Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αντίβαρο» στην αποχή η επιστολική ψήφος: Για πρώτη φορά η εφαρμογή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Το 2024 φέρνει μια σημαντική καινοτομία στη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στην Ελλάδα: τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου και την παρθενική εφαρμογή της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ακριβώς 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για σχολιασμό και προτάσεις έως τις 10 Ιανουαρίου 2024 και ακολούθως θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αντίβαρο στην αποχή, καθώς δίνει κίνητρο για συμμετοχή, ιδίως όσον αφορά ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων που δυσκολεύονται να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, φοιτητές κ.α.).

Το μέτρο προβλέπεται να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα.

Για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, η επιστολική ψήφος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, καθώς δεν θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, όπως συνέβη στις διπλές βουλευτικές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου.

Η επιστολική ψήφος δεν θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διενέργειας την ίδια ημέρα βουλευτικών εκλογών και ευρωεκλογών ή βουλευτικών εκλογών και εθνικού δημοψηφίσματος.

Οι εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων επιστολικής ψήφου.

Η εγγραφή γίνεται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Η ταυτοποίηση του εκλογέα γίνεται με τη χρήση των κωδικών taxisnet και εναλλακτικά με τη χρήση συνδυασμού των στοιχείων του διαβατηρίου του και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθώς και των ελληνικών διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν από τη διενέργεια των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, που το μέτρο θα κάνει πρεμιέρα, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 28 Απριλίου.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων, συστήνονται τα εκλογικά τμήματα διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου και κατανέμονται σε αυτά οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τα εκλογικά τμήματα, καθώς και οι επιτροπές συλλογής επιστολικής ψήφου, στεγάζονται σε κατάλληλους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, οι οποίοι θα φυλάσσονται από την Αστυνομία και θα παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

Σε κάθε ένα από αυτά τα εκλογικά τμήματα μπορούν να κατανεμηθούν από 100 έως 1.000 εκλογείς.

Ο εκλογέας παραλαμβάνει ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με συστημένη κατεπείγουσα επιστολή στη δηλωθείσα διεύθυνση τον ειδικό εκλογικό φάκελο.

Σε περίπτωση που ο φάκελος δοθεί σε μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο προβλέπεται στην εταιρεία κούριερ ποινική ρήτρα 10.000 ευρώ.

Ο ειδικός φάκελος ψηφοφορίας περιέχει τον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου, τον φάκελο της ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα έντυπο με οδηγίες και με κατάλογο των υποψηφίων και ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης. Όλοι οι φάκελοι θα έχουν εξωτερικά ανάγλυφο γνώρισμα ώστε να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Το ψηφοδέλτιο στη μία πλευρά έχει όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και η επιλογή θα γίνεται με σταυρό στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές επιλέγονται στην πίσω πλευρά όπου υπάρχουν 42 αριθμημένα τετράγωνα (από το 1 έως το 42) που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων του κάθε κόμματος.

Αντί για σταυρό, ο εκλογέας κυκλώνει τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο που επιθυμεί (έως τέσσερις επιλογές) που θα βρει στο έντυπο οδηγιών.

Απαγορεύεται η διακίνηση του ειδικού φακέλου ψηφοφορίας από τρίτους, ακόμα και από τα ίδια τα κόμματα, ενώ προβλέπονται αυστηρές ποινές για τη διακίνηση έντυπων υλικών των κομμάτων ή άλλων φορέων μέσω του ειδικού φακέλου ψηφοφορίας, την αλλοίωση, πλαστογράφηση ή παραγωγή φακέλων με παρόμοια μορφή με αυτή του ειδικού εκλογικού φακέλου ή του φακέλου ψηφοφορίας, καθώς και το άνοιγμα του φακέλου ψηφοφορίας και του φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Η διαδικασία βήμα – βήμα

Η διαδικασία άσκησης από τον εκλογέα του εκλογικού δικαιώματος δι’ επιστολής είναι η εξής:

Βήμα 1: Συμπληρώνει το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση για άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος με επιστολική ψήφο και την τοποθετεί στον φάκελο επιστροφής, εκτός αν επιλέξει να τη συμπληρώσει ηλεκτρονικά. Με την υπεύθυνη δήλωση ο εκλογέας δηλώνει μεταξύ άλλων ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν θα ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές, καθώς και ότι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την επιρροή άλλου προσώπου.

Βήμα 2: Μέσα στον φάκελο επιστροφής, τοποθετεί τον σφραγισμένο φάκελο ψηφοφορίας, ο οποίος περιέχει το ψηφοδέλτιο, συμπληρώνει ηλεκτρονικά την υπεύθυνη δήλωση και επιβεβαιώνει την αποστολή του φακέλου, κάνοντας χρήση των κωδικών ταυτοποίησης στο κινητό τηλέφωνο και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί. Εναλλακτικά, αντί της χρήσης της ειδικής εφαρμογής του ο εκλογέας έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει στον σφραγισμένο φάκελο ψηφοφορίας, εκτός του ψηφοδελτίου, και α) την υπογεγραμμένη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου, και β) φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας. Τα παραπάνω απαιτούνται για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του εκλογέα και να αποτραπεί περίπτωση κακόβουλης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τρίτο πρόσωπο. Συμπληρώνει, επίσης, τα στοιχεία του ως αποστολέα και απαραιτήτως τον ειδικό εκλογικό του αριθμό.

Βήμα 3: Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί, τοποθετώντας σταυρό προτίμησης στο ειδικό τετράγωνο.

Βήμα 4: Επιλέγει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές στους οποίους θέλει να εκφράσει την προτίμησή του. Για τον σκοπό αυτό ανατρέχει στο φυλλάδιο των οδηγιών, όπου αμέσως μετά τις οδηγίες υπάρχει πλήρης κατάλογος των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές και των υποψηφίων αυτών. Εκεί εντοπίζει τον αύξοντα αριθμό του υποψηφίου και κυκλώνει ή σημειώνει τον αντίστοιχο αριθμό στο τμήμα αυτού του ψηφοδελτίου. Όταν ολοκληρώσει τις επιλογές του, κλείνει μέσα στον φάκελο ψηφοφορίας το ψηφοδέλτιο.

Βήμα 5: Τέλος αποστέλλει τον φάκελο μέσω ταχυδρομικών ή ταχυμεταφορικών εταιρειών, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν παρασχεθεί.

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα της παραμονής των εκλογών και παραλαμβάνεται από ειδική τριμελή επιτροπή.

Όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο αλλά δεν το έπραξαν ή απέστειλαν τον φάκελο εκπρόθεσμα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, την ημέρα της διενέργειας των εκλογών, μετά τις 10 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.

Για τη συνολική εποπτεία της όλης διαδικασίας, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίζει έναν από τους Αντιπροέδρους ή από τα μέλη του Δικαστηρίου ως Γενικό Έφορο.

Η τριμελής Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου που συστήνεται με πρόσωπα κύρους αναλαμβάνει την παραλαβή των φακέλων ψηφοφορίας και την κατανομή τους ανά εκλογικό τμήμα όπου ανήκει ο εκλογέας που απέστειλε επιστολική ψήφο.

Οι φάκελοι επιστολικής ψήφου φυλάσσονται σε ειδικές κάλπες, οι οποίες σφραγίζονται καθημερινά, παρουσία και των εκπροσώπων των κομμάτων.

Οι κάλπες αυτές παραδίδονται στις 7 το πρωί της ημέρας διενέργειας των εκλογών σε κάθε μια ειδική εφορευτική επιτροπή, προκειμένου να προχωρήσει εγκαίρως η αποσφράγιση των φακέλων και η τοποθέτηση των ψηφοδελτίων στην κάλπη. Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας αρχίζει η διαλογή των ψηφοδελτίων, ενώ μόλις συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα όλων των ειδικών εκλογικών τμημάτων, ο Γενικός Έφορος συντάσσει τον πίνακα αποτελεσμάτων τον οποίο αποστέλλει άμεσα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

Published

on

Από

Photo credits: ramboldheiner / pixabay

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική του ΕΟΤ για αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις αγορές του εξωτερικού προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Δημήτρης Φραγκάκης συναντήθηκε με στελέχη της easyJet, όπου και έγινε μία αποτίμηση της συνεργασίας του ΕΟΤ με την εταιρεία, ενώ συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας.Επίσης, ο γγ του ΕΟΤ σημειώνει ότι η εταιρεία εισάγει στο πρόγραμμά της για φέτος 22 νέα απευθείας δρομολόγια από το εξωτερικό προς ελληνικούς προορισμούς καθώς και ένα νέο αεροδρόμιο, αυτό της Σητείας.

Αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη δραστηριότητα από τη Γαλλία με πτήσεις από Λυών, Νίκαια, Μπορντό και για πρώτη φορά από την Ισπανία με πτήσεις από Μάλαγα και Πάλμα προς την Ελλάδα, προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ECMWF: Από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι το φετινό

Published

on

Από

Το πιο θερμό καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022. Photo credits: atrix99 / pixabay

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), που αναδημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η ακραία τιμή απόκλισης της θερμοκρασίας υπολογίζεται κοντά στο +2,5οC σε σχέση με την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Το πιο θερμό καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοκίνητο: Αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών στην ΕΕ

Published

on

Από

Στο πρώτο φετινό τετράμηνο οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 6,6%. Photo credits: Didgeman / pixabay

Τον προηγούμενο μήνα η αγορά αυτοκινήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 13,7%, με τις νέες ταξινομήσεις να ανέρχονται συνολικά σε 913.995 μονάδες, λόγω των ισχυρών αυξήσεων των μεγάλων αγορών, όπως της Ισπανίας (+23,1%), της Γερμανίας (+19,8%), της Γαλλίας (+10,9%) και της Ιταλίας (+7,7%).

Στο πρώτο φετινό τετράμηνο οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 6,6%, φτάνοντας σχεδόν τα 3,7 εκατομμύρια μονάδες.

Σταθερή ανάπτυξη κατέγραψαν οι αγορές της Γερμανίας και της Ισπανίας, σημειώνοντας και οι δύο αύξηση 7,8%, της Γαλλίας (+7%) και της Ιταλίας (+6,1%).

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διατήρησαν σχεδόν το 12% της αγοράς αυτοκινήτων της ΕΕ, ενώ τα υβριδικά ηλεκτρικά αυξήθηκαν στο 29,1% από 24,9%.Συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 14,8% στις 108.552 μονάδες, με το μερίδιο αγοράς τους να παραμένει σταθερό στο 12%.

Η Γαλλία και το Βέλγιο παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις 45,2% και 41,6%, αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία παρέμεινε σταθερή (-0,2%).

Τα υβριδικά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη, με τις ταξινομήσεις να αυξάνονται κατά 33,1% τον Απρίλιο. Η Γαλλία (+48,1%), η Ισπανία (+38,5%), η Γερμανία (+25,9%) και η Ιταλία (+22,8%), κατέγραψαν διψήφια αύξηση, με τις εγγραφές να ανέρχονται συνολικά στις 265.992 μονάδες.

Αυτό ώθησε το μερίδιο αγοράς της κατηγορίας στο 29,1%, από 24,9% τον Απρίλιο του 2023.Τέλος, τον προηγούμενο Απρίλιο οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 7,3% στις 328.967, λόγω των καλών επιδόσεων της Ισπανίας (+24,1%), της Γερμανίας (+18,6%) και της Ιταλίας (+14,1%).

Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 38,1% σε 36% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Εν τω μεταξύ, η αγορά αυτοκινήτων ντίζελ παρέμεινε σταθερή σε περίπου 118.000 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 13% της αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000: Υπό απειλή το 21,5% των ειδών ζώων, φυτών και μυκήτων

Published

on

Από

Photo credits: johnNaturePhotos / pixabay

Υπό απειλή βρίσκεται το 21,5% των ειδών ζώων, φυτών και μυκήτων που αξιολογήθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας Natura 2000, την 21η Μαΐου.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιεί τον Κόκκινο Κατάλογο, που συνέταξε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με τα 11.500 απειλούμενα είδη ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων (redlist.necca.gov.gr) για την ελληνική βιοποικιλότητα και συνιστά ένα εμβληματικό έργο για την προστασία και τη διαχείριση της ελληνικής φύσης, προσφέροντας, ταυτόχρονα, σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσβαση σε επιστημονική γνώση για δεκάδες χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καθεστώς απειλής ανήκει το 28% των ειδών που έχει αξιολογήσει η IUCN. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 21,5%, στο σύνολο των ειδών που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του Κόκκινου Καταλόγου. Ένα στα πέντε είδη, που αξιολογήθηκαν, δηλαδή, απειλείται με εξαφάνιση.

Όσον αφορά στις επιμέρους ταξινομικές ομάδες, σε καθεστώς απειλής ανήκουν το 18,7% των φυτών, το 22,6% των ζώων και το 34,8% των μυκήτων που αξιολογήθηκαν.

Ειδικότερα το 28,3% των πουλιών, το 31,3% των θηλαστικών, το 13,3% των ερπετών, το 34,6% αμφιβίων και το 21,5% των ασπόνδυλων απειλούνται με εξαφάνιση.

Κάποια είδη, χάρη στην εφαρμογή μέτρων προστασίας και διατήρησης, δεν απειλούνται άμεσα, πλέον, με εξαφάνιση στην χώρα και έχουν μετακινηθεί στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι: η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και το κιρκινέζι (Falco naumanni).Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν, καθημερινά, στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου, καθώς υπερβαίνουν τις 27.000. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αυξήθηκαν μέσα στο 2023 τα εγκλήματα με κίνητρο την ακροδεξιά ιδεολογία

Published

on

Από

Photo credits: reportyorym / pixabay

Ο αριθμός των εγκλημάτων, τα οποία είχαν ως κίνητρο την ακροδεξιά ιδεολογία, αυξήθηκε στη Γερμανία σχεδόν κατά ένα τέταρτο τον περασμένο χρόνο, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά, 28.945 τέτοια εγκλήματα καταγράφηκαν στη χώρα τον περασμένο χρόνο, μια αύξηση κατά 23,21% σε σχέση με το 2022, προκύπτει από τα στοιχεία.

Ο αριθμός αυτός αφορά κυρίως αδικήματα προπαγάνδας, καταστροφή περιουσίας, υβριστική συμπεριφορά, υποκίνηση μίσους, εξαναγκασμό ή απειλές και παραβιάσεις του κανονισμού περί συναθροίσεων.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων ακολουθεί ένα κύμα επιθέσεων με στόχο πολιτικούς κατά τις τελευταίες εβδομάδες μέσα σε ένα όλο και περισσότερο πολωμένο κλίμα, ανάμεσά τους και μια μετά την οποία ένας ευρωβουλευτής χρειάστηκε να νοσηλευτεί σοβαρά τραυματισμένος.Ο αριθμός των εγκλημάτων που είχαν ως κίνητρο την ακροαριστερή ιδεολογία επίσης αυξήθηκε σε σχέση με το 2022 κατά 11,48% με συνολικά 7.777 τέτοια αδικήματα να έχουν καταγραφεί τον περασμένο χρόνο, προκύπτει από τα στοιχεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα βίαια εγκλήματα υποκινούμενα από ακροδεξιά ή ακροαριστερή ιδεολογία αυξήθηκαν σχεδόν το ίδιο το 2023 – κατά 8,55% και 8,79% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως

Published

on

Από

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο. Photo credits: geralt / pixabay

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έδωσαν την τελική έγκριση στη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στην ΕΕ – μια πρωτοποριακή νομοθεσία παγκοσμίως.

Οι συννομοθέτες της ΕΕ είχαν καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία περί τεχνητής νοημοσύνης στις 13 Μαρτίου με ευρεία πλειοψηφία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, στόχος της νομοθεσίας που εγκρίθηκε είναι η εναρμόνιση των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και η προώθηση, ανάπτυξη και υιοθέτηση ασφαλών και αξιόπιστων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τόσο από ιδιωτικούς όσο και από δημόσιους φορείς.

Ταυτόχρονα, σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και η τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη.

Ο υπουργός του Βελγίου, αρμόδιος για θέματα ψηφιοποίησης, Ματιέ Μισέλ, δήλωσε σχετικά: «Αυτός ο νόμος ορόσημο, ο πρώτος του είδους του στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια παγκόσμια τεχνολογική πρόκληση που δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας».Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάζουν περιορισμένο κίνδυνο θα υπόκεινται σε πολύ ελαφρές υποχρεώσεις διαφάνειας, ενώ τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου θα επιτρέπονται, αλλά θα υπόκεινται σε ένα σύνολο απαιτήσεων και υποχρεώσεων για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως, για παράδειγμα, η αξιολόγηση πολιτών ή τα συστήματα μαζικής επιτήρησης και η κοινωνική βαθμολογία που εφαρμόζονται στην Κίνα, απαγορεύονται από την ΕΕ, καθώς ο κίνδυνός τους θεωρείται «απαράδεκτος».

Ο νόμος απαγορεύει επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για προγνωστική αστυνόμευση με βάση το προφίλ και συστήματα που χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα για την κατηγοριοποίηση των ατόμων σύμφωνα με συγκεκριμένες κατηγορίες όπως η φυλή, η θρησκεία ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Ο νόμος AI αντιμετωπίζει επίσης τη χρήση μοντέλων AI γενικής χρήσης (GPAI).Για να εξασφαλιστεί η σωστή επιβολή, συγκροτούνται διάφορα διοικητικά όργανα και ορίζονται ποινικές ρήτρες με πρόστιμα για τις εταιρείες που παραβιάζουν τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης.

Η νομοθετική πράξη θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις επόμενες ημέρες και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση, ωστόσο ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του, με ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες διατάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ7 ώρες ago

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από την διαστημική αποστολή Euclid

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ12 ώρες ago

Προβολή της ταινίας «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Αμβούργου

ΕΛΛΑΔΑ13 ώρες ago

Μελέτη πανοπλίας 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

ECMWF: Από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι το φετινό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αυτοκίνητο: Αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών στην ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000: Υπό απειλή το 21,5% των ειδών ζώων, φυτών και μυκήτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Αυξήθηκαν μέσα στο 2023 τα εγκλήματα με κίνητρο την ακροδεξιά ιδεολογία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

ΕΕ: Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Το ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Ν. Υόρκης επιστρέφει

Deutsch3 εβδομάδες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

Deutsch3 εβδομάδες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

Deutsch3 εβδομάδες ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ημέρες ago

Λογοτεχνικό βραδινό 18 Μάη 2024, στο Κρέφελντ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

202.556 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

Διατροφή4 εβδομάδες ago

Θαλασσινά-Πως ξεχωρίζουμε ότι είναι φρέσκα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

H υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Κρυσταλλία Αρμενάκη κοντά στην ομογένεια της Γερμανίας 9 και 10 Μαΐου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Απόψε ο Α’ ημιτελικός της Eurovision 2024

Europolitis TV1 μήνα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV2 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV12 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis