Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δίαυλος ελληνισμού η Ελληνική Κοινότητα Στενού Μεσσήνης στην Κάτω Ιταλία

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή πρωί. Η καμπάνα της μικρής εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου και της Παναγίας Σουμελά, στο Στενό της Μεσσήνης, στη Νότια Ιταλία, χτυπά δυνατά.

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ακούγονται παιδικές φωνές να φωνάζουν στα ελληνικά – ή στα γραικάνικα, όπως τα λένε οι ντόπιοι, θέλοντας να χαρακτηρίσουν τη διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι Έλληνες της περιοχής. Το ευαγγέλιο θα ακουστεί και αυτό στα ελληνικά χάρη στον Ιταλό, ελληνομαθή ορθόδοξο παπά Τζιοβάνι Αμάντε.

Η λειτουργία, άλλωστε, γίνεται στα ελληνικά, τα ιταλικά και τα σλαβικά.

«Η μικρή αυτή εκκλησία μάς παραχωρήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Μέσα της δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που χάρισε στην ελληνική κοινότητα, πριν από πολλά χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνοσικελός καθηγητής, φιλόλογος στη Μεσσήνη της Σικελίας, Δανιήλ «Ντανιέλε» Μακρής, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού Μεσσήνης.

Μια κοινότητα, που είναι αναγνωρισμένη επίσημα από το 2003 και αποτελεί τη συνέχεια της ιστορικής ελληνικής κοινότητας που ιδρύθηκε στην περιοχή, από αρχαιοτάτων χρόνων, αριθμώντας σήμερα περίπου 150 μέλη.

«Όλες αυτές οι πόλεις της Σικελίας χτίστηκαν και επανδρώθηκαν από Έλληνες, έγιναν ρωμαϊκές και μετά για αιώνες ήταν βυζαντινές. Είναι μια ιστορία αιώνων. Για τους άνδρες στην περιοχή, το πιο διαδεδομένο όνομα είναι Βασίλης, γιατί έχουν μεγάλη λατρεία στον γιο Βασίλειο», επισημαίνει ο κ. Μακρής, που η αγάπη του για την πατρίδα – όπως λέει αναφερόμενος την Ελλάδα, είναι ατέρμονη.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού Μεσσήνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σικελία. Ο πατέρας του, Έλληνας από την Τρίπολη, πήγε στη Σικελία το 1957 μετά τις λυκειακές του σπουδές και εκεί γνώρισε και αγάπησε τη Σικελιάνα μητέρα του Δανιήλ Μακρή.

«Καλαβρέζα και Σικελιάνα είναι το ίδιο. Τα αίματα σμίγουν στη νότια Ιταλία. Ένας Ιταλός της κάτω Ιταλίας, κατά 50% είναι Έλληνας, αν κάνει εξετάσεις DNA», θα πει όλο νόημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μακρής.

Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, τα ελληνικά τα έμαθε σε οικογενειακό επίπεδο, από τον πατέρα του, αλλά και από τα συχνά ταξίδια τους, οικογενειακώς, στην Ελλάδα.

Ειδίκευση στα νέα ελληνικά πήρε από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων, ενώ πιστοποιητικό ελληνομάθειας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Αρχικά, το έκανα για μένα. Διψούσα να μάθω σωστά την ελληνική γλώσσα», τονίζει ο 57χρονος σήμερα πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας της Μεσσήνης, που εκτός από φιλόλογος και καθηγητής των αρχαίων και νέων ελληνικών στα σχολεία, αφιερώθηκε και στη μετάφραση πολλών λογοτεχνικών βιβλίων Ελλήνων, αλλά και Κυπρίων λογοτεχνών.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα ηνία της ελληνικής κοινότητας, στο Στενό Μεσσήνης, τα πήρε πριν από έξι χρόνια. Πρόκειται για μία ενεργή κοινότητα, που προσελκύει όλους του Έλληνες, αλλά και τους Ιταλούς φιλέλληνες.

«Η κοινότητα ήταν πολυπληθής και είχε μεγάλη ιστορία μέχρι το 1908, που έγινε ο μεγάλος σεισμός της Μεσσήνης, που θεωρείται ακόμη και σήμερα ο πιο καταστροφικός στην Ευρώπη, με απολογισμό τότε 100.000 ατόμων. Από την ελληνική κοινότητα επιβίωσαν μόνο 10-15 άτομα. Έτσι, για πολλά χρόνια δεν είχαν την ευκαιρία οι Έλληνες της περιοχής, να ζήσουν μια κοινοτική ζωή. Αυτή άρχισε να μεγαλώνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επισήμως, από το 2003 χρίσαμε την παλιά κοινότητα», αναφέρει ο κ. Μακρής.

Η διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας

Η ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης αριθμεί σήμερα γύρω στα 15 παιδιά. Μέχρι πρότινος τα παιδιά μάθαιναν την ελληνική γλώσσα, πέρα από τον οικογενειακό κύκλο και σε ειδικό μάθημα στα σχολεία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας, για αρκετά χρόνια ήταν ο ίδιος ο μοναδικός καθηγητής και δάσκαλος ελληνικών που δίδασκε, σε όσους επιθυμούσαν, τα ελληνικά στην αίθουσα της έδρας της Κοινότητας.

«Ήμουν νέος και γεμάτος δυνάμεις. Τα μαθήματα γίνονταν δωρεάν στην έδρα της κοινότητας. Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έστειλε για πρώτη φορά, το 2006, δασκάλα αποσπασμένη από τη Μακεδονία, από τη Σκύδρα Πέλλας, την Ανδρονίκη Παρίση, που έμεινε για μία χρονιά, αλλά ο ρόλος της ήταν πολύ ουσιαστικός. Το 2018 μας εστάλη από το Υπουργείο ξανά μία δασκάλα, η οποία έμεινε για τέσσερα χρόνια, κάνοντας σπουδαίο έργο στα σχολεία.

Τα ελληνικά διδάσκονταν στο σχολείο, στα πρωινά μαθήματα και τα παρακολουθούσαν πάνω από 150 παιδιά, ιταλόπουλα, ελληνικής καταγωγής. Δυστυχώς το τμήμα καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και επίσημη ανακοίνωση. Αυτό που κάναμε άμεσα για να μην στερήσουμε από τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους την ελληνική γλώσσα, ήταν, με μία χρηματοδότηση που πήραμε από τη «Superfast Ferries», τα μαθήματα να συνεχιστούν διαδικτυακά, εξ αποστάσεως σε πέντε τάξεις το πρωί στο σχολείο, αλλά στην αίθουσα της κοινότητας το απόγευμα.

Στα μαθήματα συμμετέχουν και Έλληνες και Ιταλοί. Στην ίδια αίθουσα της Κοινότητάς μας, παραδίδονται όμως, δωρεάν και ιταλικά στους Έλληνες φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της περιοχής προκειμένου να τους βοηθήσουμε», θα πει ο κ. Μακρής, ενώ θα αποκαλύψει ότι μέσα στην έδρα της κοινότητας, έχει τοποθετηθεί διαδραστικός πίνακας, που τους έχει παραχωρηθεί από την ίδια ακτοπλοϊκή ελληνική εταιρεία, και τους δίνει την ευκαιρία να παρακολουθούν πολλές ελληνικές ταινίες.

«Η αίθουσα της έδρας μας είναι ανοιχτή για όλους. Εγώ βρίσκομαι εκεί σχεδόν κάθε απόγευμα, για να βοηθήσω όπου μπορώ» λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας κάνοντας παράλληλα «κάλεσμα» στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας να επαναφέρει δάσκαλο ή καθηγητή των ελληνικών στις τάξεις της Μεσσήνης.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μένοντας πιστοί στα έθιμα και τις παραδόσεις

Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας δεν μένουν όμως μόνο πιστοί στην ακολουθία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στις ελληνικές παραδόσεις. Όπως μας λέει ο κ. Μακρής, τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς τους διδάσκονται κυρίως στο σπίτι, από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τις χορευτικές επιδόσεις τους τις αποκαλύπτουν στα μεγάλα γλέντια που διοργανώνονται από την Κοινότητα, με αυτό του Δεκαπενταύγουστου να αποτελεί την κορωνίδα της συνάντησης και του ελληνικού γλεντιού.

«Κάνουμε πολλά γλέντια και τον Ιανουάριο που κόβουμε τη βασιλόπιτά μας, την κουλούρα, αλλά και το Πάσχα που το γιορτάζουμε όλοι μαζί στον προαύλιο χώρο της έδρας μας.

Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο γλέντι και για τους Έλληνες, αλλά και τους Σικελούς της πόλης, καθώς και οι ίδιοι έχουν μεγάλη λατρεία για την Παναγία.

Τα έθιμά μας όχι μόνο τα κρατάμε, αλλά και θέλουμε να τα διαδώσουμε στους Κάτω Ιταλούς, όπως διαδώσαμε και την αγιογραφία στην περιοχή. Άλλωστε εδώ βρισκόταν ο πυρήνας της βυζαντινής αγιογραφίας, με τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου να πρωτοστατεί, πριν γκρεμιστεί από τον μεγάλο σεισμό. Η εκκλησία δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Σε πολλά χωριά της περιοχής, υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές βυζαντινές εκκλησίες που σωθήκαν από τον σεισμό. Γεγονός είναι πως στο μουσείο της Μεσσήνης φιλοξενούνται σήμερα 30 εικόνες από το Βυζάντιο, έτσι δίνονται κίνητρα και στοιχεία που παραπέμπουν στην Ελλάδα και τον ελληνισμό» τονίζει ο κ. Μακρής.

Πηγή φωτογραφίας: Δανιήλ Μακρής / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι γάμοι στην ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης είναι μεικτοί. Όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής ήταν πολλοί οι Έλληνες που παντρευτήκαν Ιταλίδες.

«Οι κάτω Ιταλοί έχουν ελληνική ρίζα, οπότε δεν αισθάνεται ξένος ο Έλληνας που έρχεται εδώ. Αισθάνεται σαν να είναι και πάλι σε μία δυτικότερη πατρίδα. Άλλωστε, οι επαφές μεταξύ Σικελίας και Ελλάδας ποτέ δεν έπαψαν να υπάρχουν», επισημαίνει.

Η ελληνική κοινότητα της Μεσσήνης αποτελεί ένα κομμάτι του πυρήνα του ελληνισμού στην Ιταλία και είναι η μία από τις είκοσι ελληνικές κοινότητες της χώρας με οργανωμένα και καταγεγραμμένα περίπου 5000 μέλη στην Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, την ΟΕΚΑΙ, ενώ ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που διαμένουν στην Ιταλία υπολογίζεται να ξεπερνά τις 20.000.

«Άλλοι Έλληνες γεννήθηκαν εδώ και άλλοι ήρθαν για να μείνουν για πάντα εδώ. Έγιναν επιχειρηματίες και μέλη μιας ευρύτερης κοινωνίας με κοινά χαρακτηριστικά, πολλές κοινές λέξεις, αλλά και κουλτούρα ζωής», καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού στη Μεσσήνη της Σικελίας Δανιήλ Μακρής, που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που τού δίνεται προκειμένου να επισκεφθεί την πολυαγαπημένη του Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ

Γερμανία- Νυρεμβέργη: Οι εκλογές για το 10ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Published

on

Από

Η πόλη της Νυρεμβέργης απευθύνει επιστολή στους πολίτες της ΕΕ για να τους ενημερώσει σχετικά με το δικαίωμα ψήφου τους.

Ποιος έχει δικαίωμα ψήφου στη Βαυαρία;


Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Γερμανοί που ζουν στη Βαυαρία ή που μένουν συνήθως εκεί, καθώς και όλοι οι πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα των εκλογών και διαμένουν στη Γερμανία ή σε άλλο μέλος κράτη της ΕΕ για τουλάχιστον τρεις μήνες. Το νέο είναι ότι η ηλικία ψήφου στη Γερμανία μειώθηκε από τα 18 στα 16 έτη.

Πολίτες της Ένωσης


Όλοι οι πολίτες της Ένωσης που ζουν στη Νυρεμβέργη και δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο θα λάβουν ταχυδρομείο από την πόλη της Νυρεμβέργης τις επόμενες ημέρες ενημερώνοντάς τους για το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι πολίτες της Ένωσης άλλων χωρών που ζουν στη Βαυαρία μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές είτε στο Ελεύθερο Κράτος είτε στη χώρα καταγωγής τους. Αλλά όλοι μπορούν να ψηφίσουν μόνο μία φορά. Οι εγγεγραμμένοι θα λαμβάνουν αυτόματα την ειδοποίηση ψήφου για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές εκλογές. Το έντυπο αίτησης για εγγραφή στο μητρώο ψηφοφόρων και ένα ενημερωτικό δελτίο είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.bundeswahlleiterin.de/europawahlen/2024/informationen-waehler/unionsbuerger.html ή στο εκλογικό γραφείο της πόλης της Νυρεμβέργης.

Η αίτηση πρέπει να υπογραφεί προσωπικά και χειρόγραφα και να αποσταλεί ταχυδρομικά στο εκλογικό γραφείο, Unschlittplatz 7a, 90403 Νυρεμβέργη. Η αποστολή μέσω email ή φαξ δεν αρκεί. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψηφοφορία είναι διαθέσιμες σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ στη διεύθυνση www.bmi.bund.de/europeans-vote-in-germany.



Εκλογική ειδοποίηση με τις πιο σημαντικές πληροφορίες


Η πόλη της Νυρεμβέργης θα ετοιμάσει τον εκλογικό κατάλογο έως την Κυριακή 28 Απριλίου. Όλοι οι επίσημα εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα λάβουν την εκλογική τους ειδοποίηση ταχυδρομικώς έως την Κυριακή 19 Μαΐου. Εκτός από πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη αίθουσα ψηφοφορίας (διεύθυνση, πιθανή προσβασιμότητα κ.λπ.), περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για ψηφοφορία, για παράδειγμα για ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.



Μια επισκόπηση των κεντρικών ημερομηνιών και πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του εκλογικού γραφείου της πόλης της Νυρεμβέργης στη διεύθυνση https://www.nuernberg.de/internet/wahlen/informationen_waehler_euw.html και στον ιστότοπο της πολιτείας που επιστρέφει αξιωματικός στη Βαυαρία στη διεύθυνση www.statistic.bayern.de/wahlen/europawahlen/index.html και στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού αξιωματικού επιστροφών στη διεύθυνση https://www.bundeswahlleiterin.de.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Φίλιππος Φόρτωμας σε επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Published

on

Από

Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης 

Στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βρέθηκε   ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μεταξύ 22 και  24 Μαρτίου.  Στόχος του ταξιδιού ήταν η συνάντηση  με την ιστορική κοινότητα της Πόλης και τους  Έλληνες που κρατούν άσβηστες τις παραδόσεις, τη γλώσσα και την ιστορία μας. 

Πρώτος σταθμός του ήταν το Φανάρι και η προσωπική ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο με την άφιξή του, την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συναντήθηκε με την Αυτού Παναγιώτητα και είχαν μια εγκάρδια και εις βάθος συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διαχρονική στήριξη του έργου του Πατριαρχείου από την ελληνική πολιτεία. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής  Ελληνισμού της Διασποράς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της πνευματικής καθοδήγησης της κοινότητας από τη φωτισμένη προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη,  ο οποίος με αδιάλειπτη εργασία διασφαλίζει τη συντήρηση, ενδυνάμωση και επέκταση των δεσμών των ομογενών μας με την μητροπολιτική Ελλάδα, λειτουργώντας ως φάρος πίστης και άρρηκτο σύμβολο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.



Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Φόρτωμας, είχε συνάντηση με τον Πρέσβη Γενικό Πρόξενο  της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο  Κούτρα και με τον κ. Γιώργο Παπαλιάρη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και μέλη του, που αναπτύσσουν έντονη κοινωνική δράση και εκτός των ορίων της κοινότητας. Ο κ. Φόρτωμας τους κάλεσε να βρίσκονται σε ακόμη πιο στενή συνεργασία και συνεχή διάλογο ώστε οι πρωτοβουλίες, από κοινού, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την χιλιομετρική απόσταση από την πατρίδα και να δυναμώσουν τα δεσμά μέσα από κοινές δράσεις.



Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου και πιο συγκεκριμένα τον Εντιμολογιότατο Άρχοντα κ. Λάκη Βίγκα, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινότητας, ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες τους και τα θέματα που διαχειρίζονται, μεταφέροντας ο Βουλευτής προς όλους την πλήρη αναγνώριση και στήριξη του πολυσήμαντου έργου που επιτελούν ως θεματοφύλακες της εθνικής συνείδησης, της ιστορίας και των παραδόσεών μας. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων με τη δραστήρια και ιστορική, πρωτίστως, ελληνική κοινότητα της Πόλης,  με κυριότερους σταθμούς το Ζάππειο Λύκειο, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο, όπου στο τελευταίο, είχε τη χαρά να παρακολουθήσει μια ποιητική βραδιά με διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους και Αρμένιους ποιητές, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματά τους με την συνοδεία στο πιάνο του βραβευμένου πιανίστα Βασίλη Κωνσταντινάκου.

Τέλος, την Κυριακή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, παρακολούθησε την πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία για τον εορτασμό της  Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, παρουσία πλήθους πιστών ομογενών μας.

Φωτογραφίες από το γραφείο του Βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππου Φόρτωμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ενημέρωση των Απόδημων Ελλήνων για την επιστολική ψήφο σε ΗΠΑ και Καναδά

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος της ενημερωτικής εκστρατείας για την επιστολική ψήφο που πραγματοποιεί η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η κ. Κεραμέως βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Πολιτεία της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, δύο πόλεις στις οποίες ο Απόδημος Ελληνισμός διατηρεί πολυετή και έντονη παρουσία και ανέλυσε, σε εκατοντάδες απόδημους που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τα ελληνικά προξενεία των δύο πόλεων, τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου.

Παράλληλα, η υπουργός, κατά η διάρκεια τη παραμονής της στην Καλιφόρνια συνάντησε τον Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο κ. Γεράσιμο με τον οποίο συζήτησε τρόπους με τους οποίους μπορεί η Εκκλησία να συνδράμει στην ενημέρωση για την επιστολική ψήφο καθώς και τον πρόεδρο του Αμερικανο-Ελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, Σπύρο Λάζαρη, με τον οποίο συζήτησε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες.



Είχε προηγηθεί συνάντηση της κ. Κεραμέως με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου Bay Area Council, Sean Randolph, τον οποίο ενημέρωσε για την ευρύτερη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Η υπουργός εκπροσώπησε την Ελλάδα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, όπου ο Δήμος του Λος Άντζελες της ενεχείρισε διακηρύξεις για τον επίσημο εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.



Ακολούθως, μετέβη στον Καναδά όπου συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμμετείχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό στη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και στη συνέχεια στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου που κορυφώθηκαν με την παρέλαση για την Εθνική Ανεξαρτησία.

Μετά τον Καναδά, η κ. Κεραμέως θα ολοκληρώσει την εκστρατεία ενημέρωσης στη Βόρεια Αμερική με σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνου: Πανηγυρική Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

Πηγή Φωτογραφίας: Botschaft von Griechenland in Berlin

Παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Γερμανία, κας Μάρας Μαρινάκη, και της Πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία, κας Μαρίας Παπακυριακού, τελέστηκε χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος στο Βερολίνο, Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, προεξάρχοντος και ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Μητροπολίτου Χριστουπόλεως, κ.κ. Εμμανουήλ. Στην Πανηγυρική Δοξολογία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, Αξιωματικοί και στελέχη της Ελληνικής και της Κυπριακής Πρεσβείας, καθώς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας.



  • Πηγή Φωτογραφίας: Botschaft von Griechenland in Berlin 

Continue Reading

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΤΗΕ GREEK FILM FESTIVAL IN BERLIN 2024: Τελετή λήξης και βραβεία

Published

on

Από

Σε ευχάριστο και ζεστό κλίμα στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Babylon, με παρόντες τους σκηνοθέτες του προγράμματος, τις Κριτικές Επιτροπές του Emerging Greeks Competition, Documentary Award και Short Films Award, το 9ο Greek Film Festival in Berlin έριξε την αυλαία του.

Με περίπου 40 επαγγελματίες παρόντες – κινηματογραφιστές, παραγωγούς, ηθοποιούς, sales agents, μουσικούς – από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πολλούς αγαπημένους φίλους, έγινε η απονομή των βραβείων Emerging Greeks Award, Documentary Award και για πρώτη φορά του Short Films Award. Ήταν μια όμορφη τελετή, που περιείχε μια μικρή ανασκόπηση όσων περάσαμε, είδαμε, ακούσαμε, γνωρίσαμε και μάθαμε μέσα σε ένα πενθήμερο γεμάτο ελληνικό σινεμά.

Την Κριτική Επιτροπή Emerging Greeks & Documentary Award απαρτίζουν οι Marie-Pierre Macia (παραγωγός, film expert), Malik Berkati (κριτικός FIPRESCI, πολιτικός επιστήμονας) και Christopher Zitterbart (παραγωγός).

Το βραβείο Emerging Greeks Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.000 ευρώ – χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου – κέρδισε η ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου με την εξής αιτιολογία: «Η ταινία συνδυάζει μια καλλιτεχνική, κινηματογραφική πρόταση με ένα πολιτικό αφήγημα, που βυθίζεται στα σκοτεινά σπλάχνα του καπιταλισμού. Πρόκειται για μια μυθοπλασία βαθιά ριζωμένη στην πραγματικότητα, που κρατά το βλέμμα του θεατή καρφωμένο πάνω της».



Το βραβείο παρέλαβε η Φλομαρία Παπαδάκη, μία από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη με την εξής αιτιολογία: «Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια πολλά υποσχόμενη φωνή του ελληνικού κινηματογράφου, μια ταινία που λάμπει μέσω της mise-en-scène της, μια ευγενή και γεμάτη σεβασμό απεικόνιση της οικειότητας».

Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Χριστίνα Ιωακειμίδη, σκηνοθέτις της ταινίας.

Το Βραβείο Documentary Award, που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία της Musou Music Group –κέρδισε το ντοκιμαντέρ Πένθος – Αυτοί που μένουν των Μυρτώ Πατσαλίδου και Μαρία Λούκα με την εξής αιτιολογία: «Ο φασισμός πρέπει να εξαλειφθεί. Προβάλλοντας αυτήν την ιδιαζόντως επιτακτική κοινωνικοπολιτική ανάγκη των καιρών μας μέσα από τις μοίρες τριών νέων ανθρώπων, οι κινηματογραφίστριες υπογραμμίζουν το

παράλογο του μίσους και δίνουν φωνή στους γονείς, οι οποίοι δεν δέχονται να θρηνήσουν σιωπηρά».



Το βραβείο παρέλαβε η Μυρτώ Πατσαλίδου, μία εκ των σκηνοθετριών της ταινίας.

Στις σκηνοθέτριες των νικητριών ταινιών των κατηγοριών Emerging Greeks και Documentary, η Crew United Greece προσέφερε μια 3ετή συνδρομή ως Premium Μέλος στην Crew United, τη διεθνή πλατφόρμα επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Την Κριτική Επιτροπή Short Films απαρτίζουν οι Αντρέα Μαυροειδή (δημοσιογράφος), Αστέρης Κούτουλας (παραγωγός, σκηνοθέτης) και Στέλιος Χριστοφόρου (σκηνοθέτης, διευθυντής του Anafi International Film Festival).

Το Βραβείο Short Film Award που συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ – χορηγία του Illuseum Berlin –κέρδισε η ταινία Buffer Zone του Σάββα Σταύρου με την εξής αιτιολογία: «Οι χαρακτήρες της ταινίας αποτελούν πρωταθλητές της ενότητας, σε έναν κόσμο που επισκιάζεται από συγκρούσεις. Η ακλόνητη δέσμευσή τους απέναντι στην ειρήνη μάς εμπνέει να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς σύνορα, που θα καθοδηγείται από την ακατανίκητη αγάπη και την κατανόηση».

Το βραβείο παρέλαβε εκπρόσωπος του Illuseum Berlin εκ μέρους του Σάββα Σταύρου.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιο της Μαίρης Κολώνια με την εξής αιτιολογία: «Η ταινία προβάλλει την ανθρώπινη επαφή, την ανιδιοτελή αγάπη και τη συμπόνια, που δεν ξεθωριάζουν στον χρόνο, μέσα από ερμηνείες γεμάτες συναίσθημα και σκηνοθετικές λεπτομέρειες στον ήχο και την εικόνα».

Την Ειδική Μνεία παρέλαβε η Μαίρη Κολώνια, σκηνοθέτις της ταινίας.

Ταινία λήξης ήταν Το καλοκαίρι της Κάρμεν του Ζαχαρία Μαυροειδή, γερμανική πρεμιέρα. Παρόντες για Q&A μετά την προβολή ήταν ο πρωταγωνιστής Γιώργος Τσιαντούλας και ο σεναριογράφος Ξενοφών Χαλάτσης.

Μετά το τέλος της ταινίας λήξης, ακολούθησε πάρτι στο χώρο του μουσείου Illuseum Berlin με κρασί και finger food.

FOTO: Thegreekfilmfestivalberlin

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας

“Η ελληνική παλιγγενεσία, με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», υπήρξε ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα, προσφέροντας ελπίδα σε κάθε καταπιεσμένο λαό”, σημειώνει στο μήνυμά της προς τους Απόδημους Έλληνες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον καθοριστικό ρόλο που είχαν οι Έλληνες της Διασποράς “στο ιερό αυτό κάλεσμα, για την επίτευξη του ύψιστου σκοπού της ελευθερίας”.

“Καθώς γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την επέτειο της Επανάστασης του 1821, συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων υπερασπίζονται την δική τους ανεξαρτησία απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό. Από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, πυξίδα μας παραμένει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές του ανθρωπισμού” τονίζει στο μήνυμά της η κ. Σακελλαροπούλου, ενώ αναφερόμενη στη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας υπογραμμίζει ότι “σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, εδραίωσε τη θέση της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης”.

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου υπενθυμίζει ότι “συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.



Αναλυτικά το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Απόδημους Έλληνες:

“Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,

Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης της Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, αποτελεί ένδοξο ορόσημο στη μακραίωνη ιστορία του έθνους μας. Στο ιερό αυτό κάλεσμα, για την επίτευξη του ύψιστου σκοπού της ελευθερίας, προσέτρεξαν πρώτοι οι Έλληνες της Διασποράς. Από την Οδησσό, όπου μπήκε ο θεμέλιος λίθος της Φιλικής Εταιρείας, ως τη Μολδοβλαχία και την Τεργέστη, από τη Βιέννη ως το Παρίσι, από τη Γενεύη ως το Λονδίνο, και αλλού, οι ελληνικές παροικίες αποτέλεσαν εστίες καλλιέργειας και μετάδοσης των φιλελεύθερων ιδεών της εποχής, συμβάλλοντας στην πνευματική αφύπνιση του υπόδουλου γένους.

Παράλληλα, επιφανή μέλη των ελληνικών κοινοτήτων, που διέπρεπαν στην πολιτική, το εμπόριο και τα γράμματα, άσκησαν έντονη επιρροή, προκειμένου να μεταστραφεί η κοινή γνώμη και οι κυβερνήσεις των μεγάλων Δυνάμεων υπέρ του Αγώνα, δίδοντας έτσι σημαντική ώθηση στο κίνημα του Φιλελληνισμού. Αλλά και στη συνέχεια οι Έλληνες του εξωτερικού προσέφεραν κάθε δυνατή στήριξη, ώστε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος να σταθεί όρθιο και να βαδίσει τον δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η ελληνική παλιγγενεσία, με το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος», υπήρξε ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα, προσφέροντας ελπίδα σε κάθε καταπιεσμένο λαό. Καθώς γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την επέτειο της Επανάστασης του 1821, συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσων υπερασπίζονται την δική τους ανεξαρτησία απέναντι στον αναθεωρητισμό και τον αυταρχισμό. Από την Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή, πυξίδα μας παραμένει ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές του ανθρωπισμού.



Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, εδραίωσε τη θέση της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό επειδή παραμείναμε σταθεροί στις θεμελιώδεις αξίες που ανατρέχουν στις βαθιές μας ρίζες, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ανάμεσα στους εταίρους μας, όπως αρμόζει στην ιστορία μας και μας κάνει περήφανους.

Δεν λησμονούμε όμως ότι ένα τμήμα της Κύπρου παραμένει, για μισόν αιώνα, υπό τουρκική κατοχή, μια απαράδεκτη κατάσταση που μας πληγώνει. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων και γενικευμένης ανασφάλειας, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να προασπίζεται την αδιαπραγμάτευτη εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, πρεσβεύοντας αταλάντευτα, όπως και τότε, το 1821, τα ιδεώδη που γεννήθηκαν κάτω από το ελληνικό φως και τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Τη μεγάλη αυτή ημέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εύχομαι ολόψυχα σε όλους και όλες εσάς, που ζείτε και προκόβετε στο εξωτερικό χωρίς να λησμονείτε τη μητέρα πατρίδα και τη σημασία της ενότητας του οικουμενικού ελληνισμού, υγεία και πρόοδο.

Χρόνια πολλά!”


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δοξολογία για την Επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας στην Ενορία Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Ντύσσελντορφ

BUSINESS-Kleinanzeigen2 εβδομάδες ago

EVERGETIKON at the BEAUTY exhibition
of DÜSSELDORF March 22-24

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέες απεργίες στους σιδηροδρόμους και στην Lufthansa

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Διαφωνίες στην Deutsche Bank μετά την απόφαση για περιορισμό της τηλεργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Η Nissan πρωτοπορεί με ενέργεια από βιοαιθανόλη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία των μηχανοδηγών από το βράδυ της Τετάρτης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ3 εβδομάδες ago

Νίκος Ανδρουλάκης: “Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την κυβερνητική θεωρία ότι η αγορά αυτορυθμίζεται”

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis