Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκε μέρος του χαμένου πρώτου στον κόσμο χάρτη του ουρανού από τον Έλληνα αστρονόμο Ίππαρχο

Published

on

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αρχικός κατάλογος του Ίππαρχου, όπως και του Πτολεμαίου, θα περιλάμβανε παρατηρήσεις σχεδόν κάθε ορατού άστρου στον ουρανό. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μια μεσαιωνική περγαμηνή στην ελληνορθόδοξη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη: κάτω από το χριστιανικό κείμενο ανακαλύφθηκε ένα μέρος από τον θεωρούμενο χαμένο κατάλογο άστρων του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ίππαρχου, την πρώτη στον κόσμο προσπάθεια για μια πλήρη «χαρτογράφηση» του νυχτερινού ουρανού.

Οι επιστήμονες αναζητούν το έργο του Ίππαρχου εδώ και αιώνες, γι’ αυτό οι ιστορικοί της αστρονομίας χαρακτήρισαν την ανακάλυψη σπάνια και σημαντική.

Η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ιστορίας της αστρονομίας «Journal for the History of Astronomy», σύμφωνα με το «Nature».

Το εύρημα αποδεικνύει ότι ο Ίππαρχος, θεωρούμενος ο σημαντικότερος αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας, πράγματι είχε φτιάξει έναν «χάρτη» των ουρανών, αρκετούς αιώνες προτού επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο.

Η περγαμηνή ανήκε στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος από τα 146 φύλλα της σήμερα έχει περάσει στην κατοχή του Μουσείου της Βίβλου στην Ουάσινγκτον.

Η περγαμηνή περιέχει τον Κώδικα Climaci Rescriptus, μια συλλογή συριακών κειμένων του 10ου ή 11ου αιώνα. Ο κώδικας είναι παλίμψηστο, δηλαδή από κάτω ήταν γραμμένο ένα αρχαιότερο κείμενο.

Αρχικά θεωρείτο ότι το αρχαιότερο αυτό κείμενο ήταν επίσης χριστιανικό. Όταν όμως το 2012 ο ειδικός σε βιβλικά κείμενα Πίτερ Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ζήτησε από τους φοιτητές του να μελετήσουν τον Κώδικα, απρόσμενα εντοπίστηκε μια παράγραφος στα ελληνικά που αποδιδόταν σε έναν άλλο σημαντικό Έλληνα αστρονόμο, τον Ερατοσθένη.

Το 2017 έγινε νέα ανάλυση με πιο σύγχρονη τεχνολογία πολυφασματικής απεικόνισης από Αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι φωτογράφησαν τις σελίδες της περγαμηνής σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικούς αλγόριθμους για να διαβάσουν το κρυμμένο από κάτω κείμενο.

Με αυτόν τον τρόπο, σε εννέα σελίδες αποκαλύφθηκε αστρονομικό υλικό, το οποίο χρονολογήθηκε – με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και την ανάλυση του στιλ γραφής – από τον 5ο ή 6ο αιώνα.

Το κείμενο περιείχε, μεταξύ άλλων, μύθους για τη γέννηση των άστρων από τον Ερατοσθένη, καθώς και τμήματα ενός διάσημου ποιήματος του 3ου αιώνα, τα «Φαινόμενα», όπου περιγράφονται οι αστερισμοί.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς ο Ουίλιαμς εντόπισε συντεταγμένες άστρων στο κείμενο και προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση, σε συνεργασία με τον ιστορικό της επιστήμης Βικτόρ Γκιζεμπέργκ του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και τον Εμανουέλ Ζινγκ του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι.

Το Παλίμψηστο. Πηγή φωτογραφίας: Museum of the Bible

Αποκαλύφθηκε έτσι ότι σε μια τουλάχιστον σελίδα της περγαμηνής δίνονταν ακριβείς συντεταγμένες για τα άστρα στα τέσσερα άκρα του αστερισμού Corona Borealis (Βόρειου Στέφανου).

Βρέθηκαν επίσης βάσιμες ενδείξεις ότι η πηγή αυτών των μετρήσεων ήταν ο Ίππαρχος και ότι οι υπολογισμοί του είχαν γίνει περίπου το 129 π.Χ.

Μέχρι σήμερα ο μοναδικός κατάλογος άστρων που είχε διασωθεί από την αρχαιότητα, ήταν εκείνος του αστρονόμου Πτολεμαίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Η «Αλμαγέστη» του (ή «Μαθηματική σύνταξις») υπήρξε ένα από τα πιο επιδραστικά επιστημονικά κείμενα στην ιστορία, προβάλλοντας, ένα γεωκεντρικό μαθηματικό μοντέλο για τον Κόσμο, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό ευρέως για πάνω από 1.200 χρόνια. Ο Πτολεμαίος είχε, μεταξύ άλλων, δώσει τις συντεταγμένες άνω των 1.000 άστρων.

Όμως στα αρχαία κείμενα υπάρχουν πολλές αναφορές ότι ο πρώτος που είχε κάνει τέτοιες αστρικές μετρήσεις, ήταν ο Ίππαρχος ο Ρόδιος (190-120 π.Χ.) τρεις αιώνες πριν. Νωρίτερα οι Βαβυλώνιοι αστρονόμοι είχαν μετρήσει τις θέσεις μερικών άστρων αλλά μόνο γύρω από τον Ζωδιακό, ενώ ο Ίππαρχος ήταν ο πρώτος που προσδιόρισε τις θέσεις των άστρων με χρήση δύο συντεταγμένων και επιχείρησε να δημιουργήσει έναν «χάρτη» όλου του νυχτερινού ουρανού.

«Αυτός ο κατάλογος άστρων που έως τώρα αιωρείτο στα κείμενα ως σχεδόν κάτι υποθετικό, έγινε πλέον κάτι πολύ συγκεκριμένο», δήλωσε ο ιστορικός της αστρονομίας Ματιέ Οσεντράιβερ του Ελευθέρου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αρχικός κατάλογος του Ίππαρχου, όπως και του Πτολεμαίου, θα περιλάμβανε παρατηρήσεις σχεδόν κάθε ορατού άστρου στον ουρανό.

Λόγω της έλλειψης τηλεσκοπίου, πιθανώς ο Ίππαρχος είχε χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο όργανο παρατήρησης όπως τη διόπτρα και ασφαλώς «θα είχε αφιερώσει ατελείωτες ώρες δουλειάς», σύμφωνα με τον Γκιζεμπέργκ.

Η σχέση Ίππαρχου-Πτολεμαίου ήταν πάντα ένα νεφελώδες ζήτημα. Μερικοί ειδικοί είχαν φτάσει στο σημείο να ισχυριστούν ότι δεν υπήρξε ποτέ ο κατάλογος άστρων του Ίππαρχου, ενώ άλλοι – με πρώτο τον αστρονόμο του 16ου αιώνα Τίχο Μπράχε – είχαν αντίστροφα υποστηρίξει ότι ο Πτολεμαίος απλώς έκλεψε τις προϋπάρχουσες μετρήσεις του Ίππαρχου και τις παρουσίασε για δικές του.

Η έως τώρα ανάλυση του αποκαλυφθέντος κειμένου στην περγαμηνή οδήγησε τους ερευνητές στο αρχικό συμπέρασμα ότι ο Πτολεμαίος δεν έκανε απλή αντιγραφή των στοιχείων του Ίππαρχου. Από την άλλη, όπως επεσήμαναν, οι αριθμοί του Ίππαρχου για τις θέσεις των άστρων (με απόκλιση το πολύ μιας μοίρας από τις πραγματικές) είναι πολύ πιο ακριβείς από εκείνες του διαδόχού του, Πτολεμαίου.

Σύμφωνα με τον ιστορικό της αστρονομίας Τζέημς Έβανς του αμερικανικού Πανεπιστημίου Puget Sound, η ανακάλυψη «εμπλουτίζει την εικόνα μας για τον Ίππαρχο και μας δίνει μια γοητευτική ιδέα για το τι έκανε πραγματικά». Όπως είπε, το έργο του υπήρξε καθοριστικό, επειδή αποτέλεσε ορόσημο για την «μαθηματικοποίηση της Φύσης», δηλαδή την μετατόπιση από την απλή περιγραφή των φυσικών φαινομένων στη μέτρηση, τον υπολογισμό και την πρόβλεψη τους.

Ο Ίππαρχος είχε επικρίνει τους προδρόμους του στην αστρονομία ότι δεν νοιάζονταν για την αριθμητική ακρίβεια.

Κατά τον Έβανς, ο Ίππαρχος αξιοποίησε τη βαβυλωνιακή παράδοση των ακριβών αστρονομικών μαθηματικών παρατηρήσεων και χάρη σε αυτόν έγινε το «πάντρεμα» με την ελληνική γεωμετρική παράδοση, με αποτέλεσμα «να ξεκινήσει έτσι πραγματικά η σύγχρονη αστρονομία».

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι καθώς βελτιώνονται οι απεικονιστικές τεχνικές, θα ανακαλύψουν και άλλες συντεταγμένες άστρων στον εν λόγω Κώδικα, αρκετά τμήματα του οποίου δεν έχουν ακόμη διαβαστεί.

Θεωρούν επίσης πιθανό ότι στη βιβλιοθήκη της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η οποία περιέχει περισσότερα από 160 παλίμψηστα, διασώζονται επιπρόσθετες σελίδες του καταλόγου άστρων του Ίππαρχου.

Σχετικές έρευνες έχουν ήδη φέρει στο φως άγνωστα αρχαιοελληνικά ιατρικά κείμενα κάτω από τα χριστιανικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ

Published

on

Από

Σύμφωνα με την μελέτη, η πιο σημαντική μείωση του καπνίσματος συνέβη σε πολιτείες με ιστορικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος. Photo credits: chaiyananuwatmongkolchai / pixabay

Ραγδαία μείωση του καπνίσματος τσιγάρων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η μείωση αυτή «αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η επιδημία του καπνίσματος θα λάβει τέλος στη διάρκεια της ζωής μας».

Αντίθετα, η πρόοδος στη διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιο αργή στους ενήλικες άνω των 50 ετών.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Network Open», ερευνήθηκαν δεδομένα για 1,77 εκατομμύρια άτομα. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ τόσο τη δεκαετία του 1990 όσο και το 2022, όταν οι συντάκτες της μελέτης έλαβαν τις εκτιμήσεις για τον επιπολασμό του καπνίσματος.



Η πιο σημαντική μείωση του καπνίσματος συνέβη σε πολιτείες με ιστορικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος.

Από τη δεκαετία του 1950, όταν οι ερευνητές συνέδεσαν για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, τα εθνικά ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί δραματικά.



Το 1955, το 56,9% των ενηλίκων των ΗΠΑ κάπνιζε. Μέχρι την αλλαγή του αιώνα, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό και μέχρι το 2022 είχε μειωθεί και πάλι κατά 50%. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με τα ποσοστά καπνίσματος να προβλέπεται να μειωθούν και πάλι στο μισό μέχρι το 2035.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτείες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση του καπνίσματος έχουν επίσης δει τις μεγαλύτερες μειώσεις στη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα-συνήθως με καθυστέρηση 16 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η BMW ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη της DeepSeek στα νέα μοντέλα της για την κινεζική αγορά

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπσε, η τεχνολογία θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες ΑΙ και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες που ξεπερνούν κατά πολύ το ίδιο το όχημα. Photo credits: Pexels / pixabay

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW θα ενσωματώσει την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική νεοφυή επιχείρηση DeepSeek στα νέα μοντέλα των οχημάτων της στην Κίνα αργότερα μέσα στη χρονιά.

Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Όλιβερ Τσίπσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της BMW AG, στις 24 Απριλίου στο σαλόνι αυτοκινήτου της Σανγκάης.



“H τεχνολογία αυτή, θα ενισχύσει τον Έξυπνο Προσωπικό Βοηθό μας με τη λειτουργικότητα της DeepSeek. Παράλληλα, θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες δυνατότητες ΑΙ και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες που ξεπερνούν κατά πολύ το ίδιο το όχημα”, εξήγησε ο Τσίπσε.

Της παραπάνω εξέλιξης, προηγήθηκε ένας αριθμός κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν υπογράψει συμφωνίες για την ενσωμάτωση του δημοφιλούς γλωσσικού μοντέλου (LLM) της DeepSeek στα δικά τους συστήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Xinhua


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Η κατάθλιψη σε οδηγούς άνω των 65 ετών αυξάνει τα ποσοστά ατυχημάτων

Published

on

Από

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για τακτικό έλεγχο της ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους οδηγούς και την ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Photo credits: pixabay

Υπολογίζεται ότι το 25% όλων των οδηγών θα είναι άνω των 65 ετών έως το 2050, ενώ οι ηλικιωμένοι οδηγοί προτιμούν να μετακινούνται με προσωπικό όχημα ακόμα και όταν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές.

Σε σύγκριση με τους νεότερους οδηγούς (ηλικίας 25-64 ετών), οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ατύχημα, ενώ η εμφάνιση της κατάθλιψης επιβαρύνει την οδηγική συμπεριφορά των ηλικιωμένων. Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα μίας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open.



Ο αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος έχει αποδοθεί σε διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ανεπιθύμητων ενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν, σε αίτια που έχουν να κάνουν με την άνοια ή με κάποια μορφή κατάθλιψης.

Η τελευταία είναι υπεύθυνη για τη μείωση του χρόνου αντίδρασης και της απόσπασης της προσοχής.

Η εξασθενημένη γνωστική επεξεργασία ως συνέπεια της κατάθλιψης είναι ενδεχομένως υπεύθυνη για τη χαμηλότερη απόδοση οδήγησης και τα υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανέδειξε τη συνάρτηση της κατάθλιψης και των επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών στους ηλικιωμένους. Αυτή η έρευνα, γνωστή ως το έργο DRIVES (Driving Real-World In-Vehicle Evaluation System), παρακολούθησε τις οδηγικές συνήθειες 395 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω, εκ των οποίων οι 85 είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD).



Οι ηλικιωμένοι με MDD παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά απότομου φρεναρίσματος, υπερβολικής ταχύτητας και απότομων στροφών σε σχέση με εκείνους χωρίς κατάθλιψη.

Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών παρέμεινε ισχυρή ακόμη και μετά τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, υποδεικνύοντας ότι η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει την οδηγική συμπεριφορά.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για τακτικό έλεγχο της ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους οδηγούς και την ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αστρονόμοι εντόπισαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη με “ουρά κομήτη” που αποσυντίθεται

Published

on

Από

Ο πλανήτης είναι ο κοντινότερος από τους τέσσερις στο ηλιακό μας σύστημα και δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους καταδικασμένους κόσμους. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Αστρονόμοι παρατήρησαν έναν μικρό, βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται σε τροχιά επικίνδυνα κοντά στο αστέρι του και διαλύεται καθώς η επιφάνειά του εξαερώνεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αφήνοντας πίσω του μια ουρά από ορυκτή σκόνη που θυμίζει κομήτη.

Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ανακαλυφθεί περίπου 5.800 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι αποκαλούμενοι εξωπλανήτες. Από αυτούς, μόνο τέσσερις έχουν παρατηρηθεί να αποσυντίθενται σε τροχιά, όπως αυτός.

Ο πλανήτης είναι ο κοντινότερος από τους τέσσερις στο ηλιακό μας σύστημα και δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους καταδικασμένους κόσμους.



Οι ερευνητές παρατήρησαν τον πλανήτη BD+05 4868 Ab ενώ σταδιακά γίνεται σκόνη, αφήνοντας, με κάθε περιφορά του γύρω από το αστέρι του, μια ποσότητα υλικού ίση με τον όγκο του όρους Έβερεστ. Η ουρά από σκόνη που αφήνει πίσω του – μήκους 9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – καλύπτει σε μήκος το ημικύκλιο του αστεριού,

Ο πλανήτης υπολογίζεται ότι έχει μέγεθος περίπου μεταξύ του δικού μας Ερμή και της Σελήνης. Βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου και απέχει περίπου 140 έτη φωτός από τη Γη.

Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που καλύπτει το φως μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το αστέρι του BD+05 4868 Ab είναι ένας πορτοκαλί νάνος. Είναι μικρότερο, ψυχρότερο και όχι τόσο λαμπρό όσο ο Ήλιος: έχει περίπου το 70% της μάζας και της διαμέτρου του Ήλιου και περίπου το 20% της φωτεινότητάς του.



Ο πλανήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω του κάθε 30,5 ώρες, σε απόσταση περίπου 20 φορές μικρότερη από αυτήν από την οποία απέχει ο Ερμής από τον Ήλιο.

Στην επιφάνεια του πλανήτη υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία φτάνει τους 1.600 βαθμούς Κελσίου, λόγω της εγγύτητάς του στο αστέρι. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια έχει ήδη μετατραπεί σε μάγμα, σε λιωμένο βράχο.

«Αναμένουμε ότι ο πλανήτης θα γίνει σκόνη μέσα στο επόμενο ένα εκατομμύριο χρόνια ή κάπου εκεί», είπε ο Μαρκ Χον, μεταδιδακτορικός ερευνητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Published

on

Από

Η πρόταση προέκυψε εν μέσω ανησυχίας σχετικά με το πώς η "εθιστική" φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαταράσσει τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και την οικογενειακή ζωή. Photo credits: Pexels / pixabay

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιες ώρες, αποκάλυψε ο υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας Πίτερ Κάιλ.

Οπως είπε ο Κάιλ στη Daily Telegraph, “εξετάζει με μεγάλη προσοχή” την επιβολή ώρας έναρξης απαγόρευσης στο TikTok στις 22:00 για χρήστες κάτω των 16 ετών και την εξεύρεση εργαλείων για τους γονείς ώστε να διακόπτουν την πρόσβαση σε προκαθορισμένη ώρα.

Η πρόταση προέκυψε εν μέσω ανησυχίας σχετικά με το πώς η “εθιστική” φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαταράσσει τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και την οικογενειακή ζωή.

Ο Κάιλ είπε ότι εξετάζει τις επιλογές για την επιβολή του μέτρου με βάση τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο έπειτα από τη δημοσίευση από την ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom του κώδικα για την προστασία δεδομένων των παιδιών.



Ο υπουργός επισήμανε ότι “θα ενθαρρύνει την Ofcom να χρησιμοποιήσει στον απόλυτο βαθμό τις εξουσίες της” ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και να φυλακίζονται οι παραβάτες.

Ο Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο άρχισε να τίθεται σε ισχύ τον περασμένο μήνα και απαιτεί από τις πλατφόρμες να τηρούν νέους κώδικες πρακτικής, τους οποίους έχει θέσει η Ofcom, ώστε να είναι ασφαλείς οι ανήλικοι χρήστες στο διαδίκτυο.



Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από το Ίδρυμα Παρακολούθησης του Ιντερνετ (IWF) – το οποίο εντοπίζει και συμβάλλει στην απομάκρυνση επικίνδυνων εικόνων από το διαδίκτυο – 291.273 περιστατικών με εικόνες από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα στο 2024.

Στην ετήσια έκθεσή του το Ίδρυμα ανέφερε ότι έχει εντοπίσει αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων που συνοδεύονται από απειλές, μεταξύ των οποίων και περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, εκβιασμούς που περιλαμβάνουν υλικό σεξουαλικής φύσης (sextortion) και κακόβουλη διανομή γυμνών εικόνων ή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής

Published

on

Από

Ο Γαλαξίας μας, ένας από τους 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, υπάρχει εδώ και περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια. Photo credits: Terranaut / pixabay

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και πολλά χρόνια γιατί είναι τόσο δύσκολη η αναζήτηση εξωγήινης ζωής, πιθανά ίχνη της οποίας βρέθηκαν, σύμφωνα με τους αστρονόμους, σε έναν πολύ μακρινό εξωπλανήτη.

Μια αμερικανοβρετανική ομάδα επιστημόνων εντόπισε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, που απέχει 124 έτη φωτός από τη Γη, «τα πιο υποσχόμενα μέχρι σήμερα» χημικά ίχνη μιας πιθανής ύπαρξης ζωής. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν.

Ο Γαλαξίας μας, ένας από τους 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, υπάρχει εδώ και περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια.

Θα μπορούσε επομένως, μόνο αυτός, να φιλοξενεί ιλιγγιώδη αριθμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών.

«Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί;» ήταν ακριβώς το ερώτημα που έθεσε το 1950 ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι, συζητώντας με συναδέλφους του, στο διάλειμμα για φαγητό, για την «απουσία ύπαρξης στοιχείων».



Σύμφωνα με το «παράδοξο του Φέρμι», έχοντας στη διάθεσή του αρκετό χρόνο, «κάθε εξωγήινο είδος θα έπρεπε στο τέλος να αποκτήσει τον δικό του Έλον Μασκ που θα πήγαινε να αποικίσει το διπλανό αστέρι», εξήγησε ο Τζέισον Ράιτ, ο διευθυντής του κέντρου ερευνών για την εξωγήινη νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.

Με βάση ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2015, έχουν προταθεί τουλάχιστον 75 υποθετικές λύσεις στο «παράδοξο» αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis