, θυγατρική του ομίλου της Volkswagen.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, οι περικοπές αφορούν τα εργοστάσια στην περιοχή της Στουτγάρδης, στο Τσούφεχάουζεν και στο Βάισαχ και θα γίνουν «με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο».
Επιπλέον, διευκρίνισε η Porsche, για τους εργαζόμενους θα εξακολουθήσει να ισχύει η «εγγύηση απασχόλησης», η οποία απαγορεύει απολύσεις για λειτουργικούς λόγους έως το 2030 και οι αποχωρήσεις θα πρέπει να είναι εθελούσιες.
Η εταιρία απασχολεί συνολικά 37.000 εργαζόμενους στα εργοστάσιά της στη Γερμανία.
Στις αρχές του μήνα η Porsche ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το τέλος της συνεργασίας της με τον οικονομικό διευθυντή Λουτς Μέσκε και τον διευθυντή πωλήσεων Ντέτλεφ φον Πλάτεν, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση ή να ορίσει αντικαταστάσεις.
Λίγες ημέρες αργότερα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι, σε αντίθεση με προηγούμενους στόχους της, θα επικεντρωθεί εκ νέου στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για την ανάπτυξη αυτών των κινητήρων, αλλά και των plug-in υβριδικών μοντέλων, το επιπλέον κόστος για το 2024 υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα ωστόσο με το αρχικό σχέδιο, έως το 2030 θα έπρεπε περισσότερα από το 80% των νέων σπορ και εκτός δρόμου μοντέλων της Porsche να είναι πλήρως ηλεκτροκίνητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 3,4% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιανουάριο
- Ο «Δημόκριτος» ανακοίνωσε την ανίχνευση κοσμικού νετρίνου με τη μεγαλύτερη ενέργεια που έχει καταγραφεί ποτέ
- Γερμανία: Περικοπές σχεδιάζει η Commerzbank προκειμένου να αποφύγει την εξαγορά της
- Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη
- Η κατάθλιψη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων παθήσεων
You must be logged in to post a comment Login