Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό στα «Κονίσματα» της Ηπείρου

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγες εικόνες, μια μπουκάλα λάδι, ένα καντήλι, φυτίλι, λίγο θυμίαμα, ένα κουτί σπίρτα ή αναπτήρας για τον περαστικό, είναι όλα εκείνα που δίνουν «ανάσα» στα λιτά Προσκυνητάρια, τα Εικονίσματα που συναντάμε παντού, σε δρόμους και χωριά.

Κάθε «Κόνισμα», κρύβει και μια ιστορία. Εκφράζει συναισθήματα. Θύμηση, πόνο, χαρά, ευχαριστία στον Θεό, τάμα για τους ξενιτεμένους. Είναι ένα αποτύπωμα του λαϊκού μας πολιτισμού, που «δείχνει» την πίστη και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα εκείνων που έζησαν σε καιρούς αλλοτινούς.

Στην Ήπειρο τα Εικονίσματα είναι αμέτρητα, διάσπαρτα παντού, στα βουνά, σε πλαγιές, σε δρόμους, σε χωριά και «διηγούνται» ιστορίες, ως μάρτυρες μικρών η μεγάλων γεγονότων που συγκλόνισαν την κοινωνία της. 

Οι Πέντε Εκκλησιές είναι ένα μικρό χωριό της Θεσπρωτίας με ιστορικές εκκλησίες, αλλά και 17 Εικονίσματα. Το χωριό, βρίσκεται στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων.

Μαζί με τον εκπαιδευτικό Παναγιώτη Γεωργίου από τις Πέντε Εκκλησιές και τον ιερέα Ηλία Μάκο από το γειτονικό χωριό το Πολύδροσο, κάναμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και μάθαμε την ιστορία, που περιβάλει το κάθε προσκυνητάρι.

Μικρές ιστορίες, μεγάλης πίστης

Οι αναφορές του παπα-Ηλία και του κ. Γεωργίου για τα Κονίσματα, έγιναν με πολύ σεβασμό στους συγχωριανούς τους και είναι αποκαλυπτικές της πίστης των κατοίκων της περιοχής.

«Αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή, στη θέση Μαλουκά, το Κόνισμα, είναι μια εκ βαθέων ευχαριστία στο Θεό» αναφέρει ο κ. Γεωργίου και συνεχίζει: «Το έκανε η Ευανθία, η αδερφή του Θωμά Λάμπρου. Την ώρα που έβγαζε νερό απ’ το πηγάδι της, έπεσε μέσα το μικρό παιδί της. Εκείνη, αφού φώναξε για να την ακούσουν οι χωριανοί, πήδηξε μέσα, για να σώσει το παιδί της, για να μην πνιγεί. Τελικά, οι χωριανοί την έβγαλαν ζωντανή μαζί με το παιδί της. Επειδή ήταν Κυριακή, η οικογένεια της με τη δική της προτροπή έκανε το εικόνισμα της Αγίας Κυριακής.

Το προσκυνητάρι, του Αγίου Ελευθερίου, στη θέση Αχούρια, το έχτισε στο χωράφι του ο Λευτέρης Κεφαλάς, εκεί όπου στις 23 Αυγούστου 1944, οι Γερμανοί έκαψαν ζωντανούς 8 χωριανούς.

Στη θέση παλιάς εκκλησίας αφιερωμένης στην Αγία Άννα, στέκεται πλέον το ομώνυμο εικόνισμα. Το σημείο βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από το χωριό, σε χωράφι με ελιές, προς τον Καλαμά, χτίστηκε από τον Χρήστο Ζωή. Εκεί στο προαύλιο της εκκλησίας πριν αυτή καταρρεύσει, ήταν θαμμένα μικρά παιδιά που πέθαιναν από αρρώστιες, αλλά και μία γυναίκα από την περιοχή που την έλεγαν Άννα. Το προσκυνητάρι χτίστηκε στη μνήμη τους. 

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο δρόμο για την Πλακωτή, 50 μέτρα από το Ροϊδολάκκο, το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής το έχτισαν οι χωριανοί το 1960. Τότε εκεί γινόταν διάνοιξη του δρόμου. Ένας θεόρατος βράχος έπεσε στο σημείο όπου βρίσκονταν 5 εργάτες. Ευτυχώς μόλις είχαν φύγει. Ήταν ημέρα Παρασκευή.

Του Αγίου Βασιλείου λίγο πιο πέρα, το έχτισε ο Βασίλης Μητσέλος, πριν από πολλά χρόνια, πήγαινε στο χωριό, όταν έπεσε ένας βράχος σε απόσταση λίγων μέτρων από το αυτοκίνητό του. Γλίτωσε από θαύμα και εξέφρασε έτσι, την ευχαριστία του στον Θεό.

Το Κόνισμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, βρίσκεται στη ράχη του Μήτρο-Μπάτση, που τότε την έλεγαν, ράχη του Κονόμου, στην έξοδο του χωριού. Εκεί καθόταν το βράδυ οι χωριανοί. Ήταν σημείο συνάντησης μετά τα χωράφια. Ένα υπαίθριο καφενείο. Το έχτισε ο Βορειοηπειρώτης δάσκαλος Γεώργιος Έξαρχος, που υπηρέτησε στο χωριό από το 1948 μέχρι το 1950. Ήταν ένα τάμα, μία προσευχή για να έχουν όλοι καλούς δρόμους.

Πάντα αναμμένο είναι το καντήλι στο Κόνισμα του Αγίου Νικολάου πάνω από το νεκροταφείο του χωριού. Το έχτισε ο Ευάγγελος Νικολάου, εργάτης στην Γερμανία, και το αφιέρωσε στο άγιο που θεώρησε προστάτη της οικογένειας του. Βρίσκεται πάνω σε ένα σταυροδρόμι στην έξοδο του χωριού, για να έχουν καλό δρόμο οι ξενιτεμένοι.

Στη ράχη στον Κούτουλο, ενώνεται η γη με τον ουρανό. Εκεί κατεβαίνει το μονοπάτι από το βουνό Μίχλα, που οδηγεί στον κεντρικό δρόμο. Εκεί το Εικόνισμα της Αγίας Τριάδας, το έχτισε ο θείος μου Περικλής Γ. Γεωργίου, για να προστατεύει τους χωριανούς. Το έκανε το 1955, σε ηλικία 20 ετών. Μετά έφυγε μετανάστης στη Γερμανία. Το 1960 έστειλε χρήματα στη μητέρα του, για να το επενδύσει με πέτρα.

Στο εικόνισμα αυτό, το 1952 η πρεσβυτέρα Ευανθία Δούγια, του παπα-Γιάννη, γυρίζοντας από τη Μίχλα που θέριζαν το σιτάρι, γέννησε το δεύτερο παιδί της, τον Χρήστο, που τώρα είναι στην Αμερική. Η θεία μου, που τότε ήταν 14 ετών, της έδωσε το μαντήλι της, για να βάλει το παιδί, και έτρεξε στο χωριό, για να πει στη βάβω-Θοδώρω, την πεθερά της, να πάρει μια κουβέρτα και να βγει στη στο εικόνισμα για να πάρει το παιδί».

Με συγκίνηση ο κ. Παναγιώτης Γεωργίου, κάνει μια αναδρομή στα παιδικά του χρόνια:

«Θυμάμαι τη γιαγιά μου κι όλους τους χωριανούς μας, ζαλωμένοι να κατηφορίζουν στις κογκέλες, στις στροφές, κατάκοποι απ’ τη δουλειά όλη την ημέρα, και το φως απ’ το καντήλι της Αγίας Τριάδας, να φαίνεται σαν άστρο φωτεινό στον ουρανό. Όμορφη, αλλά δύσκολη ζωή και γι’ αυτό σκορπιστήκαμε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Έτσι, για να θυμούνται οι παλιοί κι οι νέοι να μαθαίνουν, και όσοι έφυγαν στη μνήμη μας να μένουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Απευθείας σύνδεση Πρέβεζα – Λάρνακα με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις της Cyprus Airways

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την δυναμική της παρουσία στην Πρέβεζα, με απευθείας συνδέσεις με την Λάρνακα, ανακοίνωσε η Cyprus Airways, σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη της Πρέβεζας.  

Τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Πρέβεζας και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πρέβεζας και Ιωαννίνων παρέστησαν στην παρουσίαση της Cyprus Airways, με αφορμή την έναρξη δρομολογίου Πρέβεζας – Κύπρου στις 26 Ιουνίου με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας, Νικόλαος Γεωργάκος, τόνισε την εξαιρετική σημασία της αεροπορικής σύνδεσης με την Κύπρο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και τη δυνατότητα χρήσης του δικτύου της Cyprus Airways για μετάβαση σε προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. 

Ο διευθυντής Marketing and PR της Cyprus Airways Θεόδωρος Μαλλάς, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη των απευθείας συνδέσεων Λάρνακας – Πρέβεζας με τα αεροπλάνα της Cyprus Airways.

Πέρα από το ενδεχόμενο να αυξηθεί η συχνότητα των πτήσεων κατά τις καλοκαιρινές περιόδους για καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών, η εταιρεία μας, συνέχισε, εξετάζει και την πιθανότητα απευθείας συνδέσεων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ενώ φιλοδοξία της είναι η αύξηση της συνδεσιμότητας με κλειδιά προορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη η παρουσία του τσακαλιού στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μόνιμος κάτοικος της άγριας ζωής του Εθνικού Πάρκου Κερκίνης, μαζί με τους λύκους και τις αλεπούδες και τους φτερωτούς επισκέπτες, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το τσακάλι που φαίνεται, ότι την περίοδο της πανδημίας, αύξησε τον πληθυσμό του!

Η έντονη παρουσία του τσακαλιού μαζί με τα υπόλοιπα κυνοειδή, προβληματίζει τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στο Εθνικό πάρκο, κυρίως με την εκτροφή βουβαλιών, αφού καθημερινά παρατηρούν δίπλα στις μονάδες τους, αναρίθμητα ίχνη τσακαλιών.

Το φαινόμενο μελετά, από τις αρχές του χρόνου, ο ζωολόγος – οικολόγος, σύμβουλος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κομηνός στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται από τις ΜΚΟ «ECO Studies» και «RWild IN GR» σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Κερκίνης και με χρηματοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Από το δέλτα του ποταμού Στρυμόνα στη λίμνη Κερκίνη, «παρέα» με κορμοράνους που έσκιζαν τον ουρανό και χιλιάδες βουβάλια που ακολουθούσαν το καθημερινό τους δρομολόγιο από τις στάνες στο νερό, ο κ. Κομηνός ανέλυσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα στοιχεία που έχουν προκύψει, μέχρι στιγμής, περίπου 5 μήνες από την έναρξη του προγράμματος.

Με καθημερινή παρουσία στο πεδίο, κυρίως τις βραδινές ώρες οπότε και κινούνται τα τσακάλια ως νυκτόβια σαρκοφάγα, ο κ. Κομηνός κατέγραψε με θερμικές κάμερες, μέχρι στιγμής, περίπου 400 τσακάλια να κινούνται σε περιοχές δίπλα στη λίμνη!

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ιδιαίτερο είναι το γεγονός ότι φαίνεται να κυκλοφορούν μαζί με λύκους και με ημιδεσποζόμενους σκύλους, αφού η τροφή είναι άφθονη και δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετέχει και η Μιλού, το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί για εύρεση περιττωμάτων τσακαλιού και λύκου που στέλνονται στη συνέχεια για τροφικές και γενετικές αναλύσεις καθώς ήδη έχουν εντοπιστεί ζώα που τα φαινοτυπικά τους χαρακτηριστικά θυμίζουν υβρίδια.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, στην περιοχή υπήρχαν τσακάλια και κατά το παρελθόν αλλά όχι σε τόσο μεγάλο πληθυσμό. Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση στο γεγονός ότι υπάρχει αφθονία τροφής από τα νεκρά ζώα που παραμένουν στην ύπαιθρο και προέρχονται από τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

WWF: Από ποια φίδια κινδυνεύουμε και πόσο στην Ελλάδα

Published

on

Από

Οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με αφορμή το περιστατικό με την άτυχη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, που δαγκώθηκε από οχιά όταν κλήθηκε να την απομακρύνει από σχολείο, το WWF έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια γενικότερα στην Ελλάδα, αλλά και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνεις αν τα συναντήσεις και αν σε δαγκώσουν.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, αναλυτικές οδηγίες αλλά και όλα τα φίδια όπως και τα άλλα ερπετά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένα στο αξιόπιστο ερπετολογικό site herpetofauna.gr.

Τα φίδια που έχουν δηλητήριο στη χώρα μας, είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο.

Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά (συριγμός) και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν την έσχατη άμυνά τους, το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου.

Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.

Σύμφωνα με πάντα με το WWF, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε απομακρύνει τα φίδια από τον χώρο μας για πάντα. Μπορούμε όμως να εστιάσουμε στο τι τα προσελκύει, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για να τα αποφύγουμε και να προστατευτούμε.

Οι συνηθέστεροι, εξάλλου, λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στην οικία μας ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί.

Τέλος, σύμφωνα με την οργάνωση, λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα διαθέτουμε υπεραρκετό χρόνο ώστε να επισκεφτούμε εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικά ευρήματα από τις εργασίες αποκατάστασης στο κάστρο της Μυτιλήνης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολοκληρώθηκε το έργο της αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου του μεγάλου κάστρου της Μυτιλήνης, μήκους περί τα 800 μέτρα.

Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Βορείου Αιγαίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «γιόρτασε» την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου.

Με άνοιγμα του κάστρου με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακατασκευάζοντας το κάστρο της Μυτιλήνης» και με μια μεγάλη συναυλία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 31 Μαΐου, στο Άνω Κάστρο με τη Σαββίνα Γιαννάτου.

Το έργο της αποκατάστασης του βορειοανατολικού περιβόλου του μεγάλου κάστρου της Μυτιλήνης διήρκεσε περί τα οκτώ χρόνια και συμπληρώνει ως τμήμα το μεγαλόπνοο και πολύπλευρο έργο που επί σειρά ετών γίνεται για την ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης της Μυτιλήνης.

Πολύ σημαντικά είναι όμως τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, κατά τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις αναστηλωτικές προκειμένου να ελεγχθούν και στερεωθούν τα θεμέλια του περιβόλου.

Δεδομένου του ότι το κάστρο της Μυτιλήνης, ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου, βρίσκεται στον υπερυψωμένο και περίοπτο, βραχώδη λόφο που μεγάλο τμήμα του περιβάλλεται από τον βόρειο λιμένα της αρχαίας πόλης, πάντοτε εθεωρείτο ότι ταυτίζονταν με την αρχαία ακρόπολη σε συνεχή χρήση από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι και τα ύστερα οθωμανικά χρόνια.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τμήματα του τείχους της Μυτιλήνης των κλασικών χρόνων, που κατεδαφίστηκε από τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια της αποστασίας των Μυτιληναίων από την Αθηναϊκή Συμμαχία στον πελοποννησιακό πόλεμο.

Αλλά και τμήματα των Bυζαντινών και Γενουάτικων τειχών πάνω στα οποία «πάτησαν» οι διάφορες φάσεις των Οθωμανικών τειχών επί 500 χρόνια. Από το 1462 όταν το κάστρο κατελήφθη από τον Μωάμεθ τον πορθητή μέχρι και την απελευθέρωση της Μυτιλήνης το 1912! 

Ιδιαίτερης σημασίας η αποκάλυψη στα Γατελούζικα τείχη (13ος – 15ος αιώνας) επιγραφών και άλλων οικοδομικών υλικών των Ρωμαϊκών χρόνων που ανήκουν σε κάποιο δημόσιο κτήριο, Γυμνάσιο ή Αμφιθέατρο που υπήρχε εκεί.

Ανάμεσα τους και ένας κατάλογος εφήβων της πόλης των πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης, το ανάγλυφο ενός ψαρά που βρέθηκε ενσωματωμένο στα τείχη και προέρχεται μάλλον από ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ας σημειωθεί ότι η κατάλληλα διαμορφωμένη πρόσβαση επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά το σύνολο αυτών των ευρημάτων.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα πρόσφατα ευρήματα κοντά στο συνεχιζόμενο έργο της αναστήλωσης της βυζαντινής πυλίδας του πάνω κάστρου, είναι αυτό μιας ομαδικής ταφής του πρώτου μισού του 19ου αιώνα.

Εύρημα που αποδεικνύει τις τραγικές στιγμές για τους κατοίκους της πόλης κατά την επιδημία πανώλης που είχε πλήξει τη Μυτιλήνη το 1832.

Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του κάστρου έθαβαν τους νεκρούς τους σε ελεύθερο χώρο δίπλα στην πυλίδα μην μπορώντας να τους θάψουν στα μεγάλα μουσουλμανικά νεκροταφεία εκτός των τειχών!

Το εύρημα θυμίζει την ιστορία του θαύματος του νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.

Τη λιτάνευση του λειψάνου επέτρεψαν οι Τούρκοι μόλις 37 χρόνια μετά το μαρτύριό του και μάλιστα, με την κατηγορία του αρνητή του Ισλάμ. Κόντρα στις οδηγίες των γιατρών του Σουλτάνου που δεν επέτρεπαν συγκεντρώσεις ώστε να αποφευχθεί η διάδοση της νόσου επέτρεψαν μέχρι και λιτανείες προκειμένου να σωθεί το νησί. Η περιφορά του λειψάνου θεωρείται ότι έσωσε την πόλη και τους ανθρώπους του νησιού από την επιδημία.

Οι αναστηλωτικές εργασίες στο κάστρο συνεχίζονται. Ήδη, έχουν ξεκινήσει εργασίες του ιεροδιδασκαλείου – Μεντρεσέ του 16ου αιώνα, ενώ εντάσσεται σε πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 η αναστήλωση του λεγόμενου μεγάλου περιβόλου που περιλαμβάνει και την αναστήλωση του μεσαιωνικού ανακτόρου.

Τέλος, εντάσσεται και η αναστήλωση του επιθαλάσσιου τείχους της πόλης, η ανασκαφή στο κάτω κάστρο όπου βρίσκεται θα αναδείξει τα υπολείμματα του βυζαντινού Μελανουδίου, του περιτειχισμένου προαστίου της ύστερης βυζαντινής Μυτιλήνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εργαλεία των προγόνων του ανθρώπου, ηλικίας έως και 500.000 χρόνων, βρέθηκαν στην Μυτιλήνη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Κοπτικά εργαλεία ανθρωπιδών, εργαλεία δηλαδή προγόνων του ανθρώπινου είδους με τη σημερινή του μορφή, ηλικίας έως και 500.000 χρόνων βρήκε στην περιοχή της Κρατήγου, περίπου οκτώ χιλιόμετρα νότια της πόλης της Μυτιλήνης και παρέδωσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου πριν από λίγες ημέρες, ένας γνωστός αρχαιοδίφης ερευνητής, ο κ. Βασίλης Κουμαρέλας.

Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό εργαλείων και συγκεκριμένα χειροπελέκεις, κοπείς, τρίεδρα, ξέστρα, αξίνα, λεπίδες, φολίδες, πυρήνων και προϊόντων κατάτμησής τους, όλα της παλαιολιθικής περιόδου.

«Πιθανόν, τονίζει ο ίδιος ο κ. Κουμαρέλας, προέρχονται από θέση ανάλογη και σύγχρονη εκείνης στα Ροδαφνίδια Λισβορίου Λέσβου, που ανασκάπτεται από την καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νένα Γαλανίδου και χρονολογήθηκε μέσα στην Κατώτερη ή Πρώιμη Παλαιολιθική Εποχή».

Ας σημειωθεί εδώ ότι όπως η ίδια η κ. Γαλανίδου έχει αναφέρει, τα εργαλεία της εγκατάστασης που ανασκάπτει «εκτέθηκαν για τελευταία φορά στην ηλιακή ακτινοβολία στο χρονολογικό φάσμα μεταξύ 476 και 164 χιλιάδων ετών πριν σκεπαστούν από άλλες επιχώσεις».

«Τα ευρήματα που παραδόθηκαν, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, είναι σημαντικά και θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα συγκροτηθεί, όπως προβλέπεται από το νόμο. Με τομές θα εξεταστεί αν πρόκειται για ευρήματα που είναι φερτά από τη θάλασσα ή αν προέρχονται από μια παλαιολιθική θέση. Όπως και να έχει όμως,, πρόκειται για σημαντικά ευρήματα» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Κουμαρέλας είπε ότι το σύνολο των παλαιολιθικών εργαλείων που παρέδωσε, τα εντόπισε και τα περισυνέλλεξε από ακτές της παραλιακής ζώνης της Κρατήγου νότια της πόλης της Μυτιλήνης, όπου τα τελευταία καλοκαίρια κολυμπά.

«Οι συγκεκριμένες κολυμβητικές ακτές είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ διαμορφώθηκαν τη διετία 1982 – 1984 με μπάζα από χωματουργικές εργασίες κατά την επέκταση προς τα νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Πιθανά από τις εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην κοιλάδα όπου σήμερα βρίσκεται ο διάδρομος του αεροδρομίου που έχει επεκταθεί και προσομοιάζει με χώρο όπου οι προϊστορικοί άνθρωποι συνήθιζαν να εγκαθίστανται».

Ας σημειωθεί ότι όπως ο κ. Κουμαρέλας ανέφερε, «ερευνώντας εκ των υστέρων τη σχετική βιβλιογραφία, διαπίστωσε, πως τα παλαιολιθικά ίχνη της περιοχής Κρατήγου αναφέρονται επιγραμματικά από τον Ανδρέα Ανδρεΐκο, ερευνητή και συγγραφέα με αξιόλογο έργο στην προϊστορική αρχαιολογία, ιδιαίτερα της Παλαιολιθικής Εποχής, στην έκθεση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Παλαιολιθικά Υπόβαθρα στην Ελλάδα», το 1998».

Εάν τα ευρήματα που βρήκε και παρέδωσε ο κ. Κουμαρέλας αποδειχθούν σύγχρονα των ανασκαπτομένων εδώ και 10 χρόνια από την κ. Γαλανίδου στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, περί τα 50 χιλιόμετρα μακριά από την Κράτηγο, θα είναι και αυτά δείγματα λιθοτεχνίας της Αχελαίας τεχνικής παράδοσης, που για πρώτη φορά στα Ροδαφνίδια και τώρα και στην Κράτηγο απαντώνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Πρόκειται σύμφωνα με την κ. Γαλανίδου, όπως είπε παρουσιάζοντας τα ανασκαφικά δεδομένα της μακρόχρονης έρευνας της σε διάλεξη στη Μυτιλήνη πριν από λίγους μήνες, για τη μακροβιότερη τεχνολογική κατάκτηση του ανθρώπινου γένους, καθώς επιβιώνει για ενάμιση εκατομμύριο χρόνια. Και είναι αυτή που θα συνοδέψει τα προγονικά είδη του προϊστορικού ανθρώπου στην πρώτη έξοδό τους από την Αφρική και στην κατάκτηση της Ευρασίας. Πρόκειται δηλαδή για την αρχαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιούν και οι πρώτοι κάτοικοι του Αιγαίου στο νησί, στην οποία περνούν νομάδες όντες από τις απέναντι ακτές μέσω λωρίδων γης που εμφανίζονται κατά καιρούς όταν πέφτει η θαλάσσια στάθμη της Αιγαιακής λεκάνης.

Η ανασκαφή δηλαδή, τροφοδοτεί με αρχαιολογικό υλικό, στρωματογραφημένο και χρονολογημένο με απόλυτες και σχετικές μεθόδους τη συζήτηση για τον πρώιμο αποικισμό της Ευρώπης και τις μεταναστεύσεις στην Ευρασία. Και αναδεικνύει το σημερινό Αιγαίο ως έναν χώρο που συνέδεε τη νότια Βαλκανική Χερσόνησο με την Ανατολία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σίφνος: 20η αναβίωση των αρχαίων πύργων και φρυκτωριών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με πρωτότυπες δράσεις εμπλουτίζεται το φετινό κάλεσμα του Δήμου Σίφνου στους ταξιδιώτες. Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, στις 7 το απόγευμα, οι πύργοι και τα αρχαία μνημεία της Σίφνου θα ενωθούν νοερά για 20η φορά μέσω της αναβίωσης του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Εκατοντάδες εθελοντές, ντόπιοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας, θα μετακινηθούν στη Σίφνο με οχήματα, βάρκες αλλά κυρίως με τα πόδια για να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 85 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού, ώστε να στείλουν μήνυμα συναδέλφωσης στις Κυκλάδες και στην Ελλάδα.

Οι αρχαίοι πύργοι στη Σίφνο, συνδέονται με τις ακροπόλεις του νησιού και χρησίμευαν ως φρυκτωρίες, φυλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι.

Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να χτίζονται για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα σχετικά με εχθρικές επιδρομές πειρατών ανάμεσα στον 6ο και 3ο αι. π.Χ. και επαναχρησιμοποιήθηκαν ως βίγλες κατά τα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια.

Ειδικά φέτος, οι εκδηλώσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία καθώς αναμένεται να ανταποκριθούν από ιστορικά μνημεία και τους δικούς τους πύργους η Άνδρος, η Θήρα, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Σύρος, η Πάρος, η Φολέγανδρος και ενδεχομένως και άλλα σημεία.

«Το παρελθόν μας, μας δείχνει πως αν οι Έλληνες ενωθούμε, κάνουμε θαύματα. Η αναβίωση των αρχαίων πύργων είναι ένα εντυπωσιακό και διδακτικό έθιμο που έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης για επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό και πολλούς repeaters», ανέφερε η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν «ζωντανά» ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσω των εθελοντών που θα μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο το κλίμα, την εικόνα και τη θετική ενέργεια από κάθε σημείο της Σίφνου και από όλα τα άλλα νησιά που θα συμμετέχουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis
Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Ένα «σχεδόν φεγγάρι» ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από τη Γη

ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Απευθείας σύνδεση Πρέβεζα – Λάρνακα με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις της Cyprus Airways

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Πολυετής έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ερημοποίηση των δασών της Μεσογείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Δημιουργίες μαθητών και μαθητριών απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα την κλιματική κρίση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Πανσέληνος Ιουνίου: Ορατό σήμερα το «Φεγγάρι της Φράουλας»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Έντονη η παρουσία του τσακαλιού στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Έκθεση CRAFTHUB με περισσότερα από 100 έργα σύγχρονων δημιουργών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Οι διαφορές στα ελαστικά μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγχείρημα ανίχνευσης 50 τύπων καρκίνου με εξέταση αίματος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ημέρες ago

Συμμόρφωση της Ελλάδας με τους κανόνες φορολογίας των αυτοκινήτων ζητά η ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εβδομάδα 4 ημερών, το μέλλον της εργασίας;

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Τα εκλογικά τμήματα στην Γερμανία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Μαΐου 2023».

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ7 ημέρες ago

Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Προς απλοποίηση η απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία προς τιμήν του Αγίου Χριστοφόρου στο Μπόχουμ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Το χωριό Χάλστατ ύψωσε φράχτη για να εμποδίζει τους τουρίστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Αύξηση του κόστους κατασκευής θα επιφέρει η εφαρμογή του Euro 7 στα οχήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στο Κρέφελντ η έκθεση «1821. Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βερολίνο για την ψήφο των Αποδήμων

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis