Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σκλίβανη, το χωριό της Ηπείρου που αποκαλύπτει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής

Published

on

Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Σκλίβανη είναι ένα ορεινό χωριό στον Δήμο Δωδώνης. Βρίσκεται νότια της πόλης των Ιωαννίνων και η πρόσβαση για τον επισκέπτη είναι εύκολη, μέσω της Ιόνιας Οδού.

Το χωριό, το οποίο αποτελείται από 8 μαχαλάδες, χαρακτηριστικό παράδειγμα κτηνοτροφικής διαδρομής, αποτελεί πυρήνα ιστορίας, πολιτισμού και εκκλησιαστικής τέχνης.

Στον οικισμό σώζονται ιεροί Ναοί με σημαντικό διάκοσμο, υπάρχουν δύο Μουσεία, Εκκλησιαστικής Τέχνης και Νεότερης Ιστορίας, ενώ σε κοντινή περιοχή εντοπίζονται ερείπια της μολοσσικής Ακρόπολης Σκλίβανης, η οποία εκτιμάται πως ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Καθοριστικό ρόλο στην διαφύλαξη και ανάδειξη της κληρονομιάς του τόπου, έχει η “Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων”, που λειτουργεί από το 1971.

Το «Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Σκλίβανης», στεγάζεται σε ένα από τα 4 παλαιά πετρόκτιστα σχολεία του χωριού και μετρά 10 χρόνια λειτουργίας.

Στις προθήκες του εκτίθενται θρησκευτικά έργα τέχνης, κινητά μνημεία, τα οποία προέρχονται από τους μεταβυζαντινούς ναούς της περιοχής. Πρόκειται για φορητές εικόνες, έργα ζωγραφικής και μεταλλοτεχνίας, λειτουργικά σκεύη, μικροαντικείμενα, εκκλησιαστικά αντικείμενα, παλαίτυπα, ιερατικά χρυσοκεντημένα άμφια κυρίως από τον 19ο αιώνα, καθώς και πολλά αργυρά εκκλησιαστικά σκεύη, τα περισσότερα δε, έργα εργαστηρίων της πόλης των Ιωαννίνων.

Οι συλλογές αυτές αποτελούν για τη Σκλίβανη την πλουσιότερη πηγή τεκμηρίων, που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα, με έμφαση στον 18ο και 19ο αιώνα.

Στον οικισμό, σώζονται ναοί με σπουδαίο γραπτό και ζωγραφικό διάκοσμο από τον 17ο και 18ο αιώνα. Πρόκειται για τους ναούς του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Βλάσιου, του Αγίου Νικόλαου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Αγίας Μαρίνας, ενώ σημαντική είναι και η Μονή Αγίου Νικολάου.

Η παλαιότερη από τις εικόνες του Μουσείου είναι εκείνη της Αναστάσεως, από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Είναι έργο, πιθανόν του 16ου αιώνα, ιδιαίτερης λεπτότητας, που συμβαδίζει με το ευρύτερο καλλιτεχνικό πνεύμα της εποχής εκείνης στην Ήπειρο, με επιδράσεις από την δυτική τέχνη.

Ο λιτός, συντηρητικός στο σχέδιο και τη χρωματική απόδοση χαρακτήρας της ζωγραφικής του 17ου αιώνα αντανακλάται σε εικόνες, όπως τον Χριστό Παντοκράτορα από τη Μονή του Αγίου Νικολάου. Έργα-εικόνες του 18ου αιώνα, χαρακτηρίζονται από τα ζωηρά χρώματα και την εκφραστική απλότητα της εποχής, ενώ η μετάβαση στον 19ο αιώνα αντιπροσωπεύεται από ανώνυμους και σπανιότερα επώνυμους δημιουργούς.

Οι εικόνες του 20ου αιώνα εκφράζουν τις προθέσεις της εκκλησιαστικής ζωγραφικής της εποχής για ρεαλιστική απόδοση, αλλά με προφανείς σχεδιαστικές αδυναμίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου, έργο του «Πολύκαρπου Ζωγράφου εκ Χιονάδων Κονίτσης», ενός όψιμου εκπροσώπου του κύκλου των Χιοναδιτών ζωγράφων.

Ο Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Σκλίβανης

Η καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας του χθες, η επιβίωση της, η παραγωγή αγαθών, η λαϊκή δημιουργία, το ιστορικό παρελθόν του τόπου, αποτυπώνονται μέσα στα εκθέματα του Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας Σκλίβανης. Το Μουσείο στεγάζεται και λειτουργεί από το 2016 σε ένα ακόμη σχολείο στη συνοικία της Θεοτόκου, στο κέντρο του χωριού.

«Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου, αντικατοπτρίζει την τοπική ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος, μέσα από την άρρηκτη σύνδεση με την τοπική κοινωνία που υπηρετεί και αναδεικνύει», αναφέρει ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Βασίλης Μαγγιώρος – ο οποίος παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όλες τις πληροφορίες – και σημειώνει με έμφαση πως τα εκθέματα του Μουσείου που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, αποτελούν δωρεές των κατοίκων της Σκλίβανης.

Τα εκθέματα ταξινομούνται σε 3 θεματικές ενότητες, προκειμένου ο επισκέπτης, να κατανοήσει καλύτερα τις αντιλήψεις, την τεχνογνωσία, τα πρότυπα περασμένων εποχών.

Η 1η θεματική ενότητα, αφορά την «παραγωγή και απόκτηση αγαθών». Βλέπουμε στις προθήκες όλα τα αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν σε κάθε οικογένεια, απαραίτητα για την γεωργία, την κτηνοτροφία, για την επιβίωσή της .

Η 2η θεματική σχετίζεται με την «επεξεργασία και μεταποίηση των πρώτων υλών». Εδώ εκτίθενται αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για οικιακή χρήση, την κλωστοϋφαντική και την ενδυμασία. Πρόκειται, δηλαδή, για τα αντικείμενα εκείνα που βοηθούσαν να μετατραπεί το γάλα σε βούτυρο και τυρί, αλλά και το μαλλί να γίνει κουβέρτα, χαλί, ρούχο.

Η 3η ενότητα έχει θέμα την «Εθνική Αντίσταση» και περιλαμβάνει όπλα και λάφυρα πολέμου, τη σημαία του Συντάγματος Ξηροβουνίου, κράνη και ξιφολόγχες, αλλά και αρχειακά τεκμήρια της εποχής εκείνης.

Ο επισκέπτης ολοκληρώνει την εμπειρία του στο Μουσείο, σε μια μεγάλη αίθουσα, όπου εκεί θαυμάζει «χεριών έργα», όπως ενδύματα και ολοκληρωμένες τοπικές ενδυμασίες, εσώρουχα και υποδήματα, κοσμήματα και καλύμματα της κεφαλής αλλά και κλινοσκεπάσματα και ταπέτα.

Στη Σκλίβανη, το χθες και το σήμερα συνυπάρχουν για να προσφέρουν στον επισκέπτη μια γνήσια, αποκαλυπτική διαδρομή στο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Πέρυσι και φέτος οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας στην Ελλάδα

Published

on

Από

Στον καύσωνα του 2024 ο αριθμός σταθμών με μέγιστη θερμοκρασία από 37 °C και πάνω δεν έπεσε ποτέ κάτω των 100 για 16 συνεχόμενες ημέρες. Photo credits: BenL / pixabay

Οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας στην Ελλάδα σημειώθηκαν σε δύο διαδοχικές χρονιές, πέρυσι και φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πρόκειται για τον καύσωνα του Ιουλίου 2023, που είχε διάρκεια 15 ημερών, και τον καύσωνα του Ιουλίου 2024, που ξεπέρασε αυτόν του 2023, με συνολική διάρκεια 16 ημερών.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σημειώνει σε ανακοίνωσή του τα κοινά σημεία και τις διαφορές των δύο καυσώνων. Και οι δύο καύσωνες χαρακτηρίστηκαν από μεγάλο αριθμό σταθμών του δικτύου meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στους οποίους καθημερινά η θερμοκρασία ξεπέρασε τα όρια των 37 °C και 40 °C.

Αυτό υποδηλώνει την μεγάλη γεωγραφική έκταση των περιοχών που επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στον καύσωνα του 2024 ο αριθμός σταθμών με μέγιστη θερμοκρασία από 37 °C και πάνω δεν έπεσε ποτέ κάτω των 100 για 16 συνεχόμενες ημέρες.



Σε αντίθεση με τον καύσωνα του 2023 όπου ο αριθμός των σταθμών με μέγιστη θερμοκρασία από 37 °C και πάνω, έπεσε κάτω από τους 100 για τρεις φορές μέσα στο διάστημα των 15 ημερών.

Στον καύσωνα του 2023 ήταν διακριτές τρεις φάσεις, με αρκετές διαφορές ως προς την ένταση και την έκταση των υψηλών θερμοκρασιών. Στον καύσωνα του 2024 η κατανομή ήταν πιο ομοιόμορφη μέσα στο διάστημα 16 ημερών που διήρκεσε ο καύσωνας.

Ωστόσο, ο καύσωνας του 2024 δεν παρουσίασε τις ακραίες τιμές, όπως ο καύσωνας το 2023. Το 2023 η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 45 °C σε αρκετές περιοχές, όπως Γύθειο, Κρανίδι, Άμφισσα, Αυλίδα, Παλαιόχωρα Χανίων. Τον Ιούλιο του 2024 η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν οι 43,1 °C στη Σκάλα Μεσσηνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με 600 χορευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο «υποδέχτηκε» η Αλόννησος την έναρξη της κύριας θερινής σεζόν

Published

on

Από

Οι τουρίστες και οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν το πολιτιστικό θέαμα σε πολλές τοποθεσίες του νησιού. Photo credits: DanaTentis / pixabay

Με 600 χορευτές και 20 παραδοσιακά συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Κύπρο «υποδέχτηκε» η Αλόννησος την έναρξη της κύριας θερινής σεζόν.

Στο διάστημα 5-7 Ιουλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου με τη στήριξη του Δήμου Αλοννήσου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργάνωσαν το 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών το οποίο σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας, ενώ έχει χαρακτηριστεί από τη Γαλλική Le Figaro ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτιστικά φεστιβάλ της Ελλάδας.

Στο κατάφυτο λιμάνι του Πατητηρίου τα συγκροτήματα σχημάτισαν μεγάλους «κρίκους» που συμβόλιζαν τη φιλία και την αρμονία που επιτυγχάνονται μέσω της μουσικής και των παραδοσιακών χορών.

Για τρεις ημέρες το φεστιβάλ επεκτάθηκε παντού με τους τουρίστες και τους κατοίκους να έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν το πολιτιστικό θέαμα σε πολλές τοποθεσίες του νησιού.



Παράλληλα, η Αλόννησος «πρωταγωνιστεί» σε έρευνα της Βρετανικής εφημερίδας Express με στόχο την αναζήτηση προορισμών που δεν πλήττονται από τα μαζικά πλήθη τουριστών.

Με κριτήριο την εκτίμηση Βρετανών ειδικών του τουρισμού, η Αλόννησος αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» μεταξύ των Ελληνικών νησιών που διατηρούν την αυθεντικότητα, τις παραδόσεις και το φυσικό περιβάλλον τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Λειψοί: Το «μυστικό» νησί της Ελλάδας σύμφωνα με τη Le Figaro

Published

on

Από

Photo credits: Zsani / pixabay

«Όμορφους ξένους» αποκαλεί τους Λειψούς η Le Figaro στο νέο κατάλογο με τα «μυστικά» νησιά της Ελλάδας που ξεχωρίζουν το 2024.

«Οι Λειψοί με τα δεκάδες εξωτικά νησάκια θυμίζουν κομφετί και διαθέτουν μια εξωπραγματική ομορφιά που ερωτεύονται σφόδρα οι επισκέπτες», αναφέρει η Γαλλική εφημερίδα που τονίζει πως τώρα έφτασε η στιγμή για τις ανεξερεύνητες γραφικές «γωνιές» του Αιγαίου να πρωταγωνιστήσουν.

«Μαζί με το φυσικό κάλλος, μέλημα μας είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και η δημιουργία ποιοτικών συνθηκών ζωής για κατοίκους και τουρίστες.

Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών έχουμε καταστήσει τους Λειψούς ένα πρότυπο υδατικής επάρκειας παρά τις συνθήκες λειψυδρίας που επικρατούν σε πανελλήνιο επίπεδο», εξηγεί ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.



Συγκεκριμένα έχει γίνει προμήθεια συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού ύδρευσης για τον εντοπισμό διαρροών, τον έλεγχο ενεργειακών επιδόσεων και την καταγραφή της καταναλωσης.

Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το έργο επέκτασης του δικτύου ύδρευσης κατά 8 χλμ, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει νερό και το νησί να εξασφαλίσει υδατική αυτονομία με πόσιμο νερό στο 100%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφαίος αυθεντικός ελληνικός προορισμός η Κάρπαθος

Published

on

Από

Photo credits: analogicus / pixabay

Την πλούσια παράδοση της Καρπάθου αναδεικνύουν τα Γερμανικά ΜΜΕ σε πρόσφατα δημοσιεύματα.

Η ταξιδιωτική πλατφόρμα Holiday Check συμπεριέλαβε την Κάρπαθο στα 10 νησιά της Ελλάδος που πρέπει οι Γερμανοί να επισκεφτούν για να «νοιώσουν Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, «η Κάρπαθος είναι ο ιδανικός ταξιδιωτικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα κομμάτι Ελληνικής αυθεντικότητας μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Το ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον της περιλαμβάνει άγρια βραχώδη τοπία, πλούσιες σε βλάστηση περιοχές και γαλαζοπράσινα νερά, γεγονός που κάνει την Κάρπαθο ιδιαίτερα δημοφιλή σε φωτογράφους και καλλιτέχνες.



Οι κάτοικοι του νησιού διατηρούν αναλλοίωτη την μουσική τους παράδοση με τους ήχους της τσαμπούνας να “συντροφεύουν” διαφορετικές στιγμές της καθημερινότητας.

Εκτός από τη φύση, την τέχνη και τη μουσική, η Κάρπαθος είναι επίσης γνωστή για το windsurfing και το kite surf χάρη στις ιδανικές καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες».

Για την ίδια περίοδο, στο «top ten» των νησιών χωρίς υπερτουρισμό βρίσκεται η Κάρπαθος σύμφωνα με σχετική έρευνα της δημοφιλούς ενημερωτικής ιστοσελίδας Merkur.de που ξεχωρίζει το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων για τις αιωνόβιες παραδόσεις και τις εντυπωσιακές φορεσιές που διατηρούν επιμελώς οι κάτοικοι στο χωριό Όλυμπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η ελληνική και η κινεζική γλώσσα οι αρχαιότερες στον κόσμο

Published

on

Από

Photo credits: Robert_C / pixabay

Η ελληνική και η κινεζική γλώσσα, σύμφωνα με έρευνες, είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο ενώ επιστημονική μελέτη εκτιμά ότι πάνω από 30 με 35 γλώσσες έχουν καταγωγή από τα ελληνικά.

Την ίδια στιγμή 41.615 λέξεις επί συνόλου 490.000 λέξεων της αγγλικής γλώσσας προέρχονται από την ελληνική ενώ το 90% της ιατρικής ορολογίας προέρχεται από τα ελληνικά.

Ακόμη, η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών διότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια, όπως έχει πει και ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Με τις παραπάνω αναφορές ο επικουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Βασιλειάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τεκμηριώνει το επιχείρημα για την ανάγκη ανάδειξης της υπεραξίας της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο και εργαλειοποίησής της με θετικό πρόσημο, από τους φορείς άσκησης της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας, σε συνεργασία με τον ελληνισμό της διασποράς.



Ο κ. Βασιλειάδης παραθέτει τα λόγια του Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στη διάλεξή του κατά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας: «Αδιάκοπα, στη διάρκεια των είκοσι πέντε αυτών αιώνων, η ποίηση έχει γραφτεί στα ελληνικά κι όλα αυτά που έχει συλλέξει στο πέρασμα των αιώνων είναι που καθιστούν αυτό το φορτίο πολύτιμο και την κληρονομιά που αφήνει πολύ μεγάλη».

Φίλιππος ο φίλος του ίππου –
Αλέξανδρος από το «αλέκω τους άνδρες»

«Η ελληνική γλώσσα έχει έναν τεράστιο πλούτο, μπορεί να εκφράσει πολλά νοήματα με την ίδια λέξη. Έχει πραγματικά μια μοναδικότητα. Είναι εντυπωσιακό και δεν ξέρω αν το έχουν σκεφτεί όλοι ότι η λέξη Φίλιππος σημαίνει φίλος του ίππου και δηλώνει ότι αυτός που φέρει το όνομα αγαπά το άλογο ενώ η λέξη Αλέξανδρος προέρχεται από το αλέκω τους άνδρες που σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος είναι ένας ατρόμητος άνδρας που μάχεται και αποκρούει τους εχθρούς. Στο ίδιο πλαίσιο, η λέξη Μακεδονία προέρχεται από το Μακεδνός που σημαίνει πελώριος, πελώρια γη» σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.

Με αφορμή, άλλωστε, την κεντρική του ομιλία σήμερα στο 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά με τίτλο «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς IV» που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο «Charles Darwin», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ολοκληρώνεται σήμερα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπογραμμίζει ότι η γλώσσα είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για την πολιτιστική διπλωματία στη διασπορά.



Στο ερώτημα αν έχει επιβιώσει η ελληνική γλώσσα στη διασπορά απαντάει ότι κανονικά πρέπει να επιβιώσει μέσα από τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και με δεδομένη πάντα την ανάγκη ένταξης του Έλληνα της διασποράς στην κοινωνία όπου βρίσκεται.

Χαρακτηρίζει, πάντως, ένα καλό παράδειγμα διατήρησης της ελληνικής γλώσσας τα Γρεκάνικα, ένα γλωσσικό ιδίωμα στην νότια Ιταλία ενώ θυμίζει την περίπτωση της φυλής των Καλλάς που περηφανεύεται ότι τα μέλη της είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Έλληνες υπάρχουν όπου γης, ακόμη και στη γη του πυρός ενώ δείγματα του ελληνικού πολιτισμού έχουν βρεθεί σε λαούς της αρχαιότητας, ακόμη και στη λατινική Αμερική. Υπάρχει μάλιστα μια εκδοχή ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος που ανακάλυψε την Αμερική είναι ελληνικής καταγωγής αφού ο ίδιος υπέγραφε με το ελληνικό Χ και όχι με το Ch. Αυτό είναι ένα βάσιμο ερώτημα …» συμπληρώνει με νόημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Λέσβος μετατρέπεται σε εκπαιδευτικό προορισμό για φοιτητές από όλο τον κόσμο

Published

on

Από

Photo credits: Ranya / pixabay

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών PANGEA.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν ήταν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών/Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο της Λιλ (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία) και το Πανεπιστήμιο του Minho (Πορτογαλία).

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την έδρα της UNESCO για τα Γεωπάρκα στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπαίθρου που υλοποιείται στη Λέσβο, η οποία καθιερώνεται πλέον ως ένας ιδιαίτερα σημαντικός προορισμός εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν υπαίθριες ασκήσεις στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου. Μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δράσεις όμως, υλοποιήθηκε στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.



Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.

Επισκέφτηκαν επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη.

Η περιήγησή στο Πάρκο Πλάκας, περιλάμβανε τη γνωριμία με μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς όπως το γιγάντιο κανελόδενδρο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

Δύο μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης αρίστευσαν στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο Βασιλείας – Μυλούζης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Αλλάζει το χαρτοφυλάκιο με τις μάρκες της η Stellantis μετά την μείωση των κερδών

ΕΛΛΑΔΑ16 ώρες ago

Πέρυσι και φέτος οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες της σύγχρονης μετεωρολογικής ιστορίας στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Eurostar: Ματαιώσεις και καθυστερήσεις δρομολογίων λόγω βανδαλισμών στο δίκτυο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ναυάγιο που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα ανακαλύφθηκε από δύτες με το αμπάρι γεμάτο κιβώτια σαμπάνιας

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Η Σάμος στην κορυφή των μη συμβατικών προορισμών που προτιμούν οι Ελβετοί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους σχετίζονται με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

CrowdStrike: Ένα σφάλμα οδήγησε στην ελαττωματική αναβάθμιση που προκάλεσε την κατάρρευση υπολογιστών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συνελήφθη ύποπτος για τον θάνατο του Φίλιππου Τσάνη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα τροπολογία προβλέπει απέλαση μεταναστών οι οποίοι εξυμνούν ή δικαιολογούν τρομοκρατικές πράξεις

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο τομέας του ελαιολάδου αναζητεί λύσεις για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τα μυστικά που κρύβουν τα σύννεφα αποκαλύπτει η αποστολή EarthCARE

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Κρήτη και Νάξος, οι κορυφαίες εναλλακτικές προτάσεις διακοπών για Ισπανόφωνους ταξιδιώτες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Στη φυλακή 15χρονος που σχεδίαζε επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Λεβερκούζεν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του συνεδρίου της AfD στο Έσεν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αυστραλία: Η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα γίνεται πλέον μόνο από τα φαρμακεία

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Στους 3 κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας στη Μεσόγειο η Ελλάδα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Γραφειοκρατικά προβλήματα καθυστερούν την οικειοθελή αποχώρηση χιλιάδων μεταναστών

Europolitis TV3 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV4 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis