Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Οι κάλπες των ευρωεκλογών θα στηθούν σε 15 μέρες αλλά οι εκλογείς που θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος εκπνέει σε λίγες ημέρες.

Η διαδικασία παράδοσης του εκλογικού υλικού σε 202.516 εκλογείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε πάνω από 120 χώρες του εξωτερικού σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, καθώς έως το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαΐου το είχαν παραλάβει πάνω από 194.000, δηλαδή περίπου το 96% των εγγεγραμμένων.

Η ομαλή διεκπεραίωση της δυσκολότερης φάσης του νέου εγχειρήματος γεννά αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καθώς μετά τις ευρωκάλπες θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως έχουν προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στο κέντρο διαλογής επιστολικής ψήφου, μέσω κούριερ, τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια πάνω από 60.000 εκλογέων, που σημαίνει ότι δεν έχουν παραληφθεί τα ψηφοδέλτια από τους 2 στους 3 ψηφοφόρους.

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00.



Για να είναι εντός της προθεσμίας, οι εκλογείς του εξωτερικού θα πρέπει να αποστείλουν τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τρίτη 28 Μαΐου, ενώ οι διαμένοντες στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που καταθέσουν τον φάκελο απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί.

Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι την ημέρα των εκλογών, αλλά μετά τις 11.00 το πρωί.

Όπως θα έχουν διαπιστώσει οι ψηφοφόροι της επιστολικής, το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο. Στη μία σελίδα εμφανίζει και τα 31 κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο εκλογέας βάζει σταυρό σε αυτό που επιλέγει ή στη διακριτή επιλογή «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό».

Στην πίσω σελίδα υπάρχει πίνακας με αριθμούς από το 1 έως το 42, που είναι ο ανώτερος αριθμός υποψηφίων που μπορεί να έχει το κάθε κόμμα. Ο εκλογέας επιλέγει από κανέναν έως τέσσερις υποψηφίους σημειώνοντας τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα, όπως αυτός αναγράφεται στον κατάλογο υποψηφίων που περιλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό. Στη συνέχεια σε διακριτό πεδίο θα πρέπει να κυκλώσει (ή εναλλακτικά να σημειώσει με «χ» ή με τελεία) τον συνολικό αριθμό των επιλεγμένων υποψηφίων (από 0 έως 4).

Αν ο εκλογέας δεν συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό των σταυρών προτίμησης στο οικείο πεδίο το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που επιλέξει πάνω από τέσσερις υποψηφίους.



Αντίθετα, άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια:

α. που έχουν επιλεγεί υποψήφιοι αλλά όχι συνδυασμός,

β. που έχουν επιλεγεί πάνω από ένας συνδυασμός,

γ. που δεν βρίσκονται μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας επιστολικής ψήφου,

δ. που φέρουν στίγματα, σημεία ή λέξεις,

ε. που έχουν σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από το κανονικό ψηφοδέλτιο (μέγεθος χαρτιού Α4 ή Letter) και

στ. όσα βρεθούν στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα ψηφοδέλτια ή άλλα έγγραφα ή υλικά.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά έχουν κατανεμηθεί σε 237 εκλογικά τμήματα, τα οποία στεγάζονται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου είναι ο τελικός προορισμός των φακέλων με τις επιστολικές ψήφους από όλο τον κόσμο. Για λόγους ασφαλείας οι χώροι φυλάσσονται από την Αστυνομία και παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης όλο το 24ώρο.

Τους φακέλους παραλαμβάνει ειδική επιτροπή και αφού τους καταγράψει τους φυλάσσει σε ειδικές κάλπες. Την ημέρα των ευρωεκλογών, οι κάλπες αυτές θα παραδοθούν στις εφορευτικές επιτροπές διαλογής επιστολικής ψήφου, οι οποίες θα ανοίξουν τους φακέλους, θα ελέγξουν τα στοιχεία των εκλογέων και θα διαχωρίσουν τους φακέλους ψηφοφορίας, τους οποίους θα τοποθετήσουν στις κάλπες ψηφοφορίας.

Στις 19:00, που ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, οι κάλπες θα ανοίξουν και οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν, ταυτόχρονα με τις ψήφους σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότεροι από δύο τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν στη Μεσόγειο

Published

on

Από

Photo credits: jackmac34 / pixabay

Περισσότεροι από δύο τόνοι κάνναβης κατασχέθηκαν το Σάββατο, στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των ακτών της Καταλωνίας, στη διάρκεια κοινής γαλλοϊσπανικής επιχείρησης, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική λιμενική αρχή.

“Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές κατασχέσεις από τις γαλλικές αρχές στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε η υπηρεσία στο AFP.

Το προηγούμενο… ρεκόρ ήταν 4,2 τόνοι χασίς σε μια περιοχή όμως πολύ νοτιότερα.

“Στις 15 Ιουνίου, τις πρώτες απογευματινές ώρες, πρώτο ένα ελικόπτερο των γαλλικών τελωνείων, που είχε αναπτυχθεί στην Ισπανία, ταυτοποίησε ένα ταχύπλοο ‘φορτωμένο’ (ναρκωτικά)”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η λιμενική αρχή.



Μετά τη διαβίβαση της πληροφορίας, ξεκίνησε κοινή γαλλοϊσπανική επιχείρηση που περιελάμβανε μεταξύ άλλων ένα περιπολικό των γαλλικών τελωνείων, το οποίο “προσέγγισε διακριτικά” το ταχύπλοο, καθώς και τρία ισπανικά ταχύπλοα σκάφη περιπολίας και ένα ισπανικό ελικόπτερο.

“Το βράδυ, η εντολή επέμβασης δόθηκε. Οι διακινητές τράπηκαν αμέσως σε φυγή, πετώντας τα δέματα των ναρκωτικών στη θάλασσα”, ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.

Όμως “το σύνολο των μέσων που αναπτύχθηκαν στη ζώνη επέτρεψε να ανακτηθούν 61 πακέτα από τη θάλασσα σε ένα σύνολο 2,44 τόνων κάνναβης. Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν παραδόθηκαν στις ισπανικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε παραίτηση υποχρεώθηκε η υφυπουργός Παιδείας της Γερμανίας

Published

on

Από

Photo credits: mat_hias / pixabay

Η υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας Ζαμπίνε Ντέρινγκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά την αποκάλυψη εσωτερικής αλληλογραφίας για την δυνατότητα απόσυρσης της χρηματοδότησης επιστημόνων οι οποίοι επέκριναν την αντιμετώπιση που επιφύλαξε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σε κατάληψη υπέρ των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με την εκπομπή Panorama του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφίας του υπουργείου Παιδείας, η υπουργός Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ (FDP) ζητούσε να εξεταστεί εάν υπήρχε δυνατότητα να διακοπεί η χρηματοδότηση εκατοντάδων πανεπιστημιακών ερευνητών, οι οποίοι τον Μάιο υπέγραφαν ανοιχτή επιστολή εναντίον της διοίκησης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και της αντιμετώπισης των φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης και τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταλάβει χώρους του πανεπιστημίου.

Στην επιστολή, οι επιστήμονες υπερασπίζονταν το δικαίωμα των φοιτητών στη διαμαρτυρία, παρότι δεν συμφωνούν με τα συγκεκριμένα αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι καθηγητές ζητούσαν επίσης από τη διοίκηση «να απέχει από αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των φοιτητών και από περαιτέρω ποινικές διώξεις».



Η αποκάλυψη της εσωτερικής αλληλογραφίας με την οποία η νομική υπηρεσία καλείτο να αποφανθεί αν μπορεί να αναθεωρηθεί ο νόμος περί χρηματοδότησης, καθώς και αν η επιστολή συνιστά ποινικό αδίκημα, προκάλεσε την οργή της επιστημονικής κοινότητας και πολλοί ζήτησαν την παραίτηση της κυρίας Σταρκ-Βάτσινγκερ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υφυπουργός Ντέρινγκ παραδέχθηκε σε άλλο εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η ευθύνη ήταν δική της κι έκανε λόγο για «παρεξήγηση».

Η Ζαμπίνε Ντέρινγκ είναι η ίδια καθηγήτρια πανεπιστημίου. Ως τον διορισμό της στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας τον Φεβρουάριο του 2023, κατείχε την έδρα Φιλοσοφίας με ειδίκευση στην Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από 22 έως 29 Ιουνίου το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Συνεργατικού & Ανεξάρτητου Κινηματογράφου – CINERGO

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Εργοτάξιον Πολυχώρος

Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Συνεργατικού & Ανεξάρτητου Κινηματογράφου – CINERGO, το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που έχει ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση ταινιών από όλο τον κόσμο οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέσα από ένα μοντέλο συνεργατικό, χωρίς αρωγή από δημόσιες επιχορηγήσεις.

Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του φεστιβάλ έχει αναλάβει ο Τεχνοχώρος Εργοτάξιον ΑΜΚΕ, ενώ τον συντονισμό της διοργάνωσης η Ondine ΑΜΚΕ.

Η επιλογή ταινιών γίνεται με κριτήριο τη συνεργατική διαδικασία παραγωγής, στοιχείο που αποτελεί την κεντρική φιλοσοφία του φεστιβάλ, που επιθυμεί να αναδείξει τη συνεργατικότητα ως ένα βιώσιμο και δημοκρατικό μοντέλο δημιουργίας και διάχυσης του καλλιτεχνικού έργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ταινίες του φεστιβάλ έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

22/6 – 21:00 (Εξωτερικός χώρος)

On the hill | Dir. George Stagakis | 17’12” | Greece
So hum | Dir. Ioanna Fragkiskou |12’20” |Greece
In a Fishbowl | Dir. Konstantinos Fragkoulis | 75’ | Greece
Closer | Dir. Augustė Gerikaitė | 20’ | Lithuania
Comet 2060 Chiron | Dir. Yorgos Kakakios | 19’ | Greece

23/6 – 21:00 (Εξωτερικός χώρος)

Anemakis the little fish | Dir. Georgia Theofanous, Vivi Markatos | 5’ | Greece
To Esteban | Dir. Héctor Almeida | 16’52” | Cuba
Missing Footsteps | Dir. Daniel Sousa | 9’52” | Portugal
Through the mirror | Dir. Iskenderoglou Vasiliki | 2’28” | Greece
Patellidae | Dir. Elpida Koumpoura | 17’22” | UK
Astronauts | Dir. Pedro Murad | 6’51” | Brazil
The Doorman | Dir. Daniel Herz, Pedro Murad | 5’12” | Brazil
Eir’s breath | Dir. Karlos Alastruey | 27’51” | Spain
Rock Paper Scissors | Dir. Christina Penteridou | 4’ | Greece
Masterpiece | Dir. Valentin Sun | 10’ | Serbia
Water | Dir. Maxim Akbarov | 14’55” | Kazakhstan
Shoot Oneself | Dir. Reza Goodarzi | 4’22” | Iran

24/6

19:00 (Αίθουσα εκδηλώσεων παλαιού Δημαρχείου Υμηττού)

«Η παραγωγή στον Ανεξάρτητο ελληνικό Κινηματογράφο» – Εισηγητής: Βασίλης Μαζωμένος

21:00 (Εξωτερικός χώρος)

The Colour of Morning | Dir. Maitreya Sanghvi | 9’33” | Czech
An Angry Knock | Dir. Sarbast Raza Carmiany | 13’07” | Canada
Outcry? | Dir. Yuan Geng Zhang | 9’58” | China
The Sirens still singing | Dir. Ageliki Karadima, Eleftheria Dalla, Dimitra Vallianou, Konstantina Tabouradji, Artemis Griva, Matina Venetiadou, Irini Kanellopoloulou, Danae Arianoutsou, Despina Astraki, Marianthi Tsironi, Tatiana Gotski, Athens High School of Arts | 11’11” | Greece
Heirloom | Dir. Marilyne Lamontagne | 10’39” | Canada
All the things Ι should have said | Dir. Angelos Papadakis | 66’12” | Greece

25/6

19:00 (Αίθουσα εκδηλώσεων παλαιού Δημαρχείου Υμηττού)

Tears of Blood | Dir. Joshua Clay | 87’ | German
Ugly Mantras | Dir. Varvara Khimicheva | 13’46” | Russia

21:00 (Εξωτερικός χώρος)

Yuro | Dir. Nick Psarros | 5’ | Greece
You promised | Dir. Marco Renda | 08’38” | Italy
The Choice | Dir. Alisa Selishchava | 12’ | Spain
Nostos | Dir. Thodoris Pistiolas | 8’45” | France
The 3rd Contract| Dir. Dionysios Xanthos | 90’34” | Greece
ZOMBIE ΧΩΡΙΟΑΠΟΚΑΛΥΨ | Dir. Dimitris Rallias | 3’ | Greece

26/6

19:00 (Αίθουσα εκδηλώσεων παλαιού Δημαρχείου Υμηττού)

Bitter Silence | Dir. Freddy D’Elia | 20’00” | Panama
Archive & The Storyteller | Dir. Natasha Marie Rivera | 19’25” | USA
The Final Nail In The Coffin | Dir. Conor Kehelly | 9’50” | Ireland

Gimp and the Hitman – προβολή αποσπάσματος και Q & A με τον σκηνοθέτη | Dir. Dimitris Rafttopoulos | 5’ | Greece (εκτός συναγωνισμού)

Expectations | Dir. Ermioni Politidou | 5’24” | Greece (εκτός συναγωνισμού)

21:00 (Εξωτερικός χώρος)

Let’s talk | Dir. Elad Mukades | 18’18” | Israel
Father | Dir. Steven Gekas | 19’49” | Greece
Operation Star | Dir. Vasilis Tsikaras | 102’ | Greece

27/6

19:00 (Αίθουσα εκδηλώσεων παλαιού Δημαρχείου Υμηττού)

The Meaning Of A Ritual | Dir. Natalie MacMahon | 84’ | Germany
Where Are You? or Struggles of an Industrial Object | Dir. Halil Sayıntürk | 15’42” | Turkey

21:00 (Εξωτερικός χώρος)

Happy Birthday | Dir. Naya Filaou | 3’58” | Greece
Look At The Stars | Dir. Aris Kouvaras | 11’34” | Greece
Astro Gorilla | Dir. Vasilis Kalemos | 14’15” | Greece
Pink Mountain | Dir. Thomas Kunstler | 08’25” | Greece
Xenia | Dir. Alexander Kakouris | 10’ | Greece
On My Way | Dir. Ho Ching Fong | 28’06” |Hong Kong
Silent Victims | Dir. Amirhosein Saghafi | 72’ | Iran

28/6

17:30 (Αίθουσα εκδηλώσεων παλαιού Δημαρχείου Υμηττού)

Nine Sentimeters | Dir. Kirill Loginov | 18’55” | Russia
Wingka | Dir. Ernesto Garrat Vines | 17’ | Chile
Perpetual Search | Dir. Gopal Shivakoti | 13’17” | Nepal
Would you rather be alone? | Dir. Victor Ridley | 21’32” | Belgium
Thirty2 | Dir. Tim Luna | 8’18” | Germany
NO TELL! | Dir. Darwin Reina | 13’36” | Sweden

19:00 (Αίθουσα εκδηλώσεων παλαιού Δημαρχείου Υμηττού)

Προβολή του ντοκιμαντέρ της Άντας Πίτσου “Αποχαιρετισμός: Ξαφνικά η μνήμη άρχισε να θυμάται”. Θα ακολουθήσει Q&A.

21:00 (Εξωτερικός χώρος)

Joy | Dir. Manolis Levedelis | 5’ | Greece
Love You Forever | Dir. Ismar Vejzovic | 05’10” | Bosnia and Herzegovina
One and a half | Dir. Odysseas Spyropoulos | 20’ | Greece
10 | Dir. Faryad Khosravyani | 1’16” | Iran
Mrs. X | Dir. Ntora Kazantzidi | 10’41” | Greece
The Summer that Never Grew Old |Dir. Spyros Mavraganis | 15’31” | Greece
Shelter Kingdom | Dir. Tatiana Rakhmanova | 85’ | Russia

29/6 – 19:00 (Εξωτερικός χώρος)

Μουσικό μέρος – WERA (Τσέλο, Φωνή)

Ειδικές προβολές:

The Supper of 200 years | Dir. Efi Meravoglou, Pavlos Mavrikidis | 5’44” | Greece (εκτός συναγωνισμού)
Caged | Dir. Orestis Rouskas | 20’ | Greece (εκτός συναγωνισμού)

Απονομές

Μουσικό μέρος – Natalia Corvington (Classic, 80s, 90s and Pop new and old)

Τοποθεσία: https://maps.app.goo.gl/ujdi3Qw4CZfiyLsy6

Πηγή φωτογραφίας: Εργοτάξιον Πολυχώρος

Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αμβούργο: 39χρονος συνελήφθη μετά από επίθεση εναντίον φιλάθλων και αστυνομικών

Published

on

Από

Photo credits: FreitagTV / pixabay

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Κυριακής κοντά στον σταθμό Ρέεπερμπαν, ένα χιλιόμετρο μακριά από την επίσημη «ζώνη φιλάθλων» που έχει δημιουργηθεί για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στην Γερμανία.

Γερμανός, 39 ετών, από το Νορντχάιντε της Κάτω Σαξονίας, με ιστορικό σχιζοφρένειας, είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο άνδρας που συνελήφθη στο Αμβούργο, επειδή, οπλισμένος με σκαπτικό εργαλείο και αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ, απειλούσε αστυνομικούς που περιφρουρούσαν συγκέντρωση φιλάθλων.

Στην περιοχή είχαν πραγματοποιήσει ειρηνική πορεία περίπου 40.000 Ολλανδοί, ενόψει του αγώνα της ομάδας τους εναντίον της Πολωνίας.



Ενώ η πορεία διαλυόταν, άνδρας ο οποίος βγήκε από μπαρ κρατώντας σκαπτικό εργαλείο και αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κινήθηκε απειλητικά προς αστυνομικούς που περιφρουρούσαν την συγκέντρωση των φιλάθλων.

Οι αστυνομικοί του ζήτησαν να αφήσει την αξίνα και τον εκρηκτικό μηχανισμό, έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και όταν αρνήθηκε, πυροβόλησαν στον αέρα.

Ο δράστης άφησε στο έδαφος το εργαλείο και φάνηκε να προσπαθεί να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Σε αυτό το σημείο ακούστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυροβολισμοί και, όπως έγινε κατόπιν γνωστό, ο άνδρας ακινητοποιήθηκε καθώς τραυματίστηκε στο πόδι.

«Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου», διευκρίνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας και τόνισε ότι το επεισόδιο δεν σχετίζεται με το ποδόσφαιρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρώπη (ξανά) κοιτούν οι Έλληνες για διακοπές

Published

on

Από

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2020 και του 2021, πέρυσι ο εξερχόμενος τουρισμός εμφάνισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάκαμψη. Photo credits: Skitterphoto / pixabay

Περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο ακόμη να φτάσουν τα επίπεδα προ πανδημίας, πραγματοποίησαν οι Έλληνες το 2023, καταγράφοντας συνολικά 6,2 εκατομμύρια αναχωρήσεις, 34,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και 2,4 δισ. ευρώ δαπάνες.

Επιπλέον παρατηρείται μια στροφή από τους Βαλκανικούς προορισμούς στους «παραδοσιακούς» προορισμούς της Ευρώπης, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Αυτό τονίζεται σε σχετική μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο: «Η εξερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από Ελλάδα, 2019-2023».

Μάλιστα η μελέτη υπογραμμίζει ότι μετά τα χαμηλά επίπεδα του 2020 και του 2021, πέρυσι, ο εξερχόμενος τουρισμός από Ελλάδα εμφάνισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανάκαμψη με οδηγό τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

25% πτώση στα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό εφέτος

Για εφέτος ωστόσο και ειδικά μετά την περίοδο του Πάσχα, τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό καταγράφουν πτώση 25% σε σχέση με το 2023, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των τουριστικών γραφείων της Ελλάδας, Fedhatta, Λύσανδρος Τσιλίδης, απόρροια της κακής οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, όπως υποστηρίζει.



Αναφορικά με τους προορισμούς που επιλέγουν οι Έλληνες, είναι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, η νότια Μεσόγειος, και συγκεκριμένα, η Ισπανία, Πορτογαλία, αλλά και Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο και Εμιράτα.

Ο Έλληνας βιώνει την οικονομική κρίση και το κόστος ζωής έχει αντίκτυπο στα ταξίδια του εντός και εκτός συνόρων, υπογραμμίζει ο κ. Τσιλίδης.

Αναφορικά με τις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, πάντα σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, τονίζεται ότι οι Έλληνες κατέγραψαν κατά μέσο όρο 5,6 διανυκτερεύσεις στο εξωτερικό πέρυσι, οριακά μειωμένες έναντι των 5,7 διανυκτερεύσεων του 2019, ωστόσο η Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (ΜΚΔ), αυξήθηκε κατά 12%, από 350 ευρώ το 2019 σε 393 ευρώ το 2023, αφού η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) εμφάνισε αναλογικά υψηλότερη αύξηση κατά 14%, από 61 ευρώ το 2019 σε 70 ευρώ το 2023.

Στην αύξηση αναμφίβολα συνέβαλε και η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ (+4%, από 2,2 εκατ. το 2019 σε 2,3 εκατ. το 2023) που παραδοσιακά έχουν υψηλότερη Δαπάνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείκτης δυσφορίας και τροπικές νύχτες επιβαρύνουν τον οργανισμό

Published

on

Από

«Στις περιπτώσεις καύσωνα είναι σε πιο καλή μοίρα οι παραθαλάσσιες περιοχές, σε σχέση με τις ηπειρωτικές και ειδικά τις πεδινές περιοχές», σημειώνει ο κ. Καζαντζίδης. Photo credits: prunkova / pixabay

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε φέτος, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα γίνουν μια κανονικότητα».

Αυτά τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αρχές Ιουνίου, στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «ίσως θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά να μιλάμε και για πιο βιομετεωρολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ο δείκτης δυσφορίας» και προσθέτει:

«Ο δείκτης δυσφορίας δεν έχει σχέση μόνο με το πού φθάνει η θερμοκρασία, αλλά ποιο είναι το ποσοστό της υγρασίας, ποια είναι η ηλιακή ακτινοβολία, ποια είναι τα επίπεδα ρύπανσης από την αφρικανική σκόνη, που σημειωτέον είχαμε πολλά φέτος, καθώς και πόση ένταση έχει ο άνεμος, ο οποίος όταν φυσά, δρα καταπραϋντικά.



Με βάση τα όσα προανέφερα, δεν είναι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες το πρόβλημα, διότι η δυσφορία που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει σχέση και με άλλους παράγοντες. Άλλωστε, υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος, που λέγεται βιομετεωρολογία, δηλαδή η επίδραση των καιρικών συνθηκών στον ανθρώπινο οργανισμό».

Οι τροπικές νύχτες και η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, σημειώνει ότι «η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι καταγράφονται υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες» και συνεχίζει: «Ναι μεν μεσημβρινές ώρες, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, όλοι μας προσπαθούμε κάπως να προστατευθούμε, αλλά το σημαντικό είναι το πώς διαμορφώνεται η θερμοκρασία τις υπόλοιπες ώρες και κυρίως τη νύχτα.

Δηλαδή, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να πέφτει τη νύχτα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, διότι όταν τους ξεπερνά, τότε μιλάμε πια για τις λεγόμενες τροπικές νύχτες.

Όταν λοιπόν έχουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 40 βαθμούς το μεσημέρι και 28 με 30 τη νύχτα, τότε η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική».



Όσον αφορά στο γεγονός ότι καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες στην ανατολική πλευρά της χώρας, συγκριτικά με την δυτική, ο Ανδρέα Καζαντζίδης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτό έχει σχέση με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία ευνοεί τις θερμές αέριες μάζες να κινηθούν προς τις ανατολικές περιοχές, όμως, κάποια άλλη στιγμή θα συμβεί το αντίθετο».

Ακόμη, αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις καύσωνα είναι σε πιο καλή μοίρα οι παραθαλάσσιες περιοχές, σε σχέση με τις ηπειρωτικές και ειδικά τις πεδινές περιοχές, για αυτό και υπάρχουν κάποια hot – spot ας το πούμε έτσι, όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάντα πάρα πολύ ψηλά, όπως είναι οι περιοχές, της Βοιωτίας, της Λάρισας, της Σπάρτης, του Άργους, κ.α., αλλά και πιο βόρεια, όπως οι περιοχές της πεδιάδας της Γιαννιτσών, και των Σερρών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Περισσότεροι από δύο τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν στη Μεσόγειο

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ώρες ago

Σε παραίτηση υποχρεώθηκε η υφυπουργός Παιδείας της Γερμανίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Από 22 έως 29 Ιουνίου το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Συνεργατικού & Ανεξάρτητου Κινηματογράφου – CINERGO

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες ago

Αμβούργο: 39χρονος συνελήφθη μετά από επίθεση εναντίον φιλάθλων και αστυνομικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ευρώπη (ξανά) κοιτούν οι Έλληνες για διακοπές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Δείκτης δυσφορίας και τροπικές νύχτες επιβαρύνουν τον οργανισμό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Καινοτόμος μέθοδος για την αντιμετώπιση της αρρύθμιστης υπέρτασης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πανελλαδικές: Έναρξη εξετάσεων για τα Ειδικά Μαθήματα – Τέλος εξετάσεων στα γυμνάσια

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης των Ανατολικών Θερμών στους Δελφούς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Φιγούρα δράσης του «Star Wars» πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

BUSINESS-Kleinanzeigen3 εβδομάδες ago

Griechisches Restaurant zu vermieten

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Λογοτεχνικό βραδινό 18 Μάη 2024, στο Κρέφελντ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

easyJet: 22 νέα απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα από το εξωτερικό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από την διαστημική αποστολή Euclid

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας σε Προγράμματα του Δήμου Μονάχου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο

ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες ago

Η Ελλάδα δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες στον κόσμο μεταξύ 52 χωρών

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μελέτη πανοπλίας 3.500 ετών τεκμηριώνει την πολεμική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ο συνθέτης Μάνος Τσαγκάρης εξελέγη πρόεδρος της Ακαδημίας των Τεχνών στο Βερολίνο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Επίσκεψη του Γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ Φ. Φόρτωμα σε Γερμανία και Βέλγιο

Europolitis TV2 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV3 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis