Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Ανδρουλάκης: «Αγωνιζόμαστε να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο»

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

«Αυτό που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο, το πετυχαίνουμε βήμα – βήμα, με τη σταθερή ανοδική μας πορεία», τόνισε στην ομιλία του, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το πολιτικό μας DNA είναι απέναντι σε κάθε μορφή συντήρησης. Και είμαστε απέναντι γιατί θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία με πολίτες που ευημερούν. Θέλουμε ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, στους νέους, στις γυναίκες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, σε όσους αγωνιούν για να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δίπλα σε όσους που θέλουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοτική δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε πως «είναι η παράταξή μας, που στέκεται και θα σταθεί ακόμα πιο δυναμικά στο πλευρό των πιο αδύναμων Ελλήνων. Γιατί θέλουμε να είμαστε το κόμμα που εκπροσωπεί τους αδύναμους με τον λόγο του ρεαλισμού, της συνέπειας, της προόδου. Και όχι το κόμμα που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδά τους και προσφέρει μόνο λαϊκισμό. Είμαστε στην όχθη της συνέπειας, του σεβασμού, του ορθού λόγου».

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να κερδοσκοπεί απέναντι στους πολίτες. Ενώ έχει υπερέσοδα άνω των 850 εκατ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ στο πρώτο δεκάμηνο του 2023, ανακοίνωσε επιδόματα συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Μετά από δυόμισι χρόνια απαράδεκτης αδράνειας και παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης, άρχισαν – λένε – να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολυεθνικές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να επιβάλλουν 4 πρόστιμα…τους αξίζει ένα «μπράβο». Είναι κανείς σίγουρος ότι θα τα εισπράξουν;» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ αναφερόμενος στην εικόνα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη δεύτερη θέση δήλωσε χαρούμενος «γιατί μετά από 11 χρόνια το κόμμα μας καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Όμως, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν μαζεύουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Εμείς είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.»

Ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα «σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πολίτες: ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις αγωνίες μας και δεσμεύομαι στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ότι θα είμαστε καθημερινά στο πλευρό τους για την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

«Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μας συνεδρίαση γίνεται σε μια κομβική και ελπιδοφόρα στιγμή για το Κίνημά μας, για το ΠΑΣΟΚ.

Στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, οι πολίτες σφράγισαν την νέα αυτή πορεία, την πολιτική μας αυτονομία, με την ψήφο τους.

Διέψευσαν τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν ότι ανάμεσα στις δύο πολιτικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ θα λιώσει στις μυλόπετρες της πόλωσης.

Αυξήσαμε κατά 50% το εκλογικό μας ποσοστό και η κοινοβουλευτική μας ομάδα ανανεώθηκε και ενισχύθηκε.

Οι εθνικές εκλογές ήταν το πρώτο βήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έγινε το επόμενο στέρεο βήμα. Υποψήφιοι προερχόμενοι από τα σπλάχνα της παράταξης σε όλη την Ελλάδα, κατάφεραν την πρώτη ρωγμή στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη.

Κάτι που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο, που έχει τον τρόπο να είναι νικηφόρο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και αυτός είναι ο στόχος του νέου πολιτικού κύκλου, που ανοίγει αυτές τις ημέρες, προσφέροντας επιλογή προοπτικής σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Μια προοπτική αξιοπρέπειας, μια προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης, με σοβαρότητα, συγκεκριμένες προτάσεις, ενσυναίσθηση και συμπεριληπτικότητα.

Οι πολίτες αποδοκίμασαν την αλαζονεία του Πρωθυπουργού, που ήθελε «δεκατρείς στη δεκατρείς περιφέρειες» και «τρεις στους τρεις μεγάλους δήμους». Αυτή την αλαζονεία πλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και θα την πληρώσει ξανά στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Αυτό που πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατο, το πετυχαίνουμε βήμα – βήμα, με τη σταθερή ανοδική μας πορεία. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη τις καρδιάς μου τους βουλευτές μας, όσους συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά μας στις εθνικές εκλογές, τα μέλη των τοπικών και κεντρικών οργάνων, τους υποψηφίους στην αυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, γιατί ενωμένοι δώσαμε έναν αγώνα μέσα στην κοινωνία για την κοινωνία και η νίκη μας ήταν ξεκάθαρη και έχουμε χρέος να έχει συνέχεια. Και θα έχει συνέχεια γιατί ενωμένοι, δυνατοί, ανανεωμένοι θα ξανακάνουμε τη δημοκρατική παράταξη πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Σήμερα, λοιπόν, ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος. Γι’ αυτό καλώ κάθε πολίτη, κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο, γιατί αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός στόχος.

Έχουμε χρέος η καθεμία και ο καθένας από εμάς να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχει αξιόμαχο αντίπαλο η συντηρητική παράταξη. Και το λέω ξεκάθαρα:

Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι, το ΠΑΣΟΚ για το οποίο αγωνίζομαι, το ΠΑΣΟΚ όλων μας, δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο. Να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Για να ξαναζήσει ο ελληνικός λαός ευκαιρίες δημιουργίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Και όχι να είμαστε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών.

Το πολιτικό μας DNA είναι απέναντι σε κάθε μορφή συντήρησης. Και είμαστε απέναντι γιατί θέλουμε μια δίκαιη κοινωνία με πολίτες που ευημερούν. Θέλουμε ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, στους νέους, στις γυναίκες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, σε όσους αγωνιούν για να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δίπλα σε όσους που θέλουν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιοτική δημοκρατία.

Είναι η παράταξή μας, που στέκεται και θα σταθεί ακόμα πιο δυναμικά στο πλευρό των πιο αδύναμων Ελλήνων. Γιατί θέλουμε να είμαστε το κόμμα που εκπροσωπεί τους αδύναμους με τον λόγο του ρεαλισμού, της συνέπειας, της προόδου. Και όχι το κόμμα που εργαλειοποιεί τα αδιέξοδά τους και προσφέρει μόνο λαϊκισμό. Είμαστε στην όχθη της συνέπειας, του σεβασμού, του ορθού λόγου.

Κυρίες και κύριοι,

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται ως εκσυγχρονιστική, αποτελεσματική και επιτελική, στελεχωμένη από τους άξιους. Αν στο παρελθόν αρκούσε η σύγκριση με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να σβήσει με επικοινωνιακούς όρους κάθε της αποτυχία, αυτή η συνθήκη άλλαξε.

Πλέον θα αξιολογούνται ευθέως για τα πεπραγμένα τους. Κυβερνούν ήδη πέντε ολόκληρα χρόνια. Όσα κυβέρνησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν άλλοθι, διότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα που δεν έλυσε πέντε χρόνια και με τα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια.

Είναι υπόλογη για τη συνεχιζόμενη αύξηση των ανισοτήτων, για τη συνεχιζόμενη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που καλπάζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ.

Για τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, για την αύξηση στα καύσιμα, για το ότι οι πολίτες πληρώνουν τα πάντα ακριβότερα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Εδώ υπάρχει ένα καλλιεργούμενο επικοινωνιακό άλλοθι, που λέει: αυτό είναι μια εξωχώρια συνθήκη, συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Θέλω να θυμίσω ότι ο πληθωρισμός ξεκίνησε να αυξάνεται μετά την πανδημία και τα lockdown. Κορυφώθηκε με τη βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Γιατί, όμως, εμείς σε όποια διεθνή κρίση κι αν συμβαίνει, έχουμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ένα κράτος να προστατεύσει τον πολίτη, αλλά ένα κράτος – τροχονόμο των ισχυρών οικονομικών, τραπεζικών, ολιγαρχικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν εις βάρος της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή. Οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες για το πάρτι των απευθείας αναθέσεων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2021-22. Οφείλουν εξηγήσεις στους πολίτες για την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις λίστες της ντροπής στα χειρουργεία, τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και τις τριτοκοσμικές συνθήκες στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας των νησιών. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη, μας προσπερνά πλέον μόνο η Βουλγαρία.

Είναι φυσικά και το έγκλημα στα Τέμπη, που αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απεικόνιση της αποτυχίας της κυβέρνησης να εκπληρώσει το βασικότερο ίσως καθήκον του κράτους: την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών. Είναι η πιο οδυνηρή απόδειξη της κομματοκρατίας και του πελατειασμού τους, με τα «γαλάζια τέκνα» στις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, που ευθύνονται για τη μη εγκατάσταση και λειτουργία της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, αλλά και τον παράνομο διορισμό, το εγκληματικό ρουσφέτι στον σταθμάρχη.

Η Νέα Δημοκρατία για να συγκαλύψει για μια ακόμη φορά τις ευθύνες του υπουργού και των στελεχών της «κρύφτηκε» πίσω από τις αντιευρωπαϊκές ιδεοληψίες του ΚΚΕ. Και έτσι αντί να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος και απιστία των κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, που βάσει της δικογραφίας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα έχουν ευθύνη για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, πετούν τη μπάλα στην εξέδρα και θέλουν μια εξεταστική όπου θα καταλήξουμε να συζητάμε για την ιστορία των σιδηροδρόμων από το 1997. Περιφρονούν ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Θέλω όσοι στάθηκαν μαζί μας στο πλευρό της προσπάθειας να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ευρώ και της ΕΕ να ακούσουν τι ψήφισε η Νέα Δημοκρατία ως αιτιολογικό για την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ. Ακούστε λέξη προς λέξη: «Ο πραγματικός ένοχοςπίσω από το δυστύχημα στα Τέμπη,είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕγια τους σιδηροδρόμους, η πολιτική της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών».

Θέλουν, δηλαδή, να μας πείσουν ότι φταίνε για το έγκλημα των Τεμπών, αυτοί που πλήρωσαν 53 εκατομμύρια για το έργο της τηλεδιοίκησης, που έβαλαν το θεσμικό πλαίσιο για περισσότερη ασφάλεια. Και όχι οι δυο διαδοχικές κυβερνήσεις, που απέτυχαν να το υλοποιήσουν εις βάρος του ελληνικού λαού. Ντροπή. Στον βωμό της συγκάλυψης είστε ικανοί να ψηφίσετε οτιδήποτε.

Οι νέοι που βγήκαν στους δρόμους τον Μάρτιο του 2023, ξεσηκώθηκαν γιατί έβλεπαν τον εαυτό τους στη θέση των θυμάτων. Εμείς δεσμευόμαστε από την κραυγή αγωνίας τους «να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών», και γι’ αυτό παλεύουμε. Όχι μόνο να μην ξεχαστεί, αλλά και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.

Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι υπό του μηδενός.

Με μια μακριά αλυσίδα επιτελικών φιάσκων στη Θεσσαλία, στο λιμάνι του Πειραιά, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη Ρόδο και τον Έβρο φέτος το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Ακόμα και προ ημερών στο Μοναστηράκι, ορδές ακροδεξιών λίγο έλειψε να κάψουν συρμούς του ηλεκτρικού γεμάτους επιβάτες. Αυτοί είναι που θα προσέφεραν ασφάλεια – και μάλιστα ήταν και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα; Δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια σε κανένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής.

Η κυβέρνηση το μόνο που δεν έχει ισχυριστεί…ακόμα είναι ότι παρέλαβε καμένη γη από τον εαυτό της. Μονότονη απάντηση σε κάθε κριτική είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και περιφέρουν το 41% ως καθαρτήριο της αποτυχίας τους και των ευθυνών τους. Προσβάλουν δηλαδή ακόμα και αυτούς που τους εμπιστεύθηκαν, τους χρησιμοποιούν ως άλλοθι για τις αποτυχίες τους. Το 41% τους ψήφισε για να φέρουν την πατρίδα μας σε καλύτερη θέση και όχι να κατρακυλά συνεχώς στα χειροτέρα επίπεδα πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, αξίζουν περισσότερα από αυτά που τους προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Και είμαστε εδώ, σε αυτόν τον νέο κύκλο της πολιτικής ιστορίας, για να τους προσφέρουμε αυτό που αξίζουν. Καλύτερες ημέρες, καλύτερες συνθήκες ζωής, αξιοπρέπεια και προοπτική για αυτούς και τα παιδιά τους.

Φίλες και φίλοι,

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κερδοσκοπεί απέναντι στους πολίτες. Ενώ έχει υπερέσοδα άνω των 850 εκατ. ευρώ μόνο από ΦΠΑ στο πρώτο δεκάμηνο του 2023, ανακοίνωσε επιδόματα συνολικού προϋπολογισμού 352 εκατ. ευρώ. Μετά από δυόμισι χρόνια απαράδεκτης αδράνειας και παντελούς έλλειψης πολιτικής βούλησης, άρχισαν -λένε- να επιβάλλουν πρόστιμα σε πολυεθνικές. Χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να επιβάλλουν 4 πρόστιμα…τους αξίζει ένα «μπράβο». Είναι κανείς σίγουρος ότι θα τα εισπράξουν;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη κατά 67%, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Οι τράπεζες συνεχίζουν τις καταχρηστικές προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές, ενώ η αύξηση των επιτοκίων «πνίγει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Όσον αφορά, δε, τα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, τα τελευταία τρία χρόνια, είχαμε σωρευτικό πληθωρισμό της τάξης του 30%, με τη χώρα μας να είναι σημαντικά ακριβότερη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά 30- 50%. Ο κ. Σκρέκας προσπάθησε να μας πείσει πως οι προσφορές «1+1» των εταιρειών στα σούπερ μάρκετ «δεν είναι προς όφελος των καταναλωτών». 24 ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε μεγαλοπρεπώς.

Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προστατεύσουν το εισόδημα των πολιτών από τον πληθωρισμό της απληστίας. Το 50% της αύξησης των τιμών είναι αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας ισχυρών συμφερόντων. Γι’ αυτό η αγορά δεν πρέπει να μένει χωρίς ελέγχους και χωρίς κανόνες.

Αυτή είναι η σοσιαλδημοκρατία και αυτό θέλουμε να επιβάλλουμε προς όφελος της κοινωνικής δικαιοσύνης στον τόπο.

Απόδειξη των άδικων και ατελέσφορων πολιτικών της κυβέρνησης είναι ότι παρά τις εξαγγελίες για αυξήσεις, όπως έχει παραδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται και φέτος. Γι’ αυτό επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, την ενίσχυση του προσωπικού στη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να είναι εντατικοί και συνεχείς οι έλεγχοι και χειραφέτηση του καταναλωτικού κινήματος μέσω της ενιαίας αρχής καταναλωτών για τη δημιουργία της οποίας το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ήδη πρόταση νόμου.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο χρόνια περίπου, έβαλε στον δημόσιο διάλογο το μεγάλο ζήτημα που αφορά το αυξημένο κόστος στέγασης.

Τα ενοίκια είναι στα ύψη. Το βιώνει κάθε οικογένεια, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα ή σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Νέοι, φοιτητές, οικογένειες δεν αντέχουν πια τα τεράστια ποσά, αλλά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε νοιάζονται.

Έκανε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να πετύχει πολλά, γιατί τα μέτρα δεν είναι ικανοποιητικά. Ποιους αφορούν; Στην πλειοψηφία τους απευθύνονται και δίνουν κίνητρο σε όσους έχουν ήδη την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν. Απλά τους διευκολύνουν.

Την ίδια στιγμή, δεν παίρνουν αποφάσεις που να βοηθούν την υπόλοιπη κοινωνία, που θέλει χαμηλό ενοίκιο, χαμηλό κόστος και αξιοπρεπή πρόσβαση στη στέγαση.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Τα προβλήματα δημιουργούνται από την ύπαρξη της golden visa. Τα προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη κανόνων και ρύθμισης κανόνων της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης από τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Εμείς, λοιπόν, λέμε και σήμερα από την Κεντρική Επιτροπή, γιατί ακούμε ότι δεν έχουμε θέσεις. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν καταργεί αύριο το πρωί τη golden visa, όπως έκανε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και όπως συζητά και η Ισπανία; Γιατί δεν στηρίζει τη μεσαία και αδύναμη οικογένεια; Γιατί προσφέρει διέξοδο σε ισχυρά εξωχώρια συμφέροντα κι επενδύει στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας; Γιατί δεν βάζει κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση;

Γιατί πρέπει στο κέντρο της Αθήνας να έχουμε πολυκατοικίες – ξενοδοχεία, που αποτρέπουν τους νέους να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια; Έχουμε άλλες αγωνίες.

Τον προσκάλεσα να έρθει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή μου. Διαμαρτύρεται ότι δεν του έχουμε υποβάλει πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν έχει έρθει να απαντήσει ούτε στη μια που του καταθέσαμε, για να σταματήσει και εδώ να περιφρονεί την κοινοβουλευτική διαδικασία ο κ. Μητσοτάκης.

Ακούσαμε προεκλογικά ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κρυφή ατζέντα για την οικονομία. Δεν είχαμε ποτέ κρυφή ατζέντα. Τα λέγαμε δημοσίως στα συνέδριά μας, στις θέσεις μας, στο πρόγραμμά μας. Προεκλογικά παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και δεχθήκαμε πολλές άδικες επιθέσεις και ιδιαίτερα τα νεότερα στελέχη της παράταξής μας.

Γιατί ενοχλεί πολύ τους πολιτικούς μας αντιπάλους και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη το ότι έχουμε γνήσια ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ. Από τα παιδιά της δημοκρατικής παράταξης και όχι με μεταγραφές. Έχουμε βάθος ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό για να ανανεώσουμε τη δημοκρατική παράταξη και να έχει γνήσιο αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία.

Οι προτάσεις μας στην οικονομία ήταν προτάσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Γιατί για εμάς ο βασικός πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Όπως έχουμε χρέος ως προοδευτικοί, ως σοσιαλδημοκράτες. Να πληρώνουν όλοι, χωρίς τη δυνατότητα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, το ποσοστό που τους αναλογεί σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Προοδευτική φορολόγηση. Ο πλούτος να φορολογείται εκεί, που παράγεται. Να περιορίσουμε τις offshore εταιρείες, οι οποίες μέσα από τριγωνικές συναλλαγές και με ευρωπαϊκά κονδύλια αποφεύγουν να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι εμείς και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουμε προσφέρει τέτοιες λύσεις, που πρέπει να γίνουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλήσαμε για τη φορολόγηση στα μερίσματα. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πως κάποιος που έχει μετοχές αξίας 2, 4 και 5 εκατομμυρίων ευρώ δεν πληρώσει κάτι περισσότερο στο κοινωνικό κράτος. Διότι για εμάς δεν είναι «φοροκαταιγίδα» να πεις ότι πρέπει να πληρώνει αυτός που κάνει γονική παροχή στο παιδί και το εγγόνι του κινητή κι ακίνητη περιουσία αξίας 2, 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν αφορούν τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους τα μέτρα αυτά, που υπηρετούν τους πολιτικούς φίλους και το εκλογικό κοινό του κ.Μητσοτάκη.

Είχαμε δίκαιες προτάσεις και δεχθήκαμε άδικες επιθέσεις, διότι για εμάς είναι αδιανόητο οι τράπεζες, που σώθηκαν τρεις φορές με τα λεφτά του ελληνικού λαού, και συσσωρεύουν σήμερα υπερκέρδη, να μην θέλουν να επιστρέψουν κάτι από αυτά στην ελληνική κοινωνία, που μαστίζεται από συνεχιζόμενες κρίσεις.

Εμείς θέλουμε από τα έσοδα αυτά, να μειώσουμε τον φόρο σε οικογένειες με παιδιά, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη. Να μειώσουμε τους φόρους στη μισθωτή εργασία. Να χορηγήσουμε ένα νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ το μάτι στη φοροδιαφυγή. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε. Διότι εδώ και πέντε χρόνια κάνει τον Πόντιο Πιλάτο απέναντι στη φοροδιαφυγή. Πόσες αναστολές έχει πάρει το μέτρο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η παραοικονομία ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και η φοροδιαφυγή τα 10 δισεκατομμύρια. Τι κάνουν για όλα αυτά ή τι έκαναν εδώ και πέντε χρόνια οι δήθεν εκσυγχρονιστές – και αυτό ακόμη το ακούσαμε – της Νέας Δημοκρατίας;

Διαφημίζουν ως μεταρρύθμιση ένα νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής που θα φέρει έσοδα μόλις 850 εκ. -από τα 10 δισεκ. επαναλαμβάνω-, επιβάλλοντας έναν οριζόντιο κεφαλικό φόρο που πλήττει τους πιο αδύναμους, και αφήνει τους μεγάλους φοροφυγάδες με ένα μόνο χάδι. Είναι αυτό δίκαιο;

Προτείνουνε, λοιπόν, έναν μηχανισμό ανταπόδοσης σε ατομικό επίπεδο με μεμονωμένα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που πραγματοποιούν οι πολίτες. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο με προβλέψεις για επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος, όταν επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της φορολογητέας ύλης και των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα για να δοθεί σημαντική ώθηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές προτείνουμε: Κίνητρα σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, που εμπίπτουν σε κατηγορίες με αυξημένη φοροδιαφυγή και κλιμακωτά θα εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση για παράδειγμα σε ένα σύστημα γρήγορης εκκαθάρισης και επιστροφής του ΦΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Φίλες και φίλοι,

την ώρα που οι Υπουργοί της κυβέρνησης είναι στα κλειστά γραφεία της εξουσίας, εμείς είμαστε καθημερινά δίπλα στους πολίτες.

Χαίρομαι, γιατί η εκστρατεία στη βάση της κοινωνίας, τα οδοιπορικά μας, η προσπάθεια να συνομιλήσουμε, να ακούσουν τις απόψεις μας, αλλά πάνω απ’όλα να ακούσουμε εμείς τις αγωνίες τους, συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα.

Σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Αττική. Στη Νάξο παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για την αναγέννηση του ΕΣΥ δίνοντας έμφαση στη νησιωτικότητα. Στην Ήπειρο ανοίξαμε τον διάλογο για το σχολείο του μέλλοντος και με αφετηρία τους νομούς της Στερεάς Ελλάδας ξεκινήσαμε την καμπάνια μας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Τις επόμενες ημέρες η προσπάθεια συνεχίζεται. Γιατί αυτή είναι η προσπάθεια ενός λαογέννητου κινήματος: Να είναι καθημερινά δίπλα στον απλό πολίτη. Αυτές θα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, που θα κάνουν ξανά το ΠΑΣΟΚ την ισχυρή προοδευτική δύναμη στον τόπο. Και όχι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες. Θα βρεθώ κι εγώ προσωπικά και τα στελέχη μας στον Έβρο για να παρουσιάσουμε την πρόταση μας για την ανασυγκρότηση του μοναδικού οικοσυστήματος της Δαδιάς. Έπειτα θα ακολουθήσει η αυτοψία μας με όλους τους αρμόδιους τομεάρχες, Βουλής και κόμματος, στη Θεσσαλία.

Προχωράμε λοιπόν. Με συγκεκριμένες προτάσεις σε όλα τα θέματα.

Ακούμε τους πολίτες, ακούμε τους ειδικούς και καταθέτουμε εμπεριστατωμένες λύσεις για να κάνουμε επιτέλους το κράτος αποτελεσματικότερο, να μπορεί το ελληνικό κράτος να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και επάρκειας, κάνοντας τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά, που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες κάποιοι τα θεωρούσαν ένα απατηλό όνειρο. Αποδείξαμε, όμως, με κόπο, με προσπάθεια, με ατομικές και συλλογικές θυσίες, με λιγοστούς πόρους, ότι ο Δαυίδ μπορεί να κερδίσει τον Γολιάθ.

Γι’ αυτό συγχαίρω, ειδικά αυτούς που πήραν το ρίσκο να είναι στην πλευρά του Δαυίδ. Να είναι στην πλευρά αυτών που δίνουν τον αγώνα χωρίς τα όπλα των ισχυρών. Χωρίς να έχουν στο πλευρό τους δυνάμεις, οι οποίες βολεύονται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Συγχαίρω ιδιαίτερα αυτούς που πήραν απόφαση να κατέλθουν στις εκλογές, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες νίκης ήταν ελάχιστες. Και, πραγματικά, χαίρομαι ότι πολλοί από αυτούς ήταν νέοι.

Αυτή η παράταξη, η παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε μεγάλη γιατί γοήτευσε τις νέες γενιές της πατρίδας μας. Γιατί αγκάλιασε τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους. Κι αυτό εύχομαι, ελπίζω, αγωνίζομαι να γίνουμε το κόμμα των αδύναμων, των νέων, αυτών που θέλουν αλλαγές και όχι αυτών που συμβιβάζονται με την εξουσία της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε, για να αλλάξουμε, για να δυναμώσουμε, για να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό θέλουν οι πολίτες. Αυτό αναζητούν τα παιδιά μας.

Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί μετά από 11 χρόνια το κόμμα μας καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη στις δημοσκοπήσεις. Όμως, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Εμείς δεν μαζεύουμε ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Εμείς είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε για τις δημοσκοπήσεις. Είναι μόνο μια φωτογραφία της στιγμής. Σήμερα ανοίγει ένας νέος κύκλος. Κι έχουμε χρέος σε αυτό το νέο κύκλο να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την ευθύνη των γενναίων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται το κράτος.

Να μην συμβιβαστούμε. Να υπηρετήσουμε τον λαό και την πατρίδα.

Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα υψηλών προσδοκιών και ευημερίας για όλους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, σε αυτό τον νέο κύκλο που ανοίγει σήμερα, προχωράμε ενωμένοι, ανανεωμένοι, όλες οι γενιές μαζί. Σε αυτόν τον αγώνα, που δεσμεύομαι ότι θα είναι νικηφόρος και στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις εθνικές εκλογές. Γιατί αποδείξαμε ότι ενωμένοι η δουλειά μας φέρνει αποτελέσματα, γεννά ελπίδες, γεννά προσδοκίες. Και δημιουργεί ξανά ένα ρεύμα εμπιστοσύνης των νεότερων γενεών στο κόμμα μας.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Οι πολίτες διψούν για αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιοπρέπεια, προοπτική.

Γι’αυτό το ξαναλέω: Όχι πανηγύρια. Η ευθύνη που μας βαραίνει

είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχουμε χρέος να τη σηκώσουμε χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πολλές – καθημερινά – πράξεις στη Βουλή και στην κοινωνία.

Γι’αυτό λοιπόν απευθύνομαι από αυτό το βήμα σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πολίτες: ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις αγωνίες μας και δεσμεύομαι στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ότι θα είμαστε καθημερινά στο πλευρό τους για την Ελλάδα της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για την Ελλάδα της ευρωπαϊκή κανονικότητας, για την Ελλάδα που σέβεται τους θεσμούς, για την Ελλάδα που σέβεται τις ανεξάρτητες Αρχές. Γιατί για εμάς η συγκίνηση του Πικραμένου δεν είναι διαφορετική από την συγκίνηση του Ράμμου. Γιατί εμείς ιδρύσαμε τις ανεξάρτητες Αρχές, γιατί εμείς δεν παίξαμε με τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό είμαστε η δημοκρατική παράταξη.

Απευθύνομαι στους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς καθηγητές και χωρίς υποδομές. Στους νέους, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον. Στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, που σηκώνουν το βάρος της φορολογίας και θέλουν αξιολόγηση και αξιοκρατία στο δημόσιο. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που τους τσουβαλιάζει η Νέα Δημοκρατία. Στους γονείς μας, που πηγαίνουν σε νοσοκομεία τα οποία είναι αφημένα στη μοίρα τους. Που είναι οι μεταρρυθμίσεις που μας έταζαν; Που είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους; Που είναι η ανοδική κοινωνική κινητικότητα, μέσα από την ισχυρή δημόσια παιδεία;

Εμείς έχουμε χρέος σε όλα αυτά να έχουμε λύσεις. Το πρόγραμμά μας θα είναι ευαγγέλιο και κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο με τον κάθε Έλληνα.

Και το λέω αυτό, για να γίνει κάτι ξεκάθαρο σήμερα: Η στρατηγική μας είναι ο προγραμματικός, κοινωνικός διάλογος σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε εργασιακό χώρο.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Δεν επιλέγουμε τις ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής αλλά επιλέγουμε τον δύσκολο, κοπιαστικό, αλλά δημιουργικό δρόμο των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών.

Είναι ο μόνος στέρεος δρόμος, όπως έχει αποδείξει και η πρόσφατη πολιτική ιστορία, για να υπάρξει ισχυρή προοδευτική δύναμη ως αντιπολίτευση αλλά πάνω απ’ όλα αύριο ως κυβέρνηση. Αυτός είναι ο δρόμος και θα τον περπατήσουμε μαζί με κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα νικηφόρα στις επόμενες ευρωπαϊκές κι εθνικές εκλογές.

Θέλω, λοιπόν, να προχωρήσουμε δυναμικά. Να συνεχίσουμε τη προσπάθεια, τον αγώνα, γιατί οι πολίτες ζητούν μια δίκαιη κι ανθεκτική κοινωνία. Ο φόβος και η ανασφάλεια πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Δεν μπορεί σε κάθε οικονομική κρίση, στην πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, στο προσφυγικό, μα σε όλες τις κρίσεις αυτή η χώρα να είναι ευάλωτη, αδύναμη, με πολλαπλές επιπτώσεις. Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε την ισχυρή Ελλάδα, τη δίκαιη Ελλάδα, την ανθεκτική Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Γι’ αυτό ζητώ να αγκαλιάσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία και να δημιουργήσουμε την ισχυρή προοδευτική δύναμη. Μαζί, το ΠΑΣΟΚ, η ανανεωτική Αριστερά, τα οικολογικά κινήματα, κάθε πολίτης, ο αδύναμος ελληνικός λαός, η μεσαία τάξη σε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση. Κάθε είδους συντήρηση που υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, τη κοινωνία την ανάπτυξη.

Όλοι μαζί, ενωμένοι. Και δεσμεύομαι για νίκες. Πολλές νίκες.

Θα τα καταφέρουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε. Αυτή η κεντρική επιτροπή είναι ένας νέος ιστορικός κύκλος. Έχουμε πολλά να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια. Θα τα καταφέρουμε. Να είστε σίγουροι για αυτό.»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

Published

on

Από

Photo credits: geralt / pixabay

Παραδόθηκε στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου πραγματοποίησε πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα, το οποίο η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος παρέδωσαν την Παρασκευή 26 Απριλίου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προς διευκόλυνση των ερευνών τους.



Κεντρικό στοιχείο τού πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Στο πόρισμα συστήνονται πειθαρχικές ενέργειες στη βάση των ευρημάτων. Περιλαμβάνονται επίσης συστάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε σχέση με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.



Όπως τονίζεται από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, «από την πρώτη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δήλωσε ότι θα διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των καταγγελιών για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό. Ακριβώς γι’ αυτό, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τις καταγγελίες πολιτών, η κα. Κεραμέως και ο κ. Λιβάνιος, έδωσαν εντολή για διενέργεια εσωτερικού ελέγχου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Continue Reading

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

Published

on

Από

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη Γερμανία την Πέμπτη 9, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μάη.  

Την Πέμπτη 9 Μάη στις 16:00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Μόναχο  (Münchner Künstlerhaus, Lenbachplatz 8, Maxburgstrasse, 80333 München), με θέμα: «Στις Ευρωεκλογές οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία ψηφίζουμε ΚΚΕ. Για δουλειά με δικαιώματα – Για να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο – Τιμωρούμε τα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος».



Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από εργαζόμενους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Την Παρασκευή 10 Μάη στις 20:00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ντίσελντορφ (Ενοριακό Κέντρο Αγίου Ανδρέα, Am Schönenkamp 1, 40599 Düsseldorf), με θέμα: «Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!» 



Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις από εργαζόμενους που συμπορεύονται με το ΚΚΕ και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φυσική και χημεία αποκαλύπτουν τα μυστικά που κρύβουν ενάλια ευρήματα

Published

on

Από

Photo credits: romerorc / pixabay

Ένα προϊστορικό ναυάγιο, συνεχίζει έως σήμερα να αποκαλύπτει ιστορικές πληροφορίες. Το φορτίο που μετέφερε στο ταξίδι του από την περιοχή της Συροπαλαιστίνης προς Μυκηναϊκά λιμάνια του Αιγαίου «απαντά» – μεταξύ άλλων – σε σημαντικά ερωτήματα για την αρχαία τεχνολογία και κυρίως για τη ναυπηγική.

Πρόκειται για το ναυάγιο του Ουλουμπουρούν, το πλουσιότερο προϊστορικό ναυάγιο στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο διάλεξης που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να δείξει τη χρησιμότητα της ενάλιας αρχαιολογίας και της αρχαιομετρίας.

«Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα εφαρμογής αρχαιομετρικών μεθόδων, οι οποίες άρχισαν από τότε που τελείωσε η ανασκαφή το ‘94 και συνεχίζονται έως σήμερα αφού προστίθενται διαρκώς κι άλλες μέθοδοι κι άλλοι επιστήμονες και έτσι προχωράει τόσο η έρευνα στην αρχαιομετρία όσο και τα συμπεράσματα για την αρχαιολογία», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) Δρ Άννα Μιχαηλίδου.



Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο ναυάγιο έδωσε πολύ και ποικίλο υλικό, ειδικά σε πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα από την ανάλυσή του να συμπληρώνονται παλαιότερα συμπεράσματα και να προκύπτουν νέα.

«Το ναυάγιο του Ουλουμπουρούν έδωσε περισσότερες από 350 πλάκες χαλκού – που εμείς τα λέμε τάλαντα, έδωσε κασσίτερο, που είναι πολύ σπάνιο να τον βρεις γιατί είναι ένα από τα πιο ακριβά μέταλλα, καθώς επίσης ρητίνη και γυαλί, το οποίο είναι η αρχαιότερη συνθετική ύλη».

Οι ερευνητές με βάση αυτά τα στοιχεία αναζητούν το πώς προέκυψε αυτή η πρώτη ύλη, τις εμπορικές διαδρομές που έκανε για να φτάσει στον προορισμό της και ποιος ήταν αυτός, το πώς κωδικοποιήθηκε για να μπορέσει να διακινηθεί και να υπολογιστεί το βάρος και η ποσότητά της και πολλές ακόμα πληροφορίες.



Η διάλεξη με τίτλο «Αρχαιομετρία & ενάλιες αρχαιότητες – Uluburun, η έρευνα στο πλουσιότερο προϊστορικό ναυάγιο στην Ανατολική Μεσόγειο», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει διαλέξεις και ανοιχτά εργαστήρια με αντικείμενο τη μελέτη των αρχαιοτήτων από τη σκοπιά των φυσικών επιστημών (χημείας, φυσικής, βιολογίας κ.α.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Πολύ χαμηλό το ποσοστό απασχόλησης για Ελληνίδες και Έλληνες παρά τα προσόντα τους

Published

on

Από

Photo credits: uslikajme / pixabay

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το 2023, ενώ οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των Ευρωπαίων με προσόντα ανώτερα από τα απαιτούμενα για τις θέσεις απασχόλησής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό απασχόλησης των πολιτών στην ΕΕ το 2023 κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ, με τους απασχολούμενους ηλικίας 20 έως 64 ετών να ξεπερνούν το 75% (195,3 εκατομμύρια), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ το 2023 είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε από την έναρξη καταγραφής στοιχείων το 2009 και σηματοδοτεί τρία συνεχή έτη αύξησης, μετά την πτώση της απασχόλησης στο 72% το 2020, λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης είναι η Ολλανδία (84%), η Σουηδία (83%) και η Εσθονία (82%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (66%), στην Ελλάδα (67%) και στη Ρουμανία (69%).



Το 2023, το ποσοστό των απασχολουμένων στην ΕΕ με υψηλά προσόντα (υπερπροσόντα) ήταν 22%, με 21% για τους άνδρες και 23% για τις γυναίκες.

Σημειώνεται ότι ως απασχολούμενοι με «υπερπροσόντα» ορίζονται τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση τα οποία απασχολούνται σε επαγγέλματα που δεν απαιτούν τόσο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα υψηλότερα ποσοστά υπερπροσόντων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ισπανία (36%), στην Ελλάδα (31%) και στην Κύπρο (30%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5%), στη Δανία και στην Τσεχία (13%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί την εκτίμηση ανάπτυξης στο 0,3%

Published

on

Από

Photo credits: HOCKULUS / pixabay

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 0,2% στο 0,3% για το τρέχον έτος.

Για «σημείο καμπής» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ανακοινώνοντας την εαρινή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι από τις αρχές του έτους διαπιστώνεται ανάκαμψη, έπειτα από δυο χρόνια στασιμότητας, η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η μικρή βελτίωση της πρόβλεψης «δεν αποτελεί βεβαίως λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι ή να μην συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» της Γερμανίας, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και εξήγησε πόσο σημαντική είναι η μείωση των τιμών της ενέργειας – και επειδή οι καταναλωτές, χωρίς τους υπέρογκους λογαριασμούς, μπορούν και πάλι να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στην κατανάλωση.



Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αύξηση των εισοδημάτων και ο χαμηλός πληθωρισμός θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία και το επόμενο έτος, για το οποίο προβλέπει ανάπτυξη ύψους 1%.

Προκειμένου η Γερμανία να επιστρέψει στα παλαιότερα επίπεδα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, ο κ. Χάμπεκ δήλωσε ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως περιορισμό της γραφειοκρατίας, παροχή κινήτρων για περισσότερη εργασία και αύξηση των ιδιωτικών και των δημοσίων επενδύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Πειραιά στην Μασσαλία

Published

on

Από

Photo credits: StockSnap / pixabay

Η Ολυμπιακή Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν το προσεχές καλοκαίρι στο Παρίσι, θα παραδοθεί σήμερα (26/4) στους Γάλλους διοργανωτές κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στην Αθήνα, πριν «επιβιβασθεί» αύριο (27/4) στο τρικάταρτο Belem, με προορισμό το λιμάνι της Μασσαλίας.

Σύμβολο ενότητας και ειρήνης, η Ολυμπιακή Φλόγα, που άναψε στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, θα παραδοθεί (18:30) στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των διοργανωτών.

Σήμερα, η Ολυμπιακή Φλόγα θα κάνει μία… στάση στο εμβληματικό σημείο του Μαραθώνα, 42 χλμ. από την Αθήνα, αφού έχει διανύσει 5.000 χλμ. σε όλη την Ελλάδα, σε μία Λαμπαδηδρομία από 600 άτομα σε νησιά και αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης της Αθήνας.



Στον ιστορικό χώρο του σταδίου που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896, η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στον Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» από τον Σπύρο Καπράλο, πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στην τελετή αυτή, η Ελληνίδα διεθνούς φήμης τραγουδίστρια, Νανά Μούσχουρη θα ερμηνεύσει τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα Καστερά και ο Πιέρ Ραμπαντάν, εκπρόσωπος του Δήμου Παρισίων, θα παρασθούν σε αυτήν την τελετή, που θα ολοκληρωθεί περίπου στις 19:25.

Στην συνέχεια, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά και θα «επιβιβασθεί» στο τρικάταρτο Belem το Σάββατο με προορισμό την Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να την υποδεχθούν στις 8 Μαΐου, περίπου 150.000 άτομα.



Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «εισέλθει» στην Γαλλία μέσω της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε από τους Έλληνες το 600 π.Χ., όπως δήλωσε η Σάμια Γκάλι, αντιδήμαρχος της Μασσαλίας στις 16 Απριλίου.

Πριν μπει στο Παλιό Λιμάνι, το Belem θα «παρελάσει» σε όλο το λιμάνι της Μασσαλίας και θα συνοδεύεται από 1.024 σκάφη, ενώ έχουν προγραμματισθεί διάφορες δράσεις ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Στις 9 Μαΐου, η Ολυμπιακή φλόγα θα αρχίσει το ταξίδι της στην Γαλλία από την Μασσαλία, με «επισκέψεις» στην βασιλική της Notre-Dame de la Garde και στο Stade Vélodrome.

Ακολούθως, θα διασχίσει ολόκληρη την χώρα, περνώντας επίσης από τις Αντίλλες και την Γαλλική Πολυνησία, για να φθάσει στο Παρίσι την ημέρα της Τελετής Έναρξης των Αγώνων, στις 26 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ώρα ago

Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου, διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

30 χρόνια Ακαδημαϊκής Αριστείας για το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ6 ώρες ago

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Φυσική και χημεία αποκαλύπτουν τα μυστικά που κρύβουν ενάλια ευρήματα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ1 ημέρα ago

Αυξημένες κρατήσεις προς την Ελλάδα από Ολλανδία και Βέλγιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Πολύ χαμηλό το ποσοστό απασχόλησης για Ελληνίδες και Έλληνες παρά τα προσόντα τους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί την εκτίμηση ανάπτυξης στο 0,3%

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας από τον Πειραιά στην Μασσαλία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

ΠΟΥ Ευρώπης: “Ανησυχητικά” ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ηλικίες 11-15 ετών

Europolitis TV4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αναθεωρείται πτωτικά η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024

auf Deutsch4 εβδομάδες ago

Warum sollten Sie den Strom- oder Gasanbieter wechseln?

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές τεχνουργημάτων

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ιδίως στις γυναίκες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης, περιορισμένη και σε στάδια

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μια ωραία κεφαλή αγάλματος Απόλλωνα στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Φιλίππων

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV4 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis