Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων, το «μέρος, που όσοι το έχουν δει, το αναπολούν με θαυμασμό και τείνουν να επιστρέφουν»

Published

on

Η ανατολική πλευρά του φρουρίου. Πηγή φωτογραφίας: Γ. Βδοκάκης 2019, Αρχείο ΥΠ.ΠΟ.Α. / ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η απομόνωση του τοπίου διέσωσε για εμάς μια ελληνική οχυρωμένη πόλη στην καλύτερη κατάσταση και μεγαλύτερη πληρότητα από οποιαδήποτε άλλη… ένα μέρος, που όσοι το έχουν δει, το αναπολούν με θαυμασμό και τείνουν να επιστρέφουν»…

Με αυτά τα λόγια, ο Βρετανός αρχαιολόγος E.F. Benson, στα τέλη του 19ου αιώνα, περιέγραφε το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων, στο Πόρτο Γερμενό της Δυτικής Αττικής, που ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και καλύτερα διατηρημένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο.

Το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων είναι κτισμένο σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, στις υπώρειες του Κιθαιρώνα και στην ανατολική πλευρά του Κορινθιακού κόλπου.

«Η θέση θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς ήλεγχε ένα λιμάνι στον Κορινθιακό κόλπο, ενώ βρισκόταν πολύ κοντά σε έναν από τους κύριους αρχαίους στρατιωτικούς δρόμους, ο οποίος, διερχόμενος από τη βόρεια Μεγαρίδα, συνέδεε την Πελοπόννησο με τη Βοιωτία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευγενία Τσάλκου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, με αφορμή τον περίπατο που διοργανώνεται αύριο Κυριακή 28 Μαΐου, στο πλαίσιο της δράσης του ΥΠΠΟΑ «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

 Ο «Περίπατος στο Αρχαίο Φρούριο των Αιγοσθένων» θα συνδυαστεί με ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας, η οποία θα ξεκινήσει από την ακρόπολη του αρχαίου φρουρίου, θα συνεχιστεί με επίσκεψη στο εσωτερικό του αναστηλωμένου Νοτιοανατολικού Πύργου -που συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα μνημεία της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης – και θα ολοκληρωθεί με περιήγηση στην κάτω πόλη που απολήγει στην ακτή.

«Το φρούριο κτίστηκε στο β’ μισό του 4ου αιώνα πΧ προσδίδοντας στη θέση οχυρωματικό χαρακτήρα. Την εποχή που κτίστηκε το φρούριο, τα Αιγόσθενα αποτελούσαν μεγαρική κώμη, ανήκαν δηλαδή στην επικράτεια των Μεγαρέων.

Τα τείχη του φρουρίου περιέκλειαν την αρχαία πόλη, η οποία αποτελείται από την ακρόπολη κτισμένη σε χαμηλό λόφο, σε απόσταση 450 μ. από την ακτή και την κάτω πόλη που φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Τα τείχη ενισχύονταν με πύργους. Σήμερα είναι ορατοί 15 συνολικά πύργοι του φρουρίου, εκ των οποίων 8 στην ακρόπολη και 7 κατά μήκος του βόρειου μακρού τείχους. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι ο πύργος της νοτιοανατολικής γωνίας της ακρόπολης, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος και ψηλότερος πύργος του φρουρίου. Ο πύργος είναι σήμερα αναστηλωμένος στην πλήρη μορφή του και επισκέψιμος εσωτερικά και στους τρεις ορόφους του», ενημερώνει η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Νοτιανατολικός Πύργος αναστηλωμένος και πλήρως αποκατεστημένος.
Πηγή φωτογραφίας: Γ. Ασβεστάς 2016, Αρχείο ΥΠ.ΠΟ.Α. / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο περίπατος θα συνδυαστεί με αφήγηση του μύθου του μάντη και ψυχοθεραπευτή Μελάμποδα, του οποίου ιερό μαρτυρείται στην αρχαία πόλη των Αιγοσθένων.

«Ο Μελάμπους ήταν σπουδαίος μάντης και ψυχοθεραπευτής της αρχαιότητας. Στην πόλη των Αιγοσθένων υπήρχε ιερό αφιερωμένο σε αυτόν. Ο περιηγητής Παυσανίας αναφερόμενος στα Αιγόσθενα μιλά για το ιερό αυτό, αποδίδοντάς του ιδιαίτερη σημασία. Σημειώνει ότι προς τιμήν του Μελάμποδα τελείται κάθε χρόνο εορτή.

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Μελάμπους γεννήθηκε, η μητέρα του τον απέθεσε κάτω από μία συστάδα δέντρων και ενώ η σκιά των δέντρων προστάτευε το σώμα του, τα πόδια του έμειναν έκθετα στον ήλιο και μαύρισαν. Γι’ αυτό ονομάστηκε Μελάμπους, δηλαδή αυτός που έχει μαύρα πόδια.

Σε νόμισμα των Αιγοσθένων, κομμένο στα αυτοκρατορικά χρόνια, απεικονίζεται ένα παιδί που θηλάζει από κατσίκα. Ίσως υπήρχε κάποια τοπική παράδοση για ένα παιδί που το εγκατέλειψαν στον Κιθαιρώνα – ο Μελάμπους (;) – και που μεγάλωσε εκεί τρεφόμενο από θεόσταλτη αίγα. Ο μύθος που απεικονίζεται στο νόμισμα συνδέεται πιθανότατα με το όνομα που δόθηκε στην πόλη. Η λέξη Αιγόσθενα έχει ως πρώτο συνθετικό την αρχαία λέξη “αἴξ, αἰγός” που σημαίνει κατσίκα», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος.

Όσο για τη θέση του ιερού, «δεν είναι γνωστή. Εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κάτω πόλη. Επιγραφές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιερού στην πόλη των Αιγοσθένων και τη διοργάνωση αγώνων στη γιορτή που γινόταν κάθε χρόνο προς τιμήν του. Το ιερό φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και για την πολιτική ζωή της πόλης, καθώς αποτελούσε τον επίσημο χώρο όπου στήνονταν τα ψηφίσματα του δήμου», επισημαίνει η κ. Τσάλκου.

Εντός του φρουρίου διατηρούνται μνημεία πρώιμων χριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Ο ναός της Παναγίας ή Αγίας Άννας στην κάτω πόλη.
Πηγή φωτογραφίας: Γ. Ασβεστάς 2012, Αρχείο ΥΠ.ΠΟ.Α. / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κάτω πόλη έχει αποκαλυφθεί πεντάκλιτη βασιλική του 5ου αιώνα. Επάνω στα ερείπια της βασιλικής κτίστηκε τον 11ο αιώνα ο ναΐσκος της Παναγίας ή Αγίας Άννας.

Στην ύστερη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, στο χώρο της ακρόπολης, λειτούργησε μοναστήρι, από το οποίο σώζονται ερείπια κελιών, καθώς και το καθολικό, ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

Το φρούριο σωζόταν σε εξαιρετική κατάσταση έως το 1981, όταν ο ισχυρός σεισμός των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο επέφερε σοβαρότατες βλάβες σε όλο το φρούριο. Εξαιτίας του σεισμού κατέρρευσαν σημαντικά τμήματα των πύργων και τειχών του φρουρίου.

«Από το 2011 το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει σημαντικά έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης του φρουρίου. Συγκεκριμένα, το 2011 ξεκίνησε το έργο αναστήλωσης του Νοτιοανατολικού Πύργου (Πύργος 1) της ακρόπολης. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική 2007-2013” και εκτελέστηκε αρχικά από την Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Η ανατολική πλευρά του φρουρίου από βορειοανατολικά, πριν από το σεισμό του 1981.
Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο ΥΠ.ΠΟ.Α., 1976 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος του έργου ήταν η αναστήλωση και αποκατάσταση του πύργου στην πλήρη μορφή του. Το έργο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2016 και από το 2018 ο πύργος είναι ανοικτός για το κοινό.

Το 2013 ξεκίνησε το έργο αναστήλωσης του άλλου γωνιακού πύργου της ανατολικής πλευράς, του Βορειοανατολικού (Πύργος 4), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εκτέλεση από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2018. Σήμερα ο πύργος έχει αναστηλωθεί σε ύψος που μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την αρχική μορφή του. Από το 2018, η αρμόδια για τον χώρο Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε σημειακές σωστικές επεμβάσεις σε λιθοδομές, ενώ προετοιμάζει το έργο στερέωσης και αποκατάστασης των βυζαντινών κελιών, του αρχαίου Πύργου 2 και τμήματος του Μεταπυργίου 1-2, που θα προταθεί για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ», σημειώνει η Ε. Τσάλκου.

Ο αρχαιολογικός χώρος του φρουρίου είναι διαρκώς ανοικτός και επισκέψιμος, ενώ ο Νοτιοανατολικός Πύργος είναι ανοικτός όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Τρίτης, με ωράριο 8:30 έως 15:30.

Σημείο συνάντησης της αυριανής εκδήλωσης, που ξεκινά στις 12, κι έχει διάρκεια περίπου 3 ώρες, είναι η Ακρόπολη Αρχαίου Φρουρίου Αιγοσθένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Προβολή της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό “περιπέτειας”

Published

on

Από

Photo credits: Biedermann / pixabay

Η Ελλάδα ως ιδανικός προορισμός για τουρισμό “περιπέτειας” βρέθηκε στο επίκεντρο της φετινής εκδήλωσης-δείπνου της βρετανικής Association of Touring and Adventure Suppliers (ATAS), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο ΕΟΤ συμμετείχε στη συγκεκριμένη εκδήλωση (ATAS Leaders’ Dinner 2024), η οποία συγκέντρωσε 50 ιδιοκτήτες και κορυφαία στελέχη εξειδικευμένων tos, όπως τους Trailfinders, Advantage Travel Partnership, Audley Travel, Barrhead Travel, Cosmos & Globus, G Touring, Intrepid, Newmarket Holidays και Jules Verne, καθώς και σημαντικών ταξιδιωτικών πρακτορείων της χώρας, όπως τα Not Just Travel, Travel Club Elite, Intele Travel και Designer Travel.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν πιάτα με ελληνικές γεύσεις, ενώ η προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ην. Βασιλείου και Ιρλανδίας, Ελένη Σκαρβέλη, παραχώρησε συνέντευξη στην αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Travel Weekly», Lucy Huxley, στην οποία παρουσίασε υπαίθριες δραστηριότητες που μπορούν να υλοποιηθούν όλο το έτος τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα (ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη στην Ήπειρο, πεζοπορία στα Μετέωρα ή στο Μαίναλο της Πελοποννήσου) όσο και στα ελληνικά νησιά (coasteering στην Κεφαλονιά κ.ά).



Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν πολλές επαγγελματικές επαφές με εκπροσώπους της βρετανικής αγοράς τουρισμού περιπέτειας, οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για νέους ελληνικούς προορισμούς που μπορούν να εντάξουν στα πακέτα προσφορών τους, ειδικά κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο ώστε να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο για την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τα πορφυρά “δαμάσκο” της Κέρκυρας, σύμβολα βαθιάς θρησκευτικότητας

Published

on

Από

Photo credits: giem36 / pixabay

Τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των Κερκυραίων την Κυριακή των Βαΐων, ήταν στολισμένα με τα κόκκινα πορφυρά «δαμάσκο», που προσδίδουν τιμή και επισημότητα στην ημέρα καθώς πραγματοποιήθηκε η μεγαλόπρεπη λιτάνευση του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση του θαύματος της απαλλαγής του νησιού, από την πανώλη στις αρχές του 17ου αιώνα.

Τα «δαμάσκο», είναι βαθυκόκκινα πανιά, βελούδινα η μεταξωτά, με χρυσά κρόσσια. Λέγονται «δαμάσκο», γιατί τα υφάσματα έφταναν στο νησί, κατόπιν ειδικής παραγγελίας από την Δαμασκό της Συρίας.

Είχαν ειδική επεξεργασία και ήταν βαμμένα με την γνωστή από την αρχαιότητα φυσική «βασιλική» βαφή, την ανεξίτηλη πορφύρα από κοχύλια. Ήταν πολυτελή κομμάτια πανί, με ανάγλυφα κεντήματα στην τεχνική της στόφας. Το θέμα είναι θρησκευτικού περιεχομένου, παραστάσεις από την ορθόδοξη αγιογραφία.

Κάθε σπίτι, ειδικά στην πόλη της Κέρκυρας έχει τα «δαμάσκο». Οι κερκυραίοι, τα τοποθετούν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια με έντονη θρησκευτικότητα, για να τιμήσουν τον ‘Αγιο Προστάτη του νησιού σε κάθε λιτάνευση του ιερού σκηνώματος.



Σε ένδειξη πένθους από την Μ. Τετάρτη έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου, θα αποσυρθούν από τα παράθυρα.

Με την πρώτη Ανάσταση θα στολίσουν και πάλι τα σπίτια για το χαρμόσυνο γεγονός.

Τα «δαμάσκο», θα παραμείνουν σε παράθυρα και μπαλκόνια και το Πάσχα, ενώ σε πολλά σπίτια παραμένουν κρεμασμένα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.

Τα πορφυρά υφάσματα, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πίστη των Κερκυραίων στον ‘Αγιο Σπυρίδωνα.

Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που συνέβη στην Κέρκυρα τον Δεκέμβρη 2019, όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σπίτι στην συνοικία Μαντούκι, εκτός από το «δαμάσκο» που ήταν στο παράθυρο.



Τα «δαμάσκο», είναι ένα πολύ παλιό έθιμο, που έρχεται από το βάθος των αιώνων.

Πηγές αναφέρουν, πως ήρθε στο νησί, μετά την πτώση του Βυζαντίου, όταν στην Κέρκυρα έφτασαν διάφοροι αξιωματούχοι και ευγενείς. Πορφυρά μακρόστενα υφάσματα την εποχή του Βυζαντίου, κρεμούσαν στα τείχη και τα παλάτια, όταν γιόρταζαν νίκες ή ονομαστικές εορτές αυτοκρατόρων.

Από τους Βυζαντινούς το έθιμο πήραν και οι Ενετοί οι οποίοι το μετέφεραν στην Κέρκυρα, όμως όχι ως «δαμάσκο», αλλά ως «φεστόνι», από την ιταλική λέξη φιέστα που σημαίνει γιορτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

30 χρόνια Ακαδημαϊκής Αριστείας για το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Published

on

Από

Photo credits: robin1579 / pixabay

Τριάντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κι όπως οι άνθρωποί του λένε, στη διάρκεια των 30 αυτών χρόνων έχει να επιδείξει πλούσιο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Αλλά και μια πολύ ουσιαστική προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Το τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι το πρώτο τέτοιο τμήμα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1994 επαναφέροντας την επιστήμη της γεωγραφίας στη χώρα όπου γεννήθηκε.

Σπουδαίοι φιλόσοφοι όπως ο Ηρόδοτος, ο Ερατοσθένης, ο Πυθέας, ο Στράβωνας, ο Πτολεμαίος ήταν εκείνοι που ουσιαστικά ξεκίνησαν την επιστήμη παγκοσμίως.

«Αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1994 για να ιδρυθεί το πρώτο τμήμα γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του τμήματος καθηγητής Θανάσης Κίζος.



«Συνεχίζοντας την πλούσια διεθνή γεωγραφική επιστημονική παράδοση και αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και προσεγγίσεις, το τμήμα γεωγραφίας διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα της ακαδημαϊκής του παρουσίας σε ένα εκπαιδευτικό ερευνητικό περιβάλλον που εμπνέει φοιτητές και φοιτήτριες για να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες και πολύπλοκες προκλήσεις του μέλλοντος, με έμφαση στην ανάπτυξη σκέψης, την εξεύρεση λύσεων και την λήψη αποφάσεων» λέει για τα 30χρονα του τμήματος ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Η έρευνα στο τμήμα γεωγραφίας εστιάζει στους τομείς της Φυσικής Γεωγραφίας, της Ανθρωπογεωγραφίας, της Γεωπληροφορικής και του Σχεδιασμού του Χώρου.

Αναλύει κοινωνικά φαινόμενα και περιβαλλοντικά προβλήματα κάτω από την οπτική του χώρου και του ρόλου του στη διαμόρφωσή τους, εφαρμόζοντας ποικίλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, μεθόδους ανάλυσης, και εργαλεία.



Πολλά ερευνητικά έργα του αναγνωρίζονται διεθνώς και συμβάλλουν στην κατανόηση και επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων σε ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προστασία του περιβάλλοντος και της γεωπολιτισμικής μας κληρονομιάς έως την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων, και από τη μετανάστευση στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και καταστροφών.

Το Τμήμα Γεωγραφίας περιλαμβάνει όμως, τη μόνη έδρα UNESCO που έχει αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η έδρα UNESCO για τα γεωπάρκα και την αειφόρο ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών αναγνωρίσθηκε το 2020 στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, με στόχο την υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας, της εκπαίδευσης και της διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση Γεωπάρκων, ιδίως σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, συμβάλλοντας στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινοτήτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” από το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Ημερίδα με θέμα: “Τρεις Τούρκοι συγγραφείς μιλούν για τον Πόντο. 1916-1922” διοργανώνει το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 17.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού ” Χρήστος Τσακίρης” Λαγκαδά 221 ΤΚ 56430, στον 3ο όροφο.

Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι οι:

Nevzat Onaran : “Η δεύτερη φάση της εκκαθάρισης των Χριστιανών από την Ανατολία 1919-1922”.

Tufan Sisli⁩ : “Το γενεαλογικό δέντρο του Τοπάλ Οσμάν”.

Tamer Ciligir⁩ : “Η Αναγέννηση του Πόντου”.

Πηγή φωτογραφίας: Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης

Οι ομιλίες θα αφορούν: Πρόσωπα, παράγοντες, ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το τοπίο στην Μικρά Ασία και Πόντο πριν την Συνθήκη Ανταλλαγής. Ο ρόλος των Τοπάλ Οσμάν και Μουσταφά Κεμάλ. Εθνοκάθαρση και Γενοκτονία. Αίτια, πλαίσιο, πηγές. Μετάφραση: Lale Alatli.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξει απευθείας μετάδοση της ημερίδας στο Διαδίκτυο.


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη προβολή της Ελαφονήσου στην Ελβετία

Published

on

Από

Photo credits: jarekgrafik / pixabay

Ειδική εκδήλωση, που στο επίκεντρό της είχε την Ελαφόνησο, πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Κύκλος των Φίλων της Ελλάδας στην Βασιλεία της Ελβετίας, με αφορμή την βράβευση απερχόμενου μέλους του.

Σε έναν μουσειακό χώρο στη Βασιλεία, αναδείχθηκε η μοναδικότητα του αρχαιολογικού θησαυρού του “Παυλοπετρίου της Ελαφονήσου”.

Η αποδοχή και το ενδιαφέρον ήταν έντονα διάχυτα στο χώρο μετά την κεντρική ομιλία από την Αντιδήμαρχο Ελαφονήσου Αρώνη Μαρία, για το αρχαιολογικό «θαύμα» της προϊστορικής εποχής.



Από την πρώην Πρόεδρο και ιδρύτρια του Συλλόγου Κατερίνα Βάλλη – Σαββίδη (βραβευμένη με το Παράσημο του Τάγματος της Ευποιίας) καθώς και από την νυν Πρόεδρο Δρ. Μπούτσικα Κωνσταντίνα (βιολόγο-ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας) δόθηκε η υπόσχεση για συνεργασία στην προβολή, ανάδειξη και προστασία του Παυλοπετρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφαίος ελληνικός γαστρονομικός προορισμός η Σίφνος

Published

on

Από

Photo credits: Laborratte / pixabay

«Να μαγειρέψουν σαν Έλληνες» παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες του το βρετανικό National Geographic, προσθέτοντας πως η Σίφνος διαθέτει πλούσια γαστρονομική ιστορία και είναι εξαιρετικά όμορφη με τα λευκά υπέροχα χωριά Απολλωνία, Αρτεμώνας και Κάστρο, τις αμμώδεις παραλίες και τα τοπία που είναι γεμάτα ξωκλήσια και διασχίζονται από δεκάδες μονοπάτια.

Παράλληλα, ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler σχετικά με τα ελληνικά νησιά που θα ξεχωρίσουν το 2024.

Η δημοφιλής ταξιδιωτική ιστοσελίδα αναφέρει πως η Σίφνος οφείλει τη «γευστική φήμη» της στον Νικόλαο Τσελεμεντέ που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής, ενώ είναι διάσπαρτη από εργαστήρια αγγειοπλαστικής που φτιάχνουν τα πήλινα αγγεία στα οποία παρασκευάζεται η ρεβιθάδα και το μαστέλο.



Το Πάσχα, από το εορταστικό τραπέζι της Σίφνου δεν απουσιάζουν η σπιτική ξινομυζήθρα και η μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγά, ενώ το αρνί ψήνεται στο μαστέλο, τοποθετημένο πάνω στη σχάρα από κληματόβεργες, με ντόπιο κόκκινο κρασί και άνηθο.

Ενισχύοντας τις παραδόσεις, οι τοπικοί σύλλογοι αναβιώνουν διαχρονικά Πασχαλινά έθιμα όπως είναι η «κουνίστρια» καθώς και το ομαδικό παιχνίδι «τσούνια», ένα είδος «μπόουλινγκ», που έπαιζαν μέχρι πρόσφατα οι νέοι και οι νέες σε κάθε γειτονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αστρονομία: Οι γαλαξίες γίνονται πιο χαοτικοί καθώς γερνούν

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ελληνική βραδιά στο Volksfest της Νυρεμβέργης

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ενημερωτικές συναντήσεις της ΟΕΚ Γερμανίας με Κοινότητες

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Βακτήρια του εντέρου συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Σάμος ανάμεσα στους ποιοτικούς προορισμούς της Ευρώπης για το 2024

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

“Το Μπαλκόνι”: Προβολή ταινίας στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis