Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Πώς συνδέονται οι καρδιακές παθήσεις με τις διαταραχές ύπνου

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με καρδιακές παθήσεις υποφέρουν από διαταραχές ύπνου. Τώρα, μια μελέτη ερευνητών του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM) δείχνει ότι οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν την παραγωγή της μελατονίνης στην επίφυση, τη μικροσκοπική δομή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου.

Ο σύνδεσμος μεταξύ των δύο οργάνων είναι ένα γάγγλιο στην περιοχή του λαιμού.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και ανθρώπινους ιστούς, καταδεικνύει έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ρόλο των γαγγλίων και υποδεικνύει πιθανές θεραπείες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη (20/7) στο περιοδικό «Science», οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να απορρυθμίσουν την παραγωγή της μελατονίνης εξαιτίας μιας βλάβης σε μια ομάδα νεύρων που συνδέονται και στα δύο όργανα – το άνω αυχενικό γάγγλιο (SCG).

Τα νεύρα αυτά, που βρίσκονται στο λαιμό, αποτελούν μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες διεργασίες στο σώμα, όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός.

Επειδή τα νεύρα που προέρχονται από το SCG συνδέονται τόσο με την καρδιά όσο και με την επίφυση, τα προβλήματα με την καρδιά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο παραγωγός μελατονίνης του σώματος απορρυθμίζεται.

Η έρευνα είναι «σημαντική και επίκαιρη», δήλωσε στο Live Science η Μπρουκ Άγκαργουολ, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η επιστήμονας πρόσθεσε ότι η μελέτη αποκαλύπτει έναν νέο μηχανισμό που ενδεχομένως εξηγεί γιατί τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι πιο επιρρεπή σε διαταραχές ύπνου. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, καθώς και κλινικές δοκιμές τυχόν πιθανών θεραπειών.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα μελατονίνης μειώνονται σε ασθενείς με παθήσεις του καρδιακού μυός, για παράδειγμα μετά από καρδιακή προσβολή, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Τα προβλήματα ύπνου είναι μια συχνή παρενέργεια της καρδιακής νόσου – για παράδειγμα, έως και το 73% των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζουν συμπτώματα αϋπνίας.

Αυτό, εκτιμούν οι επιστήμονες, είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια καρδιακή πάθηση επιδρά συστηματικά σε ολόκληρο το σώμα.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού από θανόντες με καρδιακή νόσο και από υγιή άτομα. Αυτή η μεταθανάτια ανάλυση αποκάλυψε μειωμένο αριθμό νευρικών ινών ή αξόνων στο SCG των ανθρώπων που είχαν καρδιακή νόσο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ήταν «καρδιολογικά υγιής».

Το SCG των ατόμων με καρδιακή νόσο έφερε ουλές και είχε διογκωθεί.

Σε πειράματα σε ποντίκια, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα, τα οποία καταβροχθίζουν άρρωστα και κατεστραμμένα κύτταρα, ήταν παρόντα στα αυχενικά γάγγλια ποντικιών με καρδιακή νόσο και τα νεύρα των τρωκτικών παρουσίασαν σημάδια φλεγμονής και ουλές.

Τα ποντίκια είχαν επίσης λιγότερους άξονες στην επίφυση και λιγότερη μελατονίνη στο αίμα τους σε σχέση με τα υγιή ποντίκια. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί των τρωκτικών – οι εσωτερικές διεργασίες που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη μέρα και τη νύχτα – επίσης διαταράχθηκαν.

Όταν οι επιστήμονες χορήγησαν μελατονίνη στα ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αντιστράφηκε πλήρως αυτή η διαταραχή. Επιπλέον, όταν χορήγησαν φάρμακα για την καταστροφή των μακροφάγων, τα επίπεδα μελατονίνης τους αποκαταστάθηκαν.

Ωστόσο, το δείγμα είναι πολύ μικρό και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποκαλυφθούν οι μηχανισμοί που επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο SCG, σημειώνουν οι ερευνητές στην εργασία τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μελέτη των νευρικών κυττάρων που συνδέουν την καρδιά και τον νωτιαίο μυελό, καθώς και των αγγελιοφόρων πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτταροκίνες και οι οποίες ενεργοποιούν τα μακροφάγα.

Η ομάδα πιστεύει ότι η μελέτη της μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σωστός σχεδιασμός των επαρχιακών δρόμων βασικός παράγοντας για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Published

on

Από

Σε επαρχιακούς δρόμους, η έξοδος από το οδόστρωμα και το χτύπημα ενός αντικειμένου στην άκρη του δρόμου είναι ένα κρίσιμο και συχνό σενάριο. Photo credits: Pexels / pixabay

Ο σωστός σχεδιασμός των επαρχιακών δρόμων είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, που συμβάλλουν στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι επαρχιακοί δρόμοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε η Ομάδα Διεθνών Δεδομένων και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας (IRTAD) του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών (ITF), περισσότεροι από τους μισούς θανάτους από τροχαία ατυχήματα το 2022 προκλήθηκαν σε αυτούς τους δρόμους. Μάλιστα στη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, ο αριθμός των θανάτων στους επαρχιακούς δρόμους έφτασε σε ποσοστό άνω του 65%.

Στη Γερμανία, το ποσοστό ήταν 57% το 2022, ενώ στη Νότια Κορέα, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Πορτογαλία οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης αποδείχθηκαν πιο επικίνδυνοι.

«Εκτός από τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, όπως τα όρια ταχύτητας ή οι απαγορεύσεις προσπέρασης, οι βελτιώσεις στην οδική υποδομή είναι συχνά απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα ατυχήματα στους επαρχιακούς δρόμους», τονίζει ο ερευνητής ατυχημάτων της DEKRA, Markus Egelhaaf, αναφερόμενος στην Έκθεση Οδικής Ασφάλειας DEKRA 2024 με τίτλο «Περιβάλλοντα κυκλοφορίας για ανθρώπους».



Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει τον αυτοκινητόδρομο Bruce στην Αυστραλία, ως παράδειγμα επιτυχημένου επανασχεδιασμού. Σε απόσταση άνω των 1.000 μιλίων στην ανατολική ακτή της χώρας υπήρξαν βελτιώσεις στο δρόμο, όπου περιλάμβαναν διαχωριστικά μεταξύ των δύο κατευθύνσεων κυκλοφορίας, βελτιώσεις υποδομών στις διασταυρώσεις μέχρι και τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάποια σημεία ανά κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μείωση των θανατηφόρων τροχαίων.

Σε επαρχιακούς δρόμους, η έξοδος από το οδόστρωμα και το χτύπημα ενός αντικειμένου στην άκρη του δρόμου είναι ένα κρίσιμο και συχνό σενάριο. Παρόλο που ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα με δέντρα και στύλους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ατυχημάτων με δέντρα δεν έχει αλλάξει.

Για παράδειγμα, το ποσοστό των θανάτων σε αυτές τις περιπτώσεις στη Γερμανία ήταν 20% το 2010 και έγινε 17% το 2021. Αυτό δείχνει στις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη των δρόμων, ότι πρέπει να φυτεύουν δέντρα σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον δρόμο ώστε να μην υπάρχουν ανάλογα περιστατικά. Η στοχευμένη χρήση θάμνων θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στον σχεδιασμό των δρόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει τις έγκυες που διατρέχουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Published

on

Από

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει προεκλαμψία, υπολογίζοντας την αναλογία δύο πρωτεϊνών του αίματος. Photo credits: ckstockphoto / pixabay

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τις γυναίκες που γεννούν και κινδυνεύουν από προεκλαμψία, προκειμένου να λαμβάνουν προφυλάξεις για την πρόληψή της, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων «Anesthesiology» 2024.

Το 5-10% των εγκύων αναπτύσσουν προεκλαμψία, κύρια αιτία μητρικού θανάτου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Ενώ η προεκλαμψία μπορεί να αναπτυχθεί ήδη από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των γυναικών που διέτρεχαν κίνδυνο προεκλαμψίας, όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τον τοκετό.



Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει προεκλαμψία, υπολογίζοντας την αναλογία δύο πρωτεϊνών του αίματος, του ινωδογόνου και της αλβουμίνης (ή λευκωματίνης), μέσα από εξετάσεις αίματος ρουτίνας.

Το ινωδογόνο εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και στη φλεγμονή, ενώ η αλβουμίνη βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και μεταφέρει ορμόνες, βιταμίνες και ένζυμα σε όλο το σώμα.

Και τα δύο μπορεί να διαταραχθούν με την προεκλαμψία: το ινωδογόνο μπορεί να είναι αυξημένο, η αλβουμίνη μπορεί να είναι μειωμένη ή να εμφανιστούν και οι δύο περιπτώσεις.

Όπως εντοπίστηκε, οι γυναίκες που είχαν υψηλότερη αναλογία ινωδογόνου προς αλβουμίνη (FAR) είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία σε σχέση με όσες είχαν χαμηλότερο FAR.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται πρόσθετη έρευνα για να προσδιοριστεί το ακριβές εύρος FAR που θα θεωρηθεί ανησυχητικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων

Published

on

Από

Η ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια της διαχείρισης σημάτων ασφαλείας. Photo credits: frolicsomepl / pixabay

Με τα εργαλεία και τους αλγορίθμους της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης μπορούν να ανιχνευτούν, να αξιολογηθούν και να κατανοηθούν με ταχύτητα νέες αναδυόμενες πληροφορίες ασφάλειας και ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την ακρίβεια της διαχείρισης σημάτων ασφαλείας, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κινδύνων.



Ωστόσο, παραμένει η πρόκληση της ανάπτυξης συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο μειώνουν το φόρτο των ειδικών της φαρμακοεπαγρύπνησης αλλά συμμορφώνονται και με τα αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας με θέμα την εφαρμογή των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες οι οποίες ερευνούν και παρακολουθούν την ασφάλεια των φαρμάκων (φαρμακοεπαγρύπνηση), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Aristotle Medical Forum 2024.

Οι ομιλητές σημείωσαν ότι η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα παραμένει καθοριστικότερη και αναντικατάστατη γιατί η κλινική αξιολόγηση των ευρημάτων από τους ειδικούς είναι αυτή που θα αξιολογήσει και θα επιβεβαιώσει τα τελικά ευρήματα που παράγονται από τους υπολογιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προέλευση των μετεωριτών που έπεσαν στη Γη αποκαλύπτει μελέτη

Published

on

Από

Η Οικογένεια αστεροειδών Μασσαλίας, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια, ευθύνεται για το 37% των γνωστών μετεωριτών που έφτασαν στη Γη, σύμφωνα με τη μελέτη. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Μετεωρίτες, θραύσματα βράχων που έφτασαν στη Γη από το διάστημα, μαστιγώνουν τον πλανήτη μας από τη γέννησή του, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι και σήμερα, συχνά προκαλώντας ελάχιστες ζημιές και, σπανίως, πυροδοτούν κατακλυσμιαία γεγονότα.

Όμως, από πού ακριβώς έρχονται αυτά τα ουράνια σώματα; Μια νέα έρευνα δίνει την απάντηση.

Μελετώντας τη σύνθεση των μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη και τους αστεροειδείς του ηλιακού συστήματός μας, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 70% των γνωστών «πληγμάτων» προήλθε από μόλις τρεις ομάδες αστεροειδών που βρίσκονται στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών, μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.

Οι ερευνητές, σε τρεις διαφορετικές μελέτες, κατάφεραν να καταγράψουν την προέλευση των περισσότερων από τους δεκάδες χιλιάδες γνωστούς μετεωρίτες που «προσγειώθηκαν» στη Γη.

«Αν και είναι γνωστοί περισσότεροι από 70.000 μετεωρίτες, μόνο το 6% από αυτούς είχε ταυτοποιηθεί, λόγω της σύνθεσής τους, ότι προήλθαν από τη Σελήνη, τον Άρη ή την Εστία, έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης. Η προέλευση των υπόλοιπων παρέμενε αδιευκρίνιστη», εξήγησε ο αστρονόμος Μίχαελ Μάρσετ, του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου της Χιλής.



Η Οικογένεια αστεροειδών Μασσαλίας, που σχηματίστηκε πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια, ευθύνεται για το 37% των γνωστών μετεωριτών που έφτασαν στη Γη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από το Σμήνος Κάριν (5,8 εκατομμυρίων ετών) και την Οικογένεια της Κορωνίδας (7,6 εκατ. ετών) προήλθε άλλο ένα 33%. Άλλο ένα 8% των μετεωριτών προήλθε από τις Οικογένειες αστεροειδών 8 Χλωρίς (Flora) και Νύσα και το 6% από την Εστία.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι λιγότερο από το 1% των μετεωριτών που έπληξαν τη Γη προήλθε από τον Άρη και τη Σελήνη.

Οι επιστήμονες ακόμη ερευνούν την προέλευση του υπόλοιπου 15% των γνωστών μετεωριτών.

Αυτοί οι διαστημικοί βράχοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Οι νέες έρευνες δεν εξέτασαν την προέλευση εκείνου του μετεωρίτη που έπληξε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και επέτρεψε στα θηλαστικά να κυριαρχήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μουσική μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση

Published

on

Από

Όπως διαπιστώθηκε, η μουσική μειώνει το άγχος, τον αντιληπτό πόνο και τον καρδιακό ρυθμό. Photo credits: VinzentWeinbeer / pixabay

Ισχυρή ηρεμιστική επίδραση μπορεί να έχει η μουσική στους ασθενείς που αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, όπως δείχνει ανασκόπηση μελετών, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών στο Σαν Φρανσίσκο.

Όπως διαπιστώθηκε, η μουσική μειώνει το άγχος, τον αντιληπτό πόνο και τον καρδιακό ρυθμό και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης κατά την ακρόαση μουσικής μπορεί να παίζει ρόλο στη διευκόλυνση της ανάρρωσης των ασθενών. 



Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική, είχαν στατιστικά σημαντική μείωση του πόνου την επομένη της χειρουργικής επέμβασης.

Ο πόνος μετρήθηκε με τη χρήση δύο μέτρων που ζητούσαν από τους ασθενείς να αναφέρουν οι ίδιοι τα επίπεδα του πόνου τους και με βάση την αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης εντοπίστηκε μείωση περίπου 19%.

Επιπλέον, στα αυτοαναφερόμενα από τους ασθενείς επίπεδα άγχους σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 3%, ενώ οι ασθενείς που άκουγαν μουσική παρουσίασαν και μειωμένο καρδιακό ρυθμό σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν άκουγαν μουσική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμβόλιο με βακτήρια κατά του καρκίνου αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Published

on

Από

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα εμβόλια μπορούν να εξατομικευτούν, ώστε να επιτίθενται στον πρωτογενή όγκο και τις μεταστάσεις σε κάθε άτομο. Photo credits: u_31yd59xv8a / pixabay

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια δημιούργησαν τροποποιημένα προβιοτικά βακτήρια που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα κατηγορία εμβολίων κατά του καρκίνου που εκμεταλλεύονται τις φυσικές ιδιότητες των βακτηρίων για να στοχεύσουν τον όγκο.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ποντικιών με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου και μελάνωμα.



Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταστείλει την ανάπτυξη ή σε πολλές περιπτώσεις να εξαλείψει τον πρωτογενή και μεταστατικό καρκίνο, αφήνοντας ταυτόχρονα τα υγιή μέρη του σώματος ανεπηρέαστα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αυτά τα εμβόλια μπορούν να εξατομικευτούν, ώστε να επιτίθενται στον πρωτογενή όγκο και τις μεταστάσεις σε κάθε άτομο, αλλά και να αποτρέψουν μελλοντικές υποτροπές.

Τα βακτήρια έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ως θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρχικό στάδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 λεπτά ago

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Βηρυτό και Τεχεράνη έως τις αρχές του 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

ΟΒΙ: Η πανεπιστημιακή έρευνα παράγει πάνω από το 10% των εφευρέσεων στην Ευρώπη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ7 ώρες ago

Με κλείσιμο απειλείται το μεγαλύτερο Δίγλωσσο Σχολείο της Ομογένειας στο Μόναχο

ΥΓΕΙΑ8 ώρες ago

Υγιεινός τρόπος ζωής, εξετάσεις και διαχείριση παραγόντων κινδύνου μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago

Λειψοί, ένας άγνωστος θησαυρός της Ελλάδας στα καλύτερα νησιά του κόσμου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Μειώθηκαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Αύγουστο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ακυρώνονται όλες οι πτήσεις που θα αναχωρούσαν από το αεροδρόμιο Σαρλερουά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Μ. Μυρογιάννη: Γέφυρα επικοινωνίας των Ελλήνων της Διασποράς με το μητροπολιτικό κέντρο η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Το ιστορικό μυθιστόρημα «Η Έξοδος των Θρακών» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Περισσότερες από 6.000 αποβολές μαθητών λόγω χρήσης κινητού στα σχολεία!

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

70η Επέτειος ίδρυσης της Γερμανοελληνικής Εταιρείας Ντύσσελντορφ: 70 χρόνια δράσεων και ενίσχυσης της γερμανοελληνικής φιλίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημέρωση για τη λειτουργία των αμιγών σχολικών μονάδων και των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Νέο είδος “καρχαρία φάντασμα” ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ενώπιον διλήμματος το FDP για την παραμονή του στην κυβέρνηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Προσφυγή της ΕΕ σχετικά με την έρευνα αντιντάμπινγκ της Κίνας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Γραμμές της Νάσκα: 303 νέα γεωγλυφικά ανακαλύφθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Επιδρομές και συλλήψεις για συμμορία διακίνησης ανθρώπων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αρμενικής Διασποράς η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Στη Βουλή το αίτημα των Ελλήνων Ομογενών για online μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας και Παραδοσιακών Χορών μέσω ΥΠΑΙΘ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιληψία, η διαταραχή που επηρεάζει περισσότερους από 65 εκατ. ανθρώπους

Europolitis TV6 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV7 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis