Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις των παιδιών σχετίζονται τα βιντεοπαιγνίδια

Published

on

Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιζαν πολλά βιντεοπαιγνίδια είχαν πιο έντονη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και την προσοχή. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιγνίδια για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικών δεξιοτήτων που αφορούν τη μνήμη και τον έλεγχο των ορμών τους, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν παίξει ποτέ τέτοια ηλεκτρονικά παιγνίδια, όπως δείχνει μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής Μπαντέρ Τσααρανί του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 παιδιά εννέα έως δέκα ετών.

Η μελέτη υποστηρίχτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) και άλλους φορείς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Η διευθύντρια του NIDA, δρ Νόρα Βολκόφ, δήλωσε ότι «η νέα μελέτη βελτιώνει την κατανόησή μας για τις σχέσεις ανάμεσα στη χρήση των βιντεοπαιγνιδιών και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πολυάριθμες έρευνες έχουν συνδέσει τα βιντεοπαιγνίδια με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας όπως βία-επιθετικότητα, κατάθλιψη κ.ά. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχουν επίσης γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με αυτήν τη μορφή ψυχαγωγίας, τα οποία χρήζουν περαιτέρω μελέτης».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά να μην παίζουν βιντεοπαιγνίδια για περισσότερες από μία έως δύο ώρες την ημέρα.

Η νέα έρευνα, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τη γνωστική ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development), μελέτησε μέσω ερωτηματολογίων, τεστ και απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου δύο ομάδες παιδιών: Μία που δεν έπαιζε καθόλου τέτοια παιγνίδια σε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, και μία που έπαιζε πάνω από τρεις ώρες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο.

Τα τεστ αξιολόγησαν την ικανότητα των παιδιών να ελέγχουν την παρορμητική συμπεριφορά τους και να διακρατούν πληροφορίες στη μνήμη τους.

Και στους δύο αυτούς τομείς τα παιδιά με μεγάλη «προϋπηρεσία» στα βιντεοπαιγνίδια πήραν καλύτερη βαθμολογία τόσο σε ταχύτητα όσο και ακρίβεια.

Επίσης, η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιζαν πολλά βιντεοπαιγνίδια είχαν πιο έντονη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και την προσοχή και γενικότερα με τις απαιτητικές γνωστικές εργασίες.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους βρήκε μία συσχέτιση και όχι μία αποδεδειγμένη σχέση αιτίας – αποτελέσματος μεταξύ των βιντεοπαιγνιδιών και των καλύτερων γνωστικών δεξιοτήτων. Είναι π.χ. πιθανό τα παιδιά με εκ των προτέρων ανώτερες γνωστικές ικανότητες να επιλέγουν συχνότερα να παίζουν βιντεοπαιγνίδια.

Επίσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως τα παιδιά έχουν «πράσινο φως» να περνούν απεριόριστο χρόνο σε μία οθόνη υπολογιστή, κινητού ή τηλεόρασης παίζοντας games. Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν είναι όλα τα βιντεοπαιγνίδια το ίδιο και πως διαφορετικά είδη games (δράσης-περιπέτειας, λύσης αινιγμάτων, αθλητικά, σκοποβολής κ.ά.) πιθανώς έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη νευρογνωστική ανάπτυξη, αν και η μελέτη δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες εν προκειμένω.

«Μολονότι δεν μπορούμε να πούμε εάν όντως το παίξιμο βιντεοπαιγνιδιών προκάλεσε την ανώτερη νευρογνωστική απόδοση, είναι ένα ενθαρρυντικό εύρημα, το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να μελετούμε, καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και μετά στην ενηλικίωσή τους. Καθώς πολλοί γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις των βιντεοπαιγνιδιών στην υγεία και στην ανάπτυξη των παιδιών τους και καθώς αυτά τα παιγνίδια συνεχίζουν να είναι δημοφιλή μεταξύ των νέων, είναι ζωτικό να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτά», δήλωσε ο δρ Τσααρανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλο και περισσότερο αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη οι κυβερνοεγκληματίες

Published

on

Από

Η έκθεση παρουσιάζει λεπτομέρειες σχετικά με κακόβουλες δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν εργαλεία hacking τρίτων, όπως τα Mimikatz και Impacket. Photo credits: AMRULQAYS / pixabay

Οι κυβερνοεγκληματίες αξιοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη και μπορούν να εξαπολύουν πιο αποτελεσματικές και μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις. Αυτό διαπιστώνει η Έκθεση Απειλών του ερευνητικού κέντρου της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET για το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Η ESET ανέλυσε σχεδόν 900.000 δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης (μικρά λειτουργικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης – AI agents) και εντόπισε δεκάδες χιλιάδες ύποπτες, καθώς και χιλιάδες επιβεβαιωμένα κακόβουλες περιπτώσεις.



Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να ενσωματώνεται και στο ίδιο το κακόβουλο λογισμικό. Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν το PromptSpy, το πρώτο γνωστό κακόβουλο λογισμικό για Android που αξιοποιεί γενετική τεχνητή νοημοσύνη κατά τη ροή εκτέλεσής του.

«Αντί να βασίζονται σε εντελώς νέες μεθόδους και εργαλεία, οι επιτιθέμενοι προσαρμόζουν με ταχύτητα καθιερωμένες τεχνικές σε νέες πλατφόρμες, τεχνολογίες και συμπεριφορές χρηστών. Ο αριθμός των δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό το νέο οικοσύστημα αυξάνεται ραγδαία, διευρύνοντας περαιτέρω την επιφάνεια επίθεσης» δηλώνει ο Jiri Kropac, διευθυντής των Εργαστηρίων Πρόληψης Απειλών της ESET.



Η έκθεση παρουσιάζει λεπτομέρειες σχετικά με κακόβουλες δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν εργαλεία hacking τρίτων, όπως τα Mimikatz και Impacket. Παρουσιάζει επίσης μια ύποπτη δεξιότητα, σχεδιασμένη να δημιουργεί έναν μηχανισμό διατήρησης (μέσω ενός αρχείου JSON), καθώς και ένα εργαλείο τροποποίησης (σε κώδικα Python). Οι λειτουργίες αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά του AI agent ή να διευκολύνουν την κατάχρησή του από έναν εισβολέα.

Επιπλέον, οι εκστρατείες phishing εξελίσσονται διαρκώς, προσαρμοζόμενες και στη συμπεριφορά των χρηστών. Το phishing μέσω κωδικών QR, γνωστό και ως «quishing», έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ESET.

Οι επιτιθέμενοι ενσωματώνουν κακόβουλους συνδέσμους σε κωδικούς QR, παρακάμπτοντας τους μηχανισμούς ελέγχου και μεταφέροντας την αλληλεπίδραση του χρήστη σε κινητές συσκευές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη γήρανση

Published

on

Από

Τα άτομα με υψηλότερη πολιτιστική συμμετοχή ήταν συχνότερα γυναίκες, είχαν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, εργάζονταν και παρουσίαζαν καλύτερη γενική κατάσταση υγείας. Photo credits: StockSnap / pixabay

Η συχνότερη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως οι επισκέψεις στον κινηματογράφο, τα μουσεία ή το θέατρο, συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη βιολογική ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health».

Η γήρανση είναι μια καθολική διαδικασία, όμως δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους. Η βιολογική ηλικία, δηλαδή ένας δείκτης που αποτυπώνει το πόσο καλά λειτουργεί ο οργανισμός, μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη χρονολογική ηλικία ενός ατόμου.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστήμης του Τόκιο στην Ιαπωνία επισημαίνουν ότι πραγματοποίησαν την πρώτη διαχρονική μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ πολιτιστικής συμμετοχής και βιολογικής ηλικίας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη παράγοντες που παραμένουν σταθεροί στον χρόνο και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.



Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι συμμετείχαν συχνά σε πολιτιστικές δραστηριότητες, τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγους μήνες, είχαν μέση βιολογική ηλικία περίπου τρία χρόνια μικρότερη από όσους συμμετείχαν σπάνια ή ποτέ.

Τα άτομα με υψηλότερη πολιτιστική συμμετοχή ήταν συχνότερα γυναίκες, είχαν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, εργάζονταν και παρουσίαζαν καλύτερη γενική κατάσταση υγείας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες μπορεί να ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις, να προάγει πιο υγιεινές συμπεριφορές και να βελτιώνει την ψυχική υγεία, παράγοντες που ενδέχεται να επιβραδύνουν τη φυσιολογική γήρανση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Τορόντο η χειρότερη ποιότητα αέρα παγκοσμίως, λόγω των δασικών πυρκαγιών

Published

on

Από

Οι περισσότερες πυρκαγιές καίνε στις κεντρικές επαρχίες Μανιτόμπα, Σασκάτσουαν και Οντάριο. Το 2023, σχεδόν 180 εκατομμύρια στρέμματα είχαν καεί στη χώρα. Photo credits: TerriAnneAllen / pixabay

Η ποιότητα του αέρα στο Τορόντο ήταν χθες, Τετάρτη, η χειρότερη μεταξύ μεγάλων πόλεων παγκοσμίως, καθώς ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο βορειοδυτικό Οντάριο σκοτείνιασε τον ουρανό και ανάγκασε τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την υγεία καλώντας τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες, την ώρα που οι θερμοκρασίες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Καναδά Environment Canada ανέφερε πως ο Δείκτης Ποιότητας του Αέρα (Air Quality Health Index- AQHI) έφθασε στο επίπεδο 10+, που χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλός κίνδυνος», για το Τορόντο.



Η IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας που αξιολογεί την ποιότητα του αέρα, κατέταξε το Τορόντο στην πρώτη θέση του καταλόγου των πόλεων παγκοσμίως με τη χειρότερη ποιότητα αέρα, ξεπερνώντας την Κινσάσα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μεντάν στην Ινδονησία και το Δελχί στην Ινδία.

Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον βόρειο Καναδά τα τελευταία χρόνια έχει επίσης εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, οδηγώντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την υγεία, ιδίως των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων, που είναι πιο επιρρεπείς στα σωματίδια καπνού.



Μέχρι στιγμής, 19 εκατομμύρια στρέμματα έχουν μετατραπεί σε στάχτες, ήτοι μια επιφάνεια που προσεγγίζει την έκταση της Σλοβενίας. Οι περισσότερες πυρκαγιές καίνε στις κεντρικές επαρχίες Μανιτόμπα, Σασκάτσουαν και Οντάριο. Το 2023, σχεδόν 180 εκατομμύρια στρέμματα είχαν καεί στη χώρα.

Οι καναδικές αρχές εξέδωσαν πορτοκαλί συναγερμό λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα, εξαιτίας των καπνών, καλώντας τους κατοίκους του Τορόντο να μην βγαίνουν έξω, όσο είναι δυνατόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση της ΕΕ για περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών στα social media

Published

on

Από

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν εδώ και μήνες την πιθανότητα εφαρμογής μιας «ψηφιακής ενηλικίωσης», παρόμοια με το μέτρο που εφάρμοσε πέρσι η Αυστραλία. Photo credits: tookapic / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά το καλοκαίρι, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Η παιδική ηλικία είναι μια εξαιρετική και ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Και κατά τη διάρκεια αυτής της φάση τα παιδιά μας χρειάζονται χρόνο στον πραγματικό κόσμο. Χρόνο για να παίξουν, χρόνο για να κάνουν φίλους, χρόνο για να κάνουν λάθη. Χρόνο για να διαμορφώσουν την δική τους ταυτότητα, την δική τους προσωπικότητα, προτού τους την διαμορφώσει ένας αλγόριθμος“, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η φον ντερ Λάιεν.

“Δεν αφορά το αν μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφορά το αν και πότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν πρόσβαση στα παιδιά μας“, σχολίασε η ίδια.



Οι Βρυξέλλες εξετάζουν εδώ και μήνες την πιθανότητα εφαρμογής μιας «ψηφιακής ενηλικίωσης» (Σ.τ.Σ: η καθιέρωση ενός ενιαίου ορίου ψηφιακής ηλικίας με υποχρεωτική γονική έγκριση για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόμοια με το μέτρο που εφάρμοσε πέρσι η Αυστραλία.

Μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ, πολλές χώρες ιδίως η Γαλλία, αλλά και η Ισπανία, η Ελλάδα, η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία, εφαρμόζουν ήδη απαγορεύσεις ή περιορισμούς στην πρόσβαση ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να το πράξουν.



Ωστόσο, το ζήτημα έχει προκαλέσει και αντιπαραθέσεις με την Εσθονία να αντιτίθεται στις απαγορεύσεις, ενώ άλλες χώρες δεν έχουν ακόμη λάβει θέση.

Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε ολόκληρη την ΕΕ θα απέτρεπε ένα συνονθύλευμα εθνικών κανονισμών και θα ήταν από τη φύση της ευκολότερο να εφαρμοστεί στις πλατφόρμες, ειδικά επειδή η ρύθμισή τους αποτελεί ήδη σε μεγάλο βαθμό ευθύνη των Βρυξελλών, σε συντονισμό με τα άλλα 27 κράτη μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Gov.gr Wallet εντάσσεται το ελληνικό διαβατήριο

Published

on

Από

Οι πολίτες μπορούν να εγκαταστήσουν ή να ενημερώσουν την εφαρμογή μέσω της πλατφόρμας wallet.gov.gr σε συσκευές Android και iOS, προκειμένου να προσθέσουν το διαβατήριό τους στα διαθέσιμα έγγραφα. Photo credits: Pexels / pixabay

Διαθέσιμο μέσω της νέας έκδοσης του Gov.gr Wallet είναι από σήμερα το ελληνικό διαβατήριο, το οποίο μπορούν πλέον να αποθηκεύουν στην εφαρμογή οι κάτοχοι κοινών ενεργών διαβατηρίων.

Η νέα υπηρεσία επιτρέπει τη χρήση του τόσο για σκοπούς ταυτοποίησης όσο και ως ταξιδιωτικού εγγράφου εντός της ελληνικής επικράτειας, ενισχύοντας το οικοσύστημα των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η δυνατότητα αφορά αποκλειστικά τα κοινά ενεργά ελληνικά διαβατήρια, ενώ εξαιρούνται τα υπηρεσιακά και διπλωματικά διαβατήρια, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών.



Οι πολίτες μπορούν να εγκαταστήσουν ή να ενημερώσουν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω της πλατφόρμας wallet.gov.gr σε συσκευές Android και iOS, προκειμένου να προσθέσουν το διαβατήριό τους στα διαθέσιμα ψηφιακά έγγραφα.

Με την προσθήκη του ελληνικού διαβατηρίου, το Gov.gr Wallet περιλαμβάνει πλέον δεκατρία ψηφιακά έγγραφα και υπηρεσίες. Στην εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας της ΔΥΠΑ, το Σήμα Δακτυλίου για την ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο της Αθήνας, η υπηρεσία myAuto με πληροφορίες για τα οχήματα, η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, η ‘Αδεια Χειριστή Ταχύπλοου Σκάφους, η Ασφαλιστική Ικανότητα, τα στοιχεία για τα Ζώα Συντροφιάς, οι βαθμοί του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών και ο Φάκελος Ακινήτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης εκτελεί εργασίες βιοϊατρικής έρευνας

Published

on

Από

Πολύτιμα δεδομένα και αναλυτικές δυνατότητες παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένους ερευνητές υπερβαίνει τη διαθέσιμη επιστημονική δυναμικότητα. Photo credits: u_31yd59xv8a / pixabay

Ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα μια σειρά βιοϊατρικών ερευνητικών εργασιών ανέπτυξε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Η βιοϊατρική έρευνα δεν είχε ποτέ περισσότερα ανεπεξέργαστα δεδομένα να διαχειριστεί: τεράστια σύνολα δεδομένων, χιλιάδες εξειδικευμένα εργαλεία, εκατομμύρια δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα, οπότε οι ανακαλύψεις γίνονται όλο και πιο αργές και πιο ακριβές», τόνισε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Γιούρι Λέσκοβικ.



Ως αποτέλεσμα, πολύτιμα δεδομένα και αναλυτικές δυνατότητες παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένους ερευνητές υπερβαίνει τη διαθέσιμη επιστημονική δυναμικότητα.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσεγγίσεις που μπορούν να μεγιστοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη και να επιταχύνουν την ανακάλυψη.

Οι ερευνητές παρουσίασαν το Biomni, έναν πράκτορα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI agent) που εντοπίζει βιοϊατρική βιβλιογραφία για να ορίσει ολοκληρωμένα πεδία δράσης. Το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο λειτουργεί ταυτόχρονα ως μηχανή σχεδιασμού ερμηνεύοντας το αίτημα του χρήστη και προετοιμάζοντας μια αλληλουχία επιμέρους βημάτων που διεκπεραιώνουν το αίτημα.



Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να συνθέτει και να εκτελεί πολύπλοκες ροές εργασιών, χωρίς να βασίζεται σε προκαθορισμένα πρότυπα και σε ανάθεση μιας συγκεκριμένης ερευνητικής υπόθεσης- αυτό είναι που το διαφοροποιεί από άλλα ερευνητικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι, παρότι το Biomni έχει πρόσβαση σε ένα ευρύ πεδίο βιοϊατρικών εργαλείων και βάσεων δεδομένων, οι εργασίες που αξιολογήθηκαν καλύπτουν μόνο ένα μέρος του αντικειμένου και αρκετοί σημαντικοί τομείς παραμένουν ακόμη ανεξερεύνητοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis