Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας, το μοναδικό ελληνορθόδοξο μνημείο που… γέρνει

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας συμπληρώνει φέτος 430 χρόνια ζωής. Κατασκευάστηκε το 1592 με δωρεές κι έξοδα των μελών της Ελληνικής Κοινότητας της Βενετίας αλλά και πολλή περιπέτεια στο Campo dei Creci, έχοντας τα θεμέλια του στα …νερά (του rio dei Creci) όπως τα περισσότερα καμπαναριά της Γαληνοτάτης.

Από πολλούς θεωρείται το παλαιότερο ελληνορθόδοξο καμπαναριό που λειτουργεί εκτός ελληνικών συνόρων. Βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από την περίφημη πλατεία San Marco με το διάσημο καμπαναριό και η ιστορία του στο χώρο και στο χρόνο είναι εντυπωσιακή, αν και είναι σχετικά άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες και ξένους τουρίστες της Βενετίας.

Πρώτα απ όλα το ύψος του. Κατατάσσεται μεταξύ των ψηλότερων ελληνορθόδοξων καμπαναριών (ίσως είναι και το ψηλότερο) καθώς φτάνει τα 45 μέτρα. Είναι πάντως ψηλότερο απ’ αυτό του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου που έχει μετρηθεί στα 40 μέτρα – ενώ οι καμπάνες και το παμπάλαιο ρολόι του έχουν γράψει για το μνημείο, την δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Κανένα όμως από τα χαρακτηριστικά του ή τις ιστορίες που το συνοδεύουν δεν μπορεί να επισκιάσει την ιδιαιτερότητά του: Tο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας είναι το μοναδικό ελληνορθόδοξο καμπαναριό που …γέρνει, εδώ και 245 χρόνια (από 1774 και μετά), «ακολουθώντας» – με μικρότερη σαφώς κλίση – το φαινόμενο του πασίγνωστου Πύργου της Πίζας.

Σε αντίθεση με τον Πύργο της Πίζας που η κλίση του εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της κατασκευής του(12ο αι.) στο καμπαναριό των Ελλήνων, το πρόβλημα στατικής ευστάθειας, παρουσιάστηκε με το πέρασμα των χρόνων και εκτιμάται ότι σ’ αυτό συνετέλεσαν το υγρό έδαφος της Βενετίας, οι επαναλαμβανόμενες πλημμυρίδες αλλά και οι σεισμοί που έπληξαν την Πόλη των Δόγηδων.

Η κλίση όμως δεν θεωρείται ανησυχητική, τουλάχιστον περισσότερο ανησυχητική από τα άλλα καμπαναριά της Βενετίας που παρουσιάζουν παρόμοιου βαθμού κλίσεις. Μόνο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας υπάρχουν άλλα δύο καμπαναριά, που εμφανίζουν επικίνδυνη κλίση : Του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Πέτρου του Castello.

Επί δεκαετίες όλα σχεδόν τα καμπαναριά της Βενετίας και τα άλλα «ψηλά μνημεία» υπόκεινται σε περιοδικούς ελέγχους από τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και παρακολουθούνται στενά λόγω της έντονης διάβρωσης αλλά τώρα λόγω και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής όπως άλλωστε και όλο το ιστορικό κέντρο της διάσημης πόλης που μοιράζεται σε περίπου 120 νησιά, χωρίζεται από 175 κανάλια και συνδέεται με 436 γέφυρες.

Μηχανισμός παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας

Ειδική Επιτροπή της Prefeturra di Venezia πραγματοποιεί τακτικές αυτοψίες προκειμένου να ελεγχθεί ενδεχόμενη επιδείνωση της κλίσης μέσα από τη σύγκριση παλαιότερων και νεώτερων τοπογραφικών καθώς και ανάλυση των μετρήσεων που αφορούν στην στατιστική του συμπεριφορά, οι οποίες καταγράφονται από το μηχανισμό – αισθητήρα που έχει εγκατασταθεί στην κορυφή του καμπαναριού με έξοδα του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας.

Το περσινό καλοκαίρι μάλιστα η ανήσυχη … φύση του καμπαναριού έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της «αφήνοντας» να πέσει στο πλακόστρωτο του Campo dei Creci, μια από τις μολύβδινες σφαίρες των απολήξεων του σταυρού που βρισκόταν επί εκατοντάδες χρόνια στην κορυφή του.

Ένα τέτοιο αντικείμενο που πέφτει από ύψος 45 μέτρων μια ήσυχη μέρα, δεν θα μπορούσε να αφήσει ήσυχους τους υπεύθυνους του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών οι οποίοι έσπευσαν να συμβουλευτούν τα όργανα μέτρησης σχετικά με τις κλίσεις και την κατάσταση της στατικής επάρκειας του καμπαναριού αλλά και να ενημερώσουν – ως όφειλαν – τις αρχές της Βενετίας, οι οποίες, ως πρώτη κίνηση, περιόρισαν προληπτικά και προσωρινά τις γόνδολες και την κίνηση των σκαφών στο κανάλι.

H ιστορία του κωδωνοστασίου ξεκινά λίγο μετά την ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας (1539-1577).

Μέσα από τα κιτρινισμένα έγγραφα του πολύτιμου αρχείου της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας αποκαλύπτεται ότι ο Πάπας Λέων ο Ι΄ ήταν αυτός που χορήγησε άδεια (το 1514) στους Έλληνες να χτίσουν με δικά τους έξοδα ναό (του Αγίου Γεωργίου) και καμπαναριό με καμπάνες καθώς και να διατηρούν κοιμητήριο για να θάβουν τους νεκρούς τους.

Το καμπαναριό χτίστηκε με την δωρεά 2000 δουκάτων, του Ιάκωβου Σαμαριάρη, ενός πάμπλουτου εμπόρου σιτηρών της ελληνικής παροικίας με ρίζες Μανιάτικες η οικογένεια του οποίου είχε προσφύγει από τη Μεθώνη στη Ζάκυνθο. Στην διαθήκη που είχε συνταχθεί το 1580 προέβλεπε η Κοινότητα, μετά το θάνατό του να χτίσει το καμπαναριό, ίδιου πλάτους και ύψους με αυτό του ναού του San Giovanni in Bragora, υπό τον όρο όμως να ταφεί ο ίδιος μέσα στo ναό του Αγίου Γεωργίου και μάλιστα «εκεί όπου βρίσκεται η πέτρα με τον αετό».

Η επιθυμία του δωρητή, απαράβατη για την εκτέλεση της διαθήκης σχετιζόταν με την έλλειψη ξηράς στην Βενετία για χρήση νεκροταφείων και ορισμένοι πλούσιοι δωρητές, επέλεγαν το δάπεδο της Εκκλησίας παρά τις αντιδράσεις από τα άλλα μέλη της Κοινότητας. Τα 2000 δουκάτα όμως δεν έφτασαν και η κατασκευή του καμπαναριού πέρασε από… 40 κύματα. Χρειάστηκε κι άλλα μέλη να συνεισφέρουν. Έγινε τροποποίηση των σχεδίων για να τοποθετηθεί και ρολόι και τελικά πέντε χρόνια από τη θεμελίωση το καμπαναριό είχε ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο να διαθέτει τις απαραίτητες καμπάνες.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αναμέτρηση» καμπαναριού και Εγκέλαδου

Το αξιοπερίεργο, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει σε ειδική έκδοση (2008) του Ελληνικού Ινστιτούτου, η τότε διευθύντριά του, καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου, είναι ότι οι σεισμοί και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον 17ο αιώνα την Βενετία (1622, 1624, 1657, 1659, 1686, 1687, 1688) άφησαν αλώβητο το πανύψηλο κτίσμα σε αντίθεση με πολλούς ναούς που είχαν υποστεί καταστροφές.

Μόνο ένας κεραυνός το 1864 που χτύπησε την κορυφή του, προκάλεσε…επισκευές. Το 1774 ένας άλλος σεισμός προκάλεσε καταστροφές σε δύο άλλα καμπαναριά της Βενετίας και οι μοναχές του διπλανού μοναστηριού του San Zaccaria φοβήθηκαν μήπως το καμπαναριό του Campo dei Greci πέσει πάνω στα κελιά τους και τις σκοτώσει. Γι’ αυτό και ζήτησαν από τις αρχές να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους.

Εμπειρογνώμονες που το εξέτασαν αποφάνθηκαν ότι η κλίση που παρουσίαζε είχε προκληθεί πριν από το 1617 κι ότι δεν υπήρχε κίνδυνος να γκρεμιστεί το καμπαναριό.

Οι εμπειρογνώμονες χάραξαν οριζόντια γραμμή ώστε να ελέγχονται τυχόν μετατροπές στην κλίση και ζήτησαν μόνο τακτική παρακολούθηση του μνημείου, αλλά την ουσιαστική διαβεβαίωση περί στατικής επάρκειας την …έδωσε ο Εγκέλαδος μ’ έναν άλλο σεισμό, το 1775, στον οποίο το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων δεν υπέστη καμιά ζημιά και αυτή η διαπίστωση ήταν που απομάκρυνε τις ανησυχίες των κατοίκων.

Έως το τέλος του 19ου αιώνα δεν χρειάστηκε να γίνουν επισκευαστικές επεμβάσεις. Το 1892 όμως τα αρχεία αποκαλύπτουν πολλές επισκευές στις εξωτερικές πλευρές όσο και στο εσωτερικό. Το 1902 προέκυψε μεγάλο πρόβλημα ως προς την στατικότητα του μνημείου με την κατάρρευση του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου του pardon della casa,όπως το αποκαλούν οι Βενετοί, η οποία προκάλεσε αναστάτωση και πανικό στην πόλη και θορύβησε τις αρχές της Βενετίας που ζήτησαν να ελεγχθούν όλα τα καμπαναριά και τα άλλα μνημεία της πόλης που παρουσίαζαν προβλήματα σταθερότητας.

Εφημερίδες της εποχής έγραφαν για επικίνδυνη κλίση άλλα ο μηχανικός που εξέτασε το καμπαναριό των Ελλήνων ήταν πάλι καθησυχαστικός και στην έκθεση του σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας. Πρότεινε όμως να τοποθετηθούν «γυαλάκια» (μικρές ειδικές γυάλινες μπάλες) για την παρακολούθηση τυχόν μεταβολών ενώ συνέστησε να αλλάξει το σύστημα κωδωνοκρουσίας και οι καμπάνες να χτυπούν προς την πλευρά της αυλής κι όχι προς την πλευρά του καναλιού που κλίνει το μνημείο. Τελικά επιτροπή ειδικών μετά από εισήγηση αρχιτέκτονα αποφάνθηκε αντί της καμπάνας να κρούεται μόνο το γλωσσίδι τους…

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Ναυπλιώτικες καμπάνες και το μοναδικό ρολόι

Οι καμπάνες έχουν κι αυτές το δικό τους… θρίλερ κατασκευής. Αρχικά το Συμβούλιο των Ελλήνων της Βενετίας είχε δώσει εντολή να κατασκευαστούν δύο με μέταλλο από τις δύο καμπάνες του Ναυπλίου… Τι γύρευαν στην Βενετία του 16ου αι. δύο Ναυπλιώτικες καμπάνες;

«Είχαν μεταφερθεί εκεί» σημειώνει η κ. Μαλτέζου μετά την τουρκική κατάκτηση της πόλης το 1540 και είχαν παραδοθεί στην αδελφότητα των Ελλήνων προς φύλαξη με την συμφωνία να επιστραφούν στην Πελοπόννησο όταν το Ναύπλιο θα απελευθερωνόταν. Πράγματι οι Ναυπλιώτες τις ζήτησαν όταν οι Ενετοί κατέκτησαν την Πελοπόννησο και η Αδελφότητα απέστειλε από την Βενετία- μετά από σχετικό αίτημα των Ναυπλιωτών- δύο καμπάνες, 4 μανουάλια κι έναν πολυέλαιο αλλά από κανένα έγγραφο δεν προκύπτει αν αυτές που στάλθηκαν, έγιναν από το μέταλλο των παλιών. Στην καταγραφή που έγινε το 1941 για τις ανάγκες του πολέμου αναφέρεται ότι στο καμπαναριό ήταν τοποθετημένες 4 μπρούτζινες καμπάνες (δύο του 1796 και δύο του 1853).

«Δυστυχώς» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σημερινός διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής ΑΠΘ Βασίλης Κουκουσάς «καμία δεν χτυπάει καθώς στα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της κλίσης, είναι και η μη χρήση κωδωνοκρουσίας στο καμπαναριό». Όσον αφορά το ωριαίο σπάνιο ρολόι που είχε τοποθετηθεί εξ αρχής, τα αρχεία καταγράφουν διάφορους τεχνίτες-ωρολογοποιούς να το συντηρούν. Γάλλοι ειδικοί φρόντισαν τον περασμένο αιώνα για την συντήρησή του ενώ η πιο εκτεταμένη επισκευή έγινε το 1793 από Ιταλούς και στην συνέχεια από Γερμανούς ωρολογοποιούς.

Ο εντοπισμός ενός εξειδικευμένου ωρολογοποιού για την συντήρησή του, έχει αποδειχθεί μία από τις πιο δύσκολες αναζητήσεις για το Ινστιτούτο.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Kι ενώ οι καμπάνες έκρουαν μόνο το γλωσσίδι τους για πολλές δεκαετίες, ο φόβος των καλογριών, μετά από δύο αιώνες επέστρεψε (1998), αυτή τη φορά από τη διεύθυνση βενετικού σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το μνημείο στην όχθη του καναλιού των Ελλήνων(rio dei Greci). Οι ανησυχίες των δασκάλων και μαθητών κινητοποίησαν πάλι το Ινστιτούτο κι όπως σημειώνει η κ. Μαλτέζου αυτό «ανέλαβε σειρά ενεργειών για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κίνδυνος και ύστερα να προχωρήσει στην επισκευή του μνημείου που ήταν σε κακή κατάσταση συντήρησης ταυτόχρονα «με την εξεύρεση κονδυλίων για το έργο υποστήλωσης και επισκευής, δαπανηρό και χρονοβόρο λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην λιμνοθάλασσα».

Πως σώθηκε το «στολίδι της ελληνικής γωνιάς» στην Βενετία

Το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» αρχικά και κατόπιν (2005) το Ίδρυμα «Αναστάσιος Γ.Λεβέντης» με την επίβλεψη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, συνέδραμαν οικονομικά. Ιταλοί και Έλληνες αρχιτέκτονες και εξειδικευμένες εταιρείες συνεργάστηκαν για τις πρώτες εργασίες σωστικής επέμβασης, εγκαταστάθηκε ηλεκτρονικό μηχάνημα παρακολούθησης των ενδεχόμενων αποκλίσεων- παραμορφώσεων του κτίσματος αλλά και καταπονήσεων και αντιδράσεών του σε έκτακτες καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα όταν παρατηρείται το γνωστό στη Βενετία παλιρροιακό φαινόμενο (agua alta).

H Aρχαιολογική Υπηρεσία της Βενετίας έδωσε μάλιστα άδεια να κοπεί μια μεγάλη βελανιδιά που απειλούσε με τις ρίζες της τα θεμέλια του καμπαναριού. Έγιναν επισκευές στα κελιά ιερέων που είχαν προστεθεί (το 1617) στη βάση του και χρειάστηκε να τοποθετηθεί μια πανύψηλη σκαλωσιά (για τις εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης των πλευρών και της πρόσοψης, να στερεωθούν οι καμπάνες, να καθαριστεί το ρολόι) κι όταν αυτή αφαιρέθηκε αυτό το μνημείο του ελληνισμού της διασποράς να στέκει σήμερα, όπως σημειώνει η τέως διευθύντριά του Ινστιτούτου «…ως στολίδι όχι μόνο της ελληνικής γωνιάς της Βενετίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Castello».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν ήχους!

Published

on

Από

Φυτά ντομάτας που ηχογραφήθηκαν σε περιβάλλον θερμοκηπίου. Πηγή φωτογραφίας: Ohad Lewin-Epstein

Τα φυτά που βιώνουν άγχος, από αφυδάτωση ή κόψιμο των στελεχών τους, εκπέμπουν ήχους, εντόπισαν ερευνητές στο Ισραήλ και τους ηχογράφησαν.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell, η συχνότητα των θορύβων αυτών είναι πολύ υψηλή για να τους ανιχνεύσουν τα αυτιά μας, αλλά μπορούν πιθανότατα να ακουστούν από έντομα, άλλα θηλαστικά και πιθανώς άλλα φυτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρόφωνα για να καταγράψουν υγιή και αγχωμένα φυτά καπνού και ντομάτας, πρώτα σε έναν ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και στη συνέχεια σε ένα πιο θορυβώδες περιβάλλον θερμοκηπίου.

Στρέσαραν τα φυτά με δύο τρόπους: με το να μην τα ποτίζουν για αρκετές ημέρες και να κόβουν τους βλαστούς τους. Αφού ηχογράφησαν τα φυτά, οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να διαφοροποιήσει τα φυτά που δεν έχουν υποστεί πίεση με τα διψασμένα και τα κομμένα φυτά. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν περισσότερους ήχους από τα φυτά που δεν έχουν στρες.

Οι ήχοι των φυτών μοιάζουν με κρότους και ένα μεμονωμένο στρεσαρισμένο φυτό εκπέμπει περίπου 30-50 τέτοιους ήχους ανά ώρα σε φαινομενικά τυχαία διαστήματα, ενώ τα μη στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν πολύ λιγότερους ήχους.

Τα φυτά που πιέστηκαν λόγω της έλλειψης νερού άρχισαν να εκπέμπουν θορύβους προτού αφυδατωθούν εμφανώς και η συχνότητα των ήχων κορυφώθηκε έπειτα από πέντε ημέρες χωρίς νερό πριν μειωθεί ξανά καθώς τα φυτά ξεράθηκαν.

Τα είδη του ήχου που εκπέμπονταν, διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να διαφοροποιήσει με ακρίβεια την αφυδάτωση και το στρες από κόψιμο βλαστών και μπορούσε επίσης να διακρίνει εάν οι ήχοι προέρχονταν από φυτό ντομάτας ή καπνού.

Παρόλο που η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτά τα δύο φυτά, λόγω της ευκολίας ανάπτυξης και τυποποίησής τους στο εργαστήριο, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε επίσης μια ποικιλία άλλων ειδών.

«Διαπιστώσαμε ότι πολλά φυτά, για παράδειγμα το καλαμπόκι, το σιτάρι, το σταφύλι και οι κάκτοι, εκπέμπουν ήχους όταν είναι αγχωμένα», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι, κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξελικτική βιολόγος και θεωρητικός στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Παρόλο που έχουν καταγραφεί υπερηχητικές δονήσεις από φυτά στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι αυτές μεταφέρονται με τον αέρα, γεγονός που τις κάνει πιο σχετικές με άλλους οργανισμούς στο περιβάλλον.

Διάγραμμα από την έρευνα. Τα είδη του ήχου που εκπέμπονταν, διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες, ενώ ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να τους διαφοροποιήσει με ακρίβεια.
Πηγή φωτογραφίας: Khait et al.

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτούς τους θορύβους δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στο σχηματισμό και το σκάσιμο φυσαλίδων αέρα στο αγγειακό σύστημα του φυτού, μια διαδικασία που ονομάζεται σπηλαίωση.

Είναι επίσης, ασαφές το αν τα φυτά παράγουν αυτούς τους ήχους για να επικοινωνήσουν με άλλους οργανισμούς ή όχι, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι ήχοι έχει μεγάλες οικολογικές και εξελικτικές επιπτώσεις.

«Είναι πιθανό ότι οι άλλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να εξελιχθούν για να ακούσουν και να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ήχους», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ένας σκόρος που σκοπεύει να γεννήσει αυγά σε ένα φυτό ή ένα ζώο που σκοπεύει να φάει ένα φυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ήχους για να βοηθηθούν στην απόφασή τους».

Άλλα φυτά θα μπορούσαν επίσης, να ακούνε και να επωφελούνται από τους ήχους. Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι τα φυτά μπορούν να ανταποκριθούν σε ήχους και δονήσεις και μελέτες έχουν δείξει ότι αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων τους ως απόκριση στους ήχους. Η Λίλαχ Χαντάνι και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας είχαν εντοπίσει στο παρελθόν ότι τα φυτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ τους, όταν «ακούνε» τους ήχους που κάνουν οι επικονιαστές.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι ηχογραφήσεις των φυτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γεωργικά συστήματα άρδευσης για την παρακολούθηση της κατάστασης ενυδάτωσης των καλλιεργειών και για να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική κατανομή του νερού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των νοητικών διεργασιών και στην ανάπτυξη άνοιας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην πρόκληση άνοιας και βλάβης στη λειτουργία του εγκεφάλου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό πώς ακριβώς βλάπτει τον εγκέφαλο και ποιες συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζονται.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «European Heart Journal» δείχνει τον τρόπο που συμβαίνει αυτό.

Για την έρευνα συλλέχθηκαν πληροφορίες από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, γενετικές αναλύσεις και δεδομένα παρατήρησης από χιλιάδες ασθενείς για να εξεταστεί η επίδραση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στη γνωστική λειτουργία. Στη συνέχεια οι ερευνητές έλεγξαν τα ευρήματά τους σε μια ξεχωριστή, μεγάλη ομάδα ασθενών στην Ιταλία.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι αλλαγές σε εννιά μέρη του εγκεφάλου σχετίζονται με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση και τη χειρότερη γνωστική λειτουργία.

Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές περιελάμβαναν μειώσεις στον όγκο του εγκεφάλου και στην έκταση της επιφάνειας του εγκεφαλικού φλοιού, αλλαγές στις συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου και αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα. 

Τρισδιάστατη ανακατασκευή που δείχνει πόσο η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση έχει επηρεάσει τις κύριες οδούς της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο. Το κόκκινο δείχνει τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ οι κίτρινες περιοχές επηρεάζονται επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Πηγή φωτογραφίας: Dr Lorenzo Carnevale, IRCCS INM Neuromed, Pozzilli, Italy

«Χρησιμοποιώντας αυτό τον συνδυασμό προσεγγίσεων απεικόνισης, γενετικής και παρατήρησης εντοπίσαμε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ονομάζονται κέλυφος φακοειδούς πυρήνα και συγκεκριμένων περιοχών λευκής ουσίας.

Πιστεύαμε ότι αυτές μπορεί να είναι οι περιοχές, όπου η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, όπως η απώλεια μνήμης, οι δεξιότητες σκέψης και η άνοια. Όταν ελέγξαμε τα ευρήματά μας μελετώντας μια ομάδα ασθενών στην Ιταλία που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαπιστώσαμε ότι τα μέρη του εγκεφάλου που είχαμε εντοπίσει είχαν όντως επηρεαστεί», δηλώνει ο Τόμας Γκούζικ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Ιατρικό Κολέγιο του Γιαγκελόνιου Πανεπιστημίου της Κρακοβίας, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα «μπορεί να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε νέους τρόπους για τη θεραπεία των γνωστικών βλαβών σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ESET: Συμβουλές για να διακρίνουμε τους διαγωνισμούς – απάτη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι διαδικτυακές έρευνες και οι διαγωνισμοί βρίσκονται παντού στο διαδίκτυο, αλλά κρύβουν και πολλούς κινδύνους και απάτες.

Όπως σημειώνει η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, οι εκστρατείες εξαπάτησης αποτελούν μια ολοένα μεγαλύτερη επιχείρηση για τους κυβερνοεγκληματίες.

Μελέτη αποκάλυψε πρόσφατα ότι ένα μόνο εγκληματικό δίκτυο κέρδιζε 80 εκατομμύρια δολάρια το μήνα από τα θύματα παγκοσμίως – χρησιμοποιώντας έρευνες και δώρα από 120 γνωστές μάρκες για να προσελκύσει τα θύματά του.

Τέτοιου είδους απάτες συχνά αρχίζουν με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα κειμένου στο κινητό τηλέφωνο που πιθανότατα έχει σταλεί σε αμέτρητα άλλα θύματα και έχει σχεδιαστεί για να παρασύρει τον παραλήπτη να συμμετάσχει κάνοντας κλικ.

Η εταιρεία προτείνει 16 βήματα για να εντοπίσετε ύποπτους διαγωνισμούς / έρευνες:

  1. Προσέξτε τυχόν προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο για λίγα λεπτά εργασίας ή ένα ακριβό δώρο.
  2. Προσέξτε τα τυπογραφικά λάθη ή την κακή γραμματική – μπορεί να είναι σημάδι ότι τα πράγματα δεν είναι απολύτως σωστά.
  3. Οι συντομευμένες διευθύνσεις URL μπορεί επίσης να υποδηλώνουν απάτη.
  4. Οι προσφορές που ισχύουν για περιορισμένο χρόνο είναι ένας άλλος τρόπος για τους απατεώνες να εντείνουν την πίεση στα θύματά τους.
  5. Ορισμένες φορές μπορεί να μην είναι σαφές ποιος διεξάγει την έρευνα – χωρίς να υπάρχει σύνδεσμος «επικοινωνήστε μαζί μας».
  6. Εάν ο αποστολέας χρησιμοποιεί δωρεάν λογαριασμό webmail, τότε η έρευνα είναι πιθανό να είναι απάτη.
  7. Επίσης, λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς και προστατευμένοι:
  8. Μην εμπιστεύεστε τυφλά τις προσφορές ερευνών, ακόμη και αν αυτές αποστέλλονται από φίλο ή μέλος της οικογένειας.
  9. Ερευνήστε το διαγωνισμό για να δείτε αν έχει αναφερθεί ως απάτη ή αν είναι νόμιμος.
  10. Εγκαταστήστε λογισμικό ασφαλείας από αξιόπιστο προμηθευτή σε όλες τις συσκευές και τους υπολογιστές.
  11. Διατηρείτε ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σε όλους τους υπολογιστές και τις συσκευές.
  12. Να εμπιστεύεστε μόνο τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play και το App Store.
  13. Ενημερωθείτε για τις τρέχουσες απειλές – κάτι που θα προσφέρει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
  14. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης σε συνδυασμό με έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για όλους τους σημαντικούς λογαριασμούς. Ακόμα και αν οι απατεώνες κλέψουν τους κωδικούς σας, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους λογαριασμούς με ενεργοποιημένο το 2FA.
  15. Να αντιμετωπίζετε με καχυποψία τα αυθαίρετα emails ή τις αυθαίρετες κλήσεις.
  16. Ποτέ μην πληρώνετε για να πάρετε χρήματα αργότερα – πρόκειται πάντα για απάτες.

Αν τελικά συμβεί το χειρότερο, ενημερώστε αμέσως την τράπεζα σας και ακυρώστε τις κάρτες ή κλειδώστε τις μέσω της τραπεζικής σας εφαρμογής. Και αλλάξτε τυχόν κωδικούς πρόσβασης που μπορεί να έχουν παραβιαστεί.

Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι οι έρευνες μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις εταιρείες, αλλά συχνά έχουν περιορισμένη αξία για τους καταναλωτές. Καλύτερα να τις αποφεύγετε εντελώς, εκτός αν έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να συμμετάσχετε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισημερία: Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του φαινομένου;

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το επίσημο ξεκίνημα της άνοιξης στην Ελλάδα και στο βόρειο ημισφαίριο γενικότερα στο οποίο ανήκει η χώρα μας, σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία. Η ισημερία είναι το αστρονομικό φαινόμενο κατά το οποίο η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια.

Το όνομα αυτού του φαινομένου προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «aequus» (ίσος) και «nox» (νύχτα).

Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, με κλίση περίπου 23,5 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη του πλανήτη μας λαμβάνουν περισσότερο ή λιγότερο από την ακτινοβολία του ήλιου σε διάφορες περιόδους του έτους, ανάλογα με τη θέση του πλανήτη μας στην τροχιά του.

Σε όλες τις χώρες του πλανήτη, ο ήλιος ανατέλλει στην ανατολή και δύει στη δύση. Ωστόσο, ο ήλιος φαίνεται επίσης να κινείται βόρεια το μισό έτος και νότια το άλλο μισό, ανάλογα με το πού βρίσκεστε.

Γύρω στον Ιούλιο, το βόρειο ημισφαίριο βιώνει μεγαλύτερες περιόδους φωτός και το νότιο ημισφαίριο μικρότερες περιόδους. Τον Δεκέμβριο συμβαίνει το αντίθετο, με περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο και λιγότερες στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, δύο φορές το χρόνο – τον Μάρτιο και το Σεπτέμβριο – η κλίση του πλανήτη μας ευθυγραμμίζεται με την τροχιά του γύρω από τον ήλιο και η Γη δεν φαίνεται να έχει κλίση σε σχέση με τον ήλιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Αυτή την εποχή του έτους, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό και τα δύο ημισφαίρια έχουν τις ίδιες ώρες ημέρας και νύχτας. Η γραμμή που χωρίζει τη νύχτα από τη μέρα, η οποία ονομάζεται «γκρίζα γραμμή» ή «ζώνη λυκόφωτος», διχοτομεί τη Γη και διέρχεται από το βόρειο και το νότιο πόλο. Ωστόσο, η ημέρα και η νύχτα εξακολουθούν να μην έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια, σύμφωνα με το EarthSky.

Οι ισημερίες δεν συμβαίνουν απαραίτητα την ίδια ακριβώς ημέρα κάθε χρόνο. Συμβαίνουν γύρω ή στις 20 Μαρτίου και στις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι μεταβαλλόμενες ημερομηνίες οφείλονται στο γεγονός ότι ένα γήινο έτος δεν είναι ακριβώς 365 ημέρες. Υπάρχει ένα επιπλέον τέταρτο της ημέρας (6 ώρες) που συσσωρεύεται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται η ημερομηνία της ισημερίας.

Ο προσανατολισμός του πλανήτη προς τον ήλιο μετατοπίζεται επίσης συνεχώς, αλλάζοντας το χρόνο της ισημερίας.

Οι ισημερίες σηματοδοτούν αστρονομικά την αρχή της άνοιξης ή του φθινοπώρου, ανάλογα με το ημισφαίριο.

Σύμφωνα όμως με τους μετεωρολόγους, η αρχή της άνοιξης και του φθινοπώρου είναι η 1η Μαρτίου και η 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Στο βόρειο ημισφαίριο, η ισημερία του Μαρτίου προαναγγέλλει την έναρξη της άνοιξης και αναφέρεται ως εαρινή ισημερία. Την ίδια στιγμή, το νότιο ημισφαίριο περνάει στο φθινόπωρο. Το αντίστροφο συμβαίνει τον Σεπτέμβριο, όταν το βόρειο μισό του πλανήτη εισέρχεται στους ψυχρότερους μήνες του φθινοπώρου και το νότιο μισό στην άνοιξη.

Η Γη δεν είναι η μόνη που βιώνει ισημερίες. Κάθε πλανήτης στο ηλιακό σύστημα βιώνει ισημερίες όταν η τροχιά και η κλίση του σε σχέση με τον ήλιο, έχουν ως αποτέλεσμα τα δύο ημισφαίρια να δέχονται περίπου ίσες ποσότητες φωτός.

Οι άνθρωποι παρακολουθούν τις κινήσεις του ήλιου εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενσωματώνοντας συχνά τις ισημερίες στις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις.

Για πολλούς αρχαίους πολιτισμούς αυτές οι ηλιακές αλλαγές δεν υπαγόρευαν μόνο την έναρξη των εποχών αλλά και το πότε έπρεπε να φυτευτούν και να συγκομιστούν οι σοδειές.

Στην Ιαπωνία, και οι δύο ισημερίες είναι δημόσιες αργίες που παραδοσιακά αναγνωρίζονται ως ημέρα μνήμης και λατρείας των προγόνων και των αγαπημένων προσώπων που έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ακαδημία Coto.

Υπάρχουν επίσης πολλά αρχαία μνημεία που είναι πλήρως προσανατολισμένα και ευθυγραμμισμένα με τον ήλιο, έτσι ώστε την αυγή της Εαρινής Ισημερίας το φως του να ξεχύνεται και να φωτίζει και τα πιο σκοτεινά σημεία τους.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας ισημερίας στο ινδουιστικό συγκρότημα Angkor Wat στην Καμπότζη, ο ήλιος ανατέλλει ακριβώς πάνω από τον κεντρικό ναό του. Το συγκρότημα, που χτίστηκε μεταξύ του 1113 και του 1150 μ.Χ., είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο.

Το 1976, οι επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science» μια μελέτη για την αστρονομική σύνδεση μεταξύ της αρχιτεκτονικής του και των ουράνιων γεγονότων.

Επιπλέον, ο ναός των Μάγια στο Chichén Itzá στο Μεξικό, γνωστός ως Ναός του Kukulcan (El Castillo), είναι αφιερωμένος σε έναν θεό φίδι. Κατά τη διάρκεια της ισημερίας, ένα τέχνασμα του φωτός κάνει να φαίνεται σαν ένα φίδι να κατεβαίνει από την πλευρά του ναού, ταξιδεύοντας στον κάτω κόσμο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Archaeological Science» το 2018, ο ναός χτίστηκε μεταξύ του 8ου και του 12ου αιώνα.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα δικαιώματα των καταναλωτών για εύκολες και ελκυστικές επισκευές

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη νέα πρόταση σχετικά με κοινούς κανόνες για την προώθηση της επισκευής αγαθών, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές και θα στηρίξει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης των αποβλήτων.

Η πρόταση θα καταστήσει την επισκευή ευκολότερη και οικονομικά αποδοτικότερη για τους καταναλωτές, σε αντίθεση με την αντικατάσταση των αγαθών.

Επιπλέον, η αύξηση της ζήτησης θα οδηγήσει σε τόνωση του τομέα των επισκευών, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους παραγωγούς και στους πωλητές για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Η πρόταση θα διασφαλίσει ότι περισσότερα προϊόντα επισκευάζονται στο πλαίσιο της νόμιμης εγγύησης και ότι οι καταναλωτές έχουν στη διάθεσή τους ευκολότερες και φθηνότερες επιλογές για την επισκευή προϊόντων που είναι τεχνικώς επισκευάσιμα (όπως ηλεκτρικές σκούπες ή, σύντομα, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα) μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης ή όταν το αγαθό σταματήσει να λειτουργεί λόγω φθοράς.

Νέα μέτρα για την προώθηση και τη διευκόλυνση της επισκευής και της επαναχρησιμοποίησης

Η πρόταση εισάγει ένα νέο «δικαίωμα επισκευής» για τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και πέραν της νόμιμης εγγύησης.

Στο πλαίσιο της νόμιμης εγγύησης, οι πωλητές θα υποχρεούνται να προσφέρουν επισκευή, εκτός εάν αυτή είναι ακριβότερη από την αντικατάσταση.

Πέραν της νόμιμης εγγύησης, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους μια νέα δέσμη δικαιωμάτων και εργαλείων ώστε η «επισκευή» να αποτελεί εύκολη και προσβάσιμη επιλογή:

Δικαίωμα των καταναλωτών να αξιώνουν επισκευή από τους παραγωγούς, για προϊόντα που είναι τεχνικώς επισκευάσιμα βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας, όπως πλυντήρια ρούχων ή τηλεοράσεις. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές γνωρίζουν πάντα σε ποιον να απευθυνθούν όταν επιλέγουν να επισκευάσουν τα προϊόντα τους, και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αναπτύξουν περισσότερο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Υποχρέωση των παραγωγών να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα που υποχρεούνται να επισκευάζουν οι ίδιοι.

Διαδικτυακή πλατφόρμα αντιστοίχισης επισκευών για τη σύνδεση των καταναλωτών με επισκευαστές και πωλητές ανακαινισμένων αγαθών στην περιοχή τους. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τις αναζητήσεις ανά τοποθεσία και πρότυπα ποιότητας, βοηθώντας τους καταναλωτές να βρίσκουν ελκυστικές προσφορές και ενισχύοντας την προβολή των επισκευαστών.

Ευρωπαϊκό έντυπο πληροφοριών επισκευής, το οποίο θα μπορούν να ζητούν οι καταναλωτές από οποιονδήποτε επισκευαστή και το οποίο θα εξασφαλίζει διαφάνεια όσον αφορά τους όρους επισκευής και την τιμή, ενώ θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές επισκευής.

Θα αναπτυχθεί ευρωπαϊκό πρότυπο ποιότητας για τις υπηρεσίες επισκευής, που θα βοηθήσει τους καταναλωτές να εντοπίζουν τους επισκευαστές που δεσμεύονται για υψηλότερη ποιότητα.

Αυτό το πρότυπο «εύκολης επισκευής» θα είναι ανοικτό σε όλους τους επισκευαστές σε ολόκληρη την ΕΕ που επιθυμούν να δεσμευτούν για ελάχιστα πρότυπα ποιότητας, για παράδειγμα με βάση τη διάρκεια ή τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι πλέον η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο θόρυβος στους δρόμους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας «JACC: Advances».

Τα ευρήματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης στον θόρυβο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της θορυβώδους οδικής κυκλοφορίας και του αυξημένου κίνδυνου υπέρτασης, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν ο θόρυβος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας είναι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα της βρετανικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων Biobank UK, που εξετάζουν τα αποτελέσματα για την υγεία με την πάροδο του χρόνου.

Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 240.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών που ξεκίνησαν χωρίς υπέρταση. Εκτίμησαν τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας με βάση τη διεύθυνση κατοικίας και ένα ευρωπαϊκό εργαλείο μοντελοποίησης, την Κοινή Μέθοδο Αξιολόγησης Θορύβου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης κατά μέσο όρο 8,1 ετών, εξέτασαν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν υπέρταση.

Όχι μόνο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αλλά βρήκαν επίσης ότι το ρίσκο αυξανόταν παράλληλα με το επίπεδο του θορύβου.

Αυτές οι συσχετίσεις ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν την έκθεση σε λεπτά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου. Ωστόσο, τα άτομα που είχαν υψηλή έκθεση τόσο στον θόρυβο της κυκλοφορίας όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χάραξη πολιτικής δημόσιας υγείας, όπως η θέσπιση και η εφαρμογή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον θόρυβο, η βελτίωση των οδικών συνθηκών και η επένδυση σε πιο αθόρυβα οχήματα, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες ago

Έρευνα: Τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν ήχους!

ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες ago

Ο ιστορικός ναός της παλιάς πόλης Ξάνθης αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες ago

Το κροκοδειλάκι του Σέιχ Σου, μέρος της πλούσιας ερπετοπανίδας του

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Το έθιμο της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας και η τέχνη της Ξερολιθιάς υποψήφια για εγγραφή στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ22 ώρες ago

Η Άνδρος στην κορυφή της λίστας με τα νησιά που προσφέρονται για φυσιολατρικές και πολιτιστικές εμπειρίες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν σε έξι κρατίδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Έρευνα: Ένας στους δύο πολίτες στην ΕΕ δεν είναι έτοιμος για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2035

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Απευθείας πτήσεις από Παρίσι για Κεφαλονιά την φετινή θερινή περίοδο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Η SKY express εμπλουτίζει το θερινό της πρόγραμμα με 12 χώρες και 29 πόλεις του εξωτερικού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

«Η μητέρα του σταθμού»: Ιστορίες γυναικών που μετανάστευσαν στη Γερμανία το ’60 μέσα από το ντοκιμαντέρ της Κωστούλας Τωμαδάκη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Μια θαυμάσια θεατρική παράσταση στο Μόναχο με συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ερώτηση στη Βουλή για την ταλαιπωρία των Ελλήνων της Γερμανίας στην προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες ago

Οι Εύζωνες στο μετρό του Συντάγματος, με μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τα αμπέλια άρχισαν να καλλιεργούνται πριν 11.000 χρόνια σε δύο διαφορετικά μέρη

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες ago

Διμήνι, ο παλαιότερος νεολιθικός οικισμός της Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Βράβευση της Ιωάννας Ζαχαράκη στην τιμητική εκδήλωση «Ελληνίδες του Κόσμου»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες ago

Μελέτη: Χρήση ουράνιας πλοήγησης στα ταξίδια των Μινωιτών ναυτικών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis