Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το σπίτι στην Ανατολή Ιωαννίνων που «διηγείται» το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού

Published

on

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα μικρό σπίτι με κήπο, «γεμάτο με τις αναμνήσεις της προσφυγιάς», κλείνει τα 100 του χρόνια. Βρίσκεται σε μια «νέα πατρίδα Ποντίων», στην Ανατολή Ιωαννίνων και ζει εκεί η 82χρονη Μάρω Εμμανουηλίδη-Καλυζώη, η οποία δεν θέλησε ποτέ να το αποχωριστεί, ούτε να το αλλάξει ή να το εκσυγχρονίσει.

«Εδώ, είναι όλη η ζωή μου, οι δικοί μου άνθρωποι, τα χρόνια της προσφυγιάς που βιώσαμε, οι λύπες μας, οι χαρές μας, η προσδοκία της επιστροφής που έσβησε», είναι τα λόγια που λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δακρύζει, όταν την συναντήσαμε στην αυλή του σπιτιού της.

Το έκτισε ο παππούς της, ο ήρωας ιερέας παπα-Γιώργης, ο οποίος κατάφερε μετά από δύο και πλέον χρόνια οδυνηρής, μαρτυρικής διαδρομής, να φτάσει στην Ελλάδα μαζί με 150 ψυχές.

Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου ξεκίνησε πριν από το 1920 ψελλίζει δακρύζοντας η κ. Μάρω.

Η οικογένεια του πατέρας της, ο πάππους της, όπως διηγείται, γεννήθηκε στο χωριό του Πόντου Κιζίλοτ, στην Περιφέρεια Κοτυώρων, Ορδού στα τουρκικά. Στην Ποντοηράκλεια, φοίτησε στο γυμνάσιο και εργάστηκε ως δάσκαλος, όμως οι διωγμοί δεν τον κράτησαν εκεί.

Στις χειρόγραφες σημειώσεις του ο παπα-Γιώργης ξετυλίγει το νήμα του ξεριζωμού:

«…Το 1919 ήλθα εις Χαλκηδόνα εις Κωνσταντινούπολιν, δια να φύγω εις Ελλάδαν, αλλά ο τότε Δεσπότης της επαρχίας Χαλκηδόνας, με έπεισε λέγων “και εδώ πλέον Ελλάς είνε”. Που θα πας παιδί μου, να σε κάνω παππά και να επιστρέψεις στο χωριό σου. Επείσθην, με εχειροτόνησε και επέστρεψα στην πατρίδα μου. Δυστυχώς όμως, τα βάσανα μου δεν ετελείωσαν. Ένα έτος αργότερα, μας εξόρισαν οικογενειακώς. Μαζί με άλλα 1.200 άτομα, γυναίκες μωρά, άνδρες.. Μετά από 20 μέρες ποδαρόδρομο εφθάσαμεν σε μια πόλη, λεγομένη Τζάγγιρι, Γάγγραινα. Μας έβαλαν σε ένα βρώμικο ανοικτό μέρος…. Ζούσαμε με τον φόβο από τους τσέτες. “Θα σφάξουμε τα παιδιά σας, θα κάψουμε τα 44 χωριά σας” …απειλές συνεχώς. Ένα πρωί μας έβγαλαν στο δρόμο μαζί με 10 χωροφύλακες. Μας πήγαν στο Κιρσεχίρ ….εκεί μείναμε 7 μήνες. Οι Τούρκοι με συνέλαβαν ως κατάσκοπο της Ελλάδας.

Με βάλανε φυλακή και με κτυπήσανε 200 ραβδιές, για να αποσπάσουν από το στόμα μου ψευδή κατάθεσιν. Αλλά εγώ, παρότι εδάρθηκα φοβερά και ελιποθύμησα 3 φορές, δεν είπα τίποτε… τα μεσάνυχτα με περιέφεραν εις τους δρόμους και εγώ και εγώ νόμιζα, πως θα με πάνε για κρέμασμα… Επί δύο μήνες κατουρούσα αίμα από το πολύ ξύλο… Ένας καλόκαρδος Νομάρχης, παρενέβη και με άφησαν ελεύθερο… Λίγες μέρες αργότερα κατεβαίνουν τσέτες από την Σεβάστειαν, με βρίσκουν μέσα στην αγορά, αρπάζουν το καλυμμαύχι και με το ξυράφι το έκαμαν κομμάτια… Εγώ δεν μίλησα, θα με έσφαζαν. Γλύτωσα και από αυτή την μπόρα… Μετά από 7 μήνες ήρθε νέα εξορία. Μέσα στον χειμώνα μετά από 10 ημέρες πορείαν εφθάσαμεν στην Καισάρεια, Στο δρόμο απέθαναν οι περισσότερο από κρύο και εξανθηματικό τύφο… Οι χριστιανοί στην Καισάρεια μας έκρυψαν μας βοήθησαν. Με προσέλαβαν ιερέα στην εκκλησία Παναγία Μουταλάσκη…»

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως διηγείται η κ. Μάρω, ο πατέρας της ήταν 10 χρόνων και βίωσε δίπλα στον ιερέα πατέρα του την φρίκη.

Μετά την Καισαρεία ο παπα-Γιώργης μαζί με 35 οικογένειες που είχαν απομείνει, έφτασαν στην Μερσίνα και μπήκαν στο πλοίο για την Κύπρο. Το 1922 έφτασαν στον Πειραιά. Μετά από ταλαιπωρίες και περιπλάνηση σε διάφορες περιοχές της χώρας έφτασαν στον τόπο που τους υπέδειξαν, στα Γιάννενα.

«Εδώ έστησε το χωριό και το ονόμασε Ανατολή γιατί ήρθαμε όλοι από την ανατολή, αλλά είχαμε κάποιες διαφωνίες, γιατί ο καθένας ήθελε να πει την ιδιαίτερη πατρίδα του», επισημαίνει η κ. Μάρω και συγκινημένη δείχνει πάλι το σπίτι της και λέει πως αυτό, ο παπα-Γιώργης το έκτισε με τα χέρια του και έδωσε καταφύγιο στην οικογένεια του. Κάθε λιθαράκι κάθε γωνιά του σπιτιού, για την κ. Μάρω είναι ιερή. Με την νοσταλγία της χαμένης πατρίδας, η οικογένεια όπως και οι άλλες που εγκαταστάθηκαν εκεί, ξεκίνησαν τον αγώνα της επιβίωσης κάτω από δύσκολες συνθήκες μέσα στην καχυποψία και την άρνηση που αντιμετώπισαν τότε, από τους ντόπιους. «Έφυγαν νοικοκυραίοι και έγιναν διακονιάρηδες. Όλοι μαζί σαν γροθιά, βοηθούσε ο ένας τον άλλον, έσκαψαν την γη με χέρια και ξύλα… Αυτές οι 35 οικογένειες έγιναν μια μεγάλη οικογένεια….».

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αυτό το σημείο η κ. Μάρω ξεδιπλώνει την ιστορία της μητέρας της Ειρήνης Σιδηροπούλου, που ήταν από την Τραπεζούντα, από οικογένεια χρυσοχόων που χάθηκαν και εκείνη βρέθηκε μόνη της και ορφανή σε ηλικία 8 ετών μαζί με δύο μικρότερα αδέλφια.

«Όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, διωγμοί αγρίευαν, ο πατέρας της μητέρας μου έφυγε στο βουνό για να πολεμήσει του Τούρκους…. Ο καιρός πέρναγε δεν γύρισε και έτσι η μητέρας της πήρε τα 3 ανήλικα παιδιά και μπήκε μαζί με άλλους σε καράβι για την Ελλάδα. Από την Μυτιλήνη στον Βόλο, στον κάμπο της Λάρισας. Εκεί, μαζεύοντας στάχυα έπαθε ηλίαση και ανέβασε υψηλό πυρετό. Το βράδυ εκεί που θήλαζε το μικρότερο παιδί περίπου δύο ετών ξεψύχησε. Την μητέρα μου που ήταν 8 και τα αλλά δύο αδέλφια 5 και 2 ετών, τα πήρε ο Ερυθρός Σταυρός και στην συνέχεια τα υιοθέτησε, ένας θείος ο Παντελής Μωυσιάδης και ήρθαν στην Ανατολή».

Η κ. Μάρω, ευαισθητοποιημένη από την πρόσφορα του Ερυθρού Σταυρού στην οικογένεια, όταν μεγάλωσε, εργάστηκε ως εθελόντρια τιμώντας την προσφορά της οργάνωσης.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ξέρετε ότι ο Ελληνισμός του Πόντου είχε βαθιές ρίζες. Δημιουργήσαμε το Σύλλογο των Ποντίων, δεν είναι απλά σύλλογος της γειτονιάς, έχει βαθιές ρίζες. Είπαμε στις νεότερες γενιές, θα τον τιμήσετε, θα τον συνεχίσετε και θα τον αγαπάτε. Είναι η ιστορική μας πραγματικότητα, οι αναμνήσεις μας. Δυστυχώς, το όνειρό μου να επισκεφθώ τα πατρογονικά μας μέρη, τον Πόντο, δεν πραγματοποιήθηκε. Έλεγα στον πατέρα μου να πάμε και απαντούσε, δεν αντέχω παιδί μου, τι να δω, τι να δω τώρα εκεί, δεν μπορώ να δω τίποτε».

Το σπίτι της κ. Μάρως Εμμανουιλίδη-Καλυζώη βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολής. Ξεχωρίζει από τα γειτονικά νεόδμητα σπίτια. Η εικόνα του σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Εκείνη με υπερηφάνεια μιλάει για τα 100 του χρόνια, τιμώντας στο κατώφλι του, τον Ελληνισμό του Πόντου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα πορφυρά “δαμάσκο” της Κέρκυρας, σύμβολα βαθιάς θρησκευτικότητας

Published

on

Από

Photo credits: giem36 / pixabay

Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των Κερκυραίων την Κυριακή των Βαΐων, ήταν στολισμένα με τα κόκκινα πορφυρά «δαμάσκο», που προσδίδουν τιμή και επισημότητα στην ημέρα καθώς πραγματοποιήθηκε η μεγαλόπρεπη λιτάνευση του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση του θαύματος της απαλλαγής του νησιού, από την πανώλη στις αρχές του 17ου αιώνα.

Τα «δαμάσκο», είναι βαθυκόκκινα πανιά, βελούδινα η μεταξωτά, με χρυσά κρόσσια. Λέγονται «δαμάσκο», γιατί τα υφάσματα έφταναν στο νησί, κατόπιν ειδικής παραγγελίας από την Δαμασκό της Συρίας.

Είχαν ειδική επεξεργασία και ήταν βαμμένα με την γνωστή από την αρχαιότητα φυσική «βασιλική» βαφή, την ανεξίτηλη πορφύρα από κοχύλια. Ήταν πολυτελή κομμάτια πανί, με ανάγλυφα κεντήματα στην τεχνική της στόφας. Το θέμα είναι θρησκευτικού περιεχομένου, παραστάσεις από την ορθόδοξη αγιογραφία.

Κάθε σπίτι, ειδικά στην πόλη της Κέρκυρας έχει τα «δαμάσκο». Οι κερκυραίοι, τα τοποθετούν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια με έντονη θρησκευτικότητα, για να τιμήσουν τον ‘Αγιο Προστάτη του νησιού σε κάθε λιτάνευση του ιερού σκηνώματος.



Σε ένδειξη πένθους από την Μ. Τετάρτη έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου, θα αποσυρθούν από τα παράθυρα.

Με την πρώτη Ανάσταση θα στολίσουν και πάλι τα σπίτια για το χαρμόσυνο γεγονός.

Τα «δαμάσκο», θα παραμείνουν σε παράθυρα και μπαλκόνια και το Πάσχα, ενώ σε πολλά σπίτια παραμένουν κρεμασμένα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Τα πορφυρά υφάσματα, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πίστη των Κερκυραίων στον ‘Αγιο Σπυρίδωνα.

Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που συνέβη στην Κέρκυρα τον Δεκέμβρη 2019, όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σπίτι στην συνοικία Μαντούκι, εκτός από το «δαμάσκο» που ήταν στο παράθυρο.



Τα «δαμάσκο», είναι ένα πολύ παλιό έθιμο, που έρχεται από το βάθος των αιώνων.

Πηγές αναφέρουν, πως ήρθε στο νησί, μετά την πτώση του Βυζαντίου, όταν στην Κέρκυρα έφτασαν διάφοροι αξιωματούχοι και ευγενείς. Πορφυρά μακρόστενα υφάσματα την εποχή του Βυζαντίου, κρεμούσαν στα τείχη και τα παλάτια, όταν γιόρταζαν νίκες ή ονομαστικές εορτές αυτοκρατόρων.

Από τους Βυζαντινούς το έθιμο πήραν και οι Ενετοί οι οποίοι το μετέφεραν στην Κέρκυρα, όμως όχι ως «δαμάσκο», αλλά ως «φεστόνι», από την ιταλική λέξη φιέστα που σημαίνει γιορτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

30 χρόνια Ακαδημαϊκής Αριστείας για το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Published

on

Από

Photo credits: robin1579 / pixabay

Τριάντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κι όπως οι άνθρωποί του λένε, στη διάρκεια των 30 αυτών χρόνων έχει να επιδείξει πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Αλλά και μια πολύ ουσιαστική προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Το τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι το πρώτο τέτοιο τμήμα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1994 επαναφέροντας την επιστήμη της γεωγραφίας στη χώρα όπου γεννήθηκε.

Σπουδαίοι φιλόσοφοι όπως ο Ηρόδοτος, ο Ερατοσθένης, ο Πυθέας, ο Στράβωνας, ο Πτολεμαίος ήταν εκείνοι που ουσιαστικά ξεκίνησαν την επιστήμη παγκοσμίως.

«Αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1994 για να ιδρυθεί το πρώτο τμήμα γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής Θανάσης Κίζος.



«Συνεχίζοντας την πλούσια διεθνή γεωγραφική επιστημονική παράδοση και αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και προσεγγίσεις, το τμήμα γεωγραφίας διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα της ακαδημαϊκής του παρουσίας σε ένα εκπαιδευτικό ερευνητικό περιβάλλον που εμπνέει φοιτητές και φοιτήτριες για να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες και πολύπλοκες προκλήσεις του μέλλοντος, με έμφαση στην ανάπτυξη σκέψης, την εξεύρεση λύσεων και την λήψη αποφάσεων» λέει για τα 30χρονα του τμήματος ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Η έρευνα στο τμήμα γεωγραφίας εστιάζει στους τομείς της Φυσικής Γεωγραφίας, της Ανθρωπογεωγραφίας, της Γεωπληροφορικής και του Σχεδιασμού του Χώρου.

Αναλύει κοινωνικά φαινόμενα και περιβαλλοντικά προβλήματα κάτω από την οπτική του χώρου και του ρόλου του στη διαμόρφωσή τους, εφαρμόζοντας ποικίλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, μεθόδους ανάλυσης, και εργαλεία.



Πολλά ερευνητικά έργα του αναγνωρίζονται διεθνώς και συμβάλλουν στην κατανόηση και επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων σε ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προστασία του περιβάλλοντος και της γεωπολιτισμικής μας κληρονομιάς έως την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων, και από τη μετανάστευση στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και καταστροφών.

Το Τμήμα Γεωγραφίας περιλαμβάνει όμως, τη μόνη έδρα UNESCO που έχει αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η έδρα UNESCO για τα γεωπάρκα και την αειφόρο ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών αναγνωρίσθηκε το 2020 στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, με στόχο την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση Γεωπάρκων, ιδίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, συμβάλλοντας στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινοτήτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” από το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Ημερίδα με θέμα: “Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” διοργανώνει το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 17.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού ” Χρήστος Τσακίρης” Λαγκαδά 221 ΤΚ 56430, στον 3ο όροφο.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι:

Nevzat Onaran : “Η δεύτερη φάση της εκκαθάρισης των Χριστιανών από την Ανατολία 1919-1922”.

Tufan Sisli⁩ : “Το γενεαλογικό δέντρο του Τοπάλ Οσμάν”.

Tamer Ciligir⁩ : “Η Αναγέννηση του Πόντου”.

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Οι ομιλίες θα αφορούν: Πρόσωπα, παράγοντες, ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το τοπίο στην Μικρά Ασία και Πόντο πριν την Συνθήκη Ανταλλαγής. Ο ρόλος των Τοπάλ Οσμάν και Μουσταφά Κεμάλ. Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία. Αίτια, πλαίσιο, πηγές. Μετάφραση: Lale Alatli.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει απευθείας μετάδοση της ημερίδας στο Διαδίκτυο.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη προβολή της Ελαφονήσου στην Ελβετία

Published

on

Από

Photo credits: jarekgrafik / pixabay

Ειδική εκδήλωση, που στο επίκεντρό της είχε την Ελαφόνησο, πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Κύκλος των Φίλων της Ελλάδας στην Βασιλεία της Ελβετίας, με αφορμή την βράβευση απερχόμενου μέλους του.

Σε έναν μουσειακό χώρο στη Βασιλεία, αναδείχθηκε η μοναδικότητα του αρχαιολογικού θησαυρού του “Παυλοπετρίου της Ελαφονήσου”.

Η αποδοχή και το ενδιαφέρον ήταν έντονα διάχυτα στο χώρο μετά την κεντρική ομιλία από την Αντιδήμαρχο Ελαφονήσου Αρώνη Μαρία, για το αρχαιολογικό «θαύμα» της προϊστορικής εποχής.



Από την πρώην Πρόεδρο και ιδρύτρια του Συλλόγου Κατερίνα Βάλλη – Σαββίδη (βραβευμένη με το Παράσημο του Τάγματος της Ευποιίας) καθώς και από την νυν Πρόεδρο Δρ. Μπούτσικα Κωνσταντίνα (βιολόγο-ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας) δόθηκε η υπόσχεση για συνεργασία στην προβολή, ανάδειξη και προστασία του Παυλοπετρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφαίος ελληνικός γαστρονομικός προορισμός η Σίφνος

Published

on

Από

Photo credits: Laborratte / pixabay

«Να μαγειρέψουν σαν Έλληνες» παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες του το βρετανικό National Geographic, προσθέτοντας πως η Σίφνος διαθέτει πλούσια γαστρονομική ιστορία και είναι εξαιρετικά όμορφη με τα λευκά υπέροχα χωριά Απολλωνία, Αρτεμώνας και Κάστρο, τις αμμώδεις παραλίες και τα τοπία που είναι γεμάτα ξωκλήσια και διασχίζονται από δεκάδες μονοπάτια.

Παράλληλα, ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler σχετικά με τα ελληνικά νησιά που θα ξεχωρίσουν το 2024.

Η δημοφιλής ταξιδιωτική ιστοσελίδα αναφέρει πως η Σίφνος οφείλει τη «γευστική φήμη» της στον Νικόλαο Τσελεμεντέ που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής, ενώ είναι διάσπαρτη από εργαστήρια αγγειοπλαστικής που φτιάχνουν τα πήλινα αγγεία στα οποία παρασκευάζεται η ρεβιθάδα και το μαστέλο.



Το Πάσχα, από το εορταστικό τραπέζι της Σίφνου δεν απουσιάζουν η σπιτική ξινομυζήθρα και η μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγά, ενώ το αρνί ψήνεται στο μαστέλο, τοποθετημένο πάνω στη σχάρα από κληματόβεργες, με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο.

Ενισχύοντας τις παραδόσεις, οι τοπικοί σύλλογοι αναβιώνουν διαχρονικά Πασχαλινά έθιμα όπως είναι η «κουνίστρια» καθώς και το ομαδικό παιχνίδι «τσούνια», ένα είδος «μπόουλινγκ», που έπαιζαν μέχρι πρόσφατα οι νέοι και οι νέες σε κάθε γειτονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάκριση φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ για καινοτόμα συσκευή προστασίας θαλάσσιων ειδών

Published

on

Από

Photo credits: Pexels / pixabay

Ως μία από τις πέντε κορυφαίες λύσεις για την αντιμετώπιση του επίκαιρου ζητήματος της παράπλευρης αλιείας διακρίθηκε καινοτόμα ιδέα της φοιτητικής ομάδας «SeaCare» του ΑΠΘ.

Η πρόταση, αφού ξεχώρισε από την Επιτροπή του Πανεπιστημίου Texas A&M (TAMU) των ΗΠΑ, θα διαγωνιστεί στον Διεθνή Διαγωνισμό «Invent For The Planet 2024», στις 16-18 Απριλίου 2024, στην Aix-en-Provence της Γαλλίας.

Οι φοιτητές ξεχώρισαν μεταξύ 618 φοιτητών από 19 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ενώ οι υπόλοιπες φιναλίστ ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τελικό Διαγωνισμό προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μεξικό και το Πακιστάν.

Πώς λειτουργεί η καινοτόμα συσκευή

Η Ομάδα του ΑΠΘ πρότεινε λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αφαιρεί τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων θαλάσσιων οργανισμών, όπως είναι τα δελφίνια, οι μικρές φάλαινες, οι χελώνες, οι φώκιες και τα σαλάχια.

Αυτά τα θαλάσσια είδη, πολλά από τα οποία βρίσκονται υπό προστασία, κινδυνεύουν συχνά να πιαστούν ακούσια στα δίχτυα των αλιέων.

Μέσα σε 48 ώρες, η ομάδα κατάφερε να συντονιστεί και να προτείνει μία πρωτότυπη συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί φωτο-ηχητικά κύματα για να απωθήσει τα μεγάλα θαλάσσια είδη, χωρίς να επηρεάζει τα ψάρια που οι αλιείς επιθυμούν να αλιεύσουν.

Η επαναστατική συσκευή που επινόησε η Ομάδα του ΑΠΘ ξεχωρίζει για τις πολλαπλές καινοτομίες της. Η συσκευή ενσωματώνει τεχνολογία ήχου και φωτός και διαθέτει ένα εντυπωσιακά μικρό και ελαφρύ σχεδιασμό, με διαστάσεις περίπου δέκα επί τέσσερα εκατοστά και βάρος περίπου 200 γραμμάρια.



Σημαντικό είναι ότι τοποθετείται κατευθείαν στο δίχτυ αντί για το αλιευτικό σκάφος, προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα στην προστασία της θαλάσσιας ζωής, με κόστος πολύ χαμηλό σε σχέση με το τεράστιο όφελος.

Το πλεονέκτημα της άμεσης τοποθέτησης της συσκευής στο δίχτυ, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση της ισχύος του σήματος σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους τοποθέτησης.

Η Ομάδα του ΑΠΘ αποτελείται από τους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χαράλαμπο Χριστοφιλόπουλο, Σπυρίδωνα Τσιώμο και Φίλιππο Γερμανόπουλο, τη φοιτήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Αθηνά Γκαλάπη, τη φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μαρία Νίττη και τη φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεανώ Σκλαβενίτη.

«Η ικανότητα της φοιτητικής Ομάδας του ΑΠΘ να συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως είναι η τεχνολογία και η περιβαλλοντική επιστήμη, και να δημιουργεί μία πρωτοποριακή λύση που εξυπηρετεί τόσο το περιβάλλον όσο και την αλιευτική κοινότητα, αναδεικνύει τη σημασία της ενθάρρυνσης των φοιτητών/τριών μας, ώστε να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και στην ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας για την διάκριση της φοιτητικής ομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ6 ώρες ago

Μεγάλη διάκριση της Great Exhibitions στα φετινά Greek Exports Forum & Awards

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ11 ώρες ago

Λιτανεία του Επιταφίου στην Ελληνική Κοινότητα του Έρλανγκεν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες ago

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την Ομογένεια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ14 ώρες ago

Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος: Οι δυσκολίες της ζωής, οι σταυροί που σηκώνουμε οι άνθρωποι όλων των εποχών, αποκτούν νόημα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μια χαμένη γάτα βρέθηκε στην… Amazon!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οι χώρες της G7 θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή του πλαστικού

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες ago

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο α’ τρίμηνο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

202.556 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Διεθνές Βραβείο στο ΑΠΘ για πρωτότυπη εργασία στην προστασία σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το Golf έγινε 50 ετών και είναι από τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αντίθετος με την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ο υπουργός Οικονομικών

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ο πιο θερμός Μάρτιος τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εγκαινιάστηκε η νέα διηπειρωτική απευθείας πτήση Σαγκάη – Αθήνα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Ακόμα 15 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έκλεισε η Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εν αναμονή του πορίσματος για τη διαρροή των e-mails Αποδήμων Ελλήνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αστρονομία: Οι γαλαξίες γίνονται πιο χαοτικοί καθώς γερνούν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Με εισιτήριο στο Gov Wallet η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες από τις 9 Απριλίου

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis