Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS!

Published

on

Με τον Σαρωνικό να βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον τουρισμό και την αλιεία της περιοχής να έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, νέα διεθνής έκθεση του WWF έρχεται να μας υπενθυμίσει την μοναδική αξία της Μεσογείου.

Οι οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα αποφέρουν κέρδη της τάξης των 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πώς θα προστατέψουμε αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό, όταν οι πιέσεις που δέχεται αυξάνονται συνεχώς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μεταφορές πετρελαίου που αναμένεται μέχρι το 2025 να αυξηθούν κατά 250 εκατομμύρια τόνους με 6.700 τάνκερ να διασχίζουν τα νερά της Μεσογείου;

Η θαλάσσια μεσογειακή πρωτοβουλία του WWF, σε συνεργασία με την Boston Consulting Group, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια αποκαλυπτική έκθεση για την αξία της Μεσογείου αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Η αναφορά με τίτλο «Reviving the economy of the Mediterranean Sea-Actions for a sustainable future», εστιάζει στους κομβικούς τομείς του τουρισμού και της αλιείας. Για την Ελλάδα, εν μέσω της κρίσης ρύπανσης στον Σαρωνικό, η έκθεση σημαίνει συναγερμό για τα θαλάσσια ατυχήματα και τις επιπτώσεις της μη βιώσιμης ανάπτυξης.

Για να αντιληφθεί κανείς την αξία της Μεσογείου, το Ακαθάριστο Θαλάσσιο Προϊόν της – ένας όρος που εισάγεται για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο και αντίστοιχα με το ΑΕΠ αφορά  σε όσα συνεισφέρουν οι θάλασσες στην παγκόσμια οικονομία – αναλογεί στο 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου προϊόντος, παρότι η έκτασή της δεν ξεπερνάει το 1% των ωκεανών. Δυστυχώς όμως, οι θαλάσσιοι πόροι της Μεσογείου εξαντλούνται από την ανεξέλεγκτη και μη βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτήν την έκθεση αναδεικνύεται ως ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα βασίζονται στους παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

«Το περιβάλλον έχει τη δική του αυταξία και για αυτήν δίνουμε καθημερινό αγώνα. Η προστασία της Μεσογείου ήταν, είναι και θα είναι για εμάς ένας σκοπός που ξεπερνά τα οικονομικά δεδομένα. Η ανάδειξη όμως και της οικονομικής της αξίας έρχεται να προσθέσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε αυτόν τον αγώνα και να αποδείξει ότι δεν μπορούμε να ευημερήσουμε, αν δεν προστατέψουμε τη φυσική μας κληρονομιά», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιέσεων που δέχεται η Μεσόγειος είναι ότι μέχρι το 2025 αναμένεται να αυξηθούν οι μεταφορές πετρελαίου στην κλειστή λεκάνη της Μεσογείου κατά 250 εκατομμύρια τόνους ενώ θα διασχίζουν τα νερά της 6.700 τάνκερ τον χρόνο. Πόσο έτοιμοι είμαστε λοιπόν για την αντιμετώπιση ενός εφιαλτικού περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης πολλαπλάσιας κλίμακας από αυτό του «Αγία Ζώνη II»; Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF, τα επόμενα 20 χρόνια θα υπάρξει συνολική αύξηση των τάσεων ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα.     

«Η υπόθεση του Σαρωνικού είναι ένα δυνατό σήμα κινδύνου. Η διέλευση τάνκερ θα αυξάνεται συνεχώς. Όσοι ονειρεύονται εξορύξεις υδρογονανθράκων, ας αναλογιστούν κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ως χώρα να αντιμετωπίσουμε ένα περιστατικό πολλαπλάσιας κλίμακας από αυτό στη Σαλαμίνα και τι θα σήμαινε αυτό για τον τουρισμό και την αλιεία μας. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της Μεσογείου, εξαρτώνται από τη θάλασσα και μόνο με μια βιώσιμη «Γαλάζια Ανάπτυξη» και αυστηρούς κανόνες θα μπορέσουμε να χτίσουμε γερά θεμέλια για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Πότε θα συζητήσουμε επιτέλους σοβαρά το μοντέλο του τουρισμού που επιλέγουμε ή τη βιωσιμότητα της αλιείας της χώρας;», συμπλήρωσε ο κ. Καραβέλλας.     

Η αλιεία στη Μεσόγειο
Σε ό, τι αφορά στον τομέα της αλιείας στη Μεσόγειο, αυτός αποτιμάται σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολεί περισσότερους από 180,000 επαγγελματίες. Όμως, παράγοντες, όπως η ρύπανση και η καταστροφή θαλάσσιων οικοτόπων έχουν ων αποτέλεσμα πάνω από το 80% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου να είναι υπεραλιευμένα. Στη χώρα μας, κάποια στοιχεία είναι ενδεικτικά: το 2011 η συνολική παραγωγή θαλάσσιων αλιευμάτων είχε μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το 2005. Παρότι είμαστε πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αριθμό σκαφών (15.683 σκάφη το 2015), οι τάσεις της αλιείας είναι πτωτικές, τόσο όσον αφορά στην ποσότητα όσο και στην αξία των αλιευμάτων ανά εργαζόμενο.

Ο τουρισμός στη Μεσόγειο
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η 27η Σεπτεμβρίου και με αφορμή και την έκθεση του WWF, το μοντέλο του τουρισμού που μπορεί να ωφελήσει τόσο τον άνθρωπο όσο και τη φύση παραμένει ζητούμενο. Ο τουρισμός αποφέρει το 11% του ΑΕΠ της Μεσογείου και μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% ετησίως με τις σχετικές θέσεις απασχόλησης να αυξάνονται κατά 2.8% τον χρόνο. Παρόλα αυτά, το σημερινό μοντέλο του μαζικού τουρισμού που κυριαρχεί στη λεκάνη, με την άκρατη οικιστική ανάπτυξη στις παραθαλάσσιες περιοχές, υποβαθμίζει το ίδιο το προϊόν. Η τάση του μοντέλου αυτού, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στη χώρα μας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής, σε συνδυασμό με τις αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες των κατοίκων θα θέσει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τομέα σε όλη τη λεκάνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται να μειωθεί η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ακόμα και αν ο αριθμός των αφίξεων δεν μειωθεί βραχυπρόθεσμα.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο Πιεστάνυ το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη

Published

on

Από

Photo credits: Simy27 / pixabay

Σε απόσταση 45 λεπτών από την πρωτεύουσά της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα, βρίσκεται το «νησί των spa», όπου τους περασμένους αιώνες, αποτέλεσε σημαντικό θέρετρο για την αριστοκρατία της κεντρικής Ευρώπης.

Σήμερα, στον ποταμό Βαχ, το Πιεστάνυ (Piestany), έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας ζωής, ιδανικό για όλα τα βαλάντια.

Πρόκειται για μια καταπράσινη περιοχή όπου ο ήχος των οχημάτων είναι ανύπαρκτος, ιδανική για διακοπές αναζωογόνησης και ευεξίας.

Εκτός από τα ιαματικά λουτρά, το νησί προσφέρει ξενοδοχεία από πέντε μέχρι δύο αστέρων, κέντρα ευεξίας και πανέμορφα πάρκα.



Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία είδη φυτών, ενώ τα δάση καλύπτουν σημαντικό μέρος του τοπίου, όπου κυριαρχούν τα φυλλοβόλα και τα κωνοφόρα δέντρα. Αυτά τα δάση παρέχουν ενδιαίτημα για μια ποικιλία άγριας ζωής.

Στο Πιεστάνυ λειτούργησε το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη το 1912.

Πολλές εύπορες οικογένειες το επισκέφτηκαν από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Συγγράμματα από τον 16ο αιώνα αναφέρονται στις θεραπευτικές πηγές του Πιεστάνυ.



Η συναρπαστική ιστορία του Πιεστάνυ και της Σλοβακικής λουτρόπολης ξεδιπλώνεται από την προϊστορική εποχή, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το διάσημο γλυπτό «Αφροδίτη του Moravany».

Το όνομα «Pescan» εμφανίζεται σε γραπτά το 1113, αλλά η πραγματική ακμή της λουτρόπολης έλαβε χώρα τον 19ο αιώνα. Ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α’ προστάτευσε το Πιεστάνυ ως Spa το 1682, πρωτοποριακό γεγονός στην Ευρώπη. Το Spa ανακαινίστηκε το 1820 σε νεοκλασικό στιλ, με την ονομασία «Napoleon spa».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολλανδία: Εκτόξευση των τιμών των θέσεων στάθμευσης

Published

on

Από

Photo credits: emoro / pixabay

Θέση στάθμευσης κοντά στο περίφημο Φόντελπαρκ, τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στο Άμστερνταμ, πωλείται σε τιμή που έχει προκαλέσει αίσθηση στην Ολλανδία, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω της στεγαστικής κρίσης.

Προσφέρεται προς πώληση έναντι 495.000 ευρώ στον ιστότοπο Funda που εξειδικεύεται σε αγγελίες ακινήτων. Είναι ο πιο ακριβός χώρος στάθμευσης στην Ολλανδία, σύμφωνα με το RTL.

Η θέση είναι 4,65μ. επί 3,85μ., συνολικά 18 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται σε κλειστό συγκρότημα στάθμευσης, «στον πιο διάσημο και πολυτελή εμπορικό δρόμο της Ολλανδίας», την P.C. Hooftstraat, σε απόσταση αναπνοής από το εθνικό μουσείο (Rijksmuseum) και το μουσείο Βαν Γκογκ.

Διατίθεται εναλλακτικά προς ενοικίαση έναντι 750 ευρώ τον μήνα.



Η τιμή πώλησης της συγκεκριμένης θέσης στάθμευσης είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο μιας κατοικίας στην Ολλανδία – γύρω στα 430.000 ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2023.

Στο ρεπορτάζ του RTL επισημαίνεται ότι σπανίζουν οι θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο των περισσότερων ολλανδικών μεγαλουπόλεων, όχι μόνο του Άμστερνταμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα ερευνά η αστυνομία στην Δρέσδη

Published

on

Από

Photo credits: Jonas Augustin / pixabay

Η γερμανική πολιτική τάξη καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά του γερμανού ευρωβουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ματίας Εκε στην Δρέσδη.

«Η δημοκρατία απειλείται από τέτοιου είδους ενέργειες», δήλωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ευχόμενος στον Ματίας Εκε, μέλος του κόμματός του, «να αντιμετωπίσει αυτό που μπήκε στην ζωή του ως φρικαλεότητα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ευρωβουλευτής, 41 ετών, «κτυπήθηκε» από τέσσερις αγνώστους καθώς κολλούσε αφίσες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η οργάνωση του SPD στην Σαξωνία ανακοίνωσε ότι τραυματίσθηκε σοβαρά και πρέπει να χειρουργηθεί.

Πριν από την επίθεση αυτή, ένας άνδρας 28 ετών, που κολλούσε επίσης αφίσες για το κόμμα των Πρασίνων στον ίδιο δρόμο, δέχθηκε επίσης επίθεση «με κλωτσιές και γροθιές», ανακοίνωσε η αστυνομία που υποψιάζεται ότι δράστες είναι η ίδια ομάδα ανθρώπων.



«Αν η επίθεση με πολιτικά κίνητρα επιβεβαιωθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, η βίαιη αυτή ενέργεια συνιστά σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αναφερόμενη στην ευθύνη «εξτρεμιστών και λαϊκιστών που υποκινούν κλίμα αυξανόμενης βίας με λεκτικές τελείως δυσανάλογες επιθέσεις».

Στελέχη του SPD επέρριψαν την ευθύνη στο κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στις δημοσκοπήσεις εδώ και έναν χρόνο.

Τις τελευταίες ημέρες και άλλες επιθέσεις κατά βουλευτών του SPD και των Πρασίνων έχουν εκδηλωθεί στην Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πατριαρχική Απόδειξη: Κεντρικό χαρακτηριστικό της ορθοδόξου ζωής είναι ο αναστάσιμος παλμός της

Published

on

Από

«Ἡ ἔνδοξος ἐκ νεκρῶν Ἔγερσις τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ εἶναι συνανάστασις σύμπαντος τοῦ γένους τῶν βροτῶν καί πρόγευσις τῆς τελειώσεως τῶν πάντων καί τῆς πληρώσεως τῆς Θείας Οἰκονομίας ἐν τῇ ἐπουρανίῳ Βασιλείᾳ» αναφέρει στην Πατριαρχική Απόδειξη για το Άγιο Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Εἰς τό Πάσχα τῶν ὀρθοδόξων συμπυκνοῦται ὁλόκληρον τό μυστήριον καί ὁ ὑπαρξιακός πλοῦτος τῆς εὐσεβείας μας. Τό «ἐξεθαμβήθησαν» τῶν Μυροφόρων, ὅταν, «εἰσελθοῦσαι εἰς τό μνημεῖον εἶδον νεανίσκον… περιβεβλημένον στολήν λευκήν» (Μάρκ. ιστ´, 5), χαρακτηρίζει τό μέγεθος καί τήν οὐσίαν τῆς ἐμπειρίας τῆς πίστεως ὡς βιώσεως ὑπαρξιακοῦ συγκλονισμοῦ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αναλυτικά η Πατριαρχική Απόδειξη για το Άγιο Πάσχα:

Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ

ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΑΡΙΝ, ΕΙΡΗΝΗΝ ΚΑΙ EΛΕΟΣ

ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΩΣ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

* * *

Τιμιώτατοι ἀδελφοί Ἱεράρχαι καί τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,

Εὐδοκίᾳ καί χάριτι τοῦ πανδώρου Θεοῦ διατρέξαντες τόν δόλιχον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί διελθόντες ἐν κατανύξει τήν Ἑβδομάδα τῶν Παθῶν τοῦ Κυρίου, ἰδού, εὐφραινόμεθα τῇ πανηγύρει τῆς λαμπροφόρου Ἀναστάσεως Αὐτοῦ, δι᾿ ἧς ἐλυτρώθημεν ἐκ τῆς τοῦ ᾍδου τυραννίδος.

Ἡ ἔνδοξος ἐκ νεκρῶν Ἔγερσις τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ εἶναι συνανάστασις σύμπαντος τοῦ γένους τῶν βροτῶν καί πρόγευσις τῆς τελειώσεως τῶν πάντων καί τῆς πληρώσεως τῆς Θείας Οἰκονομίας ἐν τῇ ἐπουρανίῳ Βασιλείᾳ. Μετέχομεν εἰς τό ἄφραστον μυστήριον τῆς Ἀναστάσεως ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ, ἁγιαζόμενοι ἐν τοῖς ἱεροῖς αὐτῆς μυστηρίοις καί βιοῦντες τό Πάσχα, «τό πύλας ἡμῖν τοῦ Παραδείσου ἀνοίξαν», ὄχι ὡς ἀνάμνησιν ἑνός γεγονότος τοῦ παρελθόντος, ἀλλά ὡς πεμπτουσίαν τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς, ὡς παρουσίαν τοῦ Χριστοῦ ἀεί ἐν τῷ μέσῳ ἡμῶν, ἐγγύτερον εἰς ἡμᾶς ἀπό ὅσον ἡμεῖς οἱ ἴδιοι εἰς τόν ἑαυτόν μας. Τό Πάσχα, οἱ ὀρθόδοξοι πιστοί ἀνακαλύπτουν τόν ἀληθινόν των ἑαυτόν ὡς ἐν Χριστῷ εἶναι, ἐντάσσονται εἰς τήν κίνησιν τῶν πάντων πρός τά Ἔσχατα, «ἐν χαρᾷ ἀνεκλαλήτῳ καί δεδοξασμένῃ» (Α´ Πέτρ. α´, 8), ὡς «υἱοί φωτός… καί υἱοί ἡμέρας» (Α´ Θεσσ. ε´, 5).

Κεντρικόν χαρακτηριστικόν τῆς ὀρθοδόξου ζωῆς εἶναι ὁ ἀναστάσιμος παλμός της. Ἀστόχως ἀπεκάλεσεν ὁ φιλόσοφος τήν ὀρθόδοξον πνευματικότητα «σκυθρωπήν» καί «φθινοπωρινήν». Εὐστόχως ἐπαινεῖται ὑπό τῶν Δυτικῶν τό ἀνεπτυγμένον αἰσθητήριον τῶν Ὀρθοδόξων διά τό νόημα καί τό βιωματικόν βάθος τῆς πασχαλίου ἐμπειρίας, χωρίς ὅμως ἡ πίστις αὐτή νά λησμονῇ, ὅτι ἡ πορεία πρός τήν Ἀνάστασιν διέρχεται διά τοῦ Σταυροῦ. Δέν γνωρίζει ἡ ὀρθόδοξος πνευματικότης τόν οὐτοπισμόν τῆς Ἀναστάσεως χωρίς Σταυρόν, οὔτε τήν ἀπαισιοδοξίαν τοῦ Σταυροῦ χωρίς τήν Ἀνάστασιν. Διά τόν λόγον αὐτόν, εἰς τό ὀρθόδοξον βίωμα τό κακόν δέν ἔχει τόν τελευταῖον λόγον ἐν τῇ ἱστορίᾳ, ἐνῷ ἡ πίστις εἰς τήν Ἀνάστασιν λειτουργεῖ ὡς κίνητρον διά τόν ἀγῶνα ἐναντίον τῆς παρουσίας ἐν τῷ κόσμῳ καί τῶν συνεπειῶν του, δρᾷ ὡς ἰσχυρά μεταμορφωτική δύναμις. Εἰς τήν ὀρθόδοξον αὐτοσυνειδησίαν δέν ὑπάρχει χῶρος διά συνθηκολόγησιν ἀπέναντι εἰς τό κακόν, δι᾿ ἀδιαφορίαν περί τῆς πορείας τῶν ἀνθρωπίνων πραγμάτων. Ἀντιθέτως, ἡ συμβολή εἰς τήν μεταμόρφωσιν τῆς ἱστορίας ἔχει θεολογικήν βάσιν καί ὑπαρξιακόν ἔρεισμα καί ἐκτυλίσσεται χωρίς τόν κίνδυνον ταυτίσεως τῆς Ἐκκλησίας μέ τόν κόσμον. Ὁ Ὀρθόδοξος πιστός ἔχει συνείδησιν τῆς ἀντιθέσεως μεταξύ τῆς ἐγκοσμίου πραγματικότητος καί τῆς ἐσχατολογικῆς τελειότητος καί δέν εἶναι δυνατόν νά παραμείνῃ ἀδρανής ἀπέναντι εἰς τάς ἀρνητικότητας. Διά τόν λόγον αὐτόν, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία δέν εἶδε ποτέ τόν ἀγῶνα διά μεταμόρφωσιν τοῦ κόσμου ὡς ἀσήμαντον ὑπόθεσιν. Ἡ πασχάλιος πίστις ἔσωζε τήν Ἐκκλησίαν τόσον ἀπό τήν ἐσωστρέφειαν καί τήν κλειστότητα, ὅσον καί ἀπό τήν ἐκκοσμίκευσιν.

Εἰς τό Πάσχα τῶν ὀρθοδόξων συμπυκνοῦται ὁλόκληρον τό μυστήριον καί ὁ ὑπαρξιακός πλοῦτος τῆς εὐσεβείας μας. Τό «ἐξεθαμβήθησαν» τῶν Μυροφόρων, ὅταν, «εἰσελθοῦσαι εἰς τό μνημεῖον εἶδον νεανίσκον… περιβεβλημένον στολήν λευκήν» (Μάρκ. ιστ´, 5), χαρακτηρίζει τό μέγεθος καί τήν οὐσίαν τῆς ἐμπειρίας τῆς πίστεως ὡς βιώσεως ὑπαρξιακοῦ συγκλονισμοῦ. Τό «ἐκθαμβεῖσθαι» δηλώνει ὅτι ὁ ἄνθρωπος εὑρίσκεται ἐνώπιον ἑνός μυστηρίου, τό ὁποῖον βαθαίνει, ὅσον τό προσεγγίζει, κατά τό λεχθέν, ὅτι ἡ πίστις μας «δέν εἶναι πορεία ἀπό τό μυστήριο στή γνώση, ἀλλά ἀπό τή γνώση στό μυστήριο».

Ἐνῷ ἡ ἄρνησις τοῦ μυστηρίου συρρικνώνει ὑπαρκτικῶς τόν ἄνθρωπον, ὁ σεβασμός ἀνοίγει εἰς αὐτόν τήν πύλην τοῦ οὐρανοῦ. Ἡ πίστις εἰς τήν Ἀνάστασιν εἶναι ἡ βαθυτάτη καί ἀκραιφνεστάτη ἔκφρασις τῆς ἐλευθερίας μας ἤ μᾶλλον ἡ γέννησις αὐτῆς ὡς ἐκουσίας ἀποδοχῆς τῆς ὑψίστης θείας δωρεᾶς τῆς κατά χάριν θεώσεως. Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, ὡς «βιωμένη Ἀνάστασις», εἶναι ὁ χῶρος τῆς «ἀληθεστάτης ἐλευθερίας», ἡ ὁποία εἰς τήν χριστιανικήν ζωήν εἶναι θεμέλιον, ὁδός καί προορισμός. Ἡ Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ εἶναι εὐαγγέλιον ἐλευθερίας, δωρεά ἐλευθερίας καί ἐχέγγυον τῆς «κοινῆς ἐλευθερίας» εἰς τήν «αἰώνιον βιοτήν» τῆς Βασιλείας τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

Μέ αὐτά τά αἰσθήματα, τιμιώτατοι ἀδελφοί καί πεφιλημένα τέκνα, ἔμπλεοι τῆς πεπληρωμένης χαρᾶς τῆς μετοχῆς εἰς τήν «κοινήν τῶν ὅλων πανήγυριν», λαβόντες φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός καί δοξάζοντες Χριστόν τόν ἀναστάντα ἐκ νεκρῶν καί ἀνατείλαντα πᾶσι τήν ζωήν, μεμνημένοι δέ κατά τήν πανέορτον ταύτην «κλητήν καί ἁγίαν ἡμέραν», πάντων τῶν ἐν περιστάσεσιν ἀδελφῶν, δεόμεθα τοῦ «πατήσαντος θανάτῳ τόν θάνατον» Κυρίου καί Θεοῦ τῆς εἰρήνης, ὅπως εἰρηνεύῃ τόν κόσμον, καταυγάζῃ τά διαβήματα ἡμῶν πρός πᾶν ἔργον ἀγαθόν καί Αὐτῷ εὐάρεστον, ἀναφωνοῦντες τόν πανευφρόσυνον ὕμνον «Χριστός Ἀνέστη»!

Φανάριον, Ἅγιον Πάσχα ,βκδ´

† Ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος

διάπυρος πρός Χριστόν Ἀναστάντα

εὐχέτης πάντων ὑμῶν.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τη μείωση αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

Published

on

Από

Photo credits: danieltitovan / pixabay

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να μειώσει τον αριθμό των αδειών που χορηγούνται για την ανάβαση στο Έβερεστ και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος που είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.

“Το δικαστήριο διέταξε να περιοριστεί ο αριθμός των ορειβατών” στο πιο ψηλό βουνό του κόσμου που έχει υψόμετρο 8.850 μέτρων, είπε ο Ντεεπάκ Μπικράμ Μίσρα, τη στιγμή που αρχίζει στο Νεπάλ η περίοδος των εαρινών αναβάσεων.

Το Νεπάλ χορηγεί επί του παρόντος άδειες σε όσους θέλουν να ανεβούν στο Έβερεστ και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 11.000 δολάρια.

Πέρυσι χορηγήθηκαν 478 άδειες – ένας αριθμός ρεκόρ.

Η δυνατότητα υποδοχής στις ορεινές αυτές περιοχές “πρέπει να τηρείται” και πρέπει να καθοριστεί ένας μέγιστος κατάλληλος αριθμός αδειών για αναρρίχηση, τονίζεται σύμφωνα με την περίληψη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία δεν παρέχει αριθμητικά στοιχεία για το θέμα αυτό.



Ο δικηγόρος Μίσρα εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες του πληθυσμού σε σχέση με την προστασία της φύσης στο Νεπάλ, στο οποίο υπάρχουν οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του πλανήτη.

Ένα πολύ μεγάλο ανθρώπινο “μποτιλιάρισμα” στο Έβερεστ το 2019 ανάγκασε τα μέλη των αποστολών να περιμένουν επί ώρες πάνω στο Έβερεστ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Published

on

Από

Photo credits: sese2018 / pixabay

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε όλον τον κόσμο τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της ανόδου της τιμής του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO).

Ο δείκτης της τιμής των τροφίμων που υπολογίζεται από τον FAO, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών ενός «καλαθιού» βασικών προϊόντων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες.

Σε ετήσια βάση καταγράφεται υποχώρηση των τιμών κατά 9,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Τον Απρίλιο, η τιμή του κρέατος ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως. Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών.

Αντιθέτως, υποχώρησε η τιμή του χοιρινού, λόγω της μειωμένης ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.



Η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 0,3%, κάτι που αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την επόμενη σοδειά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η τιμή των γαλακτοκομικών υποχώρησε κατά 0,3% συνολικά, παρόλο που η τιμή του βουτύρου αυξάνεται σταθερά, επειδή μειώθηκαν τα αποθέματα στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΥΡΩΠΗ16 ώρες ago

Στο Πιεστάνυ το πρώτο ξενοδοχείο Spa στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Ολλανδία: Εκτόξευση των τιμών των θέσεων στάθμευσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες ago

Επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα ερευνά η αστυνομία στην Δρέσδη

Deutsch21 ώρες ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Πατριαρχική Απόδειξη: Κεντρικό χαρακτηριστικό της ορθοδόξου ζωής είναι ο αναστάσιμος παλμός της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τη μείωση αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Η Ευρώπη στρέφεται στα υβριδικά οχήματα, μείωση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Αύξηση στις πυρκαγιές τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών για δέκατο συνεχή μήνα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Στη Βουλή των Ελλήνων για πρώτη φορά το έργο των Charter Schools της Αμερικής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία το 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Η ακαδημαϊκή ελευθερία υποχωρεί στον κόσμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εφαρμογή του “εισιτηρίου εισόδου” στην Βενετία από τις 25 Απριλίου

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis