Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το σπίτι στην Ανατολή Ιωαννίνων που «διηγείται» το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα μικρό σπίτι με κήπο, «γεμάτο με τις αναμνήσεις της προσφυγιάς», κλείνει τα 100 του χρόνια. Βρίσκεται σε μια «νέα πατρίδα Ποντίων», στην Ανατολή Ιωαννίνων και ζει εκεί η 82χρονη Μάρω Εμμανουηλίδη-Καλυζώη, η οποία δεν θέλησε ποτέ να το αποχωριστεί, ούτε να το αλλάξει ή να το εκσυγχρονίσει.

«Εδώ, είναι όλη η ζωή μου, οι δικοί μου άνθρωποι, τα χρόνια της προσφυγιάς που βιώσαμε, οι λύπες μας, οι χαρές μας, η προσδοκία της επιστροφής που έσβησε», είναι τα λόγια που λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δακρύζει, όταν την συναντήσαμε στην αυλή του σπιτιού της.

Το έκτισε ο παππούς της, ο ήρωας ιερέας παπα-Γιώργης, ο οποίος κατάφερε μετά από δύο και πλέον χρόνια οδυνηρής, μαρτυρικής διαδρομής, να φτάσει στην Ελλάδα μαζί με 150 ψυχές.

Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου ξεκίνησε πριν από το 1920 ψελλίζει δακρύζοντας η κ. Μάρω.

Η οικογένεια του πατέρας της, ο πάππους της, όπως διηγείται, γεννήθηκε στο χωριό του Πόντου Κιζίλοτ, στην Περιφέρεια Κοτυώρων, Ορδού στα τουρκικά. Στην Ποντοηράκλεια, φοίτησε στο γυμνάσιο και εργάστηκε ως δάσκαλος, όμως οι διωγμοί δεν τον κράτησαν εκεί.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις του ο παπα-Γιώργης ξετυλίγει το νήμα του ξεριζωμού:

«…Το 1919 ήλθα εις Χαλκηδόνα εις Κωνσταντινούπολιν, δια να φύγω εις Ελλάδαν, αλλά ο τότε Δεσπότης της επαρχίας Χαλκηδόνας, με έπεισε λέγων “και εδώ πλέον Ελλάς είνε”. Που θα πας παιδί μου, να σε κάνω παππά και να επιστρέψεις στο χωριό σου. Επείσθην, με εχειροτόνησε και επέστρεψα στην πατρίδα μου. Δυστυχώς όμως, τα βάσανα μου δεν ετελείωσαν. Ένα έτος αργότερα, μας εξόρισαν οικογενειακώς. Μαζί με άλλα 1.200 άτομα, γυναίκες μωρά, άνδρες.. Μετά από 20 μέρες ποδαρόδρομο εφθάσαμεν σε μια πόλη, λεγομένη Τζάγγιρι, Γάγγραινα. Μας έβαλαν σε ένα βρώμικο ανοικτό μέρος…. Ζούσαμε με τον φόβο από τους τσέτες. “Θα σφάξουμε τα παιδιά σας, θα κάψουμε τα 44 χωριά σας” …απειλές συνεχώς. Ένα πρωί μας έβγαλαν στο δρόμο μαζί με 10 χωροφύλακες. Μας πήγαν στο Κιρσεχίρ ….εκεί μείναμε 7 μήνες. Οι Τούρκοι με συνέλαβαν ως κατάσκοπο της Ελλάδας.

Με βάλανε φυλακή και με κτυπήσανε 200 ραβδιές, για να αποσπάσουν από το στόμα μου ψευδή κατάθεσιν. Αλλά εγώ, παρότι εδάρθηκα φοβερά και ελιποθύμησα 3 φορές, δεν είπα τίποτε… τα μεσάνυχτα με περιέφεραν εις τους δρόμους και εγώ και εγώ νόμιζα, πως θα με πάνε για κρέμασμα… Επί δύο μήνες κατουρούσα αίμα από το πολύ ξύλο… Ένας καλόκαρδος Νομάρχης, παρενέβη και με άφησαν ελεύθερο… Λίγες μέρες αργότερα κατεβαίνουν τσέτες από την Σεβάστειαν, με βρίσκουν μέσα στην αγορά, αρπάζουν το καλυμμαύχι και με το ξυράφι το έκαμαν κομμάτια… Εγώ δεν μίλησα, θα με έσφαζαν. Γλύτωσα και από αυτή την μπόρα… Μετά από 7 μήνες ήρθε νέα εξορία. Μέσα στον χειμώνα μετά από 10 ημέρες πορείαν εφθάσαμεν στην Καισάρεια, Στο δρόμο απέθαναν οι περισσότερο από κρύο και εξανθηματικό τύφο… Οι χριστιανοί στην Καισάρεια μας έκρυψαν μας βοήθησαν. Με προσέλαβαν ιερέα στην εκκλησία Παναγία Μουταλάσκη…»

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως διηγείται η κ. Μάρω, ο πατέρας της ήταν 10 χρόνων και βίωσε δίπλα στον ιερέα πατέρα του την φρίκη.

Μετά την Καισαρεία ο παπα-Γιώργης μαζί με 35 οικογένειες που είχαν απομείνει, έφτασαν στην Μερσίνα και μπήκαν στο πλοίο για την Κύπρο. Το 1922 έφτασαν στον Πειραιά. Μετά από ταλαιπωρίες και περιπλάνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας έφτασαν στον τόπο που τους υπέδειξαν, στα Γιάννενα.

«Εδώ έστησε το χωριό και το ονόμασε Ανατολή γιατί ήρθαμε όλοι από την ανατολή, αλλά είχαμε κάποιες διαφωνίες, γιατί ο καθένας ήθελε να πει την ιδιαίτερη πατρίδα του», επισημαίνει η κ. Μάρω και συγκινημένη δείχνει πάλι το σπίτι της και λέει πως αυτό, ο παπα-Γιώργης το έκτισε με τα χέρια του και έδωσε καταφύγιο στην οικογένεια του. Κάθε λιθαράκι κάθε γωνιά του σπιτιού, για την κ. Μάρω είναι ιερή. Με την νοσταλγία της χαμένης πατρίδας, η οικογένεια όπως και οι άλλες που εγκαταστάθηκαν εκεί, ξεκίνησαν τον αγώνα της επιβίωσης κάτω από δύσκολες συνθήκες μέσα στην καχυποψία και την άρνηση που αντιμετώπισαν τότε, από τους ντόπιους. «Έφυγαν νοικοκυραίοι και έγιναν διακονιάρηδες. Όλοι μαζί σαν γροθιά, βοηθούσε ο ένας τον άλλον, έσκαψαν την γη με χέρια και ξύλα… Αυτές οι 35 οικογένειες έγιναν μια μεγάλη οικογένεια….».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αυτό το σημείο η κ. Μάρω ξεδιπλώνει την ιστορία της μητέρας της Ειρήνης Σιδηροπούλου, που ήταν από την Τραπεζούντα, από οικογένεια χρυσοχόων που χάθηκαν και εκείνη βρέθηκε μόνη της και ορφανή σε ηλικία 8 ετών μαζί με δύο μικρότερα αδέλφια.

«Όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, διωγμοί αγρίευαν, ο πατέρας της μητέρας μου έφυγε στο βουνό για να πολεμήσει του Τούρκους…. Ο καιρός πέρναγε δεν γύρισε και έτσι η μητέρας της πήρε τα 3 ανήλικα παιδιά και μπήκε μαζί με άλλους σε καράβι για την Ελλάδα. Από την Μυτιλήνη στον Βόλο, στον κάμπο της Λάρισας. Εκεί, μαζεύοντας στάχυα έπαθε ηλίαση και ανέβασε υψηλό πυρετό. Το βράδυ εκεί που θήλαζε το μικρότερο παιδί περίπου δύο ετών ξεψύχησε. Την μητέρα μου που ήταν 8 και τα αλλά δύο αδέλφια 5 και 2 ετών, τα πήρε ο Ερυθρός Σταυρός και στην συνέχεια τα υιοθέτησε, ένας θείος ο Παντελής Μωυσιάδης και ήρθαν στην Ανατολή».

Η κ. Μάρω, ευαισθητοποιημένη από την πρόσφορα του Ερυθρού Σταυρού στην οικογένεια, όταν μεγάλωσε, εργάστηκε ως εθελόντρια τιμώντας την προσφορά της οργάνωσης.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ξέρετε ότι ο Ελληνισμός του Πόντου είχε βαθιές ρίζες. Δημιουργήσαμε το Σύλλογο των Ποντίων, δεν είναι απλά σύλλογος της γειτονιάς, έχει βαθιές ρίζες. Είπαμε στις νεότερες γενιές, θα τον τιμήσετε, θα τον συνεχίσετε και θα τον αγαπάτε. Είναι η ιστορική μας πραγματικότητα, οι αναμνήσεις μας. Δυστυχώς, το όνειρό μου να επισκεφθώ τα πατρογονικά μας μέρη, τον Πόντο, δεν πραγματοποιήθηκε. Έλεγα στον πατέρα μου να πάμε και απαντούσε, δεν αντέχω παιδί μου, τι να δω, τι να δω τώρα εκεί, δεν μπορώ να δω τίποτε».

Το σπίτι της κ. Μάρως Εμμανουιλίδη-Καλυζώη βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολής. Ξεχωρίζει από τα γειτονικά νεόδμητα σπίτια. Η εικόνα του σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Εκείνη με υπερηφάνεια μιλάει για τα 100 του χρόνια, τιμώντας στο κατώφλι του, τον Ελληνισμό του Πόντου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες στον κόσμο μεταξύ 52 χωρών

Published

on

Από

Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, ενώ η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση. Photo credits: na4ev / pixabay

Η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες, με 652 βραβευμένα σημεία ανάμεσα σε 52 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.

Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο. Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε στην ακτή Ανάσταση Καλαμάτας, σε δύο φάσεις.Η Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρίσιμο σήμερα σήμα οικολογικής ποιότητας στον κόσμο, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο προστασίας, αλλά και προώθησης του τουρισμού για τη βιώσιμη διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), συνεχίζοντας τις δράσεις της για ενεργό προστασία της ελληνικής φύσης την οποία υπηρετεί από το 1951, προσπαθεί να διασφαλίσει την προστασία των ακτών και την προώθηση ενός μοντέλου ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την εφαρμογή των κριτηρίων της Γαλάζιας Σημαίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη στις προτιμήσεις και αναζητήσεις των Γερμανών ταξιδιωτών η Άνδρος

Published

on

Από

Photo credits: Rialion / pixabay

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Άνδρος στον κατάλογο με τα προτεινόμενα νησιά για διακοπές με θεματικές εμπειρίες και χωρίς κοσμοσυρροή στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω αναδεικνύει έρευνα της Greece-moments.com, της γερμανικής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας που εστιάζει αποκλειστικά σε ελληνικούς προορισμούς και στις προτιμήσεις και αναζητήσεις των Γερμανών ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, «η Άνδρος είναι ένας φιλόξενος τόπος, πολύ γραφικός και με μεγάλη ποικιλομορφία. Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, είναι μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων.Τα λευκά σπίτια με τις κόκκινες στέγες λάμπουν εντυπωσιακά πάνω σε ένα βραχώδες σπιράλ που εισχωρεί στη θάλασσα. Αρχιτεκτονικά μοναδική στην Ελλάδα, η Άνδρος ξεπροβάλλει σαν παραμύθι από το καταγάλανο πέλαγος.

Πολυάριθμα οργανωμένα μονοπάτια πεζοπορίας εμπνέουν τους επισκέπτες για περιηγήσεις, ενώ ενδιάμεσα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις υπέροχες αμμώδεις παραλίες του προορισμού για μια εξωτική βουτιά. Το νησί των ναυτικών και των καπεταναίων έχει επίσης πολλά να προσφέρει σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μελέτη πανοπλίας 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

Published

on

Από

Photo credits: KRPhotography / pixabay

Αντίγραφο ολόσωμης χάλκινης πανοπλίας 3.500 ετών, μελετήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την οποίαν φόρεσαν εκπαιδευμένοι Έλληνες πεζοναύτες ακολουθώντας ένα απαιτητικό πρωτόκολλο προσομοίωσης μάχης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω πανοπλία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, και δεν ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί.

«Το καλύτερα διατηρημένο και σχεδόν πλήρες δείγμα ολόσωμης πανοπλίας της μυκηναϊκής εποχής που αποτελείται από πλάκες σφυρήλατου χαλκού και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας από Σουηδούς και Έλληνες αρχαιολόγους τον Μάιο του 1960. Όμως, από την ημέρα της ανακάλυψής της το ερώτημα που απασχόλησε τους ειδικούς ήταν: χρησιμοποιείτο μόνο για τελετουργικούς σκοπούς ή προορίζονταν και ως ένα αποτελεσματικό πολεμικό όργανο;

Η μέχρι τώρα η έλλειψη μίας τεκμηριωμένης απάντησης περιόρισε την πλήρη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν στις πολεμικές συγκρούσεις της εποχής, οι οποίες και καθόρισαν τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς του προϊστορικού κόσμου» τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστήμιου Birmingham της Αγγλίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας Dr Ken Wardle.Ο ομότιμος καθηγητής και εμπνευστής της συγκεκριμένης μελέτης Δρ Γιάννης Κουτεντάκης συνέχισε τονίζοντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «προκειμένου να απαντηθεί το ως άνω ερώτημα χρειάστηκε η καινοτόμος συνεργασία δύο φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους επιστημών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής φυσιολογίας, ώστε να αξιολογηθούν επακριβώς τα φορτία που προκαλεί η πανοπλία στα σώματα και τις βιολογικές λειτουργίες των εθελοντών.

Τα αποτελέσματα ανατρέπουν την μέχρι τώρα αντίληψη, που ήθελε την εν λόγω πανοπλία να ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, κυρίως λόγω της υποτιθέμενης δυσκίνητης κατασκευής, φωτίζοντας έτσι μία σημαντική πτυχή της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα».

«Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι Μυκηναίοι στην κατασκευή μίας αποτελεσματικής στη μάχη πανοπλίας εξηγεί, έστω εν μέρη, την έντονη παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο. Μόνο μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως αυτή των Μυκηναίων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εναντιωθεί στους Χετταίους (οι οποίοι κατά το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. κυριαρχούσαν από την Μ. Ασία μέχρι τη Μεσοποταμία) και να κερδίσει τον σεβασμό τους, όπως φαίνεται από τα αρχεία των τελευταίων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποδυναμώνουν τη θεωρία που θέλει τις αναφορές σε χάλκινες πανοπλίες που υπάρχουν στην Ιλιάδα να είναι μεταγενέστερες προσθήκες, και ενισχύει την άποψη ότι η σχετική τεχνολογία υπήρχε ήδη πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο», καταλήγει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Dr Ken Wardle.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στρατηγική συνεργασία της SKY express με τις αεροπορικές British Airways και Etihad Airways

Published

on

Από

Photo credits: genevievesmithnunes / pixabay

Σε στρατηγική συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Etihad Airways προχώρησε η SKY express ενισχύοντας περαιτέρω την προσέλκυση διεθνών επισκεπτών στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι επιβάτες που πετούν με την British Airways από το Ηνωμένο Βασίλειο και με την Etihad Airways από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Αυστραλία προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε έναν από τους 33 ελληνικούς προορισμούς που εξυπηρετεί η SKY express με ενιαίο εισιτήριο.Η British Airways, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου και μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, με τις περισσότερες υπερατλαντικές πτήσεις στην Ευρώπη.

Αντίστοιχα, η νέα στρατηγική διασύνδεση της SKY express με την Etihad Airways, καλύπτει τις ταξιδιωτικές ανάγκες επιβατών από τις χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Αυστραλίας και ενισχύει το δίκτυο της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κάρπαθος στην κορυφή των ελληνικών προορισμών θαλάσσιου τουρισμού για τους Ολλανδούς

Published

on

Από

Photo credits: analogicus / pixabay

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ολλανδών τουριστών καταλαμβάνει η Κάρπαθος σε κατάλογο που ανακοίνωσε ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Griekenland.net έπειτα απο έρευνα στο ταξιδιωτικό κοινό σχετικά με τους ελληνικούς προορισμούς που προσφέρονται για θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, θεματικές εκδρομές και ναυτικές εξορμήσεις.

Η μεγαλύτερη ιστοσελίδα της Ολλανδίας που εστιάζει αποκλειστικά στις διακοπές στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με σύμμαχο το μελτέμι και την δαντελωτη ακτογραμμή, η Κάρπαθος είναι ο καλύτερος προορισμός στην Ελλάδα για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας.

Εξαιρετική προσθήκη στην καθημερινότητα των φίλων της θάλασσας αποτελούν και οι καταδύσεις για εξερεύνηση υφάλων και ναυαγίων. Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι σχολές surfing και τα καταδυτικά κέντρα του νησιού ενισχύουν την εμπειρία των activities στην Κάρπαθο».Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί εκτενής παρουσίαση του Δήμου Καρπάθου στο Ολλανδικό μέσο για το εύρος των εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο νησί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτενές πολυσέλιδο αφιέρωμα με τίτλο «Κάρπαθος, το ακατέργαστο διαμάντι της Ελλάδας» δημοσίευσε στο ίδιο διάστημα το περιοδικό της Δανίας Ude og Hjemme που εκθειάζει την άγρια φυσική ομορφιά, την τοπική κουζίνα, την παράδοση και τις πολυάριθμες επιλογές για εξερεύνηση στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις από Σκανδιναβία προς Ελλάδα

Published

on

Από

Photo credits: ThePixelman / pixabay

H Ελλάδα ως ιδανικός τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο, παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Β2C υπαίθρια εκδήλωση για συνταξιούχους «Seniordagen 2024», που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Kungsträdgården της Στοκχόλμης, στις 7 Μαΐου 2024.

Πρόκειται για ετήσια εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται από το 2015, αποκλειστικά σχεδιασμένη για το εξειδικευμένο κοινό των συνταξιούχων της Σουηδίας (Silver Generation), το οποίο ανέρχεται σε 2.000.000 άτομα περίπου και οι οποίοι κατέχουν περίπου το 70% του διαθέσιμου εισοδήματος της χώρας.

Ο ΕΟΤ συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην εκδήλωση με περίπτερο 18 τ.μ., στο πλαίσιο της στρατηγικής επικοινωνίας του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με στόχο την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, μέσω της ανάδειξης των θεματικών και ειδικών μορφών τουρισμού σε εξειδικευμένο κοινό.Στις 15 Μαΐου 2024 επίσης στη Στοκχόλμη, ο ΕΟΤ συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του SRF (Association of Swedish Travel Industry) “Resebranschens Vårmöte”, προβάλλοντας την Ελλάδα και την γαστρονομία της σε πάνω από 200 επαγγελματίες του κλάδου, όπου και διαπιστώθηκε η ανοδική πορεία των κρατήσεων, σε σχέση με το 2023, από τις Σκανδιναβικές χώρες προς ελληνικούς προορισμούς.

Τη συγκεκριμένη εκδήλωση, στην οποία ο ΕΟΤ συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά, παρακολούθησαν πάνω από 200 επαγγελματίες του κλάδου (τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, Τ.Οs, Experts, διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, buyers κ.ά) αλλά και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όπου συζητήθηκαν θέματα για το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων τουριστικών οργανισμών και TΟ’s, όπου διαπιστώθηκε η ομαλή και με ανοδικές τάσεις, σε σχέση με το 2023, πορεία των κρατήσεων από τις Σκανδιναβικές χώρες προς ελληνικούς προορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες ago

Η Ελλάδα δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες στον κόσμο μεταξύ 52 χωρών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ13 ώρες ago

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των υβριδικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Απρίλιο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ16 ώρες ago

Επίσκεψη του Γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Φ. Φόρτωμα σε Γερμανία και Βέλγιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

United Airlines: Ξεκινά νέα καθημερινή απευθείας πτήση από Αθήνα προς Σικάγο

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Πρώτη στις προτιμήσεις και αναζητήσεις των Γερμανών ταξιδιωτών η Άνδρος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Πώς να συντηρήσουμε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μας πριν το καλοκαίρι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Βέλγιο: Πλήθος κόσμου συρρέει για να θαυμάσει ένα σπάνιο γιγάντιο λουλούδι

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

“Η μπάντα…”: Προβολή ντοκιμαντέρ στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Deutsch3 εβδομάδες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

Deutsch3 εβδομάδες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

Deutsch3 εβδομάδες ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Λογοτεχνικό βραδινό 18 Μάη 2024, στο Κρέφελντ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

202.556 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Απόψε ο Α’ ημιτελικός της Eurovision 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

H υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Κρυσταλλία Αρμενάκη κοντά στην ομογένεια της Γερμανίας 9 και 10 Μαΐου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης της κυβέρνησης στο Βερολίνο τάσσεται η πλειοψηφία

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

Europolitis TV1 μήνα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV2 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV12 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis