Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Άκυρος ο νόμος της ΕΕ για δακτυλικά αποτυπώματα στις ταυτότητες

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έκρινε την Πέμπτη 21 Μαρτίου ότι ο κανονισμός της ΕΕ του 2019 που υποχρεώνει τους πολίτες της ΕΕ να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για τις εθνικές ταυτότητες έχει λάθος νομική βάση, και συνεπώς ο ευρωπαϊκός νόμος κρίθηκε εντελώς άκυρος.

Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου έκρινε επίσης ότι η υποχρέωση συμπερίληψης δύο δακτυλικών αποτυπωμάτων, παρά το γεγονός ότι θίγει θεμελιώδη δικαιώματα, είναι δικαιολογημένη.

Παρόλο που η νομοθεσία ανατράπηκε, ο δικαστής του ΔΕΕ έκρινε ότι ο κανονισμός της ΕΕ από το 2019 παραμένει σε ισχύ μέχρι να τεθεί σε ισχύ ένας νέος κανονισμός, το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2026. Διαφορετικά, θα λήξει η ισχύς του εντελώς.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ απαιτούσαν οι εθνικές ταυτότητες να χρησιμοποιούν δακτυλικά αποτυπώματα για να αυξήσουν την ασφάλεια των εγγράφων ταυτοποίησης.

Η Γερμανία εφάρμοσε τον κανονισμό το 2021 και έκτοτε απαιτεί δακτυλικά αποτυπώματα για τις ταυτότητες. Όμως, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξαν ότι η υποχρεωτική συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι δυσανάλογη, αναποτελεσματική και ανοιχτή σε κυβερνητικές καταχρήσεις.

Η Digitalcourage, γερμανική οργάνωση που υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και την προστασία των δεδομένων, αμφισβήτησε τον κανονισμό της ΕΕ, αρχικά στα γερμανικά δικαστήρια.

Είπαν ότι η απαίτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων στις ταυτότητες αποτελεί δυσανάλογο περιορισμό του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

«Μπορώ να αλλάξω έναν κωδικό πρόσβασης εάν έχει παραβιαστεί. Αλλά δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό με τα βιομετρικά δεδομένα. Έτσι δεν μπορώ να αλλάξω ένα δακτυλικό αποτύπωμα και ένα δακτυλικό αποτύπωμα μπορεί εύκολα να αποκτηθεί από άλλους ανθρώπους», εξήγησε η Rena Tangens, ιδρύτρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Digitalcourage.Επιπτώσεις από την απόφαση

Οι Ευρωβουλευτές μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν αυτό το χρονικό περιθώριο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026, για να συντάξουν έναν νέο κανονισμό με σωστή νομική βάση.

Προηγουμένως, ο κανονισμός εγκρίθηκε με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, αλλά σύμφωνα με το ΔΕΕ, ο κανονισμός θα έπρεπε να απαιτεί ειδική νομοθετική διαδικασία, δηλαδή ομοφωνία στο Συμβούλιο.

Το 2019, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία ψήφισαν κατά του κανονισμού που εισήγαγε την απαίτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

«Εάν τα κράτη μέλη δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η νομική βάση για τη συνέχιση της αποθήκευσης και την υποχρεωτική νέα συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν θα ισχύει πλέον», δήλωσε στο Euractiv η Anja Hoffmann, εμπειρογνώμονας σε θέματα ψηφιακής οικονομίας στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (cep).

«Αυτό θα σήμαινε ότι οι εθνικές αρχές θα έπρεπε να εκδίδουν δελτία ταυτότητας χωρίς τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και οι κάτοχοι δελτίων ταυτότητας θα μπορούσαν να ζητήσουν τη διαγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχουν ήδη αποθηκευτεί στα δελτία ταυτότητας», πρόσθεσε η Hoffmann.Ένας μακρύς δικαστικός αγώνας

Το 2021, ο Detlev Sieber, διευθύνων σύμβουλος της Digitalcourage, κατέθεσε αγωγή στο Διοικητικό Δικαστήριο του Wiesbaden, αφού ζήτησε ταυτότητα με ηλεκτρονική λειτουργία χωρίς να υποβάλει τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Η Digitalcourage υποστήριξε ότι η απαίτηση της ΕΕ για δακτυλικά αποτυπώματα παρεμβαίνει σε θεμελιώδη δικαιώματα που θεσπίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τον Ιανουάριο του 2022, το δικαστήριο του Wiesbaden ακολούθησε το επιχείρημα της Digitalcourage ως προς το γιατί η απαίτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ασυμβίβαστη με τα θεμελιώδη δικαιώματα, παραπέμποντας την αγωγή στο ΔΕΕ.

Ένα μήνα αργότερα, το διοικητικό δικαστήριο του Αμβούργου ανέστειλε προς το παρόν την απαίτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων για τις ταυτότητες, εν αναμονή της διαδικασίας ενώπιον του ΔΕΚ.

Πριν από την οριστική απόφαση της περασμένης Πέμπτης, η γενική εισαγγελέας του ΔΕΚ Laila Medina δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι η υποχρεωτική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στις ταυτότητες είναι έγκυρη, σε μια απόφαση που θεωρήθηκε προκαταρκτική για την απόφαση.

Το σκεπτικό και οι δυνητικοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, τα δακτυλικά αποτυπώματα αποθηκεύονται τοπικά σε ένα τσιπ που ενσωματώνεται στην ταυτότητα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Digitalcourage δήλωσε στο Euractiv ότι «μια μέθοδος αποθήκευσης που θεωρείται ακόμη και σήμερα ασφαλής από τις αρχές μπορεί να είναι εύκολο να παραβιαστεί σε λίγα μόλις χρόνια».

Η αποθήκευση ολόκληρων δακτυλικών αποτυπωμάτων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας σε περίπτωση διαρροής δεδομένων και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων που ορίζεται στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), υποστήριξε η οργάνωση για τα δικαιώματα των δεδομένων.

Κατά τη γνώμη της Digitalcourage, ένας ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος προκύπτει από το γεγονός ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα αποθηκεύονται από τις τοπικές αρχές έκδοσης και τις εταιρείες που κατασκευάζουν στη συνέχεια την ταυτότητα. Παρόλο που τα δεδομένα θα έπρεπε ιδανικά να διαγράφονται κατά τη συλλογή της ταυτότητας, μπορούν να αποθηκεύονται έως και 90 ημέρες.Ο κανονισμός της ΕΕ αφήνει επίσης στα κράτη μέλη να αποφασίσουν αν τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς εκτός από τη δημιουργία δελτίων ταυτότητας.

Αυτό σημαίνει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που λαμβάνονται για την ταυτοποίηση μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για εντάλματα έρευνας ή άλλους σκοπούς επιβολής του νόμου, ανάλογα με τους σχετικούς κανονισμούς της εθνικής κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, η υποχρέωση συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων για τις ταυτότητες παύει να εκπληρώνει τον αρχικό σκοπό του κανονισμού της ΕΕ, δηλαδή την προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας, αναφέρει η γερμανική οργάνωση στην αγωγή της.

Ενώ η οργάνωση για τα δικαιώματα των δεδομένων υποστήριξε επίσης ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο για την αποφυγή της πλαστογραφίας, το ΔΕΕ έκρινε ότι μια εικόνα προσώπου από μόνη της θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικό μέσο ταυτοποίησης από ό,τι δύο δακτυλικά αποτυπώματα επιπλέον της εικόνας.

Πηγή: euractiv.gr


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

Published

on

Από

Photo credits: ramboldheiner / pixabay

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική του ΕΟΤ για αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις αγορές του εξωτερικού προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Δημήτρης Φραγκάκης συναντήθηκε με στελέχη της easyJet, όπου και έγινε μία αποτίμηση της συνεργασίας του ΕΟΤ με την εταιρεία, ενώ συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας.Επίσης, ο γγ του ΕΟΤ σημειώνει ότι η εταιρεία εισάγει στο πρόγραμμά της για φέτος 22 νέα απευθείας δρομολόγια από το εξωτερικό προς ελληνικούς προορισμούς καθώς και ένα νέο αεροδρόμιο, αυτό της Σητείας.

Αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη δραστηριότητα από τη Γαλλία με πτήσεις από Λυών, Νίκαια, Μπορντό και για πρώτη φορά από την Ισπανία με πτήσεις από Μάλαγα και Πάλμα προς την Ελλάδα, προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ECMWF: Από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι το φετινό

Published

on

Από

Το πιο θερμό καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022. Photo credits: atrix99 / pixabay

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), που αναδημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η ακραία τιμή απόκλισης της θερμοκρασίας υπολογίζεται κοντά στο +2,5οC σε σχέση με την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Το πιο θερμό καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοκίνητο: Αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών στην ΕΕ

Published

on

Από

Στο πρώτο φετινό τετράμηνο οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 6,6%. Photo credits: Didgeman / pixabay

Τον προηγούμενο μήνα η αγορά αυτοκινήτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά 13,7%, με τις νέες ταξινομήσεις να ανέρχονται συνολικά σε 913.995 μονάδες, λόγω των ισχυρών αυξήσεων των μεγάλων αγορών, όπως της Ισπανίας (+23,1%), της Γερμανίας (+19,8%), της Γαλλίας (+10,9%) και της Ιταλίας (+7,7%).

Στο πρώτο φετινό τετράμηνο οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 6,6%, φτάνοντας σχεδόν τα 3,7 εκατομμύρια μονάδες.

Σταθερή ανάπτυξη κατέγραψαν οι αγορές της Γερμανίας και της Ισπανίας, σημειώνοντας και οι δύο αύξηση 7,8%, της Γαλλίας (+7%) και της Ιταλίας (+6,1%).

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διατήρησαν σχεδόν το 12% της αγοράς αυτοκινήτων της ΕΕ, ενώ τα υβριδικά ηλεκτρικά αυξήθηκαν στο 29,1% από 24,9%.Συγκεκριμένα, οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 14,8% στις 108.552 μονάδες, με το μερίδιο αγοράς τους να παραμένει σταθερό στο 12%.

Η Γαλλία και το Βέλγιο παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις 45,2% και 41,6%, αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία παρέμεινε σταθερή (-0,2%).

Τα υβριδικά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη, με τις ταξινομήσεις να αυξάνονται κατά 33,1% τον Απρίλιο. Η Γαλλία (+48,1%), η Ισπανία (+38,5%), η Γερμανία (+25,9%) και η Ιταλία (+22,8%), κατέγραψαν διψήφια αύξηση, με τις εγγραφές να ανέρχονται συνολικά στις 265.992 μονάδες.

Αυτό ώθησε το μερίδιο αγοράς της κατηγορίας στο 29,1%, από 24,9% τον Απρίλιο του 2023.Τέλος, τον προηγούμενο Απρίλιο οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 7,3% στις 328.967, λόγω των καλών επιδόσεων της Ισπανίας (+24,1%), της Γερμανίας (+18,6%) και της Ιταλίας (+14,1%).

Ωστόσο, το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 38,1% σε 36% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Εν τω μεταξύ, η αγορά αυτοκινήτων ντίζελ παρέμεινε σταθερή σε περίπου 118.000 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 13% της αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000: Υπό απειλή το 21,5% των ειδών ζώων, φυτών και μυκήτων

Published

on

Από

Photo credits: johnNaturePhotos / pixabay

Υπό απειλή βρίσκεται το 21,5% των ειδών ζώων, φυτών και μυκήτων που αξιολογήθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας Natura 2000, την 21η Μαΐου.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιεί τον Κόκκινο Κατάλογο, που συνέταξε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με τα 11.500 απειλούμενα είδη ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων (redlist.necca.gov.gr) για την ελληνική βιοποικιλότητα και συνιστά ένα εμβληματικό έργο για την προστασία και τη διαχείριση της ελληνικής φύσης, προσφέροντας, ταυτόχρονα, σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσβαση σε επιστημονική γνώση για δεκάδες χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καθεστώς απειλής ανήκει το 28% των ειδών που έχει αξιολογήσει η IUCN. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 21,5%, στο σύνολο των ειδών που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του Κόκκινου Καταλόγου. Ένα στα πέντε είδη, που αξιολογήθηκαν, δηλαδή, απειλείται με εξαφάνιση.

Όσον αφορά στις επιμέρους ταξινομικές ομάδες, σε καθεστώς απειλής ανήκουν το 18,7% των φυτών, το 22,6% των ζώων και το 34,8% των μυκήτων που αξιολογήθηκαν.

Ειδικότερα το 28,3% των πουλιών, το 31,3% των θηλαστικών, το 13,3% των ερπετών, το 34,6% αμφιβίων και το 21,5% των ασπόνδυλων απειλούνται με εξαφάνιση.

Κάποια είδη, χάρη στην εφαρμογή μέτρων προστασίας και διατήρησης, δεν απειλούνται άμεσα, πλέον, με εξαφάνιση στην χώρα και έχουν μετακινηθεί στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι: η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και το κιρκινέζι (Falco naumanni).Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν, καθημερινά, στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου, καθώς υπερβαίνουν τις 27.000. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αυξήθηκαν μέσα στο 2023 τα εγκλήματα με κίνητρο την ακροδεξιά ιδεολογία

Published

on

Από

Photo credits: reportyorym / pixabay

Ο αριθμός των εγκλημάτων, τα οποία είχαν ως κίνητρο την ακροδεξιά ιδεολογία, αυξήθηκε στη Γερμανία σχεδόν κατά ένα τέταρτο τον περασμένο χρόνο, όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά, 28.945 τέτοια εγκλήματα καταγράφηκαν στη χώρα τον περασμένο χρόνο, μια αύξηση κατά 23,21% σε σχέση με το 2022, προκύπτει από τα στοιχεία.

Ο αριθμός αυτός αφορά κυρίως αδικήματα προπαγάνδας, καταστροφή περιουσίας, υβριστική συμπεριφορά, υποκίνηση μίσους, εξαναγκασμό ή απειλές και παραβιάσεις του κανονισμού περί συναθροίσεων.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων ακολουθεί ένα κύμα επιθέσεων με στόχο πολιτικούς κατά τις τελευταίες εβδομάδες μέσα σε ένα όλο και περισσότερο πολωμένο κλίμα, ανάμεσά τους και μια μετά την οποία ένας ευρωβουλευτής χρειάστηκε να νοσηλευτεί σοβαρά τραυματισμένος.Ο αριθμός των εγκλημάτων που είχαν ως κίνητρο την ακροαριστερή ιδεολογία επίσης αυξήθηκε σε σχέση με το 2022 κατά 11,48% με συνολικά 7.777 τέτοια αδικήματα να έχουν καταγραφεί τον περασμένο χρόνο, προκύπτει από τα στοιχεία.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα βίαια εγκλήματα υποκινούμενα από ακροδεξιά ή ακροαριστερή ιδεολογία αυξήθηκαν σχεδόν το ίδιο το 2023 – κατά 8,55% και 8,79% αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως

Published

on

Από

Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο. Photo credits: geralt / pixabay

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έδωσαν την τελική έγκριση στη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στην ΕΕ – μια πρωτοποριακή νομοθεσία παγκοσμίως.

Οι συννομοθέτες της ΕΕ είχαν καταλήξει σε προσωρινή συμφωνία στις 8 Δεκεμβρίου 2023 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία περί τεχνητής νοημοσύνης στις 13 Μαρτίου με ευρεία πλειοψηφία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, στόχος της νομοθεσίας που εγκρίθηκε είναι η εναρμόνιση των κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και η προώθηση, ανάπτυξη και υιοθέτηση ασφαλών και αξιόπιστων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην ενιαία αγορά της ΕΕ τόσο από ιδιωτικούς όσο και από δημόσιους φορείς.

Ταυτόχρονα, σκοπός είναι η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και η τόνωση των επενδύσεων και της καινοτομίας στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη.

Ο υπουργός του Βελγίου, αρμόδιος για θέματα ψηφιοποίησης, Ματιέ Μισέλ, δήλωσε σχετικά: «Αυτός ο νόμος ορόσημο, ο πρώτος του είδους του στον κόσμο, αντιμετωπίζει μια παγκόσμια τεχνολογική πρόκληση που δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας».Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί διαφορετικούς τύπους τεχνητής νοημοσύνης ανάλογα με τον κίνδυνο. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάζουν περιορισμένο κίνδυνο θα υπόκεινται σε πολύ ελαφρές υποχρεώσεις διαφάνειας, ενώ τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου θα επιτρέπονται, αλλά θα υπόκεινται σε ένα σύνολο απαιτήσεων και υποχρεώσεων για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως, για παράδειγμα, η αξιολόγηση πολιτών ή τα συστήματα μαζικής επιτήρησης και η κοινωνική βαθμολογία που εφαρμόζονται στην Κίνα, απαγορεύονται από την ΕΕ, καθώς ο κίνδυνός τους θεωρείται «απαράδεκτος».

Ο νόμος απαγορεύει επίσης τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για προγνωστική αστυνόμευση με βάση το προφίλ και συστήματα που χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα για την κατηγοριοποίηση των ατόμων σύμφωνα με συγκεκριμένες κατηγορίες όπως η φυλή, η θρησκεία ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Ο νόμος AI αντιμετωπίζει επίσης τη χρήση μοντέλων AI γενικής χρήσης (GPAI).Για να εξασφαλιστεί η σωστή επιβολή, συγκροτούνται διάφορα διοικητικά όργανα και ορίζονται ποινικές ρήτρες με πρόστιμα για τις εταιρείες που παραβιάζουν τον νόμο περί τεχνητής νοημοσύνης.

Η νομοθετική πράξη θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις επόμενες ημέρες και θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευση, ωστόσο ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του, με ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες διατάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Πρώτη στις προτιμήσεις και αναζητήσεις των Γερμανών ταξιδιωτών η Άνδρος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ώρες ago

750.000 θάνατοι που συνδέονται με τη μικροβιακή αντοχή θα μπορούσαν να αποτραπούν κάθε χρόνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ώρες ago

Πώς να συντηρήσουμε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μας πριν το καλοκαίρι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ8 ώρες ago

Βέλγιο: Πλήθος κόσμου συρρέει για να θαυμάσει ένα σπάνιο γιγάντιο λουλούδι

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ9 ώρες ago

“Η μπάντα…”: Προβολή ντοκιμαντέρ στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από την διαστημική αποστολή Euclid

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Προβολή της ταινίας «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Αμβούργου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Μελέτη πανοπλίας 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

ECMWF: Από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών αναμένεται να είναι το φετινό

Deutsch3 εβδομάδες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

Deutsch3 εβδομάδες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

Deutsch3 εβδομάδες ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ4 εβδομάδες ago

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 ημέρες ago

Λογοτεχνικό βραδινό 18 Μάη 2024, στο Κρέφελντ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

202.556 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Απόψε ο Α’ ημιτελικός της Eurovision 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

H υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Κρυσταλλία Αρμενάκη κοντά στην ομογένεια της Γερμανίας 9 και 10 Μαΐου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Υπέρ της πλήρους μετεγκατάστασης της κυβέρνησης στο Βερολίνο τάσσεται η πλειοψηφία

Europolitis TV1 μήνα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV2 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV12 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis