Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης προετοιμάζει τους Ευρωπαίους αστροναύτες

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εκστασιάζεται ακούγοντας ιστορίες του διαστήματος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η επιστήμη στην πιθανότητα εποικισμού της Σελήνης και του Άρη, τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο αστροναύτης κατά τη διάρκεια του πολύμηνου διαστημικού ταξιδιού του προς τον Άρη.

Σε επιστημονική διημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, στα Λιβάδια της Κοτύλης στον Γράμμο, με θέμα «Τα άστρα στο Πάρκο», ακούστηκαν σημαντικές ιστορίες από τη μεγάλη περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος, τους κίνδυνους που παραμονεύουν για τους αστροναύτες ακόμη κι όταν πραγματοποιούν τις καθιερωμένες εργασίες έξω από τον διαστημικό σταθμό, αλλά και τους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι, όταν θα χρειαστεί να εργαστούν στην επιφάνεια της Σελήνης, στήνοντας τις πρώτες βάσεις εποικισμού που θα χρησιμοποιηθούν για την επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Ανάμεσα σε σπουδαίους Έλληνες επιστήμονες του διαστήματος, όπως ο Σταμάτης Κριμιζής και ο Θανάσης Οικονόμου, ήταν και ο Αδριανός Γολέμης, γιατρός στο Ινστιτούτο MEDES, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών (EAC), συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστήματος (ESA) και υποψήφιος αστροναύτης, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών της ημερίδας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον συστηματικό έλεγχο και την προετοιμασία των αστροναυτών για την παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Αδριανός Γολέμης αυτή την περίοδο παρακολουθεί στενά και προετοιμάζει από ιατρικής πλευράς την αποστολή ενός Ευρωπαίου Αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Εδώ και δυο βδομάδες είμαι ο γιατρός του αστροναύτη Μάρκους Βαν, πρόκειται για έναν Σουηδό, ο οποίος θα πάει στο διάστημα σε έξι μήνες από σήμερα. Μιλάμε για μια πιο σύντομη αποστολή από τις συνηθισμένες, αλλά με σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο κ. Γολέμης εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη αποστολή είναι συνεργασία του ESA και μιας ιδιωτικής εταιρείας. «Αυτές οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες και σε μικρότερες χώρες όπως είναι η Ελλάδα», επισήμανε, σημειώνοντας πως ο διαστημικός τομέας «ανοίγει» με περισσότερες αποστολές κι «είμαι χαρούμενος που θα βοηθήσω τον Μάρκους να εκτελέσει την αποστολή του σωστά».

Η προετοιμασία ενός αστροναύτη από την πλευρά της υγείας του είναι ένα από τα σπουδαιότερα μέρη της αποστολής.

Ο τόπος του διαστήματος είναι φοβερά αφιλόξενος και στόχος των γιατρών, όπως και του Ανδριανού Γολέμη, είναι να ελαχιστοποιήσουν ή να εκμηδενίσουν την πιθανότητα να νοσήσει ή να συμβεί κάτι στον αστροναύτη που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη γη.

«Ως εκ τούτου, η προετοιμασία ξεκινά ενάμιση χρόνο πριν από την αποστολή, με επαναλαμβανόμενα ιατρικά τεστ, να δούμε την κατάσταση υγείας του αστροναύτη». Με βάση τον γονιδιακό χάρτη του αστροναύτη και λίγο πριν από την αποστολή, ο γιατρός προχωρά στην παρασκευή εξατομικευμένων φαρμάκων, τα οποία ο αστροναύτης θα έχει μαζί του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον διαστημικό σταθμό.

Ο κ. Γολέμης επισημαίνει ότι μέρος του προγράμματος αφορά την ιατρική εκπαίδευση του αστροναύτη αφού για το χρονικό διάστημα παραμονής τους στον διαστημικό σταθμό «θα χρειαστεί να γίνουν γιατροί του εαυτού τους, να παρακολουθούν τους δείκτες από τις βασικές λειτουργίες του σώματός τους και με τη βοήθεια που θα έχουν από τη γη να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».

Η καραντίνα του αστροναύτη τρεις βδομάδες πριν από την πτήση είναι μια πρώτη μεγάλη δοκιμασία τόσο για τον ίδιο όσο και για τον προσωπικό του γιατρό.

«Μετακομίζουμε στο Χιούστον και παραμένουμε απομονωμένοι από κάθε είδους επαφή με τρίτους, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ιατρικά τεστ και εξετάσεις. Ο στόχος μας είναι να μην μεταφερθεί κάποιος ιός στον Διαστημικό Σταθμό».

Λίγο πριν από την πτήση, για προληπτικούς λόγους ο αστροναύτης θα λάβει φαρμακευτική αγωγή για την ναυτία, τους εμετούς και το φαινόμενο του αποπροσανατολισμού που θα προκληθεί στον οργανισμό τις πρώτες ώρες που θα βρεθεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Ο Αδριανός Γολέμης μιλά για το συναίσθημα που νιώθει κάθε φορά που παρίσταται στις εκτοξεύσεις των ρουκετών που μεταφέρουν αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό. «Τα συναισθήματα είναι πολλά και έντονα, όταν βλέπεις τον πύραυλο να σηκώνεται από το έδαφος γνωρίζοντας ότι στην άκρη του σκάφους βρίσκεται κάποιος που έχεις ζήσει μαζί του και τον έχεις κουράρει επί 1,5 χρόνο για να καταφέρει να κάνει αυτή την αποστολή».

Ο Διαστημικός Σταθμός είναι ένα πολυεθνικό επίτευγμα από ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδά και επί μονίμου βάσεως φιλοξενεί αστροναύτες τουλάχιστον από τέσσερις χώρες.

Η συνεννόηση και η συναίνεση είναι τα σημαντικότερα στοιχεία για την ομαλή συμβίωση αστροναυτών στα δώματα του σταθμού, ακόμη κι όταν υπάρχει θέμα υγείας. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας ενός αστροναύτη μπορεί να ανήκει στην ευθύνη του προσωπικού του γιατρού, αλλά η φαρμακευτική αγωγή που θα χορηγηθεί θα χρειαστεί να συζητηθεί ευρέως με την ιατρική ομάδα των χωρών που παρακολουθούν και τους άλλους αστροναύτες.

Ο κ. Γολέμης εξηγεί ότι «μια φορά την βδομάδα, κάθε Πέμπτη, γίνεται τηλεδιάσκεψη της ιατρικής ομάδας των πέντε υπηρεσιών διαστήματος που λειτουργούν τον Διαστημικό Σταθμό, όπου συζητούμε και την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών υγείας, το είδος της φαρμακευτικής αγωγής κλπ». Η έκθεση υγείας πρέπει να είναι αναλυτική και εκτός από τη διάγνωση και τη φαρμακευτική ουσία που πρέπει να χορηγηθεί, περιλαμβάνει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα ανά χρονικό διάστημα. Μας εξηγεί ότι «η συζήτηση είναι λεπτομερής και εξαντλητική» καθώς, όπως υπογραμμίζει, «κάθε χώρα έχει τα δικά της ιατρικά και φαρμακευτικά πρωτόκολλα, αλλά στα 23 χρόνια ζωής του διαστημικού σταθμού, οι ζυμώσεις που έχουν γίνει, έχουν φέρει πιο κοντά, σ’ έναν κοινό χώρο την ιατρική των πέντε διαφορετικών κρατών».

Η προετοιμασία ενός αστροναύτη για την επάνοδό του στη γη είναι σημαντική διαδικασία και ξεκινά μέρες πριν από την ημερομηνία επανόδου.

Ο κ. Γολέμης αναφέρει ότι «ο οργανισμός του αστροναύτη δέχεται ισχυρό σοκ από την επιστροφή στη γη και εμείς τον βοηθάμε να σταθεί όρθιος, να περπατήσει με τη βοήθεια προγραμμάτων αποκατάστασης». Ακόμη και το αεροσκάφος της ESA που μεταφέρει τον αστροναύτη από το Χιούστον στην Ευρώπη είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε «να προφέρουμε τις καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες στον αστροναύτη, εάν παραστεί ανάγκη».

Ο Αδριανός Γολέμης είναι ο πρώτος Έλληνας που ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή επιλογή αστροναυτών.

Από τους 25.000 ενδιαφερόμενους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ESA κατάφερε μετά από τεστ, ιατρικούς ελέγχους, εξετάσεις κλπ να φτάσει στους 25 που η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος επέλεξε για αστροναύτες και που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα την εκπαίδευση τους για τις μελλοντικές αποστολές.

Οι άλλες χώρες προχώρησαν στο επόμενο βήμα, σε συμβόλαια συνεργασίας με την ESA, κάτι που δεν συνέβη με την Ελλάδα.

«Παραμένω ενεργός στη διάθεση της Ελλάδας, όταν επιλέξει να επενδύσει στις επανδρωμένες αποστολές του διαστήματος», δήλωσε ο κ. Γολέμης και εξήγησε ότι οι επιλογές αυτές έχουν συνήθως ανταποδοτικό χαρακτήρα αφού από τη συμμετοχή της χώρας στις επανδρωμένες αποστολές, «η ESA, βάσει καταστατικού της, ανταποδίδει με συμβόλαια συνεργασίας με ερευνητικά ινστιτούτα πανεπιστήμια και επιχειρήσεις σε θέματα διαστημικής τεχνολογίας».

Το στοιχείο της έμπνευσής του για το διάστημα και τις διαστημικές αποστολές καθορίστηκε από δύο προσωπικότητες με διεθνές κύρος στην ιστορία του Διαστήματος, τους Έλληνες καθηγητές Σταμάτη Κριμιζή και Θανάση Οικονόμου.

Ο Αδριανός Γολέμης κατέληξε λέγοντας ότι «αυτές οι δύο προσωπικότητες με ενέπνευσαν σε ό,τι κι αν έχω καταφέρει έως σήμερα κι ελπίζω, εάν καταφέρω να συμμετάσχω σε μια επανδρωμένη πτήση, να αποτελέσω την έμπνευση για τους μαθητές των σχολείων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντικείμενο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διαπέρασε την οροφή σπιτιού!

Published

on

Από

Photo credits: WikiImages / pixabay

Αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό και διαπέρασε την οροφή και δυο πατώματα κατοικίας στην αμερικανική πολιτεία Φλόριντα, νωρίτερα φέτος, προερχόταν πράγματι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), επιβεβαίωσε η NASA, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Την 8η Μαρτίου, κάτοικος πόλης στην πολιτεία Φλόριντα βρήκε, και μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Χ φωτογραφία που απαθανάτιζε, γκρίζο, ημι-κυλινδρικό αντικείμενο το οποίο, κατ’ αυτόν, «διαπέρασε την οροφή και δυο ορόφους» του σπιτιού του, προσθέτοντας πως παραλίγο να χτυπήσει τον γιο του.

Στη συνέχεια το παρέδωσε στην υπηρεσία διαστήματος, η οποία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το σενάριο που είχε υποτεθεί: το αντικείμενο προερχόταν από φορτίο αναλωμένων μπαταριών, απορριμμάτων του ΔΔΣ που απορρίφθηκαν το 2021 και θεωρείτο τότε πως θα έκανε επανείσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα και θα καταστρεφόταν «χωρίς κίνδυνο» για οποιονδήποτε.Το αντικείμενο, βάρους περίπου 700 γραμμαρίων, αποτελείται από κράμα μετάλλου ονομαζόμενο Inconel.

Η NASA τόνισε πως θα διενεργήσει έρευνα προκειμένου αφενός να κατανοήσει γιατί το αντικείμενο δεν καταστράφηκε τελείως όταν μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα κι αφετέρου αν χρειάζεται να αλλάξει πρακτικές και διαδικασίες.

Παρόμοια συμβάντα έχουν καταγραφεί ήδη στο παρελθόν. Το 2022, οι αρχές της Αυστραλίας επιβεβαίωσαν ότι απανθρακωμένο συντρίμμι που κατέπεσε σε φάρμα όπου εκτρέφονται πρόβατα προερχόταν από διαστημόπλοιο της SpaceX.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

“ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΝΗ” ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ: Σάββατο 18η Μαΐου 2024

Published

on

Από

” Σας προσκαλούμε να υπερασπιστείτε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την Ιστορία μας “

Σαββάτο 18η Μαΐου 2024, για ακόμη μία χρονιά η “ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ ” των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης-Βυρτεμβέργης σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην καθιερωμένη μας εκδήλωση με Θέμα

“ΠΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΝΗ”

Η Πορεία προς τον στόχο μας μπορεί για κάποιους να φαίνεται μεγάλη ουτοπία και πολύ δύσκολη, όμως για εμάς σημασία έχει ότι:

Οδεύουμε σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικώντας το ανθρώπινο δικαίωμα μας για δικαιοσύνη.

Χωρίς όμως τη δική σας παρουσία, την δική σας στήριξη δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα, για τον λόγο αυτό παρακαλούμε τη συμμετοχή σας στην πορεία ειρήνης.

Ας γίνουμε όλοι μαζί και ο κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά ο κρίκος που θα αποτελέσει την μεγάλη αλυσίδα, Ανδρών, Γυναικών και Νεολαίας μας.

Όλοι μαζί μπορούμε! να δικαιώσουμε τους νεκρούς μας.Για πρώτη φορά στην Ιστορία η εκδήλωση μας πλαισιώνεται από αντιπροσώπους όλων τον των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας και μάλιστα ο κάθε ένας Βουλευτής εξέφρασε την επιθυμία να λάβει μέρος στη πορεία μας και να χαιρετήσει την “19η Μαΐου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου “.


Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Η Γενική Πρόξενος στη Στουτγάρδη κ. Μαρία Κεχρή.

Ο Βουλευτήςτου Γερμανικού κοινοβουλίου κ.Bernd Riexinger MdB του πολιτικού κόμματος: Die Linke.

O Βουλευτής του Γερμανικού κοινοβουλίου κ.Takis Mehmet Ali MdB του πολιτικού κόμματος SPD.

O Βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU κ. Manuel Hagel MdL.

Ο Βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου κ. Nico Weinmann MdL του πολιτικού κόμματος: FDP/DVP.

Η Βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου κ. Fadime Tuncer MdL του πολιτικού κόμματος: Bündnis 90/Die Grünen.

Με φιλικούς Χαιρετισμούς

ΔΩΔΕΚΑΠΟΛΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Απώλειες ύψους 5% για το ΑΕΠ από την ενεργειακή κρίση

Published

on

Από

Photo credits: fotoblend / pixabay

Η Γερμανία έχει χάσει το 5% του ΑΕΠ της λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ κάθε πολίτης της ζημιώνεται κατά μέσο όρο με 2.600 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» για λογαριασμό της εκπομπής Panorama του ARD, οι Γερμανοί πλήττονται κατά τρεις φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους από την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στην Σουηδία κάθε κάτοικος επιβαρύνεται κατά 1.700 ευρώ ετησίως, αλλά στην Ιταλία μόνο κατά 230 και ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 880 ευρώ.

«Η Γερμανία έχει δομικά χαρακτηριστικά τα οποία την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη», εξηγεί ο οικονομολόγος του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ» Σεμπάστιαν Ντουλιέν και αναφέρεται στον «πολύ μεγάλο βιομηχανικό κλάδο, κάτι που συνεπάγεται και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας».Επιπλέον, μεγάλη ποσότητα αυτής της ενέργειας ήταν φυσικό αέριο από την Ρωσία, ενώ, όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος, η γερμανική κυβέρνηση στράφηκε σχετικά αργά στις αγορές φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να βρει μόνο ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Η παραγωγή στην Γερμανία καθίσταται πλέον πολύ ακριβή, μεταφέρεται στο εξωτερικό και μειώνεται, καθώς οι ανταγωνιστές, π.χ. οι ΗΠΑ, μπορούν να προσφέρουν φθηνότερες τιμές. Αυτό αντανακλάται άμεσα στο ΑΕΠ, προσθέτει ο κ. Ντουλιέν.

Με αφορμή την συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ, η ακροδεξιά ζητά επιστροφή στο ρωσικό φυσικό αέριο, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η γερμανική βιομηχανία.

Την ίδια ώρα, στην Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ρωσία, η τιμή για τους καταναλωτές ανέρχεται σε περίπου 12 σεντς/Κιλοβατώρα, έναντι 9 σεντς στην Γερμανία για το 2024.

Με κατανάλωση 20.000 KWh τον χρόνο, ένα γερμανικό νοικοκυριό πληρώνει περίπου 1.800 ευρώ, ενώ στην Αυστρία 2.400 ευρώ.


Ο Σεμπάστιαν Ντουλιέν εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η επιστροφή στο ρωσικό φυσικό αέριο θα ωφελούσε οικονομικά την Γερμανία. «Το θέμα δεν είναι μόνο η τρέχουσα τιμή, αλλά το ερώτημα, πόσο ασφαλής και αξιόπιστη μπορεί να είναι μελλοντικά η παράδοση και η τιμή του αερίου;», σημειώνει.

Από την πλευρά της βιομηχανίας εκφράζονται επίσης επιφυλάξεις για την επιστροφή στους Ρώσους προμηθευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε influencers για παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές

Published

on

Από

Photo credits: Pexels / pixabay

Στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για έλεγχο με τη μέθοδο των «σαρώσεων» (sweep) σε όλες τις πλατφόρμες των social media για τον εντοπισμό «influencers» που ασκούν εμπορικές δραστηριότητες, προωθούν και διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες επώνυμων εταιρειών συμμετείχε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο έλεγχος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε από τις 27 Οκτωβρίου 2023 έως και 30 Νοεμβρίου 2023 και συμμετείχαν 22 αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της Ένωσης.

Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά σε 576 «influencers» από όλη την Ευρώπη ενώ οι 20 εξ αυτών προέρχονται από την Ελλάδα.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα λάβουν επιστολή από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα ενημερώνονται επισταμένως και θα καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι δραστηριότητές τους να είναι προσαρμοσμένες σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή καταναλωτική νομοθεσία.Τα ευρήματα από τις έρευνες στην Ευρώπη:

Από το 97% των ελεγχόμενων «influencers» των οποίων το περιεχόμενο των αναρτήσεων είναι εμπορικό, μόνο το 20% γνωστοποιεί με ξεκάθαρες φράσεις στον καταναλωτή ότι πρόκειται για ανακοινώσεις διαφημιστικού ή εμπορικού χαρακτήρα.

To 78% των «influencers» ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο μόνο το 36% αυτών είναι εγγεγραμμένοι σε εμπορικό μητρώο στη χώρα τους, στο βαθμό που αυτό προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους.

Σε ποσοστό 30% οι «influencers» δεν παρέχουν πλήρη στοιχεία σχετικά με την  εταιρεία τους, όπως εμπορική επωνυμία, γεωγραφική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή και αριθμό εγγραφής.

Σε ποσοστό 38% δεν χρησιμοποιούν στις αναρτήσεις τους τα ειδικά εργαλεία γνωστοποίησης που διατίθενται από τις πλατφόρμες, όπως την ένδειξη «paid partnership (συνεργασία επί πληρωμή)» στο Instagram. Αντιθέτως, επιλέγουν διαφορετική διατύπωση, όπως «collaboration (συνεργασία)» (16%), «partnership» (15%) ή λοιπές, γενικές ευχαριστίες προς τις εταιρείες  (brands) με τις οποίες συνεργάζονταν (11%).

Το 40% των «influencers» διατηρεί ορατή τη γνωστοποίηση του εμπορικού χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπορικής επικοινωνίας.Το 34% των «influencers» παραθέτει τις γνωστοποιήσεις με τρόπο ώστε να είναι άμεσα εμφανείς, χωρίς να χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα από τον καταναλωτή, όπως κάποιο κλικ στην ένδειξη «read more (διαβάστε περισσότερα)» ή μετάβαση στο κάτω μέρος της σελίδας.

Το 40% των «influencers» προβάλλει και προωθεί δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο το 60% αυτών δεν παρέχουν ξεκάθαρη και με σαφήνεια ενημέρωση ότι πρόκειται για εμπορική δραστηριότητα και προβολή των δικών τους προϊόντων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι «influencers» και οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται από τον ιστότοπο/βιβλιοθήκη πληροφοριών (Influencer Legal Hub) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτικό στα καινούρια αυτοκίνητα το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας του οδηγού

Published

on

Από

Photo credits: Tama66 / pixabay

Από τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι υποχρεωτικό στα καινούρια αυτοκίνητα το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας του οδηγού.

Πρόκειται για ένα σημαντικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το οποίο μέσω υπέρυθρων ακτινών θα διαβάζει την κόρη του οδηγού και θα διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος.

Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους της έως το 2050, έχει θεσπίσει ένα σύνολο κανονισμών και τεχνολογιών, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο λεγόμενος GSR ή Γενικοί Κανονισμοί Ασφάλειας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην αυτοκίνηση και έχει να κάνει με όλες εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν ως στόχο την μείωση των ατυχημάτων σε περίπτωση λάθους του οδηγού.Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα η έξυπνη ειδοποίηση ταχύτητας ISA, η οποία προειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαταστήσουν μια κάμερα υπερύθρων που σαρώνει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού για απώλεια προσοχής, ακολουθούμενη από μια προειδοποίηση.

Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι λιγότερο δαπανηρές λύσεις δεν θα ισχύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πακέτο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στοιχίζει αρκετά. Αυτό ίσως συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντοπίστηκε η πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

Published

on

Από

Photo credits: Terranaut / pixabay

Η πιο ογκώδης αστρική μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα στον Γαλαξία μας εντοπίστηκε σε δεδομένα από την αποστολή Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics».

Η μαύρη τρύπα BH3 εντοπίστηκε επειδή επιβάλλει μια περίεργα ταλαντευόμενη κίνηση στο συνοδό άστρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω της.

Η μάζα της είναι 33 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Για την επαλήθευση της μάζας χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) και άλλα επίγεια τηλεσκόπια.Οι αστρικές μαύρες τρύπες σχηματίζονται από την κατάρρευση αστέρων μεγάλης μάζας, και αυτές που έχουν εντοπιστεί στον Γαλαξία μας είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο.

Ακόμα και η αμέσως επόμενη σε μάζα αστρική μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί προηγουμένως (Cygnus X-1) φτάνει τις 21 ηλιακές μάζες. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η πιο ογκώδης μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας συνολικά είναι ο Τοξότης Α* που έχει όγκο περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αυτή η αστρική μαύρη τρύπα είναι πολύ κοντά μας, σε απόσταση μόλις 2.000 ετών φωτός, στον αστερισμό του Αετού, οπότε αποτελεί τη δεύτερη πιο κοντινή γνωστή μαύρη τρύπα στη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Μήνυμα ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Παιδιά και Νέοι: Μαθαίνοντας πώς να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ3 ημέρες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΒΙΝΤΕΟ3 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis