Connect with us

ΑΡΘΡΑ

Κοινωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη: Πως επηρεάζουν τις κοινωνικές τάσεις και πολιτικές συνθήκες: Του Γιάννη Ν. Καστελιανού

Published

on

Ουμπέρτο Έκο

«Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ»

Η τεχνολογία ανέκαθεν επηρέαζε τις κοινωνικές τάσεις και συνεπώς και την πολιτική. Πεποίθηση του γράφοντος είναι ότι με την εμφάνιση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) η τεχνολογία άρχισε να παίζει βασικό ρόλο στην χειραγώγηση αυτή, με πρώτες τις εφημερίδες, αργότερα το ραδιόφωνο και μετά την τηλεόραση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι περίοπτο μέλος της στενής εγκληματικής φατρίας του Χίτλερ, και ένας από τους πιο σκοτεινούς ανθρώπους της, (όχι ότι οι άλλοι πήγαιναν πίσω…) ήταν ο υπουργός προπαγάνδας Γκέμπελς. Στις μέρες μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν φέρει μια επανάσταση με διάφορες θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Στόχος του άρθρου αυτού είναι να αναλύσει επιγραμματικά τις επιδράσεις αυτές.

Σε χώρες αραβικές και άλλων ισλαμιστικών καθεστώτων τα ΜΚΔ είναι τα μόνα μέσα για να μάθει κανείς την αλήθεια (ή έστω να την προσεγγίσει) δεδομένης της διαφθοράς και χειραγώγησης των ΜΜΕ. Ήταν από τα βασικά εργαλεία της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έπαιξαν βασικό ρόλο για να ανάψει και να εδραιωθεί η σπίθα των διαμαρτυριών μετά τον άδικο θάνατο της Μαχζά Αμίνι, στο Κουρδικό Ιράν λόγω μη συμμόρφωσης της με κανόνες για την χιτγζάμπ (μαντίλα). Αυτό οδήγησε σε έναν ορυμαγδό διαδηλώσεων, οι οποίες πήραν τεράστιες διαστάσεις.

Παρά τα όποια θετικά τα ΜΚΔ έχουν προάγει το κοινωνικό μίσος. Η δυνατότητα διασποράς ψευδών ειδήσεων και ο πολλαπλασιασμός του μίσους αρχίζει να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Πάνω από όλα όμως έχει να κάνει ότι κάποια χώρα μπορεί να παρέμβει επηρεάζοντας τις αντιλήψεις και γνώμες του εκλογικού σώματος, άλλης χώρας κάτι που χοντραίνει το παιχνίδι. Αυτό εικάζεται ότι έγινε στις αμερικάνικες εκλογές όπου παρατηρήθηκε παρέμβαση (μέσω της Facebook και της Cambridge Analytics) με νικητή τον Τράμπ. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες της ΤΝ και Big Data για την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος.

Το τελευταίο φαινόμενο είναι μια μικρή ένδειξη από το τι μπορεί να επέρθει και το μέγεθος που μπορεί να πάρει η χειραγώγηση των μαζών για διάφορους λόγους, πρωτίστως πολιτικούς.  Η φράση του Ουμπέρτο ‘Έκο, τα λέει όλα σχετικά με αυτό. Επιγραμματικά αξίζει να αναφερθεί ότι πλέον με την έλευση του ChatGPT είναι τρομερά δύσκολο να διακρίνει κανείς την γραμμή την αλήθειας και ψέματος μιας δημοσίευσης είτε αυτό είναι κείμενο είτε εικόνα. Τo τελευταίο είναι μόνο μια μικρή ένδειξη για το τι μπορεί να φέρει η ΤΝ.

Η ΤΝ είναι βασική τεχνολογία για τη λειτουργία των ΜΚΔ. Και τα δύο ήρθαν για να μείνουν, να αλλάξουν τις συνήθειας μας και να γράψουν την δική τους ιστορία στο βιβλίο της ανθρωπότητας. Είναι υπερπολύτιμα εργαλεία και μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνία σε πολλές πτυχές. Θα συμβάλλουν πολλαπλασιαστικά στις νέες τάσεις  στο επιχειρείν και θα αλλάξουν άρδην τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι. Η ΤΝ και η ΜΚΔ μπορούν να αποβούν μοιραίες για τις κοινωνικές μάζες και τον καθένα μας ξεχωριστά. Οι άνθρωποι, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και σχετικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί οφείλουν να μετατρέψουν σε εποικοδομητική δύναμη “τον χείμαρρο που έρχεται για να λειτουργήσει ευεργετικά και να ποτίσει το χωράφι της ανθρωπότητας προς νέες και καλύτερες καλλιέργειες”.

Γιάννης Ν. Καστελιανός Διευθυντής έργων πληροφορικής (IT Project Manager) Ykastelianos@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ https://www.europolitis.eu/ebook/2023/EUROPOLITIS_108/mobile/index.html#p=22 ΤΥΠΩΘΗΚΕ

Εκλογές 2023, όχι στην αποχή και τον λαϊκισμό

Ευκαιρίες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό: Του Γιάννη Ν. Καστελιανού

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή?! Μύθος ή πραγματικότητα;

Published

on

Από

Του Μιχάλη Δήμου

Ενα άρθρο που θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα εμάς εδώ στην Ευρώπη

Φυσικά και υπάρχει θέμα στη σύγχρονη κοινωνία όσο αφορά τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως και άλλες μεταβολές στο περιβάλλον μας.

Προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Αλλά θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου διότι πιστεύω ότι η επιστημονική μου ιδιότητα μου επιτρέπει να βλέπω τα γεγονότα με πιο ανοικτό πνεύμα. Σίγουρα υπήρχαν κατά διαστήματα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως γεγονός είναι ότι και πιο έντονα είναι πλέον αυτά, αλλά κι όλο πιο κοντά στο οπτικό μας πεδίο μετατοπίζονται.

Ωραία ως εδώ, όμως τώρα αρχίζω κι αναρωτιέμαι, διότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της ξεχωριστά δεν με βρίσκουν και τόσο σύμφωνο. Εσείς τί λέτε με αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω;

Στη Γερμανία η τρικομματική κυβέρνηση εκτός του προφανούς, πως δηλαδή έχει βάλει στόχο να εξοντώσει την μεσαία τάξη, είναι πλέον βέβαιο πως πάει να καταστρέψει και τον βιομηχανικό ιστό της χώρας, αυτόν που την έφερε στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Με σημαία το ιστορικό χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ίδιο τον εαυτό της….και πάμε παρακάτω για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Και εξηγώ: στα πλαίσια της ιδεολογίας του ρομαντισμού και της ικανοποίησης του  κομματικού κοινού, έχει βάλει στόχο να σώσει από μόνη της τον πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες και κακές προθέσεις πίσω από τις όποιες ενέργειες. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως και οι ρύποι οι οποίοι αναπόφευκτα υπάρχουν κατά τη δημιουργία εναλλακτικών μορφών ενέργειας είναι τεράστιοι, αλλά και οι εκτάσεις φυσικής ομορφιάς και σημαντικής απορρόφησης ρύπων και βεβαίως φυσικών καταστροφών, όπως για παράδειγμα σε ενδεχόμενο πλημμύρας, ανυπολόγιστες. Θα ήθελα να ξέρω ποιος Θεός τους έβαλε ή μάλλον ποια οικονομικά κέντρα ώθησαν να παρθούν τέτοιες βεβιασμένες αποφάσεις.

Μάλιστα αυτό δεν είναι το τέλος της εξέλιξης και σε λίγα χρόνια θα έρθουν άλλες μορφές ενέργειας, πολύ πιο αποτελεσματικές, οι οποίες θα οδηγήσουν στον κάδο των αχρήστων ενδεχομένως τις σημερινές ενέργειες.

Και αναλύω:

Αναλογιστείτε τώρα πως η Γερμανία στο σύνολο της παγκόσμιας ρύπανσης και δε του διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπει μόνο το 2% του παγκόσμιου ρύπου.  Φανταστείτε τώρα πόσο μπορεί να εκπέμπει η Ελλάδα, που παρεμπιπτόντως έχει κι αυτή καβαλήσει το τρένο της επιπολαιότητας… κι όπου μας βγάλει.

Το σύνολο των ρύπων της Ευρώπης δεν ξεπερνά το 9% των συνολικών ρύπων στον κόσμο . Το μέτρο δε το οποίο θα στοίχιζε στην αρχική του μορφή, στους Γερμανούς πολίτες περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ, θα εξοικονομούσε σε μια δεκαετία, τους ρύπους που εκπέμπει η Κίνα σε (1) μια ημέρα.

Ααα, κι αφού είπα Κίνα θυμήθηκα πως η Κίνα θα φτάσει στον απόγειο των ρύπων της το 2030 και από τότε και στο εξής θα λάβει τα ανάλογα μέτρα έτσι ώστε το 2060 να πετύχει μηδενικούς ρύπους στους παραγωγικούς μηχανισμούς της.

Τώρα κάποιοι θα με πουν πονηρό, ίσως κακοπροαίρετο, διότι η Κίνα βρίσκεται σε μια ας το πούμε τροχιά ανάπτυξης, ξεκινώντας πλέον να δημιουργεί μια κάτι σαν μεσαία τάξη (έχοντας όμως αριθμητικά τους περισσότερους πολυεκατομυριούχους), για ποιον λόγο να την ανακόψουμε;

 Σχεδόν με πείσατε είναι η αλήθεια. Αλλά γνωρίζοντας πως και η Αμερική έχει παρόμοιους στόχους με την Κίνα, μάλλον θα επιμείνω στη δική μου άποψη.  Μη ξεχνάμε πως η Κίνα πλέον εκπέμπει άνω του 30% σε παγκόσμιο επίπεδο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η Αμερική ακολουθεί με σχεδόν 15%. Αν προσθέσουμε τώρα την Ινδία με 8%, την Ρωσία με 5% και το σύμπλεγμα των Αραβικών κρατών με σχεδόν άλλο ένα 10%, έχουμε φτάσει πλέον στο 70% των συνολικών ρύπων (πηγή: statista.de)

Πόσο μάλλον αν τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους σειρά, οι υπόλοιποι θα πάρουν μέτρα, όταν εμείς θα έχουμε γονατίσει από αυτά. Αν μιλήσουμε και για την πατρίδα μας, η οποία συνεισφέρει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ρύπους της τάξεως του δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, ποιος ο λόγος να παρθούν τα μέτρα που έχουν εκτοξεύσει την ενέργεια στα ύψη, με αποτέλεσμα την ακρίβεια που δε μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του ο Έλληνας Πολίτης;

Δεν λέω να μην εκμεταλλευτούμε τη γεωγραφική μας θέση για παραγωγή πράσινης ενέργειας, αλλά έχοντας κέρδος από την διαδικασία αυτή που θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, και όχι το αντίθετο. Αυτό λέγεται κερδοσκοπία.

Κάνοντας έναν απολογισμό, δεν θα ήταν πιο δίκαιο σε παγκόσμια κλίμακα όλα τα κράτη να λάβουν ήπια μέτρα τα οποία εν του συνόλου θα είναι αποτελεσματικά, σε σχέση με αυτό που γίνεται έως τώρα;

Οπότε εμένα όλα αυτά δε μου φαίνονται και πολύ έξυπνα…εσάς; Ευγενικά ρωτάω!

Αν αναλογιστεί κανείς και την ηλεκτροκίνηση…όχι αρκετά σας κούρασα, για την ηλεκτροκίνηση θα τα πούμε άλλη φορά!


Μιχάλης Δήμος,
Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός
Επιστημονικός υπεύθυνος Ινστιτούτου Αέριας Ρύπανσης

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Τι είναι η Ενσυνειδητότητα και ποια τα οφέλη της για παιδιά κι εφήβους: Της Κατερίνας Παπαϊωάννου

Published

on

Από

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου «γινόμαστε πιο θετικοί, βιώνουμε λιγότερο άγχος και εκτιμούμε τις στιγμές που ζούμε»

Η ενσυνειδητότητα ή αλλιώς mindfulness είναι η επίγνωση, το να κάνεις κάτι συνειδητά, με πρόθεση, και αντίθετο της α-συνειδητότητας. Πρόκειται για μια έννοια που κάνει trend τα τελευταία χρόνια και όχι αδίκως. Τον περισσότερο χρόνο τον περνάμε στον «αυτόματο πιλότο». Οδηγούμε και φτάνουμε στον προορισμό μας δίχως να θυμόμαστε και πολλά από τη διαδρομή, τρώμε και μέχρι να συνειδητοποιήσουμε –η λέξη κλειδί!– εάν πεινάμε ακόμη ή όχι έχουμε τελειώσει το πιάτο μας, σερφάρουμε στο διαδίκτυο, «ξεχνιόμαστε» και περνούν οι ώρες…

Η ενσυνειδητότητα βασίζεται στα 4 «π»: πρόθεση-παρατήρηση-παρόν-περιέργεια. Ένας πετυχημένος ορισμός της είναι αυτός του δρα Jon Kabat-Zinn, καθηγητή και mindful leader, που λέει πως «Ενσυνειδητότητα είναι η με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας στο παρόν, χωρίς κριτική».

Βασική δεξιότητα της ενσυνειδητότητας είναι η Πρόθεση, η συνειδητή μας εστίαση, δηλαδή, σε κάτι. Το ότι στρέφουμε την προσοχή μας κι επικεντρωνόμαστε, με επίγνωση, σε αυτό που έχουμε επιλέξει. Ακολουθεί η Παρατήρηση για την οποία επιστρατεύονται και οι πέντε μας αισθήσεις (όραση, ακοή, γεύση, οσμή κι αφή). Μπαίνουμε στη στιγμή που ζούμε και παρατηρούμε ό,τι (μας) συμβαίνει και ό,τι περικλείει την εμπειρία που βιώνουμε. Επόμενο συστατικό, το Παρόν, η σημαντικότητα της στιγμής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως λέμε ότι η ζωή μας απαρτίζεται από στιγμές. Είναι ουσιώδες να είμαστε παρόντες στις στιγμές μας. Τέλος, η Περιέργεια, η άνευ κριτικής διάθεσης αποστασιοποιημένη παρατήρηση, σημαίνει πως αφήνουμε στην άκρη την ανάλυση, την κριτική, τον σχολιασμό και επικεντρωνόμαστε με φυσική, απλή, καλώς εννοούμενη περιέργεια στην εμπειρία μας.

Τα παραπάνω είναι ισχυρά εργαλεία όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά και τους εφήβους. Έχοντας επίγνωση του τι συμβαίνει, έχοντας παρουσία στη στιγμή και το παρόν αλλά δίχως κριτική διάθεση, τα παιδιά κι οι έφηβοι ανακτούν τον έλεγχο της ζωής τους, των συμβάντων κι εμπειριών τους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν, μέσω της ενσυνειδητότητας, την απογοήτευση ή τον φόβο τους, εστιάζοντας στον στόχο που επιθυμούν να πετύχουν, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στην ευτυχία τους.

Τα Οφέλη του Mindfulness

  • Συνεισφέρει στην συναισθηματική υγεία και καταπολεμά την ανησυχία, το στρες, την κατάθλιψη, αντιμετωπίζοντας θέματα αυτοεκτίμησης και βελτιώνοντας τις κοινωνικές σχέσεις
  • Λειτουργεί ρυθμιστικά στα συναισθήματα των παιδιών
  • Βελτιώνει τις δεξιότητες του προγραμματισμού
  • Μειώνει τον σχολικό εκφοβισμό
  • Συμβάλλει στο να λαμβάνονται καλύτερες επιλογές κι αποφάσεις και να υπάρχει αυξημένη επίγνωση στις σκέψεις και τις πράξεις

Βάζοντας το mindfulness στην καθημερινότητα των παιδιών –αλλά και στη δική μας– τα μαθαίνουμε να εστιάζουν στο εδώ και στο τώρα, και να μην ανησυχούν τόσο για το παρελθόν ή το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε πιο θετικοί, βιώνουμε λιγότερο άγχος και εκτιμούμε τις στιγμές που ζούμε.

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου

Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι

life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach

Website:https://katerina-papaioannou.com/ -Email:info@katerina-papaioannou.com Τηλέφωνο:+4916092873010

-Ενθαρρύνοντας την ειλικρίνεια στα παιδιά

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Πού πάμε; Τί θέλουμε; Τί θα γίνει;

Published

on

Από

©Europolitis

Ομογένεια: Κοινωνική αναλγησία από την μία, συμπόνια και προσφορά στις καταστροφές από την άλλη.

Φθινόπωρο, μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου και η επανεκκίνηση για πολλές δραστηριότητες του ελληνισμού στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Η μουντάδα  θαμπώθηκε από την λάμψη του καλοκαιρινού ήλιου και την ραστώνη των διακοπών , βοηθώντας ακόμα μια φορά την ανυπαρξία να φαίνεται σαν κάτι.

Με αυτές τις πρώτες γραμμές ξεκινάω να γράφω έχοντας έναν κόμπο στο στομάχι και να ζητώ απαντήσεις:  Πού πάμε; Τί θέλουμε; Τί θα γίνει;

Πέρασαν λίγοι μήνες που για πρώτη φορά  οι απόδημοι Έλληνες είχανε τη δυνατότητα         (όσοι την είχανε) να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα διαμονής τους (και όπου μπορούσανε, δες χιλιομετρικές αποστάσεις κ.λ.π) και τί μ’αυτό;  Η μηδαμινή συμμετοχή (25.000 περίπου ψηφοφόροι  κοντά στις 50.000 οι αιτήσεις) απόδειξε ότι είμαστε μόνο για στείρα κριτική και άναρχες κραυγές.

Αυτό βέβαια εξυπηρέτησε τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο μας,  μιας και οι περισσότεροι  αν όχι όλοι,  είχαν σε ανυποληψία τον απόδημο ελληνισμό. Γιατί το λέω αυτό; Μα μια ματιά στα προεκλογικά τους προγράμματα, στους υποψηφίους που επέλεξαν οι αρχηγοί, τις θέσεις, τοποθέτησής τους και γενικά την έλλειψη διαλόγου και  την παρουσία που δεν υπήρχε σε γενικές γραμμές το αποδεικνύει.

Μα τί γράφω τώρα,  εδώ στην ίδια τη χώρα αντί για προγράμματα και θέσεις αναλώσαμε δύο εκλογικές περιόδους στην πρώτη ποιος θα πάει με ποιόν και στην δεύτερη μάθαμε την Ροδόπη, ξεχνώντας την ακρίβεια, τις αποτυχίες του επιτελικού κράτους (δες φωτιές, Τέμπη τώρα ήρθαν και οι πλημμύρες, ο μη σεβασμός της ανθρώπινης ζωής κ.λ.π).

Η καλοκαιρινή ραστώνη και το βόλεμα της εξουσίας, της πολιτείας να ασκεί πολιτική με επικοινωνιακά μέσα, γέννησαν νέους αυτόαποκαλούμενους χώρους και φορείς  που το μοναδικό συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στο ετερόκλητο πλήθος που το απαρτίζουν  είναι η λατρεία για εξουσία και προβολή.

Καλώ μέσα από αυτές τις γραμμές να αναλογιστούμε όλοι,  ποιοι είναι και ποιοι τους αφήνουν και γιατί τους αφήνουν  να αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι της ομογένειας στη Γερμανία και κατ’επέκταση στην Ευρώπη, μπορεί και σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το γεννάει η κοινωνική αναλγησία, ο «ωχ αδελφισμός» και το να κοιτάμε την πάρτη μας λες και όταν έχει φτάσει η φωτιά στο σπίτι του γείτονα το δικό μας εκ θαύματος θα τη γλυτώσει.

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να μη δώσω „τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ“, οι φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα ελέω Ντάνιελ και ενδεχομένως ανικανότητα διαχείρισης  πόρων, σχεδιασμού και έργων βλέπουμε το τελευταίο διάστημα δύο πάρα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία .

 1ο ότι η νέα γενιά ήταν και είναι παρούσα ουσιαστικά στις πληγείσες περιοχές ( καθήκον και χρέος όλων να τους στηρίξει να μείνουν στην περιοχή τους και να σταθούν στα πόδια τους, πόδια που ανήκουν στην ελληνική οικονομία) .

2ο Η ομογένεια και ιδιαίτερα της Γερμανίας που ζω καθημερινά από την πρώτη στιγμή είτε μέσα από προσωπικές πρωτοβουλίες ατόμων, φορέων , επιχειρήσεων αναδεικνύουν το „Όταν θέλουμε μπορούμε“.  Η συγκέντρωση αγαθών και οικονομικών πόρων προς τους πληγέντες συμπατριώτες μας, μεγάλη και συγκινητική.

Εάν μπορούσαμε όλοι να διαθέσουμε λίγο προσωπικό χρόνο και πόρους εδώ που ζούμε, να δημιουργήσουμε περισσότερα ελληνικά πολιτιστικά κέντρα, να ενισχύσουμε σε υποδομές τους χώρους των ελληνόγλωσσων σχολείων και της ελληνομάθειας, να στηρίζαμε με περισσότερο ζήλο την ελληνική εξωστρέφεια στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε, αλλά και να εκλέξουμε τους δικούς μας αντιπροσώπους, αυτούς που εμείς θα κρίνουμε ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν στηρίζοντάς τους, αλλά και κρίνοντας το έργο και την παρουσία τους.

Αφήνοντας παρακαταθήκη  στις νεότερες γενναίες  την συμμετοχή και προσφορά μέσα από τις ιδέες και τα έργα.

www.europolitis.eu
Βασίλης Βούλγαρης Εκδότης Δημοσιογράφος Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

Αρθρα & Απόψεις

Με την «Πένα» του Βασίλη: Ο.Ε.Κ Γερμανίας- Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού

Published

on

Από

Ο.Ε.Κ Γερμανίας

Τί τρέχει με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, γιατί δεν την αναγνώρισε το πρωτοδικείο;  Ποιοι φταίνε για την απαξίωση του θεσμού, αλλά και το τσαλάκωμα χαρακτήρων  θεωρώντας τους όλους ίδιους;

Απαξιώνοντας 60χρόνια ιστορίας, αγώνων και προσφοράς. Το όποιο μεταβατικό στάδιο θα πρέπει να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς σε όρους διαφάνειας, δημοκρατίας συμμετοχής ουσιαστικής και όχι αποσπασματικής, με όραμα , πρόγραμμα και στόχους.

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού

Μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής στα κοινά ως ενεργός πολίτης  ένα πράγμα λέω όταν βλέπω μια καινούργια προσπάθεια σε ό,τι και να είναι:

«Ο χρόνος θα δείξει και το έργο θα αποδείξει»

www.europolitis.eu
Βασίλης Βούλγαρης Εκδότης Δημοσιογράφος Ευρωπολίτη voulgaris@europolitis.eu
Continue Reading

Αρθρα & Απόψεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού

Published

on

Από

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους εξής: Πρόεδρος-Φίλιππος Κοτσαρίδης, αντιπρόεδρος δρ Μπακόλας Δημήτριος, αντιπρόεδρος Ντόνας Αλέξιος, γραμματέας Κανσίζογλου Παρασκευή, ταμίας δρ Γκουδούλας Θωμάς, μέλος Θεοδωρίδη Σέτα, μέλος Κήπας Αθανάσιος, αναπληρωματικό μέλος Μυριούνης Βασίλειος. EUROPOLITIS

15 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή στους χώρους του ξενοδοχείου NH Brüsels πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση  παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού (EHF).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κος Φίλλιπος Κοτσαρίδης  κάνοντας αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα που θα έχει κοινό σημείο αναφοράς ο ελληνισμός της διασποράς που βρίσκεται στο γεωγραφικό σημείο της Ευρώπης, καλύπτοντας έτσι το κενό που υπάρχει με μια συντονισμένη δράση μπροστά στις σποραδικές προσπάθειες ανάδειξης των ομογενών.

(περισσότερα…)

Continue Reading

ΑΡΘΡΑ

Παιδιά και ΜΚΔ: Πώς αντιμετωπίζεται ο Ψηφιακός Εκφοβισμός;

Published

on

Από

Pixabay/geralt

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου: Στην εποχή μας, ο εκφοβισμός που ασκείται πρόσωπο με πρόσωπο έχει υποκατασταθεί από αυτόν που συμβαίνει στα ψηφιακά μέσα (μηνύματα στο κινητό, chat στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.). Πώς μπορείτε, ως γονείς, να αντιμετωπίσετε τον ψηφιακό εκφοβισμό;

 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που βάζουν τα πράγματα σε μια άλλη, πιο νηφάλια βάση.

 

1.Μάθετε στα παιδιά να είναι ψύχραιμα, να μην παθιάζονται online και να αντιμετωπίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως έναν χώρο να μιλάνε με τους φίλους τους, χαλαρά και ήπια, και όχι για να ξεδίνουν ή να σχολιάζουν. Πριν γράψουν κάτι, επιπόλαιο, είναι καλύτερα να το σκεφτούν, να το φιλτράρουν και να προτιμήσουν να το μεταφέρουν στους φίλους τους προφορικώς.

2.Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας μόλις αντιληφθούν απειλητικό, υβριστικό ή αρνητικό μήνυμα να το φωτογραφίζουν και να κρατάνε στο κινητό ή τον υπολογιστή και, κατόπιν, να σας το αναφέρουν/δείχνουν. Προχωρήστε σε καταγγελία στην αστυνομία εφόσον συνεχιστούν τα μηνύματα κι ενημερώστε το σχολείο και τους άλλους γονείς.

3.Εξηγήστε στα παιδιά ότι θα πρέπει να είναι πιο πονηρεμένα και να μην μοιράζονται ανοιχτά –με γνωστούς ή ξένους– τα προσωπικά τους στοιχεία ή πληροφορίες για εσάς και την οικογενειακή σας κατάσταση.

4.Πείτε στα παιδιά πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναντιούνται, έστω και για λίγο, με αυτούς που «γνώρισαν» και συνομίλησαν μέσω ίντερνετ.

5.Συζητήστε μαζί τους, δώστε τους παραδείγματα, παρακολουθήστε μαζί ντοκιμαντέρ, και μην τα φοβερίζετε απειλώντας τα ότι θα τους πάρετε το κινητό ή το λάπτοπ. Δεν βοηθά. Τουναντίον, το να μάθουν μέσα από πραγματικές ιστορίες και παθήματα είναι πιο χρήσιμο.

6.Επισημάνετε στο παιδί ότι ο αυτοσεβασμός, τα όρια και η ασφάλειά του είναι ό,τι πιο σημαντικό. Εκείνο μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αυτό όμως δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκη και με τους υπόλοιπους.

Γράφει η Κατερίνα Παπαϊωάννου

Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι

life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά

LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221

Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach

Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach

Website: https://katerina-papaioannou.com

Email: info@katerina-papaioannou.com

Τηλέφωνο:+4916092873010

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 λεπτά ago

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ– ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝOI ΔΩΡΕΑΝ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 ώρες ago

Κάλεσμα συμμετοχής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ώρες ago

Γερμανία: Κοντά στο Σαββατοκύριακο οι περισσότερες… απουσίες στην Bundestag

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Ο χειμώνας επιστρέφει στη δυτική Ευρώπη, η άνοιξη στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Οι Νεάντερταλ έφτιαχναν εκπληκτικά εξελιγμένα εργαλεία με χρήση κόλλας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Στα πρόθυρα της ύφεσης η οικονομία αλλά και αισιοδοξία στην ετήσια έκθεση της κυβέρνησης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Τέσσερις μαθητές τραυματίστηκαν από επίθεση συμμαθητή τους σε σχολείο του Βούπερταλ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Eurostat: Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προήλθε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 41% το 2022

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το τέλος της αποστολής του Ingenuity στον Άρη ανακοίνωσε η NASA

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στη συνάντηση των Συλλόγων γονέων με τον Σ. Κυμπουρόπουλο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ6 ημέρες ago

Αμβούργο: Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης η Κάρπαθος για το 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργία στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξε το Ver.di

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Επιστήμονες ανακαλύπτουν πιθανό τρόπο επιδιόρθωσης της μνήμης στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Τετραήμερη εργασία δοκιμάζουν 45 γερμανικές εταιρείες

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis