Επικοινωνήστε μαζί μας

ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού μετά από ουρική αρθρίτιδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού αυξάνει κατά το πρώτο τετράμηνο μετά από μία έξαρση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας), όπως δείχνει μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 62.574 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, από τους οποίους οι 10.475 είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό μετά από τη διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Νότιγχαμ και του Κιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Α. Αμπισέκ της Ιατρικής Σχολής του πρώτου πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Medical Association» (JAMA).

Η μελέτη βρήκε ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό είχαν διπλάσια πιθανότητα να έχουν εμφανίσει έξαρση της πάθησής τους κατά τις προηγούμενες 60 ημέρες από το καρδιαγγειακό επεισόδιο και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα να είχαν έξαρση της ποδάγρας τους κατά τις προηγούμενες 60 έως 120 ημέρες.

Επίσης, οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που πέθαναν λόγω εμφράγματος ή εγκεφαλικού είχαν τουλάχιστον τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν έξαρση της πάθησής τους κατά τις προηγούμενες 60 ημέρες και υπερδιπλάσια πιθανότητα να είχαν εκδηλώσει έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας κατά τις προηγούμενες 60 έως 120 ημέρες.

Πρόκειται για μία συχνή μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος, μίας χημικής ουσίας που παράγεται από τη διάσπαση των ιστών στο σώμα και η οποία υπάρχει, επίσης, σε ορισμένες τροφές και ποτά.

Όταν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, αυτό εναποτίθεται μέσα στις αρθρώσεις και γύρω από αυτές με τη μορφή κρυστάλλων σχήματος βελόνας.

Όταν απελευθερώνονται, αυτοί οι κρύσταλλοι προκαλούν σοβαρή φλεγμονή που οδηγεί σε πόνους στις αρθρώσεις, πρήξιμο, ερυθρότητα κ.ά., που διαρκούν μία έως δύο εβδομάδες. Αυτές οι εξάρσεις επαναλαμβάνονται συχνά και, όπως δείχνει η νέα μελέτη, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Γενικότερα, οι άνθρωποι με ουρική αρθρίτιδα τείνουν να έχουν περισσότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΥΓΕΙΑ

17η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στην Ελλάδα τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν τη κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

H υπέρταση – ή σταθερά αυξημένη αρτηριακή πίεση – αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση παγκοσμίως, από τους οποίους λιγότεροι από 1 στους 5 την έχει ρυθμίσει επαρκώς.

Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης υπέρτασης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη σημασία της αρτηριακής υπέρτασης στην κακή υγεία του πληθυσμού, έβαλε στόχο την μείωση της κατά 25% στα επόμενα χρόνια. Για αυτό το σκοπό εξήγγειλε δράσεις και καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης στις 17 Μαΐου.

Η υπέρταση είναι σιωπηλή νόσος χωρίς συμπτώματα ή ενοχλήσεις

Η υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έχουν υπέρταση και να μην το ξέρουν, γι αυτό αποκαλείται και “σιωπηλός δολοφόνος”, αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία (ΕΚΕ). 

Η υπέρταση δεν δίνει προειδοποιητικά σημεία παρά μόνο όταν έχει κάνει σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα του ασθενούς όποτε τα συμπτώματα προκαλούνται από τις επιπλοκές της. Όταν τα συμπτώματα συμβαίνουν αποτελούν εκδηλώσεις από διαταραχές της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων π.χ. πρωινοί πονοκέφαλοι, αίσθημα ταχυπαλμίας ή αρρυθμίας, διαταραχές όρασης, εμβοές ώτων κ.λ.π. Επίσης, η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εύκολη κόπωση, άγχος, θωρακικό άλγος κ.λ.π.

Στην Ελλάδα τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν τη κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 σε 6.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα έδειξε ότι 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση (περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες), 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και 35% είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους. 

Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί φάνηκε να έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

“Για τους παραπάνω λόγους, ο μόνος τρόπος για να μη ξεφύγει της προσοχής και διάγνωσης μας είναι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα μετά τα 65 έτη. Παρόλο που η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει με αυτόματα πιεσόμετρα σωστά και γρήγορα στο σπίτι και είναι αυτό που συνιστούμε, εντούτοις χρειάζεται να εκτιμηθεί και από το γιατρό για να υπολογισθεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του ασθενούς και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες”, τονίζει η ΕΚΕ.

Αντιμετώπιση αρτηριακής υπέρτασης

Η σύγχρονη ιατρική έχει πολλά όπλα για την επιτυχή ρύθμιση της υπέρτασης και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της. Βασικός ρυθμιστικός παράγοντας όλου αυτού είναι η σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς.

Ο υπερτασικός ασθενής πρέπει να κατανοήσει και να εφαρμόσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος όχι μόνο θα βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη σημαντική μείωση της πιθανότητας να υποστεί στο μέλλον ένα έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.

Έτσι θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε αυτούς τους ασθενής η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης άλατος και αλκοόλ καθώς και η υιοθέτηση φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα τους.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το αλάτι, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα προσλαμβάνεται από ‘κρυφές πηγές΄ και όχι μόνο από το μαγειρικό αλάτι και για αυτό θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος στην ποσότητα άλατος των τροφίμων που αγοράζει ή αυτών που καταναλώνει εκτός σπιτιού.

Επίσης οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι πολλές, με ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και με πολύ χαμηλό προφίλ παρενεργειών. Παράλληλα όλο και νέες θεραπείες έρχονται στο προσκήνιο καθημερινά,. Σημαντική παράμετρος όμως είναι η σωστή λήψη αυτών αφού φαίνεται από μελέτες ότι το 50% των ασθενών δεν παίρνει σωστά ή και καθόλου τα φάρμακά του.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει να προτείνει και προωθεί στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος διότι συνολικά οι επιπλοκές της υπέρτασης στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τα άλλα νοσήματα όχι μόνο σε χρήματα αλλά κυρίως σε ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Ελληνική μελέτη: Τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης για τη φλεβική θρόμβωση που προκαλεί ο καρκίνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Πολύ χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης σχετικά με την θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο, τόσο μεταξύ του κοινού, όσο και μεταξύ των ογκολογικών ασθενών, διαπιστώνει η ελληνική μελέτη ROADMAP-CAT – AWARENESS.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Πολιτικής υγείας Κυριάκο Σουλιώτη, την ομάδα του και σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U938 και τον διευθυντή της Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, στο πλαίσιο του προγράμματος COMPASS-Cancer Associated Thrombosis. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Thrombosis and Haemostasis Open». Όπως ανέφερε ο καθηγητής της Σορβόννης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο λόγος που είναι σημαντικό οι ασθενείς με καρκίνο να είναι ενημερωμένοι για τη θρόμβωση, είναι γιατί έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να τους συμβεί, αλλά κυρίως γιατί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τον ίδιο τον καρκίνο. Δηλαδή, διευκρινίζει, οι άνθρωποι μπορεί να σωθούν από τον καρκίνο ή να ζήσουν μακροχρόνια με τον καρκίνο, και να πεθάνουν από πνευμονική εμβολή.

«Και η φλεβική θρόμβωση μπορεί να προληφθεί με μεθοδολογίες που γνωρίζουμε πολύ καλά, και αυτά είναι τα αντιθρομβωτικά φάρμακα. Όταν γνωρίζουμε λοιπόν ότι μπορούμε να προλάβουμε αυτό το νόσημα, δεν επιτρέπεται ως γιατροί να αφήνουμε τους ασθενείς μας να ταλαιπωρούνται από τη θρόμβωση, ή ακόμα και να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από αυτήν».

Ο κίνδυνος της θρόμβωσης

«Ακόμη, σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι συμμέτοχος στη λήψη των αποφάσεων, όπως επίσης γνωρίζουμε από τα διεθνή δεδομένα, ότι σε πολύ μικρό βαθμό οι ογκολόγοι έχουν αντίληψη του κινδύνου της θρόμβωσης. Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Άρα έχει σημασία ο ασθενής να γνωρίζει τον κίνδυνο της θρόμβωσης και σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες οδηγίες να ζητάει από το γιατρό του να εκτιμήσει αν χρειάζεται ή όχι να πάρει αντιθρομβωτικά φάρμακα».

Η μελέτη που έγινε σε δείγμα χιλίων ανθρώπων, έδειξε, σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, ότι μόνο το 35% των πολιτών έχουν επίγνωση του κινδύνου της φλεβικής θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο.

«Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 40 με 50% σε αυτούς που ήδη έχουν πάθει φλεβική θρόμβωση, ενώ κυμαίνεται στο 40% σε αρρώστους που έχουν ατομικό ιστορικό καρκίνου. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα, είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ενήμεροι, έχουν πάρει την πληροφορία από διάφορες άλλες πηγές εκτός από τους γιατρούς τους και μόνο το 35% έχει ενημερωθεί από τους γιατρούς, είτε τον θεράποντα ογκολόγο, είτε τον γιατρό που τους κουράρει σε τακτική βάση στο σπίτι. Κι αυτό καταδεικνύει πρώτον την έλλειψη γενικής ενημέρωσης στο κοινό, για το πρόβλημα της φλεβικής θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης των ογκολόγων και των γιατρών που θεραπεύουν ασθενείς με καρκίνο. Αυτό όμως δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Υπάρχει αντίστοιχη μελέτη που έχει γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με ακριβώς τα ίδια ευρήματα».

Επιτακτική ανάγκη πρόληψης και ενημέρωσης

Ως εκ τούτου συμπεραίνει ο καθηγητής, χρειάζεται άμεσα να γίνει μία σχεδιασμένη δράση από την Πολιτεία, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το πρόβλημα της θρόμβωσης σε σχέση με τον καρκίνο. «Να ενημερωθούν οι γιατροί και να σωθούνε ζωές, για τις οποίες γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να ιαθεί ο καρκίνος. Και είναι κρίμα αυτοί οι επιζώντες τελικά να έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας από κάτι που μπορεί να προληφθεί. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δήμοι, οι ιατρικοί σύλλογοι, και το υπουργείο Υγείας σε ένα κεντρικότερο επίπεδο. Ένα από τα πρώτα θέματα της ατζέντας στην οργάνωση της ΠΦΥ Θα πρέπει να είναι η πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.

Γιατί εκτός από το κόστος στην ποιότητα υγείας των ασθενών και στις ζωές, έχει και πάρα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και στο σύστημα υγείας. Ακόμα και αν το δούμε από την πλευρά της οικονομίας του συστήματος υγείας, πρέπει να αποτελέσει πρωτεύουσα δραστηριότητα, η πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης».

Τα συμπτώματα για την φλεβική θρόμβωση

Πώς άραγε προειδοποιεί η θρόμβωση; «Η ερώτησή σας αφορά ένα ακόμη σημαντικό εύρημα της μελέτης καθώς, μόνο ένα 30% γνωρίζει τα συμπτώματα. Η εμφάνιση της φλεβικής θρόμβωσης έχει δύο εντοπίσεις: Η μία είναι στα κάτω άκρα αυτό που λέμε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, και η πνευμονική εμβολή.

Στα κάτω άκρα έχουμε οίδημα, πρήξιμο δηλαδή, κοκκινίζει το σημείο με τρόπο διαφορετικό του ενός ποδιού από το άλλο, μία κράμπα μόνιμη μαζί με βαθύ πόνο, αλλαγές στο χρώμα της επιδερμίδας. Και στην πνευμονική εμβολή έχουμε παρουσία έντονου βήχα, δύσπνοιας χωρίς ιδιαίτερη αιτία, μπορεί να γίνει αιμόπτυση, μπορεί να παρουσιαστεί ένας πολύ οξύς πόνος στον πνεύμονα, ο οποίος να κόβει την ανάσα. Είναι συμπτώματα λίγο άτυπα που μπορεί κανείς να τα δει και σε άλλες συχνές παθολογικές καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει κανείς να γνωρίζει τα συμπτώματα και κυρίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, για να πηγαίνουν άμεσα στο γιατρό τους, ο οποίος θα κάνει τις ανάλογες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τη διάγνωση. Σε καμία περίπτωση να μην περιμένουν σπίτι να περάσει, γιατί μπορεί κάτι τέτοιο να αποβεί μοιραίο». 

Ένα ακόμη ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν η φλεβική θρόμβωση είναι συνέπεια του καρκίνου ή των θεραπειών που κάνουν οι ασθενείς.

«Στον καρκίνο η θρόμβωση είναι αποτέλεσμα “της δουλειάς” που κάνουν στο αίμα τα καρκινικά κύτταρα, στη συνέχεια έρχεται και η αντικαρκινική θεραπεία, η οποία επιπρόσθετα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της. Αλλά έχουμε και υποκειμενικούς παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιαγγειακά, πίεση, ζάχαρο, ο κλινοστατισμός (το να μένει δηλαδή κανείς ακίνητος)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Σε αφύπνιση καλεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Εν μέσω πανδημίας, με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας σε όλον τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022 αναδεικνύει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες ώστε να διατηρηθούν ο πλανήτης και οι άνθρωποι υγιείς, όπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό περιλαμβάνει την κλιματική κρίση, που είναι μία μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και συντελούν στην ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση του κλίματος και της υγείας.

Ενώ η πανδημία COVID-19 κατέδειξε τη θεραπευτική δύναμη της επιστήμης, ανέδειξε, επίσης, και τις ανισότητες στον κόσμο μας, όπως σημειώνει η ΕΚΕ.

«Η πανδημία έχει αποκαλύψει αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών, που θα είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη υγείας για όλους, παντού, τώρα και για τις μελλοντικές γενιές», τονίζει.

Αναμφισβήτητα, προσθέτει, όλα τα παραπάνω μάς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου να αφυπνιστούμε και να δράσουμε.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλεί σε αφύπνιση τόσο την πολιτεία όσο και τους πολίτες.

«Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις ώστε να διακοπεί ο κύκλος των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, καθώς και διαρκής και στοχευμένη ενημέρωση και παροχή κινήτρων στα άτομα, για να κάνουν υγιείς επιλογές και να αλλάξουν ευρύτερα τον τρόπο ζωής τους», επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΕ, με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την πρόληψη υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, πραγματοποιεί σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, ευαισθητοποιεί τους πολίτες για προαθλητικό έλεγχο, διενεργεί δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους, προωθεί την εφαρμογή app για υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου με το ελληνικό SCORE, που δημιούργησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές (KARDIAHF, ThessHF) για την καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Τέλος -με κάθε ευκαιρία- λειτουργεί γνωμοδοτικά στην πολιτεία για κρίσιμα θέματα πολιτικής υγείας και για τη δημιουργία των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο και σε τι ποσοστό

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα στα τρία περιστατικά άνοιας οφείλεται στις καθημερινές συνήθειες που υιοθετούμε.

Είναι πιθανό λοιπόν κάποιος να καταφέρει να μειώσει ή και να εξαλείψει τον κίνδυνο εάν υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ προτρέπουν να γυμναζόμαστε έστω και μία ώρα την εβδομάδα προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ σχεδόν κατά 50%.

Μεγάλη μελέτη κατέληξε στην επίδραση των καθημερινών συνηθειών στην εκδήλωση της άνοιας με πραγματικούς αριθμούς.

Κατόπιν ανάλυσης δεδομένων που κάλυπταν μια περίοδο μεγαλύτερη των 10 χρόνων, διαπίστωσαν ότι η γυμναστική αποτελεί το κορυφαίο μέτρο πρόληψης.

Αντίθετα, οι 7 βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη νευροεκφυλιστική πάθηση είναι οι κάτωθι:

Αποχή από τη σωματική άσκηση: 82%

Καταθλιπτικά συμπτώματα: 65%

Υπέρταση: 61%

Παχυσαρκία: 60%

Κάπνισμα: 59%

Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο: 59%

Διαβήτης: 46%

Πηγή: onmed.gr

Συνέχεια

ΥΓΕΙΑ

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Για ποιους είναι πιο επικίνδυνος

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός, όπως στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή, είναι για κάποιους πιο επικίνδυνος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες καρδιαγγειακές επιπλοκές και θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από τη Βρετανία, την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά πραγματοποίησαν επισκόπηση σε 30 παλαιότερες μελέτες που αφορούσαν συνολικά σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ασθενείς, ώστε να εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου αναφορικά με τις επιπλοκές της αρρυθμίας.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά τις αρρυθμίες και κατ’ επέκταση την ανάγκη για εξατομικευμένη προσέγγιση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πάθησης ώστε να αποφευχθούν θάνατοι και επιπλοκές που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η αρρυθμία αναδεικνύεται, καταλήγει η σχετική μελέτη, σε μεγαλύτερο κίνδυνο για το γυναικείο πληθυσμό απ’ ό,τι για τον ανδρικό.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

Οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή, τη συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας, φάνηκε να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού.

Αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι γυναίκες ασθενείς δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.

Λαμβάνουν διάγνωση πιο αργά από τους άνδρες.

Πηγή: onmed.gr

Συνέχεια

BUSINESS

Καρκίνος του Μαστού: Πρόληψη, Μύθοι και Αλήθειες ( του Dr. Kωνσταντίνος Μανωλόπουλος Μαιευτήρα- Γυναικολόγου)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Lead: Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο κάποια στιγμή της ζωής της. Η ενημέρωση των γυναικών για όσα πρέπει να κάνουν προληπτικά και η ευαισθητοποίησή τους, ώστε στο παραμικρό σύμπτωμα να απευθύνονται στον ειδικό γιατρό, είναι τα κλειδιά για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση, ειδικά στον καρκίνο του μαστού, σημαίνει ίαση σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%. 

Ψηλάφηση  

Κάθε γυναίκα είναι σημαντικό, μία φορά τον μήνα και κατά προτίμηση κατά τη 10η μέρα του κύκλου της να προχωρά σε αυτοεξέταση μαστού. Η ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται στο μπάνιο, καθώς το σαπούνι και το ζεστό νερό διευκολύνουν τη διαδικασία. 

Κάθε ασυνήθιστο εύρημα στον μαστό ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα, στην υφή ή στην εμφάνιση των μαστών θα πρέπει να σας οδηγήσει στον θεράποντα ιατρό, χωρίς καθυστέρηση. H εκροή υγρού, με ή χωρίς αίμα είναι επίσης ένα σύμπτωμα της νόσου. 

Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών, με κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού. Για συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών, όπως για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, η καθιερωμένη μαστογραφία δεν μοιάζει να είναι αρκετή και θα πρέπει ο απεικονιστικός έλεγχος να συμπληρώνεται από μαγνητική τομογραφία μαστού. 

Τα αίτια του καρκίνου του μαστού δεν είναι γνωστά, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του. Αυτοί είναι η ηλικία (όσο αυξάνει η ηλικία της γυναίκας αυξάνει και ο κίνδυνος εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου), το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, το ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καλοήθους όγκου στον μαστό. Από καρκίνο του μαστού κινδυνεύουν επίσης περισσότερο οι γυναίκες που είναι ψηλές, υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αλλά και οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ. 

Κάθε ασυνήθιστο εύρημα στον μαστό ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, στο σχήμα, στην υφή ή στην εμφάνιση των μαστών θα πρέπει να σας οδηγήσει στον θεράποντα ιατρό, χωρίς καθυστέρηση. 

Αίτια 

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι πολύτιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων αυτής της περιόδου, ωστόσο η χρήση της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Όσο πιο μακροχρόνια η χρήση της μάλιστα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο σχετικός κίνδυνος. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για το αντισυλληπτικό χάπι. Όταν η χρήση του γίνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και για διάστημα μικρότερο των 5 ετών, δεν οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. 

Με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού έχει συνδεθεί η έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες, που περιέχονται σε είδη προσωπικής υγιεινής, έπιπλα, καλλυντικά κ.ά. Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έχουν τέλος οι γυναίκες που δουλεύουν νύχτα. 

Συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο 

Η άσκηση. Συμβάλλει στην απόκτηση και στη διατήρηση μιας καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά και ενός υγιούς σωματικού βάρους. Βάλτε στη ζωή σας 150-300 λεπτά μέτριας ή 75-150 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 20-40%.  

Η διατροφή. Φρέσκες και θρεπτικές τροφές είναι το κλειδί όχι μόνο για την υγεία και την ευεξία σας, αλλά και για την προστασία σας από τον καρκίνο του μαστού.   

Αλκοόλ. Περιορίστε την κατανάλωσή του σε ένα ποτήρι την ημέρα. Η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου.   

Παιδιά. Η απόκτηση παιδιών πριν από την ηλικία των 30 ετών, αλλά και ο θηλασμός δρουν προστατευτικά. Κάθε έτος θηλασμού περιορίζει τον σχετικό κίνδυνο κατά 4,3%.  

Οι γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών έχουν λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

  

Μύθος ή αλήθεια; Αυξάνει η θεραπεία γονιμότητας τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού; 

Μια συχνή ανησυχία των γυναικών όταν τους ανακοινώνουμε πως θα πρέπει να σκεφθούν την εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι αν τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν θα αυξήσουν τις πιθανότητές τους να εμφανίσουν καρκίνο στο μέλλον. Πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία γονιμότητας δεν διαφέρει σημαντικά από εκείνον του γενικού πληθυσμού. 

ΒΟΧ/ Κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού 

Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, η νόσηση από καρκίνο του μαστού δεν βάζει τέλος στο όνειρό τους να γίνουν μητέρες, καθώς σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, μέσα, τεχνολογίες και τεχνικές που μας επιτρέπουν, πριν ακόμη η γυναίκα ξεκινήσει τη θεραπεία να κρυοσυντηρήσει τα δικά της ωάρια, γιονιμοποιημένα ή μη, ωοθηκικό ιστό ή μια ακέραια ωοθήκη για μελλοντική χρήση. 

Τα ωάρια λαμβάνονται έπειτα από ωοθηκική διέγερση, αν υπάρχει σύζυγος ή σύντροφος γονιμοποιούνται και στη συνέχεια καταψύχονται. Σε διαφορετική περίπτωση καταψύχονται χωρίς γονιμοποίηση, με τη μέθοδο της υαλοποίησης. 

Η λήψη ωοθηκικού ιστού ή και της μιας ωοθήκης μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά. Στη συνέχεια και αυτό το υλικό καταψύχεται σε υγρό άζωτο, στους -196οC, σε εξειδικευμένα κέντρα.  

INFO 

Dr. Kωνσταντίνος Μανωλόπουλος Μαιευτήρας Γυναικολόγος 

Ειδίκευση στην Εξωσωματική Γoνιμοποίηση & τη Στειρότητα, στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία & την Ενδοκρινολογία Αναπαραγωγής 

Κέντρο Γονιμότητας και Ενδομητρίωσης 

Αm Büsing Park  , Herrnstr. 51  – 63065 Offenbach 

E-mail: info@offenbach-kinderwunsch.de 

www.https://kinderwunschzentrum-offenbach.de/

https://www.europolitis.eu/2021/04/12/ta-mora-den-ta-fernei-o-pelargos-kentro-exosomatikis-gonimopoiisis-kai-endomitriosis-sto-offenbach/https://www.europolitis.eu/2021/04/12/ta-mora-den-ta-fernei-o-pelargos-kentro-exosomatikis-gonimopoiisis-kai-endomitriosis-sto-offenbach/

Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός (Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και Ενδομητρίωσης στο Offenbach)

Συνέχεια
Advertisement

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα πριν

Αντιμέτωπες με νέα κύματα καύσωνα Βρετανία και Γαλλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ώρες πριν

ΕΕ: Οδικές εμπορευματικές μεταφορές με φορτηγά μηδενικών εκπομπών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 ώρες πριν

Προσκρούσεις γιγάντιων μετεωριτών δημιούργησαν τις ηπείρους της Γης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες πριν

90 χρόνια γερμανικός αυτοκινητόδρομος: Γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε

ΓΕΡΜΑΝΙΑ22 ώρες πριν

Γερμανία: Ελαφρύνσεις άνω των 10 δισ. ευρώ εισηγείται το υπ. Οικονομικών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ24 ώρες πριν

Κίνδυνος καθυστερημένης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη, λόγω σύγχυσης με ουρολογικά προβλήματα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης αναμένεται να ενισχύσουν τα οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Αύριο και μεθαύριο κορυφώνονται οι Περσείδες – Θα συμπέσουν με την τελευταία υπερπανσέληνο του 2022

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Μελέτη: Τουλάχιστον 740 εκατ. άνθρωποι ακούνε ένα βουητό στα αυτιά τους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Υπό πίεση 20 εκατομμύρια ενοικιαστές στη Γερμανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες πριν

90 χρόνια γερμανικός αυτοκινητόδρομος: Γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Έπειτα από 73 χρόνια ερήμωσης, το Γιαννοχώρι απέκτησε μόνιμο κάτοικο!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

700 Χρόνια Μπόχουμ: Εορτασμοί για ένα ξεχωριστό ιστορικό γεγονός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 εβδομάδες πριν

Έρευνα: Ο συχνός μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με κακή υγεία της καρδιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια για το 2022: Σε περίοπτη θέση το ελληνικό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που φέρνει κοντά χριστιανούς και μουσουλμάνους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες πριν

Τα αεροδρόμια με τις περισσότερες καθυστερήσεις το φετινό καλοκαίρι

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Στον διεθνούς φήμης εμβρυολόγο Κύπρο Νικολαΐδη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Έντονη ξηρασία στη Γερμανία με πολλά προβλήματα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής για την εισαγωγή Ελλήνων του εξωτερικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Europolitis TV1 έτος πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV1 έτος πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV1 έτος πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV2 έτη πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement