Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Έκθεση στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο: «Οι δρόμοι που δεν πήραμε»

Published

on

Το τελευταίο έργο του Φέλιξ Νούσμπαουμ "Ο θρίαμβος του θανάτου" είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στην έκθεση του Ιστορικού Μουσείου του Βερολίνου. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είτε πρόκειται για την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, είτε για την έλλειψη αντίδρασης της Γαλλίας στην είσοδο της Βέρμαχτ στην Ρηνανία ή για την αντιπαράθεση αμερικανικών και σοβιετικών τανκς στο σημείο ελέγχου Τσάρλι (Checkpoint Charlie) το 1961 η ιστορία θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά.

Από αυτήν την ασυνήθιστη οπτική το Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο (DHM) του Βερολίνου τολμά μια “πειραματική” έκθεση με τίτλο: «Οι δρόμοι που δεν πήραμε» και υπότιτλο: «Θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική εξέλιξη».

Στο επίκεντρό της βρίσκονται 14 αποφασιστικής σημασίας ημερομηνίες-τομές, γεγονότα-ορόσημα της γερμανικής ιστορίας, που θα μπορούσαν να έχουν πάρει διαφορετική τροπή.

Ξεκινώντας αντίστροφα, από το σχετικά πρόσφατο 1989 και καταλήγοντας στο μακρινό 1848 η έκθεση τα “φωτίζει”, χωρίς όμως να θέλει να ξαναγράψει την ιστορία.

Οι επισκέπτες πληροφορούνται για τα διλήμματα των εμπλεκομένων και για την ιστορική ευθύνη ή την ενοχή τους, έστω και εκ των υστέρων.

Οι Γάλλοι θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει τους ναζί αν είχαν αντιδράσει στην είσοδο της Βέρμαχτ το 1936 στην αποστρατικοποιημενη (μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) Ρηνανία.

«Θα είχαμε αναγκαστεί να υποχωρήσουμε» είχε παραδεχτεί ο Χίτλερ. Η προσομοίωση της μάχης στην έκθεση απεικονίζει αυτό που δεν συνέβη: η Γαλλία θα μπορούσε να είχε στείλει 650.000 στρατιώτες και επειδή η Γερμανία διέθετε μόνο 350.000 θα είχε αναχαιτίσει τα επεκτατικά σχέδια του δικτάτορα.

Επίσης, το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα του αξιωματικού Kλάους φον Στάουφενμπεργκ κατά του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου 1944, πιθανότατα θα είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ευρώπη αν είχε επιτύχει.

Ο Στάουφενμπεργκ δεν μπόρεσε, όμως, να ενεργοποιήσει ένα δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό στο αρχηγείο του Χίτλερ. Ωστόσο, ακόμη και ο θάνατος του δικτάτορα δεν θα μπορούσε πλέον να σώσει τον εβραϊκό πληθυσμό της Ευρώπης. Οι περισσότεροι είχαν ήδη δολοφονηθεί.

Το Ολοκαύτωμα συνδέεται στην έκθεση με τη μοίρα του Γερμανοεβραίου ζωγράφου Φέλιξ Νούσμπαουμ, ο οποίος κυνηγημένος είχε περάσει στην παρανομία, καταδόθηκε και εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς όπου και τον σκότωσαν οι ναζί.

Το τελευταίο έργο του “Ο θρίαμβος του θανάτου” είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα. Οι σκελετοί χορεύουν μπροστά από τα ερείπια του ανθρώπινου πολιτισμού.

«Εάν χαθώ μην αφήσετε το έργο μου να πεθάνει. Δείξτε το στους ανθρώπους», είχε πεί, αλλά ξεχάστηκε.

Η έκθεση ξεκινά χρονικά αντίστροφα, από το 1989 με την Ειρηνική Επανάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ) και τελειώνει το 1848, όταν αποτολμήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία μια δημοκρατική αφύπνιση.

Πραγματεύεται θέματα όπως η Ostpolitik του Βίλι Μπραντ, το Τείχος του Βερολίνου, ο Ψυχρός Πόλεμος, ο Β΄ και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Αυστροπρωσικός Πόλεμος του 1866 και η Γερμανική Επανάσταση του 1848.

Το μεγάλο ερώτημα που θέτει είναι πόσο κοντά ήταν τα πράγματα στο να έχουν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά.

Με αυτόν τον τρόπο αυτά τα ιστορικά σημεία καμπής της γερμανικής ιστορίας, αλλά και οι σημειώσεις του Στάλιν του 1952, ο πόλεμος της Κορέας σε σχέση με την αερογέφυρα του Βερολίνου, μπορεί να τα δει ο επισκέπτης υπό ένα νέο πρίσμα.

Δεν πρόκειται, όμως, για την παρουσίαση υποθετικών εναλλακτικών γεγονότων ή αποφάσεων που αν είχαν συμβεί ή ληφθεί θα άλλαζαν τον ρου της γερμανικής, της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα.

Οι οργανωτές είναι σαφείς: «Πρόκειται για την παρουσίαση γνωστών συγκεκριμένων αποφάσεων, ενεργειών, ή για συνδυασμό γεγονότων ή παραλείψεων, ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει καλύτερα τις ιστορικές συνέπειες αν είχε ακολουθηθεί άλλος δρόμος».

Ο Ράφαελ Γκρος, πρόεδρος του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου (DHM) τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ότι είναι «μια έκθεση-πείραμα που κάνει ακριβώς αυτό που κάνουν πάντα οι ιστορικοί: Προσπαθούν να βάλουν τους εαυτούς τους σε μια ιστορική κατάσταση και να θέσουν το ερώτημα γιατί ακριβώς συνέβη. Παρουσιάζει όμως μόνον επιλογές, οι οποίες βασίζονται αυστηρά σε πραγματικά όχι σε υποθετικά εναλλακτικά γεγονότα».

Ο ιστορικός Νταν Ντίνερ, ο οποίος είχε και την ιδέα της έκθεσης, είπε επίσης ότι: «Δεν σκοπεύαμε να αφηγηθούμε μια διαφορετική ή ακόμα και μια φανταστική υποθετική ιστορία».

Τη συγκριτική ανάγνωση των γεγονότων καταδεικνύει η εντυπωσιακού μεγέθους φωτογραφία με τους πολίτες να συνωστίζονται στο Τείχος μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στις 9 Νοεμβρίου 1989 και την ειρηνική της κατάληξη, ενώ παραπλεύρως ο επισκέπτης θα δει το αντίθετο: τα τανκς που συντρίβουν τη φοιτητική διαμαρτυρία, επίσης το 1989, στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και στο Ανατολικό Βερολίνο, αφού τα σχέδια καταστολής ήταν στο συρτάρι. Ο Έγκον Κρνετς, ο θεωρούμενος διάδοχος του Έριχ Χόνεκερ, είχε επαινέσει στο Πεκίνο την “κινεζική λύση” και η ΛΔΓ ήταν η πρώτη χώρα που την ενέκρινε επίσημα.

Μια πινακίδα με τον όρκο των στρατιωτών του Εθνικού Λαϊκού Στρατού (NVA), η οποία εκτίθεται στην έκθεση, υπενθυμίζει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις διαδηλώσεις της Δευτέρας στη Λειψία: Θα πρέπει «ανά πάσα στιγμή να προστατεύουμε τα σοσιαλιστικά επιτεύγματα με τα όπλα στο χέρι».

Οι πύλες των στρατώνων παρέμειναν τελικά κλειστές. Αυτή η απροσδόκητη ιστορική τροπή είναι ένα παράδειγμα της σχέσης μεταξύ της ιστορικής πραγματικότητας και των μη συντελεσμένων πιθανοτήτων.

Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί εξάλλου η έκθεση κατά τον ιστορικό Ντίνερ, «να προβληθεί η συσσώρευση των απροσδόκητων, τρόπον τινά συμπτώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε έναν άλλο δρόμο και όλα να έχουν γίνει διαφορετικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Κλειστά θα παραμείνουν στις 14 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη Γερμανία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Φαρμακείων (ABDA), διαμαρτυρόμενη για τα προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων, τη γραφειοκρατική επιβάρυνση των φαρμακοποιών και τη μείωση του κέρδους, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση του αριθμού των φαρμακείων.

Η ABDA κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στις περιπτώσεις έλλειψης φαρμάκων και τα ασφαλιστικά ταμεία για «μανία λιτότητας» στην προμήθεια φαρμάκων.

«Τα φαρμακεία καταστρέφονται από τη λιτότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ABDA, ενώ η πρόεδρός της Γκαμπριέλε Οφερβιούινγκ δηλώνει ότι «τα προβλήματα με τα σπάνια φάρμακα, η επιδεινούμενη κατάσταση στην προμήθεια φαρμάκων και η υπερβολική γραφειοκρατία θα κάνουν την κατάσταση δυσμενέστερη για τα γερμανικά φαρμακεία».

Αυτοί είναι και οι λόγοι που συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των φαρμακείων, εξηγεί η πρόεδρος της Ομοσπονδίας και ζητά μεγαλύτερη ευελιξία για τους φαρμακοποιούς στην επιλογή φαρμάκου.

Το 2022 έκλεισαν 293 φαρμακεία και ο συνολικός αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε 17.939. Το 2021 αντιστοιχούσαν 23 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ενδεικτικά την «καταστροφική» κατάσταση στα παιδικά αντιβιοτικά, τα οποία είναι εξαιρετικά δυσεύρετα, ενώ προειδοποιούν και για το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, το οποίο εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί μελλοντικά σε «πολύ σοβαρό».

Πολλοί φαρμακοποιοί αναζητούν διάδοχο για να αναλάβει το φαρμακείο τους μετά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά δυσκολεύονται, καθώς το επάγγελμα δεν θεωρείται πλέον τόσο προσοδοφόρο.

Στις 14 Ιουνίου, Ημέρα των Φαρμακείων, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα φαρμακεία έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

Published

on

Από

Ενώ ορισμένοι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη της πόλης, μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα απομεινάρια της στη Θάλασσα του Βάντεν. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα.

Αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν για πρώτη φορά τη μεσαιωνική πόλη Ρούνγκχολτ (Rungholt) που είχε βυθιστεί στη Βόρεια Θάλασσα το 1362.

Ο θρύλος λέει ότι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη, η οποία τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Γερμανίας, βυθίστηκε μέσα σε μία νύχτα μετά από σφοδρή καταιγίδα, η οποία ήρθε ως τιμωρία για τις αμαρτίες των κατοίκων της. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι αμαρτίες αυτές περιλάμβαναν μέθη, ασέβεια και επίδειξη πλούτου.

Το τέλος ήρθε γύρω στα Χριστούγεννα, όταν μια συμμορία νεαρών μέθυσων προσπάθησε να αναγκάσει έναν ιερέα να μεταλάβει ένα ετοιμοθάνατο γουρούνι. Ο κληρικός πήγε στην εκκλησία, προσευχήθηκε και ζήτησε από τον Θεό να τιμωρήσει τους νεαρούς.

Ο ίδιος έφυγε από την πόλη την επόμενη μέρα, και το ίδιο βράδυ μια μεγάλη καταιγίδα εξαφάνισε το Ρούνγκχολτ από προσώπου γης. Σύμφωνα με τους μεσαιωνικούς θρύλους, ο ήχος του καμπαναριού ακουγόταν από τα βάθη της Βόρειας Θάλασσας.

Ενώ ορισμένοι ιστορικοί έχουν αμφισβητήσει την ύπαρξη της πόλης, μια νέα μελέτη αποκάλυψε τα απομεινάρια της στη Θάλασσα του Βάντεν.

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Christian-Albrecht του Κιέλου χαρτογράφησαν περίπου 1,9 χιλιόμετρα μεσαιωνικών τύμβων γύρω από το νησί Südfall χρησιμοποιώντας διάφορες γεωφυσικές μεθόδους.

Τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα λιμάνι, τα θεμέλια μιας μεγάλης εκκλησίας και συστήματα αποχέτευσης.

Οι έρευνες συνεχίζουν να φέρνουν στο φως σημαντικά νέα ευρήματα και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι εντείνουν την έρευνα καθώς οι συνθήκες διαβρώνουν συνεχώς τα ευρήματα.

«Τα κατάλοιπα των μεσαιωνικών οικισμών έχουν ήδη διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό και συχνά εντοπίζονται μόνο ως αρνητικά αποτυπώματα», δήλωσε η Χάνα Χάντλερ, η οποία εργάζεται στο Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Mainz.

Πηγή: ertnews.gr

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σχέδια για Calatrava Boulevard στο Ντίσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σχέδια για ένα συγκρότημα πολυτελών καταστημάτων και γραφείων στο Ντίσελντορφ, με την επωνυμία Calatrava Boulevard, έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Σαντιάγκο Καλατράβα.

Το προτεινόμενο αρχιτεκτόνημα θα είναι ενθυλακωμένο σε μια καμπυλωτή υάλινη στέγη, η οποία θα ανέρχεται σε ύψος 41 μέτρων για να δημιουργήσει μια επιβλητική ρωγμή, πλημμυρισμένη με ηλιόφως και επικαλυμμένη με λευκό χρώμα. Το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2028.

Με την ολοκλήρωσή του, το Calatrava Boulevard θα προσφέρει έναν μοντέρνο προορισμό δίπλα στη λεωφόρο Königsallee του Ντίσελντορφ, διατηρώντας όμως τον υπάρχοντα χαρακτήρα της περιοχής.

Υλοποιημένο σε συνεργασία με τον όμιλο CENTRUM, το πρότζεκτ θα σέβεται την κλίμακα του περιβάλλοντός του με το να μην υπερβαίνει το ύψος των γειτονικών κτηρίων. Τα υπάρχοντα κτήρια που βλέπουν στη λεωφόρο θα ενσωματωθούν απρόσκοπτα στον σχεδιασμό.

Επιπλέον, οι αρχιτέκτονες στοχεύουν στην ενσωμάτωση ηλιακών πάνελ στη στέγη καθώς και βεραντών με διαμορφωμένους κήπους εκεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ευθυγραμμίζονται με τους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει η πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Ισχυρότερη του αναμενόμενου η μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε τον Μάιο στο 6,1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, δημοσιοποιώντας τη σχετική προκαταρκτική έκθεσή της.

Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7,2%, ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για μείωση μόνο στο 6,5% τον Μάιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη μείωση των τιμών οφείλεται μεταξύ άλλων στην πτώση της τιμής της βενζίνης και στην εισαγωγή του ενιαίου εισιτηρίου των 49 ευρώ για τα ΜΜΜ όλης της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Σε υψηλό 20ετίας οι χορηγήσεις ιθαγένειας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι γερμανικές αρχές χορήγησαν την ιθαγένεια σε περίπου 168.500 άτομα τον περασμένο χρόνο – ο υψηλότερος αριθμός της τελευταίας 20ετίας – ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 28% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Στοιχεία για ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας δεν είναι διαθέσιμα.

Συγκεκριμένα την ιθαγένεια έλαβαν 48.300 Σύροι, 29% του συνόλου για το 2022.

Κατά μέσον όρο η ηλικία τους ήταν 24,8 έτη και ήταν κάτοικοι Γερμανίας επί 6,4 χρόνια κατά μέσον όρο.

Δύο τρίτα από αυτούς ήταν άνδρες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πρόσφυγες, οι οποίοι όλο και περισσότερο πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν τη γλώσσα, την δυνατότητα να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και να κατοικούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια στη Γερμανία.

Η τελευταία αυτή προϋπόθεση δεν αφορά σε παντρεμένα ζευγάρια ή σε παιδιά.

Περίπου 15.400 Σύροι έλαβαν την ιθαγένεια το 2022, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Επιπλέον, την ιθαγένεια έλαβαν 5.600 Ουκρανοί, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2021.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 36,1 έτη και το 69% από αυτούς ήταν γυναίκες.

Οι Ουκρανοί που έλαβαν την ιθαγένεια ζούσαν κατά μέσον όρο στη Γερμανία 13,3 χρόνια, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Οι 6.800 Ιρακινοί που έλαβαν την ιθαγένεια ζούσαν κατά μέσον όρο 9,5 χρόνια στη χώρα.

Οι χορηγήσεις ιθαγένειας προς Τούρκους έφθασαν τις 14.200 – η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ανάλογα με τη χώρα προέλευσης – έπειτα από παραμονή στη χώρα 24,2 ετών κατά μέσον όρο.

Ιθαγένειες χορηγήθηκαν σε πρόσωπα από 171 διαφορετικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Σε ύφεση η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2023

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η γερμανική οικονομία συρρικώνθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και εισήλθε έτσι σε τεχνική ύφεση, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη στατιστική υπηρεσία.

Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,3% το εν λόγω τρίμηνο, έδειξαν τα δεδομένα. Αυτό ακολουθεί μια πτώση του κατά 0,5% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.

Αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, έπειτα από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξε επίσης θετική συμβολή από το εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Πιθανή πηγή βαρυτικών κυμάτων τα “κουκούλια” των ετοιμοθάνατων αστεριών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Η Αρκτική μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030

ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Ιστορικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στο Αιγαίο έπειτα από πολυετή έρευνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Επιστημονικά Βραβεία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε τέσσερις νέους Έλληνες που διαπρέπουν διεθνώς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ10 ώρες ago

Γερμανία: Κλειστά τα φαρμακεία στις 14 Ιουνίου

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στην αμερικανική και καναδική αγορά η Μήλος, η Τήνος και η Πάρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Παλαιοντολόγος υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ταφές παλαιότερες από εκείνες του Homo sapiens

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεσαιωνική πόλη που βυθίστηκε στη Βόρεια Θάλασσα το 1362

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην 9η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα από το διαδίκτυο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis