Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οδοιπορικό στη Νυρεμβέργη από τη Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Στο πλαίσιο απόφασης του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία η Ομοσπονδία πρέπει να εκπροσωπείται σε κάθε εκδήλωση που πραγματοποιούν τα μέλη της και ύστερα από σχετική πρόσκληση, η ΠΟΕ έδωσε το παρών στην εκδήλωση του Ηπειρωτικού Συλλόγου Νυρεμβέργης «Δωδώνη».

Έτσι, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Δημήτριο Ντόκο και τον ταμία κ. Γεώργιο Κουτσοκέρη, βρέθηκε στη Νυρεμβέργη, όπου ο Ηπειρωτικός Σύλλογος τους πρόσφερε μια εγκάρδια φιλοξενία.

Μέσα σε ένα κλίμα χαράς και διασκέδασης, σε μια πανέμορφη κατάμεστη αίθουσα ο σύλλογος Ηπειρωτών Νυρεμβέργης, πραγματοποίησε για μια ακόμη φορά την καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα του.

Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε μουσικό σχήμα φερμένο από την Ελλάδα αποτελούμενο από τον βιρτουόζο σολίστα στο κλαρίνο κ. Δόκιμο Χαραλάμπους και πενταμελές μουσικό σχήμα, το ανερχόμενο αστέρι, την μοναδική Ιωάννα Χαραλάμπους καθώς και τον εξαιρετικό τραγουδιστή παραδοσιακής μουσικής κ. Μήτση Κωνσταντίνο.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κα. Κολιοφώτη Λαμπρινή με το όμορφο λόγο της. Αφού απεύθυνε έναν εγκάρδιο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε ο σύλλογος «Δωδώνη» την άσχημη περίοδο του κορονοϊού και πως κατάφεραν μετά από όλη αυτήν την αδράνεια, να περάσουν στη δράση και να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους, με τη δημιουργία ενός πολυάριθμου χορευτικού, αποτελούμενο από όλες τις ηλικίες.

Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στην προσπάθεια της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, όλον αυτόν τον καιρό, να κρατήσει επικοινωνία με τα μέλη της και πόσο θετικό ήταν αυτό για την επανέναρξη των δράσεων των συλλόγων.

Στην συνέχεια, παρέδωσε την σκυτάλη στον επίτιμο καλεσμένο της βραδιάς τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Χρυστουπόλεως κ. Εμμανουήλ. Στον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με ζέση στην σημασία των συλλόγων για την νέα γενιά καθώς και την μετάδοση της θρησκείας της γλώσσας και της παράδοσης. Γιατί η νέα γενιά αποτελεί το μέλλον, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έναν όμορφο χαιρετισμό απεύθυνε και ο εφημέριος της ενορίας Νυρεμβέργης πανοσιολογιότατος πατέρας Σωτήριος Τσουρλής, καλώντας τους παρευρισκόμενους στη Θεία Λειτουργία που θα τελούταν την επόμενη ημέρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Στη συνέχεια και ύστερα από πρόσκληση της Προέδρου του Συλλόγου κυρίας Κολιοφώτη, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης.

Ο κ. Ντόκος καλησπερίζοντας το κοινό της εκδήλωσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σπουδαίο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος της Νυρεμβέργης και αποτελεί “παράδειγμα για όλους τους Ηπειρωτικούς συλλόγους της Ομοσπονδίας μας”, όπως σημείωσε.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το πολυάριθμο χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου. Την παράσταση έκλεψαν τα μικρά και μεγάλα παιδιά που με το κέφι και την περηφάνια τους έδωσαν μια ιδιαίτερη νότα στην βραδιά.

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης


Μετά και την λήψη των καθιερωμένων φωτογραφιών με τα χορευτικά σύνολα, τα παιδιά του χορευτικού κάλεσαν τους επίσημους της βραδιάς να ανοίξουν μαζί τους τον χορό που κράτησε ως τα ξημερώματα, ενώ η πίστα δεν άδειασε λεπτό.

Πλούσια ήταν και η Λαχειοφόρος αγορά του Συλλόγου, που αποτέλεσε και το αποκορύφωμα της βραδιάς.

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Πρωτοστάτης σε όλο αυτό το εγχείρημα αποτέλεσε η Γραμματέας του Συλλόγου Νυρεμβέργης κα Φωτίου Αφροδίτη αλλά πάντα με την βοήθεια του Ταμία κ. Γεράσιμου Μηλιώνη καθώς και των υπόλοιπων μελών του ΔΣ, κ.κ. Αθανάσιου Σακελλαρίου, Γεωργίου Πετρόπουλου, Αλέξανδρου Ντάτση και Γεωργίου Μηλιώνη.

Το παρών στην εκδήλωση, εκτός από τους προαναφερόμενους, έδωσαν εκπρόσωποι των Ελληνικών φορέων της περιοχής και αντιπροσωπείες πολλών άλλων πολιτιστικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης κ. Κωνσταντάτος Διονύσιος.

Την επόμενη ημέρα του οδοιπορικού, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Χρυστουπόλεως Εμμανουήλ και τον εφημέριο πανοσιολογιότατο πατέρα Σωτήριο στον πανέμορφο Ναό του Αγίου Παύλου Νυρεμβέργης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση από τον εφημέριο στους χώρους του Ναού.

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης
Ο πατέρας Σωτήριος ενημέρωσε για τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στους βοηθητικούς χώρους του Ναού καθώς και στο ότι η εκκλησιά προσπαθεί να είναι πάντα δίπλα στους συλλόγους όπως μπορεί.

Αξιοσημείωτο σημείο της ξενάγησης αυτής αποτέλεσε η επίσκεψη στον χώρο στης βιβλιοθήκης, που στεγάζει μια πανέμορφη συλλογή από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδος καθώς και το πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τις πολιτιστικές δραστηριότητες των περασμένων ετών της Ομογένειας της Νυρεμβέργης.

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των κ.κ. Ντόκου και Κουτσοκέρη στην ξακουστή χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης από την Πρόεδρο και την Γραμματέα του Συλλόγου. Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχώρισε η χριστουγεννιάτικη αγορά αδελφών πόλεων της Νυρεμβέργης, όπου μέλος της αποτελεί και η δική μας Καβάλα, με ένα πανέμορφο πάγκο γεμάτο ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, όπου προσφέρθηκε ως κέρασμα το παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό ζεστό κρασί.

Πηγή φωτογραφίας: Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα στο παραδοσιακό εστιατόριο στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπου η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα ξακουστά Λουκάνικα της Νυρεμβέργης.

“Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εγκάρδια φιλοξενία. Με την προσμονή ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να ανταποδώσουμε όλη αυτήν την αγάπη και το αίσθημα της οικογενειακής θαλπωρής που μας χαρίσατε” σημειώνει η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή της.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ανασκάπτοντας την κρυμμένη σοφία της Ελληνικής Γλώσσας» στην Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Ημερίδα με θέμα «Ανασκάπτοντας την κρυμμένη σοφία της Ελληνικής Γλώσσας» συνδιοργανώνουν η Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Νυρεμβέργης, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 και ώρα έναρξης 11:30 π.μ.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι η κ. Πελαγία Μπαϊτάση, MSc και η κ. Θωμαή Βλάχου ενώ οι θεματικές ενότητες της ημερίδας είναι οι εξής:

«Ελληνικό Αλφάβητο: Η αρχή των πάντων» και «Ελληνική Γλώσσα: Η διαχρονική της αξία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Ερλάνγκεν, Fließbach Str 23, 91052 Erlangen, tel. 09131/22294.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Έρλαγκεν

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημέρα Υγείας: Εκδήλωση με θέμα τις Διαδεδομένες Ασθένειες στο Βερολίνο

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, με αφορμή την Ημέρα Υγείας, διοργανώνει και μας προσκαλεί σε εκδήλωση με θέμα “Διαδεδομένες Ασθένειες: Πρόληψη, Θεραπεία και Τεχνολογικές Καινοτομίες”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουλίου, και ώρα από 12:00 έως 16:00, στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V., Mittelstr. 33, 12167 Berlin-Steglitz.

Στις εργασίες της εκδήλωσης θα παρακολουθήσουμε παρουσιάσεις από κορυφαίους Έλληνες ιατρούς της πόλης του Βερολίνου. Θα αναλύσουν τις πιο συχνές και σοβαρές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, διαβήτης, πόνοι στη μέση και στα γόνατα, και θα μας ενημερώσουν για τις τελευταίες καινοτομίες στην πρόληψη και θεραπεία τους. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να μάθουμε για τη ρομποτική χειρουργική, μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αλλάζει την ιατρική.

“Ελάτε να μάθετε από τους ειδικούς, να λύσετε απορίες και να ενημερωθείτε για σύγχρονες λύσεις στην υγεία”, σημειώνουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Marinos-Damianos Botsinis, Oberarzt für Allgemein- und Viszeralchirurgie in DRK Kliniken Berlin Westend

"Ρομποτική Χειρουργική: Η Επιστήμη ως Από Μηχανής Θεός - Καινοτομίες και Εφαρμογές στη Σύγχρονη Ιατρική"

Eleni Kapogianni, Fachärztin für Oralchirurgie

"Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Οδοντιατρική Υγεία: Πρόληψη και Θεραπεία Κοινών Προβλημάτων"

Dr. Alexandros Konstantinidis MBA, Oberarzt Vivantes Klinikum Am Urban Klinik für Unfallchirurgie und Orthopädie

"Προβλήματα Γονάτου: Χρόνιοι Πόνοι και Σύγχρονες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις"

Dr. med. Vasileios Ntoukas, Facharzt für Neurochirurgie, Leitender Arzt und Leiter der Wirbelsäulenchirurgie, Klinik für Orthopädie und Unfallchirurgie, Vivantes Klinikum am Urban

"Πόνοι στην Πλάτη: Αίτια, Πρόληψη και Νέες Θεραπευτικές Λύσεις"

Dr. med. Nikolaos Rigas, Facharzt für Neurologie, Psychiatrie, Psychotherapie, Kinder- und Jugendpsychiatrie in Berlin

"Κατάθλιψη: Αναγνώριση, Διαχείριση και Θεραπεία"

Irini Stamcou, Fachärztin für Innere Medizin in Berlin

"Διαβήτης: Νέες Εξελίξεις και Ο ρόλος της Διατροφής στην Πρόληψη και Διαχείριση"


Οι ομιλητές θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους πολύτιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις που απασχολούν.

Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση, έως 10 Ιουλίου, μέσω της φόρμας: https://forms.gle/Ty3zfBChbm6zTVrE7.

Πηγή φωτογραφίας: Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Legends 2004: Συνέντευξη τύπου στο Έσσεν ενόψει του μεγάλου παιχνιδιού στις 11 Ιουλίου

Published

on

Από

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Σε αίθουσα του γηπέδου του Έσσεν, ο Όττο Ρεχάγκελ, ο Άγγελος Μπασινάς, ο Ζήσης Βρύζας, ο εκπρόσωπος της UEFA Γιούρκεν Άισμαν και εκπρόσωποι της πόλης του Έσσεν, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για το μεγάλο παιχνίδι της 11ης Ιουλίου, στη γενέτειρα του Γερμανού τεχνικού, απέναντι στους UEFA All Stars.

Σε πολύ καλό κλίμα και με άριστη φιλοξενία από τον Δήμο της πόλης συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για ένα μεγάλο παιχνίδι που θα δημιουργήσει νέες ξεχωριστές αναμνήσεις με την “θρυλική” Εθνική Ελλάδος του 2004.

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Ο Όττο Ρεχάγκελ δεν αφήνει τους παίκτες του σε ησυχία και με το πνεύμα νικητή που τον διακατέχει είπε: “Εκείνες τις μέρες θα είναι οι ημιτελικοί του EURO τους οποίους δυστυχώς οι παίκτες μου δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν διότι θα πρέπει να προπονηθούν σκληρά ώστε να είναι έτοιμοι για το μεγάλο παιχνίδι. Είμαι πολύ χαρούμενος που στα 20 χρόνια από το 2004 τα “παιδιά” μου θα είναι στο “σπίτι” μου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτή την επιτυχία”.

Με τη σειρά του ο Άγγελος Μπασινάς σημείωσε: “Ως Legends 2004 είμαστε αήττητοι και αήττητοι θέλουμε να παραμείνουμε. Έχουμε προσμονή για να δούμε ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί μας, αλλά απ΄ό,τι εχω πληροφορηθεί θα είναι πολύ μεγάλα ονόματα, οπότε κι εμείς πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να γιορτάσουμε κατάλληλα μαζί με τους Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι μας έχουν αγκαλιάσει με τον πιο ζεστό τρόπο.”

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Ο Ζήσης Βρύζας τόνισε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα γιορτάσουμε την επέτειο από τα 20 χρόνια της κατάκτησης του ευρωπαϊκού στη Γερμανία και συγκεκριμένα στον τόπο που γεννήθηκε ο προπονητής μας και θέλουμε να δώσουμε πίσω λίγη από την αγάπη που μας δίνουν οι ομογενείς κάθε φορά που τους επισκεπτόμαστε. Εύχομαι να γεμίσει το γήπεδο του Έσσεν και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις και γιατί όχι να παραμείνουμε αήττητοι ως ομάδα”.

Photo credits: Legends 2004 Football Team / Champions For Life N.P.C.

Από πλευράς UEFA, το παρών έδωσε ο Γιούργκεν Άισμαν, ο οποίος είπε: “Δημιουργούμε μια θρυλική ομάδα παικτών για να αντιμετωπίσουν τους θρύλους του 2004, δηλαδή την Ελλάδα. Πρόκειται λοιπόν να διεξαχθεί ένας πολύ μεγάλος αγώνας με τεράστια ονόματα του ευρωπαϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον οποίο θα απολαύσει κάθε φίλαθλος που θα βρεθεί στο γήπεδο του Έσσεν. Λίγες μέρες υπομονή ακόμα, κι όταν ανακοινώσουμε τα ονόματα των UEFA All Stars θα εντυπωσιαστείτε.”

Εισιτήρια πωλούνται ήδη στο: https://www.ticketmaster.de/artist/legends-2004-tickets/1283973


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σούλι, το φρούριο της Λευτεριάς: Εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και Σύλλογος Ηπειρωτών

Την επέτειο του Σουλίου τίμησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου 2024.

“Τα γεγονότα εις το Σούλι, είναι θαύμα Θεού”, έχει γραφεί. Και πως να μην είναι όταν η γενναιότητα,  η φιλοπατρία,  η ομοψυχία, η περιφρόνηση στο θάνατο, χαρακτηρίζουν τον Σουλιώτη αγωνιστή, που μάχεται για ένα μοναδικό αγαθό: την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και Σύλλογος Ηπειρωτών

Ακριβοπληρωμένος ο αγέρας της λευτεριάς που φύσαγε εκεί ψηλά. Μέσα στης σκλαβιάς το χειροπιαστό σκοτάδι, το Σούλι στάθηκε φωτεινός φάρος και προπύργιο του αγώνα του 1821.

Τα ηρωικά κατορθώματα των Σουλιωτών, που δε σταματούν φυσικά στον παγωμένο Δεκέμβρη του 1803, με το δαυλό του Σαμουήλ, τ’ αποκαΐδια του Κουγκίου, το χορό του Ζαλόγγου και την ηρωική αντίσταση στο μοναστήρι του Σέλτσου.

Τα μετέπειτα κατορθώματα των Σουλιωτών δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα προγενέστερα.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων:


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη φιλοξενία παιδιών της Ομογένειας σε θερινές κατασκηνώσεις της Αθήνας

Published

on

Από

Photo credits: Brahmsee / pixabay

Πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας στις κατασκηνώσεις του Δήμου της Αθήνας στον Άγιο Ανδρέα Αττικής θα υλοποιηθεί από φέτος, κατόπιν σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, και ο Δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας.

Στόχος του προγράμματος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των Αποδήμων Ελλήνων με τη μητέρα-πατρίδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώτσηρας, «αναβαθμίζοντας και συστηματοποιώντας τη συνεργασία μας με τον Δήμο της Αθήνας, δίνουμε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά Ομογενών από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο καταγωγής τους, να βελτιώσουν τα ελληνικά τους και να χτίσουν φιλίες με παιδιά που έχουν κοινές ρίζες.

Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και στη διαρκή προσπάθειά μας για σύσφιξη των δεσμών με την Ομογένεια, και ιδίως με τη νέα γενιά».Από την πλευρά του ο κ. Δούκας δήλωσε: «Το φετινό καλοκαίρι ανοίγουμε την αγκαλιά μας και υποδεχόμαστε παιδιά από την Ομογένεια στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Μέσω αυτού του προγράμματος, η νέα γενιά των αποδήμων Ελλήνων θα έρθει σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά και την ιστορία μας.

Θέλουμε να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα τους συντροφεύουν για πάντα, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την πατρίδα και γνωρίζοντας από κοντά την ελληνική φιλοξενία στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Εκεί, θα ζήσουν αξέχαστες διακοπές και θα νιώσουν τι σημαίνει “ελληνικό καλοκαίρι”».

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, στις κατασκηνώσεις τους Αγίου Ανδρέα Αττικής θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον 200 παιδιών της Ομογένειας, 50 ανά κατασκηνωτική περίοδο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των παιδιών.Φέτος, προγραμματίζεται να φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από 8 ως 17 ετών με τους συνοδούς τους από διάφορα μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων, από την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, την Τανζανία, τη Νότιο Αφρική, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Στη μία εκ των τεσσάρων κατασκηνωτικών περιόδων θα φιλοξενηθούν παιδιά ομογενών από την Ουκρανία.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ακρόπολη, το Μουσείο Ακρόπολης και την Αρχαία Ολυμπία καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις, ειδικά προσαρμοσμένες σε παιδιά της Ομογένειας για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικού πολιτισμού, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στη Βουλή το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με πρωτοβουλία του Φ. Φόρτωμα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς έλαβε χώρα μία εξαιρετικά σημαντική συνεδρίαση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Η διδασκαλία και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ: η περίπτωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”», συζητήθηκε το θέμα της διδασκαλίας και της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια των ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Την Επιτροπή ενημέρωσαν η κυρία Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, η κυρία Παναγιώτα Καντή, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Ιωάννινων, Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικής Σχολής Θετικών Επιστημών και η κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημονική Συνεργάτιδα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Harvard, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου.Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την ιστορική σημασία της ελληνικής γλώσσας και της ανάγκης διάσωσης και διάδοσής της καθώς και για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά απαιτούνται περαιτέρω συντονισμένες δράσεις εκ μέρους της Πολιτείας.

Πηγή φωτογραφίας: Φίλιππος Φόρτωμας

Μετά την συνεδρίαση, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής μας εξαιρετικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίες δεν αρκούνται μόνο στα τυπικά ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, αλλά κάνουν αυτό το επιπλέον βήμα, που προβάλλει τον ελληνισμό και τον κρατάει ζωντανό διαμέσου των αιώνων.

Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ανάγκη η Χώρα μας, ο ελληνισμός και ο πολιτισμός μας, πρωτοβουλίες που η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει με κάθε τρόπο».
Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis