ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Γιατί οι βιομηχανίες έχουν κιτ επισκευής ελαστικών αντί για ρεζέρβα;

Όλο και περισσότερες εταιρίες τα τελευταία χρόνια αντικαθιστούν την ρεζέρβα με κιτ επισκευής ελαστικού, σύμφωνα με μελέτη της American Automobile Association.
Το ποσοστό των νέων αυτοκινήτων που διαθέτουν κιτ επισκευής, τα οποία αγοράστηκαν το 2014 και το 2015 ανέρχονταν στο 36%, ενώ τα τελευταία χρόνια η συντριπτική μερίδα των αυτοκινήτων δεν διαθέτει ρεζέρβα, με το ποσοστό να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ο κυριότερος λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν την αντικατάσταση της ρεζέρβας με κιτ επισκευής είναι η μείωση του κόστους, αλλά και η μείωση του βάρους του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.
Ένα κιτ επισκευής ζυγίζει περίπου 2 κιλά σε αντίθεση με μία ρεζέρβα που ξεπερνάει τα 14 κιλά.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα κιτ επισκευής δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως την ρεζέρβα μιας και αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις που το ελαστικό σπάσει εντελώς ή στραβώσει η ζάντα.
Ο τρόπος που λειτουργεί ένα κιτ επισκευής είναι η εισαγωγή του υγρού μέσα στο ελαστικό μέσω μιας τρόμπας, η οποία λειτουργεί με πίεση και ενέργεια που προέρχεται από παροχή του αυτοκινήτου. Φυσικά η επισκευή σε αυτή την περίπτωση γίνεται μόνο όταν η διάμετρος της τρύπας είναι μικρή και μπορεί το υγρό να την καλύψει άμεσα.
Τέλος η έρευνα έδειξε πως το 90% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 34-54 ετών γνωρίζει πως να αλλάξει ένα ελαστικό, με το ποσοστό στους άνδρες ηλικίας 18-34 να ανέρχεται στο 78%.
Το 97% των ανδρών ανεξαρτήτου ηλικίας δήλωσε πως γνωρίζει να αλλάξει ένα σκασμένο ελαστικό, με το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών να ανέρχεται στο 68%.
Ένας ακόμη λόγος προώθησης του κιτ επισκευής στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι η εξοικονόμηση χώρου, κυρίως στις υβριδικές εκδόσεις και τα ηλεκτρικά, όπου η μπαταρία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος των διαθέσιμων χώρων και το επιπλέον εκατοστό πάνω στην πλατφόρμα παίζει σημαντικό ρόλο. Ο χώρος που θα βρούμε το κιτ επισκευής είναι στη θέση της ρεζέρβας μέσα σε μια θήκη.
Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν το βάρος του αυτοκινήτου, προκειμένου να πιάσουν τα όρια εκπομπών ρύπων, για να μην δεχθούν βαριά πρόστιμα, ενώ η πολιτική των μειωμένων ρύπων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την διαμόρφωση των τελών κυκλοφορίας.
Η αλλαγή του ελαστικού είναι μια διαδικασία που χρειάζεται εξοικείωση.
Απαιτείται προσοχή στην τοποθέτηση του γρύλλου σε συγκεκριμένα σημεία του πλαισίου. Πρώτα ξεβιδώνουμε τα μπουλόνια πριν σηκώσουμε το αυτοκίνητο, αφαιρούμε τον τροχό με το σκασμένο λάστιχο και τοποθετούμε την ρεζέρβα.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ρεζέρβα αλλά μόνο κιτ επισκευής, τότε θα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια στην τρόμπα μέσω μιας παροχής στο αυτοκίνητο και να προσαρμόσουμε το μπουκαλάκι με το υγρό στη βαλβίδα.
Σε περίπτωση που η τρύπα είναι μεγάλου διαμετρήματος, και το υγρό δεν μπορεί την καλύψει, τότε καλούμε την οδική βοήθεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο θόρυβος του δρόμου αυξάνει την αρτηριακή πίεση

Ο θόρυβος στους δρόμους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας «JACC: Advances».
Τα ευρήματα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης στον θόρυβο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της θορυβώδους οδικής κυκλοφορίας και του αυξημένου κίνδυνου υπέρτασης, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν ο θόρυβος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζουν μεγαλύτερο ρόλο.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας είναι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.
Για την έρευνα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα της βρετανικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων Biobank UK, που εξετάζουν τα αποτελέσματα για την υγεία με την πάροδο του χρόνου.
Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 240.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών που ξεκίνησαν χωρίς υπέρταση. Εκτίμησαν τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας με βάση τη διεύθυνση κατοικίας και ένα ευρωπαϊκό εργαλείο μοντελοποίησης, την Κοινή Μέθοδο Αξιολόγησης Θορύβου.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης κατά μέσο όρο 8,1 ετών, εξέτασαν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν υπέρταση.
Όχι μόνο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αλλά βρήκαν επίσης ότι το ρίσκο αυξανόταν παράλληλα με το επίπεδο του θορύβου.
Αυτές οι συσχετίσεις ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν την έκθεση σε λεπτά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου. Ωστόσο, τα άτομα που είχαν υψηλή έκθεση τόσο στον θόρυβο της κυκλοφορίας όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χάραξη πολιτικής δημόσιας υγείας, όπως η θέσπιση και η εφαρμογή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον θόρυβο, η βελτίωση των οδικών συνθηκών και η επένδυση σε πιο αθόρυβα οχήματα, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει η φωτοσύνθεση

Μπορεί να είναι μια από τις πιο γνωστές και πιο μελετημένες διαδικασίες στον κόσμο, ωστόσο η φωτοσύνθεση έχει ακόμα καλά κρυμμένα μυστικά.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, η διαδικασία της φωτοσύνθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας.
Μια διεθνής ομάδα αποτελούμενη από φυσικούς, χημικούς και βιολόγους, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μελέτησε τα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης και ανακάλυψε νέους τρόπους εξαγωγής ενέργειας από τη διαδικασία αυτή, ένα εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής καθαρών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά γρήγορες φασματοσκοπικές τεχνικές για τη μελέτη της κίνησης της ενέργειας, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χημικές ουσίες που μπορούν να εξάγουν ηλεκτρόνια από τις υπεύθυνες για τη φωτοσύνθεση μοριακές δομές, κάνουν τη διαδικασία αυτή στα αρχικά στάδια και όχι πολύ αργότερα, όπως υπήρχε η πεποίθηση προηγουμένως.
Οι ερευνητές λένε ότι η δυνατότητα εξαγωγής φορτίων σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική κατά το χειρισμό των διαδρομών της φωτοσύνθεσης για την παραγωγή καθαρών καυσίμων από τον Ήλιο.
Επιπλέον, η ικανότητα ρύθμισης της φωτοσύνθεσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ικανές να ανέχονται το έντονο ηλιακό φως.
«Δεδομένου ότι τα ηλεκτρόνια από τη φωτοσύνθεση διασπείρονται σε ολόκληρο το σύστημα, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά», λέει η Λόρα Γουέι, μία από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου, η οποία τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τουρκού, στη Φιλανδία.
«Το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε αυτό το μονοπάτι είναι συναρπαστικό, γιατί θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε για την εξαγωγή περισσότερης ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δάση και χώροι πρασίνου μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία

Τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση μιας υγιούς ζωής για όλους, όπως επιβεβαιώνει παγκόσμια έκθεση.
Στην έκθεση του Προγράμματος Παγκόσμιας Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τα Δάση της Διεθνούς Ένωσης Οργανισμών Έρευνας Δασών, όπου συμμετείχαν 44 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύεται το ευρύ φάσμα σωματικών, ψυχικών, κοινωνικών και πνευματικών οφελών για την υγεία που σχετίζονται με τα δάση και τους χώρους πρασίνου, όπως στη νευροανάπτυξη των παιδιών, το διαβήτη, τον καρκίνο, την κατάθλιψη, τις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος.
Αν και επηρεάζονται όλα τα στάδια της ζωής, οι σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά, ξεκινώντας ήδη από το προγεννητικό στάδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Τουλάχιστον το 24% των θανάτων παγκοσμίως και το 28% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών οφείλονται σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι πρόωροι θάνατοι και οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν μέσα από ένα πιο υγιεινό περιβάλλον παγκοσμίως.
Τα δάση, τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου όχι μόνο παρέχουν πιο υγιεινό περιβάλλον, αλλά και πολυάριθμα αγαθά και υπηρεσίες, όπως φάρμακα, θρεπτικές τροφές και άλλα δασικά προϊόντα. Επίσης, βοηθούν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
Με την επιτάχυνση των αρνητικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες, οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει επείγουσα δράση.
Η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση και ο τρόπος ζωής που είναι αποκομμένος από τη φύση είναι μεταξύ των κύριων αιτιών για πολλές προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, όπως ο υποσιτισμός, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές διαταραχές έχουν οδηγήσει επίσης σε αύξηση των απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως ο Έμπολα ή η γρίπη των πτηνών.
Η αλλαγή στις χρήσεις γης εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει την εμφάνιση πάνω από το 30% των νέων ασθενειών από το 1960.
Στην έκθεση αναφέρονται και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις των δασών που οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μετριαστούν.
Η ανθρώπινη υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από αλλεργίες, ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα ή μειωμένη ποιότητα αέρα λόγω δασικών πυρκαγιών.
Οι αρνητικές επιπτώσεις οφείλονται κυρίως σε παράγοντες, όπως οι διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των δασών και των ανθρώπων, η κακή διατήρηση και διαχείριση των δασών ή η ακατάλληλη επιλογή ειδών δέντρων σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι, αλλά και σε ανθρώπινες δραστηριότητες.
Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να ενισχύουν τα θετικά αποτελέσματα των δασών για την υγεία ελαχιστοποιώντας πιθανές αρνητικές συνέπειες, κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να «μας αφήσει» το όχημά μας στο δρόμο

Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκινητιστικούς οργανισμούς, η γερμανική ADAC, δημοσιοποίησε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που οι οδηγοί μένουν στο δρόμο με το αυτοκίνητό τους και καλούν την οδική βοήθεια.
Η πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου ήταν η μπαταρία, σύμφωνα με την έρευνα το 2022. Το 43,2% από τις συνολικές κλήσεις έδειξαν ότι η μπαταρία δεν είχε τη δύναμη να κινήσει τον κινητήρα και χρειάζονταν άμεσα αλλαγή.
Ωστόσο το ποσοστό των αιτιών το 2022 ήταν μικρότερο από τις αντίστοιχες κλήσεις που είχαν γίνει το 2021 (46,2%).
Η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία ακινητοποίησης ενός αυτοκινήτου είναι η βλάβη στον κινητήρα (23,8%) και είχε να κάνει κυρίως με προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμου, (ψεκασμός, ανάφλεξη κ.ά.).
Σε ποσοστό 10,4%, ο τρίτος συχνότερος λόγος που απαιτούσε τη βοήθεια της οδικής βοήθειας ήταν το πρόβλημα με τη μίζα, καθώς αυτή δεν ήταν σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, παρά το γεγονός ότι η μπαταρία ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Η βοήθεια που πρόσφεραν στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα αυξήθηκε αισθητά πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αφού για τις αντίστοιχες περιπτώσεις το 2021 η εταιρεία είχε 25.000 κλήσεις, ενώ το 2022 οι αντίστοιχες κλήσεις ήταν 52.000.
Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας αναφέρουν ότι ο λόγος που συνέβη κάτι τέτοιο είναι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και της κυκλοφορίας των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η παλαιότητα οδηγεί αναπόφευκτα σε φθορές των ηλεκτρικών συστημάτων.
Σε ποσοστό πάνω από 50% κύρια αιτία για τα ηλεκτρικά οχήματα ήταν το σύστημα εκκίνησης, ενώ συγκεκριμένα εξαρτήματα όπως η μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας ή η τεχνολογία φόρτισης σπάνια ευθύνονται για βλάβες και ακινητοποίηση ενός οχήματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα στοματικής υγείας: Οι κανόνες της στοματικής υγείας από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Την αξία της καλής στοματικής υγείας, την άρρηκτη σύνδεσή της με τη γενική υγεία και τα οφέλη της διατήρησής της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.
Συστήνει την υιοθέτηση της καλής στοματικής υγείας στην καθημερινότητα όλων μας, την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, την αποχή από την χρήση καπνού, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας του 2023 είναι η τελευταία χρονιά της τριετούς εκστρατείας που έφερε τον ενιαίο κεντρικό τίτλο «να είσαι περήφανος για το στόμα σου».
Το μήνυμα αυτό, αναφέρει η ΕΟΟ, αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την αξία της στοματικής υγείας και να ενδιαφερθούν για αυτήν.
«Η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά, ενώ τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, αυτά εξακολουθούν να επιβαρύνουν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας», τονίζει η ΕΟΟ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ, Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η κακή στοματική υγεία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως θέμα υψηλής ιεράρχησης στην παγκόσμια ατζέντα για την υγεία και την ανάπτυξη. Γι΄ αυτό το λόγο όλες οι οδοντιατρικές ομοσπονδίες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και στις ηγεσίες των εθνικών Συστημάτων Υγείας να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον κρίσιμο ρόλο της δια βίου οδοντιατρικής φροντίδας».
Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, η ΕΟΟ επικεντρώνει τις πολύμορφες δράσεις της στην αξία και τη σημασία του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, ο οποίος «Παίζει ‘Αμυνα για το χαμόγελό σας».
«Όλοι και όλες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν βασικές αρχές και προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και κλινικές διαδικασίες, που απαιτείται να τηρούνται, προκειμένου οι οδοντίατροι να παραδίδουν σε κάθε αθλούμενο τον μοναδικό του εξατομικευμένο αθλητικό νάρθηκα. Ο εξατομικευμένος Αθλητικός Νάρθηκας αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέσο για την πρόληψη των οδοντικών τραυμάτων», αναφέρεται.
Την αξία της χρήσης του εξατομικευμένου Αθλητικού Νάρθηκα, υπογραμμίζει ο κ. Δεβλιώτης, αναφέροντας ότι το οδοντικό τραύμα αποτελεί την 5η πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση στον κόσμο (πρώτη η τερηδόνα).
Ο αθλητής έχει 50% πιθανότητα να τραυματιστεί στην αθλητική του καριέρα και η επίπτωση των τραυματισμών είναι μέγιστη στην ηλικία 8-11 ετών. Τα αθλήματα που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι: Πολεμικές τέχνες, Ποδόσφαιρο, Ράγκμπυ, Μπέιζμπολ, Ποδηλασία, Καλαθοσφαίριση, Σκι, Χόκεϋ επί πάγου, Ιππασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Οι κακές συνήθειες των οδηγών που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος

Κάθε χρόνο βαρύς είναι ο φόρος αίματος που πληρώνουν οι εποχούμενοι στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Είναι γνωστό ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ μειώνει τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού και ουσιαστικά αυξάνει τις πιθανότητες εμπλοκής σε ατύχημα.
Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ναρκωτικές ουσίες έχουν αρνητικές συνέπειες στην αντίληψη και στην σωστή σκέψη του οδηγού.
Η κόπωση και η υπνηλία μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην οδήγηση. Ο ανεπαρκής ύπνος επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης και επιφέρει παρατεταμένη διαταραχή προσοχής.
Είναι γνωστό ότι η χρήση ζώνης σώζει ζωές. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οδηγός και επιβάτες όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο.
Άλλωστε είναι ανούσια τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου, αν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν φορούν ζώνες.
Ο οδηγός δεν θα πρέπει να φοράει ακουστικά, καθώς η δυνατή μουσική τον απομονώνει και του περιορίζει την αντίληψή του.
Η περιήγηση στην κεντρική οθόνη αφής κατά τη διάρκεια της οδήγησης μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού για πολλά δευτερόλεπτα, αυξάνοντας τα ποσοστά ατυχήματος.
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι μια κακιά συνήθεια πολλών οδηγών.
Προσέχοντας το κινητό, το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει πολλά μέτρα, χωρίς έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν βασική αιτία πολλών ατυχημάτων, λόγω απροσεξίας.
Η παρουσία ενός ζώου στο αυτοκίνητο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, σχεδόν το 25% από εκείνους που οδηγούν με τα ζώα του στο αυτοκίνητο δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τα χέρια τους για να κρατήσουν το σκυλί τους στη θέση του, όταν χρειάστηκε να φρενάρουν απότομα. Αυτό και μόνο επισημαίνει την αναγκαιότητα ειδικού καθίσματος για ζώα.
Οι σύγχρονοι ρυθμοί μετακίνησης και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου αναγκάζει πολλούς οδηγούς να τρώνε οδηγώντας. Καλό είναι ο οδηγός να σταθμεύσει για λίγο το αυτοκίνητό του και να απολαύσει το γεύμα του.
Τα κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή του οδηγού και των επιβατών, όσο και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου. Η κακή κατάσταση των ελαστικών και οι κακοσυντηριμένες αναρτήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες εμπλοκής σε ένα ατύχημα.
Η υπερβολικά υψηλή ταχύτητα αποτελεί τη βασική αιτία ατυχημάτων. Η συμμόρφωση των οδηγών με τα όρια ταχύτητας στους δρόμους θα μειώσει αισθητά τα ατυχήματα.
Τα νεύρα κατά την οδήγηση δεν βοηθούν. Ο νευριασμένος οδηγός θέτει σε κίνδυνο και τους υπόλοιπους χρήστες, καθώς δεν λειτουργεί λογικά, προβαίνει σε απότομα φρεναρίσματα ή πατάει απότομα στο γκάζι, αντιμετωπίζοντας τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου ως εχθρούς του.
Η τοποθέτηση των ποδιών στο ταμπλό απαγορεύεται αυστηρά. Σε περίπτωση μιας σύγκρουσης και αν ανοίξουν οι αερόσακοι, τα πόδια θα τιναχτούν προς τα πίσω, τραυματίζοντας σοβαρά τον συνοδηγό.
Τέλος, ποτέ δεν βάζουμε μικρά παιδιά να κάθονται στα μπροστινά καθίσματα, αλλά και ούτε πίσω χωρίς να έχουν ειδικά καθίσματα. Πάντα θα πρέπει να είναι δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ