Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μελέτη πανοπλίας 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

Published

on

Photo credits: KRPhotography / pixabay

Αντίγραφο ολόσωμης χάλκινης πανοπλίας 3.500 ετών, μελετήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την οποίαν φόρεσαν εκπαιδευμένοι Έλληνες πεζοναύτες ακολουθώντας ένα απαιτητικό πρωτόκολλο προσομοίωσης μάχης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω πανοπλία θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης, και δεν ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, όπως είχε αρχικά διατυπωθεί.

«Το καλύτερα διατηρημένο και σχεδόν πλήρες δείγμα ολόσωμης πανοπλίας της μυκηναϊκής εποχής που αποτελείται από πλάκες σφυρήλατου χαλκού και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε στο χωριό Δενδρά της Αργολίδας από Σουηδούς και Έλληνες αρχαιολόγους τον Μάιο του 1960. Όμως, από την ημέρα της ανακάλυψής της το ερώτημα που απασχόλησε τους ειδικούς ήταν: χρησιμοποιείτο μόνο για τελετουργικούς σκοπούς ή προορίζονταν και ως ένα αποτελεσματικό πολεμικό όργανο;

Η μέχρι τώρα η έλλειψη μίας τεκμηριωμένης απάντησης περιόρισε την πλήρη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούσαν στις πολεμικές συγκρούσεις της εποχής, οι οποίες και καθόρισαν τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς του προϊστορικού κόσμου» τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Αρχαιολογίας του πανεπιστήμιου Birmingham της Αγγλίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας Dr Ken Wardle.



Ο ομότιμος καθηγητής και εμπνευστής της συγκεκριμένης μελέτης Δρ Γιάννης Κουτεντάκης συνέχισε τονίζοντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «προκειμένου να απαντηθεί το ως άνω ερώτημα χρειάστηκε η καινοτόμος συνεργασία δύο φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους επιστημών, της αρχαιολογίας και της αθλητικής φυσιολογίας, ώστε να αξιολογηθούν επακριβώς τα φορτία που προκαλεί η πανοπλία στα σώματα και τις βιολογικές λειτουργίες των εθελοντών.

Τα αποτελέσματα ανατρέπουν την μέχρι τώρα αντίληψη, που ήθελε την εν λόγω πανοπλία να ήταν απλά μία τελετουργική αμφίεση, κυρίως λόγω της υποτιθέμενης δυσκίνητης κατασκευής, φωτίζοντας έτσι μία σημαντική πτυχή της Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα».

«Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι Μυκηναίοι στην κατασκευή μίας αποτελεσματικής στη μάχη πανοπλίας εξηγεί, έστω εν μέρη, την έντονη παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο. Μόνο μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως αυτή των Μυκηναίων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εναντιωθεί στους Χετταίους (οι οποίοι κατά το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. κυριαρχούσαν από την Μ. Ασία μέχρι τη Μεσοποταμία) και να κερδίσει τον σεβασμό τους, όπως φαίνεται από τα αρχεία των τελευταίων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποδυναμώνουν τη θεωρία που θέλει τις αναφορές σε χάλκινες πανοπλίες που υπάρχουν στην Ιλιάδα να είναι μεταγενέστερες προσθήκες, και ενισχύει την άποψη ότι η σχετική τεχνολογία υπήρχε ήδη πολύ πριν από τον Τρωικό πόλεμο», καταλήγει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Dr Ken Wardle.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΛΛΑΔΑ

Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

Published

on

Από

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους ενότητες. Photo credits: Arzumanidis / pixabay

Την αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του συγκροτήματος των Ανατολικών Θερμών, που εντάσσεται στο μνημειακό σύνολο της δυτικής πόλης των Δελφών, έχει συμπεριλάβει το υπουργείο Πολιτισμού στον συνολικό σχεδιασμό του για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι μελέτες – αρχιτεκτονική, στατική, συντήρησης των ψηφιδωτών δαπέδων και προσβασιμότητας – που εκπονήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, έτυχαν της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Το λουτρικό συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα διακοσμημένο. Όλες οι αίθουσές του είχαν ψηφιδωτά δάπεδα με γεωμετρικά μοτίβα και πιθανότατα μαρμάρινες επενδύσεις. Εξωτερικά των θερμών γινόταν η καύση της βιομάζας για τη θέρμανση των αιθουσών.

Όπως πληροφορεί η ανακοίνωση του Υπουργείου, μέσω συστήματος αγωγών και τοξωτών ανοιγμάτων διοχετευόταν θερμός αέρας στα υπόκαυστα κάτω από τα δάπεδα, αλλά και σε κατακόρυφους αγωγούς απαγωγής των αερίων στους τοίχους.

Από τον κρύο χώρο του λουτρού οι χρήστες εξέρχονταν πάλι στον κεντρικό χώρο του αποδυτηρίου, ολοκληρώνοντας έτσι το τελετουργικό του λουτρού. Η υδροδότηση του συγκροτήματος γίνονταν από μεγάλη δεξαμενή που κτίστηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή της Στοάς του Αττάλου.



Στο μνημείο βρέθηκαν ενδιαφέροντα λειτουργικά στοιχεία που σχετίζονται με την ύδρευση, απορροή, θέρμανση, απαγωγή του καπνού και θερμομόνωση των θερμών χώρων.

Το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών περιέχεται σε ένα αυτοτελές οικοδομικό τετράγωνο και διαρθρώνεται σε δύο επιμέρους ενότητες με υψομετρική διαφορά. Αναπτύσσεται σε περιοχή με έντονη κατωφέρεια.

Τα δύο τμήματα λειτουργούσαν ανεξάρτητα με διαφορετικές εισόδους. Κατά τη μεσαιωνική εποχή, επί του μνημείου θεμελιώθηκαν κτίσματα του οικισμού «Καστρί», ο οποίος μεταφέρθηκε το 1892 δυτικά του αρχαιολογικού χώρου, στον σύγχρονο οικισμό των Δελφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τα 16 πιο “χαλαρωτικά” νησιά της Ελλάδας

Published

on

Από

Photo credits: aled7 / pixabay

«Η Ελλάδα είναι γεμάτη μαγευτικά σημεία για γαλήνιες στιγμές και πεζοπορίες. Από τα υπνωτικά Κυκλαδίτικα πετράδια μέχρι τα απάτητα μέρη του Ιονίου το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο στα 16 προτεινόμενα Ελληνικά νησιά που προσφέρουν εμπειρίες χωρίς κοσμοσυρροή». 

Τα παραπάνω αναφέρουν οι Βρετανικοί Times σχετικά με το καθιερωμένο κατάλογο με μη συμβατικούς Ελληνικούς προορισμούς που ανακοινώνουν κάθε χρόνο. 

Την κορυφαία τριάδα της λίστας συνθέτουν η πανέμορφη Αίγινα, η Αστυπάλαια για απρόσμενες ανακαλύψεις και οι Λειψοί των μύθων και των θρύλων.



Ακολουθούν η Άνδρος που ξεχωρίζει στην Ελλάδα για την αυθεντικότητα της, τα ηλιοβασιλέματα στην Φολέγανδρο, η ηφαιστειακή Νίσυρος, η Σύρος του πολιτισμού και το Μεγανήσι για ήρεμες αποδράσεις.

Τη λίστα συμπληρώνουν η Αλόννησος με το υπέροχο φυσικό θαλάσσιο πάρκο, το Αγκίστρι που συνδυάζει πόλη και θάλασσα, η Μήλος με τα απόκοσμα τοπία, η Πάτμος με τις εντυπωσιακές παραλίες, τα Κύθηρα με την άγρια φυσική ομορφιά, το Καστελόριζο για εξερευνήσεις στην άκρη της Ελλάδας, η Σέριφος των ζευγαριών και η «πεντανόστιμη» Σίφνος με το φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη, Νάξος και Ίος στους προορισμούς με τις καλύτερες παραλίες για τους Ελβετούς

Published

on

Από

Η Κρήτη με το Ελαφονήσι και η Νάξος με την Πλάκα είναι τα Ελληνικά νησιά που εντυπωσιάζουν περισσότερο τους Ελβετούς. Photo credits: jarekgrafik / pixabay

Κατάλογο με τα Ελληνικά νησιά που διαθέτουν τις καλύτερες παραλίες, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των Ελβετών ταξιδιωτών, ανακοίνωσε η Ελβετική Blick.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελβετίας, η Κρήτη με το Ελαφονήσι και η Νάξος με την Πλάκα είναι τα Ελληνικά νησιά που εντυπωσιάζουν περισσότερο με τις ονειρικές παραλίες, τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τα γραφικά χωριά που «αγκαλιάζουν» τις αμμώδεις ακτές.

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελβετών φίλων της χαλάρωσης και της ηλιοθεραπείας βρίσκεται και η Ίος με την παραλία του Μυλοπότα να «υπόσχεται» αξέχαστες στιγμές.



Η λίστα της Blick περιλαμβάνει επίσης την Πάρο, τη Μήλο, τη Μύκονο και την Κέρκυρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ελβετών ειδικά το καλοκαίρι που έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν έναν από τους αναρίθμητους επίγειους νησιωτικούς παραδείσους της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η βρετανική Express ξεχωρίζει τη Σίφνο για το 2024

Published

on

Από

Η Σίφνος έχει τις περισσότερες εκκλησίες στο Αιγαίο και είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν σε γραφικά χωριά. Photo credits: DemieHadji / pixabay

Ως το πανέμορφο ελληνικό νησί που είναι τόσο όμορφο όσο η Ρόδος και η Κρήτη αλλά χωρίς τα μαζικά πλήθη τουριστών, προβάλλεται η Σίφνος στο πρόσφατο εκτενές αφιέρωμα της Express.

Η δημοφιλής βρετανική εφημερίδα παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες της να επισκεφτούν φέτος το πιο «νόστιμο ελληνικό νησί» που διαθέτει πλούσια γαστρονομική παράδοση, ταυτίζεται με το «slow food» στην Ελλάδα και δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά του.



Σύμφωνα με την Express, η Σίφνος έχει τις περισσότερες εκκλησίες στο Αιγαίο και είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν σε γραφικά χωριά, να θαυμάσουν σαγηνευτικά φυσικά τοπία και να περπατήσουν σε οργανωμένα μονοπάτια.

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιδόσεις ρεκόρ για το περσινό καλοκαίρι και τις διακρίσεις σε λίστες διεθνών ΜΜΕ και αποκαλεί τη Σίφνο πολύτιμο πετράδι, «gem», όπως είναι και το σύνθημα του προορισμού στο πλαίσιο ενεργειών του Δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Λειψοί στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για τους Ιταλούς

Published

on

Από

Photo credits: GiuseppeDio / pixabay

Στην πρώτη θέση κατέταξε τους Λειψούς η εξειδικευμένη Ιταλική ιστοσελίδα Greenme.it στον κατάλογο που δημοσίευσε με τους 12 καταλληλότερους Ελληνικούς προορισμούς για βιώσιμες διακοπές χωρίς τυποποίηση.

Ο ιστότοπος που διαβάζεται από εκατομμύρια Ιταλούς οι οποίοι επιλέγουν την αειφορία ως τρόπο ζωής, αναφέρει για το νησί της Καλυψούς πως «μέσα από δραστικές πρωτοβουλίες, η τοπική κοινωνία έχει επιλέξει να καταστήσει τους Λειψούς έναν βιώσιμο τουριστικό προορισμό απαλλαγμένο από τις παγίδες του μαζικού τουρισμού.

Με διάχυτη ρομαντική ατμόσφαιρα, οι Λειψοί προσφέρονται για όσους προτιμούν μέρη χωρίς κοσμοσυρροή και με εύρος επιλογών για χαλάρωση, τοπική κουζίνα και εκδρομές».



Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας βρίσκονται νησιά από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο.

Την ίδια περίοδο, την έκτη θέση καταλαμβάνουν οι Λειψοί στη λίστα με τους δημοφιλέστερους προορισμούς που είναι τάση εφέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Airbnb.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκαφές στη Μυτιλήνη για να αναδειχθεί η αρχαία Αρίσβη

Published

on

Από

Photo credits: Ranya / pixabay

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης διαδικασίας, παραχωρείται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, δημοτική έκταση 252 στρεμμάτων προκειμένου να ανασκαφεί και αναδειχθεί η αρχαία Αρίσβη.

Η αρχαία Αρίσβη, μια από τις έξι αρχαίες αιολικές πόλεις – κράτη της Λέσβου, ήταν χτισμένη κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό, στο λόφο «Παλαιόκαστρο», κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας που είναι ορατό από το δρόμο, στο πλάι του γεφυριού πριν τη σύγχρονη Αρίσβη.

Πήρε το όνομά της από την θυγατέρα του Μάκαρος, αδελφή της Μυτιλάνας.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Μηθυμναίοι κατέλαβαν και κατέστρεψαν την αρχαία πόλη, ενώ ακολούθησε και καταστροφικός σεισμός που ολοκλήρωσε το έργο των ανθρώπων. Ερείπια της αρχαίας πόλης είναι ορατά και επιφανειακά.



Το χωριό που γνωρίζουμε σήμερα ως Αρίσβη (έχει ενωθεί πλέον με την Καλλονή) λεγόταν παλαιότερα ‘Αγιος Κοσμάς ή Αγκοσμάς, επειδή εκεί βρισκόταν η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Οι Τούρκοι την ονόμασαν Τζουμαϊλή, επειδή λέγεται ότι ήταν ημέρα Παρασκευή (Τζουμαά στα τουρκικά) όταν την κυρίευσαν. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι πρόσφυγες που την κατοίκησαν μαζί με ντόπιους που κατοικούσαν εκεί από τα πριν, μετονόμασαν το χωριό σε Αρίσβη, σε ανάμνηση της παλιάς της ιστορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες ago

Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Φιγούρα δράσης του «Star Wars» πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ21 ώρες ago

Γερμανία: Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών παρακολουθεί την αύξηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Κλιματική αλλαγή και ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ23 ώρες ago

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

«Δεξαμενή ταλέντων» για πρόσληψη ατόμων από τρίτες χώρες ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Οι νέοι δασμοί στις εισαγωγές κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιβραδύνουν τις πωλήσεις στην ΕΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Το 51% υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1

BUSINESS-Kleinanzeigen3 εβδομάδες ago

Griechisches Restaurant zu vermieten

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Λογοτεχνικό βραδινό 18 Μάη 2024, στο Κρέφελντ

Διατροφή4 εβδομάδες ago

Υπέρταση: Ποια διατροφική προσέγγιση βοηθά στον έλεγχό της

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στα νοτιοδυτικά

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας σε Προγράμματα του Δήμου Μονάχου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από την διαστημική αποστολή Euclid

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Μεσόγειος: Η άνοδος της στάθμης των υδάτων απειλεί τους υγρότοπους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν πέντε χρόνια έως το 2050

Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis