Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος τραυματισμού για άτομα άνω των 65 ετών σε τροχαίο ατύχημα

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος τραυματισμού για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε τροχαίο ατύχημα συγκριτικά με τις νεότερες ηλικιακά ομάδες.

Συγκρούσεις που μπορεί να έχουν πιο ήπιες συνέπειες για τους νεότερους, μπορεί να έχουν σοβαρότερο αποτέλεσμα και μερικές φορές να είναι θανατηφόρες για τα άτομα της τρίτης ηλικίας λόγω της αυξημένης πιθανότητας θανάτου που οφείλεται σε σωματικές επιπτώσεις.

Αυτό αναφέρει μελέτη του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τις Βρυξέλλες, ETSC που αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών στις μεταφορές στην Ευρώπη.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική οδικής ασφάλειας στις ανάγκες ενός ολοένα και γηραιότερου πληθυσμού, βελτιώνοντας την ασφάλεια των πεζών και ποδηλατών ατόμων της τρίτης ηλικίας με ασφαλείς και καλά προστατευμένες υποδομές.

Παρά τις προκλήσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι η ενεργή μετακίνηση των ατόμων της τρίτης ηλικίας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που συχνά υπερτερούν των κινδύνων που προκύπτουν από το ενδεχόμενο τραυματισμού σε τροχαίο συμβάν και την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Έρευνες έδειξαν ότι τα οφέλη για την υγεία είναι ακόμη πιο σημαντικά σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, βοηθώντας τους να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βελτιώσουν συνολικά την ευεξία.

Στα βασικά ευρήματα της έκθεσης πρέπει να επισημανθούν ότι υπάρχει τάση μείωσης 3% των θανάτων από τροχαία ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Φυσικά υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις ως προς την οδική ασφάλεια μεταξύ των χωρών, με την ασφαλέστερη χώρα για τους ηλικιωμένους να είναι η Νορβηγία, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ρουμανία, η Σερβία και η Βουλγαρία έχουν την υψηλότερη οδική θνησιμότητα για τους ηλικιωμένους.

Η επιλογή του μέσου μεταφοράς, η ηλικιακή ομάδα και συγκεκριμένες περιπτώσεις συγκρούσεων επηρεάζουν σημαντικά την οδική θνησιμότητα των ηλικιωμένων σε τροχαία δυστυχήματα.

Καθώς ο πληθυσμός της Ευρώπης συνεχίζει να γερνάει, οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την οδική ασφάλεια πρέπει να εξελιχθούν για να ανταποκρίνονται στις ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας λόγω της δημογραφικής εξέλιξης.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης πως συχνά παραβλέπεται το ζήτημα με τις πτώσεις πεζών εντός των δρόμων, τονίζοντας τη σημασία της καταγραφής αυτών των περιστατικών για την προώθηση της ενεργητικής κινητικότητας και την ενίσχυση της ασφάλειας για τους πεζούς.

Όσον αφορά τα άτομα της τρίτης ηλικίας που οδηγούν, από την έκθεση προκύπτει ότι οι ιατρικοί έλεγχοι βάσει ηλικίας ενδέχεται να μην αποτρέπουν αποτελεσματικά τα τροχαία ατυχήματα. Προηγούμενες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις, η κατάχρηση ουσιών, οι ψυχικές διαταραχές, η επιληψία και ο διαβήτης είναι πιο σημαντικοί παράγοντες από την ηλικία και επηρεάζουν τους οδηγούς όλων των ηλικιών.

Αυτό το εύρημα είναι επίκαιρο επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα σε ένα σχέδιο αναθεώρησης των κανόνων της ΕΕ για τις άδειες οδήγησης να υποβάλλονται όλοι οι οδηγοί σε τακτικό ιατρικό έλεγχο μετά την ηλικία των 70 ετών.

«Ο αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού για τα άτομα της τρίτης ηλικίας σε τροχαίο συμβάν συγκριτικά με τις νεότερες ηλικιακά ομάδες τα καθιστά μια από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες χρηστών του οδικού δικτύου.

Η καλή υγεία είναι προϋπόθεση, όχι μόνο για τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας, αλλά και για την ασφαλή οδήγηση και εν γένει τη σωστή συμπεριφορά στο δρόμο. Ιδιαίτερα oι άνθρωποι άνω των 70 ετών είναι πιθανό να ταλαιπωρούνται από παθήσεις που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσής τους και τις δεξιότητές τους τόσο ως οδηγοί όσο και ώς χρήστες του δρόμου.

Έτσι λοιπόν είναι αναγκαίο να μεριμνούν έγκαιρα για την υγεία τους είτε οδηγούν είτε όχι, ώστε να βελτιώνεται το επίπεδο της ζωής τους εν γένει, αλλά και να μην κινδυνεύουν να εμπλακούν σε τροχαία», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Τη μοναδική γνωστή μέχρι σήμερα περίπτωση συνδρόμου Down στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα αποκάλυψε η έρευνα σε σκελετό μικρού παιδιού, τον οποίο έφερε στο «φως» ανασκαφή στον μυκηναϊκό οικισμό κοντά στο χωριό Λαζάρηδες, στην Αίγινα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι ηλικίας 12-16 μηνών, που έζησε τον 13ο αιώνα π.Χ. και στη σύντομη ζωή του υπέφερε από σοβαρή ασθένεια, πιθανώς συνδεδεμένη με το σύνδρομο Down.

Βρέθηκε θαμμένο φορώντας ένα περίτεχνο περιδέραιο φτιαγμένο από 93 χάντρες από φαγεντιανή και υαλόμαζα, καθώς και έξι από κορναλίνη, εύρημα δηλωτικό της φροντίδας που έλαβε στη ζωή και στον θάνατό του.

Η ανασκαφή κοντά στο ημιορεινό χωριό Λαζάρηδες, στην ανατολική Αίγινα διεξάγεται από το 2005 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί ένας οικισμός με το νεκροταφείο του. Τα ευρήματα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της ανασκαφής, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, Νάγια Πολυχρονάκου – Σγουρίτσα, καταδεικνύουν ότι ο οικισμός των Λαζάρηδων άκμασε στους δύο αιώνες της Ανακτορικής περιόδου (τον 14ο και τον 13ο αιώνα π.Χ.) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της εποχής στον ευρύτερο Αργοσαρωνικό κόλπο.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το 2010 η ανασκαφή στον οικισμό έφερε στο «φως» ένα απροσδόκητο εύρημα, έναν μικρό κιβωτιόσχημο τάφο, που τοποθετήθηκε χρονικά στον 13ο αιώνα π.Χ. Το εύρημα έμελλε να γίνει σύντομα πολύ συγκινητικό για τους αρχαιολόγους: μέσα στον τάφο βρίσκονταν τα οστά ενός μικρού παιδιού μαζί με ένα περίτεχνο περιδέραιο.

Αμέσως οι ανασκαφείς μετέφεραν το εύρημα μαζί με το χώμα που το περιέβαλλε στη Μονάδα Συντήρησης του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καθαριστεί με προσοχή και να συντηρηθεί.

Στην οστεολογική έρευνα που διεξήγε στο σκελετικό υλικό η βιοαρχαιολόγος, Δρ. Ελεάννα Πρεβεδώρου, διαπίστωσε ότι έφερε μορφολογικά χαρακτηριστικά σκελετικών αλλοιώσεων δηλωτικά σοβαρότατης χρόνιας ασθένειας ή ασθενειών.

Ήταν δηλαδή ένα κοριτσάκι «που πέρασε την περισσότερη, εάν όχι όλη τη ζωή του πάρα πολύ άρρωστο και υπέφερε από έντονους πόνους», όπως λέει η κ. Πρεβεδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετέπειτα γενετικές αναλύσεις δειγμάτων του υλικού που έγιναν στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, στη Γερμανία, αποκάλυψαν ότι το κοριτσάκι αυτό έπασχε και από σύνδρομο Down, «ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν και σε ποιο βαθμό τα σοβαρά προβλήματα υγείας που εντοπίστηκαν οστεολογικά συνδέονταν με το σύνδρομο», όπως διευκρινίζει η κ. Πρεβεδώρου.

Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα εντοπίζεται περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα, τονίζει η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Νάγια Πολυχρονάκου- Σγουρίτσα, διευκρινίζοντας πάντως ότι «μπορεί να υπάρχουν και άλλες, που ωστόσο δεν έχουν τύχει εξέτασης από ένα μεγάλο ινστιτούτο, όπως το Max Planck».

Η «μικροανασκαφή» και η μελέτη του υλικού που έγινε στο εργαστήριο συντήρησης έδωσε επίσης στους ερευνητές τη δυνατότητα να κάνουν λεπτομερείς παρατηρήσεις για τον τρόπο ταφής. Όπως διαπιστώθηκε, το κοριτσάκι είχε ταφεί φορώντας το περίτεχνο περιδέραιο στον λαιμό του.

«Η επιμελημένη ταφή, το κόσμημα και η κατάσταση της υγείας του, υποδηλώνουν ότι το μικρό αυτό κοριτσάκι που υπήρξε βαριά άρρωστο είχε λάβει ιδιαίτερη φροντίδα κατά τον θάνατό του και πιθανότατα και κατά τη σύντομη ζωή του», διαπιστώνει η κ. Πρεβεδώρου.

Έρευνα σε 10.000 αρχαία γονιδιώματα

Στην ίδια δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications» παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας ευρύτερης έρευνας, με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, σε συνολικά σχεδόν 10.000 γονιδιώματα από αρχαία ανθρώπινα σκελετικά υπολείμματα για χρωμοσωμικές τρισωμίες.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σημειώνεται ότι τα άτομα με χρωμοσωμική τρισωμία φέρουν τρία αντίγραφα ενός χρωμοσώματος στα κύτταρά τους, αντί για δύο. Η τρισωμία των χρωμοσωμάτων 21 ή 18 έχει ως αποτέλεσμα το σύνδρομο Down και το σύνδρομο Edwards, αντίστοιχα.

Κατά την έρευνα αυτή εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις συνδρόμου Down, μεταξύ των οποίων και το κοριτσάκι στην Αίγινα, και μία περίπτωση συνδρόμου Edwards.

Όλες οι περιπτώσεις ήταν βρεφικές ή περιγεννητικές ταφές και προέρχονται επίσης από τη νεολιθική Ιρλανδία (περίπου 3.500 π.Χ.), από τη Βουλγαρία της εποχής του Χαλκού (περίπου 2.700 π.Χ.), τρεις από την Ισπανία της Εποχής του Σιδήρου (περίπου 800-400 π.Χ., οι δύο με σύνδρομο Down, η μία με σύνδρομο Edwards) και από τη Φινλανδία (περίπου 1.720 μ.Χ.).

Μόνο λίγες περιπτώσεις συνδρόμου Down έχουν καταγραφεί σε άτομα κατά την αρχαιότητα, κυρίως λόγω των δυσκολιών στον εντοπισμό γενετικών διαταραχών σε αρχαία δείγματα DNA χωρίς τη χρήση σύγχρονων τεχνικών.

Αντίθετα, φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται το σύνδρομο Edwards σε ιστορικά ή προϊστορικά λείψανα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι και τα επτά μωρά που εντοπίστηκαν με χρωμοσωμικές τρισωμίες φαίνεται να είχαν φροντίδα μετά θάνατον μέσω διάφορων τελετουργιών που υποδηλώνουν την αναγνώρισή τους ως μέρος των κοινοτήτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερες από 275 εκατομμύρια νέες γενετικές παραλλαγές εντοπίστηκαν σε βιοϊατρική έρευνα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Περισσότερες από 275 εκατομμύρια νέες γενετικές παραλλαγές αποκαλύφθηκαν μετά την ανάλυση σχεδόν 250.000 αλληλουχιών ολόκληρου γονιδιώματος.

Τα δεδομένα αυτά αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ιστορικής έλλειψης ποικιλομορφίας και της υποεκπροσώπησης ομάδων πληθυσμού στην έρευνα.

Ο εντοπισμός και η καταγραφή των γενετικών παραλλαγών είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στη βιοϊατρική έρευνα. Ωστόσο, η έλλειψη ποικιλομορφίας οδηγεί στην υποεκπροσώπηση ατόμων από μειονοτικές ομάδες και μειονεκτούντα περιβάλλοντα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα «All of Us» στοχεύει στη δημιουργία μιας βιοτράπεζας με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαφορετικούς συμμετέχοντες, ώστε να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη δημογραφική σύνθεση των ΗΠΑ.

Στην πιο πρόσφατη έκδοση δεδομένων, την πέμπτη μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται δεδομένα από περισσότερους από 413.000 συμμετέχοντες και περισσότερες από 245.000 αλληλουχίες ολόκληρου γονιδιώματος.

Το 77% των συμμετεχόντων ταυτίστηκε με ομάδες που ιστορικά υποεκπροσωπούνται στη βιοϊατρική έρευνα, όπως φυλετικά ή εθνοτικά μειονοτικές ομάδες (46%), άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας (26%) και άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω (26%).

Το πρόγραμμα εντόπισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο γενετικές παραλλαγές, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 275 εκατομμύρια που δεν είχαν αναφερθεί ποτέ πριν.

Το πρόγραμμα επιτρέπει, επίσης, την έρευνα για το πώς τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά μπορούν να εκφράζονται διαφορετικά σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Για παράδειγμα, γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 βρέθηκε ότι αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο κοιλιοκάκης αποκλειστικά στα άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή.

Η αύξηση της ποικιλομορφίας των δεδομένων στις βιοτράπεζες θα συμβάλει στη διερεύνηση των διαφορών στον γενετικό κίνδυνο των πληθυσμών.

Τα αποτελέσματα της έρευνα δημοσιεύονται στα περιοδικά «Nature», «Nature Medicine» και «Communications Biology».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοκίνητο: Πετρελαιοκίνητα, η μεγάλη μερίδα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι στόλοι ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV) είναι κατά βάση πετρελαιοκίνητοι παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες εξηλεκτρισμού.

Αυτός ο τύπος καυσίμου έχει τα πρωτεία καθώς προσφέρει οικονομία, αντοχή και χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Για παράδειγμα, το Άμστερνταμ απαιτεί τα μικρά επαγγελματικά φορτηγά με κινητήρες ντίζελ να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές Euro4 και πάνω για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μέση ηλικία των στόλων ελαφρών φορτηγών στην ΕΕ στις αρχές του περασμένου έτους ήταν 12 έτη, με την Ιταλία να έχει τον παλαιότερο στόλο (14 έτη) και να ακολουθεί η Ισπανία με 13,6 έτη.

Τα ντίζελ κυριαρχούν παρά τη μεγάλη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα τελευταία στοιχεία της ACEA δείχνουν μια έκρηξη πωλήσεων ηλεκτρικών e-LCV, αλλά το ντίζελ εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο.

Το 2023, οι νέες πωλήσεις LCV στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14,6% σε ετήσια βάση, σε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια μονάδες.

Οι πωλήσεις LCV αυξήθηκαν περισσότερο στην Ιταλία (+22,7%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (+22%), τη Γερμανία (+12,1%) και τη Γαλλία (+8,9%).

Από το σύνολο των 1,5 εκατομμυρίων, τα 1,2 εκατομμύρια ήταν ντίζελ (+10,4%), ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 56,8%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Ολλανδία (+110,4%), η Ισπανία (+100,3%) και η Γαλλία (+76,7%).

Παρά την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων από 0,9% σε 7,4% σε μόλις ένα χρόνο, το ντίζελ παραμένει το καύσιμο που επιλέγουν οι επαγγελματίες σε όλη την Ευρώπη, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί είναι οικονομικό στις μετακινήσεις και δεύτερον, έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Στα πετρελαιοκίνητα επαγγελματικά αυτοκίνητα προτιμώνται οι κινητήρες ντίζελ «εν σειρά». Οι κινητήρες ντίζελ με διάταξη V προτιμούνται για μεγαλύτερα οχήματα.

Ο V6 προτιμάται για LCV με βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο και ο V8 για LCV βαρέως τύπου, παρέχοντας περισσότερη ισχύ και ροπή αλλά με αυξημένη κατανάλωση καυσίμου. Ο υπερσυμπιεστής που τοποθετείται στον κινητήρα ντίζελ αυξάνει την απόδοση και την απόδοση ροπής, παρέχοντας περισσότερο αέρα για καύση.

Σε σύγκριση με έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα, ένας κινητήρας ντίζελ με υπερσυμπιεστή προσφέρει λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερες εκπομπές ρύπων.

Οι κινητήρες ντίζελ Common Rail Direct Injection (CRDI) συγκαταλέγονται στις πιο πρόσφατες τεχνολογίες στους κινητήρες ντίζελ, βελτιώνοντας σημαντικά την απόδοση ενώ είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.

Μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα οι κινητήρες ντίζελ αλλά δεν εξαιρούνται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Το πιο πρόσφατο πρότυπο εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των LCV, είναι το Euro 6, το οποίο εκδόθηκε το 2014 και επεκτάθηκε το 2015.

Το Euro 6 ακολουθήθηκε από το Euro 6d και το Euro 6d-TEMP που συνδέονται με τις πραγματικές εκπομπές ρύπων οδήγησης. Καθώς τα πρότυπα είναι ήδη πολύ περίπλοκα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εισαγάγει το Euro7 το 2025, αναμένοντας τελικά λιγότερες εκπομπές για τα LCV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή?! Μύθος ή πραγματικότητα;

Published

on

Από

Του Μιχάλη Δήμου

Ενα άρθρο που θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα εμάς εδώ στην Ευρώπη

Φυσικά και υπάρχει θέμα στη σύγχρονη κοινωνία όσο αφορά τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως και άλλες μεταβολές στο περιβάλλον μας.

Προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αλλά θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου διότι πιστεύω ότι η επιστημονική μου ιδιότητα μου επιτρέπει να βλέπω τα γεγονότα με πιο ανοικτό πνεύμα. Σίγουρα υπήρχαν κατά διαστήματα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως γεγονός είναι ότι και πιο έντονα είναι πλέον αυτά, αλλά κι όλο πιο κοντά στο οπτικό μας πεδίο μετατοπίζονται.

Ωραία ως εδώ, όμως τώρα αρχίζω κι αναρωτιέμαι, διότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της ξεχωριστά δεν με βρίσκουν και τόσο σύμφωνο. Εσείς τί λέτε με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω;

Στη Γερμανία η τρικομματική κυβέρνηση εκτός του προφανούς, πως δηλαδή έχει βάλει στόχο να εξοντώσει την μεσαία τάξη, είναι πλέον βέβαιο πως πάει να καταστρέψει και τον βιομηχανικό ιστό της χώρας, αυτόν που την έφερε στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Με σημαία το ιστορικό χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ίδιο τον εαυτό της….και πάμε παρακάτω για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Και εξηγώ: στα πλαίσια της ιδεολογίας του ρομαντισμού και της ικανοποίησης του  κομματικού κοινού, έχει βάλει στόχο να σώσει από μόνη της τον πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες και κακές προθέσεις πίσω από τις όποιες ενέργειες. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως και οι ρύποι οι οποίοι αναπόφευκτα υπάρχουν κατά τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι τεράστιοι, αλλά και οι εκτάσεις φυσικής ομορφιάς και σημαντικής απορρόφησης ρύπων και βεβαίως φυσικών καταστροφών, όπως για παράδειγμα σε ενδεχόμενο πλημμύρας, ανυπολόγιστες. Θα ήθελα να ξέρω ποιος Θεός τους έβαλε ή μάλλον ποια οικονομικά κέντρα ώθησαν να παρθούν τέτοιες βεβιασμένες αποφάσεις.

Μάλιστα αυτό δεν είναι το τέλος της εξέλιξης και σε λίγα χρόνια θα έρθουν άλλες μορφές ενέργειας, πολύ πιο αποτελεσματικές, οι οποίες θα οδηγήσουν στον κάδο των αχρήστων ενδεχομένως τις σημερινές ενέργειες.

Και αναλύω:

Αναλογιστείτε τώρα πως η Γερμανία στο σύνολο της παγκόσμιας ρύπανσης και δε του διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπει μόνο το 2% του παγκόσμιου ρύπου.  Φανταστείτε τώρα πόσο μπορεί να εκπέμπει η Ελλάδα, που παρεμπιπτόντως έχει κι αυτή καβαλήσει το τρένο της επιπολαιότητας… κι όπου μας βγάλει.

Το σύνολο των ρύπων της Ευρώπης δεν ξεπερνά το 9% των συνολικών ρύπων στον κόσμο . Το μέτρο δε το οποίο θα στοίχιζε στην αρχική του μορφή, στους Γερμανούς πολίτες περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ, θα εξοικονομούσε σε μια δεκαετία, τους ρύπους που εκπέμπει η Κίνα σε (1) μια ημέρα.

Ααα, κι αφού είπα Κίνα θυμήθηκα πως η Κίνα θα φτάσει στον απόγειο των ρύπων της το 2030 και από τότε και στο εξής θα λάβει τα ανάλογα μέτρα έτσι ώστε το 2060 να πετύχει μηδενικούς ρύπους στους παραγωγικούς μηχανισμούς της.

Τώρα κάποιοι θα με πουν πονηρό, ίσως κακοπροαίρετο, διότι η Κίνα βρίσκεται σε μια ας το πούμε τροχιά ανάπτυξης, ξεκινώντας πλέον να δημιουργεί μια κάτι σαν μεσαία τάξη (έχοντας όμως αριθμητικά τους περισσότερους πολυεκατομυριούχους), για ποιον λόγο να την ανακόψουμε;

 Σχεδόν με πείσατε είναι η αλήθεια. Αλλά γνωρίζοντας πως και η Αμερική έχει παρόμοιους στόχους με την Κίνα, μάλλον θα επιμείνω στη δική μου άποψη.  Μη ξεχνάμε πως η Κίνα πλέον εκπέμπει άνω του 30% σε παγκόσμιο επίπεδο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η Αμερική ακολουθεί με σχεδόν 15%. Αν προσθέσουμε τώρα την Ινδία με 8%, την Ρωσία με 5% και το σύμπλεγμα των Αραβικών κρατών με σχεδόν άλλο ένα 10%, έχουμε φτάσει πλέον στο 70% των συνολικών ρύπων (πηγή: statista.de)

Πόσο μάλλον αν τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους σειρά, οι υπόλοιποι θα πάρουν μέτρα, όταν εμείς θα έχουμε γονατίσει από αυτά. Αν μιλήσουμε και για την πατρίδα μας, η οποία συνεισφέρει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ρύπους της τάξεως του δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, ποιος ο λόγος να παρθούν τα μέτρα που έχουν εκτοξεύσει την ενέργεια στα ύψη, με αποτέλεσμα την ακρίβεια που δε μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του ο Έλληνας Πολίτης;

Δεν λέω να μην εκμεταλλευτούμε τη γεωγραφική μας θέση για παραγωγή πράσινης ενέργειας, αλλά έχοντας κέρδος από την διαδικασία αυτή που θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, και όχι το αντίθετο. Αυτό λέγεται κερδοσκοπία.

Κάνοντας έναν απολογισμό, δεν θα ήταν πιο δίκαιο σε παγκόσμια κλίμακα όλα τα κράτη να λάβουν ήπια μέτρα τα οποία εν του συνόλου θα είναι αποτελεσματικά, σε σχέση με αυτό που γίνεται έως τώρα;

Οπότε εμένα όλα αυτά δε μου φαίνονται και πολύ έξυπνα…εσάς; Ευγενικά ρωτάω!

Αν αναλογιστεί κανείς και την ηλεκτροκίνηση…όχι αρκετά σας κούρασα, για την ηλεκτροκίνηση θα τα πούμε άλλη φορά!


Μιχάλης Δήμος,
Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός
Επιστημονικός υπεύθυνος Ινστιτούτου Αέριας Ρύπανσης

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί βίντεο από κείμενα

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT και του δημιουργού εικόνων DALL-E, παρουσίασε ένα νέο εργαλείο με την ονομασία «Sora», το οποίο είναι ικανό να δημιουργεί, με την απλή εισαγωγή ενός κειμένου, ρεαλιστικά βίντεο που μπορούν να διαρκέσουν μέχρι ένα λεπτό – μια μείζων καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Βασισμένη στις προηγούμενες έρευνες για τα προγράμματα DALL-E και GPT, αυτή η νέα πλατφόρμα είναι ακόμη υπό δοκιμή, διευκρίνισε η καλιφορνέζικη νεοφυής σύμμαχος της Microsoft, η οποία παρουσίασε πάντως μερικά βίντεο και τον τρόπο που δημιουργήθηκαν.

Το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει βίντεο μέγιστης διάρκειας ενός λεπτού «διατηρώντας οπτική ποιότητα και σεβόμενο το αίτημα του χρήστη», ανέφερε στον ιστότοπό της η OpenAI.

Το Sora μπορεί «να δημιουργεί πολύπλοκες σκηνές με πολλά πρόσωπα, συγκεκριμένους τύπους κινήσεων και ακριβείς λεπτομέρειες», αναφέρει στον ιστότοπό της η start-up.

Το Sora επιτρέπει επίσης να δημιουργηθεί βίντεο από μια σταθερή εικόνα, διαβεβαιώνει η εταιρεία ή και να επιμηκυνθούν υφιστάμενα βίντεο.

Ο Σαμ Άλτμαν, επικεφαλής της OpenAI, δήλωσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πως η εταιρεία του «θα προσφέρει σε περιορισμένο αριθμό δημιουργών την πρόσβαση» σ’ αυτό το νέο εργαλείο, στο πλαίσιο μιας πειραματικής φάσης.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τους χρήστες να κάνουν προτάσεις για τη δημιουργία βίντεο και μερικά λεπτά αργότερα ανέβασε στην πλατφόρμα τα πιο επιτυχημένα απ’ αυτά.

Ανάμεσα σ’ αυτά τα βίντεο βλέπει κανείς δύο σκύλους να παίζουν στο χιόνι σε βουνό. Ένα άλλο βίντεο δείχνει την πτήση ενός φανταστικού ζώου, μισό πάπια μισό δράκος, μπροστά σε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, έχοντας στην πλάτη του ένα χάμστερ με εκδρομική περιβολή.

Η OpenAI προειδοποίησε ότι το «σημερινό μοντέλο» της πλατφόρμας παρουσιάζει «ελαττώματα», καθώς συγχέει το αριστερά με το δεξιά και εμφανίζει αδυναμία να διατηρήσει μια οπτική συνέχεια σε ολόκληρο το βίντεο.

«Για παράδειγμα, ένα πρόσωπο μπορεί να δαγκώσει ένα μπισκότο, όμως μετά το μπισκότο μπορεί να μην έχει ίχνη από το δάγκωμα», εξηγεί η εταιρεία.

Παρουσιάζοντας αυτό το νέο εργαλείο, η OpenAI ανέφερε πως το ζήτημα της ασφάλειας αποτελεί ουσιώδες διακύβευμα και ότι προσομοιώσεις θα οργανωθούν με χρήστες από τους οποίους θα ζητηθεί να παραγάγουν δυσλειτουργίες ή να δημιουργήσουν ανάρμοστα περιεχόμενα, ώστε να καθορισθούν καλύτερα τα όρια της πλατφόρμας.

«Θα καλέσουμε πρόσωπα που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε τις ανησυχίες τους και να εντοπίσουμε τις θετικές περιπτώσεις χρήσης αυτής της νέας τεχνολογίας», ανέφερε η OpenAI.

Οι Meta, Google και Runway AI, οι οποίες εργάζονται σε παρόμοιες εφαρμογές μετατροπής κειμένου σε βίντεο, τις λεγόμενες «text-to-video» («από κείμενο σε βίντεο»), έχουν ήδη παρουσιάσει δείγματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP

Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοράλλια: Ένα φυσικό αρχείο για μελέτες αλλά και εργαλείο για την παρακολούθηση της ρύπανσης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ρύποι από την καύση ορυκτών καυσίμων βρέθηκαν για πρώτη φορά ενσωματωμένοι σε κοράλλια, προσφέροντας στους επιστήμονες ένα πιθανό νέο εργαλείο για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Η σχετική μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College London, εντόπισε σωματίδια άνθρακα που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων ενσωματωμένα στα κοράλλια του κόλπου Illa Grossa, στα ανοικτά των νήσων Κολομπρέτες, στην Ισπανία.

Τα κοράλλια είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο φυσικό αρχείο για μελέτες παλαιοκλίματος, λόγω των μετρήσιμων ρυθμών ανάπτυξής τους.

Παρόμοια με τους δακτυλίους των δέντρων, η μακρά διάρκεια ζωής τους και η αργή και τακτική ανάπτυξή τους μπορούν να παρέχουν στους επιστήμονες ετήσια, μηνιαία ή ακόμα και εβδομαδιαία περιβαλλοντικά δεδομένα που πηγαίνουν χρόνια πίσω.

Μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τη μέτρηση κλιματικών συνθηκών του παρελθόντος, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που σωματίδια ρύπων (εκτός από μικροπλαστικά) έχουν ανακτηθεί από κοράλλια.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοραλλιών από διάφορες τοποθεσίες στις ακτές του Καστεγιόν της Ισπανίας. Τα κοράλλια βρίσκονταν σχεδόν 60 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή και εντός προστατευόμενου θαλάσσιου καταφυγίου, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μόλυνσης.

Το συγκεκριμένο είδος κοραλλιού, Cladocora caespitosa, είναι το μοναδικό μεσογειακό κοράλλι με την ικανότητα να σχηματίζει μεγάλους ύφαλους και αναπτύσσεται κατά μέσο όρο περίπου 0,3 εκατοστά ετησίως.

Μελετώντας τα κοράλλια στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρουσίασαν σημαντική αύξηση της μόλυνσης από σφαιροειδή ανθρακούχα σωματίδια (SCP), δηλαδή υπολείμματα ορυκτών καυσίμων, μεταξύ του 1969 και του 1992, περίοδος κατά την οποία υπήρξε έντονη εκβιομηχάνιση.

«Η ανακάλυψη αυτών των ρύπων ενσωματωμένων στους σκελετούς των κοραλλιών εκτείνεται σε δεκαετίες και δίνει μια σαφή εικόνα για το πόσο εκτεταμένη είναι η ανθρώπινη επιρροή στο περιβάλλον. Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να δούμε αυτού του είδους τους ρύπους στα κοράλλια και η εμφάνισή τους σε αυτές τις αποθέσεις είναι παράλληλη με τον ιστορικό ρυθμό καύσης ορυκτών καυσίμων στην περιοχή», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Λούσι Ρόμπερτς από το UCL.

Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με το ισπανικό ινστιτούτο Instituto de Acuicultura Torre de la Sal και το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science of the Total Environment».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ώρες ago

Κάλεσμα συμμετοχής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

Γερμανία: Κοντά στο Σαββατοκύριακο οι περισσότερες… απουσίες στην Bundestag

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Ο χειμώνας επιστρέφει στη δυτική Ευρώπη, η άνοιξη στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Οι Νεάντερταλ έφτιαχναν εκπληκτικά εξελιγμένα εργαλεία με χρήση κόλλας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Στα πρόθυρα της ύφεσης η οικονομία αλλά και αισιοδοξία στην ετήσια έκθεση της κυβέρνησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Τέσσερις μαθητές τραυματίστηκαν από επίθεση συμμαθητή τους σε σχολείο του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προήλθε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 41% το 2022

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Η Ελλάδα κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως στα βραβεία GTA Σουηδίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το τέλος της αποστολής του Ingenuity στον Άρη ανακοίνωσε η NASA

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στη συνάντηση των Συλλόγων γονέων με τον Σ. Κυμπουρόπουλο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης η Κάρπαθος για το 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργία στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξε το Ver.di

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis