Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στην πόλη του Βόλου

Published

on

Δικαστικό Μέγαρο Βόλου. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια πόλη με ιστορία και συνώνυμη της αρχοντιάς, του πλούτου και της ραγδαίας ανάπτυξης. Ο Βόλος της αστικής τάξης με τα σπουδαία κοινωνικά «τζάκια», αλλά παράλληλα και του μόχθου με την παρουσία των χιλιάδων προσφύγων της Μικράς Ασίας. Ένα μωσαϊκό ανθρώπων που επί δεκαετίες μπορούσε να συνυπάρχει αρμονικά και να δημιουργεί σε ένα τόπο που ήθελε να εξωραϊστεί και προχωρήσει προς το μέλλον.

Ο Βόλος επί της ουσίας είναι μία πόλη που σχηματοποιήθηκε και εξελίχθηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και αναπτύχθηκε ραγδαία σε μία περιοχή που ως τότε ήταν ακατοίκητη με απέραντα παραθαλάσσια χωράφια, μακριά από την τουρκοκρατούμενη περιοχή Παλαιά, μέσα στο υποτυπώδες κάστρο.

Η ανάπτυξη της πόλης ήταν θεαματική και ο πρώτος που έχτισε το αρχοντικό του στον σημερινό Βόλο ήταν ο Νικόλαος Γάτσος, ο αποκαλούμενος και πρωτοοικιστής. Τον ακολούθησαν και άλλοι ντόπιοι Έλληνες, αλλά και πλούσιοι Πηλιορείτες και άρχισαν να χτίζονται υπέροχα σπίτια και θέατρα και λέσχες και εργοστάσια.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Βόλος ήταν «η μεγάλη πόλη» για όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο και τα κτίρια ήταν θαυμαστά και καλοδιατηρημένα, μέχρι που ο σεισμός 7,2 Ρίχτερ του 1955 κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα ισοπεδώνοντας την πόλη.

Λίγα ήταν τα φημισμένα πανέμορφα αρχοντόσπιτα που απέμειναν όρθια στον Βόλο.

Σήμερα μερικά από εκείνα τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα προκαλούν θαυμασμό και διατηρούνται ως κόρη οφθαλμού όπως η «Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου», το κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», το Δικαστικό Μέγαρο, το κτίριο «Παπαστράτος», ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου και αρκετά ακόμη.

Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, ανάμεσα στις οδούς Ιωλκού, Α. Γαζή, Κουταρέλια και Γαλλίας.

Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 20ου αιώνα, με δαπάνες του κληροδοτήματος Ανδρέα Συγγρού και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1920.

Στην αρχική του μορφή είχε πλούσιο διάκοσμο, από μαρμάρινα διακοσμητικά στοιχεία, πολλά από τα οποία καταστράφηκαν από τους σεισμούς του 1955. Το 1974 στην πίσω πλευρά του κτιρίου έγιναν δύο προσθήκες, ίσου ύψους με το παλιό κτίριο, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των δικαστηρίων για λειτουργικούς χώρους, προσθήκες όμως που αλλοίωσαν, ως ένα βαθμό, την αρχική αρχιτεκτονική σύνθεση.

Το υπουργείο Πολιτισμού, με οριστική του απόφαση χαρακτήρισε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου με τον περιβάλλοντα χώρο του στα όρια της ιδιοκτησίας του, γιατί αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα κτιρίου αρχιτεκτονικής δημοσίου κτιρίου της περιόδου του μεσοπολέμου, σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής στην περιοχή».

Ο αρχιτέκτονας και πρόεδρος των Κατασκευαστών Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι «ο Βόλος από αρχιτεκτονικής πλευράς είχε και εξακολουθεί κτίσματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, αλλά πολλά περισσότερα χάθηκαν την περίοδο των μεγάλων σεισμών. Τα γνωρίζουμε μέσα από φωτογραφίες της εποχής και θαυμάζουμε τον ζήλο και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την λεπτότητα των στοιχείων που αποτυπώνονταν στα κτίρια της πόλης. Υπήρχε μία σπουδαία αστική τάξη στον Βόλο που προσπαθούσε όχι ματαιόδοξα και ανταγωνιστικά, να ξεπεράσει τους άλλους, αλλά για να δημιουργήσει και αφήσει ως κληρονομιά στους επόμενους σπουδαία κτίρια που μετέτρεπαν την πόλη σε ένα σημαντικό αστικό κέντρο ένα αιώνα πριν».

Η «Εξωραϊστική Λέσχη Κοινωνίας Βόλου» εξακολουθεί να είναι ένα θαυμαστό αρχιτεκτονικό μνημείο που αντανακλά τον πλούτο και την ευημερία της πόλης.

Αρχικά ήταν σπίτι της οικογένειας Σαραφόπουλου στη διασταύρωση Δημητριάδος με την Ι. Καρτάλη χτισμένο το 1890 με σχέδια Γάλλου αρχιτέκτονα. Ήταν ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής, ρυθμού μπαρόκ με πάρα πολλά στοιχεία ροκοκό.

Πηγή φωτογραφίας: Κώστας Ζημερης

Ο εξωτερικός του χρωματισμός ήταν μπεζ και κόκκινος και κατακόκκινος ήταν και ο διάκοσμος που φάνταζε σαν ένα αληθινό κέντημα. Ιδρυτής του σπιτιού ήταν ο Ιωάννης Σαραφόπουλος που πέθανε λίγα χρόνια μετά την αποπεράτωση του κτίσματος. Ούτε όμως οι απόγονοι του ευτύχησαν να το κατοικήσουν για πολύ καιρό.

Πηγή φωτογραφίας: Κώστας Ζημερης

Διέμεινε στο υπέροχο κτίριο ο Ετέμ πασάς, κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής του Βόλου κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897. Λέγεται ότι χρησιμοποίησε τον υπέρκομψο τρίτο όροφο για θέατρο και κέντρο ψυχαγωγίας. (Πληροφορίες από το βιβλίο «Ο Βόλος μέσα από την ομίχλη του χρόνου» – Ελένη Γ. Τριάντου).

Το κτίριο με τον καινούριο αιώνα πέρασε στα χέρια των αστών του Βόλου που εκεί στέγασαν τον σύλλογό τους και ήταν η Λέσχη που γίνονταν οι σημαντικές συναντήσεις και εκδηλώσεις την εποχή εκείνη.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους σεισμούς του 1955 το σπουδαίο κτίριο «έχασε» τον τρίτο όροφο που σωριάστηκε σε σωρό ερειπίων μαζί με χιλιάδες άλλα κτίρια του Βόλου.

Το «Αχίλλειον» είναι ένας ναός της Έβδομης Τέχνης από την κατασκευή του.

Δεσπόζει στην κεντρική παραλία του Βόλου από το 1928 όταν και κατασκευάσθηκε, με τη θαυμάσια πρόσοψή του και πρόκειται για τον πιο παλιό κινηματογράφο του Βόλου.

Πρωτοποριακό στοιχείο για εκείνα τα χρόνια ήταν το γεγονός ότι διέθετε ανοιγόμενη οροφή. Το «Αχίλλειον» ήταν δημιουργία του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Χατζηαργύρη και ιδιοκτησία της οικογένειας Σπάη.

Για αρκετά χρόνια την εκμετάλλευση την είχε ο σημαντικός κινηματογραφιστής Κώστας Τζερτζαϊλιδης από την Λάρισα μέχρι που το 1998 το κτίριο αγοράστηκε από τον Δήμο Βόλου.

Το πασίγνωστο «Κτίριο Παπαστράτου» αποτελεί σημείο αναφοράς της παραλίας του Βόλου με τους δύο χαρακτηριστικούς τρούλους στην πρόσοψή του και επρόκειτο για την καπναποθήκη Παπαστράτου που αποτελούνταν από συγκρότημα δύο αποθηκών.

Η ανέγερση της πρώτης αποθήκης (δεν σώζεται σήμερα) το 1926, ξεσήκωσε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη μεταξύ της Λιμενικής Επιτροπής Βόλου και της καπνοβιομηχανίας των αδελφών Παπαστράτου αφού η Λιμενική Επιτροπή ισχυριζόταν ότι ο χώρος της ανήκει καθώς είχε επιχωματωθεί προ εικοσιπενταετίας με δαπάνες του Λιμενικού Ταμείου. Ενδιαφέρον επίσης για τον χώρο είχε εκδηλώσει και ο Δήμος για την ανέγερση εκεί του Δημαρχείου της Πόλης. Η δεύτερη αποθήκη, εκείνη με τους τρούλους που σώζεται σήμερα, προστέθηκε το 1935.

Το 1985 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανακαινίστηκε και στεγάζει τις σχολές των Επιστημών του Ανθρώπου καθώς και τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου αφού ο Βόλος αποτελεί την έδρα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Ο βυζαντινός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου ξεκίνησε να χτίζεται το 1928 και εγκαινιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1934 από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανό.

Ο Άγιος Νικόλαος. Πηγή φωτογραφίας: Οικογένεια Στουρναρα

Πρόκειται για έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού που είχε καεί στις 21 Ιουνίου 1898 αλλά μέσα σε 53 ημέρες κτίστηκε μία μικρή πέτρινη, μικρή και προσωρινή, η οποία λειτουργούσε μέχρι το 1934.

Το μοναδικής τέχνης καμπαναριό του Αγίου Νικολάου σε ρυθμό ροκοκό μπαρόκ, χτίστηκε μεταξύ των ετών 1886 – 1890 από Ιταλούς τεχνίτες με σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο.

Το καμπαναριό, σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου, υπέστη σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές από τους σεισμούς του 1980 και αναστηλώθηκε ως διατηρητέο μνημείο με τα ίδια μάρμαρα το 1999.

Ο αρχιτέκτονας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου επεσήμανε ακόμη ότι «ευτυχώς ό,τι απέμεινε μετά τους σεισμούς καταφέραμε να το διατηρήσουμε. Στον Βόλο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν σπουδαία κτίσματα με υπογραφές κορυφαίων μηχανικών. Το συγκρότημα της άλλοτε καπνοβιομηχανίας “Ματσάγγος”, που σήμερα στεγάζει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βόλου αποτελεί έξοχο δείγμα βιομηχανικού κτιρίου στην καρδιά της πόλης. Το ξενοδοχείο “Domotel Ξενία” με την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.

Το δημαρχείο Βόλου με πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του Δημήτρη Πικιώνη. Η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη που γκρεμίστηκε από τους σεισμούς και αναστηλώθηκε κατά γράμμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ναός της Αγίας Τριάδας με αγιογραφίες του κορυφαίου ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου που καταγόταν από την Ανατολική Ρωμυλία καθώς και δεκάδες άλλα κτίρια αστικής μορφής και ακόμη περισσότερα της βιομηχανικής εποχής».

Όλα τα κτίρια του Βόλου που διασώθηκαν αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και έχουν κριθεί διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΛΛΑΔΑ

Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

Published

on

Από

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους ενότητες. Photo credits: Arzumanidis / pixabay

Την αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του συγκροτήματος των Ανατολικών Θερμών, που εντάσσεται στο μνημειακό σύνολο της δυτικής πόλης των Δελφών, έχει συμπεριλάβει το υπουργείο Πολιτισμού στον συνολικό σχεδιασμό του για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι μελέτες – αρχιτεκτονική, στατική, συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων και προσβασιμότητας – που εκπονήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, έτυχαν της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το λουτρικό συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα διακοσμημένο. Όλες οι αίθουσές του είχαν ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά μοτίβα και πιθανότατα μαρμάρινες επενδύσεις. Εξωτερικά των θερμών γινόταν η καύση της βιομάζας για τη θέρμανση των αιθουσών.

Όπως πληροφορεί η ανακοίνωση του Υπουργείου, μέσω συστήματος αγωγών και τοξωτών ανοιγμάτων διοχετευόταν θερμός αέρας στα υπόκαυστα κάτω από τα δάπεδα, αλλά και σε κατακόρυφους αγωγούς απαγωγής των αερίων στους τοίχους.

Από τον κρύο χώρο του λουτρού οι χρήστες εξέρχονταν πάλι στον κεντρικό χώρο του αποδυτηρίου, ολοκληρώνοντας έτσι το τελετουργικό του λουτρού. Η υδροδότηση του συγκροτήματος γίνονταν από μεγάλη δεξαμενή που κτίστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της Στοάς του Αττάλου.Στο μνημείο βρέθηκαν ενδιαφέροντα λειτουργικά στοιχεία που σχετίζονται με την ύδρευση, απορροή, θέρμανση, απαγωγή του καπνού και θερμομόνωση των θερμών χώρων.

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους ενότητες με υψομετρική διαφορά. Αναπτύσσεται σε περιοχή με έντονη κατωφέρεια.

Τα δύο τμήματα λειτουργούσαν ανεξάρτητα με διαφορετικές εισόδους. Κατά τη μεσαιωνική εποχή, επί του μνημείου θεμελιώθηκαν κτίσματα του οικισμού «Καστρί», ο οποίος μεταφέρθηκε το 1892 δυτικά του αρχαιολογικού χώρου, στον σύγχρονο οικισμό των Δελφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τα 16 πιο “χαλαρωτικά” νησιά της Ελλάδας

Published

on

Από

Photo credits: aled7 / pixabay

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη μαγευτικά σημεία για γαλήνιες στιγμές και πεζοπορίες. Από τα υπνωτικά Κυκλαδίτικα πετράδια μέχρι τα απάτητα μέρη του Ιονίου το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο στα 16 προτεινόμενα Ελληνικά νησιά που προσφέρουν εμπειρίες χωρίς κοσμοσυρροή». 

Τα παραπάνω αναφέρουν οι Βρετανικοί Times σχετικά με το καθιερωμένο κατάλογο με μη συμβατικούς Ελληνικούς προορισμούς που ανακοινώνουν κάθε χρόνο. 

Την κορυφαία τριάδα της λίστας συνθέτουν η πανέμορφη Αίγινα, η Αστυπάλαια για απρόσμενες ανακαλύψεις και οι Λειψοί των μύθων και των θρύλων.Ακολουθούν η Άνδρος που ξεχωρίζει στην Ελλάδα για την αυθεντικότητα της, τα ηλιοβασιλέματα στην Φολέγανδρο, η ηφαιστειακή Νίσυρος, η Σύρος του πολιτισμού και το Μεγανήσι για ήρεμες αποδράσεις.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Αλόννησος με το υπέροχο φυσικό θαλάσσιο πάρκο, το Αγκίστρι που συνδυάζει πόλη και θάλασσα, η Μήλος με τα απόκοσμα τοπία, η Πάτμος με τις εντυπωσιακές παραλίες, τα Κύθηρα με την άγρια φυσική ομορφιά, το Καστελόριζο για εξερευνήσεις στην άκρη της Ελλάδας, η Σέριφος των ζευγαριών και η «πεντανόστιμη» Σίφνος με το φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη, Νάξος και Ίος στους προορισμούς με τις καλύτερες παραλίες για τους Ελβετούς

Published

on

Από

Η Κρήτη με το Ελαφονήσι και η Νάξος με την Πλάκα είναι τα Ελληνικά νησιά που εντυπωσιάζουν περισσότερο τους Ελβετούς. Photo credits: jarekgrafik / pixabay

Κατάλογο με τα Ελληνικά νησιά που διαθέτουν τις καλύτερες παραλίες, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των Ελβετών ταξιδιωτών, ανακοίνωσε η Ελβετική Blick.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελβετίας, η Κρήτη με το Ελαφονήσι και η Νάξος με την Πλάκα είναι τα Ελληνικά νησιά που εντυπωσιάζουν περισσότερο με τις ονειρικές παραλίες, τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τα γραφικά χωριά που «αγκαλιάζουν» τις αμμώδεις ακτές.

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελβετών φίλων της χαλάρωσης και της ηλιοθεραπείας βρίσκεται και η Ίος με την παραλία του Μυλοπότα να «υπόσχεται» αξέχαστες στιγμές.Η λίστα της Blick περιλαμβάνει επίσης την Πάρο, τη Μήλο, τη Μύκονο και την Κέρκυρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ελβετών ειδικά το καλοκαίρι που έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν έναν από τους αναρίθμητους επίγειους νησιωτικούς παραδείσους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η βρετανική Express ξεχωρίζει τη Σίφνο για το 2024

Published

on

Από

Η Σίφνος έχει τις περισσότερες εκκλησίες στο Αιγαίο και είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν σε γραφικά χωριά. Photo credits: DemieHadji / pixabay

Ως το πανέμορφο ελληνικό νησί που είναι τόσο όμορφο όσο η Ρόδος και η Κρήτη αλλά χωρίς τα μαζικά πλήθη τουριστών, προβάλλεται η Σίφνος στο πρόσφατο εκτενές αφιέρωμα της Express.

Η δημοφιλής βρετανική εφημερίδα παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες της να επισκεφτούν φέτος το πιο «νόστιμο ελληνικό νησί» που διαθέτει πλούσια γαστρονομική παράδοση, ταυτίζεται με το «slow food» στην Ελλάδα και δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά του.Σύμφωνα με την Express, η Σίφνος έχει τις περισσότερες εκκλησίες στο Αιγαίο και είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν σε γραφικά χωριά, να θαυμάσουν σαγηνευτικά φυσικά τοπία και να περπατήσουν σε οργανωμένα μονοπάτια.

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιδόσεις ρεκόρ για το περσινό καλοκαίρι και τις διακρίσεις σε λίστες διεθνών ΜΜΕ και αποκαλεί τη Σίφνο πολύτιμο πετράδι, «gem», όπως είναι και το σύνθημα του προορισμού στο πλαίσιο ενεργειών του Δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Λειψοί στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για τους Ιταλούς

Published

on

Από

Photo credits: GiuseppeDio / pixabay

Στην πρώτη θέση κατέταξε τους Λειψούς η εξειδικευμένη Ιταλική ιστοσελίδα Greenme.it στον κατάλογο που δημοσίευσε με τους 12 καταλληλότερους Ελληνικούς προορισμούς για βιώσιμες διακοπές χωρίς τυποποίηση.

Ο ιστότοπος που διαβάζεται από εκατομμύρια Ιταλούς οι οποίοι επιλέγουν την αειφορία ως τρόπο ζωής, αναφέρει για το νησί της Καλυψούς πως «μέσα από δραστικές πρωτοβουλίες, η τοπική κοινωνία έχει επιλέξει να καταστήσει τους Λειψούς έναν βιώσιμο τουριστικό προορισμό απαλλαγμένο από τις παγίδες του μαζικού τουρισμού.

Με διάχυτη ρομαντική ατμόσφαιρα, οι Λειψοί προσφέρονται για όσους προτιμούν μέρη χωρίς κοσμοσυρροή και με εύρος επιλογών για χαλάρωση, τοπική κουζίνα και εκδρομές».Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας βρίσκονται νησιά από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια περίοδο, την έκτη θέση καταλαμβάνουν οι Λειψοί στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς που είναι τάση εφέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Airbnb.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκαφές στη Μυτιλήνη για να αναδειχθεί η αρχαία Αρίσβη

Published

on

Από

Photo credits: Ranya / pixabay

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης διαδικασίας, παραχωρείται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, δημοτική έκταση 252 στρεμμάτων προκειμένου να ανασκαφεί και αναδειχθεί η αρχαία Αρίσβη.

Η αρχαία Αρίσβη, μια από τις έξι αρχαίες αιολικές πόλεις – κράτη της Λέσβου, ήταν χτισμένη κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό, στο λόφο «Παλαιόκαστρο», κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που είναι ορατό από το δρόμο, στο πλάι του γεφυριού πριν τη σύγχρονη Αρίσβη.

Πήρε το όνομά της από την θυγατέρα του Μάκαρος, αδελφή της Μυτιλάνας.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Μηθυμναίοι κατέλαβαν και κατέστρεψαν την αρχαία πόλη, ενώ ακολούθησε και καταστροφικός σεισμός που ολοκλήρωσε το έργο των ανθρώπων. Ερείπια της αρχαίας πόλης είναι ορατά και επιφανειακά.Το χωριό που γνωρίζουμε σήμερα ως Αρίσβη (έχει ενωθεί πλέον με την Καλλονή) λεγόταν παλαιότερα ‘Αγιος Κοσμάς ή Αγκοσμάς, επειδή εκεί βρισκόταν η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Οι Τούρκοι την ονόμασαν Τζουμαϊλή, επειδή λέγεται ότι ήταν ημέρα Παρασκευή (Τζουμαά στα τουρκικά) όταν την κυρίευσαν. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες που την κατοίκησαν μαζί με ντόπιους που κατοικούσαν εκεί από τα πριν, μετονόμασαν το χωριό σε Αρίσβη, σε ανάμνηση της παλιάς της ιστορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ48 λεπτά ago

Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων δασικών πυρκαγιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ώρες ago

Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος Πάρκινσον για άτομα με άγχος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Η ΕΕ ξεκινά πρόσθετη έρευνα μη συμμόρφωσης κατά της Apple βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Έκθεση ΔΝΤ: Πώς φορολογείται η τεχνητή νοημοσύνη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Βρετανία: Επαναπραγρομματίζονται ακυρωμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Προς τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ οδεύει η Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις ελεύσεις τουριστών από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Σε αποστολή με στόχο την καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος ο δορυφόρος Svom

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού ζητά η αριστερή πτέρυγα του SPD

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Τέλος σε Αirbnb και ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες βάζει η Βαρκελώνη

BUSINESS-Kleinanzeigen4 εβδομάδες ago

Griechisches Restaurant zu vermieten

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο συνθέτης Μάνος Τσαγκάρης εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη ΕΕ – Κίνας εν όψει της απόφασης για επιβολή δασμών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Τί έκανε μέχρι σήμερα το KOUZINA 2024 στην Ανατολική Χαλκιδική

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη νότια Γερμανία

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Φραγμό στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων με νομοσχέδιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Βιβλίο επεστράφη σε δανειστική βιβλιοθήκη με καθυστέρηση… 84 ετών!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σούλι, το φρούριο της Λευτεριάς: Εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Νυρεμβέργης και περιχώρων

Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis