Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Από τη Λέρο είχαν περάσει ένας από τους τζιχαντιστές της επίθεσης στο Παρίσι

Published

on

Με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νικου Τόσκα, έγινε γνωστό ότι ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στο σημείο που έγινε η επίθεση στο Stade de France, είχε περάσει από την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, ο κάτοχος του είχε καταγραφεί στις 3/10 στην Λέρο, αλλά παραμένει άγνωστο αν εν συνεχεία το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες που πιθανώς να πέρασε ο κομιστής του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Τόσκα αναφέρει τα εξής:

“Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος. Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.

Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος”.

Η εξέλιξη αυτή έγινε πρώτο θέμα σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης με πιο χαρακτηριστικό τον τίτλο του Guardian ο οποίος έγραψε ότι «Σύρος που πέρασε από την Ελλάδα με τη ροή των προσφύγων είναι ένας από τους δολοφόνους του ISIS».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: 556 πυροσβέστες θα βρίσκονται προτοποθετημένοι σε βασικές τοποθεσίες στην Ευρώπη

Published

on

Από

Photo credits: fish96 / pixabay

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες από 12 χώρες θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε βασικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της 556 πυροσβέστες από 12 χώρες θα βρίσκονται προτοποθετημένοι σε βασικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, έτοιμοι να βοηθήσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η ΕΕ συγκέντρωσε ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών του rescEU για αυτό το καλοκαίρι, αποτελούμενο από 28 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα που σταθμεύουν σε 10 κράτη μέλη.



Η Επιτροπή διέθεσε επίσης συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ για να διευκολύνει την απόκτηση 12 νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων στο μέλλον, τα οποία θα διανεμηθούν σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, πολλά ελικόπτερα θα χρηματοδοτηθούν στο μέλλον από την ΕΕ για την ενίσχυση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης της ΕΕ.

Η τοποθέτηση πυροσβεστών και η απόκτηση πρόσθετων πυροσβεστικών αεροσκαφών υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να ενισχύσει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις δασικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα κατά τους προσεχείς καλοκαιρινούς μήνες, σημειώνεται σχετικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα για τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη

Published

on

Από

Photo credits: juergenbalbach65 / pixabay

Σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα με αντικείμενο τις άμεσες παρεμβάσεις και αποτρεπτικές ενέργειες για κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια.  

Οι φορείς συμφώνησαν στην εφαρμογή άμεσων προληπτικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Θηρασιάς και εξασφαλίστηκαν κονδύλια για τη χρηματοδότηση σχετικής μελέτης και την υλοποίηση των πρώτων αναγκαίων μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η χρηματοδότηση προγραμματικής σύμβασης ύψους 300.000 ευρώ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για έργα συντήρησης και πρώτης επέμβασης, καθώς και η έγκριση κονδυλίων 230.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης  από τον ΟΑΣΠ.



Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την πρόθεση να επανέλθουν με επικαιροποιημένες προτάσεις για τη σύνταξη σχετικών μελετών, την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου δομικών παρεμβάσεων και εξασφάλιση των πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης για την ταχύτερη υλοποίησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS για δωρεάν test Pap

Published

on

Από

Photo credits: ckstockphoto / pixabay

Από τη Δευτέρα 13 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στέλνονται τα πρώτα ενημερωτικά SMS στις δικαιούχους του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ειδικότερα, τα πρώτα SMS για δωρεάν test Pap λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχους ηλικίας 21-29 στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των SMS θα ολοκληρωθεί σήμερα, Τρίτη 14 Μαΐου

Οι γυναίκες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS).

Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr).



Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ.

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση «test Pap»(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό.

Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV και η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για τα λύκεια

Published

on

Από

Photo credits: buivuong / pixabay

Την ερχόμενη Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 θα ακουστεί για τελευταία φορά το κουδούνι στα λύκεια της Ελλάδας, καθώς η ημέρα αυτή έχει οριστεί ως η τελευταία ημέρα μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες – ενδοσχολικές – εξετάσεις των μαθητών της Γ’ λυκείου θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 20-27 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα “ριχτούν στη μάχη” των Πανελλαδικών στις 31 Μαΐου, μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου έως 11 Ιουνίου.



Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου, αυτές θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 Μαΐου-14 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024.

Τέλος, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της επικράτειας θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 14 Ιουνίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει ο πρώτος διάλογος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τους “κινδύνους” της τεχνητής νοημοσύνης

Published

on

Από

Photo credits: AMRULQAYS / pixabay

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα έχουν αύριο, Τρίτη, τις πρώτες τους συνομιλίες για τους “κινδύνους” της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για την Ουάσινγκτον να εκφράσει την ανησυχία της για τις κινεζικές προόδους στον τομέα αυτόν.

Εκπρόσωποι και των δύο χωρών θα μεταβούν στη Γενεύη για να μετάσχουν στον διάλογο αυτόν, για τον οποίο είχαν δεσμευτεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ κατά την σύνοδο κορυφής που είχαν το φθινόπωρο στην Καλιφόρνια, διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.



Πρόκειται για μια “ανταλλαγή απόψεων”, μετά την οποία δεν θα δημοσιευτεί κοινό ανακοινωθέν, ούτε θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, και αυτή δεν αποσκοπεί σε συνεργασία, διευκρίνισε ο ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

“Η Κίνα έχει καταστήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σημαντική εθνική προτεραιότητα και αναπτύσσει ταχέως ικανότητες στον μη στρατιωτικό και τον στρατιωτικό τομέα, συχνά με τρόπο που πιστεύουμε ότι βλάπτει τόσο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και αυτήν των συμμάχων μας”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 87% των Ελλήνων οδηγών φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών κατά την οδήγηση

Published

on

Από

Photo credits: sharwan894984 / pixabay

Το 87% των Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών κατά τη διάρκεια της οδήγησης, το 59% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς, το 57% ότι κορνάρουν άσκοπα τους άλλους οδηγούς, το 48% ότι σκόπιμα «κολλάει» στο όχημά του πίσω από το προπορευόμενο όχημα, ενώ το 26% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με άλλον οδηγό.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα και είναι τα αποτελέσματα του 14ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος VINCI Autoroutes και πραγματοποιήσε η Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Άλλα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν να κάνουν με τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αναφέρουν ότι το 81% των Ελλήνων οδηγών υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα, το 57% δηλώνει ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας, το 72% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου, ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη και ότι το 39% κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο.



Η απόσπαση της προσοχής, η οποία είναι επικίνδυνη για τη διάρκεια της οδήγησης αφορά μια μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών.

Το 81% των Ελλήνων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγεί, το 72% των οδηγών τηλεφωνεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης με το 45% να το κάνει συστηματικά.

Η υπνηλία είναι ένας υποτιμημένος παράγοντας ατυχήματος κατά την οδήγηση.

Έτσι το 49% των Ελλήνων οδηγών λένε ότι πιάνουν το τιμόνι όταν νιώθουν πολύ κουρασμένοι. Ανάμεσα τους το 37% έχει την εντύπωση ότι έχει αποκοιμηθεί ελάχιστα στο τιμόνι, το 22% είχε ήδη ένα ατύχημα ή παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας της υπνηλίας στο τιμόνι, με το 50% να μην σταματά ποτέ για να κοιμηθεί.



Η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών αφορούν κυρίως νέους άνδρες. Το 19% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν ήδη οδηγήσει σε κατάσταση μέθης, δηλαδή ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και αισθάνονται τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη φυσική τους κατάσταση ή την αντίληψή τους.

Τέλος, το 94% των Ελλήνων οδηγών που είχαν ή παραλίγο να έχουν ατύχημα ή που ένα αγαπημένο πρόσωπό τους σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, άλλαξε οδηγική συμπεριφορά. Μεταξύ αυτών το 90% δηλώνει ότι είναι πλέον πιο προσεκτικοί στο δρόμο, το 88% δηλώνει ότι τηρεί πιο πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ότι το 34% αγχώνεται περισσότερο όταν παίρνει το αυτοκίνητο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ15 λεπτά ago

Η βιωσιμότητα των τουριστικών προορισμών στην 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ώρες ago

ΕΕ: 556 πυροσβέστες θα βρίσκονται προτοποθετημένοι σε βασικές τοποθεσίες στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 ώρες ago

Σύσκεψη προληπτικού χαρακτήρα για τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Σαντορίνη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ5 ώρες ago

Ξεκίνησε η αποστολή των πρώτων SMS για δωρεάν test Pap

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

Τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για τα λύκεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ξεκινάει ο πρώτος διάλογος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τους “κινδύνους” της τεχνητής νοημοσύνης

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία της Λέρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το 87% των Ελλήνων οδηγών φοβάται την επιθετική συμπεριφορά των άλλων οδηγών κατά την οδήγηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Δικαστήριο επικύρωσε τον χαρακτηρισμό “εν δυνάμει εξτρεμιστικό” για το AfD

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Τα μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch4 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV4 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Deutsch2 εβδομάδες ago

Litanei des Epitaphs in der Griechische Gemeinde Erlangen

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη η “Εβδομάδα Ταχύτητας” στη Γερμανία

ΑΝΑΚ/ΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

KKE: Στη Γερμανία ο Δ. Κουτσούμπας στις 9 – 11 Μάη

Deutsch2 εβδομάδες ago

Osterbotschaft 2024 des Metropoliten Augoustinos von Deutschland, Exarchen von Zentraleuropa

ΑΡΘΡΑ4 εβδομάδες ago

Η ΒΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Deutsch1 εβδομάδα ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Europolitis TV4 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV2 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV12 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis