Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί Ορθόδοξοι και Καθολικοί (συνήθως) δε γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα;

Published

on

Φέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων θα εορτασθεί την 1η Μαΐου, ένα και πλέονμήνα μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Ήταν μια ακόμη χρονιά που τα δύο Πάσχα, όπως είναι και το πιο συνηθισμένο, δεν συνέπεσαν. Πρόπερσι, είχαν συμπέσει, ενώ αυτό θα ξανασυμβεί του χρόνου (2017).

Για ποιον λόγο, όμως, η ημερομηνία του Πάσχα μετακινείται μέσα στον χρόνο και ποια είναι η σχέση ανάμεσα στους αστρονομικούς υπολογισμούς και στον καθορισμό της ημερομηνίας του, από τις χριστιανικές εκκλησίες;

Όλα ξεκίνησαν από τους Εβραίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο που βασιζόταν στον κύκλο της Σελήνης.

Γιόρταζαν το Πάσχα -από την εβραϊκή λέξη «πεσάχ» που σημαίνει «διέλευση» (της Ερυθράς Θάλασσας)- την 14η του μήνα Νισάν, η οποία ήταν η μέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου, που συμβαίνει κατά την εαρινή ισημερία ή αμέσως μετά από αυτήν.

Η εαρινή ισημερία συνδέθηκε με τον εορτασμό του Χριστιανικού Πάσχα από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την Ανάσταση του Χριστού. Αυτό συνέβη, επειδή ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη ημέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, που έπεσε εκείνο το χρόνο Σάββατο (το οποίο άρχιζε τότε -όπως και οι υπόλοιπες ημέρες- στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής).

Αρχικά, οι διάφορες χριστιανικές τοπικές εκκλησίες γιόρταζαν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες. Οι ιουδαΐζουσες εκκλησίες κυρίως της Μικράς Ασίας το γιόρταζαν κατά την ημέρα του θανάτου του Χριστού την 15η του εβραϊκού μήνα Νισάν (σε όποια ημέρα της εβδομάδας έπεφτε), ενώ οι εθνικές εκκλησίες προτιμούσαν την πρώτη Κυριακή -ως αναστάσιμη ημέρα- μετά τη πρώτη εαρινή πανσέληνο.

Η καθοριστική απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια

Λόγω αυτών των διαφωνιών, η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια, υπό τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 325 μ.Χ., αποφάσισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης και, αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή, τότε την αμέσως επόμενη Κυριακή. Με αυτό τον τρόπο, αφενός το χριστιανικό Πάσχα δεν θα συνέπιπτε ποτέ με το εβραϊκό, αφετέρου ο εορτασμός του χριστιανικού Πάσχα συνδέθηκε με ένα αστρονομικό φαινόμενο, την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης (την «Πασχαλινή πανσέληνο»).

Συνεπώς, για να υπολογιστεί η ημερομηνία του Πάσχα ενός έτους, αρκούσε να βρεθεί αρχικά η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου και, στη συνέχεια, η πρώτη Κυριακή μετά από αυτή την πανσέληνο. Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να γνωστοποιεί κάθε χρόνο στις άλλες εκκλησίες την ημέρα του Πάσχα, αφού προηγουμένως είχε υπολογιστεί η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου, με τη βοήθεια των αστρονόμων της Αλεξάνδρειας.

Τα σφάλματα

Το ημερολόγιο που ίσχυε την εποχή της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ήταν το Ιουλιανό που είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 45 π.Χ., με τη βοήθεια του αλεξανδρινού αστρονόμου Σωσιγένη. Ο τελευταίος, βασιζόμενος στους υπολογισμούς του Ιππάρχου (ο οποίος πριν έναν αιώνα με αξιοθαύμαστη ακρίβεια είχε υπολογίσει πως το ηλιακό έτος έχει διάρκεια 365,242 ημερών), θέσπισε ένα ημερολόγιο, του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος (το λεγόμενο «δίσεκτο») πρόσθετε μία ακόμα ημέρα.

Όμως, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Ιουλιανό Ημερολόγιο είχε μια μικρή απόκλιση, καθώς η διάρκεια του ηλιακού έτους στην πραγματικότητα είναι 365,242199 ημέρες. Έτσι, το έτος του Σωσιγένη είναι μεγαλύτερο του πραγματικού κατά 11 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.

Ανά τετραετία το μικρό αυτό σφάλμα φθάνει περίπου τα 45 λεπτά, ενώ κάθε 129 χρόνια φθάνει την μία ημέρα, με αποτέλεσμα να μετακινείται συνεχώς νωρίτερα η εαρινή ισημερία. Το λάθος συσσωρευόταν και έτσι ενώ η εαρινή ισημερία την εποχή του Χριστού συνέβη στις 23 Μαρτίου, το 1582 μ.Χ. είχε φτάσει να συμβαίνει στις 11 Μαρτίου.

Η αλλαγή που έφερε το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Εκείνο το έτος, ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ ανέθεσε στους αστρονόμους Χριστόφορο Κλάβιους και Λουίτζι Λίλιο να προωθήσουν μία ημερολογιακή μεταρρύθμιση. Η 5η Οκτωβρίου 1582 μετονομάστηκε 15η Οκτωβρίου, προκειμένου να διορθωθεί το λάθος των δέκα ημερών, που είχαν συσσωρευθεί τους προηγούμενους 11 αιώνες, έτσι ώστε η εαρινή ισημερία να επιστρέψει στην 21η Μαρτίου, όπως είχε συμβεί κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Το Νέο ή Γρηγοριανό Ημερολόγιο υιοθετήθηκε από τα καθολικά κράτη της Ευρώπης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ τα προτεσταντικά καθυστέρησαν πολύ περισσότερο. Η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο ήταν ακόμη πιο μεγάλη, με συνέπεια το Ιουλιανό Ημερολόγιο να παραμείνει σε ισχύ σε όλα τα Ορθόδοξα κράτη έως τον 20ο αιώνα.

Η αλλαγή στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό, αρχής γενομένης στις 16 Φεβρουαρίου 1923, η οποία μετονομάστηκε σε 1η Μαρτίου. Αφαιρέθηκαν δηλαδή 13 ημέρες από το 1923, γιατί στις δέκα ημέρες λάθους Γρηγοριανού και Ιουλιανού μεταξύ 325 μ.Χ. και 1582 είχαν προστεθεί άλλες τρεις ημέρες, στη διάρκεια των περίπου τρεισήμισι αιώνων που είχαν περάσει από την εισαγωγή του Γρηγοριανού Ημερολογίου στη Δύση.

Αρχικά η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία -αντίθετα από το ελληνικό κράτος- διατήρησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο, αλλά το 1924 αποδέχτηκε το εκκλησιαστικό ημερολόγιο να ταυτισθεί με το πολιτικό και να ισχύσει για τις ακίνητες εορτές. Δεν έκανε όμως κάτι ανάλογο για το Πασχάλιο Ημερολόγιο και για τις κινητές εορτές, που εξακολουθούν να υπολογίζονται με βάση το Ιουλιανό ή Παλαιό Ημερολόγιο.

Το σφάλμα του «Μετωνικού Κύκλου»

Όμως, η διαφορά του εορτασμού του Πάσχα ανάμεσα σε Ορθόδοξους και Καθολικούς δεν βασίζεται μόνο στο λάθος του Ιουλιανού Ημερολογίου, αλλά και στο σφάλμα του λεγόμενου «Μετωνικού Κύκλου» του 5ου αιώνα π.Χ., τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί αλεξανδρινοί αστρονόμοι και με βάση τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να υπολογίζει τις ημερομηνίες των μελλοντικών εαρινών πανσελήνων.

Στις 13 ημέρες της λανθασμένης Ιουλιανής εαρινής ισημερίας, πρέπει να προστεθεί και το λάθος του 19ετούς Μετωνικού κύκλου, το οποίο ανέρχεται, από το 325 μ.Χ. έως σήμερα, σε τέσσερις έως πέντε περίπου ημέρες, με συνέπεια η Μετώνεια (ή Ιουλιανή) πανσέληνος να υπολογίζεται τέσσερις έως πέντε ημέρες αργότερα από την πραγματική.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιό Ιουλιανό Ημερολόγιο και τον κύκλο του Μέτωνος για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα. Έτσι, συχνά το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται όχι την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, αλλά την επόμενη (όπως το 2012) ή μετά τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο (όπως το 2002 και το 2013), αντί της πρώτης Κυριακής μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο, όπως είχε ορίσει η Σύνοδος της Νίκαιας.

Κοινό Πάσχα

Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα σύμφωνα με τον κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, αλλά η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, έχοντας λάβει υπόψη και το Μετώνειο σφάλμα. Έτσι, η Γρηγοριανή – Καθολική πανσέληνος είναι πολύ πιο κοντά στην αστρονομική (συχνά συμπίπτει ή απέχει μόνο μια ημέρα) από ό,τι η Ιουλιανή – Ορθόδοξη.

Στον 21ο αιώνα τα όρια εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα υπολογίζεται ότι είναι από τις 4 Απριλίου το νωρίτερο έως τις 8 Μαΐου το αργότερο. Τα όρια του Καθολικού Πάσχα είναι από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο έως τις 25 Απριλίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι Καθολικοί δεν θα έχουν ποτέ Πάσχα τον Μάιο και οι Ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα τον Μάρτιο.

Από κοινού εορτάζεται το Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, όταν τόσο η Γρηγοριανή, όσο και η Ιουλιανή – Μετώνεια πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο της ίδιας εβδομάδας (αρκεί να είναι μετά τις 3 Απριλίου και οι δύο πανσέληνοι), οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή είναι το κοινό Πάσχα.

Αυτό συνέβη το 2014, ενώ κοινός θα είναι ο εορτασμός και τα έτη 2017 (στις 16 Απριλίου), 2025 (20 Απριλίου), 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.ο.κ. Συνολικά, κατά τον τρέχοντα αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό 31 έτη, ενώ κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και πιο σπάνια.

Το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698, καθώς μετά το 2700 -λόγω συσσώρευσης του Μετώνειου σφάλματος- δεν θα μπορούν να συμπέσουν ποτέ την ίδια εβδομάδα η Ιουλιανή και η Γρηγοριανή πανσέληνος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των “Πολιτών του Ράιχ”

Published

on

Από

Photo credits: Daniel_B_photos / pixabay

Αρχίζει σήμερα στην Στουτγάρδη η δίκη εννέα μελών του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης “Πολίτες του Ράιχ”, η οποία σχεδίαζε εισβολή στην Bundestag, κατάλυση του πολιτεύματος και εγκαθίδρυση απολυταρχικού καθεστώτος υπό τον Ερρίκο ΙΓ΄πρίγκιπα Ρόις.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δίκες στην Φραγκφούρτη και στο Μόναχο για τους υπόλοιπους 18 συλληφθέντες.

Κεντρικό ζήτημα προς απόδειξη είναι η θέση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση. Εάν ένα από τα τρία δικαστήρια την καταρρίψει, θα μπορούσε να επηρεάσει και τις υπόλοιπες διαδικασίες, ενώ θεωρητικά θα μπορούσαν τελικά να εκδοθούν και αντικρουόμενες αποφάσεις.

Το κατηγορητήριο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας εκτείνεται σε περισσότερες από 600 σελίδες και αφορά ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, εσχάτη προδοσία, για κάποιους παράνομη οπλοκατοχή και για έναν εκ των κατηγορουμένων απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά σωματική βλάβη.



Στις 400.000 σελίδες της εισαγγελικής έρευνας αναφέρεται ότι έχουν βρεθεί περισσότερα από 380 πυροβόλα όπλα και 350 μαχαίρια, χειροπέδες, δορυφορικά τηλέφωνα και κεφάλαια άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και εκτεταμένα οργανογράματα επιθέσεων, λίστες συμμετεχόντων και «στρατιωτικών» δεξιοτήτων.

Όπως διευκρινίζεται από το δικαστήριο, κάθε κατηγορούμενος θα πρέπει να αποδειχθεί ατομικά ένοχος και, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, οι διαδικασίες χωρίστηκαν σε τρείς παράλληλες δίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Το Συνέδριο του FDP δεν υιοθέτησε την πρόταση για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια

Published

on

Από

Photo credits: JamesQube / pixabay

Το Συνέδριο των Φιλελευθέρων (FDP) απέρριψε σήμερα την πρόταση για επαναλειτουργία των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, τα οποία έκλεισαν οριστικά την άνοιξη του 2023.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως έμμεση προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Οι σύνεδροι ζήτησαν ωστόσο νομοθετική πρωτοβουλία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το 53% των συνέδρων του FDP τάχθηκε κατά της επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια, απορρίπτοντας έτσι την σχετική πρόταση των τοπικών οργανώσεων της Θουριγγίας, της Σαξονίας και της Σαξονίας – ‘Ανχαλτ.

Με αυτό το αποτέλεσμα, απετράπη μία ακόμη διένεξη με τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν αναδείξει το θέμα ως την «κόκκινη γραμμή» τους.



Ταυτόχρονα, το Συνέδριο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία πρόταση 12 σημείων υπό τον τίτλο «Οικονομικό Σημείο Καμπής», στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας με κυρώσεις για όσους αρνούνται να εργαστούν, το τέλος στο αφορολόγητο της σύνταξης στα 63, η πλήρης κατάργηση της προσαύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης και η φοροαπαλλαγή της αμοιβής των υπερωριών.

Οι εταίροι του FDP στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία τους στα περισσότερα σημεία.

Από την πλευρά της η ηγεσία των Φιλελευθέρων τόνισε πάντως ότι δεν επιδιώκει την διάλυση του συνασπισμού, παρά τα όσα φημολογούνταν τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν πρόκειται για αίτηση διαζυγίου από τον συνασπισμό, αλλά για μια δήλωση αγάπης προς την Γερμανία, την χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Μπιτζάν Τζιρ Σαράι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης

Published

on

Από

Photo credits: nikolayhg / pixabay

Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των προσφυγικών σωματείων.

Η θέση με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, 19ος-20ός αιώνας» κατανεμήθηκε μετά τις σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, της Συγκλήτου του ΑΠΘ και της συνέλευσης του Τμήματος και η προκήρυξη για την πλήρωσή της θα εκδοθεί άμεσα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ επισημαίνεται πως «πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του προσφυγικού κόσμου, μέσω της ικανοποίησης του οποίου η Ελληνική Πολιτεία τιμά με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης».



Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας, καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη για την κατανομή της συγκεκριμένης θέσης στο Τμήμα δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μία συμβολική κίνηση με τεράστιο επιστημονικό αποτύπωμα, καθώς 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ελληνική Πολιτεία τιμά τον προσφυγικό ελληνισμό στο σύνολό του και δημιουργεί έδρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, της πόλης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων».

«Τα επόμενα χρόνια μέσω της θέσης αυτής θα συστηματοποιηθούν και θα αναδειχθούν ακόμη περισσότερο όψεις του ανεξάντλητου ιστορικού και πολιτισμικού αποθέματος του Ελληνισμού της Ανατολής, ενώ θα δημιουργηθούν επιστημονικά δίκτυα εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, που θα διαχύσουν τη γνώση αυτή τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην κοινωνία ευρύτερα», υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.



Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) εκφράζει «την απόλυτη ικανοποίηση της για την απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, να ιδρυθεί ειδική έδρα σε Πανεπιστήμιο μας προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η ιστορία και ο πολιτισμός των αειμνήστων Μικρασιατών προσφύγων καθώς και του ελληνισμού της Ανατολής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

Published

on

Από

Το θερμόμετρο έφτασε χθες, Σάββατο, τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στη Μανίλα. Photo credits: AnandaWisely / pixabay

Μαθήματα εξ αποστάσεως στις Φιλιππίνες, γεμάτα πάρκα στη Μιανμάρ, προειδοποίηση για ακραίο καύσωνα στο Μπανγκλαντές: η νοτιοανατολική Ασία συνεχίζει σήμερα να πλήττεται από αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες κατά τόπους ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι αρχές των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν σήμερα την αναστολή των διά ζώσης μαθημάτων σε όλα τα δημόσια σχολεία για δύο ημέρες, κυρίως λόγω της ζέστης αλλά και μιας απεργίας στα μέσα μεταφοράς.

Στο Μπανγκλαντές τα σχολεία άνοιξαν και πάλι σήμερα έπειτα από πολλές ημέρες που παρέμεναν κλειστά λόγω της αφόρητης ζέστης. Εκατομμύρια μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις τους, παρά την προειδοποίηση για καύσωνα.

Στη Μιανμάρ, όπου το θερμόμετρο έφτασε την Τετάρτη τους 45,9 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Τσάουκ, στα κεντροδυτικά, πολλοί αναζητούν λίγη δροσιά στη σκιά των δέντρων στα πάρκα, μόλις πέσει ο ήλιος.

Στη χώρα, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος και το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι απαρχαιωμένο, οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές είτε λόγω επιθέσεων εναντίον των υποδομών είτε λόγω περιορισμένων αποθεμάτων σε φυσικό αέριο.



Την Τρίτη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η Ασία θερμαίνεται ιδιαίτερα γρήγορα, ενώ το 2023 ήταν παγκοσμίως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στην ήπειρο αυτή οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πιο ευάλωτες χώρες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το θερμόμετρο έφτασε χθες Σάββατο τους 38,8 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μανίλα, – ένα ρεκόρ -, με την αισθητή θερμοκρασία να είναι 45 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στην Ταϊλάνδη η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία ενδέχεται σήμερα να φτάσει τους 44,1 βαθμούς, στη βόρεια επαρχία Πετσαμπούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολική ψήφος: Εκπνέει η προθεσμία εγγραφής

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Papamitsos

Ολοένα και αυξάνεται ο ρυθμός εγγραφών των ψηφοφόρων για την επιστολική ψήφο όσο πλησιάζει η λήξη της σχετικής προθεσμίας που είναι αύριο, Μ. Δευτέρα.

Από τις 3.000 με 4.000 που ήταν καθημερινά οι εγγραφές το προηγούμενο διάστημα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός αυτός ανήλθε και πολλές φορές ξεπέρασε τις 10.000 εγγραφές ημερησίως με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι βάρδιες του γραφείου υποστήριξης που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες (Σάββατο 27 Απριλίου) το απόγευμα είχαν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 157.000 Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Από αυτούς περίπου 116.000 μένουν στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν 41.100 είναι κάτοικοι 115 χωρών.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων απόδημων εκλογέων είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, για τις οποίες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σχεδόν 23.000, ενώ τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).

Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας.



Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κά.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εκλογείς 17 έως 30 και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εγγραφεί πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία εκπνέει τη Μ. Δευτέρα στις 23:59 ώρα Ελλάδας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους.

Ενδεικτικά, όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μ. Τρίτης και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.



Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Από

Photo credits: MemoryCatcher / pixabay

Αυξήθηκαν κατά 161.493 οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 2023, σε σύγκριση με το 2022, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας έφθασαν το 2023, τους 567.426, έναντι 416.051 το 2022.

Όσον αφορά τους επισκέπτες των μουσείων της Δυτικής Ελλάδας, το 2023 ανήλθαν στους 147.941, έναντι 137.823 της προηγούμενης χρονιάς.

Συνολικά, ο αριθμός των επισκεπτών έφθασε τους 715.367 το 2023, έναντι 553.874, το 2022.



Ο μεγαλύτερος αριθμός των επισκεπτών καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο και στα μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το 2023 έφθασαν συνολικά τους 584.452, έναντι 438.116, το 2022.

Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός όσων επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, που έφθασαν το 2023 τους 36.358, έναντι 31.251 την προηγούμενη χρονιά.

Η μοναδική μείωση που καταγράφηκε το 2023 έναντι του 2022, αφορούσε τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Αχαΐας, όπου από 5.776 το 2022, μειώθηκαν σε 4.920, το 2023.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο αρχαιολογικός χώρος και τα δύο μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας προσέλκυσαν τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών καθώς και άλλοι δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι:

* Τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα επισκέφθηκαν το 2023, 29.406 άτομα, έναντι 27.143, την προηγούμενη χρονιά.

* Το Κάστρο Χλεμούτσι επισκέφθηκαν πέρυσι 15.131 άτομα, έναντι 13.615, το 2022.



Στην Αιτωλοακαρνανία

Το κάστρο της Ναυπάκτου και το Ξενοκράτειο αρχαιολογικό μουσείο του Μεσολογγίου προσέλκυσαν τους περισσότερους επισκέπτες το 2023, ενώ αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα κατέγραψαν το αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου, το αρχαιολογικό μουσείο του Αγρινίου και ο αρχαιολογικός χώρος των Οινιάδων.

Στην Αχαΐα

Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών καταγράφηκε στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των επισκέψεων στο μουσείο του Αιγίου. Αντίθετα, μείωση επισκέψεων καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης και στο Φρούριο του Ρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ώρα ago

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των “Πολιτών του Ράιχ”

ΕΛΛΑΔΑ2 ώρες ago

Τα πορφυρά “δαμάσκο” της Κέρκυρας, σύμβολα βαθιάς θρησκευτικότητας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες ago

Γερμανία: Το Συνέδριο του FDP δεν υιοθέτησε την πρόταση για επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

Έδρα για τον Ελληνισμό της Ανατολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Επιστολική ψήφος: Εκπνέει η προθεσμία εγγραφής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αυξήθηκαν οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Δυτικής Ελλάδας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες ago

Η βιταμίνη D «κλειδί» για την ανοσία κατά του καρκίνου, διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

30 χρόνια Ακαδημαϊκής Αριστείας για το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Στις αρμόδιες Αρχές το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του 2004 θα γιορτάσει την 20η επέτειο κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου με την ομογένεια της Γερμανίας

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Έρευνα: Τα σκυλιά μπορούν να συνδέουν λέξεις με αντικείμενα

auf Deutsch2 εβδομάδες ago

Eine informative Presseveranstaltung für den Naxos g.U. Graviera fand mit großem Erfolg im Illuseum in Berlin statt.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης, περιορισμένη και σε στάδια

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Μια ωραία κεφαλή αγάλματος Απόλλωνα στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Φιλίππων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ελληνικές εφαρμογές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την παρατήρηση της Γης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Το Golf έγινε 50 ετών και είναι από τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Αντίθετος με την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ο υπουργός Οικονομικών

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ο πιο θερμός Μάρτιος τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα

Europolitis TV2 εβδομάδες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV1 μήνα ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV11 μήνες ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis