Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλληνες ερευνητές βρήκαν μια νέα «έξυπνη» μέθοδο πρόβλεψης σπάνιων καταστροφικών γεγονότων

Published

on

Ο κ. Καρνιαδάκης ήδη συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς επιστήμονες για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνική στην πρόγνωση κλιματικών συμβάντων, όπως οι τυφώνες. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έλληνες επιστήμονες της διασποράς στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που επιτρέπει να γίνεται πρόβλεψη ακραίων και σπάνιων γεγονότων στην κοινωνία και στη φύση, όπως μια πανδημία, ένα απρόσμενο γιγάντιο κύμα στη θάλασσα ή η ξαφνική κατάρρευση μιας μεγάλης γέφυρας, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν επαρκή ιστορικά δεδομένα.

Η «έξυπνη» μέθοδος, που παρακάμπτει την ανάγκη για μεγάλο όγκο προηγούμενων δεδομένων, αποτελεί έναν συνδυασμό εξελιγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) με ειδικές τεχνικές δειγματοληψίας.

Οι καθηγητές μηχανολογίας και επιστήμης των ωκεανών Θεμιστοκλής Σαψής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και εφαρμοσμένων μαθηματικών & μηχανικής, ο Γιώργος Καρνιαδάκης του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, μαζί με δύο Αμερικανούς συναδέλφους τους, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό υπολογιστικής επιστήμης «Nature Computational Science».

Οι επιστήμονες συνδύασαν στατιστικούς αλγόριθμους (που χρειάζονται λιγότερα δεδομένα για να κάνουν ακριβείς και αποτελεσματικές προβλέψεις) με μια ισχυρή τεχνική μηχανικής μάθησης με την ονομασία DeepOnet που αναπτύχθηκε το 2019 στο Μπράουν από τον Καρνιαδάκη και πλέον «εκπαιδεύτηκε» για να προβλέπει σενάρια, πιθανότητες και μερικές φορές τον χρόνο σπάνιων συμβάντων, παρά την έλλειψη σχετικών ιστορικών αρχείων.

Η πρόβλεψη μελλοντικών καταστροφών από ακραία συμβάντα (σεισμοί, πανδημίες, κύματα-γίγαντες κ.α.) είναι τρομερά δύσκολη, συχνά επειδή ορισμένα τέτοια γεγονότα είναι τόσο σπάνια που δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να χρησιμοποιηθούν μοντέλα πρόβλεψης, έτσι ώστε να προβλεφθεί τι και πότε μπορεί να συμβεί στο μέλλον κάτι ανάλογο.

Η νέα μελέτη επιχειρεί να δώσει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα αντί για την ποσότητα των ήδη διαθέσιμων δεδομένων.

«Πρέπει να γίνει συνειδητό ότι πρόκειται για στοχαστικά συμβάντα. Το ξέσπασμα μιας πανδημίας όπως η Covid-19, μια περιβαλλοντική καταστροφή όπως εκείνη στον Κόλπο του Μεξικού, ένας σεισμός, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, ένα κύμα 30 μέτρων που αναποδογυρίζει ένα πλοίο – όλα αυτά είναι σπάνια γεγονότα και επειδή είναι σπάνια, δεν έχουν πολλά ιστορικά δεδομένα. Το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε στη μελέτη μας είναι: Ποιά είναι τα καλύτερα δυνατά δεδομένα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των δεδομένων που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Καρνιαδάκης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική δειγματοληψίας που λέγεται ενεργή μάθηση και αφορά στατιστικούς αλγόριθμους. Αυτοί συνδυάζονται με το υπολογιστικό μοντέλο DeepOnet, ένα είδος τεχνητού νευρωνικού δικτύου που μιμείται τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Είναι ισχυρότερο από τα τυπικά τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, επειδή στην πραγματικότητα απαρτίζεται από δύο ξεχωριστά δίκτυα που επεξεργάζονται δεδομένα εκ παραλλήλου. Αυτό επιτρέπει να αναλύονται γιγάντιες ομάδες δεδομένων και σεναρίων με αστραπιαία ταχύτητα και να προκύπτουν ανάλογες πιθανότητες.

Όταν η δυνατότητα αυτή συνδυαστεί με τους έξυπνους στατιστικούς αλγόριθμους της ενεργού μάθησης, τότε το DeepOnet μπορεί να κάνει προβλέψεις καταστροφικών συμβάντων, ακόμη και όταν δεν έχει πολλά δεδομένα για να επεξεργαστεί.

«Το κλειδί είναι μην πάρει κανείς όλα τα δυνατά δεδομένα και να τα τροφοδοτήσει στο σύστημα, αλλά να αναζητήσει εκ των προτέρων γεγονότα που θα σηματοδοτήσουν σπάνια συμβάντα. Μπορεί να μην έχουμε πολλά παραδείγματα του πραγματικού συμβάντος, αλλά μπορεί να έχουν τα πρόδρομα γεγονότα τους. Μέσω των μαθηματικών τα εντοπίζουμε και αυτά, μαζί με τα πραγματικά γεγονότα, θα μας βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε αυτό το πεινασμένο για δεδομένα σύστημα DeepOnet», ανέφερε ο κ. Καρνιαδάκης.

Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές υπολόγισαν διάφορες πιθανότητες για μελλοντικές εξάρσεις μιας πανδημίας ή για την εμφάνιση από το πουθενά ενός τεράστιου κύματος διπλάσιου έως τριπλάσιου από τα γειτονικά κύματα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η νέα μέθοδός τους έχει ανώτερη απόδοση από τα περισσότερα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης και θεωρούν ότι είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για να προβλεφθούν κάθε είδους σπάνια γεγονότα.

Ο κ. Καρνιαδάκης ήδη συνεργάζεται με περιβαλλοντικούς επιστήμονες για να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνική στην πρόγνωση κλιματικών συμβάντων, όπως οι τυφώνες.

Τόσο ο Θ. Σαψής όσο και ο Γ. Καρνιαδάκης είναι απόφοιτοι της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με διδακτορικό στη συνέχεια από το ΜΙΤ. Ο κ. Σαψής είναι, μεταξύ άλλων, κάτοχος του επιστημονικού βραβείου Μποδοσάκη έτους 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Published

on

Από

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Photo credits: andreas160578 / pixabay

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών που θέλουν να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση.

Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν μείνει πίσω στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις έχουν γίνει άλματα στην ανάπτυξη των υποδομών.

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.



Ο αριθμός των ταχυφορτιστών αυξήθηκε κατά 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη οι φορτιστές είναι μικρής ισχύος, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τεχνολογία που μπορούν να δεχτούν φόρτιση από μεγάλους σε ισχύ ταχυφορτιστές.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ήδη οκτώ χώρες έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους για το 2025, ενώ πολλές βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση του στόχου του 2026 (η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αυτήν την κατηγορία).

Ωστόσο, το δίκτυο φόρτισης της ΕΕ χρειάζεται τετραπλασιασμό έως το 2030 για να μπορεί να καλύψει χωρίς πρόβλημα τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλές χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης έχουν, σε σχέση με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, περισσότερη διαθέσιμη ισχύ φόρτισης από τις κάποιες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.



Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν οριστεί κόμβοι γρήγορης φόρτισης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)

Published

on

Από

Bild von Gerd Altmann auf Pixabay

Παλαιότερα κυριαρχούσαν οι εφημερίδες στην πολιτική επιχειρηματολογία, αυτές επηρέαζαν τα πλήθη όπως και οι αρθρογράφοι τους,. Η επιχειρηματολογία των πολιτικών αρχηγών ως έπι το πλείστον  κινούνταν σε υψηλό επίπεδο. Μνημειώδεις είναι οι διαξιφισμοί των Παπανδρέου – Μητσοτάκη την δεκαετία ’80 – ’90. Σε μια ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τα ρητορικά τεχνάσματα τους έδιναν έναν ιδιαίτερο τόνο στο πολιτικό κλίμα.

Αυτό έχει άρδην αλλάξει στις μέρες  μας. Με την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΚ), ο πολιτικός διάλογος έχει βαθύτατα επηρεαστεί. Ο τρόπος επηρεασμού έχει διασπαστεί σε διάφορα μέρη. Δεν κυριαρχούν πλέον οι εφημερίδες ενώ φθίνει και η τηλεόραση. Το ίντερνετ και οι κάθε λογής σταρ του κυριαρχούν, πλέον, όπως YouTubers, influencer κτλ.



Οι ρυθμοί της ζωής και ο τρόπος που οι μάζες εκλαμβάνουν αλλά και επεξεργάζονται τις πληροφορίες, είναι πλέον πολύ πιο γρήγορος. Στον πολιτικό διάλογο δεν παίζουν τόσο ρόλο η ποιότητα των επιχειρημάτων αλλά οι κραυγές και τα άναρθρα σλόγκαν των influencers και λοιπών σταρ του διαδικτύου. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στο να μην εμβαθύνει ο κόσμος στην ουσία, αλλά να επηρεάζεται από μια θορυβώδη μάζα με δηλώσεις όλο ανούσιο στόμφο, χάνοντας την ουσία.

Δυστυχώς η πολιτική επιχειρηματολογία δεν διέπει τις καλύτερες μέρες της στην εποχή μας και η τάση βαίνει μειούμενη. Είναι και ο λόγος που τα ποσοστά των διάφορων λαϊκίστικών κομμάτων / τάσεων, ακροδεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, είναι σε μεγάλη άνθηση παγκοσμίως. Η χώρα μας πιστοποιείσαι την τάση αυτή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Η κατάσταση δεν διαφαίνεται και δεν δύναται να αλλάζει / αλλάξει άμεσα. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην πολιτική, καθώς είναι πλέον διάχυτη η φαιδρότητα σε κομματικούς μηχανισμούς ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια. Όμως είναι σίγουρο ότι αλλάζει και με την κατάλληλη στρατηγική μπορεί να αρθεί. Αυτό κυρίως προϋποθέτει από νωρίς δουλειά στα σχολεία, έτσι ώστε να μάθουν να διαφωνούν με επιχειρήματα.

Σημαντικές πρέπει να είναι και οι κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως πχ με χρηματοδοτούμενη διαφήμιση και άλλες υποστηριζόμενες κοινωνικές δράσεις.

Γιάννης Ν. Καστελιανός
Διευθυντής έργων πληροφορικής
(IT Project Manager)
Ykastelianos@gmail.com

Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)

Published

on

Από

Bild von ciaorioris auf Pixabay

Το Πάσχα είναι μια γιορτή γεμάτη φως, αναγέννηση και ελπίδα. Είναι μια υπενθύμιση ότι, ακόμη και μέσα από τις αλλαγές και τις προκλήσεις, μπορεί να ανθίσει κάτι νέο, όμορφο και αυθεντικό. Για τις οικογένειες με χωρισμένους γονείς, το Πάσχα μπορεί να φέρει και σκέψεις, συναισθήματα, ερωτήματα. Όμως δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή «λιγότερο» όμορφο.

Γιατί όταν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει διαχωρισμός — μόνο νέοι τρόποι να τη δείξουμε.

Η ουσία του Πάσχα: παρουσία, όχι τελειότητα

Το παιδί δεν περιμένει το τέλειο τραπέζι ή τις ιδανικές συνθήκες. Περιμένει να νιώσει ασφάλεια, συνέπεια και κυρίως, ότι είναι αγαπημένο χωρίς όρους και χωρίς διλήμματα. Δεν του ζητάμε να διαλέξει. Του δίνουμε χώρο να αγαπά ελεύθερα και τους δύο γονείς. Του χαρίζουμε ένα Πάσχα γεμάτο αλήθεια, απλότητα και συναισθηματική ζεστασιά.

4 θετικά βήματα για ένα συνειδητό, φωτεινό Πάσχα:

1. Συνεργασία με σεβασμό και διάθεση προσφοράς

Ο προγραμματισμός των ημερών γίνεται πιο όμορφος όταν δεν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός αλλά η κοινή πρόθεση: να περάσει καλά το παιδί. Ένα τηλεφώνημα, μια συμφωνία για τη λαμπάδα, ένα κοινό μήνυμα υποστήριξης, είναι πράξεις που δείχνουν ότι οι γονείς μπορούν να λειτουργούν ως ομάδα – με ωριμότητα και αγάπη.

2. Ειλικρινής και ενδυναμωτική επικοινωνία

Αν το παιδί ρωτήσει γιατί δεν είστε μαζί, μιλήστε με αγάπη και απλότητα. «Η οικογένειά μας άλλαξε, αλλά η αγάπη μας για σένα είναι πάντα η ίδια – σταθερή, βαθιά και αληθινή.» Αυτή η ειλικρίνεια του δίνει δύναμη.



3. Δημιουργήστε νέες, τρυφερές παραδόσεις

Κάθε αλλαγή φέρνει και ευκαιρίες. Ίσως το πασχαλινό πρωινό γίνει πιο διαδραστικό, με ζωγραφιές και παιχνίδια. Ίσως η Ανάσταση συνοδευτεί από μια οικογενειακή βόλτα ή έναν ξεχωριστό τρόπο να πείτε «Χριστός Ανέστη». Το παιδί δεν χρειάζεται το «παλιό όπως ήταν»· χρειάζεται το «καινούριο με νόημα».

4. Αποδοχή όλων των συναισθημάτων με αγκαλιά

Η χαρά δεν έρχεται με το ζόρι. Το Πάσχα μπορεί να φέρει χαμόγελα αλλά και ευαισθησίες. Αφήστε χώρο σε όλα τα συναισθήματα. Το σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει πως, ό,τι κι αν νιώθει, είναι αποδεκτό και έχει πού να στηριχτεί.

Το φως της Ανάστασης μέσα από μικρές πράξεις καθημερινής αγάπης

Η ουσία του Πάσχα δεν είναι στο πού και με ποιον, αλλά στο πώς νιώθουμε. Και αυτό το φως της Ανάστασης δεν το φέρνουν οι περιστάσεις, αλλά η πρόθεση – να είμαστε παρόντες, διαθέσιμοι, τρυφεροί.

Ο χωρισμός δεν μειώνει τη γονεϊκή μας αξία. Μας προσκαλεί να τη ζήσουμε πιο συνειδητά. Να δείξουμε ότι η αγάπη μας δεν εξαρτάται από το σχήμα της οικογένειας, αλλά από τη δύναμη της καρδιάς.

Και αν το παιδί σας πει «Δεν είναι όπως παλιά», απαντήστε του με ένα χαμόγελο και μια ζεστή φωνή: «Δεν είναι ίδιο, είναι κάτι νέο. Και μπορούμε να το κάνουμε όμορφο – μαζί.»

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου
Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι
life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach
Website:https://katerina-papaioannou.com/ -Email:info@katerina-papaioannou.com
Τηλέφωνο:+4916092873010


Τι είναι η Ενσυνειδητότητα και ποια τα οφέλη της για παιδιά κι εφήβους: Της Κατερίνας Παπαϊωάννου

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοκίνητο: Από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης έχει η Ελλάδα αλλά και το καλύτερο ποσοστό επισκευής

Published

on

Από

Καθώς τα αυτοκίνητα γίνονται πιο τεχνολογικά προηγμένα, οι ανακλήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, ειδικά για είδη όπως αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας, φρένα και ηλεκτρικά συστήματα. Photo credits: binfarisauto / pixabay

Οι κατασκευαστές ανακαλούν συχνά μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτά δεν επισκευάζεται από τους ιδιοκτήτες τους.

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την μετέπειτα κατάσταση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, κυρίως κατά τη διάρκεια της πώλησης.

Καθώς τα αυτοκίνητα γίνονται πιο τεχνολογικά προηγμένα, οι ανακλήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές, ειδικά για είδη όπως αερόσακοι, ζώνες ασφαλείας, φρένα και ηλεκτρικά συστήματα.

Η Ελλάδα, ενώ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκλησης, έχει το καλύτερο ποσοστό επισκευής μετά την ανάκληση.



Το 50,2% όλων των μεταχειρισμένων οχημάτων που είχαν ανακληθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια έχουν επισκευάσει τις αστοχίες. Τα αμέσως καλύτερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σουηδία (49,7%), στην Ελβετία (48,8%), στη Γερμανία (48,5%) και στις ΗΠΑ (45,2%).

Από την άλλη τα χειρότερα ποσοστά επισκευής σημειώθηκαν στη Σλοβακία (27,2%), στην Πολωνία (27,6%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (27,7%), στην Τσεχία (28,5%) και στη Σερβία (29,1%).

Αυτά είναι τα στοιχεία της CarVertical, μιας πλατφόρμας που ειδικεύεται στο ιστορικό των αυτοκινήτων, η οποία εξέτασε δεδομένα για 25 ευρωπαϊκές χώρες (μαζί με τις ΗΠΑ).



Τα υψηλότερα επίπεδα ανακλήσεων βρέθηκαν στη Νότια Ευρώπη, ιδίως στην Πορτογαλία (18,2%), στην Ελλάδα (17,6%) και στην Ισπανία (14,5%), ενώ η Βουλγαρία βρέθηκε στην τέταρτη θέση (13,9%) και η Γερμανία στη πέμπτη (11,5%).

Η πραγματική πρόκληση, ωστόσο, είναι να διασφαλιστεί ότι αυτές οι ανακλήσεις θα λυθούν. Ακόμη και στις χώρες της καλύτερης περίπτωσης, οι μισοί από τους αυτοκινητιστές δεν αναλαμβάνουν δράση για να δώσουν συνέχεια σε μια ανάκληση για τα οχήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)

Published

on

Από

Bild von Gerd Altmann auf Pixabay

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση αβεβαιότητας, με ένα από τα βασικά σημεία καμπής να είναι η πολιτική των δασμών που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές του, στο όνομα του «America First», στόχευσαν κυρίως την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, υπονομεύοντας το ελεύθερο εμπόριο και διαταράσσοντας παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες οδήγησε σε πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαζόμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος βιώνουν καθημερινές οικονομικές πιέσεις, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφράζεται πλέον σε διαδηλώσεις και δημόσιες καταγγελίες. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, και ο κοινωνικός ιστός φθείρεται.

Η νέα φτώχεια που αναδύεται δεν είναι απλώς θέμα αριθμών. Είναι υπαρξιακή φτώχεια. Άνθρωποι που εργάζονται αδιάκοπα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η ανεργία, η ανασφάλεια και η έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές δημιουργούν ένα νέο καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και σύγχρονης σκλαβιάς. Η φωνή του πολίτη ατονεί, τα δικαιώματα συρρικνώνονται, και η δημοκρατία αποδυναμώνεται επικίνδυνα.



Στο μεταξύ, η ακροδεξιά στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος, υποσχόμενη «εθνική ανάκτηση» και «λαϊκή κυριαρχία». Πολιτικές δυνάμεις, φιλικά προσκείμενες στον Τραμπ, υιοθετούν τον προστατευτισμό και τη ρητορική του φόβου. Κερδίζουν ψήφους, όχι γιατί προσφέρουν λύσεις, αλλά επειδή εκμεταλλεύονται τον θυμό και την απόγνωση. Έτσι, η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, όπου οι θεσμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση και η δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύεται.

Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει συλλογικά — προωθώντας δίκαιες οικονομικές πολιτικές, κοινωνική προστασία και διαφάνεια — ο κόσμος θα συνεχίσει να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια, ισότητα και φωνή. Και όσο αυτά λείπουν, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε σε μια εποχή σκοτεινή, όπου η φτώχεια δεν θα είναι μόνο υλική, αλλά και βαθιά πολιτική.

της Μαρίας Τολίκα,
Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.,
Επίκουρη Καθηγήτρια στο E.S.C.Extérieur, Paris, France.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ το 2024

Published

on

Από

Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαστημικού εξοπλισμού το 2014, καθώς έλαβε το 77,3% των συνολικών εξαγωγών. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων δορυφόρων, υποτροχιακών οχημάτων και οχημάτων εκτόξευσης διαστημικών σκαφών, αξίας 1,217 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η ανακοίνωση της Eurostat συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα της Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα, η οποία γιορτάζεται στις 12 Απριλίου.

Σε σύγκριση με το προ της πανδημίας 2019, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 17 εκατομμύρια ευρώ (μια αύξηση 2%), ενώ η αξία των εισαγωγών αυτών των προϊόντων μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 41%, από τα 117 εκατομμύρια ευρώ σε 166 εκατομμύρια ευρώ.



Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας διαστημικών εξοπλισμών εντός της ΕΕ, προμηθεύοντας αγαθά αξίας σχεδόν 825 εκατομμυρίων ευρώ στους διεθνείς εταίρους.

Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαστημικού εξοπλισμού το 2014, καθώς έλαβε το 77,3% των συνολικών εξαγωγών. Η Ινδονησία ήταν δεύτερη στην κατάταξη, με συνεισφορά 9,7%, ενώ η Νότια Κορέα ήταν τρίτη με 8.6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – BTA


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis