Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΚΚΕ: Ανταπόκριση από την τριήμερη περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη στη Γερμανία

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης - ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Με τη μαζική συμμετοχή μεταναστών και μεταναστριών, παλιότερων αλλά και νεότερων στην προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το απόγευμα η τριήμερη περιοδεία, 5-7 Μάη, του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, σε πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Βαυαρίας στη Γερμανία.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Άννα Γρηγοριάδου, υποψήφια βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, μετανάστρια στο Βερολίνο. 

Είχαν προηγηθεί η συγκέντρωση στη Νυρεμβέργη, όπου χαιρέτισε ο Παναγιώτης Αλωπούδης, επίσης υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ, μετανάστης στη Στουτγάρδη, η σύσκεψη στο Μόναχο, όπου χαιρέτισε ο Γιάννης Κόρδας, συμπορευόμενος με το ΚΚΕ, μετανάστης στην πόλη, υποψήφιος σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επίσης στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Κ. Παπαδάκης είχε συναντήσεις με φορείς εκπαιδευτικών και γονιών σε Ντίσελντορφ και Μόναχο καθώς και με τα ΔΣ των Ελληνικών Κοινοτήτων σε Νυρεμβέργη και Ντίσελντορφ.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ θα κατατεθεί στην οργάνωση της πάλης»

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κοινό έδαφος των άλλων κομμάτων είναι η στρατηγική της κερδοφορίας των ομίλων, αυτή της απελευθέρωσης των αγορών, της απελευθέρωσης της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, του νερού, των πάντων, για να κερδίζουν οι επιχειρήσεις και να πληρώνει ο λαός. Αυτός ο δρόμος είναι που χαράχτηκε και με το αίμα 57 νεκρών στα Τέμπη σε ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα όπου το δίλημμα για τον λαό δεν μπορεί να είναι άλλο: “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Ανάλογο νέο σιδηροδρομικό έγκλημα έγινε και προχτές εδώ στη Γερμανία, κοντά στην Κολωνία, όπου εργάτες που εκτελούσαν εργασίες ήταν αόρατοι για τα συστήματα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν πότε, με το τρένο να πέφτει πάνω τους σκοτώνοντας 2 και τραυματίζοντας αρκετούς. (…)

Ειδικά για τους Έλληνες μετανάστες σταθερότητα σημαίνει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προστασία από την εργοδοτική τρομοκρατία που αξιοποιεί το καθεστώς του μετανάστη για άγρια εκμετάλλευση.

Σταθερότητα σημαίνει πλήρη λειτουργία των φορέων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναβάθμιση των όρων δουλειάς και των μισθών του.

Το ΚΚΕ σταθερά και με συνέπεια, με πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με τη δράση των δυνάμεών του στο εξωτερικό, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης όλων των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Για να μη χρειάζεται να βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να μετατραπούν σε οργανωμένο μαχητικό λαϊκό αγώνα η οργή και η αγανάκτηση που ξεχειλίζουν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες. Μόνο το ΚΚΕ διαθέτει ζωντανές δυνάμεις και συνδικαλιστές μέσα στα συνδικάτα και εδώ στη Γερμανία για να δυναμώσει η πάλη μέσα από τα συνδικάτα. Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος, οι μεγάλες απεργίες, μεγαλύτερες ιδιαίτερα στις μεταφορές, τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να έχει προοπτική για τον λαό. Οι όποιες συλλογικές συμβάσεις υπογράφηκαν ήταν καρπός αυτών των αγώνων και μόνο η συνέχιση και η ενίσχυσή τους μπορεί να διασφαλίσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να φτουράνε στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη μείωση της αγοραστικής ικανότητας και την άγρια φορολογία.

Οι Έλληνες μετανάστες δεν πρέπει να ξεχάσουν ότι τη μέρα μιας τέτοιας μεγάλης απεργίας ο Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γερμανία όχι για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Γερμανούς εργάτες όπως π.χ. έκανε το ΚΚΕ με τους Γάλλους εργάτες, αλλά για να ξεπλύνει την δήθεν “προοδευτική κυβέρνηση” Σολτς ενάντια στους απεργούς και τους αγώνες τους, για να παίξει ρόλο μεσολαβητή για νέους εξοπλισμούς της Ελλάδας προς την Ουκρανία σε σύμπραξη με τη Γερμανία. Είναι λοιπόν κι αυτά για τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία πολύ σοβαρά κριτήρια ψήφου.

Επίσης, το ΚΚΕ μαχητικά δρα με τα μέλη και τους φίλους του και στην Ελληνική Κοινότητα για δουλειά με δικαιώματα, για τα σχολεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, για να υπάρχουν γρήγορες, πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες όλων των απαραίτητων εγγράφων, πιστοποιητικών που έχουν ανάγκη οι Έλληνες μετανάστες από τις προξενικές αρχές. Όμως για να τα κερδίσει αυτά ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και μόνο με αγώνες και ισχυρό ΚΚΕ μπορεί ο λαός να αναμετρηθεί μαζί του και να αποσπάσει κατακτήσεις, κερδίζοντας χρόνο και δυνάμεις για την οριστική ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Να πώς και γιατί μόνο το ΚΚΕ είναι η μόνη και πραγματική αντισυστημική δύναμη.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Να γιατί χρειαζόμαστε όλοι να είναι πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ κι εδώ στη Γερμανία! Το μόνο κόμμα που έχει υποψήφιο μετανάστη από τη Γερμανία στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του και μάλιστα όχι έναν αλλά 2!

Ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, γιατί το ΚΚΕ καταθέτει στον λαό τις θέσεις και το πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησής του με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που φωτίζει ότι υπάρχει διέξοδος για τον λαό σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου. Μόνο την ψήφο σου στο ΚΚΕ ξέρεις ότι θα τη βρεις και την επόμενη μέρα κατατεθειμένη στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα που του ετοιμάζουν».

Στο επίκεντρο τα τεράστια προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Με εκπροσώπους του ΣΕΠΕ και της ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων του κρατιδίου, τους Συλλόγους Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου – Λυκείου Ντίσελντορφ έγινε συνάντηση την Κυριακή το πρωί.

Εκεί αναδείχθηκαν από την πλευρά των γονέων τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, τα κενά στο διδακτικό προσωπικό καθώς και το κτιριακό ζήτημα που αντιμετωπίζουν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Ντίσελντορφ, με το αβέβαιο καθεστώς στέγασης του σχολείου.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, αφού η ακρίβεια μεταξύ άλλων σε τρόφιμα, Ενέργεια και στέγαση κατατρώει το εισόδημά τους.

Επίσης, κατήγγειλαν το καθεστώς ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς, καθώς δεν γνωρίζουν αν, πότε και πού θα ξαναδιοριστούν, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν πάγιες ανάγκες σχολείων ακόμη και σε άλλα κρατίδια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ελληνικά σχολεία στους μαθητές και τις μαθήτριές τους, από τη στιγμή που το απολυτήριό τους δεν αναγνωρίζεται από το γερμανικό κράτος ως ισάξιο με αυτό του γερμανικού Gymnasium που δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε πανεπιστημιακές σχολές.

Ακόμη απασχόλησε το κατά πόσο στηρίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, να εντάσσονται ομαλά στη γερμανική κοινωνία χωρίς τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους.

Η Α. Γρηγοριάδου, που συμμετείχε στην συνάντηση, τόνισε στην παρέμβασή της ότι «οι ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς, οι χαμηλοί μισθοί τους και τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, με το οικονομικό βάρος να πέφτει συχνά στους ίδιους τους γονείς, έχουν ως κοινή ρίζα την πολιτική που υποχρηματοδοτεί την Εκπαίδευση, υποτάσσοντάς την στο κριτήριο του κόστους – οφέλους».

«Οι μετανάστες στη Γερμανία μπορούν να τσεκάρουν διπλά αυτά που λέει το ΚΚΕ για τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις»

Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη, ο Κ. Παπαδάκης εξήγησε, με βάση την πείρα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία, τον λόγο που το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με βεβαιότητα πως και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι οπωσδήποτε αντιλαϊκή, οποιαδήποτε κι αν είναι η σύνθεση ή η «απόχρωσή» της.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Όπως τόνισε, «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στην ξενιτιά έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να τσεκάρουν διπλά αν αυτά που λέει το ΚΚΕ και κάθε κόμμα ισχύουν ή όχι».

«Οι μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία μπορούν οι ίδιοι να δουν την τάση επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και στη Γερμανία, την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία στην Ευρώπη, με τους διαχρονικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις κυβερνήσεις συνεργασίας», συνέχισε, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται με συλλογική σύμβαση έπεσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά κάτω από το μισό και συγκεκριμένα έφτασε στο 43%, οι συλλογικές συμβάσεις από τις 113 το 2000 έφτασαν τις 26 το 2021, ενώ το 2022, επίσης για πρώτη φορά, πάνω από 10% των εργαζομένων, δηλαδή περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι, αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές».

Εξήγησε πως «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις, θα πρέπει να φτάσουν στο ναδίρ οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα». Εξάλλου, «ο λαός βλέπει τις τιμές να εκτινάσσονται, την ίδια στιγμή που όλες οι εκάστοτε ελληνικές και γερμανικές κυβερνήσεις έχουν πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους τους, ενώ ο μέσος μισθός έχει πέσει στην Ελλάδα κατά 25% τα τελευταία 10 χρόνια και μάλιστα μόνο το 2022 έπεσε τσεκούρι 7,5% στην Ελλάδα και 4% στη Γερμανία. Και μη βιαστείτε να πείτε εδώ άρα είναι συγκριτικά λίγο καλύτερα γιατί ό,τι διαφορά υπάρχει καλύπτεται από την παραπάνω άμεση φορολογία που επιβαρύνει παραπάνω εδώ στη Γερμανία τα  λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι  έμμεσοι φόροι είναι στα ύψη με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν ψηφίσει από κοινού τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ως ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (…)

Αν λοιπόν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ήρθαν και πέρασαν οι μέρες της αυξημένης ανάπτυξης και όχι μόνο δεν ακούμπησαν τον λαό με αυξήσεις ή δικαιώματα, αλλά αντίθετα σηματοδότησαν μεγάλες βαριές απώλειες, τότε δεν χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία για το τι επιφυλάσσουν  στον λαό η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα όπως και αυτή της τάχα προόδου στη Γερμανία σε συνθήκες επιβράδυνσης που ζούμε αυτές τις μέρες και πορείας προς νέα καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών(…)».

Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νυρεμβέργη, ο Κ. Παπαδάκης εξήγησε, με βάση την πείρα τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γερμανία, τον λόγο που το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει με βεβαιότητα πως και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι οπωσδήποτε αντιλαϊκή, οποιαδήποτε κι αν είναι η σύνθεση ή η «απόχρωσή» της.

Όπως τόνισε, «οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές στην ξενιτιά έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να τσεκάρουν διπλά αν αυτά που λέει το ΚΚΕ και κάθε κόμμα ισχύουν ή όχι».

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

«Οι μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία μπορούν οι ίδιοι να δουν την τάση επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου και στη Γερμανία, την ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία στην Ευρώπη, με τους διαχρονικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις κυβερνήσεις συνεργασίας», συνέχισε, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται με συλλογική σύμβαση έπεσε για πρώτη φορά μεταπολεμικά κάτω από το μισό και συγκεκριμένα έφτασε στο 43%, οι συλλογικές συμβάσεις από τις 113 το 2000 έφτασαν τις 26 το 2021, ενώ το 2022, επίσης για πρώτη φορά, πάνω από 10% των εργαζομένων, δηλαδή περισσότεροι από 4 εκατ. άνθρωποι, αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές».

Εξήγησε πως «η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις, θα πρέπει να φτάσουν στο ναδίρ οι μισθοί και τα εργατικά δικαιώματα». Εξάλλου, «ο λαός βλέπει τις τιμές να εκτινάσσονται, την ίδια στιγμή που όλες οι εκάστοτε ελληνικές και γερμανικές κυβερνήσεις έχουν πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους τους, ενώ ο μέσος μισθός έχει πέσει στην Ελλάδα κατά 25% τα τελευταία 10 χρόνια και μάλιστα μόνο το 2022 έπεσε τσεκούρι 7,5% στην Ελλάδα και 4% στη Γερμανία. Και μη βιαστείτε να πείτε εδώ άρα είναι συγκριτικά λίγο καλύτερα γιατί ό,τι διαφορά υπάρχει καλύπτεται από την παραπάνω άμεση φορολογία που επιβαρύνει παραπάνω εδώ στη Γερμανία τα  λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι  έμμεσοι φόροι είναι στα ύψη με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν ψηφίσει από κοινού τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ως ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας (…)

Αν λοιπόν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ήρθαν και πέρασαν οι μέρες της αυξημένης ανάπτυξης και όχι μόνο δεν ακούμπησαν τον λαό με αυξήσεις ή δικαιώματα, αλλά αντίθετα σηματοδότησαν μεγάλες βαριές απώλειες, τότε δεν χρειάζεται δα και μεγάλη φαντασία για το τι επιφυλάσσουν  στον λαό η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση στην Ελλάδα όπως και αυτή της τάχα προόδου στη Γερμανία σε συνθήκες επιβράδυνσης που ζούμε αυτές τις μέρες και πορείας προς νέα καπιταλιστική κρίση που είναι προ των πυλών(…)».

Κοινός αγώνας για την τραγική κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

Κατά την παραμονή του στο Μόναχο, ο Κ. Παπαδάκης είχε διαδοχικές συναντήσεις, όπου καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές παρέθεσαν τα προβλήματά τους και ακολούθησε πλούσια συζήτηση σχετικά με τις αιτίες και τις προοπτικές επίλυσής τους.

Ιδιαίτερα επιτακτικά τίθεται το ζήτημα της στέγασης του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Πυθαγόρας», με τους δασκάλους, γονείς και μαθητές να είναι για δεύτερη χρονιά στην αβεβαιότητα για το αν και του χρόνου θα έχουν κτήριο για το σχολείο τους.

Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές των ελληνικών σχολείων του Μονάχου αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα με τις παλινωδίες του ελληνικού υπουργείου Παιδείας σχετικά με την καταβολή των επιμισθίων και των επιδομάτων που δικαιούνται, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τα υψηλά νοίκια, αλλά και την αντιμετώπισή τους ως εργαζόμενοι «δεύτερης κατηγορίας».

Τονίστηκε από τη μεριά των εκπαιδευτικών πως οι πολιτικές αυτές απαξιώνουν σταδιακά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με προφανή στόχο το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων.

Πηγή φωτογραφίας: Κυριάκος Α.Δ. Κύρκης – ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ

Ο Κ. Παπαδάκης, αφού τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένης δράσης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

Μετέφερε την εμπειρία από τη δράση του Κόμματος σε εργασιακούς χώρους και χώρους εκπαίδευσης στην Ελλάδα για ανάλογα ζητήματα και τον καταλυτικό ρόλο της συντονισμένης δράσης και της συνάντησης με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ο αγώνας για επίλυση των προβλημάτων στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση να περάσουν μέσα και από την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινότητας των μεταναστών και μεταναστριών από την Ελλάδα στο Μόναχο, στη βάση της ουσιαστικής στήριξης στον αγώνα των φορέων ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης πρώτα και κύρια από το ίδιο το ελληνικό κράτος.

Τέλος, δεσμεύτηκε στην περαιτέρω ανάδειξη των αιτημάτων των φορέων τόσο στη Βουλή όσο και με κάθε τρόπο, τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό στο Μόναχο.

Τιμή στα θύματα του ναζισμού και στον Ν. Ζαχαριάδη

Η επίσκεψη του Κ. Παπαδάκη στη Βαυαρία έκλεισε με την επίσκεψή του  στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου κατέθεσε λουλούδια στην αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί έκανε δήλωση για την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το μνημείο του σκοπευτηρίου των SS του Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν τουλάχιστον 2.000 Σοβιετικοί στρατιώτες.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Published

on

Από

Φωτο: Οι μαθητές της έκτης τάξης από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας παρουσιάζουν την εργασία τους Πηγή: Δ.Σ Σητείας

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή πολυάριθμων ελληνικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης 2119 μαθητές/τριες από 117 σχολικές μονάδες της χώρας (27 Πρωτοβάθμιας και 90 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Του Γιώργου Μπαμπασίδη εκπαιδευτικού

Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ.Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.



Ως στόχος του συνεδρίου τέθηκε η ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, τόσο με την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με την ευρύτερη έννοια αυτού, όπως προσδιορίζεται από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επίσης, να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες ελληνικών και ομογενειακών σχολείων να «συναντηθούν», να εκφραστούν δημιουργικά και να επικοινωνήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού γραμματισμού, εκπαίδευσης, τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στη διάχυση του έργου που παράγεται στα σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν τέσσερις (4): περιβαλλοντικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.



Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν επίσης σειρά παράπλευρων εκπαιδευτικών δράσεων – επισκέψεων σε χώρους περιβαλλοντικού, θρησκευτικού (όπως Αγιά Σοφιά, Παναγία Βλαχερνών κ.α.), ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. Τα Τείχη της Πόλης), γραμμάτων (Θεολογική Σχολή Χάλκης) και πολιτισμικής αναφοράς (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βυζαντινής Ιστορίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Φανάρι), Εκπαιδευτήρια της Πόλης κ.ά.).

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το δικό μας σχολείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με έξι (6) μαθητές της έκτης (Στ΄) τάξης παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας με θέμα «Ο σχολικός μας κήπος».

Να αναφέρουμε όμως εδώ ιδιαίτερα και το γεγονός ότι την Παρασκευή 5 Απριλίου οι μαθητές μας – όπως και όλοι σχεδόν οι μαθητές του συνεδρίου (περίπου 2000 άτομα!) – με τη συνοδεία των υπεύθυνων δασκάλων και των γονέων τους (για μαθητές Δημοτικού) παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι λαμβάνοντας στο τέλος και την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” από το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Ημερίδα με θέμα: “Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” διοργανώνει το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 17.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού ” Χρήστος Τσακίρης” Λαγκαδά 221 ΤΚ 56430, στον 3ο όροφο.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι:

Nevzat Onaran : “Η δεύτερη φάση της εκκαθάρισης των Χριστιανών από την Ανατολία 1919-1922”.

Tufan Sisli⁩ : “Το γενεαλογικό δέντρο του Τοπάλ Οσμάν”.

Tamer Ciligir⁩ : “Η Αναγέννηση του Πόντου”.

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Οι ομιλίες θα αφορούν: Πρόσωπα, παράγοντες, ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το τοπίο στην Μικρά Ασία και Πόντο πριν την Συνθήκη Ανταλλαγής. Ο ρόλος των Τοπάλ Οσμάν και Μουσταφά Κεμάλ. Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία. Αίτια, πλαίσιο, πηγές. Μετάφραση: Lale Alatli.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει απευθείας μετάδοση της ημερίδας στο Διαδίκτυο.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη προβολή της Ελαφονήσου στην Ελβετία

Published

on

Από

Photo credits: jarekgrafik / pixabay

Ειδική εκδήλωση, που στο επίκεντρό της είχε την Ελαφόνησο, πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Κύκλος των Φίλων της Ελλάδας στην Βασιλεία της Ελβετίας, με αφορμή την βράβευση απερχόμενου μέλους του.

Σε έναν μουσειακό χώρο στη Βασιλεία, αναδείχθηκε η μοναδικότητα του αρχαιολογικού θησαυρού του “Παυλοπετρίου της Ελαφονήσου”.

Η αποδοχή και το ενδιαφέρον ήταν έντονα διάχυτα στο χώρο μετά την κεντρική ομιλία από την Αντιδήμαρχο Ελαφονήσου Αρώνη Μαρία, για το αρχαιολογικό «θαύμα» της προϊστορικής εποχής.



Από την πρώην Πρόεδρο και ιδρύτρια του Συλλόγου Κατερίνα Βάλλη – Σαββίδη (βραβευμένη με το Παράσημο του Τάγματος της Ευποιίας) καθώς και από την νυν Πρόεδρο Δρ. Μπούτσικα Κωνσταντίνα (βιολόγο-ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας) δόθηκε η υπόσχεση για συνεργασία στην προβολή, ανάδειξη και προστασία του Παυλοπετρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ημερίδα: “Βία κατά των Γυναικών. Η κρίση της εποχής μας” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Photo credits: Pexels / pixabay

Ψυχο-εκπαιδευτική ημερίδα με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών, διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου.

Στην ημερίδα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τον ορισμό της βίας, όπου θα παρουσιαστούν οι μορφές και οι συνέπειες της κακοποίησης, καθώς και για τον κύκλο της βίας και την ενοχοποίηση του θύματος (victim- blaming).

Σημαντικό μέρος της ημερίδας θα αποτελέσει η ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης και τους φορείς παροχής βοήθειας σε φαινόμενα κακοποίησης.



Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, Mittelstr. 33, 12167, την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 18:00.

Συντονίστριες της ημερίδας θα είναι η Μαρία Ματσαρόκου, ψυχολόγος, τελειόφοιτη Μεταπτυχιακού «Συμβουλευτικής Ψυχολογίας» και η Άννα Κουρούκουνη, ψυχολόγος τελειόφοιτη Προπτυχιακού.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ξεπέρασαν τους 30.000 οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για την επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Οι δύο υπουργοί ευχαρίστησαν τους πρέσβεις και τους πρόξενους για την συμβολή τους στη νέα αυτή εκλογική διαδικασία μέσω της ενημέρωσης και της υποστήριξης των απόδημων Ελλήνων για την εγγραφή τους στην πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr. Παράλληλα, πρότειναν τρόπους προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η συνδρομή των διπλωματικών και προξενικών αρχών προς τους Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού.



Επιπλέον, επισημάνθηκε η δυναμική των εγγραφών στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, στην οποία, σε δύο μόλις μήνες λειτουργίας, έχουν καταχωρηθεί περισσότεροι από 100.000 εκλογείς από 115 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν ξεπεράσει τους 30.000, αριθμός που ξεπερνάει σημαντικά εκείνο των απόδημων Ελλήνων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές του 2023.



Υπογραμμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι εγγραφές συνεχίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr έως τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και σύντομη. Εναλλακτικά, οι εκλογείς του εξωτερικού μπορούν να εγγραφούν για την επιστολική ψήφο με φυσική παρουσία στις Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών) της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο προεδρικό μέγαρο Schloss Bellevue ο Γραμματέας της ΟΕΚ Γερμανίας Νικόλαος Αθανασιάδης

Published

on

Από

Photo credits: Nikolaos Athanassiadis

Ο Πρόεδρος της BAGIV και Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) κ. Νικόλαος Αθανασιάδης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, κ. Frank-Walter Steinmeier, βρέθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στο Schloss Bellevue, στο Βερολίνο.

Εκεί, ο κ. Αθανασιάδης συμμετείχε στην εκδήλωση: „Die Möglichkeit, Wir zu sagen – Vom Zusammenhalt und vom Mut zu handeln“, “Η ευκαιρία να πούμε “εμείς” – για τη συνοχή και το θάρρος να δράσουμε”.

Photo credits: Nikolaos Athanassiadis

Στην ίδια εκδήλωση, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier παρουσίασε επίσης το νέο του βιβλίο „Wir“ – “Εμείς”.

Photo credits: Nikolaos Athanassiadis

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 λεπτά ago

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Πειραιά στην Μασσαλία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

ΠΟΥ Ευρώπης: “Ανησυχητικά” ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ηλικίες 11-15 ετών

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ17 ώρες ago

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Εγκρίθηκε η νομοθεσία για βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Επεμβάσεις στερέωσης στο «Μικρό Ανάκτορο» της Κνωσού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή για δεύτερη φορά στην ιστορία

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

“Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” από το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

34 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Αυξάνεται η μέση ηλικία των οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΒΙΝΤΕΟ4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Νεκροί και τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο κοντά στη Λειψία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αναθεωρείται πτωτικά η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές τεχνουργημάτων

auf Deutsch4 εβδομάδες ago

Warum sollten Sie den Strom- oder Gasanbieter wechseln?

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης, περιορισμένη και σε στάδια

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 εβδομάδα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis