Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η ιστορική διαδρομή του κερκυραϊκού ελαιώνα: Η Ενετοκρατία και ο αγώνας των αγροτών για τα δικαιώματά τους

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πίσω από την «κυριαρχία της ελιάς», που προσδίδει μία μοναδικότητα στο τοπίο της Κέρκυρας, υπάρχει μία διαδρομή που σημάδεψε την ιστορία του ελαιώνα και των αγροτών του νησιού και σήμερα αριθμεί, περίπου 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα.

Τα φέουδα, οι δυσβάσταχτοι φόροι και οι επιβαλλόμενες εισφορές-δώρα, οι εξευτελιστικές τιμές στο ελαιόλαδο λόγω του μονοπωλίου των Ενετών και της έλλειψης ανταγωνισμού, η απαγόρευση εξαγωγών με βαριές ποινές για τους παραβάτες, οι αγροτικές εξεγέρσεις, αποτελούν το περίγραμμα του αγροτικού ζητήματος που ταλάνισε από τον 17ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τον Κερκυραίο ελαιοπαραγωγό.

Στην έρευνα, που έκανε η Όλγα Παχή, διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, για το αγροτικό ζήτημα της Κέρκυρας, εντόπισε σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του κερκυραϊκού ελαιώνα.

Μέχρι τον 17ο αιώνα τα κυρίαρχα προϊόντα του νησιού ήταν το αλάτι, τα βελανίδια και το κρασί.

Το 1386 η Κέρκυρα προσχώρησε επίσημα στο Ενετικό Κράτος. Η ενετική κυριαρχία, διήρκεσε σχεδόν 4 αιώνες και σημάδεψε τόσο τη φυσιογνωμία του χώρου, όσο και την κουλτούρα των ανθρώπων, συνιστώντας σταθερό σημείο αναφοράς στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Το αυστηρό Ενετικό διάταγμα για την ελαιοκαλλιέργεια

Η ευρύτατη διάδοση των ελαιοδένδρων, οφείλεται στη μέριμνα της Ενετικής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στις 25 Νοεμβρίου του 1623 η Ενετική Γερουσία εξέδωσε διάταγμα για όλες τις ενετικές κτήσεις της, από τη Δαλματία μέχρι την Κρήτη, σύμφωνα με το οποίο υποχρέωνε όλους τους νέους και παλαιούς κατοίκους της των περιοχών, σε διάστημα 2 συνεχών ετών, να καλλιεργήσουν και να μετατρέψουν τις αγριελιές σε ήμερα και καρποφόρα δένδρα.

Επίσης, στα κτήματα που δεν υπήρχαν ελαιόδενδρα, οι ιδιοκτήτες ήταν υποχρεωμένοι μέσα σε δύο χρόνια να έχουν φυτέψει και καλλιεργήσει με αναλογία 8 ρίζες, σε κάθε 1200 τετραγωνικά μέτρα γης. Μάλιστα, είχε προβλεφθεί και ο τρόπος φυτέματος, ώστε να μην εμποδίζεται η παράλληλη καλλιέργεια του σιταριού.

«Η αναλογία αυτή δεν φαίνεται να τηρήθηκε απόλυτα, αν κρίνουμε από την πυκνότητα που παρουσιάζουν τα ελαιόδενδρα σε ορισμένες περιφέρειες. Όσοι δεν θα συμμορφώνονταν με το διάταγμα, είχαν να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτες ποινές», επισημαίνει η κ. Παχή.

Επιπλέον, με το συγκεκριμένο διάταγμα απαγορευόταν αυστηρά η ξύλευση των ελαιόδεντρων. Επίσης, λαμβανόταν πρόνοια για την ασφαλή μεταφορά του λαδιού στη Βενετία, ενώ απαγορευόταν και η όποια εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Ο σκοπός ήταν να πλουτίσουν οι Ενετοί έμποροι, οι οποίοι εξήγαγαν στις ξένες χώρες όλο το ελαιόλαδο που ερχόταν στη Βενετία από τις κτήσεις της. Παράλληλα, η απαγόρευση της ελεύθερης εξαγωγής και η ανυπαρξία ανταγωνισμού, είχε ως συνέπεια τον εξευτελισμό των τιμών.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι κυρώσεις, σε περίπτωση παράβασης, ήταν αυστηρότατες, δηλαδή κατάσχεση του ελαιολάδου, των πλοίων και των άλλων μέσων μεταφοράς και επιπλέον, χρηματικές ποινές ισόποσης αξίας με το δημευόμενο ελαιόλαδο.

Τα χρήματα αυτά, θα τα έπαιρναν εκείνοι που θα ανακάλυπταν και θα έκαναν την καταγγελία της παρανομίας.

«Έτσι κληροδοτήθηκε στην Κέρκυρα ο σημερινός πλούτος των ελαιόδεντρων» επισημαίνει η κ. Όλγα Παχη και συνεχίζει: «Η απογραφή του 1766, ανεβάζει τα ελαιόδενδρα σε 1.873.730, από τα οποία το ¼ προϋπήρχε του διατάγματος του 1623, το ½ ήταν άμεση συνέπεια του διατάγματος και το υπόλοιπο ¼ απαρτιζόταν από μεταγενέστερες φυτείες. Η κατά μέσον όρο παραγωγή ενός «ελαιοφόρου έτους», δηλαδή κάθε διετία, ήταν 500.000 ξέστες στην Κέρκυρα και 60.000 ξέστες στους Παξούς. Οι 500.000 ξέστες αντιστοιχούσαν σε 125.000 βαρέλια προς 52 οκάδες το βαρέλι. Κάνοντας αναγωγή στις σημερινές μονάδες μέτρησης η παραγωγή ανερχόταν στα 9.142.500 λίτρα λαδιού».

Το 1773 καθιερώνεται διπλή φορολογία στο λάδι, φόρος εξαγωγής και η δεκάτη του ελαίου.

Το 1789 μία προκήρυξη των «Προβλεπτών επάνω εις τα λάδια», γραμμένη στα ελληνικά και τυπωμένη στη Βενετία, επαναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των ελαιοπαραγωγών, ότι δηλαδή, η γη ανήκε στον ηγεμόνα, τη Βενετία, που την είχε εκχωρήσει με τη μορφή φέουδου σε ιδιώτες, Δυτικούς και Έλληνες, στην Εκκλησία, Καθολική και Ορθόδοξη, και σε μικροκαλλιεργητές.

Οι φεουδάρχες δεν καλλιεργούσαν οι ίδιοι τα κτήματά τους, αλλά τα παρέδιδαν για καλλιέργεια στους χωρικούς. Οι χωρικοί, που καλλιεργούσαν αυτά κτήματα, διακρίνονταν σε δύο κατηγορίες, στους εξαρτημένους και στους ελεύθερους, με τις εισφορές, τις υποχρεωτικές δωρεές, και τους διπλούς φόρους να γίνονται τροχοπέδη στην επιβίωση τους.

Όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση οδήγησε τους χωρικούς στην απελπισία, στην οικονομική εξαθλίωση και στις βίαιες αντιδράσεις.

Οι αγροτικές εξεγέρσεις και το τέλος των φέουδων

Κατά τον 17ο αιώνα, σημειώθηκαν τρεις ένοπλες εξεγέρσεις των χωρικών, οι οποίες όμως κατεστάλησαν με στρατιωτική επέμβαση.

Συγκεκριμένα, το 1608 ξεσηκώθηκαν οι γεωργοί, γιατί η χρονιά ήταν άκαρπη και αδυνατούσαν να πληρώσουν τους φεουδάρχες.

Στα 1640, επαναστάτησαν οι γεωργοί της Β. Κέρκυρας, γιατί πάλι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Εξέγερση των γεωργών, σημειώθηκε το 1652 και προκάλεσε στην ύπαιθρο αναρχία 6 μηνών. Την εξέγερση αυτή κατέστειλε ο στρατηγός Molin που ήρθε τότε στην Κέρκυρα γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το τέλος της Eνετοκρατίας, βρήκε τους γεωργούς σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Η λήξη της Ενετικής κυριαρχίας στο τέλος του 18ου αιώνα, βρίσκει την Κέρκυρα με 19 φέουδα.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Οι Δημοκρατικοί Γάλλοι στη συνέχεια το 1799, τα δήμευσαν, ενώ 5 χρόνια αργότερα το 1804, οι προστάτες των Ιονίων Νήσων, Ρώσοι και Τούρκοι, τα επέστρεψαν στους πρώην κατόχους τους.

Όταν με τη συνθήκη της Βιέννης το 1814, ανακηρύχτηκε το Ιόνιο Κράτος, οι προστάτες του Άγγλοι, αναγνώρισαν το καθεστώς των γαιοκτημόνων, όμως με κάποιες αλλαγές.

Μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης παρέμενε ως πολύπλοκο αγροτικό ζήτημα για το οποίοι Κερκυραίοι πολιτικοί έδωσαν μάχες με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Στην οριστική επίλυση του ζητήματος, συνετέλεσε οριστικά ο Κερκυραίος βουλευτής Ανδρέας Δενδρινός, με την έκδοση Νομοθετικού Διατάγματος την 19η Σεπτεμβρίου το 1925, σύμφωνα με το οποίο απελευθερώθηκαν όλα τα αγροτικά κτήματα.

Πλέον ο αγρότης του νησιού, πήρε πίσω τη γη του, την κατοχύρωσε και σταμάτησε να δίνει μέρος της παραγωγής του σε τρίτους. Ένα μεγάλο μέρος του κερκυραϊκού ελαιώνα, που είχε εγκαταλειφτεί για δεκαετίες λόγω των ιδιοκτησιακών προβλημάτων ξαναζωντάνεψε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως στα βραβεία GTA Σουηδίας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Μία ακόμα κορυφαία διάκριση κατέκτησε η Ελλάδα στην σκανδιναβική αγορά, μετά τις αντίστοιχες που είχε αποσπάσει τον Ιανουάριο στην Νορβηγία.

Αυτή τη φορά, αναδείχθηκε ως ο Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός στον κόσμο για το 2024 (The World’s Best Tourist Country 2024) στα Grand Travel Awards (GTA) της Σουηδίας.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στη Στοκχόλμη, με την Ελλάδα να ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Ιταλία, ενώ στην ίδια κατηγορία υποψήφιες ήταν ακόμα η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Πορτογαλία.

Το ελληνικό βραβείο παρέλαβαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, Νίκος Καραλέκας και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Σκανδιναβίας, Μαρία Ζευγουλά.

Είναι η πρώτη φορά που, μετά από 30 χρόνια, η χώρα μας κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο στα GTA της Σουηδίας.

Ο θεσμός διοργανώνεται επί 32 χρόνια από την επαγγελματική ιστοσελίδα Travel News και θεωρείται ως η πλέον σημαντική ετήσια συνάντηση της σουηδικής τουριστικής βιομηχανίας.

Οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων προκύπτουν μετά από σχετική έρευνα, στην οποία συμμετέχουν περίπου 400 στελέχη ταξιδιωτικών πρακτορείων που αξιολογούν τους καλύτερους προμηθευτές τους, καθώς και αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 Σουηδών τουριστών, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα ταξίδι με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια, κατά το 2023 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 544.097 Σουηδοί, με κύριους παράγοντες ικανοποίησής τους την ελληνική κουζίνα και το αίσθημα ασφάλειας που απολαμβάνουν στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημιουργία πλατφόρμας για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα προχωρά το υπουργείο Τουρισμού

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πλατφόρμα με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα, ετοιμάζει το υπουργείο Τουρισμού.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Γιώργο Καββαθά και τον γενικό γραμματέα, Γιάννη Δαβερώνη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ, μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η επικαιροποίηση του Σήματος Ελληνικής Κουζίνας για την πιστοποίηση ελληνικών εστιατορίων και την εν γένει αναβάθμιση του γαστρονομικού τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της Ελλάδας ως του απόλυτου γαστρονομικού προορισμού της εγχώριας αγοράς αλλά κυρίως των επισκεπτών από το εξωτερικό, καθώς και η ευρύτερη συνεργασία του κλάδου με τοπικά ελληνικά οινοποιεία.

Η κυρία Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού εργάζεται για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων, κάτι το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς, αλλά και στη διασύνδεση των προορισμών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωράει στην προώθηση και στην προβολή της εστίασης, του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ επεσήμανε στην υπουργό ότι κάθε πρόταση, η οποία προάγει την ελληνική γαστρονομία και τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και διαθέσιμους να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Λειψοί στην κορυφή των 11 πιο υποσχόμενων προορισμών του κόσμου για το 2024

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Την πρωτιά κατακτούν οι Λειψοί ανάμεσα στους έντεκα καλύτερους προορισμούς του κόσμου που προσφέρουν εμπειρίες εκτός της πεπατημένης, όπως αυτοί προτείνονται από το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog «Where Life is Great» στο πλαίσιο της έρευνας για τις τάσεις του νέου έτους που διενεργεί κάθε χρόνο η συντακτική ομάδα του.

«Αν αναζητάτε μια μαγική απόδραση σε έναν άθικτο εξωτικό τόπο, τότε οι Λειψοί είναι ο “νούμερο ένα” προορισμός σας για το 2024. Φανταστείτε ένα βιώσιμο μέρος που ο χρόνος φαίνεται να σταματά και κάθε “ανάσα” θαλασσινού αέρα εξουδετερώνει όλους τους προβληματισμούς και τα άγχη», αναφέρει χαρακτηριστικά η blogger Μάρτα Οστόγια εξηγώντας τους λόγους που οι Λειψοί πληρούν όλα τα κριτήρια για να κατακτήσουν την κορυφή στον κατάλογο με τους πιο υποσχόμενους προορισμούς για τη νέα σεζόν.

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται το Χοκάιντο της Ιαπωνίας, η Αυστραλιανή νήσος Φρέιζερ, η Μαγιόρκα, η Τενερίφη, η Σρι Λάνκα, η Προτσίντα της Ιταλίας, η Σαρδηνία, η Φουερτεβεντούρα της Ισπανίας, η νήσος Μουχέρες στο Μεξικό και η Τζαμάικα.

«Χρόνο με το χρόνο κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος η προσπάθειά μας να παρουσιάσουμε στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό τους Λειψούς ως μια βιώσιμη και αυθεντική πρόταση διακοπών που διαθέτει ταυτόχρονα ασυναγώνιστες σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες. Οι επιδόσεις του προορισμού για το 2023 σημείωσαν νέα ρεκόρ με ταξιδιώτες από Ευρώπη, αλλά και πιο μακρινές αγορές να μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Απευθείας αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με το Μπαχρέιν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας; pixabay

Την αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με το Μπαχρέϊν με την Gulf Air, που είναι ο εθνικός αερομεταφορέας του Βασιλείου του Μπαχρέιν, ανακοίνωσε ο Δήμος Ρόδου.

Μετά το άνοιγμα της δημοτικής αρχής της Ρόδου σε Νότιο Κορέα και Ινδία, σειρά έχει το Μπαχρέϊν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, μετά και την πρωτοβουλία των επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Gulf Αir, η οποία έχοντας μία παρουσία 40 ετών στην Ελλάδα, επεκτείνεται και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, ανακοινώνοντας τα νέα δρομολόγια προς Ρόδο και Μύκονο από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα η πρώτη πτήση της Gulf Αir για Ρόδο έχει προγραμματισθεί για τις 3 Ιουνίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι πέντε ιδανικοί ρομαντικοί ελληνικοί προορισμοί για τους Ιταλούς

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η δημοφιλής ιταλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα My Greek Salad που ειδικεύεται στις διακοπές στην Ελλάδα ανακοίνωσε κατάλογο με τα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για πρόταση γάμου, που ταιριάζουν στις προτιμήσεις των Ιταλών ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την εμπειρία των συντακτών της λίστας και τα σχόλια των χιλιάδων αναγνωστών του My Greek Salad, η Ελλάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα για εκείνη τη στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του ερωτευμένου ζευγαριού.

Στην κορυφή της λίστας κατατάσσεται η Σκόπελος, που σύμφωνα με τον ιστότοπο αποτελεί μια εξαίσια επιλογή για πρόταση γάμου.

Η θέα είναι εξαιρετικά χαλαρωτική χάρη στην πολύ πυκνή βλάστηση που εναλλάσσεται με το λαμπερό πράσινο από τα πεύκα και το κρυστάλλινο γαλάζιο της θάλασσας.

Ακολουθεί η Σίφνος που εξελίσσεται συναρπαστικά διατηρώντας την αυθεντικότητα της με τα δύο χωριά, Αρτεμώνας και Απολλωνία, να «κλέβουν» τις εντυπώσεις.

Στην επόμενη θέση βρίσκονται οι Λειψοί, ένας μαγευτικός τόπος με ρομαντική αύρα που μετά από 3 μέρες διακοπών αισθάνεται κανείς ήδη ντόπιος.

Την «σκυτάλη» παίρνει η Ίος που περιγράφεται ως εκείνη η περίπτωση προορισμού για ερωτευμένους που ο καθένας βιώνει με τον τρόπο του. Είναι το νησί της πεζοπορίας, των ονειρικών παραλιών, του Ομήρου αλλά και των πάρτυ.

Από τη λίστα δεν λείπει η Κάρπαθος που διαθέτει μια μοναδική ποικιλία τοπίων με κάποια σημεία της να παραμένουν γαλήνια ακόμα και τον Αύγουστο, ενώ θέλει τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εξερευνηθεί!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Σάμος στην κορυφή των προορισμών για την ιδανική ποιότητα ζωής που προσφέρουν

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τη Μ. Βρετανία που τοποθετούν την Σάμο στην κορυφή των διεθνών προορισμών για την ιδανική ποιότητα ζωής που προσφέρουν.

Σύμφωνα με τη Daily Express η Σάμος είναι ένας ονειρικός προορισμός γεμάτος καταρράκτες, χρυσαφί αμμουδιές, διαχρονικά μνημεία, γραφικά ψαροχώρια και εξαιρετικές τουριστικές υπηρεσίες.

Το άρθρο εξηγεί πως η αγνή τοπική κουζίνα, οι αναρίθμητες περιπατητικές διαδρομές στη φύση και το ήπιο κλίμα αποτελούν τις τέλειες συνθήκες για μια καλή υγιεινή ζωή και μακροημέρευση ειδικά για όσους έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε διακοπές, ή δεν έχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις στον τόπο τους και μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή ή βρίσκονται σε περίοδο σύνταξης.

Η δημοφιλής εφημερίδα, με τους δεκάδες εκατομμύρια αναγνώστες της, τονίζει μάλιστα πως οι παραλίες δεν είναι το μόνο αξιοθέατο καθώς το νησί του Πυθαγόρα «κατακλύζεται» από ιστορία και παραδόσεις πολλών αιώνων.

Ειδικά ο Ναός της Ήρας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αφιερωμένο στην αρχαία θεά, προστάτιδα του γάμου και των εγκύων.

«Η Σάμος δεν είναι ακόμη ένα νησί που προσφέρει ήλιο και θάλασσα. Η Σάμος ταυτίζεται με έναν νέο τρόπο ζωής, ιδανικό αλλά και αναγκαίο για κάθε σύγχρονο ταξιδιώτη. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε το αφήγημα μας με όλα εκείνα τα δώρα που διαθέτει ο προικισμένος τόπος μας και τα οποία συμβάλλουν σε μια καλύτερη ζωή όπως αγνές πρώτες ύλες, βόλτες στη φύση, επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία, εναλλακτικές δραστηριότητες, ηρεμία και διασκέδαση», δήλωσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ4 ώρες ago

Η Ελλάδα κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως στα βραβεία GTA Σουηδίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ7 ώρες ago

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες ago

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ11 ώρες ago

Περισσότερες από 275 εκατομμύρια νέες γενετικές παραλλαγές εντοπίστηκαν σε βιοϊατρική έρευνα

ΥΓΕΙΑ13 ώρες ago

Έρευνα: Περισσότερα οφέλη στην υγεία από την άσκηση για τις γυναίκες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το φωτεινότερο αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν εντόπισαν αστρονόμοι

Deutsch1 ημέρα ago

Familienversicherung in der Krankenkasse: Wer kostenlos mit rein kommt

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Κλειστός για δεύτερη ημέρα ο Πύργος του Άιφελ λόγω απεργίας του προσωπικού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Η Χορωδία και Ορχήστρα του 2ου Γυμνασίου Θέρμης Θεσσαλονίκης στο Ντύσσελντορφ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αυτοκίνητο: Πετρελαιοκίνητα, η μεγάλη μερίδα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με την Κοπή της Βασιλόπιτας ξεκίνησε η επετειακή χρονιά 2024 για την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Τους 38 βαθμούς Κελσίου έφτασε η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα σε Δυτ. Μακεδονία και Δωδεκάνησα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Το τέλος της αποστολής του Ingenuity στον Άρη ανακοίνωσε η NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Άρχισε η εξαήμερη απεργία στους σιδηροδρόμους

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Την καθιερωμένη βασιλόπιτα έκοψε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Το στεγαστικό πρόβλημα των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στη συνάντηση των Συλλόγων γονέων με τον Σ. Κυμπουρόπουλο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2024

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης η Κάρπαθος για το 2024

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργία στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς προκήρυξε το Ver.di

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis