Επικοινωνήστε μαζί μας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω facebook

Δημοσιεύθηκε

στις

Προειδοποίηση για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού για την διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» απευθύνει η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» ​ και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν ​με ετικέτα (tag) μέχρι ​και 20 φίλοι ​του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ​ ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να « κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe):

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του ​ μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να ​ υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, ​ αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά ​ αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη  το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. ​Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, ​μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να  τους προσθέσει με ετικέτα (tag) χωρίς να το εγκρίνουν. ​
Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους. ​​

Advertisement
Σχολιάστε

Γράψτε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν δοκιμές για φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν κινήσει

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε δοκιμές με επαγωγικούς φορτιστές που είναι τοποθετημένοι σε οδόστρωμα και το οποίο μπορεί να φορτίζει ασύρματα τα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά παράλληλα θα μπορεί να λειτουργεί και ως φορτιστής σε θέση πάρκινγκ όπου ο οδηγός δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει καλώδια.

Η δοκιμή γίνεται με στόλο δέκα Renault Zoe που φέρουν ειδικό κιτ το οποίο μπορεί να φορτίζει την μπαταρία καθώς το αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση ή είναι σταθμευμένο.

Στις δοκιμές μετέχει η εταιρεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων Char.gy η οποία μεταξύ άλλων ανέπτυξε την τεχνολογία pad, η οποία είναι ικανή να φορτίζει ένα αυτοκίνητο καθώς αυτό βρίσκεται σε κίνηση.

Το εγχείρημα ουσιαστικά θα δώσει λύση σε όλους όσοι θέλουν να έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και δεν έχουν μέρος για να το φορτίζουν ή αυτούς που, ενώ το κυκλοφορούν, θέλουν να έχουν την ασφάλεια μιας φορτισμένης μπαταρίας.

Επίσης η επιλογή περιλαμβάνει και φόρτιση σε θέσεις πάρκινγκ.

Δεν υπάρχουν καλώδια φόρτισης και αυτό σημαίνει ότι δυνητικά δεν είναι επικίνδυνο για άλλους χρήστες του δρόμου ή του πεζοδρομίου.

Η εταιρεία λέει ότι η τεχνολογία, η οποία λειτουργεί μέσω μιας ηλεκτρικής επαγωγικής βάσης φόρτισης που είναι εγκατεστημένη στο έδαφος, έχει δοκιμαστεί και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Τα μαξιλαράκια – φορτιστές έχουν αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Warwick και από την εξειδικευμένη εταιρεία στην ασύρματη φόρτιση IPT Technology, χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία με αυτήν που σήμερα χρησιμοποιείται για να φορτίζονται ορισμένα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Στις δοκιμές χρησιμοποιούνται 10 Renault Zoe ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων και ενοικιάζονται στο κοινό έναντι μικρής αμοιβής για τη χρήση τους.

Η πρώτη δοκιμή πραγματοποιείται αυτήν τη στιγμή στο Marlow στο Buckinghamshire, όπου έχει τοποθετηθεί ένας φορτιστής σε ειδικό χώρο στάθμευσης, ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλες εννέα τοποθεσίες γύρω από το Buckinghamshire.

Ήδη τα πρώτα δείγματα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί και αναλύονται από καθηγητές και φοιτητές του Open University. Βάσει των σχολίων που θα γίνουν από τους χρήστες, θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο εγχείρημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημιουργήθηκε το πρώτο «ζωντανό μελάνι» μόνο από μεταλλαγμένα μικρόβια

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Ερευνητές των πανεπιστημίων Harvard και Northeastern των ΗΠΑ δημιούργησαν ένα «ζωντανό μελάνι» αποτελούμενο πλήρως από γενετικά τροποποιημένα βακτηριακά κύτταρα.

Το μελάνι μπορεί να αναπαραχθεί μόνο του και να χρησιμοποιηθεί σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, προκειμένου να δημιουργηθούν μικροσκοπικές δομές που απελευθερώνουν φάρμακα μέσα στο σώμα ή που καθαρίζουν τοξικές ουσίες από το περιβάλλον.

Μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμη και για τη δημιουργία κτιρίων στη Γη ή και στη Σελήνη.

Το αυτοαναπαραγόμενο μικροβιακό μελάνι, το οποίο αναπτύσσεται σε μικροβιακές καλλιέργειες και εξωτερικά θυμίζει οδοντόπαστα, είναι η πρώτη εκτυπώσιμη γέλη που έχει φτιαχτεί μόνο από πρωτεΐνες παραγόμενες από βακτήρια E.coli, χωρίς την προσθήκη πολυμερών ή άλλων συστατικών.

Έως τώρα τα ζωντανά μελάνια αποτελούσαν «κοκτέιλ» από μικρόβια και πολυμερή. Το νέο μελάνι, ενώ αρχικά βρίσκεται σε ρευστή μορφή γέλης, όταν εκτυπώνεται σε ζωντανές δομές, αυτές δεν μεταβάλλονται πλέον και παραμένουν σταθεροποιημένες στην μορφή που έχουν εκτυπωθεί.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», δημιούργησαν με το μελάνι ζωντανές πολύ μικρές δομές (δακτύλιους, τετράγωνα, κώνους, πλέγματα κ.α.) που είτε απελευθέρωναν το αντικαρκινικό φάρμακο αζουρίνη, είτε δέσμευαν την τοξίνη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) από το περιβάλλον.

«Πρόκειται για το πρώτο του είδους του. Ένα ζωντανό μελάνι που μπορεί να ανταποκριθεί στο περιβάλλον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Αβινάς Μαντζούλα-Μπασαβάνα, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «New Scientist».

Πάντως διευκρίνισε ότι το μελάνι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να εφαρμοστεί πρακτικά, καθώς π.χ. δεν είναι αρκετά σταθερό για να αποτελέσει τη μοναδική βάση μεγαλύτερων κατασκευών όπως ενός σπιτιού, ενώ μετά από ένα διάστημα ξεραίνεται.

Τα μικρόβια αποτελούν ήδη βασικό συστατικό πολλών προϊόντων όπως αρωμάτων και βιταμινών, ενώ σε γενετικά τροποποιημένη μορφή έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοδιασπώμενων πλαστικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Car sharing, κοινόχρηστα έξυπνα αυτοκίνητα και μαγνητικοί δρόμοι το μέλλον της αυτοκίνησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στο μέλλον, μαζί με την αυτόνομη οδήγηση θα αναπτυχθούν το car sharing (διαμοιρασμός αυτοκινήτων), τα κοινόχρηστα έξυπνα αυτοκίνητα και οι μαγνητικοί δρόμοι.

Νέες πτυχές που θα παίξουν σημαντικό ρόλο πολλά χρόνια αργότερα στον μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία θα αλλάξει μορφή και θα δραστηριοποιείται περισσότερο στην τυποποίηση των τεχνολογιών.

Είναι πιθανό η ιδιοκτησία ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου να αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, που θα το χρησιμοποιεί μόνο λίγες ημέρες της εβδομάδας για να ξεφύγει από την καθημερινότητα.

Το μεγάλο μέρος των μετακινήσεων θα γίνεται με car sharing, με στόλους που θα περιλαμβάνουν ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα.

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στη μεταφορά των εμπορευμάτων, που σήμερα, ήδη, γίνονται δοκιμές ημιαυτόνομων φορτηγών.

Πριν εφαρμοστεί αυτό, που σήμερα μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι υποδομές και να αποκτήσουν νέες λειτουργίες.

Μπορεί τα αυτοκίνητα του μέλλοντος να μην εξαρτώνται από την ενσωματωμένη πηγή ενέργειας, αλλά να λειτουργούν μέσω μαγνητικού πεδίου στον δρόμο ή και να φορτίζουν τα αυτοκίνητα με επαγωγική φόρτιση.

Παρ’ όλο που αυτά ακούγονται ως… φουτουριστικά οράματα, ορισμένες τάσεις σήμερα ήδη είναι ορατές.

Προβλέπεται ότι το 2050 περίπου το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις. Η αυξημένη κίνηση, το μποτιλιάρισμα και τα προβλήματα στάθμευσης αποτελούν, ήδη, τα βασικότερα προβλήματα.

Το ποσοστό των οδηγών που έχουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι μεγάλο, με την κατοχή ενός αυτοκινήτου να γίνεται όλο και πιο ενοχλητική. Ήδη, ορισμένες πόλεις περιορίζουν τη δυνατότητα εισόδου σε αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης προς όφελος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το 2021, στην Ευρώπη περίπου 2,87 εκατομμύρια χρήστες έχουν εγγραφεί σε διαφορετικά είδη εφαρμογών κοινής χρήσης αυτοκινήτου.

Οι στόλοι των εταιρειών στο μέλλον θα εφοδιάζονται με ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα, τα οποία θα μεταφέρουν έναν χρήστη στην αναγραφόμενη διεύθυνση. Για έναν μέσο χρήστη των υπηρεσιών κοινής χρήσης αυτοκινήτου η μάρκα δεν θα παίζει ρόλο, ενώ θα μετρούν κυρίως η αξιοπιστία και η ασφάλεια.

Το εσωτερικό θα είναι διαφορετικά δομημένο προσφέροντας στους επιβάτες μεγαλύτερη άνεση.

Η αυτόνομη οδήγηση θα αλλάξει και τον χάρτη των μεταφορών, όπου θα μειώσει τις ώρες αδράνειας ενός φορτηγού. Υπολογίζεται ότι στην περίπτωση εισαγωγής των αυτόνομων φορτηγών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στο 78% του συνολικού χρόνου, ενώ σήμερα είναι περίπου 28%.

Προς το παρόν, οι δοκιμές φορτηγών πραγματοποιούνται σε έξυπνους δρόμους με την παρουσία οδηγού.

Τα αυτόνομα φορτηγά σήμερα δοκιμάζονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις και σε συγκεκριμένες διαδρομές. Κατά τη διάρκεια της επόμενης φάσης θα μπορούν να ταξιδεύουν μόνα τους κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας και στη συνέχεια να σταματούν σε κόμβους έξω από μεγάλες πόλεις, όπου θα τα παραλαμβάνουν οδηγοί για να τα οδηγήσουν στις πόλεις. Αυτές οι λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και σε μία δεκαετία από σήμερα, εφόσον υπάρξουν η σχετική υποδομή και η ανάπτυξη της πληροφορικής.

Μία από τις λύσεις στο πρόβλημα της φόρτισης των αυτοκινήτων μπορεί να αποτελέσει η ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτή η ιδέα απασχολεί ανθρώπους του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, όπου αναπτύχθηκε ανάλογο σύστημα, το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί κάτω από την επιφάνεια ενός δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήδη, γίνονται πιλοτικές δοκιμές που χρησιμοποιούν επαγωγικούς φορτιστές που βρίσκονται σε μία εξωτερική λωρίδα του δρόμου.

Τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά για να απαιτούν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας για να κινηθούν. Ήδη, σήμερα, οι σιλουέτες των αυτοκινήτων αλλάζουν και τα παραδοσιακά «βαριά» αυτοκίνητα σταδιακά περιθωριοποιούνται.

Στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που μπαίνουν στη λογική της παροχής προσωποποιημένων υπηρεσιών, με το Car Sharing να βρίσκεται στη διαδικασία πιλοτικής λειτουργίας.

Μέσα από αυτήν την εφαρμογή, βασικός στόχος είναι η παροχή εύκολων λύσεων μετακίνησης για όλους μέσα στην πόλη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου, καθώς και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αθήνας. Φυσικά, το εμπορικό λανσάρισμα θα γίνει όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στην πόλη και όταν θα έχει καλλιεργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα.

Όσον αφορά τη χρέωση για το car sharing, οι πρώτες σκέψεις είναι χρέωση με το λεπτό, εξασφαλίζοντας στον χρήστη αυτοκινήτου, εκτός από το όχημα βενζίνη και χρήση οχήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις και το πάρκινγκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσία άνεσης, το κόστος είναι υψηλότερο από τη χρέωση ενός ταξί.

Το σίγουρο είναι ότι ο τομέας της αυτοκίνησης θα αλλάξει, δεν θα μείνει ίδιος τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά αναμένεται να γίνουν την επόμενη δεκαετία, οπότε η αυτόνομη οδήγηση θα περάσει στο τελικό στάδιό της και οι πολίτες θα χρησιμοποιούν το αυτόνομο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους μέσα στις πόλεις.

Σήμερα, η αυτοκινητοβιομηχανία πέρασε στο επίπεδο 3 της αυτόνομης οδήγησης (ορισμένα premium μοντέλα) με το επίπεδο 5 να περιλαμβάνει μετακίνηση χωρίς οδηγό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την μπαταρία ενός αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Η μπαταρία αποτελεί τον αποκλειστικό παράγοντα εκκίνησης ενός αυτοκινήτου και η κατάστασή της είναι υπεύθυνη για το αν θα καταφέρουμε να εκκινήσουμε ένα όχημα. Καλά κρυμμένη στον χώρο του κινητήρα είναι αυτή που δίνει την πρώτη ενέργεια στο όχημά μας.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός δουλεύει χωρίς προβλήματα. Όταν, όμως, οι συνθήκες είναι χειμωνιάτικες, τότε το κρύο μπορεί να την επηρεάσει αυξάνοντας την πιθανότητα αστοχίας της.

Στο εσωτερικό μίας μπαταρίας μολύβδου οξέος θα συναντήσουμε πλάκες μολύβδου μέσα σε υγρό ηλεκτρολύτη που δημιουργούν ηλεκτροχημική αντίδραση για την παραγωγή φόρτισης στους ακροδέκτες της μπαταρίας. Η θερμότητα επιταχύνει αυτήν τη χημική δραστηριότητα.

Όταν αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή επιταχύνει την εσωτερική διάβρωση των κυψελών της, που με τη σειρά της μειώνει τη διάρκεια ζωής της. Αντίθετα, οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις χημικές αντιδράσεις.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μια μπαταρία κατά τη διάρκεια της εκκίνησης αργεί να κινήσει τον κινητήρα, παρ’ όλο που αυτή βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, η ικανότητα της μπαταρίας να παρέχει επαρκή ισχύ για την εκκίνηση και τη λειτουργία του κινητήρα μειώνεται.

Οι μπαταρίες αυτοκινήτων βαθμολογούνται σε CCA (Cold-Cranking Amperage). Αυτή είναι η ποσότητα ρεύματος που μπορεί να δώσει μια μπαταρία για 30 δευτερόλεπτα στους -18 βαθμούς Κελσίου χωρίς να σταματήσει η παροχή της. Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία μολύβδου-οξέος μπορεί να επιβιώσει έως και στους -50 βαθμούς Κελσίου, αλλά μια μπαταρία με χαμηλή κατάσταση φόρτισης μπορεί να παγώσει στους -1 βαθμούς Κελσίου.

Η απόδοση της μπαταρίας παίζει σημαντικό ρόλο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε κρύες ημέρες η χωρητικότητα των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται αρκετά, ενώ το ίδιο γίνεται και στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Ως προς τις μπαταρίες εκκίνησης των συμβατικών αυτοκινήτων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγχουν τις μπαταρίες τους μετά από τρία χρόνια χρήσης. Εάν η μπαταρία αρχίζει να δυσκολεύει την εκκίνηση του κινητήρα το πρωί τότε πολύ σύντομα θα πρέπει να αντικατασταθεί πριν χάσει την πλήρη φόρτισή της.

Αυτό άλλωστε είναι και το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι της μπαταρίας που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Επίσης, αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει εκκίνηση του κινητήρα, αλλά κάποιοι μικρής διάρκειας ήχοι, τότε οι οδηγοί θα πρέπει να ελέγχουν τους ακροδέκτες ή τα καλώδια.

Εάν η μπαταρία σας έχει καπάκια, αφαιρέστε τα και ελέγξτε ότι το υγρό που βρίσκεται μέσα είναι λίγο πιο πάνω από τις πλάκες. Εάν η στάθμη είναι χαμηλή, συμπληρώστε με απιονισμένο νερό και αποφύγετε την υπερπλήρωση. Σκουπίστε για να δείτε τυχόν διαρροή.

Τα τελευταία χρόνια οι μπαταρίες είναι κλειστού τύπου και είναι μόνιμα σφραγισμένες. Αυτές δεν απαιτούν καμία συντήρηση, επομένως δεν μπορείτε να ελέγξετε το υγρό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ζήτημα της ηχομόνωσης στα σημερινά αυτοκίνητα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Στα σημερινά αυτοκίνητα οι κατασκευαστές εγκαταλείπουν τη χρήση βαρέων και δύσκολα ανακυκλώσιμων υλικών, δείχνοντας έμπρακτα τις περιβαλλοντολογικές τους ευαισθησίες, αλλά πετυχαίνοντας και μείωση του συνολικού βάρους των μοντέλων τους.

Όμως τα νέα υλικά πολλές φορές παρέχουν λιγότερη απόσβεση κραδασμών και θορύβων σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα οι τεχνολογίες υλικών να προσπαθούν να δώσουν την λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Για πολλά χρόνια, οι κατασκευαστές σχεδιάζουν αυτοκίνητα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις συνεχώς αυξανόμενες και διαφορετικές προσδοκίες των καταναλωτών για οδηγική άνεση, ασφάλεια και εργονομία.

Ταυτόχρονα, προσαρμόζονται στις όλο και πιο αυστηρές απαιτήσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στοχεύοντας στην αύξηση των επιδόσεων με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων, κάτι που επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, με τη μείωση του βάρους των οχημάτων.

Τα παραδοσιακά υλικά, τα οποία κάποτε ήταν αποτελεσματικά για την ποιότητα της ηχομόνωσης έχουν αντικατασταθεί με άλλα πιο λεπτά και ελαφρύτερα από σκληρές μάζες και πλαστικά.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί χρήστες σύγχρονων οχημάτων να παραπονιούνται για κακή ηχομόνωση της καμπίνας. Οι ριπές του ανέμου, ο ήχος της βροχής ή ο ήχος των ελαστικών μπαίνουν ευκολότερα στην καμπίνα των επιβατών, προκαλώντας μερικές φορές σημαντική ενόχληση στον οδηγό.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των νέων υλικών πολλές φορές γίνονται αντιληπτές στους χρήστες των SUV, στα οποία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια μείωσης του βάρους. Όμως η αυξημένη αντίσταση του αέρα λόγω όγκου, αλλά και των μεγαλύτερων τροχών μεγαλώνει το πρόβλημα.

Οι μηχανικοί των εταιρειών κατάφεραν να το λύσουν, έτσι ώστε τα οχήματα των τελευταίων χρόνων να μην αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό προβλήματα θορύβων. Ωστόσο το πρόβλημα των ανεπαρκών ηχομονωτικών στρωμάτων δεν επηρεάζει πλέον μόνο δημοφιλή μοντέλα αυτοκινήτων, αλλά και αυτοκίνητα στην premium κατηγορία.

Πριν από λίγο καιρό, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν χοντρά χαλιά, κάτω από τα οποία τοποθετούνταν άλλα ηχομονωτικά υλικά, ενώ σε κάποια ευαίσθητα σημεία έμπαινε ασφαλτική μάζα. Σήμερα, τέτοιες λύσεις γενικά δεν χρησιμοποιούνται και οι κατασκευαστές αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ του προβλήματος της ηχομόνωσης και του βάρους.

Η ηχομόνωση παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο τώρα που η αυτοκίνηση οδεύει προς την ηλεκτροκίνηση, όπου ακόμη και τα μικρά επίπεδα θορύβου γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Το σίγουρο είναι ότι οι κατασκευαστές αναλύουν όλα τα δεδομένα και προσπαθούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της ηχομόνωσης, χωρίς να αυξήσουν το βάρος των οχημάτων. Δίνεται πολύ μεγάλη προσοχή στην ηχομόνωση των θόλων των τροχών, του δαπέδου, του χώρου αποσκευών και των θυρών.

Ελλείψει επαρκούς ηχομόνωσης ο θόρυβος των τροχών και ο ήχος από πετραδάκια που χτυπούν το σασί μεγιστοποιούνται και προκαλούν ανησυχία στους επιβάτες. Μια καλή ηχομόνωση του δαπέδου του αυτοκινήτου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να εξαλειφθούν οι περισσότεροι θόρυβοι.

Με αυτόν τον τρόπο, οι χαρακτηριστικοί θόρυβοι από την κίνηση και την ανάρτηση μπορούν να εξαλειφθούν αποτελεσματικά, κυρίως στα μεγάλα οχήματα. Ένα κακώς ηχομονωμένο πορτμπαγκάζ προκαλεί ενοχλητικούς θορύβους.

Είναι επίσης πολύ σημαντική η σωστή ηχομόνωση της οροφής του αυτοκινήτου, διαφορετικά κατά τη διάρκεια της δυνατής βροχής, για παράδειγμα, θα παράγονται εκκωφαντικοί θόρυβοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αποδοτικοί προβολείς του αυτοκινήτου συμβάλλουν στη μείωση των ατυχημάτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Από

Οι αποδοτικοί προβολείς συμβάλλουν στη μείωση των ατυχημάτων που γίνονται τις νυχτερινές ώρες. Στα αυτοκίνητα που έχουν οριακούς ή καλούς σε φωτισμό προβολείς, τα ποσοστά σύγκρουσης είναι 10%-19% (ανάλογα με τη φωτεινότητα των φωτιστικών σωμάτων) λιγότερα από τα αυτοκίνητα που έχουν προβολείς με χαμηλή φωτεινότητα.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η οδήγηση τη νύχτα είναι 3 φορές πιο επικίνδυνη από την οδήγηση της ημέρας και αυτό τεκμηριώνει πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι καλοί προβολείς σε ένα όχημα.

Έρευνα-αξιολόγηση περίπου 1.000 μοντέλων, την οποία είχε ξεκινήσει το 2016 το IIHS, που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ κσι ασχολείται με την ασφάλεια των αυτοκινήτων, αναφέρει πως ανάλογα με τη φωτεινότητα των προβολέων επηρεάζονται και τα ποσοστά σύγκρουσης.

Για να τεκμηριώσουν την έρευνα, οι άνθρωποι του οργανισμού απομόνωσαν και μελέτησαν 44.000 ατυχήματα που συνέβησαν στο σκοτάδι, πήραν τα στοιχεία από την αστυνομία και προσάρμοσαν τις βαθμολογίες, τη φωτεινότητα και τις επιπλέον λειτουργίες των μοντέλων με τα αποτελέσματα των ατυχημάτων για να βρουν τους συσχετισμούς.

Κατά τη διάρκεια των συσχετισμών, οι άνθρωποι του ΙΙHS διαπίστωσαν πως ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διένυσε ο οδηγός, τους κινδύνους της περιοχής και τις διαφορετικές συνθήκες του δρόμου, οι προβολείς με καλή βαθμολογία απέτρεψαν κατά 19% τα ατυχήματα ή τις συγκρούσεις. Οι προβολείς με οριακή βαθμολογία απέτρεψαν τις συγκρούσεις από 10%-15%.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι – εκτός από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού – στα σύγχρονα οχήματα σημαντικό ρόλο παίζουν και τα φωτιστικά σώματα.

Οι LED προβολείς, που έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα τα τελευταία λίγα χρόνια, συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς δίνουν καλύτερο φωτισμό, ενώ ο φωτισμός των τυφλών δεξιά ή αριστερών στροφών κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης είναι κάτι που συμβάλλει στην αποφυγή περαιτέρω ατυχημάτων.

Η απόδοση των φωτιστικών σωμάτων ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο.

Για παράδειγμα, έχει πολύ μεγάλη σημασία ένας προβολέας να φωτίζει τον δρόμο στα 30-40 μέτρα με έναν άλλο που τον φωτίζει επαρκώς στα 100 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο αντίδρασης για έναν οδηγό που τρέχει με περίπου 70 χιλιόμετρα κοντά στα 2 δευτερόλεπτα, άρα περισσότερο χρόνο για αποφυγή εμποδίου ή φρεναρίσματος.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά ασφάλειας των διαφόρων μοντέλων τους, επενδύοντας και στα φωτιστικά σώματα, τα οποία εκτός από ομορφιά προσφέρουν επαρκή φωτισμό, συμβάλλοντας στην αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης.

Οι μελέτες και η έρευνα πάνω σε αυτόν τον τομέα της αυτοκίνησης δείχνουν ότι οι «δυνατοί» και καλοί προβολείς σώζουν ζωές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια
Advertisement
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες πριν

Ξεκίνησε η χαρτογράφηση των διαδρομών του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ11 ώρες πριν

Γερμανία: Τρεις τραυματίες από έκρηξη στο Μόναχο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ13 ώρες πριν

Στην Κωνσταντινούπολη για την Θρονική Εορτή ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αν. Κατσανιώτης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ15 ώρες πριν

Γερμανία: Αργό ίντερνετ; Πληρώνεις λιγότερα και με το νόμο!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ16 ώρες πριν

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 οδεύει η Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Έρευνα: Σχεδόν οι μισοί Έλληνες κάτοχοι διδακτορικού που ζουν στο εξωτερικό, σχεδιάζουν να επιστρέψουν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα πριν

Γερμανία: Συνταγματικοί οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της Covid-19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ2 ημέρες πριν

Ηλιακός άνεμος και διαστημική σκόνη μπορεί να εξηγούν πώς δημιουργήθηκε το νερό στη Γη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ημέρες πριν

Γερμανία: Πρόβλημα οι αναβολές των εγχειρήσεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες πριν

Βρετανία: Νέα μέτρα κατά της COVID-19 τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ1 εβδομάδα πριν

Dr.med. Γιώργος Γήτας : Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Για κίνδυνο κατάρρευσης της αλυσίδας εφοδιασμού προειδοποιούν οι εταιρίες μεταφορών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 ημέρες πριν

Γερμανία: Για lockdown προειδοποιεί ο Σταϊνμάιερ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 εβδομάδες πριν

Στην Γερμανία θα στηθούν 9 κάλπες για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Αυστηρότερους κανόνες για τους ανεμβολίαστους αποφασίζουν τα κρατίδια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για ανεμβολίαστους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ15 ώρες πριν

Γερμανία: Αργό ίντερνετ; Πληρώνεις λιγότερα και με το νόμο!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Τρεις τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε τρένο στη Βαυαρία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γενικό Προξενείο Μονάχου: Μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 κατά την προσέλευση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Προς επαναλαμβανομένες απεργίες πριν από τα Χριστούγεννα οδεύει η Amazon

Europolitis TV8 μήνες πριν

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Europolitis TV8 μήνες πριν

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV10 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV1 έτος πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV2 έτη πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV2 έτη πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV2 έτη πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 έτη πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Advertisement Europolitis
Advertisement