ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καινοτόμα πρόταση ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών

Μια καινοτόμα ερευνητική πρόταση, με επικεφαλής τον ερευνητή Ζαχαρία Φαίδωνα Μπροτζάκη, αξιοποιεί αλγόριθμους Νευτώνειας φυσικής και τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσει τη γνώση μας γύρω από την αλληλεπίδραση σπάνιων χημικών δομών και ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η έρευνα έλαβε το βραβείο «Γ.Θ. Φωτεινού» της Ακαδημίας Αθηνών κατά την πρόσφατη απονομή.
Στον κλάδο της Χημείας και της πρόβλεψης χημικών ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν στη χημική ή τη φαρμακευτική βιομηχανία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γρήγορα και με ακρίβεια τις αλληλεπιδράσεις των χημικών ουσιών μεταξύ τους, ώστε με βάση την κατανόηση αυτή να προτείνουμε νέες βελτιωμένες χημικές ουσίες, οι οποίες θα χρησιμεύσουν στην καταπολέμηση ασθενειών ή στην κατάλυση αντιδράσεων.
Μέχρι σήμερα τα πειράματα και οι υπολογιστικές μοριακές προσομοιώσεις, που λειτουργούν ως υπολογιστικό μικροσκόπιο, στον τομέα αυτό δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ακριβείς απαντήσεις για τις σπάνιες δομές και για τις αλληλεπιδράσεις των χημικών ουσιών.
Στο άρθρο «Μεθοδολογία ενσωμάτωσης πειραματικών μικροσκοπικών ρυθμών αντίδρασης ως κινητικούς περιορισμούς στις προσομοιώσεις μοριακής δυναμικής», που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» και βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, η ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ και Cambridge κατάφερε να αυξήσει την ευκρίνεια και την ακρίβεια των μοριακών προσομοιώσεων με αποτέλεσμα να μπορεί να εντοπίσει σπάνιες δομές πρωτεϊνών, οι οποίες δεν είναι πειραματικά ευκρινείς, αλλά την ίδια ώρα είναι απόλυτα σημαντικές.
Αυτή η μεθοδολογία έχει πιθανό πεδίο εφαρμογής στην ανακάλυψη φαρμάκων για την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών (misfolding proteins), που συνδέεται με περισσότερες από 100 ασθένειες, μεταξύ των οποίων νευρολογικές νόσοι, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση (ALS).
Όπως εξηγεί ο Ζαχαρίας Φαίδων Μπροτζάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τέτοιες αναδιπλούμενες πρωτεΐνες είναι πολύ δυναμικές και καμία από τις κλασικές πειραματικές μεθόδους δεν μπορεί να διακρίνει ρεαλιστικά τις δομές τους. Ως εκ τούτου, η κλασική ανακάλυψη φαρμάκων που προϋποθέτει τη γνώση των δομών αυτών των πρωτεϊνών για να καταφέρει την επίθεση ενάντιά τους με χημικές ουσίες πιθανής δράσης, κρίνεται αβέβαιη».
Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, υπογραμμίζει ο κ. Μπροτζάκης, «ευελπιστούμε ότι επειδή έχουμε ακριβή πρόσβαση στην ταχύτητα και τη δύναμη της αλληλεπίδρασης αυτών των πρωτεϊνών-στόχων, θα μπορέσουμε να επιτεθούμε και να προτείνουμε, αρχικά με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων, χημικές ουσίες, με πιθανή φαρμακευτική δράση, οι οποίες θα έχουν καλή αλληλεπίδραση με ολόκληρο το σύνολο των σπάνιων δομών».
Κατά την περίοδο δημοσίευσης του άρθρου, ο Ζαχαρίας Φαίδων Μπροτζάκης ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο για τις Ασθένειες που σχετίζονται με την Προβληματική Αναδίπλωση Πρωτεϊνών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ (Centre for Misfolding Diseases), σε συνεργασία με τον καθηγητή M. Vendruscolo, και υπότροφος της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών (FEBS).
Σήμερα είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Βιοκαινοτομίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», διευθυντής του οποίου είναι ο ερευνητής Γιώργος Σκρέτας.
Εκεί ασχολείται με τις υπολογιστικές προσομοιώσεις για γρήγορη ανακάλυψη φαρμακευτικών ουσιών για την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών.
Ο τομέας της προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών επισημαίνει ότι είναι ένα πεδίο που τον ενδιαφέρει πολύ και το ενδιαφέρον προκύπτει κυρίως από μια κοινωνική αναγκαιότητα.
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να νοσούν με Αλτσχάιμερ το 2030. Το Αλτσχάιμερ είναι μόνο μία από τις ασθένειες που σχετίζονται με την προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών και αφορά έναν τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών.
Την ίδια ώρα, όμως, δεν είναι ιάσιμη ασθένεια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 30 χρόνια προσπαθειών για να βρεθούν φάρμακα. Αυτό θεωρώ ότι οφείλεται στην πολυπλοκότητα αυτών των ασθενειών. Θεώρησα ότι το οπλοστάσιο των μοριακών προσομοιώσεων μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την κατηγορία προβλήματος, όπου η κλασική φαρμακευτική αντιμετωπίζει προβλήματα», επισημαίνει.
Ο κ. Μπροτζάκης άρχισε να ασχολείται με τις μοριακές προσομοιώσεις ήδη από τη φοίτησή του ως προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δώρου Θεοδώρου. Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, επιβλεπόμενος από τον καθηγητή P.Bolhuis, πάνω στις μοριακές προσομοιώσεις βιομορίων και ακολούθησε η πρώτη του μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Χημείας του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ζυρίχης (ETH) στο ίδιο αντικείμενο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή M. Parrinello.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Τα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος έχουν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τον γενικό πληθυσμό και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου τόσο από ηπατικές παθήσεις όσο και από άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Hepatology».
Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στη Σουηδία έχει λιπώδη νόσο του ήπατος (MASLD) και παγκοσμίως μπορεί ο αντίστοιχος αριθμός να είναι έως και ένας στους τέσσερις.
Η νόσος προκαλείται από το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη και καρκίνο του ήπατος.
Οι ερευνητές εντόπισαν όλους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με MASLD στη Σουηδία μεταξύ 2002 και 2020, περισσότερους από 13.000 ασθενείς συνολικά, και ανέλυσαν τον κίνδυνο θανάτου τους από διάφορες αιτίες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα με MASLD ήταν σχεδόν διπλάσιο. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για σχεδόν όλες τις αιτίες θανάτου που μελετήθηκαν, αλλά ιδιαίτερα για θάνατο από ηπατική νόσο (27 φορές υψηλότερη θνησιμότητα) και καρκίνο του ήπατος (35 φορές υψηλότερη θνησιμότητα).
Ωστόσο, οι πιο κοινές αιτίες θανάτου ήταν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο μη ηπατικός καρκίνος, με ποσοστά θνησιμότητας 54% και 47% υψηλότερα, αντίστοιχα. Επιπλέον, τα άτομα με MASLD είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από λοιμώξεις και γαστρεντερικές, αναπνευστικές ή ενδοκρινικές παθήσεις, αλλά όχι από ψυχικές ασθένειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 και έκθεση φωτογραφίας στο Ντύσσελντορφ
- Βραβείο Πατρίδας στην Ομάδα Εργασίας Σβέρτε-Ιωάννινα: Υψηλή εκτίμηση για εξαιρετικά έργα
- Προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται στο Βέλγιο λόγω της απεργίας της 31ης Μαρτίου
- Κων. Τασούλας: Η θυσία των ηρώων της Επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει υπερηφάνεια για την Ιστορία μας
- Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα πουλιά των Γκαλαπάγκος εμφανίζουν επιθετικότητα λόγω του… θορύβου!

Τα πουλιά στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και όσα εκτίθενται συχνά σε αυτόν εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας.
Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το ερευνητικό κέντρο Konrad Lorenz του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Animal Behaviour».
Τα νησιά Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται πάνω από 500 μίλια από τις ακτές του Ισημερινού, θεωρούνται ένα φυσικό εργαστήριο, λόγω του μεγάλου αριθμού μοναδικών, ενδημικών ειδών.
Μια επίσκεψη στα νησιά Γκαλαπάγκος το 1835 βοήθησε τον Κάρολο Δαρβίνο να αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.
Παράλληλα με την αύξηση του τουρισμού, ο μόνιμος πληθυσμός αυξάνεται κατά περισσότερο από 6% ετησίως, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα οχήματα στους δρόμους των νησιών.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της ηχορύπανσης από οχήματα στους κίτρινους τσιροβάκους των Γκαλαπάγκος (Setophaga petechia aureola), ένα ωδικό πτηνό που είναι ευρέως διαδεδομένο στο αρχιπέλαγος.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι τσιροβάκοι των Γκαλαπάγκος που ζούσαν σε περιοχές δίπλα στον δρόμο παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα.
Επιπλέον, εντοπίστηκε ότι τα πουλιά αύξησαν τις ελάχιστες συχνότητες των τραγουδιών τους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων θορύβου, ανεξάρτητα από την εγγύτητα της περιοχής τους προς τον δρόμο, συμβάλλοντας στη μείωση τυχόν επικαλύψεων των τραγουδιών τους με τον κυκλοφοριακό θόρυβο χαμηλής συχνότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 και έκθεση φωτογραφίας στο Ντύσσελντορφ
- Βραβείο Πατρίδας στην Ομάδα Εργασίας Σβέρτε-Ιωάννινα: Υψηλή εκτίμηση για εξαιρετικά έργα
- Προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται στο Βέλγιο λόγω της απεργίας της 31ης Μαρτίου
- Κων. Τασούλας: Η θυσία των ηρώων της Επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει υπερηφάνεια για την Ιστορία μας
- Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι λοιμώξεις των μητέρων στην εγκυμοσύνη διαταράσσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογέννητων

Οι λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών τους, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής την Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Medicine».
Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιπποκάμπου νεογέννητων αρουραίων και διαπίστωσαν ότι η προγεννητική φλεγμονή επηρεάζει σημαντικά την νευρωνική διεγερσιμότητα.
Αυτές οι αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να υποκρύπτουν αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
«Οι μητρικές λοιμώξεις είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη», επισημαίνει ο δρ. Ελιγιάχου Ντρεμένκοφ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, και προσθέτει: «Η έρευνά μας δείχνει ότι οι αλλοιώσεις στη λειτουργία των νευρώνων του ιπποκάμπου στην πρώιμη ζωή θα μπορούσαν να είναι ένας βασικός μηχανισμός που συνδέει την προγεννητική φλεγμονή με αυτές τις διαταραχές».
Κατά τη μελέτη αποκαλύφθηκαν αρκετές σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των νευρώνων του ιππόκαμπου στα νεογέννητα που εκτέθηκαν στη λοίμωξη των μητέρων τους.
Μεταξύ άλλων οι νευρώνες απαιτούσαν ισχυρότερο ερέθισμα για να ενεργοποιηθούν και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στο ερέθισμα.
Ο ιππόκαμπος είναι μια κρίσιμη περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τα συναισθήματα και τη γνωστική λειτουργία και η δυσλειτουργία του έχει ενοχοποιηθεί για πολλαπλές νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 και έκθεση φωτογραφίας στο Ντύσσελντορφ
- Βραβείο Πατρίδας στην Ομάδα Εργασίας Σβέρτε-Ιωάννινα: Υψηλή εκτίμηση για εξαιρετικά έργα
- Προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται στο Βέλγιο λόγω της απεργίας της 31ης Μαρτίου
- Κων. Τασούλας: Η θυσία των ηρώων της Επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει υπερηφάνεια για την Ιστορία μας
- Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νορβηγία: Τουρίστας παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα και επέζησε επτά ώρες κάτω από το χιόνι!

Ένας τουρίστας που παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα στη βόρεια Νορβηγία διασώθηκε, αφού πέρασε επτά ώρες παγιδευμένος κάτω από το χιόνι, ένα σπάνιο χρονικό διάστημα επιβίωσης, μετέδωσαν νορβηγικά ΜΜΕ.
Ηλικίας περίπου 40 με 50 ετών, ο άνδρας εντοπίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του, σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου μέσα στο χιόνι, από τη δημοτική αρχή του Λίνγκεν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Αφού παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα, πέρασε κατόπιν σχεδόν 7 ώρες μέσα σε κενό αέρα απ’ όπου κατάφερε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία.
«Προκαλεί μεγάλη έκπληξη που είναι ακόμη ζωντανός», δήλωσε στο TV2 ο Κρίστιαν Μίντγκαρντ, ο διασώστης ο οποίος, μαζί με τον σκύλο του, Ουίσκι, τον βρήκε.
Ο δήμαρχος του Λίνγκεν, Έρικ Λάρσεν, τον οποίο επικαλέστηκε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, έκανε λόγο για «ένα θαύμα».
«Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από μία χιονοστιβάδα μπορούν να πάθουν ασφυξία σε διάστημα 10 λεπτών», σχολίασε ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Τρούμσε, ο Αουντούν Χέτλαντ, στην εφημερίδα iTromso. «Κάποιοι επιβιώνουν για περισσότερο. Όμως, επτά ώρες, είναι σχεδόν μοναδικό στην ιστορία», συμπλήρωσε.
Ο άνδρας ήταν μέλος μιας ομάδας τριών ξένων τουριστών που έκαναν πεζοπορία με σκι σε μια περιοχή όπου, όπως προειδοποιούν οι αρχές, ο κίνδυνος μιας χιονοστιβάδας είναι υψηλός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 και έκθεση φωτογραφίας στο Ντύσσελντορφ
- Βραβείο Πατρίδας στην Ομάδα Εργασίας Σβέρτε-Ιωάννινα: Υψηλή εκτίμηση για εξαιρετικά έργα
- Προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται στο Βέλγιο λόγω της απεργίας της 31ης Μαρτίου
- Κων. Τασούλας: Η θυσία των ηρώων της Επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει υπερηφάνεια για την Ιστορία μας
- Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».
Η ανθρώπινη ομιλία είναι μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας, που απαιτεί ακριβή έλεγχο των φωνητικών οργάνων για την παραγωγή λέξεων.
Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα ικανά για φωνητικές εκφράσεις. Τα πουλιά χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη μορφή επικοινωνίας, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.
Οι ερευνητές μελέτησαν μπατζεριγκάρ, ένα είδος μικρών παπαγάλων γνωστό για τη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, καθώς και σπίνους ζέβρες, ένα είδος ωδικών πτηνών, προκειμένου να εντοπίσουν πώς η παραγωγή φωνής κωδικοποιείται στον εγκέφαλο.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα δύο είδη πουλιών χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για τον έλεγχο των φωνητικών εκφράσεων.
Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παπαγάλοι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό μοντέλο για τη μελέτη της ομιλίας και των διαταραχών επικοινωνίας στους ανθρώπους και την ανάπτυξη θεραπειών ομιλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 και έκθεση φωτογραφίας στο Ντύσσελντορφ
- Βραβείο Πατρίδας στην Ομάδα Εργασίας Σβέρτε-Ιωάννινα: Υψηλή εκτίμηση για εξαιρετικά έργα
- Προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται στο Βέλγιο λόγω της απεργίας της 31ης Μαρτίου
- Κων. Τασούλας: Η θυσία των ηρώων της Επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει υπερηφάνεια για την Ιστορία μας
- Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η υπνηλία στις ηλικιωμένες σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο άνοιας

Η αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας στις 80χρονες γυναίκες συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».
Οι ερευνητές παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 733 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 83 έτη που δεν είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 164 συμμετέχουσες (το 22%) ανέπτυξαν ήπια γνωστική εξασθένηση και 93 συμμετέχουσες (13%) εμφάνισαν άνοια.
Οι συμμετέχουσες φορούσαν συσκευές καρπού για την παρακολούθηση των μοτίβων ύπνου και κιρκάδιου ρυθμού για τρεις ημέρες στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.
Έπειτα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες αλλαγές στα πρότυπα ύπνου σε περισσότερες από τις μισές συμμετέχουσες.
Συγκεκριμένα, το 44% είχε σταθερό ύπνο ή μικρές βελτιώσεις στον ύπνο, το 35% είχε μειούμενο νυχτερινό ύπνο και το 21% εμφάνιζε αυξανόμενη υπνηλία. Στη συνέχεια, εξέτασαν πώς αυτές οι αλλαγές συνδέονταν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.
Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες στην ομάδα της αυξανόμενης υπνηλίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με εκείνες στην ομάδα σταθερού ύπνου. Αντίθετα, δεν βρέθηκε συσχέτιση στην ομάδα του μειούμενου νυχτερινού ύπνου.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ημερήσια υπνηλία προκαλεί άνοια, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Επιπλέον σημειώνεται ότι είναι άγνωστο αν η επιδείνωση του ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ή αν η άνοια οδηγεί σε επιδείνωση ύπνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δοξολογία για την επέτειο της Ελληνικής Εθνεγερσίας 1821 και έκθεση φωτογραφίας στο Ντύσσελντορφ
- Βραβείο Πατρίδας στην Ομάδα Εργασίας Σβέρτε-Ιωάννινα: Υψηλή εκτίμηση για εξαιρετικά έργα
- Προβλήματα στις πτήσεις αναμένονται στο Βέλγιο λόγω της απεργίας της 31ης Μαρτίου
- Κων. Τασούλας: Η θυσία των ηρώων της Επανάστασης, καθώς και η ανιδιοτελής προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, μας γεμίζει υπερηφάνεια για την Ιστορία μας
- Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
You must be logged in to post a comment Login