Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Σκλίβανη, το χωριό της Ηπείρου που αποκαλύπτει την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής

Published

on

Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H Σκλίβανη είναι ένα ορεινό χωριό στον Δήμο Δωδώνης. Βρίσκεται νότια της πόλης των Ιωαννίνων και η πρόσβαση για τον επισκέπτη είναι εύκολη, μέσω της Ιόνιας Οδού.

Το χωριό, το οποίο αποτελείται από 8 μαχαλάδες, χαρακτηριστικό παράδειγμα κτηνοτροφικής διαδρομής, αποτελεί πυρήνα ιστορίας, πολιτισμού και εκκλησιαστικής τέχνης.

Στον οικισμό σώζονται ιεροί Ναοί με σημαντικό διάκοσμο, υπάρχουν δύο Μουσεία, Εκκλησιαστικής Τέχνης και Νεότερης Ιστορίας, ενώ σε κοντινή περιοχή εντοπίζονται ερείπια της μολοσσικής Ακρόπολης Σκλίβανης, η οποία εκτιμάται πως ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Καθοριστικό ρόλο στην διαφύλαξη και ανάδειξη της κληρονομιάς του τόπου, έχει η “Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων”, που λειτουργεί από το 1971.

Το «Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Σκλίβανης», στεγάζεται σε ένα από τα 4 παλαιά πετρόκτιστα σχολεία του χωριού και μετρά 10 χρόνια λειτουργίας.

Στις προθήκες του εκτίθενται θρησκευτικά έργα τέχνης, κινητά μνημεία, τα οποία προέρχονται από τους μεταβυζαντινούς ναούς της περιοχής. Πρόκειται για φορητές εικόνες, έργα ζωγραφικής και μεταλλοτεχνίας, λειτουργικά σκεύη, μικροαντικείμενα, εκκλησιαστικά αντικείμενα, παλαίτυπα, ιερατικά χρυσοκεντημένα άμφια κυρίως από τον 19ο αιώνα, καθώς και πολλά αργυρά εκκλησιαστικά σκεύη, τα περισσότερα δε, έργα εργαστηρίων της πόλης των Ιωαννίνων.

Οι συλλογές αυτές αποτελούν για τη Σκλίβανη την πλουσιότερη πηγή τεκμηρίων, που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα, με έμφαση στον 18ο και 19ο αιώνα.

Στον οικισμό, σώζονται ναοί με σπουδαίο γραπτό και ζωγραφικό διάκοσμο από τον 17ο και 18ο αιώνα. Πρόκειται για τους ναούς του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Βλάσιου, του Αγίου Νικόλαου, της Κοίμησης της Θεοτόκου, της Αγίας Μαρίνας, ενώ σημαντική είναι και η Μονή Αγίου Νικολάου.

Η παλαιότερη από τις εικόνες του Μουσείου είναι εκείνη της Αναστάσεως, από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Είναι έργο, πιθανόν του 16ου αιώνα, ιδιαίτερης λεπτότητας, που συμβαδίζει με το ευρύτερο καλλιτεχνικό πνεύμα της εποχής εκείνης στην Ήπειρο, με επιδράσεις από την δυτική τέχνη.

Ο λιτός, συντηρητικός στο σχέδιο και τη χρωματική απόδοση χαρακτήρας της ζωγραφικής του 17ου αιώνα αντανακλάται σε εικόνες, όπως τον Χριστό Παντοκράτορα από τη Μονή του Αγίου Νικολάου. Έργα-εικόνες του 18ου αιώνα, χαρακτηρίζονται από τα ζωηρά χρώματα και την εκφραστική απλότητα της εποχής, ενώ η μετάβαση στον 19ο αιώνα αντιπροσωπεύεται από ανώνυμους και σπανιότερα επώνυμους δημιουργούς.

Οι εικόνες του 20ου αιώνα εκφράζουν τις προθέσεις της εκκλησιαστικής ζωγραφικής της εποχής για ρεαλιστική απόδοση, αλλά με προφανείς σχεδιαστικές αδυναμίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου, έργο του «Πολύκαρπου Ζωγράφου εκ Χιονάδων Κονίτσης», ενός όψιμου εκπροσώπου του κύκλου των Χιοναδιτών ζωγράφων.

Ο Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Σκλίβανης

Η καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας του χθες, η επιβίωση της, η παραγωγή αγαθών, η λαϊκή δημιουργία, το ιστορικό παρελθόν του τόπου, αποτυπώνονται μέσα στα εκθέματα του Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας Σκλίβανης. Το Μουσείο στεγάζεται και λειτουργεί από το 2016 σε ένα ακόμη σχολείο στη συνοικία της Θεοτόκου, στο κέντρο του χωριού.

«Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου, αντικατοπτρίζει την τοπική ιστορία του πρόσφατου παρελθόντος, μέσα από την άρρηκτη σύνδεση με την τοπική κοινωνία που υπηρετεί και αναδεικνύει», αναφέρει ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Βασίλης Μαγγιώρος – ο οποίος παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όλες τις πληροφορίες – και σημειώνει με έμφαση πως τα εκθέματα του Μουσείου που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, αποτελούν δωρεές των κατοίκων της Σκλίβανης.

Τα εκθέματα ταξινομούνται σε 3 θεματικές ενότητες, προκειμένου ο επισκέπτης, να κατανοήσει καλύτερα τις αντιλήψεις, την τεχνογνωσία, τα πρότυπα περασμένων εποχών.

Η 1η θεματική ενότητα, αφορά την «παραγωγή και απόκτηση αγαθών». Βλέπουμε στις προθήκες όλα τα αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν σε κάθε οικογένεια, απαραίτητα για την γεωργία, την κτηνοτροφία, για την επιβίωσή της .

Η 2η θεματική σχετίζεται με την «επεξεργασία και μεταποίηση των πρώτων υλών». Εδώ εκτίθενται αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν για οικιακή χρήση, την κλωστοϋφαντική και την ενδυμασία. Πρόκειται, δηλαδή, για τα αντικείμενα εκείνα που βοηθούσαν να μετατραπεί το γάλα σε βούτυρο και τυρί, αλλά και το μαλλί να γίνει κουβέρτα, χαλί, ρούχο.

Η 3η ενότητα έχει θέμα την «Εθνική Αντίσταση» και περιλαμβάνει όπλα και λάφυρα πολέμου, τη σημαία του Συντάγματος Ξηροβουνίου, κράνη και ξιφολόγχες, αλλά και αρχειακά τεκμήρια της εποχής εκείνης.

Ο επισκέπτης ολοκληρώνει την εμπειρία του στο Μουσείο, σε μια μεγάλη αίθουσα, όπου εκεί θαυμάζει «χεριών έργα», όπως ενδύματα και ολοκληρωμένες τοπικές ενδυμασίες, εσώρουχα και υποδήματα, κοσμήματα και καλύμματα της κεφαλής αλλά και κλινοσκεπάσματα και ταπέτα.

Στη Σκλίβανη, το χθες και το σήμερα συνυπάρχουν για να προσφέρουν στον επισκέπτη μια γνήσια, αποκαλυπτική διαδρομή στο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

Published

on

Από

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους ενότητες. Photo credits: Arzumanidis / pixabay

Την αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του συγκροτήματος των Ανατολικών Θερμών, που εντάσσεται στο μνημειακό σύνολο της δυτικής πόλης των Δελφών, έχει συμπεριλάβει το υπουργείο Πολιτισμού στον συνολικό σχεδιασμό του για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι μελέτες – αρχιτεκτονική, στατική, συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων και προσβασιμότητας – που εκπονήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, έτυχαν της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το λουτρικό συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα διακοσμημένο. Όλες οι αίθουσές του είχαν ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά μοτίβα και πιθανότατα μαρμάρινες επενδύσεις. Εξωτερικά των θερμών γινόταν η καύση της βιομάζας για τη θέρμανση των αιθουσών.

Όπως πληροφορεί η ανακοίνωση του Υπουργείου, μέσω συστήματος αγωγών και τοξωτών ανοιγμάτων διοχετευόταν θερμός αέρας στα υπόκαυστα κάτω από τα δάπεδα, αλλά και σε κατακόρυφους αγωγούς απαγωγής των αερίων στους τοίχους.

Από τον κρύο χώρο του λουτρού οι χρήστες εξέρχονταν πάλι στον κεντρικό χώρο του αποδυτηρίου, ολοκληρώνοντας έτσι το τελετουργικό του λουτρού. Η υδροδότηση του συγκροτήματος γίνονταν από μεγάλη δεξαμενή που κτίστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της Στοάς του Αττάλου.Στο μνημείο βρέθηκαν ενδιαφέροντα λειτουργικά στοιχεία που σχετίζονται με την ύδρευση, απορροή, θέρμανση, απαγωγή του καπνού και θερμομόνωση των θερμών χώρων.

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους ενότητες με υψομετρική διαφορά. Αναπτύσσεται σε περιοχή με έντονη κατωφέρεια.

Τα δύο τμήματα λειτουργούσαν ανεξάρτητα με διαφορετικές εισόδους. Κατά τη μεσαιωνική εποχή, επί του μνημείου θεμελιώθηκαν κτίσματα του οικισμού «Καστρί», ο οποίος μεταφέρθηκε το 1892 δυτικά του αρχαιολογικού χώρου, στον σύγχρονο οικισμό των Δελφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τα 16 πιο “χαλαρωτικά” νησιά της Ελλάδας

Published

on

Από

Photo credits: aled7 / pixabay

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη μαγευτικά σημεία για γαλήνιες στιγμές και πεζοπορίες. Από τα υπνωτικά Κυκλαδίτικα πετράδια μέχρι τα απάτητα μέρη του Ιονίου το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο στα 16 προτεινόμενα Ελληνικά νησιά που προσφέρουν εμπειρίες χωρίς κοσμοσυρροή». 

Τα παραπάνω αναφέρουν οι Βρετανικοί Times σχετικά με το καθιερωμένο κατάλογο με μη συμβατικούς Ελληνικούς προορισμούς που ανακοινώνουν κάθε χρόνο. 

Την κορυφαία τριάδα της λίστας συνθέτουν η πανέμορφη Αίγινα, η Αστυπάλαια για απρόσμενες ανακαλύψεις και οι Λειψοί των μύθων και των θρύλων.Ακολουθούν η Άνδρος που ξεχωρίζει στην Ελλάδα για την αυθεντικότητα της, τα ηλιοβασιλέματα στην Φολέγανδρο, η ηφαιστειακή Νίσυρος, η Σύρος του πολιτισμού και το Μεγανήσι για ήρεμες αποδράσεις.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Αλόννησος με το υπέροχο φυσικό θαλάσσιο πάρκο, το Αγκίστρι που συνδυάζει πόλη και θάλασσα, η Μήλος με τα απόκοσμα τοπία, η Πάτμος με τις εντυπωσιακές παραλίες, τα Κύθηρα με την άγρια φυσική ομορφιά, το Καστελόριζο για εξερευνήσεις στην άκρη της Ελλάδας, η Σέριφος των ζευγαριών και η «πεντανόστιμη» Σίφνος με το φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη, Νάξος και Ίος στους προορισμούς με τις καλύτερες παραλίες για τους Ελβετούς

Published

on

Από

Η Κρήτη με το Ελαφονήσι και η Νάξος με την Πλάκα είναι τα Ελληνικά νησιά που εντυπωσιάζουν περισσότερο τους Ελβετούς. Photo credits: jarekgrafik / pixabay

Κατάλογο με τα Ελληνικά νησιά που διαθέτουν τις καλύτερες παραλίες, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των Ελβετών ταξιδιωτών, ανακοίνωσε η Ελβετική Blick.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελβετίας, η Κρήτη με το Ελαφονήσι και η Νάξος με την Πλάκα είναι τα Ελληνικά νησιά που εντυπωσιάζουν περισσότερο με τις ονειρικές παραλίες, τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τα γραφικά χωριά που «αγκαλιάζουν» τις αμμώδεις ακτές.

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελβετών φίλων της χαλάρωσης και της ηλιοθεραπείας βρίσκεται και η Ίος με την παραλία του Μυλοπότα να «υπόσχεται» αξέχαστες στιγμές.Η λίστα της Blick περιλαμβάνει επίσης την Πάρο, τη Μήλο, τη Μύκονο και την Κέρκυρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ελβετών ειδικά το καλοκαίρι που έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν έναν από τους αναρίθμητους επίγειους νησιωτικούς παραδείσους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η βρετανική Express ξεχωρίζει τη Σίφνο για το 2024

Published

on

Από

Η Σίφνος έχει τις περισσότερες εκκλησίες στο Αιγαίο και είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν σε γραφικά χωριά. Photo credits: DemieHadji / pixabay

Ως το πανέμορφο ελληνικό νησί που είναι τόσο όμορφο όσο η Ρόδος και η Κρήτη αλλά χωρίς τα μαζικά πλήθη τουριστών, προβάλλεται η Σίφνος στο πρόσφατο εκτενές αφιέρωμα της Express.

Η δημοφιλής βρετανική εφημερίδα παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες της να επισκεφτούν φέτος το πιο «νόστιμο ελληνικό νησί» που διαθέτει πλούσια γαστρονομική παράδοση, ταυτίζεται με το «slow food» στην Ελλάδα και δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά του.Σύμφωνα με την Express, η Σίφνος έχει τις περισσότερες εκκλησίες στο Αιγαίο και είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν σε γραφικά χωριά, να θαυμάσουν σαγηνευτικά φυσικά τοπία και να περπατήσουν σε οργανωμένα μονοπάτια.

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιδόσεις ρεκόρ για το περσινό καλοκαίρι και τις διακρίσεις σε λίστες διεθνών ΜΜΕ και αποκαλεί τη Σίφνο πολύτιμο πετράδι, «gem», όπως είναι και το σύνθημα του προορισμού στο πλαίσιο ενεργειών του Δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Λειψοί στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για τους Ιταλούς

Published

on

Από

Photo credits: GiuseppeDio / pixabay

Στην πρώτη θέση κατέταξε τους Λειψούς η εξειδικευμένη Ιταλική ιστοσελίδα Greenme.it στον κατάλογο που δημοσίευσε με τους 12 καταλληλότερους Ελληνικούς προορισμούς για βιώσιμες διακοπές χωρίς τυποποίηση.

Ο ιστότοπος που διαβάζεται από εκατομμύρια Ιταλούς οι οποίοι επιλέγουν την αειφορία ως τρόπο ζωής, αναφέρει για το νησί της Καλυψούς πως «μέσα από δραστικές πρωτοβουλίες, η τοπική κοινωνία έχει επιλέξει να καταστήσει τους Λειψούς έναν βιώσιμο τουριστικό προορισμό απαλλαγμένο από τις παγίδες του μαζικού τουρισμού.

Με διάχυτη ρομαντική ατμόσφαιρα, οι Λειψοί προσφέρονται για όσους προτιμούν μέρη χωρίς κοσμοσυρροή και με εύρος επιλογών για χαλάρωση, τοπική κουζίνα και εκδρομές».Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας βρίσκονται νησιά από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια περίοδο, την έκτη θέση καταλαμβάνουν οι Λειψοί στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς που είναι τάση εφέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Airbnb.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκαφές στη Μυτιλήνη για να αναδειχθεί η αρχαία Αρίσβη

Published

on

Από

Photo credits: Ranya / pixabay

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης διαδικασίας, παραχωρείται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, δημοτική έκταση 252 στρεμμάτων προκειμένου να ανασκαφεί και αναδειχθεί η αρχαία Αρίσβη.

Η αρχαία Αρίσβη, μια από τις έξι αρχαίες αιολικές πόλεις – κράτη της Λέσβου, ήταν χτισμένη κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό, στο λόφο «Παλαιόκαστρο», κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που είναι ορατό από το δρόμο, στο πλάι του γεφυριού πριν τη σύγχρονη Αρίσβη.

Πήρε το όνομά της από την θυγατέρα του Μάκαρος, αδελφή της Μυτιλάνας.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Μηθυμναίοι κατέλαβαν και κατέστρεψαν την αρχαία πόλη, ενώ ακολούθησε και καταστροφικός σεισμός που ολοκλήρωσε το έργο των ανθρώπων. Ερείπια της αρχαίας πόλης είναι ορατά και επιφανειακά.Το χωριό που γνωρίζουμε σήμερα ως Αρίσβη (έχει ενωθεί πλέον με την Καλλονή) λεγόταν παλαιότερα ‘Αγιος Κοσμάς ή Αγκοσμάς, επειδή εκεί βρισκόταν η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Οι Τούρκοι την ονόμασαν Τζουμαϊλή, επειδή λέγεται ότι ήταν ημέρα Παρασκευή (Τζουμαά στα τουρκικά) όταν την κυρίευσαν. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες που την κατοίκησαν μαζί με ντόπιους που κατοικούσαν εκεί από τα πριν, μετονόμασαν το χωριό σε Αρίσβη, σε ανάμνηση της παλιάς της ιστορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Φιγούρα δράσης του «Star Wars» πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ11 ώρες ago

Γερμανία: Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών παρακολουθεί την αύξηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

«Δεξαμενή ταλέντων» για πρόσληψη ατόμων από τρίτες χώρες ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Οι νέοι δασμοί στις εισαγωγές κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιβραδύνουν τις πωλήσεις στην ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Το 51% υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1

BUSINESS-Kleinanzeigen3 εβδομάδες ago

Griechisches Restaurant zu vermieten

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Λογοτεχνικό βραδινό 18 Μάη 2024, στο Κρέφελντ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Επιστολική ψήφος: Προσβάσιμο το ψηφοδέλτιο για τα ΑμεΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

Διατροφή4 εβδομάδες ago

Υπέρταση: Ποια διατροφική προσέγγιση βοηθά στον έλεγχό της

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στα νοτιοδυτικά

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας σε Προγράμματα του Δήμου Μονάχου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από την διαστημική αποστολή Euclid

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Μεσόγειος: Η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλεί τους υγρότοπους

Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis