Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι χειραποσκευές περιλαμβάνονται στο αεροπορικό εισιτήριο

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετο στις χειραποσκευές, εφόσον έχουν λογικό βάρος και διαστάσεις και τηρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Τι γίνεται σε περίπτωση επιπλέον χρέωσης;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το παραπάνω σκεπτικό, ζητά τον καθορισμό κοινών κανόνων για όλες τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να θεσπιστεί ένα όριο στην τιμή και τις διαστάσεις των χειραποσκευών, προκειμένου να απλοποιηθεί η αναζήτηση μεταξύ διαφορετικών εταιρειών για τους υποψήφιους επιβάτες.

Επιπλέον, οι οργανώσεις καταναλωτών επικεντρώνονται στις διαφορετικές τιμές που προσφέρουν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπου πολλοί ταξιδιώτες αναγκάζονται να πληρώσουν ένα πιο ακριβό εισιτήριο για να μπορούν να μεταφέρουν τις χειραποσκευές τους.

Τι μπορείτε να διεκδικήσετε σε περίπτωση επιπλέον χρέωσης ώστε να επιβιβαστείτε

Τι λέει η ισπανική και ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Στην Ισπανία, ο  Νόμος Αεροναυτιλίας  (που χρονολογείται από το 1960) ορίζει στο άρθρο 97 ότι ο αερομεταφορέας «θα είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει μαζί με τους ταξιδιώτες και εντός της τιμής του εισιτηρίου, αποσκευές εντός των ορίων βάρους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δεμάτων, και όγκος που καθορίζεται από τους Κανονισμούς».

Λέει επίσης ότι «το υπερβολικό βάρος θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής διάταξης», αλλά στη συνέχεια διευκρινίζει  ότι τα αντικείμενα και οι χειραποσκευές  που κουβαλάει ο ταξιδιώτης δεν θα θεωρούνται αποσκευές για το σκοπό αυτό.

Έτσι, προσθέτει ότι «ο αερομεταφορέας θα είναι υποχρεωμένος να μεταφέρει δωρεάν στην καμπίνα, ως χειραποσκευές, τα αντικείμενα και τα δέματα που μεταφέρει ο ταξιδιώτης, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που αγοράζονται σε καταστήματα που βρίσκονται σε αεροδρόμια».

Η μεταφορά αυτών των αντικειμένων μπορεί να απορριφθεί μόνο για λόγους  ασφαλείας και μεγέθους και βάρους σε σχέση με το μέγεθος του αεροσκάφους.

Υπάρχει επίσης ο Γενικός Νόμος για την Προάσπιση Καταναλωτών και Χρηστών και άλλοι συμπληρωματικοί νόμοι. Στο άρθρο 82 του αναφέρει ότι «καταχρηστικές ρήτρες  θα θεωρούνται  όλες εκείνες οι διατάξεις που δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεμονωμένα και όλες εκείνες οι πρακτικές που δεν συναινούν ρητά σε αυτό, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις καλής πίστης, αιτία, σε βάρος του καταναλωτή και του χρήστη, σημαντική ανισορροπία στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών που απορρέουν από τη σύμβαση».

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, καταχρηστικές ρήτρες θα είναι αυτές που «περιορίζουν τα δικαιώματα του καταναλωτή και του χρήστη» και «καθορίζουν την έλλειψη αμοιβαιότητας της σύμβασης».

Η ίδια νομοθεσία, στο άρθρο 89 της, ορίζει ότι «αυξήσεις τιμών για βοηθητικές υπηρεσίες, χρηματοδότηση, αναβολές, προσαυξήσεις, αποζημιώσεις ή ποινές που δεν αντιστοιχούν σε πρόσθετες παροχές που μπορούν να γίνουν δεκτές ή να απορριφθούν σε κάθε περίπτωση, εκφρασμένες με τη δέουσα σαφήνεια ή διαχωρισμό».

Οι προαναφερθέντες κανονισμοί συμπεριλήφθηκαν σε  απόφαση του ΔΕΕ,  το οποίο έκρινε το 2014 ότι οι χειραποσκευές πρέπει να θεωρούνται “απαραίτητο στοιχείο της μεταφοράς επιβατών”  και ότι “η μεταφορά τους, επομένως, δεν μπορεί να υπόκειται σε συμπληρωματική τιμή από εταιρείες.”

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να επιβάλλουν συμπλήρωμα στις χειραποσκευές, εφόσον «ανταποκρίνονται σε εύλογες απαιτήσεις σχετικά με το βάρος και τις διαστάσεις τους και συμμορφώνονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας», αναφέρει το κείμενο.

Τώρα, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι βασικός, καθώς  οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τις  αποκλίσεις στις τιμές και τα πρότυπα μεταξύ διαφορετικών εταιρειών σχετικά με τις χειραποσκευές.

Ως εκ τούτου, απαιτούν «εναρμόνιση»  αυτών των πτυχών σε κοινοτικό επίπεδο και ζητούν επίσης να αναθεωρηθεί ο ισχύων κανονισμός για τις αεροπορικές υπηρεσίες.

«Αυτό που προτείνεται είναι να ρυθμιστούν τα χαρακτηριστικά των αποσκευών που μπορούν να μεταφερθούν , δηλαδή να καθοριστεί ένα όριο στις διαστάσεις και το βάρος για να αποτρέψει τις αεροπορικές εταιρείες από το να κάνουν μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία και να θέτουν πολύ μειωμένα όρια», εξηγεί ο Rubén Sánchez στο RTVE. es, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος της καταναλωτικής οργάνωσης Facua​.

Ωστόσο, αυτό το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη επιλυθεί και θα ψηφιστεί στις 4 Οκτωβρίου  σε ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Το γεγονός ότι η πρόταση των ευρωβουλευτών εκκρεμεί ακόμη η ψηφοφορία της δεν σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να χρεώνουν ένα επιπλέον ποσό για τις χειραποσκευές.

Όπως υπενθυμίζει ο εκπρόσωπος της Facua, υπάρχει ήδη το δικαίωμα των ταξιδιωτών για τις αεροπορικές εταιρείες να μην προσθέτουν επιπλέον κόστος για αυτόν τον τύπο αποσκευών και αυτό που ρυθμίζεται τώρα είναι ένα κοινό όριο μεγέθους που πρέπει να εφαρμόζεται γενικά και να ενοποιεί ένα κριτήριο.

«Μέχρι να ρυθμιστεί ένα όριο, οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να θέσουν ένα μονμερώς», διευκρινίζει, «και ό,τι χωράει στο εναέριο διαμέρισμα πρέπει να τοποθετείται χωρίς περιορισμό και ούτε καν τον αριθμό των πακέτων».

Ο εκπρόσωπος της Facua επισημαίνει ότι «πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν συμμορφώνονται». Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός αναφέρει ότι  έχει αναφέρει τις Ryanair, Vueling και Wizzair μεταξύ 2018 και 2021.

Ήδη το 2022, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων άνοιξε φάκελο κατά  των Ryanair, Vueling, EasyJet και Volotea, «αλλά φέτος αποφάσισε να αρχειοθετήσει όλους αυτούς τους φακέλους κυρώσεων ώστε το υπουργείο να τους επιβάλει πρόστιμο», επισημαίνει η οργάνωση.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που πωλούν διάφορες τιμές εισιτηρίων, με άλλες να  περιλαμβάνουν χειραποσκευές και άλλες όχι, κάτι που αντίκειται στους κανονισμούς και τα δικαιώματα των καταναλωτών. Με αυτόν τον τρόπο, ορισμένοι χρήστες αναγκάζονται να πληρώσουν περισσότερα για την τιμή που το περιλαμβάνει, παρόλο που είναι δικαίωμα που ήδη προστατεύεται από κανονισμούς χωρίς να χρειάζεται να αναλάβουν επιπλέον κόστος.

Επιπλέον, από την άλλη πλευρά, ο Οργανισμός Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) κατήγγειλε επίσης οκτώ ισπανικές αεροπορικές εταιρείες τον Αύγουστο  ότι δεν δέχονταν πληρωμές σε μετρητά επί του αεροσκάφους.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Facua, ορισμένες εταιρείες “δεν πρόκειται να σας αφήσουν να μπείτε στο αεροπλάνο εάν δεν πληρώσετε”, επομένως μπορείτε στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή του επιπλέον κόστους απευθείας από την αεροπορική εταιρεία, αφού πληρώσετε για το εισιτήριο με τρόπο που, επιτρέπει τη χειραποσκευή σε σύγκριση με αυτή που δεν το κάνει.

«Καθώς πληρώνετε περισσότερα, μπορείτε να διεκδικήσετε τη διαφορά από την εταιρεία και εάν αρνηθεί, να υποβάλετε καταγγελία στην αρχή καταναλωτών της αυτόνομης κοινότητάς σας ή ακόμα και να προσφύγετε στο δικαστήριο, καθώς πρόκειται για δικαστική αξίωση όπου ούτε πληρεξούσιος δικηγόρος απαιτείται» και δεν έχει κόστος για τον χρήστη.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να προσκομίσετε απόδειξη πληρωμής  και ένα  στιγμιότυπο οθόνης  που να δείχνει ότι η εταιρεία σας ζήτησε να πληρώσετε ακριβότερη τιμή για να μπορείτε να μεταφέρετε χειραποσκευές.

«Το θέμα είναι να διαμαρτύρεσαι και να καταγγείλεις», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου τους οργάνωσης.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρήστες μπορούν τους να μεταβούν στον ιστότοπο τους Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορίας (AESA) για να συμβουλευτούν τους ισχύοντες κανονισμούς και να μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους σε περίπτωση καθυστερήσεων και ακύρωσης πτήσεων, αλλαγής κατηγορίας και άρνησης επιβίβασης.

Μετά την αναστολή των φακέλων κυρώσεων από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων, ο Facua υπογραμμίζει τη σημασία του ρόλου του Υπουργείου Καταναλωτών, το οποίο άνοιξε φάκελο κυρώσεων τον Αύγουστο εναντίον πολλών αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για το επιπλέον κόστος που επιβάλλουν για τη μεταφορά χειραποσκευών κάτι που η οργάνωση είχε ήδη καταγγείλει.

Σκοπός του είναι να διερευνήσει εάν πρόκειται για καταχρηστικές ή αθέμιτες πρακτικές και εάν αντιβαίνουν στους κανονισμούς των καταναλωτών.

Ωστόσο, ο Facua απαιτεί ένα «υποδειγματικό» και «εθνικής κλίμακας» πρόστιμο από αυτό το Υπουργείο. «Το θέμα είναι να έρθει η κύρωση για τον Καταναλωτή», λέει ο εκπρόσωπός του, γιατί αν και «αυτά τα πράγματα αργούν», λέει ότι η σημασία αυτού του θέματος πρέπει να οδηγήσει το Υπουργείο να επισπεύσει τη διαδικασία.

Πηγή: ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο αστεροειδής Δίμορφος, που ήταν το αντικείμενο ενός πειράματος άνευ προηγουμένου, με στόχο να αλλάξει η τροχιά του, μοιάζει με έναν σωρό από συντρίμμια, προερχόμενα από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο, γύρω από τον οποίο κινείται σε τροχιά, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο Δίμορφος χτυπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 από το κρουστικό διαστημόπλοιο DART της NASA, σε ένα πείραμα που είχε ως στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρχε η δυνατότητα να τροποποιηθεί η τροχιά ενός αστεροειδούς που θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη.

Η επιτυχία της αποστολής αυτής, σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, δεν μπορούσε να μετρηθεί, παρά μόνο διαπιστώνοντας τις συνέπειες που είχε η πρόσκρουση στην τροχιά του Δίμορφου γύρω από τον Δίδυμο.

Στο ζευγάρι αυτό, το πρώτο άστρο, που έχει διάμετρο 160 μέτρα, έκανε μια πλήρη περιφορά γύρω από το μεγαλύτερο (περίπου 800 μέτρα διάμετρος) σχεδόν κάθε 12 ώρες.

Μετά τη σύγκρουση με το DART ο χρόνος αυτός μειώθηκε κατά περισσότερο από μισή ώρα.Η λεπτομέρεια αυτή αποτυπώθηκε σε εικόνες που τράβηξε ο ιταλικός μικροδορυφόρος που συνόδευε την αποστολή DART και από τηλεσκόπια που τον παρακολουθούσαν από τη Γη.

Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα, με επικεφαλής την Σαμπίνα Ραντουκάν, ειδική στα μικρά διαστημικά σώματα στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, τα δεδομένα «υποδηλώνουν ότι ο Δίμορφος είναι ένας σωρός συντριμμιών», όπως αναφέρει στη μελέτη της, στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Astronomy.

«Με βάση τις προσομοιώσεις, οι μόνες λύσεις που βρίσκουμε λένε ότι αρχικά ο Δίμορφος μάλλον ήταν ένα πολύ εύθραυστο αντικείμενο που προέβαλε ελάχιστη αντίσταση» στην πρόσκρουση με τα 610 κιλά του DART, εξήγησε ο Πατρίκ Μισέλ, αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής και εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Πιστεύεται πως ήταν τόσο εύθραυστος που με την σύγκρουση, αντί να δημιουργηθεί ένας κρατήρας διαμέτρου καμιά δεκαριά μέτρων, ο αστεροειδής «παραμορφώθηκε εντελώς», πρόσθεσε.

Η χρήση του υποθετικού λόγου γίνεται επειδή οι επιστήμονες για να βεβαιωθούν περιμένουν να φτάσει στον Δίμορφο, το 2026, το διαστημόπλοιο HERA της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που θα εξετάσει τον αστεροειδή με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο Δίμορφος φαίνεται ότι αποτελείται από ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα υλικών με βάση το πυρίτιο, από μικρούς βράχους εκ των οποίων ούτε το 40% δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που τράβηξε το DART πριν από την πρόσκρουσή του.

Η δομή του άστρου, που θα μελετηθεί λεπτομερέστερα από ένα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων του HERA, πιστεύεται ότι είναι πορώδης, κάτι που εξηγεί την τρωτότητά του.Αυτό, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σημαίνει ότι ο Δίμορφος γεννήθηκε και μεγάλωσε χάρη στα συντρίμμια που εκτόξευε ο «μεγάλος αδελφός» του, ο Δίδυμος, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σαν σβούρα – και μοιάζει με σβούρα. Και η ταχύτητά του είναι τέτοια που λόγω της φυγόκεντρου μπορεί να εκτοξεύει στο διάστημα το υλικό του, το οποίο συσσωρεύτηκε για να σχηματίσει τον «μικρό αδελφό».

Ο Πατρίκ Μισέλ θεωρεί ότι τα νέα θα είναι «καλά» αν επιβεβαιωθεί ότι ένας αστεροειδής πυριτίου όπως ο Δίμορφος έχει την ίδια συμπεριφορά όπως εκείνοι με βάση τον άνθρακα (όπως οι Μπένου και Ριούγκου), δηλαδή ότι προβάλλει «ελάχιστη αντίσταση». Θα γνωρίζαμε επομένως ήδη τι θα έπρεπε να κάνουμε αν χρειαζόταν, στο μακρινό μέλλον, να εκτρέψουμε κάποιον για να σώσουμε τη Γη.

Και αυτή είναι σημαντική πρόοδος, δεδομένου ότι τα αντικείμενα αυτά «έχουν μια συμπεριφορά που δεν γνωρίζουμε, δεδομένου ότι το περιβάλλον τους είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Γης», εξήγησε.

Το 2029 ο αστεροειδής Απόφις θα περάσει «κοντά» από τη Γη, σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων, προσφέροντας τη δυνατότητα να μελετηθούν αυτά τα άστρα.

Ετοιμάζεται ήδη μια αποστολή που θα μελετήσει τη συμπεριφορά του αστεροειδούς αυτού κατά το πέρασμά του, χωρίς να χρειαστεί να τον πλησιάσει αφού θα είναι ορατός από τη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Απώλειες έως και δύο εκατομμυρίων ευρώ λόγω της απεργίας στον Πύργο του Άιφελ

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Έσοδα ενός έως και δύο εκατομμυρίων ευρώ χάθηκαν τις 6 ημέρες που ήταν κλειστός ο Πύργος του Άιφελ λόγω της απεργίας εργαζομένων δυσαρεστημένων με τη διαχείριση του μνημείου, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Sete, η εταιρία εκμετάλλευσης του παρισινού μνημείου.

Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στη Γαλλία και πέντε μήνες πριν από του Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσα (από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου) σχεδόν εκατό χιλιάδες επισκέπτες (από 15.000 έως και 20.000 ημερησίως), δεν μπόρεσαν να ανεβούν στο δημοφιλές αξιοθέατο λόγω της απεργίας των συνδικάτων CGT και FO.

Η διασυνδικαλιστική επιτροπή έθεσε τέλος στην κινητοποίηση, μια από τις πιο μακροχρόνιες στη σύγχρονη ιστορία της, καθιστώντας δυνατή την επαναλειτουργία του εμβληματικού αξιοθέατου την Κυριακή.

Η Sete “ζήτησε κατ’ επανάληψη συγγνώμη” από τους σχεδόν 100.000 επισκέπτες που απογοητεύθηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τον Πύργο του Άιφελ, στους οποίους θα επιστραφούν τα χρήματά τους “αυτομάτως και πλήρως το συντομότερο δυνατό”.

Η συμφωνία για το τέλος της απεργίας προβλέπει την ένταξη των εργαζομένων στην παρακολούθηση του οικονομικού μοντέλου και των εργασιών του μνημείου, στους κόλπους ενός οργάνου που συνεδριάζει κάθε έξι μήνες.Οι συνεδριάσεις αυτές αναμένεται κυρίως να καταστήσουν δυνατή την παρακολούθηση της τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ της Sete και του Δήμου του Παρισιού, στο πλαίσιο μιας αντιπροσωπείας δημόσιας υπηρεσίας.

Η τροποποίηση πρέπει να υποβληθεί τον Μάιο στο συμβούλιο του Παρισιού. Προβλέπει αύξηση 20% στα εισιτήρια, επιστροφή σε μια χρηματοοικονομική ισορροπία “από το 2025” και 145 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετες επενδύσεις για εργασίες συντήρησης του μνημείου, κυρίως με τη συνέχιση της 20ης επιχείρησης της βαφής όλου του πύργου, που εγκαινιάστηκε πριν από 135 χρόνια.

Η ισορροπία στα οικονομικά του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος το 2023 είχε υψηλότερη επισκεψιμότητα από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid, με 6,3 εκατομμύρια επισκέπτες, αποδυναμώθηκε κατά σχεδόν 130 εκατομμύρια ευρώ λόγω των απωλειών εσόδων κατά τη διάρκεια της διετίας της υγειονομικής κρίσης (2020 και 2021).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρόσβαση σε ανεξάρτητους προγραμματιστές δίνει η Microsoft

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Microsoft ανακοίνωσε πολυετή συμφωνία με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral ενώ αποκάλυψε και τις νέες ρυθμιστικές οδηγίες ευρύτερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη που η ίδια χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με αυτές, πλέον θα αποκτήσουν πρόσβαση και οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το κεντρικό ζήτημα, η Microsoft πρόσθεσε ότι θέλει να γίνει δημοκρατική αυτή η νέα τεχνολογία μέσω των προτύπων ανοιχτού κώδικα που έχει ο αμερικανικός κολοσσός.

Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, σημείωσε ότι η εταιρεία θέλει να καταστήσει διαθέσιμα τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας σε άλλες χώρες να δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα.Η Microsoft έχει επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά στην OpenAI, την δημουργό του ChatGPT, όμως βρίσκεται υπό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξαιρετικής σημασίας είναι η συμφωνία με την γαλλική Mistral, καθώς θα επιτρέψει την διάδοση των γλωσσικών μοντέλων που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για τα chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου, η Microsoft δεσμεύτηκε να επενδύσει πολλά δις ευρώ σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 3,2 δις στη Γερμανία και σχεδόν 2 δις στην Ισπανία.

Πηγή: euronews.com

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεβίλλη: Με εισιτήριο η επίσκεψη στη διάσημη πλατεία Plaza de Espana

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι τουρίστες που θα επισκέπτονται την πόλη της Σεβίλης στη νότια Ισπανία ενδέχεται σύντομα να πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο προκειμένου να εξερευνήσουν τη μεγάλη, εντυπωσιακή πλατεία Plaza de Espana, έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των σχεδίων να ελεγχθεί ο όγκος τουριστών που κατακλύζουν τον δημόσιο αυτό ανοικτό χώρο.

«Σχεδιάζουμε να κλείσουμε την Πλάθα δε Εσπάνια και να χρεώνουμε τους τουρίστες προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τη συντήρησή της και να εγγυηθούμε την ασφάλειά της», έγραψε ο δήμαρχος Χοσέ Λουίς Σανθ σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, την οποία συνόδευε από ένα βίντεο, όπου καταγράφονται σκηνές όπως πλακάκια που έχουν ξεκολλήσει, κατεστραμμένες προσόψεις και μικροπωλητές να έχουν καταλάβει γωνιές και σκαλοπάτια.Η Πλάθα δε Εσπάνια αποτελεί τμήμα ενός συγκροτήματος που χτίστηκε το 1969 στο πλαίσιο της Ιβηρο-Αμερικανικής Έκθεσης, με στόχο να αντικατοπτρίζει τον ισπανικό χαρακτήρα στην αρχιτεκτονική της και τις πλακόστρωτες διακοσμήσεις της.

Χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται την πλατεία καθημερινά, με άμαξες ή πεζή.

Ο χώρος μετατράπηκε σε σετ για την ταινία του 1999 «Πόλεμος των Άστρων: Η αόρατη απειλή», ενώ αποτελεί επίκεντρο της πολιτιστικής ζωής της Σεβίλλης, φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και επιδείξεις μόδας.

Αν και ο Σανθ κατέστησε σαφές ότι στους ντόπιους θα εξακολουθεί να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση, πολλοί χρήστες του Χ, μεταξύ άλλων κάτοικοι της Σεβίλλης, σύντομα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το σχέδιο της δημοτικής αρχής.Με περισσότερους από 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο και έναν πληθυσμό 700.000 κατοίκων, η Σεβίλλη είναι η τρίτη πιο δημοφιλής πόλη της Ισπανίας για τους επισκέπτες.

Πολλές πόλεις καταβάλλουν προσπάθειες να βρουν την ισορροπία μεταξύ του τουρισμού που τόσο έχουν ανάγκη και της διατήρησης της ελκυστικότητάς τους στους κατοίκους. Η ιταλική πόλη της Βενετίας θα εισάγει δοκιμαστικά ένα τέλος από τον Απρίλιο προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των εκδρομέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων την Τετάρτη εξαιτίας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η AEGEAN και η Olympic Air εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι όλοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου.

Στην ενημέρωση διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω αφορούν την ανακοίνωση της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 και έως ότου η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αρμόδια για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ ενημερώσει για την ακύρωση των πτήσεων.Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνήσουν στα παρακάτω τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην Β κατηγορία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην B κατηγορία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των συμβατικών αυτοκινήτων είναι 37%.

Από το σύνολο των ηλεκτρικών μοντέλων που κυκλοφόρησαν μεταξύ των ετών 2018-2023, τα 40 άνηκαν στις συμπαγείς μικρές κατηγορίες (Α και Β) και τα 66 στην πολυτελή D κατηγορία.

Στην Ευρώπη, το 28% των ηλεκτρικών πωλήσεων ανήκε στην D κατηγορία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των νέων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης ήταν μόλις 13%, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος για τα στοιχεία πωλήσεων του 2023.

Η μέση τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 39% (+18.000 ευρώ) από το 2015, ενώ στην Κίνα έχει μειωθεί κατά 53%.

Αυτό οφείλεται στη δυσανάλογη εστίαση των Ευρωπαίων κατασκευαστών στα μεγάλα αυτοκίνητα και τα SUV, τα οποία έχουν υψηλότερη τιμή.

Όλα αυτά όταν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να βρουν τρόπους να ανακόψουν την επέλαση των κινεζικών μοντέλων στην Ευρώπη, αλλά και της προσπάθειάς τους να βγάλουν στην παραγωγή φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατά βάση θα ανήκουν στις μικρές κατηγορίες.Από τα μοντέλα κάτω των 25.000 ευρώ που έχουν προγραμματίσει να βγάλουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στην αγορά, μόνο τα 42.000 οχήματα είναι πιθανό να παραχθούν για την ευρωπαϊκή αγορά φέτος, σύμφωνα με την ανάλυση της GlobalData. Ωστόσο, παρά την έλλειψη προσιτών μοντέλων, το μερίδιο αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 2,5%.

Η φορολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, παρά τα όποια άλλα κίνητρα δίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Οι υποδομές είναι ένα άλλο κομμάτι που παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και οι επικείμενες αυτονομίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνουν.

Τον πρώτο λόγο στην Ευρώπη για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έχουν οι εταιρείες μίσθωσης, όπου μέχρι το 2030 όλοι οι στόλοι αναμένεται να είναι 100% ηλεκτρικοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Γαλλία: Απώλειες έως και δύο εκατομμυρίων ευρώ λόγω της απεργίας στον Πύργο του Άιφελ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρόσβαση σε ανεξάρτητους προγραμματιστές δίνει η Microsoft

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Σεβίλλη: Με εισιτήριο η επίσκεψη στη διάσημη πλατεία Plaza de Espana

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων την Τετάρτη εξαιτίας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Μόλις το 17% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη ανήκουν στην Β κατηγορία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Η Καθολική Εκκλησία καλεί τους πολίτες να μην ψηφίζουν την ακροδεξιά

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Τα παιδιά εκτίθενται σε κινδύνους για την υγεία τους από τη λάθος χρήση ακουστικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Υψηλό ενδιαφέρον για την επιστολική ψήφο από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

ESET: Τι είναι η εικονική απαγωγή και πώς να μην πέσετε θύμα της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Copernicus: Ο θερμότερος στα χρονικά ήταν ο φετινός Ιανουάριος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργία στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξε το Ver.di

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: “Εξτρεμιστική” οργάνωση η Νεολαία της AfD, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis