Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από 230 χρόνια η χειρόγραφη “Λογική” του Αθανασίου Ψαλίδα βλέπει το φως της δημοσιότητας

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα σημαντικό κείμενο για τον νεοέλληνα διανοητή, το χειρόγραφο πόνημα του λόγιου, συγγραφέα, Δασκάλου του Γένους, Αθανασίου Ψαλίδα, μετά από 230 χρόνια βλέπει το φως της δημοσιότητας ως επιστέγασμα της προσπάθειας του καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Πέτσιου.

Πρόκειται για τη «Λογική», η οποία ολοκληρώθηκε στη Βιέννη το 1793, όπως σχετικά αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του χειρόγραφου.

Από τα Ιωάννινα στην Πολτάβα και τη Βιέννη – σε μία σημαντική περίοδο της ιστορίας στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Αθανάσιος Ψαλίδας επηρεάζεται από τα ρεύματα των ιδεών της εποχής και καταθέτει την δική του φιλοσοφική σκέψη.

Η βιβλιοθήκη του στη Βιέννη, όπως προκύπτει από ανέκδοτο κατάστιχο, είναι πλήρης με βιβλία του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, Φυσικής και Μαθηματικών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Πέτσιος αναφέρει: «Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός, ότι στη Βιέννη ο Ψαλίδας, εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη του με αγορές κειμένων, γύρω από τα οποία περιελίσσεται η φιλοσοφική συζήτηση κατά τον ύστερο 18ο αιώνα, όπως είναι τα έργα του Christian Wolff και των οπαδών του, του Mendelson, του Jacobi, του Feder και του Immanuel Kant. Ένα από τα πρώτα βιβλία που αγόρασε ήταν η «Λογική εκ Παλαιών τε και Νεωτέρων»,του Ευγένιου Βούλγαρη, την οποία αξιοποίησε στη σύνθεση της δικής του”Λογικής”».

Η διαδρομή του Αθανασίου Ψαλίδα

Ο Αθανάσιος Ψαλίδας.
Πηγή φωτογραφίας:
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με βάση τα ανέκδοτα στοιχεία που καταχωρούνται στην εκτενή εισαγωγή, ο Αθανάσιος Ψαλίδας αναχώρησε από τα Ιωάννινα για την Πολτάβα της Ουκρανίας στα τέλη του 1784 ή τις αρχές του 1785, σε ηλικία 18 ετών. Όπως προκύπτει από αυτόγραφο «Κατάστιχο» στο οποίο ο νεαρός Ψαλίδας σημείωνε τα έξοδά του, το 1787 φοίτησε στο «Σεμινάριον» που είχε ιδρύσει ο Ευγένιος Βούλγαρης και στη συνέχεια μετέβη στη Βιέννη, όπου και εγκαταστάθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1787.

Στην πρωτεύουσα των Αψβούργων, παρακολούθησε μαθήματα γερμανικής γλώσσας και Φιλοσοφίας σε ιδιώτες δασκάλους, τα οποία συνέχισε, όπως προκύπτει από αρχειακά τεκμήρια, μέχρι τον Νοέμβριο του 1790. Ο Γιαννιώτης λόγιος εργαζόταν στο τυπογραφείο όπου ο Ρήγας τύπωνε τα επαναστατικά του κείμενα.

Δεν αποκλείεται η αγωνία για την τύχη του σκλαβωμένου Γένους, να έφερε κοντά τους δύο λόγιους.

Η «Λογική» στην Ιστορία της Νεοελληνικής Σκέψης

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Πέτσιος η “Λογικὴ”, ως θεματοποίηση των επιμέρους γνωσιολογικών και επιστημολογικών ζητημάτων, αποτελούσε ένα οργανικό μέρος της φιλοσοφικής διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα το συγκεκριμένο γνωσιακό πεδίο λειτουργούσε ως “εισαγωγή στο φιλοσοφείν”.

Ο καθηγητής
Κωνσταντίνος Πέτσιος.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Είναι, επομένως, ευεξήγητο γιατί ο Ψαλίδας επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη “Λογική”, την οποία ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο του 1793. Η χειρόγραφη “Λογική κατά νεωτέρους μεν συντεθείσα”, που σήμερα βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, αποτελεί όχι μόνον ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Ψαλίδα, αλλά και έναν σταθμό στην Ιστορία της Νεοελληνικής Σκέψης, αφού συνιστά έναν αναβαθμό σε σχέση με τα ομόθεμα έργα που είχαν συντεθεί τη συγκεκριμένη περίοδο» αναφέρει και συνεχίζει: «Η παρουσία του Kant στη χειρόγραφη “Λογική”, δεν είναι βεβαίως συμπτωματική, ούτε εξυπηρετεί την ανάγκη για βιβλιογραφική πληρότητα. Ο Ψαλίδας εξακολουθεί, όπως διαπιστώνουμε και από τα ύστερα χειρόγραφά του το 1825 και το 1828, που δημοσιεύω στην Εισαγωγή, να διδάσκει στα Ιωάννινα, την Κέρκυρα και την Λευκάδα, πτυχές της καντιανής φιλοσοφίας, θεωρώντας ότι αποτελούν την πληρέστερη έως τότε συμβολή, στην αποσαφήνιση του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται το γνωστικό γεγονός».

Η δημοσίευση της ανέκδοτης “Λογικής” του Ψαλίδα μας προσφέρει τη δυνατότητα να αποκτηθεί μία ευκρινής εικόνα, όχι μόνον των φιλοσοφικών του ενδιαφερόντων, αλλά και των επιστημονικών του.

Στο Β΄ Τμήμα της Λογικής στο οποίο γίνεται λόγος για τις «Συμβολικές Ιδέες», ο Ψαλίδας διατυπώνει την άποψη, ότι ο σχηματισμός των εννοιών στη συνείδησή μας, δεν συντελείται μόνον με τη γλώσσα, αλλά και με άλλους συμβολικούς τρόπους, όπως είναι οι κινήσεις των χεριών και τα νεύματα. Ο ίδιος, όπως γράφει, υπήρξε “αυτόπτης” πρωτοποριακών σεμιναρίων για τη διδασκαλία «των αλάλων και κωφών».

Η συγκεκριμένη μαρτυρία φαίνεται να είναι η πρώτη σε νεοελληνικό κείμενο αναφορικά με την μέθοδο του Samuel Heinicke για τη μαθητεία των κωφαλάλων.

Από τα άγνωστα τεκμήρια που παρατίθενται στην Εισαγωγή του καθηγητή Κωνσταντίνου Θ. Πέτσιου, αξίζει την προσοχή η αυτόγραφη μαρτυρία του ίδιου του Ψαλίδα ότι ο Ευγένιος Βούλγαρης, όπως και ο Νικηφόρος Θεοτόκης – «οι Κερκυραίοι» – αποκαλούνται «η δόξα του γένους και το κλέος της πατρίδος».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ψαλίδας με την επιστροφή του στα Γιάννινα στις 14 Σεπτεμβρίου 1795, διαμόρφωσε ένα πλαίσιο σαφούς νεοτερικής κατεύθυνσης και ο ίδιος, εκτός από την Φιλοσοφία, είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μετάδοση των επιτευγμάτων της νεότερης Φυσικής Επιστήμης και των Μαθηματικών.

Από τη Βιέννη, είχε φέρει μαζί του επιστημονικά όργανα, όπως ηλεκτρικούς πυκνωτές, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τηλεσκόπιο και μικροσκόπιο. Σε ανέκδοτο Κατάστιχόν του, γράφει πως για πρώτη φορά διεξήγαγε στον ελληνικό χώρο δημοσίως «πειράματα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Πέτσιος, το μεγαλύτερο μέρος από το έργο του Αθανασίου Ψαλίδα εξακολουθεί να παραμένει ανέκδοτο. Αντίγραφα από τη γραμμένη στο απλοελληνικό ιδίωμα της εποχής “Λογική”, καθώς και από άλλα έργα του Ψαλίδα, υπάρχουν στο Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έκδοση της “Λογικής” του Αθανασίου Ψαλίδα πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του “Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή” .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Daily Telegraph: Στους 5 ιδανικούς οικογενειακούς προορισμούς της Ελλάδας η Νάξος

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στους 5 ιδανικούς οικογενειακούς προορισμούς της Ελλάδας κατατάσσει τη Νάξο η Daily Telegraph. Το διεθνές μέσο αναφέρει πως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων αποτελεί «μια γαλήνια εναλλακτική σε σύγκριση με τα υπερτουριστικά νησιά που την περιτριγυρίζουν».

Στο ίδιο πνεύμα, η αυστριακή εφημερίδα Kurier αποκαλεί τη Νάξο «θησαυρό που ευτυχώς μοιάζει ακόμη ανεξερεύνητος» και προσκαλεί τους περιπατητές για να ανακαλύψουν τα μονοπάτια, να απολαύσουν την τοπική κουζίνα και να περιηγηθούν στα Κυκλαδίτικα και μεσαιωνικά σοκάκια.

Παράλληλα με τα αφιερώματα σε Αυστρία και Αγγλία, η Νάξος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών νησιών σε λίστα που ανακοίνωσε το Ισπανικό Business Insider με τα 10 καλύτερα μέρη του κόσμου.Το 2023 «έκλεισε» με θετικό πρόσημο και νέα ρεκόρ επισκεψιμότητας, ενώ το αφήγημα για τη νέα σεζόν εξαπλώνεται σε εύρος αγορών με «αιχμή του δόρατος» την αυθεντικότητα.

Σημειώνεται πως το διάστημα 15-17 Μαρτίου, ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει τριήμερο πρωτότυπων αποκριάτικων εκδηλώσεων γεμάτο χρώματα, μουσικές παραδόσεις και αναβιώσεις Διονυσιακών εθίμων, απευθύνοντας το πρώτο κάλεσμα σε κατοίκους και ταξιδιώτες, ενόψει της νέας σεζόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

EL PAIS: Η Άνδρος στους 10 καλύτερους εναλλακτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την Άνδρο περιλαμβάνει ο νέος κατάλογος με τους δέκα ιδανικούς εναλλακτικούς Ευρωπαϊκούς προορισμούς που προτείνει για το 2024 η εφημερίδα EL PAIS.

«Χωρίς τα μεγάλα πλήθη τουριστών, αυτά τα μέρη δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγάλα τουριστικά ονόματα της Ευρώπης», τονίζουν στην εισαγωγή οι ταξιδιωτικοί συντάκτες της δημοφιλούς Ισπανικής εφημερίδας που ξεκινούν το άρθρο με μια εντυπωσιακή φωτογραφία από τη γνωστή παραλία του Κυκλαδίτικου νησιού, «Της Γριάς Το Πήδημα» και ταυτόχρονα προτρέπουν τους εκατομμύρια αναγνώστες τους να ξεφύγουν από τα τετριμμένα.

Στην 5η θέση της λίστας βρίσκεται η Άνδρος που, όπως διαπιστώνει η εφημερίδα, ταυτίζεται με την πεζοπορία και αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση μεταξύ των ελληνικών νησιών.«Οι απαστράπτουσες παραλίες, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ορεινές περιοχές, η εντυπωσιακή βλάστηση, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα πανέμορφα χωριά έχουν ξεφύγει από τα “δίχτυα” του μαζικού τουρισμού, ενώ η πρωτοβουλία Andros Routes έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό περιπατητικό δίκτυο».

«Η Άνδρος είναι ένας προορισμός με δυναμική που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η εγγύτητα από την Αθήνα και η αυθεντικότητα μαζί με τη φύση, τα activities και τις τέχνες δημιουργούν μια μοναδική “μαγιά” εξαιρετικής ποιότητας», προσθέτει ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Τουρισμό στον Δήμο Άνδρου, Νίκος Μουστάκας.

Ο «δεκάλογος» των εναλλακτικών προορισμών της EL PAIS περιλαμβάνει στις υπόλοιπες θέσεις την Τάρτου της Εσθονίας, το Τρεβίζο, το Αυστριακό Κουφστάιν, τη Λαπωνία, το Φράιμπουργκ, το Ντελφτ στην Ολλανδία, την Μπράγκα της Πορτογαλίας, το Ελβετικό εθνικό πάρκο και τη Νορβηγική Σέντζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως στα βραβεία GTA Σουηδίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μία ακόμα κορυφαία διάκριση κατέκτησε η Ελλάδα στην σκανδιναβική αγορά, μετά τις αντίστοιχες που είχε αποσπάσει τον Ιανουάριο στην Νορβηγία.

Αυτή τη φορά, αναδείχθηκε ως ο Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός στον κόσμο για το 2024 (The World’s Best Tourist Country 2024) στα Grand Travel Awards (GTA) της Σουηδίας.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στη Στοκχόλμη, με την Ελλάδα να ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Ιταλία, ενώ στην ίδια κατηγορία υποψήφιες ήταν ακόμα η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Πορτογαλία.

Το ελληνικό βραβείο παρέλαβαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, Νίκος Καραλέκας και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Σκανδιναβίας, Μαρία Ζευγουλά.

Είναι η πρώτη φορά που, μετά από 30 χρόνια, η χώρα μας κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο στα GTA της Σουηδίας.

Ο θεσμός διοργανώνεται επί 32 χρόνια από την επαγγελματική ιστοσελίδα Travel News και θεωρείται ως η πλέον σημαντική ετήσια συνάντηση της σουηδικής τουριστικής βιομηχανίας.

Οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων προκύπτουν μετά από σχετική έρευνα, στην οποία συμμετέχουν περίπου 400 στελέχη ταξιδιωτικών πρακτορείων που αξιολογούν τους καλύτερους προμηθευτές τους, καθώς και αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 Σουηδών τουριστών, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα ταξίδι με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια, κατά το 2023 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 544.097 Σουηδοί, με κύριους παράγοντες ικανοποίησής τους την ελληνική κουζίνα και το αίσθημα ασφάλειας που απολαμβάνουν στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημιουργία πλατφόρμας για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Τουρισμού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πλατφόρμα με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα, ετοιμάζει το υπουργείο Τουρισμού.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Γιώργο Καββαθά και τον γενικό γραμματέα, Γιάννη Δαβερώνη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ, μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επικαιροποίηση του Σήματος Ελληνικής Κουζίνας για την πιστοποίηση ελληνικών εστιατορίων και την εν γένει αναβάθμιση του γαστρονομικού τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της Ελλάδας ως του απόλυτου γαστρονομικού προορισμού της εγχώριας αγοράς αλλά κυρίως των επισκεπτών από το εξωτερικό, καθώς και η ευρύτερη συνεργασία του κλάδου με τοπικά ελληνικά οινοποιεία.

Η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού εργάζεται για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων, κάτι το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς, αλλά και στη διασύνδεση των προορισμών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωράει στην προώθηση και στην προβολή της εστίασης, του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ επεσήμανε στην υπουργό ότι κάθε πρόταση, η οποία προάγει την ελληνική γαστρονομία και τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και διαθέσιμους να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την πρωτιά κατακτούν οι Λειψοί ανάμεσα στους έντεκα καλύτερους προορισμούς του κόσμου που προσφέρουν εμπειρίες εκτός της πεπατημένης, όπως αυτοί προτείνονται από το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog «Where Life is Great» στο πλαίσιο της έρευνας για τις τάσεις του νέου έτους που διενεργεί κάθε χρόνο η συντακτική ομάδα του.

«Αν αναζητάτε μια μαγική απόδραση σε έναν άθικτο εξωτικό τόπο, τότε οι Λειψοί είναι ο “νούμερο ένα” προορισμός σας για το 2024. Φανταστείτε ένα βιώσιμο μέρος που ο χρόνος φαίνεται να σταματά και κάθε “ανάσα” θαλασσινού αέρα εξουδετερώνει όλους τους προβληματισμούς και τα άγχη», αναφέρει χαρακτηριστικά η blogger Μάρτα Οστόγια εξηγώντας τους λόγους που οι Λειψοί πληρούν όλα τα κριτήρια για να κατακτήσουν την κορυφή στον κατάλογο με τους πιο υποσχόμενους προορισμούς για τη νέα σεζόν.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται το Χοκάιντο της Ιαπωνίας, η Αυστραλιανή νήσος Φρέιζερ, η Μαγιόρκα, η Τενερίφη, η Σρι Λάνκα, η Προτσίντα της Ιταλίας, η Σαρδηνία, η Φουερτεβεντούρα της Ισπανίας, η νήσος Μουχέρες στο Μεξικό και η Τζαμάικα.

«Χρόνο με το χρόνο κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος η προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό τους Λειψούς ως μια βιώσιμη και αυθεντική πρόταση διακοπών που διαθέτει ταυτόχρονα ασυναγώνιστες σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες. Οι επιδόσεις του προορισμού για το 2023 σημείωσαν νέα ρεκόρ με ταξιδιώτες από Ευρώπη, αλλά και πιο μακρινές αγορές να μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με το Μπαχρέιν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας; pixabay

Την αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με το Μπαχρέϊν με την Gulf Air, που είναι ο εθνικός αερομεταφορέας του Βασιλείου του Μπαχρέιν, ανακοίνωσε ο Δήμος Ρόδου.

Μετά το άνοιγμα της δημοτικής αρχής της Ρόδου σε Νότιο Κορέα και Ινδία, σειρά έχει το Μπαχρέϊν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, μετά και την πρωτοβουλία των επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Gulf Αir, η οποία έχοντας μία παρουσία 40 ετών στην Ελλάδα, επεκτείνεται και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, ανακοινώνοντας τα νέα δρομολόγια προς Ρόδο και Μύκονο από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα η πρώτη πτήση της Gulf Αir για Ρόδο έχει προγραμματισθεί για τις 3 Ιουνίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ώρες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ώρες ago

Επιστήμη: Τα μεγάλα φωτεινά αστέρια μπορεί να εμποδίζουν τον σχηματισμό αέριων πλανητών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Eurostat: Μόλις το 9,6% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στις μεταφορές προέρχεται από ΑΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Η Νέα Ζηλανδία ανακαλεί την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Στην τεχνολογία του υδρογόνου επενδύουν πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Διπλή ένοπλη επίθεση με τέσσερις νεκρούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς απεργούν σε 14 κρατίδια

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Daily Telegraph: Στους 5 ιδανικούς οικογενειακούς προορισμούς της Ελλάδας η Νάξος

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Ψηφιακά έγγραφα: Τα επόμενα βήματα για το gov.gr wallet

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis