Connect with us

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο μοριακό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση και την αναπαραγωγή ανακάλυψαν ερευνητές του ΙΤΕ

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: pixabay

Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, ρίχνει για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ, Δρ. Mαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου και Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, (καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πρόεδρο του ΙΤΕ) αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, και ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΤΕ “ο πυρήνας είναι το κεντρικό οργανίδιο των ευκαρυωτικών κυττάρων, όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό, ή αλλιώς, το DNA, το οποίο καθορίζει την κυτταρική ταυτότητα και λειτουργία σε όλους τους οργανισμούς. Η δομή και η αρχιτεκτονική του πυρήνα αλλάζουν δραματικά κατά τη γήρανση, αλλά και κατά την καρκινογένεση. Επιπρόσθετα, ένα κοινό χαρακτηριστικό της γήρανσης, των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με αυτή, αλλά και των προγεροειδών συνδρόμων (π.χ., σύνδρομα Hutchinson-Gilford, Werner, Bloom, Cockayne, και άλλα), αποτελούν οι αλλοιώσεις που εντοπίζονται στον πυρηνίσκο του κυττάρου, μία δομή μέσα στον πυρήνα που ελέγχει την παραγωγή ριβοσωμάτων τα οποία λειτουργούν ως μηχανές σύνθεσης πρωτεϊνών των κυττάρων”.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), ότι η διατήρηση της ακεραιότητας του πυρήνα και του πυρηνίσκου έχει συσχετιστεί με τη μακροζωία, και με παρεμβάσεις που παρατείνουν τη ζωή σε πειραματόζωα.

Ωστόσο, οι μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί που επιτηρούν και διασφαλίζουν την δομή του πυρήνα και του πυρηνίσκου παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Δεν είναι, επίσης, γνωστό αν ο προοδευτικός εκφυλισμός της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, που παρατηρείται κατά τη γήρανση, και σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, αποτελεί επακόλουθο, ή απλή συνέπεια αυτών των καταστάσεων, ή συνεισφέρει καθοριστικά στη διαδικασία της γήρανσης και της παθογένεσης των προγεροειδών συνδρόμων.

Χρησιμοποιώντας δύο πειραματικούς οργανισμούς, τον νηματώδη Caenorhabditis elegans και το ποντίκι, οι ερευνητές του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ μελέτησαν αυτά τα βασικά ερωτήματα.

Η διατήρηση της πυρηνικής δομής και λειτουργίας απαιτεί τη συνεχή και αυστηρά ρυθμιζόμενη ανακύκλωση των ελαττωματικών ή κατεστραμμένων πυρηνικών συστατικών.

Η στόχευση και η αποικοδόμηση των κατεστραμμένων πυρηνικών συστατικών πραγματοποιείται με έναν επιλεκτικό τύπο αυτοφαγίας, την πυρηνοφαγία, η οποία χρησιμεύει ως μηχανισμός ελέγχου της πυρηνικής ομοιόστασης.

Η διατήρηση της μορφολογίας του πυρήνα και η ανακύκλωση του πυρηνικού υλικού είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του κυττάρου. Προβλήματα στη σωστή διεξαγωγή πυρηνοφαγίας έχουν ενοχοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων, όπως οι βλάβες στο DNA, ο καρκίνος και οι νευρεκφυλιστικές ασθένειες.

Παρέμενε όμως άγνωστο το πώς ρυθμίζεται η πυρηνοφαγία, καθώς και ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχει η απορρύθμισή της στη γήρανση.

“Η μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα αποκαλύπτει έναν κομβικό μηχανισμό ρύθμισης της πυρηνοφαγίας. Συγκεκριμένα, η γιγαντιαία πρωτεΐνη αγκύρωσης του πυρηνικού περιβλήματος, ANC-1 στον νηματώδη, και η αντίστοιχη Nesprin 2 στα ποντίκια, λειτουργούν ως ειδικοί ρυθμιστές της πυρηνοφαγίας. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών διαμορφώνονται κατάλληλα μέσω της αυτοφαγίας.

Η πρωτεΐνη ANC-1/Nesprin 2 βρίσκεται στην εξωτερική μεμβράνη του πυρήνα όλων των κυττάρων, ενώ έχει βρεθεί ότι μεταλλάξεις της εμπλέκονται σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μυοκαρδιοπάθειες και καρκίνο, στον άνθρωπο.

Ελέγχοντας την επιλεκτική αποικοδόμηση συστατικών του πυρήνα και του πυρηνίσκου, η πρωτεΐνη ANC-1/Nesprin 2 εξασφαλίζει τη θωράκιση της ομοιόστασης των κυττάρων, την ανθεκτικότητα σε στρεσογόνους παράγοντες και τη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής του οργανισμού.

Επιπλέον, η πυρηνοφαγία, με τη μεσολάβηση της πρωτεΐνης ANC-1/Nesprin 2, συνεισφέρει ως μηχανισμός ποιοτικού ελέγχου στην εκκαθάριση δυσλειτουργικών πρόδρομων γεννητικών κυττάρων, κατά τη διαφοροποίησή τους, στο αναπαραγωγικό σύστημα του νηματώδους.

Η διαταραχή αυτής της διαδικασίας κάθαρσης προκαλεί τη δημιουργία όγκων στο γεννητικό σύστημα του C. elegans, και προοδευτική στειρότητα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο θνητότητας της βλαστικής κυτταρικής σειράς που απαιτείται για την αναπαραγωγή όλων των ζωικών οργανισμών και είναι, κανονικά, αθάνατη. Παρομοίως, η απενεργοποίηση της πρωτεΐνης Nesprin 2 σε θηλυκά ποντίκια προκαλεί καρκίνωμα των ωοθηκών, ενώ πολυμορφισμοί στην αντίστοιχη ανθρώπινη πρωτεΐνη, Syne2, έχουν συνδεθεί με στειρότητα στις γυναίκες” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: Ένα από τα πιο συναρπαστικά αινίγματα της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας είναι η κατανόηση της μοριακής βάσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων, θεμελιωδών φαινομένων στη βιολογία: της θνητότητας του σώματος και της αθανασίας της λεγόμενης βλαστικής κυτταρικής σειράς, δηλαδή των κυττάρων του γεννητικού συστήματος που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή. Η προοπτική της αποκάλυψης του μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για αυτό τον έντονα ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα των κυτταρικών τύπων, μέσα στον ίδιο οργανισμό, αποτέλεσε για εμάς ισχυρό κίνητρο για να προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση σ’ αυτό το σημαντικό ερώτημα. Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στη μορφολογία του πυρήνα, η οποία επιδεινώνεται στα σωματικά κύτταρα κατά τη γήρανση, ενώ, αντίθετα, παραμένει αναλλοίωτη στη βλαστική κυτταρική σειρά.

Η υπόθεση που κάναμε ήταν ότι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός ομοιοστατικός μηχανισμός διατηρεί τη δομή του πυρήνα των γεννητικών κυττάρων, ενώ αποτυγχάνει να κάνει το ίδιο στα σωματικά κύτταρα του οργανισμού, κατά τη γήρανση. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μια ειδική διαδικασία αυτοφαγίας, η πυρηνοφαγία, αποτελεί κεντρικό παράγοντα διατήρησης της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, ανακυκλώνοντας πυρηνικό υλικό, ενώ δρα περιοριστικά στην αύξηση του μεγέθους του πυρηνίσκου, που παρατηρείται κατά τη γήρανση. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι η ίδια η πυρηνοφαγία ρυθμίζεται από σηματοδοτικά μονοπάτια και παρεμβάσεις, όπως εκείνα της ινσουλίνης και του θερμιδικού περιορισμού, που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής σε πολλούς, διαφορετικούς οργανισμούς, από τους νηματώδεις έως τα θηλαστικά. Αυτό αναδεικνύει την κομβική θέση της πυρηνοφαγίας, ως σημείου σύγκλισης των μοριακών και κυτταρικών διεργασιών που επηρεάζουν τη γήρανση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των επιστημόνων του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ αναδεικνύουν την πυρηνοφαγία ως έναν κεντρικό μοριακό μηχανισμό, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη διατήρηση της πυρηνικής αρχιτεκτονικής και ομοιόστασης.

Μέλη της οικογένειας πρωτεϊνών ANC-1/Nesprin έχουν ρόλο βασικού ρυθμιστή της πυρηνοφαγίας. Η ανακύκλωση πυρηνικού υλικού μέσω πυρηνοφαγίας συμβάλλει στη μακροζωία των σωματικών κυττάρων, ενώ διασφαλίζει την αθανασία της βλαστικής σειράς κυττάρων του γεννητικού συστήματος, και, κατ’ επέκταση, την αναπαραγωγική υγεία.

Το γεγονός ότι οι μοριακοί μηχανισμοί που ελέγχουν τη πυρηνοφαγία έχουν διατηρηθεί όμοιοι εξελικτικά, ανάμεσα σε πολύ διαφορετικούς οργανισμούς, υποδεικνύει ότι αντίστοιχες διαδικασίες διέπουν τη γήρανση και την αναπαραγωγή στον άνθρωπο.

Τα ευρήματα αυτά αναμένεται ότι θα αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση νοσημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από κατάρρευση της αρχιτεκτονικής του πυρήνα, αλλά και της ανθρώπινης υπογονιμότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Published

on

Από

Photo credits: PIRO4D / pixabay

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με στόχο να συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, σε μια ιστορική αποστολή που θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό άλμα για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πύραυλος που μεταφέρει το διαστημικό όχημα Chang’e 6, εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο του Ουεντσάνγκ, στο τροπικό νησί Χαϊνάν, λίγο πριν από τις 17.30 τοπική ώρα (11.30 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Στόχος της αποστολής αυτής είναι να συλλεχθούν περίπου δύο κιλά δειγμάτων από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης και να μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση. Πρόκειται για μια τεχνικά σύνθετη αποστολή, που θα διαρκέσει 53 ημέρες.

Το 2019 η Κίνα είχε προσσεληνώσει ένα διαστημικό σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, όμως δεν είχε συλλέξει δείγματα.



Το Chang’e 6 θα προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης, στον κρατήρα Άιτκεν, έναν από τους μεγαλύτερους στο ηλιακό σύστημα. Στη συνέχεια θα συλλέξει χώμα και πέτρες και θα κάνει πειράματα στη ζώνη αυτή. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, θα επιστρέψει στη Γη για να προσγειωθεί στο Ουεντσάνγκ.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη με μια επανδρωμένη αποστολή το 2026. Η Κίνα θέλει επίσης να στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης κάποια στιγμή μέχρι το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Αυτή είναι η «ιδανική» διάρκεια για μια ταινία

Published

on

Από

Photo credits: yousafbhutta / pixabay

Απαντώντας σε διαδικτυακή έρευνα της Talker Research, στην οποία συμμετείχαν 2.000 Αμερικανοί, οι ερωτηθέντες επέλεξαν τα 92 λεπτά ως την προτιμώμενη διάρκεια ταινίας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian.

Το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ταινίες άνω των 120 λεπτών (δύο ώρες) είναι αποδεκτές, ενώ μόνο το 2% είναι ευχαριστημένο με κινηματογραφικό έργο διάρκειας πάνω από 150 λεπτά (2,5 ώρες).

Εκ πρώτης όψεως, το συμπέρασμα έρχεται σε σύγκρουση με την εμπορική πραγματικότητα, με εννέα από τις 10 ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών να ξεπερνούν τις δύο ώρες, με τρεις (Avengers: Endgame, Avatar: Way of Water και Titanic) να διαρκούν πάνω από τρεις ώρες.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα αφού σε ορισμένους κινηματογράφους διακόπηκαν οι προβολές της ταινίας 206 λεπτών του Μάρτιν Σκορσέζε «Killers of the Flower Moon» με ένα μη εξουσιοδοτημένο διάλειμμα.



Είναι ενδιαφέρον ότι η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του περασμένου έτους, η ταινία “The Super Mario Bros.”, είχε την «ιδανική» διάρκεια με βάση την έρευνα της Talker Research, 92 λεπτά ακριβώς.

Ωστόσο η μεγαλύτερη επιτυχία του 2024 μέχρι τώρα, η ταινία «Dune: Part Two» έχει διάρκεια τρεις ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χαμένη γάτα βρέθηκε στην… Amazon!

Published

on

Από

Photo credits: kaylaflam / pixabay

Εργαζόμενη σε διαμετακομιστικό κέντρο του γίγαντα της λιανικής Amazon στο Λος Άντζελες, η Μπράντι Χάντερ βλέπει κάθε μέρα να περνούν από μπροστά της αντικείμενα κάθε λογής σε δέματα.

Αλλά δεν περίμενε ποτέ να δει στο εσωτερικό δέματος… μια χαριτωμένη γάτα, πεινασμένη και διψασμένη, έπειτα από πολυήμερο περίπλου των ΗΠΑ.

Η κυρία Χάντερ πήγε την Γκαλένα, όπως ανακάλυψε πως λέγεται αργότερα, στον κτηνίατρο, που διαπίστωσε πως, παρά τη δίψα και την πείνα της έπειτα από τη μια εβδομάδα που διήρκησε το ταξίδι της μέσα στο δέμα σχεδόν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, το κατοικίδιο ήταν καλά.

Χάρη στο τσιπ που έφερε, ήρθε γρήγορα σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες της.



Αυτοί οι τελευταίοι, ανάστατοι, την έψαχναν σ’ όλη τη συνοικία τους, στη πολιτεία Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, μετά την εξαφάνισή της στα μέσα Απριλίου.

«Έτρεξα να πω στον άντρα μου πως η Γκαλένα βρέθηκε και καταρρεύσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε πως είχε κρυφτεί σε πελώριο δέμα που ταχυδρομήσαμε», αφηγήθηκε η ιδιοκτήτρια της γάτας, η Κάρι Κλαρκ, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KSL TV.

Το ζεύγος Κλαρκ ταξίδεψε κατόπιν στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, όπου ξαναβρήκε την Γκαλένα σώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Published

on

Από

Photo credits: GregReese / pixabay

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πλήθος αλλαγών στις ζωές μας. Είναι ένας τομέας που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την αυτοκίνηση.

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει στην τεχνολογία των αυτοκινήτων, καθώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην οδήγηση και πολλές φορές βγάζει από τη δύσκολη στιγμή τον οδηγό.

Η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε δειλά – δειλά να μπαίνει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Είδαμε σταδιακά τα αυτοκίνητα να συνδέονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να κάνουν τη ζωή του οδηγού και των επιβατών πιο εύκολη και διασκεδαστική.

Κυρίως όμως να δίνουν λύσεις σε δύσκολες στιγμές, κατά τη διάρκεια της οδήγησης, βοηθώντας τον οδηγό να πάρει αποφάσεις με στόχο την αύξηση της ασφάλειας.

Πλέον τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και συστήματα τα οποία διορθώνουν λάθη του οδηγού.



Αυτή η τεχνολογία θα αναπτυχθεί περαιτέρω και σε συνδυασμό με την AI, θα υπάρξει μεγάλη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Για παράδειγμα το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης είναι ένα σύστημα υποβοήθησης οδηγού, το οποίο θα μπορεί να αποτρέψει την σύγκρουση δύο αυτοκινήτων. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνητή νοημοσύνη, που κάθε στιγμή αναλύει τα δεδομένα γύρω από το αυτοκίνητο.

Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στα αυτοκίνητα (V2V) αλλά και στις υποδομές (V2I), μέσω του οποίου θα ανταλλάσσονται χρήσιμες πληροφορίες και θα γίνονται αυτόματα διορθωτικές κινήσεις.

Το όχημα θα έχει τη δυνατότητα να αναλύει εν κινήσει κάποια δεδομένα. Όπως για παράδειγμα να προβλέπει πότε ένα φανάρι θα είναι κόκκινο ή πράσινο, ρυθμίζοντας την ταχύτητα ή να παίρνει πληροφορίες από ένα άλλο αυτοκίνητο που βρίσκεται 800 μέτρα πιο μπροστά, στον ίδιο δρόμο, για την κατάσταση του δρόμου.



Την τεχνητή νοημοσύνη την βλέπουμε και στο παρκάρισμα, όπου πλέον πολλά αυτοκίνητα βρίσκουν μόνα τους τη θέση πάρκινγκ και παρκάρουν αυτόματα χωρίς τη συμμετοχή του οδηγού.

Κάτι που προβληματίζει σήμερα τους οδηγούς είναι τα τυφλά σημεία κάθε φορά που αλλάζουμε λωρίδα. Αυτή η ανησυχία σύντομα θα είναι παρελθόν, καθώς οι κάμερες του ίδιου του οχήματος θα λειτουργούν ως radars και θα δημιουργούν μία ζώνη ασφαλείας, δίνοντας την ανάλογη πληροφόρηση στον οδηγό, αλλά κυρίως παίρνοντας πρωτοβουλίες προς όφελος της ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο στο ΑΠΘ για πρωτότυπη εργασία στην προστασία σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων

Published

on

Από

Photo credits: andreas160578 / pixabay

Το Διεθνές Βραβείο στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας «2024 Power Systems Protection Committee Prize Paper Award» της μεγαλύτερης παγκοσμίως τεχνολογικής επαγγελματικής κοινότητας ΙΕΕΕ (Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών) κατέκτησε η ερευνητική εργασία, με τίτλο «Προστασία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με τη χρήση διατάξεων προστασίας έναντι υπερτάσεων».

Η απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας, στις 19 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου «2024 Industrial & Commercial Power Systems Technical Conference».

Το «Βραβείο Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας» που επιλέχθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, για το έτος 2024, δόθηκε από το Τμήμα Βιομηχανικών και Εμπορικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΙΕΕΕ.



Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ, το αντικείμενο της πρωτότυπης εργασίας αφορά στην ανάπτυξη μεθόδων προστασίας σταθμών φόρτισης, με σκοπό τον περιορισμό των αστοχιών του εξοπλισμού διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και της πιθανότητας απώλειας της λειτουργικότητας διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών οχημάτων λόγω κεραυνικών πληγμάτων.

Επιπρόσθετα, στην εργασία παρουσιάζονται εργαλεία προσομοιώσεων που αναπτύχθηκαν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας διαφορετικών συστημάτων προστασίας έναντι υπερτάσεων σε σταθμούς ταχείας φόρτισης συνεχούς τάσης και αποτελούν αναπτυσσόμενη τεχνολογία αιχμής της σύγχρονης ηλεκτροκίνησης.



Η προτεινόμενη μεθοδολογία βασίζεται σε ένα μοντέλο προσδιορισμού του επιπέδου προστασίας που παρέχεται σε σταθμούς φόρτισης, το οποίο αναπτύχθηκε πάνω σε πειραματικά δεδομένα που αποκτήθηκαν στο Εργαστήριο Υψηλών Τάσεων του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής των Υπ. Διδακτόρων Ευάγγελου Στάικου και Αλέξανδρου Χατζηκώστα, υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Θωμά Τσοβίλη.

Στόχος του έργου ήταν η βελτίωση της αξιοπιστίας των συστημάτων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο μεταφορών.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Πέππας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ : ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Published

on

Από

Γράφει η Ελένη Σκιαδά Οικονομολόγος ΜΒΑ- Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων -Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης 2019-2023

Η σημασία της μείωσης των αποβλήτων και της σωστής ανακύκλωσης

Τα απορρίμματα στον αναπτυγμένο κόσμο στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα, αυξάνονται διαρκώς ανάλογα και με το βιοτικό επίπεδο και τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε τα απορρίμματα από πρόβλημα να μετατραπούν σε ευκαιρία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία.

Ο καθένας μας «παράγει» 524 κιλά απόβλητα το χρόνο.

Σχεδόν το 78% αυτών των αποβλήτων οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων και μόνο το 21% οδηγείται στην ανακύκλωση.

Ο δήμος Πεντέλης την χρονική περίοδο 2019-2023 ήταν πρωτοπόρος στην ορθολογική διαχείριση αποβλήτων με βάση τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας. Μέσω του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και της ενίσχυσης μέσω ενημερωτικών δράσεων σε  νοικοκυριά, στα σχολεία, εκδηλώσεις κλπ. αλλά και της προμήθειας απαραίτητου εξοπλισμού της ανακύκλωσης όχι μόνο στο μπλε κάδο αλλά και σε επιμέρους ρεύματα ΑΗΗΕ, μπαταρίας, ηλεκτρικών συσκευών κλπ., μειώθηκαν τα απόβλητα που διατίθενται για ταφή, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ για τους πολίτες του Δήμου, ενώ παράλληλα παρήχθησαν νέα προϊόντα όπως το ΚΟΜΠΟΣΤ που μοιράστηκε δωρεάν στους δημότες και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του πρασίνου του Δήμου.

Με τους καφέ κάδους γίνεται η περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα « σκουπίδια» της κουζίνας του κάθε νοικοκυριού αλλά και των επιχειρηματιών . 

Η χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων στους καφέ κάδους επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ, οργανικού λιπάσματος, που μπορεί να καλύψει την υψηλή ζήτηση σε χημικά λιπάσματα και να χρησιμοποιηθεί σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους από τον εκάστοτε Δήμο. Ταυτόχρονα  περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, προστατεύεται το περιβάλλον,  ευνοείται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε.

Με γνώμονα την ενίσχυση της περιβαλλοντικής του ταυτότητας το κάθε νοικοκυριό προμηθεύτηκε έναν μικρό κάδο 10L για την κουζίνα, μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για την  συλλογή  μόνο των υπολειμμάτων τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά κλπ. καθώς και ένα φυλλάδιο οδηγιών για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων .

Η αποκομιδή του περιεχομένου των καφέ κάδων της κάθε γειτονιάς  γίνονταν μέρα παρά μέρα   στις τρεις τοπικές κοινότητες( Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη)  ενώ στα κεντρικά σημεία καθημερινά.

Οι καφέ κάδοι συνήθως τοποθετούνται  δίπλα στους πράσινους για σύμμεικτα απορρίμματα ,και τους μπλε για ανακύκλωση.


Στους ΚΑΦΕ κάδους  πετάμε:

  • Δημητριακά, ρύζι, άλευρα, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, υπολείμματα από φίλτρα καφέ και φακελάκι τσάι, λαχανικά, φρούτα, φλούδες, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς, τσόφλι αυγού, μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά, κ.λπ.).

ΔΕΝ πετάμε:

  • Οικοδομικά υλικά, ξύλινα αντικείμενα, ηλεκτρικές συσκευές, πάνες, μπαταρίες, τροφές και περιττώματα κατοικίδιων, λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη, αποτσίγαρα.
  • Πλαστικό, γυαλί, χάρτινες συσκευασίες, μέταλλο – τα πετάμε στους μπλε κάδους.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι με  επιτυχία διανεμήθηκε κατά την χρονική περίοδο 2019-2023 στους δημότες  Πεντέλης εντελώς δωρεάν και κάδοι κομποστοποίησης οικιακών απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του όγκου των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή λιπάσματος.

Οι κάδοι  χωρητικότητας 310lt, είναι κατάλληλοι για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, κομμένα κλαδιά, φυτά, χόρτα, κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κλπ., τα οποία ακολούθως  μετατρέπονται σε ένα είδος εδαφοβελτιωτικού (κόμποστ) που χρησιμεύει ως λίπασμα.

Ο συγκεκριμένος κάδος πρέπει να τοποθετηθεί σε κήπο, πάνω στο χώμα, όχι πάνω σε μπετόν, άσφαλτο ή πέτρα. Η παράδοση του κάδου  γίνονταν  από υπαλλήλους του δήμου Πεντέλης, στην οικία των ενδιαφερομένων και είχαν  παροχή τεχνικής υποστήριξης για οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστούν βοήθεια σχετικά με τη διαχείριση του κομποστοποιητή.

Η προμήθεια του εξοπλισμού έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης (κωδικός ΟΠΣ 5051036) του ΕΣΠΑ, ύψους 2εκ. με δικαιούχο τον Δήμο Πεντέλης

Η μετάβαση σε μια καθαρή και πράσινη κυκλική οικονομία διαχείρισης αποβλήτων είναι ευθύνη όλων μας.

Γράφει η Ελένη Σκιαδά 
Οικονομολόγος ΜΒΑ- Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων
Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης 2019-2023

Γράφει η Ελένη Σκιαδά
Οικονομολόγος ΜΒΑ- Μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων
Υπεύθυνη Διαχείρισης και Επικοινωνίας Βιοαποβλήτων – Δήμο Πεντέλης 2019-2023

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ37 λεπτά ago

Ολλανδία: Εκτόξευση των τιμών των θέσεων στάθμευσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

Επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα ερευνά η αστυνομία στην Δρέσδη

Deutsch4 ώρες ago

Frauen-Empowerment-Gruppe bei der Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Πατριαρχική Απόδειξη: Κεντρικό χαρακτηριστικό της ορθοδόξου ζωής είναι ο αναστάσιμος παλμός της

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ24 ώρες ago

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τη μείωση αδειών για ανάβαση στο Έβερεστ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Η Ευρώπη στρέφεται στα υβριδικά οχήματα, μείωση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αύξηση στις πυρκαγιές τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο που θα συλλέξει δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

National Geographic: Μήλος και Τήνος ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Copernicus: Ρεκόρ θερμοκρασιών για δέκατο συνεχή μήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Λιγότερο από το 25% του πληθυσμού με επαρκή φυσική δραστηριότητα

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Στη Βουλή των Ελλήνων για πρώτη φορά το έργο των Charter Schools της Αμερικής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία το 2024

Europolitis TV3 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis