Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το 5G θα καλύπτει πάνω από 20% του παγκόσμιου πληθυσμού σε έξι χρόνια

Published

on

Η Ericsson προβλέπει 1 δισ. συνδρομές 5G το έτος 2023. Η τεχνολογία 5G θα καλύπτει πάνω από 20% του παγκόσμιου πληθυσμού σε έξι χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Ericsson Mobility Report.


Ειδικότερα, η Ericsson προβλέπει ότι θα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο συνδρομές επαυξημένων ευρυζωνικών κινητών υπηρεσιών έως το 2023. Η παραπάνω πρόβλεψη είναι ένα από τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η τεχνολογία 5G, η οποία αρχικά αναμένεται να υλοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, θα καλύψει πάνω από 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2023. Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα που θα βασίζονται στην τεχνολογία 5G New Radio (NR) αναμένεται ότι θα τεθούν σε λειτουργία το 2019, ενώ σημαντικές εξελίξεις αναμένονται από το 2020 και μετά.

Οι πρώτες υλοποιήσεις δικτύων 5G θα ξεκινήσουν σε αρκετές χώρες, όπως ενδεικτικά στις ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα. Η παγκόσμια διακίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θα φτάσει τα 100 exabyte το μήνα έως το 2023. Η διακίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνοδο και συγκεκριμένα να οκταπλασιαστεί μέσα στην περίοδο που καλύπτει η έκθεση, φτάνοντας τα 100 exabyte το μήνα έως το 2023. Αυτό αντιστοιχεί σε 5,5 εκατομμύρια χρόνια συνεχούς ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας, αναφέρει η έρευνα.

Η διακίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, ενώ η υψηλότερη μέση χρήση ανά συσκευή smartphone παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική, με πάνω από 7GB το μήνα έως το τέλος του 2017.

Η κατανάλωση δεδομένων για υπηρεσίες βίντεο εξακολουθεί να ωθεί την ανάπτυξη της διακίνησης δεδομένων ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας. Η κινητήρια δύναμη πίσω από την άνοδο των υπηρεσιών βίντεο είναι οι millennials (η γενιά της νέας χιλιετίας), δηλαδή τα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, τα οποία παρακολουθούν 2,5 φορές περισσότερο βίντεο συνεχούς ροής (streaming) σε σχέση με τα άτομα άνω των 45.

Η συνεχής ροή βίντεο σε υψηλή ανάλυση και η αναδυόμενη τάση αυξημένης ροής σε πιο καθηλωτικές μορφές βίντεο, όπως είναι το βίντεο 360 μοιρών, θα επηρεάσει τον όγκο κατανάλωσης δεδομένων. Για παράδειγμα, ένα βίντεο 360 μοιρών στο YouTube χρησιμοποιεί 4 έως 5 φορές μεγαλύτερο εύρος ζώνης σε σχέση με ένα συνηθισμένο βίντεο YouTube αντίστοιχης ποιότητας.

Έως τα τέλη της χρονιάς, το LTE θα αποτελεί την κυρίαρχη κινητή τεχνολογία πρόσβασης. Στο τέλος του 2032 αναμένεται να έχει 5,5 δισεκατομμύρια συνδρομητές, ενώ η κάλυψη θα φτάνει το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την έρευνα. Η τεχνολογία φωνητικών κλήσεων μέσου δικτύου LTE είναι διαθέσιμη σε περισσότερα από 125 δίκτυα σε 60 και πλέον χώρες του πλανήτη. Η διάδοση του VoLTE αναμένεται να επιταχυνθεί, φτάνοντας τα 5,5 δισεκατομμύρια χρήστες έως το τέλος του 2023, δηλαδή πάνω από το 60% όλων των συνδρομών LTE. Μία από τις τελευταίες συσκευές που αξιοποιούν την τεχνολογία VoLTE είναι τα έξυπνα ρολόγια, τα γνωστά smartwatch.

Οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις κατευθείαν από το ρολόι τους, ακόμα και αν δεν υπάρχει κοντά τους smartphone (multi-SIM). Είναι επίσης δυνατή η εναλλαγή κλήσεων μεταξύ του smartphone και του ρολογιού του χρήστη.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει ο πρώτος διάλογος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τους “κινδύνους” της τεχνητής νοημοσύνης

Published

on

Από

Photo credits: AMRULQAYS / pixabay

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα έχουν αύριο, Τρίτη, τις πρώτες τους συνομιλίες για τους “κινδύνους” της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για την Ουάσινγκτον να εκφράσει την ανησυχία της για τις κινεζικές προόδους στον τομέα αυτόν.

Εκπρόσωποι και των δύο χωρών θα μεταβούν στη Γενεύη για να μετάσχουν στον διάλογο αυτόν, για τον οποίο είχαν δεσμευτεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ κατά την σύνοδο κορυφής που είχαν το φθινόπωρο στην Καλιφόρνια, διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.



Πρόκειται για μια “ανταλλαγή απόψεων”, μετά την οποία δεν θα δημοσιευτεί κοινό ανακοινωθέν, ούτε θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, και αυτή δεν αποσκοπεί σε συνεργασία, διευκρίνισε ο ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

“Η Κίνα έχει καταστήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σημαντική εθνική προτεραιότητα και αναπτύσσει ταχέως ικανότητες στον μη στρατιωτικό και τον στρατιωτικό τομέα, συχνά με τρόπο που πιστεύουμε ότι βλάπτει τόσο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και αυτήν των συμμάχων μας”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πρωτοποριακή αποστολή LISA της ESA συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Published

on

Από

Photo credits: Placidplace / pixabay

Ήταν Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015, όταν τα δύο τεράστια συμβολόμετρα του Παρατηρητηρίου LIGO στη Λουιζιάνα και την Ουάσινγκτον παρατήρησαν κάτι συγκλονιστικό: ένα βαρυτικό κύμα, που πέρασε μέσα από τη Γη, κάνοντάς την ολόκληρη να ταλαντωθεί ανεπαίσθητα, αλλά αναμφισβήτητα.

Πάνω από έναν αιώνα από τη θεωρητική διατύπωση του φαινομένου των βαρυτικών κυμάτων από τον Αϊνστάιν και μόλις εννιά χρόνια μετά την απόδειξή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η πρωτοποριακή αποστολή LISA, σε συνεργασία με τη NASA, η πρώτη επιστημονική προσπάθεια ανίχνευσης και μελέτης βαρυτικών κυμάτων από το Διάστημα.

Στο πρόγραμμα και στην επίλυση των σημαντικών προκλήσεων που το LISA περιλαμβάνει, συμμετέχει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το LISA θα αποτελείται από τρία διαστημικά σκάφη που θα απέχουν μεταξύ τους 2,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα και θα ακολουθούν τη Γη στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, σχηματίζοντας ένα σταθερό, ισόπλευρο τρίγωνο.



Τα τρία σκάφη θα ανταλλάσσουν ακτίνες λέιζερ δημιουργώντας ένα τεράστιο συμβολόμετρο ικανό να ανιχνεύει βαρυτικά κύματα από πλήθος πηγών.

Οι εργασίες κατασκευής θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2025 και απαιτούν σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες σε όλα τα επίπεδα, ενώ η εκτόξευση προγραμματίζεται για το 2037.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν από την Ελλάδα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το πρόγραμμα LISA βρίσκεται ήδη στο στάδιο των δοκιμών, όπου και εκεί οι ερευνητές αντιμετωπίζουν προκλήσεις, με κυριότερη και πάλι τη μεταφορά και επεξεργασία του τεράστιου όγκου των δεδομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές δημιούργησαν τη μεγαλύτερη τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος εγκεφάλου

Published

on

Από

Photo credits: paihub / pixabay

Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του ανθρώπινου εγκεφάλου που δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε κύτταρο και πλέγμα των νευρωνικών συνδέσεων, δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Google Research.

Το επίτευγμά τους περιγράφεται σε δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Η ανακατασκευή αφορά ένα κυβικό χιλιοστό εγκεφαλικού ιστού από τον κροταφικό φλοιό, που ωστόσο περιέχει περίπου 57.000 κύτταρα, 230 χιλιοστά αιμοφόρων αγγείων και σχεδόν 150 εκατομμύρια συνάψεις.

Το δείγμα ελήφθη από έναν ασθενή με επιληψία, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.



Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, οι συγγραφείς ανακάλυψαν προηγουμένως υποτιμημένες πτυχές του κροταφικού φλοιού, μεταξύ των οποίων μεγάλο αριθμό νευρογλοιακών κυττάρων πάνω από τους νευρώνες, αλλά και ένα σπάνιο, αλλά ισχυρό σύνολο αξόνων που συνδέονται με έως και 50 συνάψεις.

Η χαρτογράφηση θα ανοίξει το δρόμο προς νέες γνώσεις για τη λειτουργία και τις ασθένειες του εγκεφάλου για τις οποίες οι επιστήμονες γνωρίζουν ακόμη πολύ λίγα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προειδοποίηση για προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων από την γεωμαγνητική καταιγίδα

Published

on

Από

Photo credits: geralt / pixabay

Μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης κατευθύνεται προς τη Γη και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα του ηλεκτρικού και τους δορυφόρους, αλλά και να δημιουργήσει ένα φαντασμαγορικό βόρειο σέλας, προειδοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου κατευθύνονται προς τη Γη», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Σον Νταλ, του Κέντρου Προβλέψεων Διαστημικού Καιρού (SWPC).

Το Κέντρο εξέδωσε προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα 4ου βαθμού (στην πεντάβαθμη κλίμακα), κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από το 2005.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής έναρξη του φαινομένου, όμως θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο.



«Μπορεί να επηρεάσει τις υποδομές», είπε ο Νταλ, διευκρινίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι «πολύ σπάνιο». «Ενημερώσαμε όλους τους παρόχους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, εκείνους που χειρίζονται δορυφόρους, επικοινωνίες και, φυσικά, το ηλεκτρικό δίκτυο της βόρειας Αμερικής», πρόσθεσε.

Ο Ήλιος βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του με βάση τον 11ετή κύκλο του.

Αυτές οι στεμματικές εκπομπές μάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά κατευθύνονται προς τη Γη, προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης. Κινούνται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Όταν θα φτάσουν στους αμερικανικούς δορυφόρους θα είναι δυνατόν να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ένταση του φαινομένου, δηλαδή περίπου 20-45 λεπτά πριν φτάσει στη Γη, εξήγησε ο Σον Νταλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια τη δομή πρωτεϊνών και άλλων βιομορίων

Published

on

Από

Photo credits: felixioncool / pixabay

Η τελευταία εξέλιξη του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης AlphaFold, το οποίο έφερε επανάσταση στην πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής των πρωτεϊνών, παρουσιάζεται σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, το AlphaFold 3, που έχει αναπτυχθεί από την Google DeepMind και την Isomorphic Labs, έχει την ικανότητα να παράγει εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις της τρισδιάστατης δομής των πρωτεϊνών σε σχέση με προηγούμενα εργαλεία αλλά και της δομής ενός ευρέος φάσματος βιομορίων.

Συγκεκριμένα, μπορεί να προβλέψει σύμπλοκα πρωτεϊνών με άλλες πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα, μικρά μόρια, ιόντα και τροποποιημένα πρωτεϊνικά κατάλοιπα, καθώς και αλληλεπιδράσεις αντισώματος-αντιγόνου.



Όπως επισημαίνεται, για τις αλληλεπιδράσεις των πρωτεϊνών με άλλους τύπους μορίων υπάρχει τουλάχιστον 50% βελτίωση σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης και για ορισμένες σημαντικές κατηγορίες αλληλεπίδρασης η ακρίβεια πρόβλεψης έχει διπλασιαστεί.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ικανότητα υπολογιστικού προσδιορισμού πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ πρωτεϊνών και άλλων μορίων θα διευρύνει την κατανόησή μας για τις βιολογικές διεργασίες και θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη φαρμάκων.

Οι δυνατότητες του νέου αυτού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι δωρεάν διαθέσιμες στους ερευνητές μέσω της πλατφόρμας AlphaFold Server.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβλήθηκε η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starliner

Published

on

Από

Photo credits: WikiImages / pixabay

Η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η NASA.

Η προγραμματισμένη για χθες εκτόξευση ανεβλήθη, μετά από ένα τεχνικό πρόβλημα στον πύραυλο-φορέα Atlas V που θα θέσει σε τροχιά τη νέα διαστημική κάψουλα.

Η πρώτη διαστημική αποστολή του CST-100 Starliner που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αναμένεται εδώ και καιρό, καθώς η Boeing ανταγωνίζεται με την SpaceX του Ίλον Μασκ για ένα μεγαλύτερο μερίδιο στα μεγάλα συμβόλαια επιχειρηματικών συνεργασιών που υπογράφει η NASA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες ago

Η Mirror «ανακαλύπτει» την Αλόννησο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ18 ώρες ago

Επιστολική ψήφος: Προσβάσιμο το ψηφοδέλτιο για τα ΑμεΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ19 ώρες ago

Υψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σαχαριανής σκόνης τις επόμενες ημέρες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 29,3% στις πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Απρίλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ21 ώρες ago

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν 10.000 ανθρώπους την ημέρα στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στο βόρειο ημισφαίριο… τα τελευταία 2.000 χρόνια!

BUSINESS-Kleinanzeigen2 ημέρες ago

KREFELD: ΠΩΛΕΙΤΑΙ , IMBISS-TAVERNA

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Πρωτεΐνες του αίματος μπορούν να προειδοποιήσουν για καρκίνο χρόνια πριν από τη διάγνωση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κακό έλεγχο του άσθματος παρουσιάζει η πλειονότητα των ασθενών

Europolitis TV1 μήνα ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV2 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV12 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis