Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Στα πρόθυρα της ύφεσης η οικονομία αλλά και αισιοδοξία στην ετήσια έκθεση της κυβέρνησης

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Στα πρόθυρα της ύφεσης βρίσκεται η γερμανική οικονομία, υπάρχουν ωστόσο και λόγοι αισιοδοξίας, όπως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Βγαίνουμε από την κρίση πιο αργά από όσο ελπίζαμε», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και προέβλεψε οριακή ανάπτυξη 0,2% για το τρέχον έτος, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Ο κ. Χάμπεκ απέδωσε τα προβλήματα της οικονομίας στις γεωπολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στον υψηλό πληθωρισμό.

Τα επιτόκια ανέβηκαν και πιέζουν τις εταιρίες και τις επενδυτικές τους δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκε η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, εξήγησε ο υπουργός και σημείωσε ότι ιδιαίτερα αποδυναμώνεται ο κατασκευαστικός κλάδος.

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

«Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι ιστορικά χαμηλή, κάτι που συνιστά πρόκληση για ένα εξαγωγικό έθνος, όπως η Γερμανία», συνέχισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και τόνισε ότι επιδιώκει «ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων».

Στην 176σέλιδη έκθεση δίδεται έμφαση ιδιαίτερα στον περιορισμό της έλλειψης εργατικού δυναμικού, καθώς υπάρχουν 700.000 θέσεις εργασίας, στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην ανάγκη βελτίωσης του πλαισίου για τις επενδύσεις.

Η Γερμανία «υποφέρει από διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

Σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα επιβραδυνθεί φέτος στο 2,8%, από το 5,9% που ήταν το 2023.

«Ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί», είπε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι «οι αυξήσεις στους μισθούς είναι αισθητές και θα είναι φέτος πάνω από τον πληθωρισμό, επομένως οι εργαζόμενοι έχουν επιτέλους πραγματικά χρήματα στο πορτοφόλι τους και η αγοραστική τους δύναμη αυξάνεται».

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Σημαντικό λόγο αισιοδοξίας, σύμφωνα με την έκθεση, συνιστούν ακόμη οι αριθμοί-ρεκόρ στην απασχόληση και στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Απαντώντας στην κριτική γύρω από τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν με μεγάλο θόρυβο, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν πιο ήσυχα», αντέτεινε ωστόσο ότι η κυβέρνηση «χρειάστηκε να λάβει αντιδημοφιλή μέτρα με μεγάλη ταχύτητα, για προβλήματα που έμεναν αναπάντητα εδώ και δεκαετίες».

Για «πολύ μικρό οικονομικό δυναμισμό» της Γερμανίας, έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Λίντνερ.

Μεταξύ των δύο οικονομικών υπουργών υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με την χρηματοδότηση αναπτυξιακών μέτρων. Ο κ. Χάμπεκ θα ήθελε ένα ειδικό ταμείο με έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά ο κ. Λίντνερ απορρίπτει την ιδέα του επιπλέον δανεισμού.

Από την αντιπολίτευση, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες πρόταση για σχέδιο 12 σημείων, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων περιορισμό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις επιχειρήσεις, αλλά και περισσότερα κίνητρα για εργασία.

Σε αυτό το πνεύμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ επισημαίνει ότι δεν αξίζει πλέον για πολλούς ανθρώπους να εργάζονται με πλήρες ωράριο – τα κοινωνικά και φορολογικά συστήματα δεν συντονίζονται σωστά, εξηγεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Με απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα “απειλεί” το υπ. Μεταφορών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ακόμη και με απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα «απειλεί» το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα.

Για «ελιγμό» του υπουργού Φόλκερ Βίσινγκ (FDP) προκειμένου «να αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες του», κάνει λόγω η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, ενώ και οι Πράσινοι απορρίπτουν την πρόταση.

Σε επιστολή του που αποκάλυψε η BILD προς τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Bundestag, ο υπουργός Μεταφορών, αναφερόμενος στην πολύμηνη συζήτηση σχετικά με τη νομοθεσία για το κλίμα, επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι η νομοθεσία δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ προκαλεί σημαντική νομική και πρακτική αβεβαιότητα, η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε το κλίμα ούτε τη φήμη της κυβέρνησης».Προειδοποιεί μάλιστα ότι, αν αυτό δεν συμβεί έως τα μέσα Ιουλίου, θα πρέπει να αντιδράσει με απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων, καθώς, όπως υποστηρίζει, μόνο έτσι μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων σε αυτόν τον τομέα.

«Αυτός ο ισχυρισμός είναι απλώς ψευδής. Ένας υπουργός δεν πρέπει να προκαλεί αβάσιμη ανησυχία στους πολίτες», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούλια Φερλίντεν.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ερμηνεύει την «απειλή» του υπουργού Μεταφορών ως «προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από λάθη της δικής του πολιτικής».

Ο υπουργός «προσπαθεί ξεδιάντροπα και με αδιαφάνεια να μετατρέψει τις συνέπειες της δικής του αποτυχίας σε πολιτική πίεση», δήλωσε η αρμόδια της οργάνωσης για θέματα κυκλοφορίας Κλάρα Τόμπσον, επίσης στο dpa, επισημαίνοντας ότι ο κ. Βίσινγκ εδώ και δύο χρόνια μπλοκάρει κάθε μέτρο προστασίας του κλίματος που σχετίζεται με την οδική κυκλοφορία και τώρα «ζωγραφίζει στον τοίχο σενάρια φρίκης προκειμένου να μη χρειαστεί να κάνει τίποτα».

Η Greenpeace αντιθέτως, εστιάζει την προσοχή της κυρίως στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων συγκοινωνιών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων.Ο τομέας των μεταφορών έχει κατ’ επανάληψη υπερβεί τα υφιστάμενα όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και την Δευτέρα το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για Θέματα Κλίματος αναμένεται να επιβεβαιώσει το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών πρέπει να παρουσιάσει άμεσα ένα πρόγραμμα προκειμένου ο συγκεκριμένος τομέας να επιστρέψει στην τροχιά επίτευξης των στόχων, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός όμως δεν έχει κατορθώσει έως τώρα να συμφωνήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις νομοθεσίας. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι εκπομπές καυσαερίων θα πρέπει έως το 2030 να έχουν μειωθεί κατά 65% σε σχέση με το 1990.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Νομιμοποίηση της άμβλωσης εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης εισηγείται Επιτροπή

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Γερμανία θα πρέπει να νομιμοποιήσει την άμβλωση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης, εισηγείται η επιτροπή ειδικών που έχει συσταθεί από την καγκελαρία, παραμένει ωστόσο ασαφές εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις της.

Η άμβλωση είναι παράνομη στη Γερμανία, εκτός από την περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας ή απειλείται η ζωή της εγκύου.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις, η διακοπή πρέπει να γίνει εντός των πρώτων δώδεκα εβδομάδων από τη σύλληψη.

Η Επιτροπή για την Αναπαραγωγική Αυτοδιάθεση και την Αναπαραγωγική Ιατρική που συστάθηκε πέρυσι από την καγκελαρία αποτελείται από 18 επιστήμονες της ιατρικής, της ψυχολογίας, της δεοντολογίας και της νομικής, με στόχο να διερευνήσει την ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις, τη δωρεά ωαρίων και την παρένθετη μητρότητα.

Η έκθεση της επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το περιοδικό Der Spiegel και η Sueddeutsche Zeitung ωστόσο δημοσιεύουν ήδη τη σχετική πληροφορία.«Η θεμελιώδης παρανομία της άμβλωσης στα πρώτα στάδια της κύησης δεν μπορεί πλέον να υποστηριχθεί (…) Οι ισχύοντες κανόνες δεν αντέχουν στον συνταγματικό, τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό νομικό έλεγχο», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Όπως επισημαίνεται πάντως από την επιτροπή, η διακοπή της κύησης μετά την 22η εβδομάδα θα πρέπει να παραμείνει εκτός νόμου, αλλά διευκρινίζεται ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να αποφασίσουν για το ακριβές χρονικό σημείο όπου θα τεθεί το όριο, εντός των 22 εβδομάδων.

Η διαρροή της έκθεσης έχει προκαλέσει ήδη πολιτική αντιπαράθεση.

«Η θεμελιώδης νομιμοποίηση των αμβλώσεων έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα του παιδιού στη ζωή και με τη νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε στο Spiegel η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αντρέα Λίντχολτς.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι η σύσταση της επιτροπής προβλέπεται στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης και ζήτησε να επιτραπεί πρώτα στους ειδικούς να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Κατόπιν, πρόσθεσε, θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικές, ηθικές και νομικές παραμέτρους του θέματος.

«Ο καγκελάριος επιμένει ότι αυτό το θέμα πρέπει να τεθεί με την απαιτούμενη ευαισθησία και τον απαραίτητο σεβασμό. Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πόλωση και όξυνση και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αισιοδοξία για διακοπές χωρίς προβλήματα στα αεροδρόμια

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Αυξημένη είναι πλέον η πιθανότητα ομαλής εκτέλεσης του πτητικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, καθώς εργοδότες και συνδικαλιστές βρίσκονται πλέον κοντά σε συμφωνία.

Μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν διευθετηθεί όλες οι διαμάχες οι οποίες σχετίζονται με τις νέες συλλογικές συμβάσεις στις αεροπορικές μεταφορές.

Το προσωπικό εδάφους, το οποίο εκπροσωπείται από τη συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di, θα λάβει σε τρία στάδια και εντός 15 μηνών αύξηση αποδοχών από 13,1% έως και 15,1%, ενώ η νέα σύμβαση θα έχει διάρκεια ενός έτους.Το αίτημα σχετικά με τη διεύρυνση του επιδόματος υπερωριών συμφωνήθηκε να συζητηθεί εκ νέου στο τέλος του έτους.

Αισιοδοξία για συμφωνία και μεταξύ του συνδικάτου των πληρωμάτων καμπίνας UFO και της Lufthansa εντός της εβδομάδας εξέφρασαν και οι δύο πλευρές, έπειτα από διαδικασία διαιτησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ήρθε καλοκαίρι την … άνοιξη στη Γερμανία

Published

on

Από

Στη Βόννη οι κερασιές φέτος μπουμπούκιασαν νωρίτερα λόγω της ζέστης. Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο υδράργυρος έφτασε στους 30,1 βαθμούς σε χωριό της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Πάρτι κάτω από τις κερασιές της Βόννης. Μέτρα για επερχόμενο καύσωνα.

Ήταν ένα ασυνήθιστα ζεστό καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο, αυτό που έζησε η Γερμανία, ανάμεσα σε 25 με 30 βαθμούς, τη στιγμή που μόλις μπήκε η άνοιξη, με τις συνηθισμένες θερμοκρασίες γι’ αυτήν την εποχή να είναι συνήθως πολύ πιο χαμηλές.

Αλλά τι είναι σύνηθες πλέον στον καιρό της κλιματικής κρίσης; Σύμφωνα με στοιχεία το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των μετεωρολογικών στοιχείων.

«Προσκύνημα» στις ανθισμένες κερασιές

Στο ΄Ολσμπαχ, στην κοιλάδα του Ρήνου, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 30,1 βαθμούς, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Το προηγούμενο ρεκόρ μετρήθηκε από 1ης μέχρι 11ης Απριλίου 2011 με 27,7 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά και χαμηλότερες θερμοκρασίες σε άλλα μέρη, κάτι το ασυνήθιστο για τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, έβγαλαν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους και τα …ρούχα τους.

Ο κόσμος αναζήτησε το πράσινο, τις λίμνες, τα ποτάμια ή τις πισίνες, ορισμένες άνοιξαν. Άλλοι έκαναν βόλτες με τα ανοιχτά τους αυτοκίνητα ή τα ποδήλατα, πολλοί πέταξαν χαρταετούς, κι άλλοι έκαναν σκι ή βόλτα με καραβάκια στις λίμνες και τους ποταμούς. Στα εστιατόρια δεν μπορούσε κανείς να βρει θέση έξω.

Στα παγωτατζίδικα ατέλειωτες ήταν οι ουρές για ένα χωνάκι.

Στη Βόννη πάντως άνθρωποι από όλον κόσμο «προσκύνησαν» παραδοσιακά τις ανθισμένες κερασιές, που φέτος μπουμπούκιασαν νωρίτερα λόγω ζέστης.

Φωτογράφοι, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, πήραν από νωρίς θέση για να καταγράψουν το υπέροχο θέαμα της φύσης. Στους δύο παράλληλους δρόμους με τις ανθισμένες κερασιές στήθηκαν τραπεζάκια με λιχουδιές, μικροπωλητές, κάτι σαν γερμανικό γιουσουρούμ, έδιναν σε χαμηλές τιμές παλιά αντικείμενα, ρούχα, παπούτσια, μικροέπιπλα και ό,τι άλλο έβαζε ο ανθρώπινος νους.Και βέβαια, το φυσικό ντεκόρ συμπλήρωσαν μουσικά συγκροτήματα που έπαιζαν ασταμάτητα. Ο κόσμος χόρευε κάτω από τον πύρινο ήλιο, ο ιδρώτας κυλούσε ποτάμι και φυσικά η μπύρα.

Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στη Γερμανία από την έναρξη των μετεωρολογικών μετρήσεων, μετά από μια επίσης ζεστή χρονιά-ρεκόρ του 2022. Εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν το 2024 να ξεπεράσει το 2023.

Αλλά για να σχετικοποιήσουμε κάπως τις εντυπώσεις το κατακαλόκαιρο «επισκέφθηκε» την άνοιξη και στο παρελθόν. Ήταν τον μακρινό Απρίλη του 2012 με 32,9 βαθμούς στο Μεργκεντχάιμ της Βάδης-Βυρτεμβέργης και το Κίτσινγκεν της Βαυαρίας.

Μέτρα κατά του καύσωνα και η βιταμίνη D

Και επειδή οι Γερμανοί είναι συνήθως οργανωμένοι η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε ήδη από πέρυσι μέτρα κατά του φετινού, κατά πάσα πιθανότητα, καύσωνα.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είχε συνάντηση με εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης και των κρατιδίων, αλλά και της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, στην οποία αναλύθηκαν τα σχέδια και οι πόροι για την καταπολέμηση του καύσωνα και οι συγκεκριμένοι στόχοι.

Η εφαρμογή όλων αυτών είναι τελικά στα χέρια των τοπικών αρχών. Σε πολλές πόλεις υπάρχουν εκστρατείες ενημέρωσης μέσω ιστότοπων, φυλλαδίων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η Στουτγάρδη, το Ανόβερο, το Μόναχο και η Βρέμη. Στη Στουτγάρδη χαρτογραφούνται οι δροσεροί χώροι της πόλης. Ένας τέτοιος χάρτης υπάρχει ήδη στο Ανόβερο, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ, όπως ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές.Στο Ντίσελντορφ μπορεί κανείς να ενημερωθεί μεταξύ άλλων για σκιερούς χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές με νερό, σιντριβάνια, βρύσες με πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις κολύμβησης και κλιματιζόμενα ή δροσερά κτίρια, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και εκκλησίες.

Βέβαια, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες από την άνοιξη φέρνουν κι ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ημικρανίες, κόπωση, διαταραχές του ύπνου, εξάντληση, κυκλοφοριακά προβλήματα, δυσκολία στην συγκέντρωση.

Αυτοί που ταλαιπωρούνται πολύ είναι οι αλλεργικοί στη γύρη. Αλλά για τους περισσότερους ο καλοκαιρινός καιρός ξυπνά θετικά συναισθήματα.

«Οι άνθρωποι γίνονται πιο δραστήριοι, βγαίνουν πιο πολύ έξω» λέει η ιατρός μετεωρολόγος Κάτριν Γκρόου.

«Η ηλιακή ενέργεια προκαλεί την παραγωγή βιταμίνης D και σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας όπως λέγεται, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η διάθεση». Ήλιος λοιπόν και πάλι ήλιος!

Πηγή: dw.com


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ακόμα 15 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έκλεισε η Γερμανία

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Η Γερμανία έκλεισε 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα την τελευταία εβδομάδα για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα επιτύχει τους στόχους της για κλιματική ουδετερότητα, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι οι σταθμοί αυτοί δεν ήταν «ούτε αναγκαίοι ούτε οικονομικοί».

Η Γερμανία έχει ως στόχο να καταργήσει σταδιακά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030. Ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, 15 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής διατηρήθηκαν προσωρινά στο δίκτυο για να καταπολεμηθεί η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Καθώς οι τιμές ανέκαμψαν έκτοτε, η Γερμανία αποφάσισε να τους κλείσει.

«Αρκετοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που παρέμεναν στο δίκτυο ως προληπτικό μέτρο τα τελευταία δύο χρόνια είναι επομένως πλέον περιττοί και μπορούν να αποσυρθούν οριστικά από το δίκτυο», δήλωσε ο υπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), τη Δευτέρα.Ενώ ο γερμανικός πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 40 ετών το 2022 λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, έκτοτε έχει ανακάμψει και μειώθηκε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα τη Δευτέρα.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι «η πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται πλέον από καθαρές, φιλικές προς το κλίμα πηγές», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Την Κυριακή, επτά από τους 15 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι είχαν συνολική ισχύ περίπου 3,1 γιγαβάτ, τέθηκαν ήδη εκτός δικτύου στην περιοχή των ορυχείων της Ρηνανίας και στο Βρανδεμβούργο.Τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε το κλείσιμο οκτώ επιπλέον σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, συνολικής ισχύος 1,3 γιγαβάτ.

Το ενεργειακό μερίδιο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κατέγραψε ήδη σημαντική μείωση το 2023, φτάνοντας στο 26,1%, από 33,2% το 2022. Ωστόσο, ο άνθρακας εξακολουθεί να είναι η δεύτερη σημαντικότερη πηγή ενέργειας στη Γερμανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: euractiv.gr


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αντίθετος με την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ο υπουργός Οικονομικών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι είναι κατά της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για την ενίσχυση του στρατού της χώρας, της Bundeswehr.

«Το οικονομικό κόστος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα ήταν πολύ υψηλό δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε μια κοινωνία που γερνάει», είπε ο Λίντνερ και ζήτησε μια ισχυρότερη στρατιωτική εφεδρεία για την Bundeswehr.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους μελετά επί του παρόντος τα μοντέλα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας εξετάζοντας την πρακτική που εφαρμόζεται στις Σκανδιναβικές χώρες.«Η καλύτερη εναλλακτική στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που συζητείται ξανά, είναι η ενισχυμένη εφεδρεία. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν εθελοντικά τη δέσμευση να υπηρετούν τακτικά στην Bundeswehr για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παράλληλα με τις θέσεις εργασίας τους», τόνισε ο Λίντνερ.

«Αυτός είναι επίσης ο τρόπος να συμπεριληφθούν εμπειρογνώμονες για στρατολόγηση σε τομείς όπως στην κυβερνοάμυνα», ανέφερε ο υπουργός.

«Ένα ενισχυμένο αποθεματικό πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικό μέσω της απόκτησης προσόντων για τους εργοδότες ώστε να υποστηρίξουν μια αντίστοιχη δέσμευση», υπογράμμισε ο Κρίστιαν Λίντνερ.Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ανεστάλη στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2011 μετά από 55 χρόνια υπό τον τότε υπουργό Άμυνας Karl-Theodor zu Guttenberg.

Ωστόσο, εξακολουθεί να ορίζεται από το νόμο ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες θα αποκαθίσταται σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής και εθνικής άμυνας.

Πηγή: ertnews.gr


Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες ago

Παρίσι: Το ποδήλατο ξεπέρασε το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Με επείγουσα διαδικασία η ψήφιση για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Ι. Χρυσουλάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύουμε σταθερά στην ενίσχυση της φωνής του Απόδημου Ελληνισμού

Deutsch17 ώρες ago

Einladung zur Gedenkveranstaltung: 79. Jahrestages der Befreiung des Frauen-Konzentrationslagers Ravensbrück

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στην Πομπηία με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον Τρωϊκό Πόλεμο

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Προβολή Νάξου και μικρών Κυκλάδων σε διεθνή ΜΜΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Προχωρά η αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Με απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τα Σαββατοκύριακα “απειλεί” το υπ. Μεταφορών

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου Ράβενσμπρουγκ

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου συνδέεται με λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

ΓΕΝΕΣΙΣ / GENESIS.ev Σύλλογος Ελλήνων και Κύπριων ιατρών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας: Οι Έλληνες γιατροί της N.R.W παρόντες στην ετήσια εκδήλωση του 2024

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

DÜSSELDORF: ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ – ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ (28 ΜΑΡΤΙΟΥ)

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συνεχίζονται οι απεργίες στα αεροδρόμια

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Απογοητευτικά τα νούμερα συμμέτοχής μέχρι τώρα από τους απόδημους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η νομιμοποίηση της κάνναβης πέρασε και από την Bundestag

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (ΤΑ ΜΥΡΟΛΟΓΙΑ* ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΝΤΟΥΒΑ ) Görlitz” Καλοκαίρι 1917

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Συμφωνία Deutsche Bahn – μηχανοδηγών για μείωση των ωρών εργασίας

ΒΙΝΤΕΟ2 εβδομάδες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV3 έτη ago

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis